Class 6

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Question 1.
Fill in the blanks.
(i) 7\(\frac{3}{4}\) + 6\(\frac{1}{2}\) = _______
(ii) The sum of whole number and a proper fraction is called ______
(iii) 5\(\frac{1}{3}\) – 3\(\frac{1}{2}\) = ______
(iv) 8 ÷ \(\frac{1}{2}\) = ______
(v) The number which has its own reciprocal is _______.
Solution:
(i) 14\(\frac{1}{4}\)
(ii) Mixed Fraction
(iii) 1\(\frac{5}{6}\)
(iv) 16
(v) 1

Question 2.
Say True or False.
(i) 3\(\frac{1}{2}\) can be written as 3 + \(\frac{1}{2}\).
(ii) The sum of any two proper fractions is always an improper fraction.
Hint: \(\frac{1}{2}+\frac{1}{4}=\frac{3}{4}\)
(iii) The mixed fraction of \(\frac{13}{4}\) is 3\(\frac{1}{4}\)
(iv) The reciprocal of an improper fraction is always a proper fraction.
(v) 3\(\frac{1}{4}\) × 3\(\frac{1}{4}\) = 9\(\frac{1}{16}\)
Solution:
(i) True
(ii) False
(iii) True
(iv) True
(v) False

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

The mixed number 2 2 3 as an improper fraction.

Question 3.
Answer the following :
Solution:
(i) Find the sum of \(\frac{1}{7}\) and \(\frac{3}{9}\)
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 1

(ii) What is the total of 3\(\frac{1}{3}\) and 4\(\frac{1}{6}\).
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 2

(iii) Simplify : 1\(\frac{3}{5}\) + 5\(\frac{4}{7}\)
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 3

(iv) Find the difference between \(\frac{8}{9}\) and \(\frac{2}{7}\)
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 4

(v) Subtract 1\(\frac{3}{5}\) and 2\(\frac{1}{3}\)
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 5

(vi) Simplify: 7\(\frac{2}{7}\) – 3\(\frac{4}{21}\)
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 6

fraction and whole number calculator

Question 4.
Convert mixed fraction into improper fractions and vice versa:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 7
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 8
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 9

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Question 5.
Multiply the following :
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 10
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 11
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 12

Question 6.
Divide the following:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 13
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 14
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 15

Question 7.
Gowri purchased 3\(\frac{1}{2}\) kg of tomatoes, \(\frac{3}{4}\) kg of brinjal and 1\(\frac{1}{4}\) kg of onion, what is the total weight of the vegetables she bought?
Solution:
Weight of tomatoes Gowri purchased = 3\(\frac{1}{2}\) kg
Weight of Brinjal purchased = \(\frac{3}{4}\) kg
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 16
Total weight of vegetables that Gowri purchased = 5\(\frac{1}{2}\) kg

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Question 8.
An oil tin contains 3\(\frac{3}{4}\) litres of oil of which 2\(\frac{1}{2}\) litres of oil is used. How much oil is left over?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 17
Quantity of oil leftover = 1\(\frac{1}{4}\) litres.

Question 9.
Nilavan can walk 4\(\frac{1}{2}\)km in an hour. How much distance will he cover in 3\(\frac{1}{2}\) hours?
Solution:
Distance walked by Nilavan in one hour = 4\(\frac{1}{2}\) km.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 18
Nilavan walks 15\(\frac{3}{4}\) km in 3\(\frac{1}{2}\) hours

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Question 10.
Ravi bought a curtain of length 15\(\frac{3}{4}\) m. If he cut the curtain into small pieces each of length 2\(\frac{1}{4}\) m, then how many small curtains will he get?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 19

Objective Type Questions

Question 11.
Which of the following statement is incorrect?
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 20
Solution:
(d)\(\frac{10}{11}<\frac{9}{10}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 21

Question 12.
The difference between \(\frac{3}{7}\) and \(\frac{2}{7}\) is
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 22
Solution:
(a) \(\frac{13}{63}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 23

Question 13.
The reciprocal of \(\frac{53}{17}\) is
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 24
Solution:
(c) \(\frac{17}{53}\)
Hint:
\(\frac{\frac{1}{53}}{\frac{53}{17}}=\frac{17}{53}\)

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Question 14.
If \(\frac{6}{7}\) = \(\frac{A}{49}\), then the value of A is
(a) 42
(b) 36
(c) 25
(d) 48
Solution:
(a) 42

Question 15.
Pugazh has been given four choices for his pocket money by his father. Which of the choices should he take in order to get the maximum money?
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 25
Solution:
(c) \(\frac{4}{5}\) of ₹150

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.2

You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Ex 1.2

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.2

The LCM of 12 and 18 is 36.

Question 1.
Fill in the blanks.
(i) The HCF of 45 and 75 is ______
(ii) The HCF of two successive even numbers is ______
(iii) If the LCM of 3 and 9 is 9, then their HCF is ______
(iv) The LCM of 26, 39 and 52 is ______
(v) The least number that should be added to 57 so that the sum is exactly divisible by 2, 3, 4 and 5 is ______
Solution:
(i) 15
(ii) 156
(iii) 2
(iv) 3
(v) 3

Question 2.
Say True or False
(i) The numbers 57 and 69 are co-primes.
(ii) The HCF of 17 and 18 is 1.
(iii) The LCM of two successive numbers is the product of the numbers.
(iv) The LCM of two co-primes is the sum of the numbers.
(v) The HCF of two numbers is always a factor of their LCM.
Solution:
(i) False
(ii) True
(iii) True
(iv) False
(v) True

Question 3.
Find the HCF of each set of numbers using the prime factorisation method.
(i) 18, 24
(ii) 51, 85
(iii) 61, 76
(iv) 84, 120
(v) 27, 45, 81
(vi) 45, 55, 95
Solution:
(i) 18, 24.
Prime factorisation of 18 = 2 × 3 × 3
Prime factorisation of 24 = 2 × 2 × 2 × 3
Common factors of 18 and 24 = 2 × 3 = 6
HCF (18, 24) = 6
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.2 Q3
(ii) 51, 85
Prime factorisation of 51 = 3 × 17
Prime factorisation of 85 = 5 × 17
Common factors of 51 and 85 = 17
HCF (51, 85) = 17
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.2 Q3.1
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Ex 1.2

(iii) 61, 76
Prime factorisation of 61 = 1 × 61
Prime factorisation of 76 = 2 × 2 × 19 × 1
Common factors of 61 and 76 = 1
HCF (61, 76) = 1
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.2 Q3.2
(iv) 84, 120
Prime factorisation of 84 = 2 × 2 × 3 × 7
Prime factorisation of 120 = 2 × 2 × 2 × 3 × 5
Common factors of 84 and 120 = 2 × 2 × 3
HCF (84, 120) = 12
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.2 Q3.3
(v) 27, 45, 81
Prime factorisation of 27 = 3 × 3 × 3
Prime factorisation of 45 = 3 × 3 × 5
Prime factorisation of 81 = 3 × 3 × 3 × 3
Common factors of 27, 45, 81 = 3 × 3 = 9
HCF (27, 45, 81) = 9
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.2 Q3.4
(vi) 45, 55, 95
Prime factorisation of 45 = 3 × 3 × 5
Prime factorisation of 55 = 5 × 11
Prime factorisation of 95 = 5 × 19
Common factors of 45, 55, 95 = 5
HCF (45, 55, 95) = 5
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.2 Q3.5

By Alexa’s traffic estimates 365-838.com placed at 12,898 position over the world.

Question 4.
Find the LCM of each set of numbers using the prime factorisation method.
(i) 6, 9
(ii) 8, 12
(iii) 10, 15
(iv) 14, 42
(v) 30, 40, 60
(vi) 15, 25, 75
Solution:
(i) 6, 9
Prime factorisation of 6 = 2 × 3
Prime factorisation of 9 = 3 × 3
Product of common factors = 3
Product of other factors = 2 × 3 = 6
LCM (6, 9) = 3 × 6 = 18

(ii) 8, 12
8 = 2 × 4 = 2 × 2 × 2
12 = 2 × 6 = 2 × 2 × 3
Product of common factors = 2 × 2 = 4
Product of other factors = 2 × 3 = 6
LCM = Product of common factors × Product of other factors = 4 × 6 = 24
LCM (8, 12) = 24.

