Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Students can Download Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix, Notes, Samacheer Kalvi 12th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Get a Practical Study with the help of Samacheer Kalvi 12th English Grammar to make learning language much easy for you and score good grades in exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 1.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word ‘sector”.
(a) in_________
(b) un_________
(c) dis__________
(a) bi_________
Answer:
(d) bisector

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 2.
Form a new word by adding a prefix to the root word “author”.
(a) un_________
(b) co_________
(c) 1m_________
(d) dis
Answer:
(b) co-author

Question 3.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “count”.
(a) Ill _________
(b) un__________
(c) in __________
(d) re __________
Answer:
(a) recount

Question 4.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “weight”.
(a) ______ed
(b) ________age
(c) ________er
(d) ion
Answer:
(b) weightage

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 5.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “hyphen”.
(a) ________ment
(b) ________able
(c) ________ed
(d) ________ate
Answer:
(d) hyphenate

Question 6.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “private”.
(a) ________ment
(b) __________d
(c) _____ize
(a) ________iar
Answer:
(c) privatize

Question 7.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word ‘contain’.
(a) ________ment
(b) ________able
(c) ________al
(d) ________iC
Answer:
(a) containment

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 8.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “wilder”.
(a) _______hood
(b) ________ism
(c) _______ness
(d) ________ful
Answer:
(c) wilderness

Question 9.
Form a new word by adding a suitable suffix io the root word “create”.
(a) _________ness
(b) _________mis
(c) y__________
(d) _________ive
Answer:
(d) creative

Question 10.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “free”.
(a) ________able
(b) ________ment
(c) ________dom
(d) ________ity
Answer:
(c) freedom

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 11.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “chief’.
(a) intra________
(b) extra_________
(c) re__________
(d) mis________
Answer:
(d) mischief

Question 12.
Form a new word by adding a prefix to the root word “active”.
(a) fore________
(b) for _________
(c) intra_______
(d) pro_______
Answer:
(d) proactive

Question 13.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “ease”.
(a) in __________
(b) dis____________
(c) re____________
(d) il_____
Answer:
(b) disease

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 14.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word ‘wave”.
(a) micro_____
(b) il________
(c) epi_______
(d) mis_______
Answer:
(a) microwave

Question 15.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “cast”.
(a) de________
(b) in________
(c) en________
(d) fore________
Answer:
(d) forecast

Question 16.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “scope”.
(a) re_______
(b) epi_______
(c) con_______
(d) co_______
Answer:
(b) episcope

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 17.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “resist”.
(a) _______er
(b) __________ar
(c) _______ ly
(d) _______ance
Answer:
(d) resistance

Question 18.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “unit”.
(a) __________ ary
(b) _______or
(c) _______en
(d) ________sion
Answer:
(a) unitary

Question 19.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “accuse”.
(a) _______able
(b) _______ile
(c) _______tion
(d) _______or
Answer:
(c) accusation

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 20.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “court”.
(a) ________able
(b) ________ship
(c) ________less
(d) ________age
Answer:
(b) courtship

Question 21.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “bug”.
(a) ante__________
(b) anti__________
(c) un__________
(d) de_________
Answer:
(d) debug

Question 22.
Form a new word by adding a prefix to the root word “circle”.
(a) anti__________
(b) a__________
(c) semi__________
(d) co________
Answer:
(c) semicircle

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 23.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “space”.
(a) super________
(b) de________
(c) ante_________
(d) cyber_______
Answer:
(d) cyberspace

Question 24.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “vigil”.
(a) ________ ant
(b) ________less
(c) ________ness
(d) ________ able
Answer:
(a) vigilant

Question 25.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “honour”.
(a) _______hood
(b) _______ary
(c) _______ion
(d) _______ship
Answer:
(b) honorary

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 26.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “celebrate”.
(a) __________ity
(b) __________ion
(c) __________ship
(d) __________less
Answer:
(b) celebration

Question 27.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “script”.
(a) post_________
(b) un_________
(c) dis_________
(d) re_________
Answer:
(a) postscript

Question 28.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “owner”.
(a) ________less
(b) _________ness
(c) ________ship
(d) able
Answer:
(c) ownership

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 29.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “poet”.
(a) ________ic
(b) ________able
(c) ________er
(d) ________ful
Answer:
(a) poetic

Question 30.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “case”.
(a) post__________
(b) un__________
(c) dis__________
(a) en__________
Answer:
(a) encase

Question 31.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “season”.
(a) in_________
(b) un_________
(c) mid_________
(a) bi__________
Answer:
(c) midseason

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 32.
Form a new word by adding a prefix to the root word “cook”.
(a) un__________
(b) over_________
(c) im__________
(d) dis_________
Answer:
(b) overcook

Question 33.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “byte”.
(a) post_________
(b) un_________
(c) di__________
(d) mega_________
Answer:
(d) megabyte

Question 34.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “expense”.
(a) ________ed
(b) ________ive
(c) ________er
(d) ________ion
Answer:
(b) expensive

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 35.
Form anew word by adding a suitable suffix to the root word “fruit”.
(a) ________ment
(b) ________able
(c) ________ed
(a) y__________
Answer:
(d) fruity ate

Question 36.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “advert”.
(a) ________ment
(b) ________d
(c) ________ize
(d) ________iar
Answer:
(c) advertize

Question 37.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “estimate”.
(a) under__________
(b) un__________
(c) dis_________
(d) de__________
Answer:
(a) underestimate

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 38.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “back”.
(a) _______ hood
(b) _________ism
(c) ________ness
(d) _________ward
Answer:
(a) backward

Question 39.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word ‘series”.
(a) tele__________
(b) un__________
(c) dis__________
(d) re__________
Answer:
(a) teleseries

Question 40.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “fame”.
(a) _______able
(b) _______ous
(c) ______dom
(d) _______ity
Answer:
(b) famous

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 41.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “conductor”.
(a) in__________
(b) un__________
(c) dis__________
(d) semi ________
Answer:
(d) semiconductor

Question 42.
Form a new word by adding a prefix to the root word “state”.
(a) un__________
(b) inter__________
(c) in__________
(d) dis__________
Answer:
(b) interstate

Question 43.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “terrestrial”.
(a) extra__________
(b) un__________
(c) dis__________
(d) re__________
Answer:
(a) extraterrestrial

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 44.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “legth”.
(a) ________ed
(b) ________wise
(c) ________er
(d) ________ion
Answer:
(b) lengthwise

Question 45.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “assure”.
(a) _____ ance
(b) ________able
(c) ________ed
(d) ________ate
Answer:
(a) assurance

Question 46.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “work”.
(a) ment__________
(b) ________abolie
(c) __________ ize
(d) ________
Answer:
(b) workaholic

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 47.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “atlantic”.
(a) post__________
(b) un__________
(c) trans__________
(d) re__________
Answer:
(c) transatlantic

Question 48.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “defy”.
(a) _______hood
(b) _________ism
(c) _______ance
(d) ________ful
Answer:
(c) defiance

Question 49.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “sound”.
(a) post__________
(b) un__________
(c) ultra__________
(d) re________
Answer:
(c) ultrasound

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Prefix/Suffix

Question 50.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “contaminate”.
(a) de__________
(b) un__________
(c) dis__________
(d) re__________
Answer:
(a) decontamin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top