Class 11

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3

Question 1.
(a) Find the left right limits of f(x) = \(\frac{x^{2}-4}{\left(x^{2}+4 x+4\right)(x+3)}\) at x = -2
(b) f(x) = tan x at x = \(\frac{\pi}{2}\)
Solution:
(a) f(x) = \(\frac{x^{2}-4}{\left(x^{2}+4 x+4\right)(x+3)}\) at x → -2
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 1

Evaluate the following limits
Question 2.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 2
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 3

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 4
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 5
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 6

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3

Question 4.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 7
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 8

Question 5.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 9
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 10
f(x) → ∞ as x → ∞

Question 6.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 11
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 12

Question 7.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 13
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 14
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 15

Question 8.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 16
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 17

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3

Question 9.
An important problem in fishery science is to estimate the number of fish presently spawning in streams and use this information to predict the number of mature fish or “recruits” that will return to the rivers during the reproductive period. If S is the number of spawners and R the number of recruits, “Beverton-Holt spawner recruit function” is R(S) = \(\frac{S}{(\alpha S+\beta)}\) where α and β are positive constants. Show that this function predicts approximately constant recruitment when the number of spawners is sufficiently large.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 18

Question 10.
A tank contains 5000 litres of pure water. Brine (very salty water) that contains 30 grams of salt per litre of water is pumped into the tank at a rate of 25 litres per minute. The concentration of saltwater after t minutes (in grams per litre) is C(t) = \(\frac{30 t}{200+t}\). What happens to the concentration as t → ∞?
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 19

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 Additional Problems

Question 1.
Evaluate Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 20
Solution:
The given expression is of the form ∞ – ∞. So we first write it in the rational form \(\frac{f(x)}{g(x)}\). So that it reduces to either \(\frac{0}{0}\) form or \(\frac{\infty}{\infty}\) form.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 21
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 22

Question 2.
Evaluate: Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 23
Solution:
Here the expression assumes the form ∞ – ∞ as x → ∞. So, we first reduce it to the rational form \(\frac{f(x)}{g(x)}\)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 24

Question 3.
Evaluate Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 25
Solution:
We have
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 26

Question 4.
Evaluate: Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 27
Solution:
We have,
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 28

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3

Question 5.
Evaluate: Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 29
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 30

Question 6.
Evaluate: Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 31
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 32
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 33

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.3 Read More »

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2

Evaluate the following limits:
Question 1.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 1
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 2

Question 2.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 3 m and n are integers.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 4

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 5
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 6

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2

Question 4.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 7
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 8

Question 5.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 9
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 10

Question 6.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 11
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 12

Question 7.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 13
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 14

Question 8.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 15
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 16

Question 9.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 17
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 18

Question 10.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 19
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 20
= \(\frac{1}{4}-\frac{1}{2}\)
= \(\frac{-1}{4}\)

Question 11.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 21
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 22
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 23

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2

Question 12.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 24
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 25

Question 13.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 26
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 27
∴ Limit does not exist

Question 14.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 28
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 29
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 30

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2

Question 15.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 31
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 32

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 9 Limits and Continuity Ex 9.2 Read More »

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3

Solve the following problems by using factor theorem

Question 1.
Show that <Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 1 = (x – a)2 (x + 2a)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 2
⇒ (x + 2d) is a factor of A.
Now degree of Δ is 3 (x × x × x = x3) and we have 3 factors for A
∴ There can be a constant as a factor for A.
(i.e.,) Δ = k(x – a)2 (x + 2d)
equating coefficient of x3 on either sides we get k = 1

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3

∴ Δ = (x – a)2 (x + 2a)

Question 2.
Show that Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 3
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 4
Similarly b and c are factors of Δ.
The product of the leading diagonal elements is (b + c) (c + a) (a + b)
The degree is 3. And we got 3 factors for Δ ∴ m = 3 – 3 = 0
∴ there can be a constant k as a factor for Δ.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 5>

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 6
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 7
⇒ x = 0, 0 are roots.
Now the degree of the leading diagonal elements is 3.
∴ the equation is of degree 3, so the roots are 0, 0, – (a + b + c)

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3

Question 4.
Show that Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 8 = (a + b + c) (a – b) (b – c) (c – a)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 9
⇒ (a – b) is a factor of Δ.
Similarly, (b – c) and (c – a) are factors of Δ.
The degree of the product of elements along the leading diagonal is 1 + 1 + 2 = 4 and we got 3 factors for Δ.
m = 4 – 3 = 1
∴ There can be one more factor symmetric with a, b, c which is of the form k (a + b + c).
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 10

