Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty

Students can Download English Lesson 2 Trip to Ooty Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 6th English Book Solutions Guide Pdf  helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty

Read and Understand

A. Choose the most appropriate option

1. Merlin was thrilled when the school arranged the trip because _______
(a) Geetha madam arranged the trip
(b) She had heard about the beautiful journey by the toy train
(c) She wanted to visit Ooty
(d) She loved to go with her friends
Answer:
(b) She had heard about the beautiful journey by the toy train

Question 2.
The teacher asked the children to take their seat because .
(a) the children had to take their breakfast
(b) she wanted to check whether all the children were present
(c) the train was about to move
(d) the train was about to stop
Answer:
(c) the train was about to move

Question 3.
Geetha madam couldn’t stop the children running out of the train because they _______
(a) wanted to relax themselves
(b) wanted to see what had happened
(c) were getting bored sitting inside the train
(d) wanted to enjoy the beauty of nature
Answer:
(b) wanted to see what had happened

Question 4.
The people were making all kinds of sounds because _______
(a) they wanted to move the baby elephant out of the track
(b) they were afraid
(c) they were confused
(d) someone stopped the train
Answer.
(a) they wanted to move the baby elephant out of the track

Question 5.
We do not really see the landscape from a normal train because the _______
(a) train travels along the city
(b) train never passes through such places
(c) windows are closed
(d) train travels too fast
Answer:
(b) train never passes through such places

SamacheerKalvi.Guru

B. Recall Merlin’s memories and complete the story map.
Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty 1
Answer:
Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty 2

SamacheerKalvi.Guru

C Narratette The story based entire story map.
Answer:
Merlin’s class teacher arranged a trip to Ooty. Merlin was so excited, when she stepped into the toy train. The train moved with a jerk. As it moved, they saw monkeys racing along the tracks. A monkey tried to snatch a banana from a girl. She let out a scream and moved back. The train stopped suddenly because there was a baby elephant on the track. It was a memorable trip for everyone. Muthu, one of the boys, acted wisely by getting the baby elephant off the track. All were excited about this trip to Ooty.

D. Write tte story in your own words.
Answer:
Merlin writes a letter to Malli about her trip to Ooty with her friends. Their class teacher Mrs. Geetha arranged this trip. Merlin was so excited when she stepped into the toy train. The train moved slowly allowing the children to have a glimpse of,the beautiful landscape. One of the boys, Muthu wanted to walk along the side of the train. But his teacher scolded him to get back to his seat. The scene outside was beautiful with the purple blue mountains forming a lovely backdrop to the green fields and tea estates. There were monkeys racing along the tracks.

One of the monkeys tried to snatch a banana from a girl. She let out a scream and moved back. Suddenly the train stopped. Everyone got down to see what happened. There was a baby elephant sitting on the track. Everyone tried to persuade the baby off the track with the bunch of bananas. But it was no use. Muthu acted wisely with a presence of mind. He took a bunch of bananas near the baby elephant. As it moved forward to eat the bananas, Muthu moved backwards. He kept doing this, till the baby was on the side of the tracks. Everyone got into the train and the train started to move.

Merlin ended the letter saying that it was a fantastic trip. It was enchanting to hear the sound around them. The whole group was so excited about this trip.

SamacheerKalvi.Guru

Vocabulary

E. Complete the words by reading their meaning

1. s_e_ta_u_ar – eye catching
2. _x_i_e_ – thrilled
3. d_l_c_ _ _s – tasty
4. s _re_ _ – shout
5. f_i_h_e_ _d – afraid
Answer:
spectacular
excited
delicious
scream
frightened

F. Now, try splitting of these words into syllables.
Answer:

Wonderful won-der-ful
Behind Be-hind
Bananas Ba-na-nas
Excitement Ex-cite-ment
Snatch Snatch (one syllable)
Windows Win-dows
Thud Thud (one syllable)
Everyone Eve-ry-one

SamacheerKalvi.Guru

Listening

G. Listen to your teacher reading a passage on Udhagamandalam – the Queen of Hill Stations. Tick the appropriate answer.

Question 1.
Udhagamandalam is located in the Western Ghats zone at an altitude of _______
(a) 2045 m
(b) 2240 m
(c) 2234 m
(d) 2040 m
Answer:
(b) 2240 m

