Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions Chapter 10 Secondary Growth

Students can Download Bio Botany Chapter 10 Secondary Growth Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions Chapter 10 Secondary Growth

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Secondary Growth Text Book Back Questions and Answers

Question 1.
Consider the following statements In spring season vascular cambium:
(i) is less active
(ii) produces a large number of xylary elements
(iii) forms vessels with wide cavities of these

(a) (i) is correct but (ii) and (iii) are not correct
(b) (i) is not correct but (ii) and (iii) are correct
(c) (i) and (ii) are correct but (iii) is not correct
(d) (i) and (ii) are not correct but (iii) is correct
Answer:
(b) (i) is not correct but (ii) and (iii) are correct

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 2.
Usually, the monocotyledons do not increase their girth, because:
(a) They possess actively dividing cambium
(b) They do not possess actively dividing cambium
(c) Ceases activity of cambium
(d) All are correct
Answer:
(b) They do not possess actively dividing cambium

Question 3.
In the diagram of lenticel identify the parts marked as A,B,C,D.
Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions Chapter 10 Secondary Growth 1
(a) A. Phellem, B. Complementary tissue, C. Phelloderm, D. Phellogen.
(b) A. Complementary tissue, B. Phellem, C. Phellogen, D. Phelloderm.
(c) A. Phellogen, B. Phellem, C. Pheiloderm, D. complementary tissue
(d) A. Phelloderm, B. Phellem, C. Complementary tissue, D. Phellogen
Answer:
(a) A. Phellem, B. Complementary tissue, C. Phelloderm, D. Phellogen.

Question 4.
The common bottle cork is a product of:
(a) Dermatogen
(b) Phellogen
(c) Xylem
(d) Vascular cambium
Answer:
(b) Phellogen

Question 5.
What is the fate of primary xylem in a dicot root showing extensive secondary growth?
(a) It is retained in the center of the axis
(b) It gets crushed
(c) May or may not get crushed
(d) It gets surrounded by primary phloem
Answer:
(b) It gets crushed

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 6.
In a forest, if the bark of a tree is damaged by the horn of a deer, How will the plant overcome the damage?
Answer:
When the bark is damaged, the phellogem forms a complete cylinder around the stem and it gives rise to ring barks.

Question 7.
In which season the vessels of angiosperms are larger in size, why?
Answer:
In spring season the vessels are larger in size, because the cambium cells are very active during spring season.

Question 8.
Continuous state of dividing tissue is called meristem. In connection to this, what is the role of lateral meristem?
Answer:
Apical meristems produce the primary plant body. In some plants, the lateral meristem increase the girth of a plant. This type of growth is secondary because the lateral meristem are not directly produced by apical meristems. Woody plants have two types of lateral meristems: a vascular cambium that produces xylem, phloem tissues and cork cambium that produces the bark of a tree.

Question 9.
A timber merchant bought 2 logs of wood from a forest & named them A & B, The log A was 50 year old & B was 20 years old. Which log of wood will last longer for the merchant? Why?
Answer:
The wood of 50 years old will last longer than 20 years old wood, because timber from hard wood is more durable and more resistant to the attack of micro organisms and insect than the timber from sap wood.

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 10.
A transverse section of the trunk of a tree shows concentric rings which are known as growth rings. How are these rings formed? What are the significance of these rings?
Answer:
The annual ring denotes the combination of early wood and late wood and the ring becomes evident to our eye due to the high density of late wood. Sometimes annual rings are called growth rings but it should be remembered all the growth rings are not annual. In some trees more than one growth ring is formed with in a year due to climatic changes. Additional growth rings are developed within a year due to adverse natural calamities like drought, frost, defoliation, flood, mechanical injury and biotic factors during the middle of a growing season, which results in the formation of more than one annual ring.

Such rings are called pseudo – or false – annual rings. Each annual ring corresponds to one year’s growth and on the basis of these rings, the age of a particular plant can easily be calculated. The determination of the age of a tree by counting the annual rings is called dendrochronology.