Question 5.
Solve Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 11
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 12
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 13

Question 6.
Show that Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 14 = (x – y) (y – z) (z – x)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 15
⇒ (x – y) is a factor of Δ.
Similarly (y – z) and (z – x) are factors of Δ.
Now degree of Δ = 0 + 1 + 2 = 3 and we have 3 factors of Δ.
and so there can be a constant k as a factor of Δ.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 16

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 Additional Problems

Question 1.
Prove that Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 17 = (a – b) (b – c) (c – a) (a + b + c).
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 18
∴ (a – b) is a factor of Δ.
Similarly, we observe that Δ is symmetric in a, b, c by putting b = c, c = a, we get Δ = 0.
Hence (b – c) and (c – a) are also factors of Δ.
∴ The product (a – b) (b – c) (c – a) is a factor of Δ. The degree of this product is 3.
The product of leading diagonal elements is 1. bc3. The degree of this product is 4.
∴ By cyclic and symmetric properties, the remaining symmetric factor of the first degree must be k (a + b + c), where k is any non-zero constant.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 19

Question 2.
Using factor method show that Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 20 = (a – b) (b – c) (c – a)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 21
⇒ (a – b) is a factor of Δ.
similarly, (b – c) and (c – a) are factors of Δ.
The product of leading diagonal elements is bc2. The degree of the product is 1 + 2 = 3.
∴ there will be three factors for Δ.
We got 3 factors for Δ as (a – b), (b – c) and (c – a). Its degree = 3.
∴ m = 3 – 3 = 0
∴ there can be a constant k as a factor of Δ.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 22

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 23
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 24
⇒ (a – b) is a factor of A.
Similarly, (b – c) and (c – a) are factors of Δ.
The degree of Δ = 5 and degree of product of factors = 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 25
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 26

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.3 Read More »

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3

Question 1.
If nC12 = nC9 find 21Cn.
Solution:
nCx = nCy ⇒ x = y or x + y = n
Here nC12 = nC9 ⇒ 12 ≠ 9 so 12 + 9 = n (i.e) n = 21
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 1

Question 2.
If 15C2r – 1 = 15C2r + 4, find r.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 2

Question 3.
If nPr = 720 and nCr = 120, find n, r.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 3

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3

Question 4.
Prove that 15C3 + 2 × 15C4 + 15C5 = 17C5
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 4

Question 5.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 5
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 6

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3

Question 6.
If (n + 1)C8 : (n – 3)P4 = 57 : 16, find the value of n.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 7
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 8

Question 7.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 101
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 105

Question 8.
Prove that if 1 ≤ r ≤ n then n × (n – 1)Cr – 1 = (n – r + 1)Cr – 1.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 9
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 106
(1) = (2) ⇒ LHS = RHS

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3

Question 9.
(i) A Kabaddi coach has 14 players ready to play. How many different teams of 7 players could the coach put on the court?
Solution:
No. of players in the team = 14
We need 7 players
So selecting 7 from 14 players can be done is 14C7 = 3432 ways

(ii) There are 15 persons in a party and if, each 2 of them shakes hands with each other, how many handshakes happen in the party?
Solution:
Total No. of persons = 15
Every two persons shake hands
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 11

(iii) How many chords can be drawn through 20 points on a circle?
Solution:
A chord is a line join of 2 points
No. of points given = 20
Selecting 2 from 20 can be done in 20C2 ways
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 12

(iv) In a parking lot one hundred, one-year-old cars are parked. Out of the five are to be chosen at random to check its pollution devices. How many different sets of five cars are possible?
Solution:
Number of cars =100
Select 5 from 100 cars can be done in 100C5 ways

(v) How many ways can a team of 3 boys, 2 girls and 1 transgender be selected from 5 boys, 4 girls and 2 transgenders?
Solution:
We have 5 boys, 4 girls, and 2 transgenders. We need 3 boys, 2 girls and 1 transgender The selection can be done as follows Selecting 3 boys from 5 boys can be done in 5C3 ways
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 13
Selecting 2 girls from 4 girls can be done in 4C2 ways
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 14
Selecting 1 transgender from 2 can be done in 2C1 = 2 ways
∴ Selecting 3 boys, 2 girls and 1 transgender can be done in 10 × 6 × 2 = 120 ways

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3

Question 10.
Find the total number of subsets of a set with
(i) 4 elements
(ii) 5 elements
(iii) n elements
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 15
Solution:
If a set has n elements then the number of its subsets = 2n

(i) Here n = 4
So number of subsets = 24 = 16

(ii) n = 5
So number of subsets = 25 = 32

(iii) n = n
So number of subsets = 2

Question 11.
A trust has 25 members.