Question 2.
Centuries ago Udhagamandalam was called _______
(a) Ooty
(b) Otacamund
(c) Oththai-Kal Mandu
(d) Mund
Answer:
(c) Oththai-Kal Mandu

Question 3.
The maximum summer temperature of Udhagamandalam is _______
(a) 10°c
(b) 21°
(c) 5°c
(d) 20°c
Answer:
25°c

Question 4.
Udhagamandalam was inhibited by tribals called _______
(a) Toda
(b) Irula
(c) Mund
(d) Britons
Answer:
(a) Toda

Question 5.
Ooty was the Summer Capital of the _______ during the British Rule.
(a) British
(b) Todas
(c) Tourists
(d) Madras Presidency
Answer:
(d) Madras Presidency

SamacheerKalvi.Guru

Speaking

H. Travelling can help a person to understand and appreciate different places. Discuss in groups and talk about the places you have visited recently. Present your experiences to the class.
Answer:
I visited Thanjavur and Madurai with the members of my family. We went to these places to have the Dharshans of Lord Siva and Goddess Meenakshi. The great Brihadeeswarar temple was in Thanjavur and Meenakshi Amman temple was in Madurai. It was such a wonderful trip, I have ever been with my family members. The Brihadeeswarar temple was so great to view with Chola King’s arts and sculptures. It is more than 1000 years old, as it was built in eleventh century. The main temple, dedicated to Lord Shiva, is carved out of a single granite stone.

The temple tower is 66 metres high. Facing the temple is a big statue of Nandhi. We left this place with great memories and a promise of visiting again. Next we went to Madhurai, where we saw Goddess Meenakshi. Madurai was once the home for all Tamil Sangams. This temple has five entrances, four Rajagopurams, five towers out of which two are golden towers. After two days, with a lot of statisfaction and devotion, we started back to our destination.

I. Look at the picture of a village festival carefully. Talk about the activities that are going on by using the hints given in the help box.

About the place and the people – what is happening: wThat do the children and the adults do? – kind of shops – performances
Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty 3
Anwer:
Village Festival
This is a village festival where there is a lot of bustling going around. There is a temple close by. The people are going to the temple and fulfilling their rites. There are loud speakers, from which holy songs are being heard to the public. There are many vendors on the way to the temple. There are people selling fruits, sweets, ice creams, garlands, cocounts, balloons and clothes. Some people are pulling a chariot carrying a God or a Goddess. We can see some girls dancing and others are playing some instruments in front of the chariot.

Everyone is enthusiastic and they are engaged in various activities. Children are enjoying buying ice-creams and playing on their way to the temple. This scenery is a busy place for various activities.

SamacheerKalvi.Guru

Grammar

J. Read the sentences given below. Does the action happen every day or is it happening at this moment?
Answer:

1. Deepa waters the plants every morning. Every day
2. A triangle has three sides. Every day
3. Sandhya is writing a letter. At this moment
4. The children are playing in the garden. At this moment
5. I go to school regularly. Every day

SamacheerKalvi.Guru

K. Read the sentences given below and circle the verbs appropriately,

  1. Children like/likes ice-creams.
  2. Birds is flying/are flying in the sky.
  3. The doctor is treating/ are treating the patient.
  4. Our school is commencing/commences at 9.00 in the morning.
  5. The florist sell/sells flowers on the street.

Answer:
Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty 4

SamacheerKalvi.Guru

L. Vimala and Srinath have met after a long time. Read the conversation given below and complete the dialogue. Role play the situation with your own words.
Answer:
Vimala : Hello Srinath, I haven’t seen you for a long time. Where are you rushing off?
Srinath : I am hurrying to the hospital.
Vimala : Why are you going to hospital? Are you ill?
Srinath : No, I am going to see my friend.
Vimala : Oh! What happened to him?
Srinath : He met with an accident. But he is out of danger.
Vimala : Are you free tomorrow?
Srinath : Yes, I am free.
Vimala : You are in a hurry, meet you tomorrow. Take care.
Srinath : Ok! Bye.

