Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

You can Download Samacheer Kalvi 7th Social Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

Samacheer Kalvi 7th Social Science Tourism Textual Evaluation

I. Choose the correct answer:

Question 1.
The oldest type of tourism is
(a) Religious
(b) Historical
(c) Adventure
(d) Recreational
Answer:
(a) Religious

Question 2.
In which state is the Kaziranga national park located.
(a) Rajasthan
(b) West Bengal
(c) Assam
(d) Gujarat
Answer:
(c) Assam

Question 3.
Which one of the following is not a beach of India?
(a) Goa
(b) Cochin
(c) Kovalam
(d) Miami
Answer:
(d) Miami

Question 4.
Which of the following is not a bird sanctuary in India?
(a) Nal sarovor in Gujarat
(b) Koonthakulam in Tamil Nadu
(c) Bharatpur in Rajasthan
(d) Kanha in Madhya pradesh
Answer:
(d) Kanha in Madhya pradesh

Question 5.
In which district courtallam waterfalls is located?
(a) Dharmapuri
(b) Tirunelveli
(c) Namakkal
(d) Theni
Answer:
(b) Tirunelveli

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

II. Fill in the blanks

  1. The three main components of tourism together known as _________
  2. Gastronomy refers to an aspect of _________ tourism.
  3. Suruli falls is also called as _________
  4. The second largest urban beach is _________
  5. Expansion of TAAJ _________

Answers:

  1. A3 concept
  2. cultural
  3. cloud land falls (or) Meghamati falls
  4. Marina beach
  5. Travel Agents Association of India

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

III. Circle the Odd one

Question 1.
Transport, Attraction, Accommodation, Amenities
Answer:
(Transport) Attraction, Accommodation, Amenities

Question 2.
Nainital, Shillong, Munnar, Digha
Answer:
Nainital, Shillong, Munnar, (Digha)

Question 3.
Corbett, Sundarbans, periyar, Mayani
Ans.
Corbett, Sundarbans, periyar, (Mayani)

Question 4.
Hogenakal, Kumbakkari, Suruli, Kalakad
Answer:
Hogenakal, Kumbakkari, Suruli, (Kalakad)

Question 5.
Rishikesh, ladakh, Gulmarg, Kotagiri
Answer:
Rishikesh, ladakh, Gulmarg, (Kotagiri)

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

IV. Match the following

  1. Anamalai hills – West Bengal
  2. Monkey falls – Goa
  3. Darjeeling – Coimbatore
  4. Nature’s Haven – Top slip
  5. Aguda Beach – Javadi

Answers:

  1. Anamalai hills – Top slip
  2. Monkey falls – Coimbatore
  3. Darjeeling – West Bengal
  4. Nature’s Haven – Javadi
  5. Aguda Beach – Goa

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

V. Consider the following statement and tick (✓) die appropriate answer

Question 1.
Assertion (A) : Tourism is an essential activity for the life Of the society.
Reason (R) : its direct impact on social cultural, education and economic sector of the nation.
(a) A and R are correct and A explains R
(b) A and R are correct but A does not explain R
(c) A is in correct but R is correct
(d) Both A and R are in Correct
Answer:
(a) A and R are correct and A explains R

Question 2.
Assertion (A) : One of the most popular beaches in Goa Calangute is a treat for the adventure sports activities.
Reason (R) : Foreigners throng the beaches
(a) A and R are correct and A explain R
(b) A and R are correct but A does not explain R
(c) A is incorrect but R is correct
(d) Both A and R are incorrect
Answer:
(a) A and R are correct and A explains R

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

VI. Answer the following briefly

Question 1.
Define Tourism.
Answer:

  1. The word tourist was derived from an old English word “tourian” which refers to a person who travels out of his usual environment for not more than one year and less than 24 hours.
  2. The purpose of travel may be religious, recreation, business, historical and cultural.

Question 2.
Write short note on ECO Tourism.
Answer:

  1. Eco tourism typically involves travel, to destinations where plants and animals thrive in a naturally preserved environment.
  2. Amazon rain forest, African forest safari, trekking in the slopes of Himalayas are the famous incredible Eco friendly attractions.