(i) How many ways 3 officers can be selected?
Solution:
Selecting 3 from 25 can be done in 25C3 ways
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 30

(ii) In how many ways can a President, Vice President, and secretary be selected?
Solution:
The number of ways of selecting a president from 25 members = 25C1 = 25
After the selection of the president, the remaining number of members in the trust is 24
The number of ways of selecting a vice president
from the remaining 24 members of the trust is = 24C1 24
After the selection of the president and vice president, the number of remaining members in the trust = 23
The number of ways of selecting a secretary from the remaining 23 members of the trust is = 23 C1 = 23
∴ Total number of ways of selection = 25 × 24 × 23 = 13800

Question 12.
How many ways a committee of six persons from 10 persons can be chosen along with a chairperson and a secretary?
Solution:
Selecting a chairperson from the 10 persons can be done in 10 ways
After the selection of chairperson, only 9 persons are left out so selecting a secretary (from the remaining persons) can be done in 9 ways.
The remaining persons = 8
Totally we need to select 6 persons
We have selected 2 persons.
So we have to select 4 persons
Selecting 4 from 8 can be done in 8C4 ways
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 40

Question 13.
How many different selections of 5 books can be made from 12 different books if,
Solution:
No. of books given = 12
No. of books to be selected = 5

(i) Two particular books are always selected?
Solution:
So we need to select 3 more books from (12 – 2) 10 books which can be done in 10C3 ways
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 41

(ii) Two particular books are never selected?
Solution:
Two particular books never to be selected.
So only 10 books are there and we have to select 5 books which can be done in 10C5 ways
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 42

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3

Question 14.
There are 5 teachers and 20 students. Out of them, a committee of 2 teachers and 3 students is to be formed. Find the number of ways in which this can be done. Further, find in how many of these committees
(i) a particular teacher is included?
(ii) a particular student is excluded?
Solution:
No. of teachers = 5
No of students = 20
We need to select 2 teachers and 3 students
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 43

(i) A particular teacher should be included. So from the remaining 4 teachers, one teacher is to be selected which can be done in 4C1 = 4 ways
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 44
So selecting 2 teachers and 3 students can be done in 4 × 1140 = 4560 ways

(ii) the particular student should be excluded.
So we have to select 3 students from 19 students which can be done in 19C3 ways
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 45
∴ 2 teachers and 3 students can be selected in 969 × 10 = 9690 ways

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3

Question 15.
In an examination, a student has to answer 5 questions, out of 9 questions in which 2 are compulsory. In how many ways students can answer the questions?
Solution:
No. of questions given = 9
No. of questions to be answered = 5
But 2 questions are compulsory
So the student has to answer the remaining 3 questions (5 – 2 = 3) from the remaining 7 (9 – 2 = 7) questions which can be done in 7C3 ways
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 46

Question 16.
Determine the number of 5 card combinations out of a deck of 52 cards if there is exactly three aces in each combination.
Solution:
No. of cards = 52
In that number of aces = 4
No. of cards needed = 5
In that 5 cards number of aces needed = 3
So the 3 aces can be selected from 4 aces in 4C3 = 4C1 = 4 ways
So the remaining = 5 – 3 = 2
These 2 cards can be selected in 48C2 ways
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 47

Question 17.
Find the number of ways of forming a committee of 5 members out of 7 Indians and 5 Americans, so that always Indians will be the majority’ in the committee.
Solution:
We need a majority of Indian’s which is obtained as follows.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 48
The possible ways are (5I) or (4I and 1A) or (3I and 2A)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 49

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3

Question 18.
A committee of 7 peoples has to be formed from 8 men and 4 women. In how many ways can this be done when the committee consists of
(i) exactly 3 women?
(ii) at least 3 women?
(iii) at most 3 women?
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 10
We need a committee of 7 people with 3 women and 4 men.
This can be done in (4C3) (8C4) ways
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 50
The number of ways = (70) (4) = 280

(ii) Atleast 3 women
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 51
So the possible ways are (3W and 4M) or (4W and 3M)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 52
The number of ways (4) (70) + (1) (56) = 280 + 56 = 336

(iii) Atmost 3 women
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 53
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 54

