Samacheer Kalvi 10th English Grammar Syllabification

You can Download Samacheer Kalvi 10th English Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations. Attempt all english grammar practice sections covered in the Samacheer Kalvi 10th English Grammar Book and excel in reading, writing, and speaking english with great fluency.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Grammar Syllabification

Read the following rules to answer the questions given below.
Every syllable has only one vowel sound.

Rule 1:
One-syllable Words. Never divide a one-syllable word.
Eg:
help, said, take, hop

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Syllabification

Rule 2:
Digraphs (Ch, Cl, PI, Gr,..) Digraphs are never separated.
Eg:
buck.le, cloth.ing, feath.er

Rule 3:
Compound Words. Divide compound words between the words.
Eg:
cup.board, pin.hole

Rule 4:
If one consonant comes between two vowels, divide after the long vowel if the vowel is long or after the consonant if the vowel is short.
Examples:
Long Vowel – bo.nus, la.bor and
Short Vowel – silver, grav.el

Rule 5:
When two consonants come between vowels in a word, split them.
Examples:
kit.ten, pup.pet

Rule 6:
When two vowels are together in a word and are sounded separately, divide the vowels.
Examples:
di.et, cre.ate, ra.di.o

When two vowels are together in a word and make one sound, do not divide between the vowels.
Examples:
spread, bounce, prowl

Rule 7:
When a word contains a prefix, divide the word between the prefix and the base or root word.
Examples:
re.in.stall, un.plug, o.ver.cast, interchange, re.start

Rule 8:
When a word contains a suffix, divide the word between base or root word and the suffix.
Examples:
soap.y, mind.ful, sing.ing, sheep.ish

Rule 9:
When a word ends in le preceded by a consonant, divide the word before the consonant.
Examples:
kin:dle, man.tle, rum.ble, dim.ple

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Syllabification

Choose the correct syllabification for the given words.
1. Choose the correct syllabification for ‘rumour’.
(a) rumour (b) ru-mour (c) rum-our (d) rumo-ur
Answer:
(b) ru-mour

2. Choose the correct syllabification for “scramble”.
(a) scra-mble (b) scr-am-ble (c) scramb-le (d) scram-ble
Answer:
(d) scram-ble

3. Choose the correct syllabification for “sophisticated”?
(a) so-phis-ti-ca-ted (b) sophis-tica-ted (c) sophis-ti-cated (d) sophis-ticated
Answer:
(a) so-phis-ti-ca-ted

4. Choose the correct syllabification for ‘torrent’.
(a) torr-ent (b) tor-rent (c) to-rr-ent (d) tor-re-nt
Answer:
(b) tor-rent

5. Choose the correct syllabification for ‘water’.
(a) w-a-ter (b) wat-er (c) wa-t-er (d) wa-Icr (d) wa-ter
Answer:
(d) wa-Icr

6. Choose the correct syllabification for ‘across’.
(a) ac-ross (b) a-cross (c) a-c-ross (d) ac-ross
Answer:
(b) a-cross

7. Choose the correct syllabification for ‘con-tem-plate’.
(a) con-tem-pl-ate (b) contem-plate (c) con-template (d) con-tern-plate
Answer:
(d) con-tern-plate

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Syllabification

8. Choose the correct syllabification for ‘attitude’.
(a) at-ti-tude (b) at-titude (c) atti-tude (d) at-ti-tu-de
Answer:
(a) at-ti-tude

9. Choose the correct syllabification for ‘difficult’.
(a) dif-fi-cu-lt (b) dif-fi-cult (c) dif-ficult (d) diffi-cult
Answer:
(b) dif-fi-cult

10. Choose the correct syllabification for ‘blasphemy’.
(a) bl-as-phe-my (b) blas-phe-my (c) blas-phe-my (d) blas-phemy
Answer:
(c) blas-phe-my

11. Choose the correct syllabification for ‘despondent’.
(a) de-spondent (b) despond-ent (c) de-sp-ond-ent (d) de-spond-ent
Answer:
(d) de-sponð-ent

12. Choose the correct syllabification for ‘fortune’.
(a) fort-un-e (b) for-tune (c) fort-une (d) fo-rt-une
Answer:
(b) for-tune

13. Choose the correct syllabification for ‘foolishly’.
(a) fo-ol-ish-ly (b) foolish-ly (c) fool-ishly (d) fool-ish-ly
Answer:
(d) fool-ish-ly

14. Choose the correct syllabification for ‘gratitude’.
(a) grat-i-tude (b) grat-itude (c) gra-ti-tude (d) grat-it-ude
Answer:
(a) grat-i-tude

15. Choose the correct syllabification for ‘experience’.
(a) expe-ri-ence (b) ex-peri-ence (c) ex-pe-ri-ence (d) ex-pe-nence
Answer:
(c) ex-pe-ri-ence

16. Choose the correct syllabification for ‘hysteria’.
(a) hyst-er-i-a (b) hys-teri-a (c) hys-ter-ia (d) hys-ter-i-a
Answer:
(d) hys-tcr-i-a

17. Choose the correct syllabification for ‘jovial’.
(a) jo-vi-al (b) jo-vial (c)jovi-al (d) jo-v-i-al
Answer:
(a) jo-vi-al

18. Choose the correct syllabification for ‘jostled’.
(a) jos-tl-ed (b)jos-tled (c) jo-stled (d) jo-sti-ed
Answer:
(b)jos-tled

19. Choose the correct syllabification for ‘irrespective’.
(a) irre-spec-tive (b) ir-re-sp-ec-tive (c) ir-respec-tive (d) ir-re-spec-tive
Answer:
(d) ir-re-spec-Live

20. Choose the correct syllabification for ‘international’.
(a) in-ter-na-tion-al (b) in-ter-na-tion-1 (c) in-tema-tion-al (d) inter-na-tion-al
Answer:
(a) in-ter-na-tion-al

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Syllabification

♦ Identify the number of syllables in the following words:

Question 1.
The number of syllables in ‘entertainment’ is ……………………….. .
(a) mono (b) tri (c) penta (d) tetra
Answer:
(d) tetra

Question 2.
The number of syllables in ‘evidence’ is ……………………….. .
(a) di (b) tri (c) mono (d) tetra
Answer:
(b) tri

Question 3.
The number of syllables in ‘essential’ is ……………………….. .
(a) tri (b) di (c) penta (d) tetra
Answer:
(a) tri

Question 4.
The number of syllables in ‘explain’ is ……………………….. .
(a) poly (b) di (c) mono (d) tetra
Answer:
(b) di

Question 5.
The number of syllables in ‘honesty’ is ……………………….. .
(a) mono (b) di (c) penta (d) tri
Answer:
(d) tri

Question 6.
The number of syllables in ‘headmistress’ is ……………………….. .
(a) tri (b) mono (c) tetra (d) penta
Answer:
(a) tri

Question 7.
The number of syllables in ‘heroic’ is ……………………….. .
(a) poly (b) tri (c) penta (d) tetra
Answer:
(b) tri

Question 8.
The number of syllables in ‘dismiss’ is ……………………….. .
(a) tri (b) penta (c) mono (d) di
Answer:
(d) di

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Syllabification

Question 9.
The number of syllables in ‘important’ is ……………………….. .
(a) mono (b) tri (c) penta (d) tetra
Answer:
(b) tri

Question 10.
The number of syllables in ‘objectivity’ is ……………………….. .
(a) di (b) poly (c) penta (d) tetra
Answer:
(c) penta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top