Samacheer Kalvi 10th English Vocabulary Affixes (Prefix & Suffix)

You can Download Samacheer Kalvi 10th English Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Attempt all english grammar practice sections covered in the Samacheer Kalvi 10th English Grammar Book and excel in reading, writing, and speaking english with great fluency.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Vocabulary Affixes (Prefix & Suffix)

Question 1.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “vision”.
(a) in ______ (b) un ______ (c) dis ______ (d) en ______
Answer:
(d) envision

Question 2.
Form a new word by adding a prefix to the root word “noble”.
(a) in ______ (b) ig ______ (c) dis ______ (d) mis ______
Answer:
(b) ignoble

Samacheer Kalvi 10th English Vocabulary Affixes (Prefix & Suffix)

Question 3.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “compass”.
(a) in ______ (b) un ______ (c) en ______ (d) mis ______
Answer:
(c) encompass

Question 4.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “miser”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ly (d) ______ness
Answer:
(c) miserly

Question 5.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “music”.
(a) ______s (b) ______ian (c) ______ir (d) ______ion
Answer:
(b) musician

Question 6.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “announce”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______r (d) ______ment
Answer:
(d) announcement

Question 7.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word ‘secure’.
(a) ______ity (6) ______ic (c) ______ile (d) ______ion
Answer:
(a) security

Question 8.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “bright”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ness (d) ______ion
Answer:
(c) brightness

Question 9.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “colour”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ile (d) ______ful
Answer:
(d) colourful

Question 10.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “human”.
(a) ______al (b) ______ity (c) ______ile (d) ______ion
Answer:
(b) humanity

Samacheer Kalvi 10th English Vocabulary Affixes (Prefix & Suffix)

Question 11.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “secure”.
(a) in ______ (b) un ______ (c) dis ______ (d) mis ______
Answer:
(a) insecure

Question 12.
Form a new word by adding a prefix to the root word “fair”.
(a) in______ (b) un______ (c) re______ (d) mis______
Answer:
(b) unfair

Question 13.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “standard”.
(a) in______ (b) un______ (c) dis______ (d) sub______
Answer:
(d) substandard

Question 14.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “violet”.
(a) ultra______ (b) un______ (c) dis______ (d) mis______
Answer:
(a) ultraviolet

Question 15.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “power”.
(a) in______ (b) em______ (c) dis______ (d) mis______
Answer:
(b) empower

Question 16.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “lock”.
(a) in______ (b) un______ (c) dis______ (d) inter______
Answer:
(d) interlock

Question 17.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “need”.
(a) ______al (b) ______y (c) ______ile (d) ______ion
Answer:
(b) needy

Question 18.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “danger”.
(a) ______ous (b) ______ic (c) ______ile (d) ______ion
Answer:
(a) dangerous

Samacheer Kalvi 10th English Vocabulary Affixes (Prefix & Suffix)

Question 19.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “narrate”.
(a) ______al (b) ______ive (c) ______ile (d) ______ion
Answer:
(b) narrative

Question 20.
form a new word by adding a suitable suffix to the root word “kind”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ile (d) ______ness
Answer:
(d) kindness

Question 21.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “lap”.
(a) in______ (b) un______ (c) over______ (d) mis______
Answer:
(c) overlap

Question 22.
Form a new word by adding a prefix to the root word “visible”.
(a) in______ (b) un______ (c) dis______ (d) mis______
Answer:
(a) invisible

Question 23.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “national”.
(a) in______ (b) ir______ (c) multi______ (d) mis______
Answer:
(c) multinational

Question 24.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “harm”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ile (d) ______ful
Answer:
(d) harmful

Question 25.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “neighbour”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______hood (d) ______ion
Answer:
(c) neighbourhood

Question 26.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “exception”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ile (d) ______ion
Answer:
(a) exceptional

Question 27.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word ‘national’.
Answer:
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ity (d) ______ion
Answer:
(c) nationality

Question 28.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “champion”.
(a) ______al (b) ______ship (c) ______ile (d) ______ion
Answer:
(b) championship

Samacheer Kalvi 10th English Vocabulary Affixes (Prefix & Suffix)

Question 29.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “wilder”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ness (d) ______ion
Answer:
(c) wilderness

Question 30.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “tradition”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ile (d) ______ion
Answer:
(a) traditional

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top