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3

Question 19.
7 relatives of a man comprises 4 ladies and 3 gentlemen, his wife also has 7 relatives; 3 of them are ladies and 4 gentlemen. In how many ways can they invite a dinner party of 3 ladies and 3 gentlemen so that there are 3 of man’s relative and 3 of the wife’s relatives?
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 55
We need 3 ladies and 3 gentlemen for the party which consist of 3 Husbands relative and 3 wife’s relative.
This can be done as follows
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 56
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 57

Question 20.
A box contains two white balls, three black balls, and four red balls. In how many ways can three balls be drawn from the box, if at least one black ball is to be included in the draw?
Solution:
The box contains 2 white, 3 black, and 4 red balls
We have to draw 3 balls in which there should be at least 1 black ball
The possible draws are as follows
Black balls = 3
Red and White = 2 + 4 = 6
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 555

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3

Question 21.
Find the number of strings of 4 letters that can be formed with the letters of the word EXAMINATION.
Solution:
EXAMINATION
(i.e.) A, I, N are repeated twice. So the number of distinct letters = 8
From the 8 letters, we have to select and arrange 4 letters to form a 4 letter word which can
be done in 8P4 = 8 × 7 × 6 × 5 = 1680
From the letters A, A, I, I, N, N when any 2 letters are taken as AA, II or AA, NN or II, NN
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 60
From AA, II, NN we select one of them and from the remaining we select and arrange 3 which can be done in ways
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 600
Total number of 4 letter word = 1680 + 18 + 756 = 2454

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3

Question 22.
How many triangles can be formed by joining 15 points on the plane, in which no line joining any three points?
Solution:
No. of non-collinear points = 15
To draw a Triangle we need 3 points
∴ Selecting 3 from 15 points can be done in 15C3 ways.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 61

Question 23.
How many triangles can be formed by 15 points, in which 7 of them lie on one line and the remaining 8 on another parallel line?
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 62
7 points lie on one line and the other 8 points parallel on another paraller line.
A triangle is obtained by taking one point from one line and second points from the other parallel line which can be done as follows.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 63
∴ Number of triangles = (7) (28) + (21) (8) = 196 + 168 = 364

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3

Question 24.
There are 11 points in a plane. No three of these lie in the same straight line except 4 points, which are collinear. Find,
(i) The number of straight lines that can be obtained from the pairs of these points?
Solution:
4 points are collinear
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 64
Total number of points 11.
To get a line we need 2 points
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 69
But in that 4 points are collinear
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 65
From (1) Joining the 4 points we get 1 line
∴ Number of lines = 11C2 – 4C2 + 1 = 55 – 6 + 1 = 50

(ii) The number of triangles that can be formed for which the points as their vertices?
A triangle is obtained by joining 3 points.
So selecting 3 from 11 points can be
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 68
But of the 11 points, 4 points are collinear. So we have to subtract 4C3 = 4C1 = 4
∴ Number of triangles = 165 – 4 = 161

Question 25.
A polygon has 90 diagonals. Find the number of its sides?
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 699
∴ n = 15

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 Additional Questions Solved

Question 1.
A group consists of 4 girls and 7 boys. In bow many ways can a team of 5 members be selected, if the team has
(i) no girls
(ii) atleast one boy and one girl.
(iii) at least three girls
Solution:
We have 4 girls and 7 boys and a team of 5 members is to be selected.

(i) If no girl is selected, then all the 5 members are to be selected out of 7 boys
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 70

(ii) When at least one boy and one girl are to be selected, then
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 71
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 72
Hence the required number of ways are (i) 21 ways (ii) 441 ways (iii) 91 ways

Question 2.
A committee of 6 is to be chosen from 10 men and 7 women so as to contain atleast 3 men and 2 women. In how many different ways can this be done it two particular women refuse to serve on the same committee?
Solution:
We have 10 men and 7 women out of which a committee of 6 is to be formed which contain atleast 3 men and 2 women
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 73
∴ Total number of committee = 8610 – 810 = 7800
Hence, the value of the filler is 7800

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3

Question 3.
Using the digits 1, 2, 3,4, 5, 6, 7 a number of 4 different digits is formed. Find
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 74
Solution:
(a) Total of 4 digit number formed with 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 75
(b) When a number is divisible by 2 = 4 × 5 × 6 × 3 = 360
(c) Total numbers which are divisible by 25 = 40
(d) Total numbers which are divisible by 4 (last two digits is divisble by 4) = 200
Hence, the required matching is (a) ⟷ (z), (b) ⟷ (iii), (c) ⟷ (iv), (d) ⟷ (ii)

Question 4.
If 22Pr + 1 : 20Pr + 2 = 11 : 52, find r.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 76
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 77

