Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1

You can Download Samacheer Kalvi 10th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1

Question 1.
Find the range and coefficient of range of the following data.
(i) 63, 89, 98, 125, 79, 108, 117, 68
(ii) 43.5, 13.6, 18.9, 38.4, 61.4, 29.8
Solution:
Range R = L – S.
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 1
L – Largest value,
S – Smallest value.

(i) 63, 89, 98, 125, 79, 108, 117, 68.
Here L = 125
S = 63
∴ R = L – S = 125 – 63 = 62
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 2

Question 2.
If the range and the smallest value of a set of data are 36.8 and 13.4 respectively, then find the largest value.
Answer:
Range = 36.8
Smallest value (S) = 13.4
Range = L – S
36.8 = L – 13.4
L = 36.8 + 13.4 = 50.2
Largest value = 50.2

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1

Question 3.
Calculate the range of the following data.
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 3
Solution:
Here the largest value = 650
The smallest value =400
∴ Range = L – S = 650 – 400
= 250

10th new syllabus maths exercise 8.1 Question 4.
A teacher asked the students to complete 60 pages of a record notebook. Eight students have completed only 32, 35, 37, 30, 33, 36, 35 and 37 pages. Find the standard deviation of the pages yet to be completed by them.
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 4

This free standard deviation calculator computes the standard deviation, variance, mean, sum, and error margin of a given data set.

Question 5.
Find the variance and standard deviation of the wages of 9 workers given below:
₹ 310, ₹ 290, ₹ 320, ₹ 280, ₹ 300, ₹ 290, ₹ 320, ₹ 310, ₹ 280.
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 5
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 6

Question 6.
A wall clock strikes the bell once at 1 o’clock, 2 times at 2 o’clock, 3 times at 3 o’clock and so on. How many times will it strike in a particular day? Find the standard deviation of the number of strikes the bell make a day.
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 7
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 8

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1

Question 7.
Find the standard deviation of the first 21 natural numbers.
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 9
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 10

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1

Question 8.
If the standard deviation of a data is 4.5 and if each value of the data is decreased by 5, then find the new standard deviation.
Answer:
The standard deviation of the data = 4.5
Each data is decreased by 5
The new standard deviation = 4.5

Question 9.
If the standard deviation of a data is 3.6 and each value of the data is divided by 3, then find the new variance and new standard deviation.
Solution:
If the standard deviation of a data is 3.6, and each of the data is divided by 3 then the new standard deviation is also divided by 3.
∴ The new standard deviation = \(\frac{3.6}{3}\)
= 1.2
The new variance = (standard deviation)2
\(=\sigma^{2}=1.2^{2}=1.44\)

Question 10.
The rainfall recorded in various places of five districts in a week are given below.
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 11
Find its standard deviation.
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 12
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 13

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1

Question 11.
In a study about viral fever, the number of people affected in a town were noted as
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 14
Find its standard deviation.
Solution:
Let the assumed mean A = 35, C = 10
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 15
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 16

Question 12.
The measurements of the diameters (in cms) of the plates prepared in a factory are given below. Find its standard deviation.
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 17
Solution:
Assumed mean A = 30.5, C = 4
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 18
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 19

Question 13.
The time taken by 50 students to complete a 100 meter race are given below. Find its standard deviation.
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 20
Solution:
Assumed mean A = 11, C = 1
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 21
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 22

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1

Question 14.
For a group of 100 candidates the mean and standard deviation of their marks were found to be 60 and 15 respectively. Later on it was found that the scores 45 and 72 were wrongly entered as 40 and 27. Find the correct mean and standard deviation.
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 23
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 24
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 25

Question 15.
The mean and variance of seven observations are 8 and 16 respectively. If five of these are 2, 4, 10, 12 and 14, then find the remaining two observations.
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 8 Statistics and Probability Ex 8.1 26>
The given 5 number are 2, 4, a, b, 10, 12, 14.
a, b are 6 and 8.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top