(iii) 10, 15
10 = 2 × 5
15 = 3 × 5
Product of common factors = 5
Product of other factors = 2 × 3 = 6
LCM (10, 15) = Product of common factors × Product of other factors = 5 × 6 = 30

(iv) 14, 42
14 = 2 × 7
42 = 2 × 21 = 2 × 3 × 7
Product of common factors = 2 × 7
Product of other factors = 3
LCM (14, 42) = Product of common factors × Product of other factors = 2 × 7 × 3 = 42
LCM (14, 42) = 42

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Ex 1.2

(v) 30, 40, 60
30 = 3 × 2 × 5
40 = 2 × 2 × 2 × 5
60 = 2 × 3 × 2 × 5
Product of highest powers of the common factors = 3 × 23 × 5 = 120
LCM (30, 40, 60) = 120

(vi) 15, 25, 75
15 = 5 × 3
25 = 5 × 5
75 = 5 × 5 × 3
Product of the highest powers of the common factors = 3 × 52 = 3 × 25 = 75
LCM (15, 25, 75) = 75

Question 5.
Find the HCF and the LCM of the numbers 154, 198 and 286.
Solution:
Prime factorisation of 154 = 2 × 7 × 11
Prime Factorisation of 198 = 2 × 3 × 3 × 11
Prime factorisation of 286 = 2 × 11 × 13
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.2 Q5
To find HCF
Product of common factors of 154, 198 and 286 = 2 × 11 = 22
HCF (154, 198, 286) = 22
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.2 Q5.1
To find LCM
Product of common factors of atleast two numbers = 2 × 11 = 22
Product of other factors = 7 × 3 × 3 × 13 = 819
LCM (154, 198, 286) = Product of common factors × Product of other factors = 22 × 819 = 18,018
LCM (154, 198,286) = 18,018
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.2 Q5.2

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Ex 1.2

Question 6.
What is the greatest possible volume of a vessel that can be used to measure exactly the volume of milk in cans (in full capacity) of 80 litres, 100 litres and 120 litres?
Solution:
This Problem is HCF related problem
Prime factorisation of 80 = 2 × 2 × 2 × 2 × 5
Prime factorisation of 100 = 2 × 2 × 5 × 5
Prime factorisation of 120 = 2 × 2 × 2 × 3 × 5
Product of common factors 80, 100 and 120 = 2 × 2 × 5 = 20
HCF (80, 100, 120) = 20
The volume of the vessel = 20 litres
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.2 Q6

Question 7.
The traffic lights at three different road junctions change after every 40 seconds, 60 seconds and 72 seconds respectively. If they changed simultaneously together at 8 a.m at the junctions, at what time will they simultaneously change together again?
Solution:
This is an LCM related problem
Finding the LCM of 40, 60 and 72
60 seconds = 1 min
360 min = 6 min
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.2 Q7
LCM (40, 60, 72) = 2 × 2 × 3 × 5 × 2 × 3 = 360
After 360 seconds they will change again i.e after six minutes they will change again
i.e at 8.06 am they will change again simultaneously.

Question 8.
The LCM of two numbers is 210 and their HCF is 14. How many such pairs are possible?
Solution:
Let the numbers be 14x and 14y
14x × 14y = 14 × 210
⇒ \(x y=\frac{210}{14}=\frac{30}{2}=15\)
x = 1, y = 15; x = 3, y = 5
(14, 210), (42, 70) Two pairs

Question 9.
The LCM of two numbers is 6 times their HCF. If the HCF is 12 and one of the numbers is 36, then find the other number.
Solution:
HCF = 12
Product of two numbers = LCM × HCF
36 × other number = 72 × 12
Other number = \(\frac{72×12}{36}\)
Other number = 24

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Ex 1.2

Objective Type Questions

Question 10.
Which of the following pairs is co-prime?
(a) 51, 63
(b) 52, 91
(c) 71, 81
(d) 81, 99
Solution:
(c) 71, 81

Question 11.
The greatest 4 digit number which is exactly divisible by 8, 9, and 12 is
(a) 9999
(b) 9996
(c) 9696
(d) 9936
Solution:
(d) 9936

Question 12.
The HCF of two numbers is 2 and their LCM is 154. If the difference between numbers is 8, then the sum is
(a) 26
(b) 36
(c) 46
(d) 56
Solution:
(b) 36

Question 13.
Which of the following cannot be the HCF of two numbers whose LCM is 120?
(a) 60
(b) 40
(c) 80
(d) 30
Solution:
(c) 80

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.1

You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Ex 1.1

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.1

The factors of 24 are 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 24. Therefore, 24 has 8 factors.

Question 1.
Fill in the blanks:
(i) The number of prime numbers between 11 and 60 is ……..
(ii) The numbers 29 and ……….. are twin primes.
(iii) 3753 is divisible by 9 and hence divisible by ……….
(iv) The number of distinct prime factors of the smallest 4 digit number is ………
(v) The sum of distinct prime factors of 30 is ………
Solution:
(i) 12
(ii) 31
(iii) 3
(iv) 2
(v) 10

Question 2.
Say True or False
(i) The sum of any number of odd numbers is always even.
(ii) Every natural number is either prime or composite.
(iii) If a number is divisible by 6, then it must be divisible by 3.
(iv) 16254 is divisible by each of 2, 3, 6, and 9.
(v) The number of distinct prime factors of 105 is 3.
Solution:
(i) False
(ii) False
(iii) True
(iv) True
(v) True

The factors of 144 are 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 12, 16, 18, 24, 36, 48, 72, and 144.

Question 3.
Write the smallest and the biggest two-digit prime number.
Solution:
Smallest is 11
Biggest is 97

Question 4.
Write the smallest and the biggest three-digit composite number.
Solution:
Smallest three-digit number = 100, divisible by 2, 4, 5, 10, 20, 25, 50 and so it is the composite biggest three-digit number is 999, composite.
Smallest is 100
Biggest is 999

Question 5.
The sum of any three odd natural numbers is odd. Justify this statement with an example.
Solution:
True, as we know, that,“the sum of any three odd numbers is always an odd number”.
Example: 3 + 7 + 9 = 19 is odd.

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Ex 1.1

Question 6.
The digits of the prime number 13 can be reversed to get another prime number 31. Find if any such pairs exist up to 100.
Solution:
The required pairs are
(i) 17 and 71
(ii) 37 and 73
(iii) 79 and 97

Question 7.
Your friend says that every odd number is prime. Give an example to prove him/her wrong.
Solution:
15 is an odd number not prime.

Question 8.
Each of the composite numbers has at least three factors. Justify this statement with an example.
Solution:
True. The composite number 4 has 3 factors namely 1, 2, and 4.

Question 9.
Find the dates of any month of a calendar which are divisible by both 2 and 3.
Solution:
6, 12, 18, 24, 30

Find the factors of 18. 18. 1 x 18. 2 x 9. 3 x 6. 4 x. 5 x. 6 repeats.

Question 10.
I am a two-digit prime number and the sum of my digits is 10.1 am also one of the factors of 57. Who am I?
Solution:
19

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Ex 1.1

Question 11.
Find the prime factorisation of each number by factor tree method and division method.
(a) 60
(b) 128
(c) 144
(d) 198
(e) 420
(f) 999
Solution:
(a) 60
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.1 Q11
∴ 60 = 2 × 2 × 3 × 5
Also
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.1 Q11.1
∴ 60 = 2 × 2 × 3 × 5
(b) 128
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.1 Q11.2
∴ 128 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2
Also
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.1 Q11.3
∴ 128 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2
(c) 144
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.1 Q11.4
∴ 144 = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3
Also
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.1 Q11.5
∴ 144 = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3
(d) 198
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.1 Q11.6
∴ 198 = 2 × 3 × 3 × 11
Also
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.1 Q11.7
∴ 198 = 2 × 3 × 3 × 11
(e) 420
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.1 Q11.8
∴ 420 = 2 × 2 × 3 × 5 × 7
Also
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.1 Q11.9
∴ 420 = 2 × 2 × 3 × 5 × 7
(f) 999
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.1 Q11.10
∴ 999 = 3 × 3 × 3 × 37
Also
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.1 Q11.11
∴ 999 = 3 × 3 × 3 × 37

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Ex 1.1

Question 12.
If there are 143 math books to be arranged in equal numbers in all the stacks, then find the number of books in each stack and also the number of stacks.
Solution:
Total number of books = 143
Factorizing 143 = 11 × 13
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 1 Numbers Ex 1.1 Q12
The number of stacks and the number of books in each stack may be (11, 13) or (13, 11).