Question 5.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 78
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 79

Question 6.
A committee of 7 has to be formed from 9 boys and 4 girls. In how many ways can this be done when the committee consists of:
(i) exactly 3 girls?
(ii) at least 3 girls?
(iii) almost 3 girls?
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 80

(ii) We have to select at least 3 girls. So the committee consists of 3 girls and 4 boys or 4 girls and 3 boys.
∴ Number of ways of selection = 4C3 × 9C4 + 4C4 × 9C3
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 81

(iii) We have to select at most 3 girls. So the committee consists of no girl and 7 boys or 1 girl and 6 boys or 2 girls and 5 boys or 3 girls and 4 boys.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 86

Question 7.
Determine n if
(i) 2nC3 : nC2 = 12 : 1
(ii) 2nC3 : nC3 = 11 : 1
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 877
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 88

Question 8.
Find the number of ways of selecting 9 balls from 6 red balls, 5 white balls and 5 blue balls if each selection consists of 3 balls of each colour.
Solution:
There are 6 red balls, 5 white balls and 5 blue balls.
We have to select 3 balls of each colour.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 89

Question 9.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 90
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 91

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3

Question 10.
If nC4, nC5 and nC4 are in A.P. then find n.
[Hint: 2nC5 = nC6 + nC4]
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 92
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 93

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 4 Combinatorics and Mathematical Induction Ex 4.3 Read More »

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1

Question 1.
Find the locus of P, if for all values of a, the co-ordinates of a moving point P is
(i) (9 cos α, 9 sin α)
(ii) (9 cos α, 6 sin α)
Solution:
(i) Let P(h, k) be the moving point.
We are given h = 9 cos α and k = 9 sin α and
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 1
∴ locus of the point is x2 + y2 = 81

(ii) Let P(h , k) be a moving point.
We are given h = 9 cos α and k = 6 sin α
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 2

Question 2.
Find the locus of a point P that moves at a constant distance of
(i) Two units from the x-axis
(ii) Three units from the y-axis.
Solution:
(i) Let the point (x, y) be the moving point.
The equation of a line at a distance of 2 units from the x-axis is k = 2
So the locus is y = 2 (i.e.) y – 2 = 0

(ii) Equation of a line at a distance of 3 units from y-axis is h = 3
So the locus is x = 3 (i.e.) x – 3 = 0

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1

Question 3.
If θ is a parameter, find the equation of the locus of a moving point, whose coordinates are x = a cos3 θ, y = a sin3 θ
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 3
Question 4.
Find the value of k and b, if the points P (-3, 1) and Q (2, b) lie on the locus of x2 – 5x + ky = 0.
Solution:
Given P (-3, 1) lies on the locus of
x2 – 5x + ky = 0
∴ (- 3)2 – 5 (-3) + k(1) = 0
9 + 15 + k = 0
⇒ k = -24
Also given Q(2 , b) lies on the locus of
x2 – 5x + ky = 0
x2 – 5x – 24y = 0
∴ (2)2 – 5(2) – 24(b) = 0
4 – 10 – 24b = 0 ⇒ – 6 – 24b = 0
⇒ 24b = -6 ⇒ b = \(-\frac{6}{24}\) = \(-\frac{1}{4}\)
Thus k = -24, b = \(-\frac{1}{4}\)

Question 5.
A straight rod of length 8 units slides with its ends A and B always on the x and y-axis respectively. Find the locus of the midpoint of the line segment AB.
Solution:
Let P (h, k) be the moving point A (a, 0) and B (0, b) P is the midpoint of AB.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 5

Question 6.
Find the equation of the locus of a point such that the sum of the squares of the distance from the points (3, 5), (1, -1) is equal to 20.
Solution:
Let the given points be A (3, 5) and (1, -1).
Let P (h, k ) be the point such that
PA2 + PB2 = 20 ………….. (1)
PA2 = (3 – h)2 + (5 – k)2
PB2 = (1 – h)2 + (- 1 – k)2
(1) ⇒ (3 – h)2 + (5 – k)2 + (1 – h)2 + (1 + k)2 = 20
9 – 6h + h2 + 25 – 10k + k2 + 1 – 2h + h2 + 1 + 2k + k2 = 20
2h2 + 2k2 – 8h – 8k + 36 = 20
2h2 + 2k2 – 8h – 8k + 16 = 0
h2 + k2 – 4h – 4k + 8 = 0
The locus of P ( h , k ) is obtained by replacing h by x and k by y
∴ The required locus is x2 + y2 – 4x – 4y + 8 = 0