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Secondary Growth Other Important Questions & Answers

I. Choose the correct answer. (I Marks)
Question 1.
The roots and stems grow in length with the help of:
(a) cambium
(b) secondary growth
(c) apical meristem
(d) vascular parenchyma
Answer:
(c) apical meristem

Question 2.
The increase in the girth of plant is called:
(a) primary growth
(b) tertiary growth
(c) longitudinal growth
(d) secondary growth
Answer:
(d) secondary growth

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 3.
The secondary vascular tissues include:
(a) secondary xylem and secondary phloem
(b) secondary xylem, cambium strip and secondary phloem
(c) secondary phloem and fascicular cambium
(d) secondary xylem and primary phloem
Answer:
(a) secondary xylem and secondary phloem

Question 4.
Choose the correct statements.
(i) A strip of vascular cambium is present between xylem and phloem of the vascular bundle.
(ii) Vascular cambium is believed originate from fusiform initials.
(iii) The vascular cambium is originated from procambium of vascular bundle
(iv) Vascular cambium is present between fusiform initials and ray initials

(a) (i) and (iv)
(b) (i) and (iii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (ii) and (iv)
Answer:
(b) (i) and (iii)

Question 5.
Match the following:

A. Xylem (i) Treachery elements
B. Secondary xylem (ii) Water transport
C. Phloem (iii) Sieve elements
D. Secondary phloem (iv) Food transport

(a) B – (i); A – (ii); C – (iii); D – (iv)
(b) B – (ii); A – (iii); C – (i); D – (iv)
(c) A – (ii); B – (i); C – (iv); D – (iii)
(d) A – (i); B – (ii); C – (iii); D – (iv)
Answer:
(c) A – (ii); B – (i); C – (iv); D – (iii)

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 6.
The axial system of the secondary xylem includes:
(a) treachery elements, sieve elements, fibers and axial parenchyma
(b) treachery elements, fibers and axial parenchyma
(c) treachery elements and fibers
(d) sieve elements and axial parenchyma
Answer:
(b) treachery elements, fibers and axial parenchyma

Question 7.
The study of wood by preparing sections for microscopic observation is termed as:
(a) histology
(b) xylotomy
(c) phoemtomy
(d) anatomy
Answer:
(b) xylotomy

Question 8.
Ray cells are present between:
(a) primary xylem and phloem
(b) primary xylem and secondary xylem
(c) secondary xylem and phloem
(d) secondary phloem and cambium
Answer:
(c) secondary xylem and phloem

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 9.
The axial system Consists of vertical files of:
(a) treachery elements and sieve elements
(b) treachery elements and apical parenchyma
(c) sieve elements are fibers
(d) treachery elements, fibers and wood parenchyma
Answer:
(d) treachery elements, fibers and wood parenchyma

Question 10.
Morus rubra has:
(a) porous wood
(b) soft wood
(c) spring wood
(d) sap wood
Answer:
(a) porous wood

Question 11.
Which of the statement is not correct?
(a) In temperate regions, the cambium is very active in winter season.
(b) In temperate regions, the cambium is very active in spring season.
(c) In temperate regions, cambium is less active in winter season.
(d) In temperate regions early wood is formed in spring season.
Answer:
(a) In temperate regions, the cambium is very active in winter season.

Question 12.
Usually more distinct annual rings are formed:
(a) in tropical plants
(b) in seashore plants
(c) in temperate plants
(d) in desert plants
Answer:
(c) in temperate plants

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 13.
False annual rings are formed due to:
(a) rain
(b) adverse natural calamities
(c) severe cold
(d) none of the above
Answer:
(b) adverse natural calamities

Question 14.
determination of the age of a tree by counting the annual rings is called:
(a) chronology
(b) dendrochronology
(c) palaeology
(d) histology
Answer:
(c) palaeology

Question 15.
The age of American sequoiadendron tree is about:
(a) 350 years
(b) 3,000 years
(c) 3400 years
(d) 3500 years
Answer:
(d) 3500 years