Objective Type Questions

Question 13.
The difference between two successive odd number is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 0
Solution:
(b) 2

Question 14.
The only even prime number is
(a) 4
(b) 6
(c) 2
(d)
Solution:
(c) 2

Question 15.
Which of the following numbers is not prime?
(a) 53
(b) 92
(c) 97
(d) 71
Solution:
(b) 92

Question 16.
The sum of the factors of 27 is
(a) 28
(b) 37
(c) 40
(d) 31
Solution:
(c) 40

Question 17.
The factors of a number are 1, 2, 4, 5, 8, 10, 16, 20, 40, and 80. What is the number?
(a) 80
(b) 100
(c) 128
(d) 160
Solution:
(a) 80

Question 18.
The prime factorisation of 60 is 2 × 2 × 3 × 5. Any other number which has the same prime factorisation as 60 is
(a) 30
(b) 120
(c) 90
(d) impossible
Solution:
(d) impossible

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 1 Numbers Ex 1.1

Question 19.
If the number 6354*97 is divisible by 9, then the value * is
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 7
Solution:
(a) 2

Question 20.
The number 87846 is divisible by
(a) 2 only
(b) 3 only
(c) 11 only
(d) all of these
Solution:
(d) all of these

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 2 Measurements Ex 2.2

You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 2 Measurements Ex 2.2

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 2 Measurements Ex 2.2

Question 1.
Say the time in two ways:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 2 Measurements Ex 2.2 Q1
Solution:
(i) 10 : 15 hours, quarter past 10
(ii) 6 : 45 hours, quarter to 7
(iii) 4 : 10 hours, 10 minutes past 4
(iv) 3 : 30 hours, half past 3
(v) 9 : 40 hours, 20 minutes to 10

Question 2.
Match the following:
(i) 9.55 – (a) 20 minutes past 2
(ii) 11.50 – (b) quarter past 4
(iii) 4.15 – (c) quarter to 8
(iv) 7.45 – (d) 5 minutes to 10
(v) 2.20 – (e) 10 minutes to 1?
Solution:
(i) 9.55 – (d) 5 minutes to 10
(ii) 11.50 – (e) 10 minutes to 12
(iii) 4.15 – (b) quarter past 4
(iv) 7.45 – (c) quarter to 8
(v) 2.20 – (a) 20 minutes past 2

Question 3.
Convert the following :
(i) 20 minutes into seconds
(ii) 5 hours 35 minutes 40 seconds into seconds
(iii) 3\(\frac { 1 }{ 2 }\) hours into minutes
(iv) 580 minutes into hours
(v) 25200 seconds into hours
Solution:
(i) 20 minutes into seconds
20 minutes = 20 × 60 seconds = 1200 seconds
(ii) 5 hours 35 minutes 40 seconds into seconds
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 2 Measurements Ex 2.2 Q3
∴ 5 hours 35 minutes 40 seconds = 20,140 seconds
(iii) 3\(\frac { 1 }{ 2 }\) hours into minutes
3\(\frac { 1 }{ 2 }\) hours = 3 hours 30 minutes
= 3 × 60 minutes + 30 minutes
= 180 minutes + 30 minutes
= 210 minutes
∴ 3\(\frac { 1 }{ 2 }\) hours = 210 minutes
(iv) 5580 minutes into hours
580 minutes = \(\frac{580}{60}\) hours = 9 hours 40 minutes
∴ 580 minutes = 9 hours 40 minutes
(v) 25200 seconds into hours
25200 seconds = \(\frac{25200}{60}\) minutes = 420 minutes = \(\frac{420}{60}\) hours = 7 hours
∴ 25200 seconds = 7 hours

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 2 Measurements Ex 2.2

Question 4.
The duration of electricity consumed by the farmer for his pump set on Monday and Tuesday was 7 hours 20 minutes 35 seconds and 3 hours 44 minutes 50 seconds respectively. Find the total duration of consumption of electricity.
Solution:
Electricity consumption on Monday = 7 hours + 20 minutes + 35 seconds
Electricity consumption on Tuesday = 3 hours + 44 minutes + 50 seconds
Total consumption = 10 hours + 64 minutes + 85 seconds
= 10 hours + (60 + 4) minutes + (60 + 25) seconds
= 1o hours + 1 hrs 4 minutes + 1 minutes 25 seconds
= 11 hours 5 minutes 25 seconds
∴ Total consumption of electricity = 11 hours 5 minutes 25 seconds

Question 5.
Subtract 10 hrs 20 min 35 sec from 12 hrs 18 min 40 sec.
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 2 Measurements Ex 2.2 Q5
1 hour 58 minutes 05 seconds

Question 6.
Change the following into 12 hour format:
(i) 02 : 00 hours
(ii) 08 : 45 hours
(iii) 21 : 10 hours
(iv) 11 : 20 hours
(v) 00 : 00 hours
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 2 Measurements Ex 2.2 Q6

Question 7.
Change the following into 24-hour format.
(i) 3.15 a.m.
(ii) 12.35 p.m.
(iii) 12.00 noon
(iv) 12.00 midnight.
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 2 Measurements Ex 2.2 Q7

Question 8.
Calculate the duration of time.
(i) from 5.30 a.m to 12.40 p.m
(ii) from 1.30 p.m to 10.25 p.m
(iii) from 20:00 hours to 4:00 hours
(iv) from 17:00 hours to 5 :15 hours
Solution:
(i) From 5.30 am to 12.40 pm
= (5.30 am to 12 pm) + 12 pm to 12.40 pm
= 6 hrs 30 min + 40 min
= 6 hrs 70 min
= 7 hrs 10 min
(ii) from 1.30 pm to 10.25 p.m.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 2 Measurements Ex 2.2 Q8
(iii) from 20 : 00 hrs to 4 : 00 hrs.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 2 Measurements Ex 2.2 Q8.1
(iv) from 17 : 00 hours to 5 : 15 hours.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 2 Measurements Ex 2.2 Q8.2

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 2 Measurements Ex 2.2

Question 9.
The departure and arrival timing of the Vaigai Superfast Express (No. 12635) from Chennai Egmore to Madurai Junction are given. Read the details and answer the following.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 2 Measurements Ex 2.2 Q9
(i) At what time does the Vaigai Express start from Chennai and arrive at Madurai?
(ii) How many halts are between there Chennai and Madurai?
(iii) How long does the train halt at the Villupuram junction?
(iv) At what time does the train come to Sholavandan?
(v) Find the journey time from Chennai Egmore to Madurai?
Solution:
(i) It starts from Chennai at 13 : 40 hrs and arrive at Madurai at 21 : 20 hrs.
(ii) There are 8 halts.
(iii) Departure from Villupuram = 15 hours 55 minutes
Arrival at Villupuram = 15 hours 50 minutes
The train halt at Villupuram for = 05 minutes
(iv) At 20 : 34 hours the train come to Sholavandan
(v) Arrival time at Madurai = 20 hours 80 (20 + 60) minutes
Departure time from Chennai Egmore = 13 hours 40 minutes
Journey Time = 07 hours 40 minutes

Question 10.
Manickam joined a chess class on 20.02.2017 and due to exam, he left practice after 20 days. Again he continued practice from 10.07.2017 to 31.03.2018. Calculate how many days did he practice?
Solution:
Before Exams, he practiced for 20 days.
Days From 10.07.2017 to 31.03.2018
July – 22 Days (From 10.7.2017)
August – 31 Days
September – 30 Days
October – 31 Days
November – 30 Days
December – 31 Days
January 2018 – 31 Days
February – 28 Days
March – 31 Days (upto 31.3.2018)
Total – 265 Days
Total number of days practiced = Number of days practiced before exam + Number of days practiced after exam
= 20 + 265
= 285 days.
∴ He practiced for 285 days.

