Samacheer Kalvi 8th Science Solutions Term 1 Chapter 9 Introduction to the Information Age

You can Download Samacheer Kalvi 8th Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Science Solutions Term 1 Chapter 9 Introduction to the Information Age

Samacheer Kalvi 8th Science Solutions Introduction to the Information Age

I. Choose the correct answers

Question 1.
Who is the father of computer?
(a) Martin Luther King
(b) Graham Bell
(c) Charlie Chaplin
(d) Charles Babbage
Answer:
(d) Charles Babbage

Question 2.
Which one of the following is an output device?
(a) Mouse
(b) Keyboard
(c) Speaker
(d) Pendrive
Answer:
(c) Speaker

Question 3.
Which one of the following is an input device?
(a) Speaker
(b) Keyboard
(c) Monitor
(d) Printer
Answer:
(b) Keyboard

Question 4.
Pen drive is ……………. device.
(a) Output
(b) Input
(c) Storage
(d) Connecting cable
Answer:
(c) Storage

Question 5.
Fifth generation computer has ……………… Intelligence.
(a) Transistors
(b) Integrated Circuits
(c) Microprocessor
(d) Artificial Intelligence
Answer:
(d) Artificial Intelligence

II. Match the following

Question 1.

Column A Column B
1. Keyboard (a) RAM
2. Fourth generation Computer (b) Input device
3. Hardware (c) Integrated Circuits
4. Third generation Computer (d) Drawing tools
5. Application Software (e) Microprocessor

Answer:

  1. b
  2. e
  3. a
  4. c
  5. d

III. Give short answer

Question 1.
What is a Computer?
Answer:
A Computer is an electronic machine that accepts data, stores and processes data into information.

Question 2.
Name the parts of a computer.
Answer:
Parts of a Computer:

  1. Input Unit
  2. Central Processing Unit (CPU)
  3. Output Unit

Question 3.
What is Hardware and Software?
Answer:
Hardware:

  1. Hardware is the parts of a computer which we can touch and feel.
  2. Hardware includes Input and Output devices, Cabinet, Hard Disk, Mother Board, SMPS, CPU, RAM, CD Drive and Graphics Card.

Software:

  1. Hardware is lifeless without software in a computer.
  2. Softwares are programmed and coded applications to process the input information.
  3. The software processes the data by converting the input information into coding or programmed language.

Samacheer Kalvi 8th Science Solutions Introduction to the Information Age Additional Questions

I. Choose the correct answer

Question 1.
The main component used for the first generation computers is ……………….
(a) Transistors
(b) Integrated Circuits
(c) Microprocessor
(d) Vacuum Tubes
Answer:
(d) Vacuum Tubes

Question 2.
Artificial Intelligence is the main component of ……………… generation computers.
(a) first
(b) Fifth
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(b) Fifth

Question 3.
Computer performs tasks determined by …………….
(a) Programs
(b) Hardware
(c) Keyboard
(d) Mouse
Answer:
(a) Programs

Question 4.
Light pen is a …………….. device.
(a) Input
(b) Output
(c) Software
(d) None of these
Answer:
(a) Input

Question 5.
……………….. of the mouse is used to move the page up and down.
(a) Scroll Ball
(b) Pointer
(c) Right Click
(d) Left Click
Answer:
(a) Scroll Ball

II. Match the following

Question 1.

i First generation (a) Micro processor
ii Second generation (b) Artificial intelligence
iii Third generation (c) Transistors
iv Fourth generation (d) Integrated circuits
v Fifth generation (e) Vacuum tubes

Answer:

i. e
ii. c
iii. d
iv. a
v. b

Question 2.

i Joy stick (a) Personal computer
ii Compact disk (b) LINUX
iii Tablet (c) Input device
iv SMPS (d) Hardware
v Operating system (d) Memory unit

Answer:

i. c
ii. e
iii. a
iv. d
v. b

Question 3.

i Programming language (a) Specific purposed software
ii System utilities (b) General purpose software
iii Spread sheet (c) Developing software
iv Billing system (d) System management program

Answer:

i. c
ii. d
iii. a
iv. b

III. Short Answer

Question 1.
Differentiate input and output device.
Answer:

S.No Input device Output device
1. The hardware devices that are used to input data are called input devices. The output unit converts, the command received by the computer in the form of binary signals into easily understandable characters.
2. Keyboard, Mouse, Scanner, Bar code reader, Microphone- Mic, Web camera, Light Pen, Joy stick is some of the input devices. Monitor, Printer, Speaker, scanner are some of the output devices.

Question 2.
What is a CPU?
Answer:
CPU is the brain of the Computer. The data is processed in the CPU. Th e CPU has namely three parts.

  1. Memory Unit
  2. Arithmetic Logic Unit (ALU)
  3. Control Unit.

Question 3.
What is control unit?
Answer:
The control unit controls the functions of all the parts of the computer.

Question 4.
Write a note on arithmetic logic unit.
Answer:
Arithmetic and Logic unit performs all the arithmetic computations like addition, subtraction, multiplication and division.

Question 5.
Write briefly about memory unit.
Answer:

  1. The memory unit in the computer saves all data and information temporarily.
  2. We can classify memory unit into two types namely primary and secondary memory.
  3. Memory can be expanded externally with the help of Compact Disk (CD), Pendrive, etc.

Question 6.
Mention the classification of computers.
Answer:
The computers can be classified based on their design, shape, speed, efficiency, working of the memory unit and their applications.

  1. Mainframe Computer
  2. Mini Computer
  3. Micro or Personal Computer
  4. Super Computer

Question 7.
What are the types of software?
Answer:
The software is divided into two types based on the process. They are

  1. System Software (Operating System)
  2. Application software

Question 8.
Give some information on system software.
Answer:

  1. System Software (Operating system) is software that makes the hardware devices to process the inputted data and to display the result on the output devices like Monitor.
  2. Without the operating systems, computer cannot function on its own.
  3. Some of the popular operating system are Linux, Windows, Mac, Android etc.

Question 9.
Write a note on application software.
Answer:

  1. Application software is a program or a group of programs designed for the benefit of end user to work on computer.
  2. The application programs can be installed in the hard disk for the usage on a particular computer.
  3. This type of application program completes one or more than two works of the end user.
  4. The following are the examples of application program : Video player, Audio player, Word processing software, Drawing tools, Editing software, etc.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!