Question 16.
The wood of Acer plant has:
(a) ring porous
(b) diffuse porous
(c) central porous
(d) none of the above
Answer:
(b) diffuse porous

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 17.
In fully developed tyloses:
(a) only starchy crystals are present
(b) resin and gums only are present
(c) oil and tannins are present
(d) starchy crystals, resins, gums, oils, tannins or colored substances are present
Answer:
(d) starchy crystals, resins, gums, oils, tannins or colored substances are present

Question 18.
In bombax:
(a) the sieve tubes are blocked by tylose like outgrowths
(b) the resin ducts are blocked by tylose like outgrowths
(c) the phloem tube is blocked by tylose like out growths
(d) none of the above
Answer:
(a) the sieve tubes are blocked by tylose like outgrowths

Question 19.
Which of the statement is not correct?
(a) Sap wood and heart wood can be distinguished in the secondary xylem
(b) Sap wood is paler in colour
(c) Heart wood is darker in colour
(d) The sap wood conducts minerals, while the heart wood conduct water
Answer:
(d) The sap wood conducts minerals, while the heart wood conduct water

Question 20.
Timber from heart wood is:
(a) more fragile and resistant to the attack of insects
(b) more durable and more resistant to the attack of micro organism and insects
(c) more hard and less resistant to the attack of micro organism
(d) less durable and more resistant to the attack of micro organism and insects
Answer:
(b) more durable and more resistant to the attack of micro organism and insects

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 21.
The dye, haematoxylin is obtained from:
(a) the heart wood of haematoxylum campechianum
(b) the sap wood of haematoxylum campechianum
(c) cambium cells of haematoxylum campechianum
(d) the seeds of haematoxylum campechianum
Answer:
(a) the heart wood of haematoxylum campechianum

Question 22.
Canada balsam is produced from:
(a) Pisum sativum
(b) resin of Arjuna plant
(c) Abies balsamea
(d) the root of Vinca rosea
Answer:
(c) Abies balsamea

Question 23.
Some commercially important phloem or bast fibres are obtained from:
(a) banana
(b) bamboo
(c) vinca rosea
(d) cannabis sativa
Answer:
(d) cannabis sativa

Question 24.
Phellogen comprises:
(a) homogeneous sclerenchyma cells
(b)homogeneous meristamatic cells
(c) homogeneous collenchyma cells
(d) none of the above cells
Answer:
(b)homogeneous meristamatic cells

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 25.
Phelloderm is otherwise called as:
(a) primary cortex
(b) cork wood
(c) secondary cortex
(d) rhytidome
Answer:
(c) secondary cortex

Question 26.
Lenticel is helpful in:
(a) transportation of food
(b) photosynthesis
(c) exchanges of gases and transpiration
(d) transportation of water
Answer:
(c) exchanges of gases and transpiration

Question 27.
The antimalarial compound quinine is, extracted from:
(a) seeds of cinchona
(b) bark of cinchona
(c) leaves of cinchona
(d) flowers of cinchona
Answer:
(b) bark of cinchona

Question 28.
Gum Arabic is obtained from:
(a) Hevea brasiliensis
(b) Acacia Senegal
(c) Pinus
(d) Dilonix regia
Answer:
(b) Acacia Senegal

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 29.
Turpentine used as thinner of paints is obtained from:
(a) Acacia Senegal
(b) Vinca rosea
(c) Hevea brasiliensis
(d) Pinus
Answer:
(d) Pinus

Question 30.
Rubber is obtained from:
(a) Bombax mori
(b) Hevea brasiliensis
(c) Quercus suber
(d) Morus rubra
Answer:
(b) Hevea brasiliensis

II. Answer the following. (2 Marks)

Question 1.
Define primary growth?
Answer:
The roots and stems grow in length with the help of apical meristems. This is called primary growth or longitudinal growth.

Question 2.
Mention the two lateral meristem responsible for secondary growth.
Answer:
The secondary growth in dicots and gymnosperms is brought about by two lateral meristems.