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1

Question 7.
Find the equation of the locus of the point P such that the line segment AB, joining the points A (1, -6) and B (4, -2), subtends a right angle at P.
Solution:
Let P (h, k) be the moving point
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 62
Given A (1, – 6) and B (4, – 2),
Since ∆APB = 90°, PA2 + PB2 = AB2
(i.e.) (h – 1)2 + (k + 6)2 + (h – 4)2 + (k + 2)2 = (4 – 1)2 + (-2 + 6)2
(i.e) h2 + 1 – 2h + k2 + 36 + 12k + h2 + 16 – 8h + k2 + 4 + 4k = 32 + 42 = 25
2h2 + 2k2 -10h + 16k + 57 – 25 = 0
2h2 + 2k2 – 10h + 16k + 32 = 0
(÷ by 2)h2 + k2 – 5h + 8k + 16 = 0
So the locus of P is x2 + y2 – 5x + 8y + 16 = 0

Question 8.
If O is origin and R is a variable point on y2 = 4x, then find the equation of the locus of the mid-point of the line segment OR.
Solution:
Let P(h, k) be the moving point
We are given O (0, 0). Let R = (a, b)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 65
Substituting a, b values is y2 = 4x
we get (2k)2 = 4 (2h)
(i.e) 4k2 = 8h
(÷ by 4) k2 = 2h
So the locus of P is y2 = 2x

Question 9.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 69
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 10

Question 10.
If P (2, -7) is a given point and Q is a point on 2x2 + 9y2 = 18, then find the equations of the locus of the mid-point of PQ.
Solution:
P = (2, -7); Let (h, k) be the moving point Q = (a, b)
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 70
⇒ a = 2h – 2,
b = 2k + l
Q is a point on 2x2 + 9y2 = 18 (i.e) (a, b) is on 2x2 + 9y2 = 18
⇒ 2(2h – 2)2 + 9 (2k + 7)2 = 18
(i.e) 2 [4h2 + 4 – 8h] + 9 [4k2 + 49 + 28k] – 18 = 0
(i.e) 8h2 + 8 – 16h + 36k2 + 441 + 252k – 18 = 0
8h2 + 36k2 – 16h + 252k + 431 = 0
The locus is 8x2 + 36y2 – 16x + 252y + 431 = 0

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1

Question 11.
If R is any point on the x-axis and Q is any point on the y-axis and Pis a variable point on RQ with RP = b, PQ = a. then find the equation of locus of P.
Solution:
P = (x, 0), Q = (0, y), R (h, k) be a point on RQ such that PR : RQ = b : a
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 71
From the right-angled triangle OQR, OR2 + OQ2 = QR2
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 72
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 79

Question 12.
If the points P (6, 2) and Q (-2, 1) and R are the vertices of a ∆PQR and R is the point on the locus y = x2 – 3x + 4, then find the equation of the locus of the centroid of ∆PQR.
Solution:
P (6, 2), Q (-2, 1). Let R = (a, b) be a point on y = x2 – 3x + 4.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 73
But (a, b) is a point on y = x2 – 3x + 4
b = a2 – 3a + 4
(i.e) 3k – 3 = (3h – 4)2 – 3(3h – 4) + 4
(i.e) 3k – 3 = 9h2 + 16 – 24h – 9h + 12 + 4
⇒ 9h2 – 24h – 9h + 32 – 3k + 3 = 0
(i.e) 9h2 – 33h – 3k + 35 = 0,
Locus of (h, k) is 9x2 – 33x – 3y + 35 = 0

Question 13.
If Q is a point on the locus of x2 + y2 + 4x – 3y + 7 = 0 then find the equation of locus of P which divides segment OQ externally in the ratio 3 : 4, where O is origin.
Solution:
Let (h, k) be the moving point O = (0, 0);
Let PQ = (a, b) on x2 + y2 + 4x – 3y + 7 = 0
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 74

Question 14.
Find the points on the locus of points that are 3 units from the x-axis and 5 units from the point (5, 1).
Solution:
A line parallel to the x-axis is of the form y = k.
Here k = 3 ⇒ y = 3
A point on this line is taken as P (a, 3).
The distance of P (a, 3) from (5, 1) is given as 5 units
⇒ (a – 5)2 + (3 – 1)2 = 52
a2 + 25 – 10a + 9 + 1 – 6 = 25
a2 – 10a + 25 + 4 – 25 = 0
a2 – 10a + 4 = 0
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 75

Question 15.
The sum of the distance of a moving point from the points (4, 0) and (-4, 0) is always 10 units. Find the equation of the locus of the moving point.
Solution:
Let P (h, k) be a moving point
Here A = (4, 0) and B = (-4, 0)
Given PA + PB = 10
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 76
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 77

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 Additional Questions

Question 1.
If the sum of the distance of a moving point in a plane from the axis is 1, then find the locus of the point.
Solution:
Let coordinates of a moving point P be (x, y).
Given that the sum of the distances from the axis to the point is always 1.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 78
∴ |x| + |y| = 1 ⇒ x + y = 1
⇒ -x – y = 1 ⇒ x – y = 1
Hence, these equations give us the locus of the point P which is a square.