This age difference calculator determines the age gap in relationships or the simple time difference between the births of two people.

Question 11.
A clock gains 3 minutes every hour. If the clock is set correctly at 5 a.m, find the time shown by the clock at 7 p.m?
Solution:
5 a.m. = 5.00 hours
7 p.m = 19.00 hours
Difference = 19.00 – 5.00 = 14.00 hours
Time gain = 14 × 3 = 42 minutes
Time shown by the clock = 7.42 p.m

Question 12.
Find the number of days between republic day and kalvi valarchi day in 2020.
Solution:
2020 is a leap year republic day – 26.01.2020
Kalvi valarchi day – 15.07.2020
Jan – 5
Feb – 29
Mar – 31
April – 30
May – 31
June – 30
July – 14
Total – 170 days

Question 13.
If the 11th of January 2018 is Thursday, what is the day on 20th July of the same year?
Solution:
January – 21 Days (31 – 10)
February – 28 Days
March – 31 Days
April – 30 Days
May – 31 Days
June – 30 Days
July – 19 Days
Total – 190 Days
190 days ÷ 7
190 days = 27 weeks + 1 day
The required day is the first day after Thursday.
∴ 20th of July is Friday.

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 2 Measurements Ex 2.2

Question 14.
(i) Convert 480 days into years
(ii) Convert 38 months into years
Solution:
(i) Convert 480 days into years.
We know that 1 year = 365 days. [∵ 480 – 365 = 115 days ]
480 days = 1 year 115 days.
115 days = \(\frac{115}{30}\) months = 3 months 25 days
∴ 480 days = 1 year 3 months 25 days.
(ii) Convert 38 months into years
1 year has 12 months.
38 months = \(\frac{38}{12}\) years = 3 years 2 months
∴ 38 months = 3 years 2 months.

Question 15.
Calculate your age as on 01.06.2018
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 2 Measurements Ex 2.2 Q15
Age is 12 years 2 months

Our free age calculator will calculate your age today, or at any point in past or future. Find how old you are in years, months weeks and days.

Objective Type Questions

Question 16.
2 days = …….. hours
(i) 38
(ii) 48
(iii) 28
(iv) 40
Solution:
(ii) 48

Question 17.
3 weeks = _____ days.
(a) 21
(b) 7
(c) 14
(d) 28
Solution:
(a) 21

Question 18.
Number of ordinary years between two consecutive leap years is
(i) 4 years
(ii) 2 years
(iii) 1 year
(iv) 3 years
Solution:
(iv) 3 years

Question 19.
What time will it 5 hours after 22 : 35 hours?
(a) 2 : 30 hrs
(b) 3 : 35 hrs
(c) 4 : 35 hrs
(d) 5 : 35 hrs
Solution:
(b) 3 : 35 hrs

Question 20.
2 \(\frac{1}{2}\) years is equal to months.
(i) 25
(ii) 30
(iii) 24
(iv) 5
Solution:
(ii) 30

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter Chapter 2 Measurements Ex 2.2

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

Students can Download English Lesson 1 Think to Win Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 6th English Book Solutions Guide Pdf  helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

CBSE Class 9 English Moments Book Chapter 1 The Lost Child MCQ Questions with Answers.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

A. Choose the correct answer.

Question 1.
“Girls you are a good team.”
Which team do the girls belong to?
(a) Badminton
(b) Hockey
(c) Relay
(d) Volleyball
Answer:
(c) Relay

Question 2.
Spring fields is the name of a ________
(a) team
(b) house
(c) company
(d) school
Answer:
(d) school

Question 3.
The inter-school sports meet refers to competitions among the _______
(a) teams of the same school
(b) schools in the locality
(c) schools in neighborhood
(d) schools from other districts
Answer:
(b) schools in the locality

Question 4.
Seema is Rucha’s _______
(a) friend
(b) teammate
(c) younger sister
(d) opponent
Answer:
(c) younger sister

Question 5.
Order the names of the members in Team B relay event. Shabnum was followed by _______
(a) Neelam, Arana, Rucha
(b) Arana, Rucha ,Neelam
(c) Neelam, Rucha, Arana
(d) Arana, Neelam, Rucha
Answer:
(a) Neelam, Aruna, Rucha

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

MCQ : Additional

Question 1.
The bicycle wobbled, as ten year old Rucha leaned forward in the seat and pumped the
(a) pedals
(b) tyres
(c) wheels
(d) tubes
Answer:
(a) pedals

Question 2.
For a few _______,he let go of his hold and Rucha was on her own.
(a) minute
(b) hours
(c) moments
(d) seconds
Answer:
(c) moments

Question 3.
Rucha _______ that he was not holding the bicycle anymore.
(a) noticed
(b) found
(c) realised
(d) knew
Answer:
(c) realised

Question 4.
Rucha cut in before her mother could .
(a) talk
(b) interfere
(c) listen
(d) answer
Answer:
(d) answer

Question 5.
Their house stood _______ in the overall tally.
(a) third
(b) first
(c) last
(d) second
Answer:
(d) second

Question 6.
He was very _______ about sports, (interesting / enthusiastic)
(a) eager
(b) enthusiastic
(c) curious
(d) interesting
Answer:
(b) enthusiastic

Question 7.
The girls murmured their _______.
(a) assent
(b) acceptance
(c) approval
(d) grievance
Answer:
(a) assent

Question 8.
Prakash Sir was never far, even as he trained other _______.
(a) students
(b) schools
(c) children
(d) players
Answer:
(c) children

Question 9.
The stadium, where the meet was being held, bustled with great _______.
(a) activity
(b) pomp
(c) show
(d) fun
Answer:
(a) activity

Question 10.
Totally absorbed, she ran, she lost track of time and _______
(a) space
(b) energy
(c) distance
(d) strength
Answer:
(c) distance

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

B. Answer the Following.

Question 1.
How does Rucha differ from her sister?
Answer:
Rucha was very protective whereas her sister was bold and prone to taking risks.

Question 2.
‘Springfields has a runner and they call her P.T. Usha’. Why did they call her so?
Answer:
As the runner, runs very fast, like P.T. Usha, they call her so.

Question 3.
Describe the qualities of the new PIT. Instructor Mr. Prakash.
Answer:
Mr. Prakash, the new P.T. Instructor was enthusiastic about the sports. He gave the girls proper training by loving, scolding, correcting, and mostly giving them encouragement. He was an expert in giving them useful directions to win the goal.

Question 4.
What words were ringing in Rucha’s ears when she was running in the relay?
Answer:
When Rucha was running in the relay, her P.T. Sir’s words came to her mind. ‘Think to Win’ were the words ringing in her ears.

Question 5.
What did Rucha finally realize about herself?
Answer:
Rucha finally realized about herself that she could win whenever she chose to.

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

C. Read the given lines and answer the questions.

1. His voice came from some distance away and, Rucha realized that he was not holding the bicycle anymore. “I will fall! I will fall!” she wailed.

Question a.
What was she afraid of?
Answer:
She was afraid of losing her balance and that she may fall down.

Question b.
Was the boy closely following her?
Answer:
No, the boy was not closely following her.

2. For the past two weeks he had been teaching her to ride.

Question a.
Who was teaching whom?
Answer:
Vishnu was teaching Rucha.

Question b.
What was he teaching?
Answer:
He was teaching Rucha to ride the bicycle.

3. Even ‘P.T. Usha’ came to shake her hand. “I thought I was fast, but you were simply superb! ” she shook hands with her.

Question a.
Who does the word ‘you’ refer to?
Answer:
‘You’ refers to Rucha, the winner.

Question b.
What quality of the speaker is revealed?
Answer:
The speaker’s attitude to take her loss sportively and the good heart to praise the opponent’s ability.

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

Read The Given Lines and Answer The Questions – Additional

1. ‘Mummy may I ride the bicycle?’