  1. Vascular Cambium and
  2. Cork Cambium

Question 3.
What is meant by vascular cambium?
Answer:
The vascular cambium is the lateral meristem that produces the secondary vascular tissues. i.e., secondary xylem and secondary phloem.

Question 4.
Define intrafascicular or fascicular cambium?
Answer:
A strip of vascular cambium that is believed to originate from the procambium is present between xylem and phloem of the vascular bundle. This cambial strip is known as intrafascicular or fascicular cambium.

Question 5.
Define interfascicular cambium?
Answer:
In between the vascular bundles, a few parenchymatous cells of the medullary rays that are in line with the fascicular cambium become meristematic and form strips of vascular cambium. It is called interfascicular cambium.

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 6.
What is vascular cambial ring?
Answer:
This interfascicular cambium joins with the intrafascicular cambium on both sides to form a continuous ring. It is called a vascular cambial ring.

Question 7.
What is meant by stratified cambium?
Answer:
If the fusiform initials are arranged in horizontal tiers, with the end of the cells of one tier appearing at approximately the same level, as seen in Tangential Longitudinal Section (TLS), it is called storied (stratified) cambium.

Question 8.
Explain non – stratified cambium.
Answer:
In plants with long fusiform initials, they strongly overlap at the ends, and this type of cambium is called non – storied (non – startified) cambium.

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 9.
Give a brief note on ray initials.
Answer:
These are horizontally elongated cells. They give rise to the ray cells and form the elements of the radial system of secondary xylem and phloem.

Question 10.
How does secondary xylem or wood form?
Answer:
The secondary xylem, also called wood, is formed by a relatively complex meristem, the vascular cambium, consisting of vertically (axial) elongated fusiform initials and horizontally (radially) elongated ray initials.

Question 11.
What is meant by spring wood?
Answer:
In the spring season, cambium is very active and produces a large number of xylary elements having vessels / tracheids with wide lumen. The wood formed during this season is called spring wood or early wood.

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 12.
How does the autumn wood form?
Answer:
In winter, the cambium is less active and forms fewer xylary elements that have narrow vessels /  tracheids and this wood is called autumn wood or late wood.

Question 13.
Define growth rings?
Answer:
The annual ring denotes the combination of early wood and late wood and the ring becomes evident to our eye due to the high density of late wood. Sometimes annual rings are called growth rings.

Question 14.
Define dendroclimatology?
Answer:
It is a branch of dendrochronology concerned with constructing records of past climates and climatic events by analysis of tree growth characteristics, especially growth rings.

Question 15.
Explain diffuse porous woods with an example.
Answer:
Diffuse porous woods are woods in which the vessels or pores are rather uniform in size and distribution throughout an annual ring. eg: Acer

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 16.
What is meant by ring porous woods?
Answer:
The pores of the early wood are distinctly larger than those of the late wood. Thus rings of wide and narrow vessels occur.

Question 17.
Define tyloses?
Answer:
In many dicot plants, the lumen of the xylem vessels is blocked by many balloon like ingrowths from the neighbouring parenchymatous cells. These balloons like structure are called tyloses.

Question 18.
Mention two plants from which bast fibres are obtained.
Answer:
Two plants from which bast fibres are obtained:

  1. Flax – Linum ustitaissimum
  2. Hemp – Cannabis sativa

Question 19.
Define Rhytidome?
Answer:
Rhytidome is a technical term used for the outer dead bark which consists of periderm and isolated cortical or phloem tissues ? formed during successive secondary growth, eg: Quercus.

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 20.
What is polyderm? Explain briefly.
Answer:
Polyderm is found in the roots and underground stems. eg: Rosaceae. It refers to a special type of protective tissues consisting of uniseriate suberized layer alternating with multiseriate nonsuberized cells in periderm.

Question 21.
Define’bark’?
Answer:
The term ‘bark’ is commonly applied to all the tissues outside the vascular cambium of stem (i.e., periderm, cortex, primary phloem and secondary phloem).

Question 22.
What are the functions of lenticel?
Answer:
Lenticel is helpful in exchange of gases and transpiration called lenticular transpiration.