Question 3.
What are the basic elements of Tourism?
Answer:
Certain elements are fundamental to attract tourists as travel destinations. They are:

  1. Pleasant weather
  2. Scenic beauty
  3. Historical and cultural monuments

Question 4.
Name any five hill stations in India.
Answer:

  1. Kodaikanal, Ooty
  2. Namital, Mussoorie
  3. Darjeeling
  4. Gulmarg
  5. Shillong

Question 5.
Name any five beaches in Tamil Nadu.
Answer:

  1. Kanyakumari beach
  2. Rameshwaram beach
  3. Golden beach
  4. Elliot beach
  5. Mahabalipuram beach

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

VII. Distinguish between

Question 1.
International Tourism and Historical Tourism
Answer:
International Tourism:

  1. International tourism refers to tourism that crosses national borders
  2. Globalization has made tourism a popular global leisure activity.

Historical Tourism

  1. Historical tourism is primarily focused upon historical places.
  2. The individuals make visits to these places with the purpose of leisure as well as acquiring information.

Question 2.
Religious Tourism and Adventure Tourism
Answer:
Religious Tourism:

  1. Religious tourism is one of the oldest type of tourism, wherein people travel individually or in groups for pilgrimage to a religious location such as temples, churches, mosques and other religious places.
  2. Religious tour to Kasi (Varanasi) by Hindus, to Jerusalem by Christians and to Mecca by Muslims are few of the examples for religious tourism.

Adventure Tourism:

  1. Adventure tourism is a type of tourism involving travel to remote or exotic places in order to take part in physica 11 y challenging outdoor activities
  2. For e.g. sky dive in Australia, Bungee jumping in New Zealand, mountaineering in the peaks of Himalayas, rafting in the Brahmaputra River at Arunachala Pradesh.

Question 3.
Attraction and Accessibility
Answer:
Attraction:

  1. Attractions mainly comprise of two types such as: Natural attraction, Cultural attraction
  2. Natural attraction includes landscape, seascape, beaches, climatic condition and forests. Cultural attraction are historic monuments and other intellectual creations. Apart from this, cultural attractions also includes fairs and festivals.

Accessibility:

  1. Accessibility means reachability to a particular place of attraction through various means of transportation such as road, rail, water and air
  2. Transport decides the cost of travel and the time consumed in reaching or accessing a specific attraction.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

VIII. Answer the following questions in detail

Question 1.
Explain the Geographical components of Tourism.
Answer:
(i) Landforms : Mountains, Plateaus, Canyons, Valleys, Caves, Cirques, Sand dunes, Coral reefs, Cliffs, etc.,
(ii) Water: Rivers, Lakes, Waterfalls, Hot springs and Geysers, Snow and Glacier, Water Currents, Tides and Waves.
(iii) Vegetation : Forest, Grasslands, Moors, Deserts etc.,
(iv) Climate: Sunshine, Clouds, Admirable Temperature, Rain and Snow.
(v) Animal life :-
(a) Wildlife : Birds, Game Reserves, Zoos.
(b) Hunting and Fishing
(vi) Settlement features:-
(a) Towns, Cities, Villages
(b) Historical remains and Monuments
(vii) Culture:-Ways of life, traditions, folklore, arts and crafts.

Question 2.
Write briefly about the waterfalls in Tamil Nadu.
Answer:

  1. Mountains and rivers of Tamil Nadu combined together created many endearing waterfalls.
  2. Waterfalls in Tamil Nadu with its inspiring natural wonders attracts many tourists. A trek amidst thick green trees, steep hills and a bath in the gushing water is most rejuvenating.
  3. Here is the list of famous water falls of Tamil Nadu.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism 1

Question 3.
Describe the Environment Impact of Tourism.
Answer:
Environmental Impact of Tourism
The quality of the environment is essential for tourism. The tourism industry created several positive and negative impacts on the environment.

Positive Impacts:

  1. Direct financial Contributions
  2. Contributions to government revenues
  3. Improved environmental management and planning
  4. Increasing environmental awareness
  5. Protection and reservation of environment

Negative Impacts

1. Depletion of Natural Resources

  1. Water resources
  2. Local resources
  3. Land degradation

2. Pollution

  1. Air and Noise Pollution
  2. Solid Waste and Litering
  3. Sewage

3. Destruction and Alteration of Eco system

  1. Air
  2. Water
  3. Soil

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

IX. Hots

Question 1.
Why do we like sightseeing so much?
Answer:

  1. Sightseeing is considered to be one of the most important activities a tourist chooses to take part on reaching a destination.
  2. Sightseeing gives the tourist a chance to know a destination and experience it.
  3. Some people like adventures and to escape their normal monotonous life.
  4. So some people like sightseeing so much.