Question 2.
A point moves so that square of its distance from the point (3, -2) is numerically equal to its distance from the line 5x -12y = 3. The equation of its locus is ……..
Solution:
The given equation of line is 5x – 12y = 3 and the given point is (3, -2).
Let (a, b) be any moving point.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 799
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 80
⇒ 13a2 + 13b2 – 78a + 52b + 169 = 5a – 12b – 3
⇒ 13a2 + 13b2 – 83a + 64b + 172 = 0
So, the locus of the point is 13x2 + 13y2 – 83x + 64y + 172 = 0

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1

Question 3.
Find the Locus of the midpoints of the portion of the line x cos θ + y sin θ = p intercepted between the axis.
Solution:
Given the equation of the line is x cos θ + y sin θ = p … (i)
Let C (h, k) be the midpoint of the given line AB where it meets the two-axis at A (a, 0) and B (0, b).
Since (a, 0) lies on eq (i) then “a cos θ + θ = p”
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 822
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 82
B (0, b) also lies on the eq (i) then 0 + b sin θ = p
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 83
Since C (h, k) is the midpoint of AB
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 84
Putting the values of a and b is eq (ii) and (iii) we get P
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 85
Squaring and adding eq (iv) and (v) we get
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 86

Question 4.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 87
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 88
Here, α is a variable. To find the locus of P (h, k), we have to eliminate α.
From (i), we obtain
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 89

Question 5.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 90
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 91
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 92

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 6 Two Dimensional Analytical Geometry Ex 6.1 Read More »

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5

Choose the correct or the most suitable answer from the given four alternatives.

Question 1.
If aij = \(\frac{1}{2}\) (3i – 2j) and A = [aij]2×2 is
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 1
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 2

Question 2.
What must be the matrix X, if 2X + \(\left[\begin{array}{ll}{1} & {2} \\ {3} & {4}\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ll}{3} & {8} \\ {7} & {2}\end{array}\right]\) ?
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 3
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 4
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 5

Question 3.
Which one of the following is not true about the matrix \(\left[\begin{array}{lll}{1} & {0} & {0} \\ {0} & {0} & {0} \\ {0} & {0} & {5}\end{array}\right]\)?
(a) a scalar matrix
(b) a diagonal matrix
(c) an upper triangular matrix
(d) A lower triangular matrix
Solution:
(b) a diagonal matrix

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5

Question 4.
If A and B are two matrices such that A + B and AB are both defined, then …………
(a) A and B are two matrices not necessarily of same order.
(b) A and B are square matrices of same order.
(c) Number of columns of a is equal to the number of rows of B.
(d) A = B.
Solution:
(b) A and B are square matrices of same order.

Question 5.
If A = \(\left[\begin{array}{rr}{\lambda} & {1} \\ {-1} & {-\lambda}\end{array}\right]\), then for what value of λ, A2 = 0?
(a) 0
(b) ±1
(c) -1
(d) 1
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 6

Question 6.
If Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 7 and (A + B)2 = A2 + B2, then the values of a and b are ……………….
(a) a = 4, b = 1
(b) a = 1, b = 4
(c) a = 0, b = 4
(d) a = 2, b = 4
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 8
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 9

Question 7.
If Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 10 is a matrix satisfying the equation AAT = 9I, where I is 3 × 3 identity matrix, then the ordered pair (a, b) is equal to ………….
(a) (2, -1)
(b) (-2, 1)
(c) (2, 1)
(d) (-2, -1)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 11
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 12

Question 8.
If A is a square matrix, then which of the following is not symmetric?
(a) A + AT
(b) AAT
(c) ATA
(d) A – AT
Solution:
(b) AAT

Question 9.
If A and B are symmetric matrices of order n, where (A ≠ B), then …………….
(a) A + B is skew-symmetric
(b) A + B is symmetric
(c) A + B is a diagonal matrix
(d) A + B is a zero matrix
Solution:
(b) A + B is symmetric