Question 23.
Explain briefly phelloderm.
Answer:
It is a tissue resembling cortical living parenchyma produced centripetally (inward) from the phellogen as a part of the periderm of stems and roots in seed plants.

Question 24.
What is the function of secondary phloem?
Answer:
Secondary phloem is a living tissue that transports soluble organic compounds made during photosynthesis to various parts of plant.

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 25.
what is periderm?
Answer:
Whenever stems and roots increase in thickness by secondary growth, the periderm, a protective tissue of secondary origin replaces the epidermis and Often primary cortex. The periderm consists of phellem, phellogen, and phelloderm.

III. Answer the following. (3 Marks)

Question 1.
Distinguish between primary and secondary growth.
Answer:
1. Primary growth: The plant organs originating from the apical meristems pass through a period of expansion in length and width. The roots and stems grow in length with the help of apical meristems. This is tailed primary growth or longitudinal growth.

2. Secondary growth: The gymnosperms and most angiosperms, including some monocots, show an increase in thickness of stems and roots by means of secondary growth or latitudinal growth.

Question 2.
Explain fusiform initials.
Answer:
These are vertically elongated cells. They give rise to the longitudinal or axial system of the secondary xylem (treachery elements, fibers, and axial parenchyma) and phloem (sieve elements, fibers, and axial parenchyma).

Question 3.
Explain briefly about false annual rings.
Answer:
Additional growth rings are developed within a year due to adverse natural calamities like drought, frost, defoliation, flood, mechanical injury and biotic factors during the middle of a growing season, which results in the formation of more than one annual ring. Such rings are called pseudo – or false – annual rings.

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 4.
Write down the differences between spring wood and autumn wood.
Answer:
The differences between spring wood and autumn wood:

Spring wood or Early wood

Autumn wood or Late wood

1. The activity of cambium is faster. 1. Activity of cambium is slower.
2. Produces large number of xylem elements. 2. Produces fewer xylem elements.
3. Xylem vessels /  trachieds have wider lumen. 3. Xylem vessels / trachieds have narrow lumen.
4. Wood is lighter in colour and has lower density. 4. Wood is darker in colour and has a higher density.

Question 5.
How do you distinguish between sap wood and heart wood?
Answer:

Sap wood (Alburnum)

Heart wood (Duramen)

1. Living part of the wood. 1. Dead part of the wood.
2. It is situated on the outer side of wood. 2.It is situated in the certre part of wood.
3. It is less in coloured. 3. It is dark in coloured.
4. Very soft in nature. 4. Hard in nature.
Tyloses are absent.  Tyloses are present.
5. It is not durable and not resistant to microorganisms. 5. It is more durable and resists microorganisms.

Question 6.
What are fossil resins? Explain with an example.
Answer:
Plants secrete resins for their protective benefits. Amber is a fossilized tree resinespecially from the wood, which has been appreciated for its colour and natural beauty since neolithic times. Much valued from antiquity to the present as a gemstone, amber is made into a variety of decorative objects. Amber is used in jewellery. It has also been used as a healing agent in folk medicine.

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 7.
Write briefly about Cork cambium.
Answer:
It is a secondary lateral meristem. It comprises homogenous meristematic cells unlike vascular cambium. It arises from epidermis, cortex, phloem or pericycle (extrastelar in origin). Its cells divide periclinally and produce radially arranged files of cells. The cells towards the outer side differentiate into phellem (cork) and those towards the inside as phelloderm (secondary cortex).

Question 8.
Explain the term lenticel.
Answer:
Lenticel is raised opening or pore on the epidermis or bark of stems and roots. It is formed during secondary growth in stems. When phellogen is more active in the region of lenticels, a mass of loosely arranged thin – walled parenchyma cells are formed. It is called complementary tissue or filling tissue. Lenticel is helpful in exchange of gases and transpiration called lenticular transpiration.