Question a.
Who wants to ride the bicycle?
Answer:
Seema, Rucha’s sister, wanted to ride the bicycle.

Question b.
Was she allowed to ride the bicycle?
Answer:
No, she was not allowed to ride the bicycle.

2. ‘Cheer up now,’ Aruna told her. ‘At least you tried, I say, the inter-school sports meet is coming up. You are in the school’s relay team, aren’t, you?’

Question a.
Why was Aruna consoling Rucha?
Answer:
Aruna was consoling her because she was upset that she has lost her game by a couple of points.

Question b.
In which team was Rucha in the inter-school sports meet?
Answer:
She was in the school’s relay team.

3. ‘Prakash Sir overheard this conversation. He took a quick decision.’

Question a.
What was the conversation overheard by Mr. Prakash?
Answer:
He heard the girls talking about a fast runner in Springfields school and they call her as P.T. Usha.

Question b.
Who Informed the other girls?
Answer:
Shabnam informed this message to the other girls.

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

D. Think and Answer

Imagine you are Rucha and make a diary entry on your feelings about the day’s happenings and your victory. The start is given. Complete the diary.

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win 1
Answer:
January 29, 2018.
Dear Diary,

Hurrah, we have won the race. I can’t believe it. At first, I thought, I would once again fail at the last minute and was not ready to take part in the race. But I did run and we did win. I am so happy. I took Sir’s advice. It really helped me. I was so excited when everyone applauded me. It was a proud moment for me when our team was called to the victory stand. I had overcome my hesitations and denials. Now, I could win everything, whenever I chose to do so. I am really thankful to my P.T. Sir, who had motivated me and advised me to have a positive attitude every time I meet my opponent.

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

E. Discuss in class.

Question 1.
How did Rucha overcome her self-doubts? How can shyness and fear be overcome?
Answer:
Rucha was overprotective of herself. She never did things rashly. She would be conscious of her movements, even in running and playing. Her friends used to console her and motivate her, whenever she failed in her attempts. She had hesitations, self-doubts, and denials in whatever task was done by her. Her RT instructor Mr. Prakash observed these negative qualities in her and advised her to have only a positive attitude towards everything.

He asked her to believe in herself and don’t ever think of losing, think to win. In the relay race, she put aside all her fears and self-doubts about her ability. She just remembered her P.T. Sir’s words and ran fast to the finishing line. She won the race and everyone was excited about this attempt of Rucha. She made it because she overcame her self-doubts.

Your shyness and fear can be overcome by being confident always, trying new things, engaging yourself in talks with others, giving speeches or presentations often, walking with your head high, and be aware of what is happening around you.

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

F. Roleplay.

Question:
Work in groups and enact the story.
Select the character you are going to impersonate.

  • Read the story carefully.
  • Prepare your dialogue.
  • Coordinate with your group.
  • Present your skit to the class.

(To be done by the students)

Project

G. Prepare a collage on different sports and present it in the class.

A Collage on different sports
Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win 2
Collage: An artistic composition of materials and objects pasted over a surface, often with unifying lines and color.

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

Steps to Success

Identify the sport name from the given puzzles. One is done for you.
Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win 3
Answer:
Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win 4

Find the odd one out.
eg. Weight lifting, Boxing, Silambam, Fencing – [Weight lifting]

  1. Hide and Seek, Kho-Kho, Tennikoit, Kabaddi [Hide and seek]
  2. Badminton, Cycling, Tennis, Squash [Cycling]
  3. Trapeze, Throw Ball, Bowling, Goalball [Bowling]
  4. Snooker, Polo, Five Pins, Carrom Board [Polo]
  5. Cricket, Base Ball, Hockey, Basket Ball [Basket ball]

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

Think to Win Additional Questions

I. Identify The Character/Speaker.

  1. ‘Hold tight, Vishnu! I will fall! ’ – Rucha to Vishnu
  2. ‘Don’t worry, Ruchaji, you are doing well’. – Vishnu to Rucha
  3. ‘You fell. Doesn’t matter. We all do, when we are learning to ride a cycle. ’ – Rucha’s niother to Rucha
  4. ‘Rucha, hit harder.’ – Rucha’s friends to Rucha
  5. ‘ You must practice more. That is all. ’ – Aruna to Rucha
  6. ‘I will probably make everyone lose the race.’ – Rucha to Aruna
  7. ‘Rucha, you are nimble and light. You can do better than that.’ – PT. Instructor to Rucha
  8. ‘Has anyone heard about her? It seems they call herP.T. Usha!’ , – Shabnam to her friends
  9. ‘No self-doubts, Rucha! This is exactly what I have been wanting to tell you.’ – P.T. Instructor to Rucha
  10. ‘Girls, you are a good team. You can win. Go ahead and show your mettle! Good luck.’ – P.T. Instructor to the girl’s team

II. Read the Following. State True or False.

  1. Rucha complained that the bicycle was too small for her.
  2. Rucha’s sister, Seema was younger than her by five years.
  3. There was a considerable contrast between the two sisters.
  4. Rucha finally agreed to stand in, if no better person could be found.
  5. The spring fields did not have a very fast runner.
  6. When Prakash overheard the conversation, he took a quick decision.
  7. ‘You must have a positive attitude’ said Prakash Sir to Rucha.
  8. The stadium, where the meet was being held was simple and had less activity.
  9. Prakash Sir did not give the final words of encouragement to the girls.
  10. She had overcome her hesitations and denials.

Answers:

  1. False
  2. False
  3. True
  4. True
  5. False
  6. True
  7. True
  8. False
  9. False
  10. True

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

III. Rearrange the Following jumbled Sentences in The Correct Order.

A.
1. For the past two weeks, he had been teaching her to fide.
2. For a few moments he let go of his hold and Rucha was on her own.
3. The bicycle wobbled as ten-year-old Rucha leaned forward in the seat and pumped the pedals.
4. ‘Hold tight, Vishnu, I will fall!’ she shouted to the boy, who ran behind, steadying the bicycle.
5. ‘Don’t worry Ruchaji, you are doing well’ he puffed.
Answer:
3, 4, 1, 5, 2
3. The bicycle wobbled as ten-year-old Rucha leaned forward in the seat and pumped the pedals.
4. ‘Hold tight, Vishnu, I will fall!’ she shouted to the boy, who ran behind, steadying the bicycle.
1. For the past two weeks, he had been teaching her to ride.
5. ‘Don’t worry Ruchaji, you are doing well’ he puffed.
2. or a few moments he let go of his hold and Rucha was on her own.

B.
1. ‘The bicycle is too big for me’ Rucha complained.
2. She stormed into the house to complain.
3. At least you are not hurt.
4. ‘You fell. Doesn’t matter,” said her mother calmly.
5. We all do, when we are learning to ride a cycle.
Answer:
2, 4, 5, 3, 1
2. She stormed into the house to complain.
4. ‘You fell. Doesn’t matter,” said her mother calmly.
5. We all do, when we are learning to ride a cycle.
3. At least you are not hurt.
1. ‘The bicycle is too big for me’ Rucha complained.

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

C.
1. “I can’t seem to win,” said Rucha remorsefully.
2. Rucha lost the game by a couple of points.
3. ‘You played all right, ’ Arana consoled her.
4. ‘The time when your opponent was at the net, if you had hit just a little harder over her head, you could have won that point’.
5. Their house stood second in the overall tally.
Answer:
2, 5, 1, 3, 4
2. Rucha lost the game by a couple of points.
5. Their house stood second in the overall tally.
1. “I can’t seem to win,” said Rucha remorsefully.
3. ‘You played all right, ’ Arana consoled her.
4. ‘The time when your opponent was at the net, if you had hit just a little harder over her head, you could have won that point’.

D.
1. There were laughter and a great deal of joviality as Prakash Sir had seen to it that they were fit and relaxed as well.
2. The next few days, he saw the girls training extra hard.
3. The stadium, where the meet was being held, bustled with great activity.
4. Prakash Sir was never far, even as he trained other children.
5. The day of the sport meet dawned and the children piled into buses to reach the venue.
Answer:
2, 4, 5, 1, 3
2. The next few days, he saw the girls training extra hard.
4. Prakash Sir was never far, even as he trained other children.
5. The day of the sports meet dawned and the children piled into buses to reach the venue.
1. There were laughter and a great deal of joviality as Prakash Sir had seen to it that they were fit and relaxed as well.
3. The stadium, where the meet was being held, bustled with great activity.