M. Sinduja is getting ready to sleep. She starts writing her diary. Help her complete it by using the verbs given in brackets.
(start eat have finish go reach)

  1. I got up at 7’0 clock.
  2. I _______ breakfast.
  3. I _______ to office by car.
  4. I _______ to work.
  5. I _______ lunch at _______
  6. I _______ my task at 7 p.m.
  7. I _______ home at 8 p.m.

Answers:

  1. 1. I got up at 7’0 clock.
  2. ate
  3. went
  4. started
  5. had; 1.00 p.m.
  6. finished
  7. reached

SamacheerKalvi.Guru

N. Read the sentences carefully and fill in the blanks with suitable tense form of the verbs given in brackets.

  1. The doorbell rang, while I _______ (do) my homework.
  2. We saw an elephant, while we _______ (go) on a trip to Ooty.
  3. Mary fell asleep while she ________ (read) a book.
  4. The television was on but nobody _______ (watch) it.
  5. Baskaran hurt his hand while he _______ (cut) mangoes.

Answers:

  1. was doing
  2. were going
  3. was reading
  4. was watching
  5. was cutting

Writing

O. Read the informal letter given below and write a reply to Mangai.
Answer:
Informal Letter

Sender’s Address:
20, Arcot Road,
Vadapalani,
Chennai – 600 026.
15th July 2018.

Salutation: Dear Mangai,

Body of the letter :

How are you? I aih fine. I received your letter yesterday. I am very pleased to know about your new home. Have you joined in your new school? How is the atmosphere over there? I miss you a lot. Happy to know that Sundar likes animals like us. He would be a good friend to you. Convey my regards to him. Send me the story, you are writing about Ooty. I would like to read it. Convey my regards to your parents. I am looking forward to read your story in your next letter.

Subscription : Yours lovingly,
Signature : Rosy.

SamacheerKalvi.Guru

Creative Writing

P. The Pooja holidays are about to start. Prasanth and Deepak are friends. Both their families have planned to go on a trip to Munnar. Develop a conversation on how they plan for their trip.
Answer:
Prashanth : Hai, Deepak, how did you write your exams?
Deepak : I wrote extremely well. What about you?
Prashanth : Yes. I too wrote well. From tomorrow, our Pooja holidays begin. Let us go with our family members to Munnar. We are already planning on it.
Deepak : Yes, Prashanth. I’ll talk to my parents about the trip. We can stay for a week there.
Prashanth : Yes, we have to see a lot of places. We can go by a Van there.
Deepak : Yes, the Van can fit all of us. Which is the shortest route from Chennai ?
Prashanth : We can take GST road NH 38. It will take around 10 to 11 hours and we can stay in Hotel Munnar Central. It is quite comfortable.
Deepak : OK! What are the tourist spots to be visited?
Prashanth : Kalari Kshethra, Anamudi Peak, Tea Gardens, Lock Heart Gap, Kundala Dam Lake, National Parks and Chinnakanal Waterfalls.
Deepak : Wonderful! Let’s pack all our things we need for the tour.
Prashanth : Yes, We have to take with us cotton outfits, hats, sunglasses, sunscreen lotion, blankets and sweaters.
Deepak : Ok! Prashanth. I’ll give the information to my parents and I’ll ask them to talk to your parents about this trip. Bye!

SamacheerKalvi.Guru

Trip to Ooty Additional Questions

I. Select The Suitable Synonyms.

Question 1.
spectacular
(a) ordinary
(b) wonderful
(c) sorrowful
Answer:
(b) wonderful

Question 2.
thrilled
(a) excited
(b) bored
(c) uninterested
Answer:
(a) excited

Question 3.
mesh
(a) material made of ropes
(b) material made of wires or thread
(c) material made of bamboo
Am :
(b) material made of wires or thread

Question 4.
swaying
(a) swinging
(b) staying
(c) pacing
Answer:
(a) swinging

Question 5.
snaking
(a) moving fast
(b) moving abruptly
(c) moving like a snake
Answer:
(c) moving like a snake

Question 6.
jerk
(a) sudden movement
(b) slow movement
(c) sound
Answer.
(a) sudden movement