Question 2.
What are the ways to protect the sanctuaries?
Answer:

  1. Adopt: From wild animals to wild places, there’s an option for everyone.
  2. Volunteer : if you don’t have money to give, donate your time.
  3. Visit zoos, aquariums, national parks and wildlife refuges are all home to wild animals.
  4. Donate
  5. Speak up
  6. Buy responsibility
  7. Pitch in
  8. Recycle
  9. Restore
  10. Join

Question 3.
List any five reasons for travelling.
Answer:

  1. We travel to learn, whether its learning a new language or learning about an area’s history, travel allows us to learn so many different things.
  2. We travel to escape. Travel provides a momentary break from the humdrum of our daily lives.
  3. We travel to discover.
  4. We travel to make new friends.
  5. We travel to experience.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

X. Activity

  • This activity should be done by students under the supervision of the subject teacher.
  • The students are grouped with six members in a group.
  • Each student will discuss in the group about their last tour. Each group will collect photographs and information.
  • The information will be shared in the class as well as displayed on the notice board of the class room.

Answer:
Activity to be done by the students themselves

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

Samacheer Kalvi 7th Social Science Tourism Additional Questions

I. Choose the correct answer:

Question 1.
________ are historic monuments and other intellectual creations.
(a) Natural attraction
(b) Cultural attraction
(c) Social attraction
(d) None of these
Answer:
(b) Cultural attraction

Question 2.
Tajmahal of India and Pyramids of Egypt are the examples of
(a) Historical Tourism
(b) Cultural tourism
(c) Eco-tourism
(d) Adventure tourism
Answer:
(a) Historical Tourism

Question 3.
Gastronomy refers to an aspect of
(a) Religious tourism
(b) Cultural tourism
(c) Historical tourism
(d) Eco-tourism
Answer:
(b) Cultural tourism

Question 4.
________ attract attention for their exclusive variety of birds.
(a) Bird sanctuaries
(b) Wildlife sanctuaries
(c) Both ‘a’ and ‘b’
(d) None of these
Answer:
(a) Bird sanctuaries

Question 5.
Push factors in Tourism are
(a) Amenities
(b) Accessibility
(c) Prestige
(d) Attraction
Answer:
(c) Prestige

Question 6.
_______ earns the largest share of income from tourism in India.
(a) Kerala
(b) Goa
(c) Rajasthan
(d) Tamil Nadu
Answer:
(d) Tamil Nadu

Question 7.
Suruli Falls is located in ________ district.
(a) Namakkal
(b) Tirunelveli
(c) Theni
(d) Dharmapuri
Answer:
(c) Theni

Question 8.
________ is a lovely place to hand around with friends, families and kids.
(a) Beach
(b) Temple
(c) Park
(d) Sanctuary
Answer:
(a) Beach

Question 9.
________ is a country known for its gentle (or) hospitality to all visitors.
(a) USA
(b) UK
(c) London
(d) India
Answer:
(d) India

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

II. Fill in the blanks:

  1. _______ has become an important source of income for many regions.
  2. _______ type of tourism aims at enjoyment, amusement or pleasure are mainly for fun activity.
  3. _______ is a very important factor in tourism.
  4. Few of the amazing waterfalls are in swing during the _______ season.
  5. Pull factors in Tourism are _______
  6. _______ in Tamil Nadu with its inspiring natural wonders attracts many tourists.
  7. The tourism industry created several positive and negative impacts on the _______

Answers:

  1. Tourism
  2. Recreational tourism
  3. Scenic attraction
  4. Monsoonj
  5. Amenitiesl
  6. Waterfalls
  7. environment

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

III. Circle the Odd one

Question 1.
Religious tourism, Cultural tourism, Adventure tourism, Environment
Answer:
Religious tourism, Cultural tourism, Adventure tourism, [Environment]

Question 2.
Mountains, Sunshine, Canyons, Valleys
Answer:
Mountains, [Sunshine], Canyons, Valleys

Question 3.
Forest, Grasslands, Clouds, Moors
Answer:
Forest, Grasslands, [Clouds], Moors

Question 4.
Water resources, Local resources, Land degradation, Amusement park
Answer:
Water resources, Local resources, Land degradation, [Amusement park]

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

III. Match the following

Question 1.

  1. Natural attraction – (a) Sand dunes
  2. Cultural attraction – (b) Grasslands
  3. Landforms – (c) Rain and snow
  4. Vegetation – (d) Historic monuments
  5. Climate – (e) Landscape

Answers:

  1. – e
  2. – d
  3. – a
  4. – b
  5. – c

Question 2.