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

IV. Read The Passage and Answer the Questions.

1. The bicycle wobbled as ten-year-old Rucha leaned forward in the seat and pumped the pedals. “Hold tight, Vishnu! I will fall!” she shouted to the boy, who ran behind, steadying the bicycle. For the past two weeks, he had been teaching her to ride. “Don’t worry, Ruchaji, you are doing well,” he puffed. For a few moments, he let go of his hold and Rucha was on her own.

Question a.
How old was Rucha?
Answer:
She was ten years old.

Question b.
Who was teaching Rucha to ride a bicycle?
Answer:
Vishnu was teaching Rucha to ride a bicycle.

Question c.
For how many days, he had been teaching her?
Answer:
He had been teaching her, for the past two weeks.

2. Next week, inter-house badminton matches were to be held in the school. Rucha was on the senior team. She gave up other activities and practiced with her friends. “Rucha hit harder,” they told her on the day of the match. Arana, a very good player in their house, was expected to win. And she did. Rucha and her opponent were almost evenly matched and Rucha lost the game by a couple of points.

Question a.
What matches were to be held in the school?
Answer:
Inter-house badminton matches were to be held in the school.

Question b.
What did Rucha do?
Answer:
She gave up other activities and practiced with her friends.

Question c.
In which team was Rucha?
Answer:
She was on the Senior team.

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

3. He was very enthusiastic about sports and drove the children hard- praising, scolding, correcting but mostly encouraging them. “Rucha, you are nimble and light. You can do better than that,” he told her often. “How can I do that?” Rucha confided to Arana. “I will most probably fall.” “Don’t be silly. We are all trying to better ourselves. You must try too,” Arana told her.

Question a.
How was the P. T. Instructor?
Answer:
He was very enthusiastic about sports and drove the children hard.

Question b.
What did he tell Rucha often?
Answer:
He told her often that she was nimble and light. She can do better.

Question c.
Who encouraged her apart from the P. T. Instructor?
Answer:
Arana her teammate encouraged her.

4. Shabnam, a tall girl, was their first runner. She would pass the baton to Neelam, Neelam would pass it to Arana, and Arana to Rucha, who would be finishing the race for them. The whistle blew and the first runners were off. With her long strides, Shabnam gave the team a marginal lead. But by the time Neelam had passed the baton to Arana, both Team A and D had drawn level with her. Then, the runner of Team D fumbled and dropped the baton. Arana ran for all she was worth, just managing to keep abreast of the runner of Team A.

Question a.
Who was the first runner?
Answer:
Shabnam was the first runner.

Question b.
What happened, when Neelam had passed the baton to Aruna?
Answer:
When Neelam had passed the baton to Aruna, both Team A and D had drawn level with her.

Question c.
How did Aruna run?
Answer:
Aruna ran for all she was worth, just managing to keep abreast of the runner of team A.

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

V. Paragraph Questions.

Question 1.
What happened when Rucha was learning to ride the bicycle?
Answer:
Vishnu was teaching Rucha, a ten-year-old girl to ride a bicycle. Rucha was not confident of riding it smoothly. She was frightened that she would fall if Vishnu doesn’t hold the bicycle. Vishnu was teaching her to ride the bicycle for the past two weeks. Though he told Rucha that she was doing well, Rucha had self-doubts about her riding. She was insisting Vishnu to hold the bicycle tightly. After some time, she realized that Vishnu had stopped holding the bicycle. She called out to him and cried that she will fall. Before Vishnu could reach her, the bicycle wobbled, tilted to one side and Rucha was deposited into a bush.

Question 2.
What type of person was Mr. Prakash, the P. T. Instructor and how did he manage to motivate and help the girls?
Answer:
The P. T. Instructor, Mr. Prakash was very enthusiastic about sports and drove the children hard – praising, scolding, correcting but mostly encouraging them. When he heard about the fast runner from Springfields school, he took a quick decision. He gave the girls more practice on the field. He taught exercises that would allow their legs to stretch more and stride faster. Then he trained them in the skill of passing the baton without losing speed. He motivated Rucha to have a positive attitude always. She should always think to win and said that he felt that she can do it. All these words of motivation and the training given to the girls, made their relay team win at the inter-school sports meet.

Question 3.
How did Rucha finally win the match?
Answer:
Finally, when the baton was in Rucha’s hand, she was dismayed to see that she was pitted against P. T. Usha of Team A. She quickly put aside all her thoughts and got ready to speed up. She heard the shouts of her schoolmates. She could see P. T. Usha trying to overtake her. She thought that she had to win. Prakash Sir’s words were ringing in her ears – ‘Think to Win’. The next moment, she was conscious of nothing, except for the finishing line, which she had to reach. Totally absorbed, she ran and lost the track of time and distance. She was conscious of what happened there only when Aruna called out jo her and told her that they have won. Everyone applauded her. Even P.T. Usha came over to shake her hands. Rucha had overcome her hesitations and denials. She could win, whenever she chose to do so.

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

Think to Win Summary

This lesson is based on a Positive Attitude. You have to believe in yourself and work towards achieving your goal. You should not think of losing but think to win. Only to win and then you can do it easily. Rucha seldom did things rashly. Even in running and playing, she would be conscious of her movements. Seema, her younger sister, on the other hand, was bold and prone to taking risks. Rucha had no confidence in her ability.

She always had some hesitations and denials. Even while learning to ride a bicycle, she feared that she may fall off, little knowing that she was riding well. Her fear and hesitation made her fall off the bicycle. She was also upset when she lost the inter-house badminton match by .a couple of points. Her friends consoled her and asked her to practice more for the relay in the inter-school sports meet. Rucha feared that she would make everyone lose the race. As her friends compelled her to take up the race, she agreed and started practicing under the new P.T. instructor, Mr. Prakash. He was very enthusiastic about sports and drove the children hard – praising, scolding, correcting but mostly encouraging them.

Mr. Prakash overheard the conversation of the children that Springfields school had a very fast runner and they call her P.T. Usha. So he took a quick decision to make the girls practice more on the field. He also motivated them saying that their aim should be to win the race, not just to make an attempt in the relay. He showed them some exercises that would allow their legs to stretch more and stride faster. He also trained them in the skill of passing the baton without losing their speed.

He then turned to Rucha and gave her advice to win the relay. He asked her not to slow down and to have self-confidence. She should not have any self-doubts, and not to think of losing. She must have a positive attitude and see herself winning. Think to win. Only to win. He said that he can feel that she can do it. Rucha was inspired by his words. At the sports meet, Prakash Sir gave the girls his final words of encouragement.

As the whistle blew, Shabnam the first runner, gave the team a marginal lead. Then to Neelam and Arana, who ran just managing to keep abreast of the runner of Team A. Finally, the baton was in Rucha’s hand. She had noted with dismay that she was pitted against P.T. Usha of Team – A. When the baton was passed to her, she was more than ready, Prakash Sir’s words came to her mind, ‘Think to Win’. The next moment, Rucha was conscious of nothing except the tape at the finishing line which she had to reach. Totally absorbed, she ran. She lost track of time and distance. She ran on, not conscious of the fact that the race was over till Aruna called out to her that they have won. She was applauded by everyone, including the fast runner. Rucha had overcome her hesitations and denials. She could win, whenever she chose to succeed.

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements

You can Download Samacheer Kalvi 6th Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements

Samacheer Kalvi 6th Science Measurements Textual Evaluation

Students can practice CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers to score good marks in the examination.