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5

Question 10.
If Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 13 and if xy = 1, then det (AAT) is equal to …………..
(a) (a – 1)2
(b) (a2 + 1)2
(c) a2 – 1
(d) (a2 – 1)2
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 14

Question 11.
The value of x, for which the matrix Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 15is singular is ………….
(a) 9
(b) 8
(c) 7
(d) 6
Solution:
(b) Hint: Given A is a singular matrix ⇒ |A| = 0
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 16
⇒ ex-2.e2x+3 – e2+x.e7+x = 0
⇒ e3x+1 – e9+2x = 0
⇒ e3x+1 = e9+2x
⇒ 3x + 1 = 9 + 2x
⇒ 3x – 2x = 9 – 1
⇒ x = 8

Question 12.
If the points (x, -2), (5, 2), (8, 8) are collinear, then x is equal to …………
(a) -3
(b) \(\frac{1}{3}\)
(c) 1
(d) 3
Solution:
(d) Hint: Given that the points are collinear
So, area of the triangle formed by the points = 0
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 17

Question 13.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 18
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 19
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 20

Question 14.
If the square of the matrix Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 21 is the unit matrix of order 2, then α, β and γ should satisfy the relation.
(a) 1 + α2 + βγ = 0
(b) 1 – α2 – βγ = 0
(c) 1 – α2 + βγ = 0
(d) 1 + α2 – βγ = 0
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 22

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5

Question 15.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 23
(a) Δ
(b) kΔ
(c) 3kΔ
(d) k3Δ
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 24

Question 16.
A root of the equation Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 25 is …………….
(a) 6
(b) 3
(c) 0
(d) -6
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 26

Question 17.
The value of the determinant of Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 27is ……………
(a) -2abc
(b) abc
(c) 0
(d) a2 + b2 + c2
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 28

Question 18.
If x1, x2, x3 as well as y1, y2, y3 are in geometric progression with the same common ratio, then the points (x1, y1), (x2, y2), (x3, y3) are
(a) vertices of an equilateral triangle
(b) vertices of a right-angled triangle
(c) vertices of a right-angled isosceles triangle
(d) collinear
Solution:
(d)

Question 19.
If \(\lfloor.\rfloor\) denotes the greatest integer less than or equal to the real number under consideration and -1 ≤ x < 0, 0 ≤ y < 1, 1 ≤ z ≤ 2, then the value of the determinant Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 29 is …………..
(a) \(\lfloor z\rfloor\)
(b) \(\lfloor y\rfloor\)
(c) \(\lfloor x\rfloor\)
(d) \(\lfloor x\rfloor+ 1\)
Solution:
(a) Hint: From the given values
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 30>

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5

Question 20.
If a ≠ b, b, c satisfy Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 31 then abc = ……………..
(a) a + b + c
(b) 0
(c) b3
(d) ab + bc
Solution:
(c) Hint: Expanding along R1,
a(b2 – ac) – 2b (3b – 4c) + 2c (3a – 4b) = 0
(b2 – ac) (a – b) = 0
b2 = ac (or) a = b
⇒ abc = b(b2) = b3

Question 21.
If Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 32 then B is given by ………………..
(a) B = 4A
(b) B = -4A
(c) B = -A
(d) B = 6A
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 33
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 34

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5

Question 22.
If A is skew-symmetric of order n and C ¡s a column matrix of order n × 1, then CT AC is ……………..
(a) an identity matrix of order n
(b) an identity matrix of order 1
(e) a zero matrix of order I
(d) an Identity matrix of order 2
Solution:
(c) a zero matrix of order I
Hint: Given A is of order n × n
C is of order n × 1
so, CT is of order 1 × n
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 35
Let it be equal to (x) say
Taking transpose on either side
(CT, AC)T (x)T .
(i.e.) CT(AT)(C) = x
CT(-A)(C) = x
⇒ CTAC = -x
⇒ x = -x
⇒ 2x = 0
⇒ x = 0

Question 23.
The matrix A satisfying the equation Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 36 is ……………
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 37
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 38

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 39

Question 24.
If A + I = Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 40, then (A + I) (A – I) is equal to …………….
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 41
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 42

Question 25.
Let A and B be two symmetric matrices of the same order. Then which one of the following statements is not true?
(a) A + B ¡s a symmetric matrix
(b) AB ¡s a symmetric matrix
(c) AB = (BA)T
(d) ATB = ABT
Solution:
(b) AB ¡s a symmetric matrix

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.5 Read More »