  1. Amritsar – (a) Kerala
  2. Darjeeling – (b) Uttarakhand
  3. Munnar – (c) Maharashtra
  4. Corbeti National Park – (d) West Bengal
  5. Mayani Bird Sanctuary – (e) Punjab

Answers:

  1. – e
  2. – d
  3. – a
  4. – b
  5. – c

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

IV. Consider the following statements: Tick the appropriate answer

Question 1.
Assertion (A) : Recreational Tourism aims at enjoyment, amusement or pleasure are mainly for fun activity.
Reason (R) : India is a country known for its gentle hospitality with spicy food and culture.
(a) A and R are correct and A explain R
(b) A and R are correct but A does not explain R
(c) A is in correct but R is correct
(d) Both A and R are in Correct
Answer:
(b) A and R are correct but A does not explain R

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

V. Answer in one or two sentences

Question 1.
What are the types of tourism?
Answer:
Types of Tourism:

  • Religious tourism
  • Cultural tourism
  • Historical tourism
  • Eco-Tourism
  • Adventure tourism
  • Recreational tourism

Question 2.
Write a short note on Historical tourism.
Answer:
It focuses on visiting historically important places like museums, monuments archaeological areas, forts, temples and so on. Angkorwat of Cambodia, Tajmahal of India and Pyramids of Egypt are some of the examples to quote for Historical Tourism

Question 3.
Write a note on

  1. Inbound Tourism
  2. Outbound Tourism

Answer:

  1. Inbound Tourism : Touring within the native country.
  2. Outbound Tourism : Touring in foreign countries.

Question 4.
What is game reserves?
Answer:
Game Reserves : An area of land set aside for the protection of wild animals.

Question 5.
List any four famous religious spots of India.
Answer:

  • Rameswaram – TamilNadu
  • Kanchipuram – Tamil Nadu
  • Varanasi(Kasi) – Uttarpradesh
  • Saranath – Uttarpradesh

Question 6.
WrIte the abbreviation of

  1. ITC
  2. IATA
  3. TAAI
  4. TTDC

Answer:

  1. ITC – Inclusive Tour Charter
  2. IATA – International Air Transport Association
  3. TAAI – Travel Agents Association of India
  4. TTDC – Tamil Nadt Tourism Development Corporation

Question 7.
What is Wildlife and Bird Sanctuaries?
Answer:
India possesses a wide range of forests and grasslands. Diversity of these lands makes it one of the hotspot for flora and fauna. The dense and dark forest of Indian States provides suitable habitat for a wide and an unique variety of animals and birds.

Bird sanctuaries attract attention for their exclusive variety of birds. Diverse range of climate of India invite birds from remote places to feed, breed and to nurture their young ones in the Indian bird sanctuaries.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

Question 8.
Answer:
Write any four bird sanctuaries in Tamil Nadu.
Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism 2

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

VI. Answer the following in detail

Question 1.
What are the basic components of tourism? Briefly explain it.
Answer:
The three main components of tourism are

  • Attraction
  • Accessibility
  • Amenities.

These three components are together known as A3 concept.

Attraction:
Attractions mainly comprise of two types such as:

  • Natural attraction
  • Cultural attraction

Accessibility:
Accessibility means reachability to a particular place of attraction through various means of transportation such as road, rail, water and air. Transport decides the cost of travel and the time consumed in reaching or accessing a specific attraction.

Amenities:
Amenities are the facilities that cater to the needs of a tourist.

  1. Accommodations in terms of hotels, restaurants, cafes and other staying units.
  2. Travel organizers, Tour operators and Travel Agents
  3. Foreign exchange centres, passport and visa agencies
  4. Sectors related to Travel Insurance, Safety and Security

Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism

Question 2.
Explain the tourism attractions in India.
Answer:

  1. India is a country known for its gentle hospitality with spicy food and culture.
  2. Visitor friendly traditions with varied life style, culture, heritage, colourful fairs and festivals are abiding attractions for the tourists.
  3. All types of land form, varied climate, rich resources for eco and adventure tourism are the versatile specialty of India.
  4. Technological parks and science museums, pilgrimage centers with wonderful art and architecture are an added advantage for tourists.
  5. Yoga, Ayurveda and Natural remedial Health resorts attract tourists from all over the world.

Question 3.
Briefly Explain Waterfall in India.
Answer:
In India there are many spectacular and wonderful waterfalls covered by dense forest, huge walls of rock and lush green trees. Among these waterfalls, some are seasonal, while some are perennial. Few of the amazing waterfalls are in swing during the monsoon season. This season brings lot of tourists to these bubbling waterfall sites. Notable waterfalls of India are given below:
Samacheer Kalvi 7th Social Science Geography Solutions Term 2 Chapter 2 Tourism 3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top