Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.3

Students can Download Maths Chapter 4 Information Processing Ex 4.3 Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 8th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.3

Question 1.
Choose the correct answers:

Question (i)
In questions A and B, there are four groups of letters in each set. Three of these sets are like in some way while one is different. Find the one which is different.
A. (a) C R D T (b) A P B Q (c) E U F V (d) G W H X
B. (a) H K N Q (b) I L O R (c) J M P S (d) A D G J
Answer:
A. (a) C R D T (b) A P B Q (c) E U F V (d) G W H X
Hint:
The four groups of letters are
CRDT APBQ EUFV GWHX
The above can be written as
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 1
We find that when we take 1st & 3rd letter & 2nd & 4th letter as 2 pairs, the 3rd letter is the next letter alphabetically to the 1st letter.
Similarly the 4th letter is alphabetically the next letter of the 2nd letter.
i.e CD, AB, EF, GH & PQ, UV, WX
Only in CRDT, we have T instead of ‘S’. So,
Answer:
in CRDT ⇒ Option (a)

B. The four groups of letters are
HKNQ ILOR JMPS ADGI
If we notice, we find that 2 letters are missing in the sequence, ie.
HIJKLMNOPQ IJKLMNOPQR
LKLMNOPQRS ABCDEFGHI
We find that only in ADGI, the difference is only one letter between G & I.
Hence it is the odd one out.

SamacheerKalvi.Guru

Question (ii)
A group of letters are given. A numerical code has been given to each letter. These letters have to be unscrambled into a meaningful word. Find out the code for the word so formed from the 4 answers given.
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 2
(a) 2 3 4 1 5 6
(b) 5 6 3 4 2 1
(c) 6 1 3 5 2 4
(d) 4 2 1 3 5 6
Answer:
(b) 5 6 3 4 2 1
hint:
Given code is
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 2
Option (a) is 234156. When we substitute number for each letter from code, we get,
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 3
Option (b) is 563421, similarly, we get 5 6 3 4 2 1
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 4
Option (c) is
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 5
Option (d) is
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 6
So, only in option b, we get a meaningful word, i.e PENCIL.
Hence, answer is Option (b)

Question (iii)
In questions I and II, there are based on code language. Find the correct answer from the four alternatives given. A
C In a certain code, ‘M E D I C I N E’ is coded as ‘COMPUTER’ written in the same code?
(a) C N P R V U F Q
(b) C M N Q T U D R
(c) R F U V Q N P C
(d) R N V F T U D Q
Answer:
(C) R F U V Q N P C
Hint:
It is given that in a certain code M E D I C I N E is coded as E O J D J E F M When we observe the word & the code, we find that, there is a pattern.
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 7
[to understand, see the matching shapes]
To get the code from the word, we follow the below steps
1. Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 8
swap 1st & last letters, so we get
E [ E D I C I N ] M
2. For the middle letters, replace the letters with their alphabetically next letters, so we get
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 10
3. Now we have to reverse the order of the middle letters in the bracket, so we get
E[O J D J E F]M = E O J D J E F M
Thus we get the code.
So similarly, we have to follow the 3 steps to get code, therefore:
for
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 11
Step 1: Swap 1 st & last letters, so we get
R [O M P U T E ]C
Step 2: For the middle letters, replace the letters with alphabetically next letters, so we get
R [P N Q V U F] C
Step 3: Reverse the word of letters in the bracket to we get
R [F U V Q N P] C
∴ Ans is R F U V Q N P C ⇒ Option C

Question (iv)
If the word ‘PHONE’ is coded as ‘S K R Q H’, how will ‘R A D I O’ be coded?
(a) S C G N H
(b) V R G N G
(c) U D G L R
(d) S D H K Q
Answer:
(C) U D G L R
hint:
If PHONE is coded as S K R Q H
Find that code for R A D I O
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 12
We find that we get the code, by 3rd letter alphabetically so, from P, skipping Q & R, we get S.
Similarly, from H, skipping I & J, we get K
Like wise for R A D I O, skipping the 2 alphabets
From R, skip S & T → U
From A, skip B & C → D
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 13
From D skip E & F → G
From I skip J & K → L
From O skip P & Q → R
Answer:
is U D G L R ⇒ Option c

SamacheerKalvi.Guru

Question 2.
Fill in the blanks (Use Atbash Cipher that is given in code 3)
For this question, we need to use Atbash cipher. For Atbash cipher, first we write the alphabets from A to Z and then in reverse from Z to A below that.
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
ZYXWVUTSRQPONMLKJIHGFEDCBA

Question (i)
G Z N R O = …………
Answer:
TAMIL
Hint:
Now to solve, we look up the corresponding letter from the table to replace in code to get the actual word.
So, for G Z N R O, from table,
for G, it is T
for Z, It is A
for N, it is M
for R, it is I
for O, it is L
So , the actual word is TAMIL

Question (ii)
V M T O R H S = ………
Answer:
ENGLISH
Hint:
V M T O R H S
To solve, we look up the corresponding letter from table to replace in code to get the actual word.
For V, it is E
for M, it is N
for T, it is G
for O, it is L
for R, it is I
for H, it is S
for S, it is H
Therefore we get E N G L I S H = ENGLISH

Question (iii)
N Z G S V N Z G R X H = ………
Answer:
MATHEMATICS
Hint:
Similarly as above for
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 14

Question (v)
H X R V M X V = ………..
Answer:
SCIENCE
Hint:
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 15

SamacheerKalvi.Guru

Question (v)
HLXRZO HXRVMX V = ………..
Answer:
SOCIAL SCIENCE
Hint:
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 16

Question 3.
Match the following (a = 00 ……… Z = 25)
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 17
Answer:
(i) – c
(ii) – d
(iii) – a
(iv) – e
(v) – b
Solution:
Given that the code is
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 18
Hint:
(i) Mathematics is
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 19
So matching option is c

(ii) addition is
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 20
Matching option is d

(iii) Subtraction is
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 21
Matching option is a

(iv) multiplication is
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 22
Matching option is e, however instead of 25, it should be 08.

(v) division is
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 23
Matching option is b

Question 4.
Frame Additive cipher table (key = 4).
Solution:
Step 1 : write all alphabets
Step 2 : Assign numbers to each alphabet starting from 00 till 25.
Step 3 : add key value (here it is 4) to the numbers assigned in step 2 to form cipher table
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 24

Question 5.
A message like “Good Morning” written in reverse would instead be “Doog Gninrom”. In the same way decode the sentence given below: “Ot dnatsrednu taht scitamehtam nac eb decneirepxe erehwreve ni erutan dna laer efil.”
Solution:
Given that good morning written in reverse is doog gninrom.
We have to decode the below by reversing, so,
Ot dnatsrednu taht scitamehtam nac eb decneirepxe erehwreve ni erutan dna laer efil.
Answer:
to understand that mathematics can be experienced everywhere in nature and real life.

SamacheerKalvi.Guru

Question 6.
Decode the given Pigpen Cipher text and compare your answer to get the Activity 3 result.
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 25
(i) The room number in which the treasure took place
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 26
(ii) Place of the treasure
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 27
(iii) The name of the treasure
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 2 Chapter 4 Information Processing Ex 4.5 28
Solution:
(i) The room in which the treasure took place = 28
(ii) The place of treasure = Chair
(iii) Identity of treasure = Gift voucher.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!