I. Choose the correct answer.

Question 1.
The girth of a tree can be measured by
(a) metre scale
(b) metre rod
(e) plastic ruler
(d) measuring tape
Answer:
(d) measuring tape

Question 2.
The conversion of 7 m into cm gives
(a) 70 cm
(b) 7 cm
(c) 700 cm
(d) 7000 cm
Answer:
(c) 700 cm

Question 3.
Quantity that can be measured Is called
(a) Physical quantity
(b) Measurement
(c) unit
(d) motion
Answer:
(a) Physical quantity

Question 4.
Choose the correct one
(a) km > mm > cm > m
(b) km > mm > m > cm
c) km > m > cm > mm
(d) km > cm > m > mm
Answer:
(c) km > m > cm > mm

Question 5.
While measuring length of an object using a ruler, the position of your eye should be
(a) Left side of the point.
(b) Vertically above the point where the measurement is to be taken.
(c) Right side of the point
(d) Any where according to one’s convenience.
Answer:
(b) Vertically above the

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements

II. True or False.

  1. We can say that mass of an object is 126 kg.
  2. Length of one’s chest can be measured by using metre scale.
  3. Ten millimetres makes one centimetre.
  4. A hand span is a reliable measure of length.
  5. The SI system of units is accepted everywhere in the world.

Answers:

  1. True
  2. False
  3. True
  4. False
  5. True

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements

III. Fill in the blanks.

  1. SI Unit of length is symbolically represented as _____
  2. 500 gm = _____ kilogram
  3. Distance between Delhi and Chennai can be measured in _____
  4. 1 m = _____ cm.
  5. 5 km = _____ m.

Answers:

  1. m
  2. 0.5
  3. Kilometer
  4. 100
  5. 5000

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements

IV. Analogy

Question 1.
Sugar: Beam balance; Lime juice?
Answer:
Measuring Jar.

Question 2.
Height of a person: cm; length of your sharpened pencil lead?
Answer:
mm (millimeter)

Question 3.
Milk: volume; vegetables?
Answer:
mass

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements

V. Match the following :

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements 1
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements 2

VI. Complete the given table
Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements 3
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements 4

VII. Arrange in increasing order of unit.

Question 1.
1 Metre, 1 centimetre, 1 kilometre, and 1 millimetre.
Answer:
1 millimetre < 1 centimetre < 1 Metre < 1 kilometre.

VIII. Find the answer for the following questions within the grid.
Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements 5

  1. 10-3 is one _____
  2. SI Unit of time _____
  3. Cross view of reading for measurement leads to _____
  4. _____ is the one what a clock reads.
  5. _____ is the amount of substance present in an object
  6. _____ can be taken to get the final reading of the recordings of different of students for a single measurement.
  7. _____ is a fundamental quantity.
  8. _____ shows the distance covered by an automobile.
  9. A tailor use _____ to take measurements to stitch a cloth.
  10. Liquids are measured with this physical quantity.

Answers:

  1. Millimetre
  2. second
  3. error
  4. Time
  5. Mass
  6. Average
  7. Length
  8. Odometer
  9. Tape
  10. Litre

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements

IX. Answer in a word or two.

Question 1.
What is the full form of the SI system?
Answer:
International System of Units.

Question 2.
Name any one instrument used for measuring mass.
Answer:
Beam balance.

Question 3.
Find the odd one out: Kilogram, millimetre, centimetre, nanometre.
Answer:
Kilogram

Question 4.
What is the SI Unit of mass?
Answer:
Kilogram.

Question 5.
What are the two parts present in a measurement?
Answer:
A number and the units.

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements

X. Answer in a sentence or two.

Question 1.
Define measurement.
Answer:
The comparison of unknown quantities with some known quantities is known as measurement.

Question 2,
Define mass?
Answer:
Mass is the measure of the amount of matter in an object.

Question 3.
The distance between the two places is 43.65 km. Convert it into metre and cm.
Answer:
43.65 km is 43650 m [1 km = 1000 m]
43.65 km is 4365000 cm [1 m = 100 cm]

Question 4.
What are the rules to be followed to make an accurate measurement with scale?
Answer:

  1. To avoid the parallax error.
  2. Your eye must be exactly in front of vertically above the point where the measurement has to be taken.

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements

XI. Solve the following.

Question 1.
The distance between your school and your house is 2250 m. Express this distance in kilometre.
Answer:
1 km = 1000 m
Distance between school and house is 2250 m = 2.250 km.

Question 2.
While measuring the length of a sharpened pencil, the reading of the scale at one end is 2.0 cm and at the other end is 12.1 cm. What is the length of the pencil?
Answer:
The difference between the two readings is the length of the pencil.
= 12.1 cm – 2.0 cm
= 10.1 cm or 10 cm and 1 mm.

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements

XII. Write in detail.

Question 1.
Explain two methods that you can use to measure the length of a curved line.
Answer:
Method 1:

  1. Take a string and place it along the curved line.
  2. Mark the points where the curved line begins and ends on the string.
  3. Stretch the string along the length of a meter scale and measure the distance between the two markings of the string.
  4. This will give you the length of a curved line.

Method 2:

  1. Take a divider separating the legs of the divider by 0.5 cm (or) 1 cm using a ruler.
  2. Place it on the curved line starting from one end.
  3. Mark the position of the other end.
  4. Move it along the line again and again cutting the line into numbers and segments of equal lengths.
  5. The remaining parts of the line can be measured using a scale.
  6. The Length of the line = (number of segments × length of each segment) + Length of the leftover part.

Question 2.
Fill in the following chart.
Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements 6
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements 7

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements

Samacheer Kalvi 6th Science Measurements Additional Questions

I. Choose the correct answer:

Question 1.
In which SI unit, you can measure your height?
(a) Kilogram
(b) Litre
(c) Metre
(d) Second
Answer:
(c) Metre

Question 2.
What is the unit of electric current in the SI system?
(a) Kelvin
(b) Ampere
(c) seconds
(d) Volt.
Answer:
(b) Ampere

Question 3.
_____ is used to measure the accurate time of the activity.
(a) Clock
(b) Watch
(c) Stop clock
(d) Sundial
Answer:
(c) Stop dock

Question 4.
These are the measurements used in measuring the volume of liquid.
(a) cylinder
(b) pipettes
(c) burettes
(d) All.
Answer:
(d) All

Question 5.
S.I unit for Volume is _____
(a) m2
(b) m
(c) m3
(d) none
Answer:
(c) m3

Question 6.
Twenty decimetre is equal to _____
(a) 2 km
(b) 20 cm
(c) 2 metre
(d) 200 mm
Answer:
(c) 2 metre

Question 7.
_____ is used to measure mass.
(a) Stop clock
(b) Beam balance
(c) Sundial
(d) Graduated cylinder
Answer:
(b) Beam balance

Question 8.
The metric system of units was created by the _____ in 1790.
(a) Greek
(b) Australians
(c) Russians
(d) French
Answer:
(d) French

Question 9.
The moon’s gravitational pull is one _____ of the earth’s pull.
(a) seventh
(b) sixth
(c) fifth
(d) fourth
Answer:
(b) Sixth

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements

II. Find whether the following sentences are true or false. If false Correct the statement.

Question 1.
Kerosene is measured with the help of the graduated cylinder.
Answer:
True.

Question 2.
Length is a fundamental quantity.
Answer:
True.

Question 3.
On the moon, the gravitational force is greater than on earth.
Answer:
False. On the moon, the gravitational force is lesser than on earth.

Question 4.
An electronic balance is a device used to find accurate mass.
Answer:
True.

Question 5.
A speedometer is a device used for indicating distance travelled by an automobile.
Answer:
False. Odometer js a device used for indicating distance travelled by automobile.

Question 6.
A ruler or scale used nowadays to measure length was invented by William Bedwell.
Answer:
True.

Question 7.
Length, mass, and time are some of the derived quantities.
Answer:
False. Length, mass, and time are some of the fundamental quantities.

Question 8.
Leaves and pieces of paper are heavier things.
Answer:
False. Leaves and pieces of paper are lighter things.

Question 9.
The national physical laboratory is located in Delhi.
Answer:
True.

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements

III. Analogy.

Question 1.
Potatoes : Kilogram; Water?
Answer:
Litre.

Question 2.
Stop clock : accurate time; _______ : accurate weight
Answer:
Electronic balance.

Question 3.
Mass : Balance; Length?
Answer:
measuring tape.

