Samacheer Kalvi 10th English Grammar Non-Finites [Infinitive, Participles and Gerunds]

You can Download Samacheer Kalvi 10th English Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations. Attempt all english grammar practice sections covered in the Samacheer Kalvi 10th English Grammar Book and excel in reading, writing, and speaking english with great fluency.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Grammar Non-Finites [Infinitive, Participles and Gerunds]

♦ Choose the correct verb form to complete the sentence.
1. It is dangerous ……………………….. the railway tracks.
(a) cross (b) crossing (c) to cross
Answer:
(c) to cross

2. Mom made her ……………………….. the whole house.
(a) cleaning (b) clean (c) to clean
Answer:
(b) clean

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Non-Finites [Infinitive, Participles and Gerunds]

3. Would you mind ……………………….. me at school?
(a) drop (b) to drop (c) dropping
Answer:
(c) dropping

4. ……………………….. is divine.
(a) To forgive (b) Forgave (c) Forgiving
Answer:
(a) To forgive

5. As soon as the children saw the father they started ……………………….. home work.
(a) to do (b) doing (c) do
Answer:
(b) doing

6. He got the 103” Sony colour LED TV ……………………….. in his drawing-room.
(a) installed (b) installing (c) to install
Answer:
(a) installed

7. I enjoyed ……………………….. test cricket final match against England.
(a) watch (b) to watch (c) watching
Answer:
(c) watching

8. I suggested ……………………….. for a picnic to Vedanthangal.
(a) going (b) to go (c) go
Answer:
(a) going

9. He got the picture of his mom ………………………. .
(a) framing (b) to frame (c) framed
Answer:
(c) framed

10. 1 took the scooter to mechanic to have it ………………………. .
(a) to repair (b) repaired (c) repair
Answer:
(b) repaired

11. The school will remain ……………………….. till 5 pm.
(a) opening (b) open (c) opened
Answer:
(b) open

12. He was relieved of stress on ……………………….. the success of Sowmya in NEET.
(a) hearing (b) hear (c) to hear
Answer:
(a) hearing

13. Would you mind ……………………….. the salt please?
(a) passing (b) to pass (c) pass
Answer:
(a) passing

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Non-Finites [Infinitive, Participles and Gerunds]

14. James wanted to have his cyclone-battered car ………………………. .
(a) repaired (b) repair (c) to repair
Answer:
(a) repaired

15. Would you mind ……………………….. me your camera?
(a) to lend (b) lend (c) Lending
Answer:
(c) Lending

16. The teacher asked the students to start ……………………….. after reading the question paper carefully.
(a) writing (b) to write (c) write
Answer:
(a) writing

17. We had our gate ……………………….. brown.
(a) to paint (b) painted (c) painting
Answer:
(b) painted

18. No one tried ……………………….. the concepts.
(a) understanding (b) to understand (c) understand
Answer:
(b) to understand

19. Let’s ……………………….. the village festival.
(a) visiting (b) visit (c) to visit
Answer:
(b) visit

20. The tea shop owner asked the beggar ……………………….. away.
(a) going (b) go (c) to go
Answer:
(c) to go

21. The gardener forbade the children from ……………………….. flowers.
(a) plucking (b) to pluck (c) pluck
Answer:
(a) plucking

22. She wanted ……………………….. a dictionary.
(a) buys (b) to buy (c) buying
Answer:
(b) to buy

23. They watched the players ……………………….. the airport.
(a) leaving (b) to leave (c) left
Answer:
(a) leaving

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Non-Finites [Infinitive, Participles and Gerunds]

24. The teacher did not let us ……………………….. books while writing the test.
(a) to consult (b) consult (c) consulting
Answer:
(b) consult

25. They watched the thief ……………………….. across the road.
(a) running (b) to run (c) run
Answer:
(c) run

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top