Question 9.
Mention the benefits of bark in a tree.
Answer:
Bark protects the plant from parasitic fungi and insects, prevents water loss by evaporation and guards against variations of external temperature. It is an insect repellent, decay proof, fireproof and is used in obtaining drugs or spices. The phloem cells of the bark are involved in conduction of food while secondary cortical cells involved in storage.

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Question 10.
Distinguish between Intrafascicular Interfascicular cambium.
Answer:
Between Intrafascicular Interfascicular cambium:

Intrafascicular cambium

Interfascicular cambium

1. Present inside the vascular bundles 1. Present in between the vascular bundles.
2. Originates from the procambium. 2. Originates from the medullary rays.
3. Initially it forms a part of the primary meristem. 3. From the beginning it forms a part of the secondary meristem.

IV. Answer In detail
Question 1.
Describe the activity of vascular with the help of diagram.
Answer:
Activity of Vascular Cambium:
The vascular cambial ring, when active, cuts off new cells both towards the inner and outer side. The cells which are produced outward form secondary phloem and inward secondary xylem. At places, cambium forms some narrow horizontal bands of parenchyma which passes through secondary phloem and xylem. These are the rays. Due to the continued formation of secondary xylem and phloem through vascular cambial activity, both the primary xylem and phloem get gradually crushed.
Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions Chapter 10 Secondary Growth 6

Question 2.
Describe the formation of sap wood and heart wood with suitabie diagram.
Answer:
Sap wood and heart wood can be distinguished in the secondary xylem. In any tree the outer part of the wood, which is paler in colour, is called sap wood are alburnum. The centre part of the wood, which is darker in colour is called heart wood or duramen. The sap wood conducts water while the heart wood stops conducting water. As vessels of the heart wood are blocked by tyloses, water is not conducted through them.

Due to the presence of tyloses and their contents the heart wood becomes coloured, dead and the hardest part of the wood. From the economic point of view, generally the heartwood is more useful than the sapwood. The timber form the heartwood is more durable and more resistant to the attack of microorganisms and insects than the timber from sapwood.
Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions Chapter 10 Secondary Growth 4

Question 3.
Draw and label the transverse section of dicot stem showing the secondary growth.

Answer:
The transverse section of dicot stem showing the secondary growth:
Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions Chapter 10 Secondary Growth 5

Question 4.
Distinguish between Phellem and Phelloderm.
Answer:
Phellem (Cork):

  1. It is formed on the outer side of phellogen.
  2. Cells are compactly arranged in regular tires and rows without intercellular spaces.
  3. Protective in function.
  4. Consists of nonliving cells with suberized walls.
  5. Lenticels are present.

Phelloderm (Secondary cortex):

  1. It is formed on the inner side of phellogen.
  2. Cells are loosely arranged with intercellular spaces.
  3. As it contains chloroplast, it synthesises and stores food.
  4. Consists of living cells, parenchymatous in nature and does not have suberin.
  5. Lenticels are absent.

Question 5.
Write down the economic importance of tree bark.
Answer:
The economic importance of tree bark:
Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions Chapter 10 Secondary Growth 3

Question 5.
Draw the different stages of secondary growth in a dicot root and label the parts.
Answer:
Stages of secondary growth in a dicot root and label the parts:
Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions Chapter 10 Secondary Growth 2

Solution To Activity
Textbook Page No: 38
Question 1.
Generally monocots do not have secondary growth, but palms and bamboos have woody stems. Find the reason.
Answer:
Some of the monocots like palm and bamboos show an increase in thickness of stems by means of secondary growth or latitudinal growth.

Textbook Page No: 48
Question 2.
Be friendly with your environment (Eco friendly) Why should not we use the natural products which are made by plant fibres like rope, fancy bags, mobile pouch, mat and gunny bags etc., instead of using plastics or nylon?
Answer:
We should not use the natural products, which are made by plants fibres, because, if we use more of plant products the greedy people will exploit the plant resources for making plant products and thereby depleting the tree cover, which in turn causes reduction in rain fall.

Samacheer Kalvi 11th Bio Botany Solutions 10 Secondary Growth

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top