Question 4
Amount of matter: mass; Gravitational Pull?
Answer:
Weight.

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements

IV. Answer the following questions in one or two words.

Question 1
What are the materials needed to find the length of a banana?
Answer:
A meter scale, a string or thread, sketch pen.

Question 2.
What formula is used to measure the area of your classroom?
Answer:
My classroom area = Length × Breadth

Question 3.
Give an example of a device used to find the accurate measurement of weight.
Answer:
Electronic balance.

Question 4.
In earlier days, which instruments are used to measure time?
Answer:
Sand clock and Sundial.

Question 5.
What are the clocks used to measure a smaller duration of time?
Answer:
Electronic clock, Stopwatch.

Question 6.
Who invented a ruler or scale?
Answer:
William Bedwell.

Question 7.
Which alloy is used to make the standard metre rod?
Answer:
An alloy of platinum and iridium.

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements

V. Match the following
Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 1 Chapter 1 Measurements 8
Answers:
a. ii
b. iii
c. iv
d. i

VI. Answer the following In one or two sentences:

Question 1.
What is the international system of units or SI units?
Answer:
For the sake of uniformity all over the world, we have adopted a common set of units to express measurements that are called an international system of units or SI units.

Question 2.
Give some examples of larger length measures.

  1. Height of the building,
  2. Length of a banner,
  3. Height of lamp post.

Question 3.
What is the unit of measurements of very small lengths?
Answer:

  1. Millimetre
  2. centimetre.

Question 4.
What is meant by parallax?
Answer:
Parallax is a displacement or difference in the apparent position of an object viewed along two different lines of sight.

Question 5.
What is the clock used by ancient people to measure daytime?
Answer:

  1. sand clock
  2. sun clock.

Question 6.
Where are the electronic balances used?
Answer:
Electronic balances are used in grocery shops and jewellery.

Question 7.
What is an odometer?
Answer:
It is a device used for indicating distance travelled by automobile.

Samacheer Kalvi 6th Tamil Book Answers Solutions Guide

Expert Teachers at SamacheerKalvi.Guru has created Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 6th Tamil Book Answers and Solutions Guide Pdf Free Download are part of Samacheer Kalvi 6th Books Solutions. Here we have given TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th Std Tamil Guide Pdf of Book Back Questions and Answers, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes.

Samacheer Kalvi 6th Tamil Guide Pdf Free Download

Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 6th Tamil Book Back Answers Solutions Guide Term 1, 2, 3.

Samacheer Kalvi 6th Tamil Book Back Answers

Samacheer Kalvi 6th Tamil Book Solutions Term 1

Samacheer Kalvi 6th Tamil Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 6th Tamil Book Solutions Term 3

We hope the given Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 6th Tamil Book Solutions and Answers Pdf Free Download of Term 1, 2, 3 will help you. If you have any queries regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th Standard Tamil Guide Pdf of Book Back Questions and Answers, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Samacheer Kalvi 6th English Book Answers Solutions Guide

Expert Teachers at SamacheerKalvi.Guru has created Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 6th English Book Answers and Solutions Guide Pdf Free Download of Term 1, 2, 3 are part of Samacheer Kalvi 6th Books Solutions. Here we have given TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th Std English Guide Pdf of Book Back Questions and Answers, 6th Standard Samacheer Kalvi English Grammar Exercises with Answers, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes.

Samacheer Kalvi 6th English Guide Pdf Free Download

Samacheer Kalvi 6th English Book Back Answers

You can download Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 6th Science Book Answers and Solutions Guide Pdf of Term 1, 2, 3.

Samacheer Kalvi 6th English Book Solutions Term 1

Samacheer Kalvi 6th English Prose

Samacheer Kalvi 6th English Poem

Samacheer Kalvi 6th English Supplementary

Samacheer Kalvi 6th English Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 6th English Prose

Samacheer Kalvi 6th English Poem

Samacheer Kalvi 6th English Supplementary

Samacheer Kalvi 6th English Book Solutions Term 3

Samacheer Kalvi 6th English Prose

Samacheer Kalvi 6th English Poem

Samacheer Kalvi 6th English Supplementary

Samacheer Kalvi 6th English Play

We hope the given Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 6th English Book Solutions and Answers Pdf Free Download of Term 1, 2, 3 will help you. If you have any queries regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th Standard English Guide Pdf of Book Back Questions and Answers, 6th Standard Samacheer Kalvi English Grammar Exercises with Answers, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Answers Solutions Guide

Expert Teachers at SamacheerKalvi.Guru has created Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Answers and Solutions Guide Pdf Free Download of History, Geography, Civics, Economics Term 1, 2, 3 in English Medium and Tamil Medium are part of Samacheer Kalvi 6th Books Solutions. Here we have given TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th Std Social Science Guide Pdf of Book Back Questions and Answers, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Pdf Free Download

Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Back Answers

You can download Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Answers and Solutions Guide Pdf of History, Geography, Civics, Economics Term 1, 2, 3.

Samacheer Kalvi 6th Standard Social Science Guide in English Medium

Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Back Answers

Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Solutions and Answers Guide Term 1, 2, 3.

Samacheer Kalvi 6th Social Science History

Samacheer Kalvi 6th Social Science Geography

Samacheer Kalvi 6th Social Science Civics

6th Social Guide Term 2

Samacheer Kalvi 6th Social Science History

Samacheer Kalvi 6th Social Science Geography

Samacheer Kalvi 6th Social Science Civics

Samacheer Kalvi 6th Social Science Economics

6th Social Guide Term 3

Samacheer Kalvi 6th Social Science History

Samacheer Kalvi 6th Social Science Geography

Samacheer Kalvi 6th Social Science Civics

6th Standard Social Science Guide in Tamil Medium Pdf Download

6th Social Science Book Back Questions with Answers in Tamil Medium, 6th Std Social Science Guide Tamil Medium Pdf Free Download 2021-2022, 6th New Social Science Book Back Answers in Tamil Medium.

Samacheer Kalvi 6th Standard Social Science Guide Term 1

Social Guide For Class 6 History

6th Social Book Back Answers Geography

Social 6th Guide Civics

Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Back Answers Term 2

Social Science 6th Guide History

6th Guide Social Geography

Sixth Social Guide Civics

6 Standard Social Guide Economics

6th Social Book Back Questions and Answers Term 3

6th Samacheer Social Guide History

6th Std Social Book Answers Geography

Samacheer 6th Social Guide Civics

We hope the given Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi Class 6th Social Science Book Solutions and Answers Guide Pdf Free Download of History, Geography, Civics, Economics in English Medium and Tamil Medium will help you. If you have any queries regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th Standard Social Science Guide Pdf of Book Back Questions and Answers, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Samacheer Kalvi 6th Science Book Answers Solutions Guide

Expert Teachers at SamacheerKalvi.Guru has created Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 6th Science Book Answers and Solutions Guide Pdf Free Download of Term 1, 2, 3 in English Medium and Tamil Medium are part of Samacheer Kalvi 6th Books Solutions. Here we have given TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th Std Science Guide Pdf of Book Back Questions and Answers, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Pdf Free Download

Samacheer Kalvi 6th Science Book Back Answers

You can download Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 6th Science Book Answers and Solutions Guide Pdf of Term 1, 2, 3.

6th Standard Samacheer Kalvi Science Guide in English Medium

Samacheer Kalvi 6th Science Book Solutions Term 1

Samacheer Kalvi 6th Science Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 6th Science Book Solutions Term 3

Samacheer Kalvi 6th Standard Science Guide in Tamil Medium

6th Science Book Back Questions with Answers in Tamil, 6th Std Science Guide Tamil Medium Pdf Download, 6th New Science Book Back Answers in Tamil 2021-2022.

Science 6th Guide பருவம் – 1

Science Guide for Class 6 Samacheer Kalvi பருவம் – 2

6th Standard Science Book Answers பருவம் – 3

We hope the given Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi Class 6th Science Book Answers and Solutions Guide Pdf Free Download of Term 1, 2, 3 in English Medium and Tamil Medium will help you. If you have any queries regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th Standard Science Guide Pdf of Book Back Questions and Answers, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Scroll to Top