Question 7.
delicious
(a) salty
(b) tasty
(c) sweet
Answer:
(b) tasty

Question 8.
bubbling
(a) laughing
(b) following
(c) foaming
Answer:
(c) foamsing

Question 9.
sniggered
(a) laughed in a suppressed way
(b) smiled
(c) sneered
Answer:
(a) laughed in a suppressed way

Question 10.
weaving
(a) turning
(b) making
(c) twisting
Answer:
(c) twisting

Question 11.
scream
(a) loud noise
(b) cry in a high pitch
(c) laugh
Answer:
(b) cry in a high pitch

Question 12.
snatch
(a) seize quickly
(b) take in a polite manner
(c) eat hastily
Answer:
(a) seize quickly

Question 13.
sequence
(a) cycle
(b) order
(c) events
Answer:
(b) order

Question 14.
excitedly
(a) anxiously
(b) sadly
(c) eagerly
Answer:
(c) eagerly

Question 15.
coax
(a) persude
(b) pamper
(c) attract
Answer:
(a) persude

Question 16.
piled
(a) place one on top of the other
(b) kept in a line
(c) arranged vertically
Answer:
(a) place one on top of the other

Question 17.
fantastic
(a) boring
(b) attractive
(c) pleasant

Question 18.
landscape
(a) visible features Of an area
(b) bridges
(c) estates
Answer:
(a) visible features Of an area

Question 19.
trumpeting
(a) whistling
(b) shouting
(c) making a loud noise
Answer:
(c) making a loud noise

Question 20.
chugging
(a) moving with a puffing sound
(b) making an indistinct sound
(c) making a loud noise
Answer:
(a) moving with a puffing sound

SamacheerKalvi.Guru

II. Select The Suitable Antonyms.

Question 1.
beautiful
(a) wonderful
(b) ugly
(c) attractive
Answer:
(b) ugly

Question 2
close
(a) far
(b) near
(c) adjacent
Answer:
(a) far

Question 3.
never
(a) on no occasion
(b) not once
(c) always
Answer:
(c) always

Question 4.
friend
(a) enemy
(b) relative
(c) companion
Answer:
(a) enemy

Question 5.
everyone
(a) each one
(b) Fathima
(c) no one
Answer:
(c) no one

Question 6.
slowly
(a) gradually
(b) quickly
(c) leisurely
Answer:
(b) quickly

Question 7.
firm
(a) rough
(b) angry
(c) soft
Answer:
(c) soft

Question 8.
outside
(a) external side
(b) inside
(c) exterior
Answer:
(b) inside

Question 9.
cute
(a) pretty
(b) wonderful
(c) ugly
Answer:
(c) ugly

Question 10.
small
(a) big
(b) tiny
(c) puny
Answer:
(a) big

Question 11.
suddenly
(a) abruptly
(b) gradually
(c) rapidly
Answer:
(b) gradually

Question 12.
whole
(a) entire
(b) complete
(c) part
Answer:
(c) part

Question 13.
attraction
(a) appeal
(b) ugliness
(c) charm
Answer:
(b) ugliness

Question 14.
backward
(a) forward
(b) behind
(c) beside
Answer:
(a) forward

Question 15.
normal
(a) simple
(b) usual
(c) abnormal
Answer:
(c) abnormal

Question 16.
wide
(a) narrow
(b) large
(c) huge
Answer:
(a) narrow

Question 17.
listen
(a) hear
(b) observe
(c) speak
Answer:
(c) speak

Question 18.
fast
(a) slow
(b) soon
(c) speedy
Answer:
(a) slow

Question 19.
lucky
(a) fortunate
(b) blessed
(c) unlucky
Answer:
(c) unlucky

Question 20.
wild
(a) untamed
(b) domestic
(c) angry
Answer:
(b) domestic

SamacheerKalvi.Guru

III. Choose The Correct Answers (MCQ).

Question 1.
She said that it was a _______ trip up and down the slopes.
(a) good
(b) spectacular
(c) wonderful
(d) worst
Answer:
(b) spectacular

Question 2.
_______ girls and boys from class six went on the trip.
(a) Ten
(b) Fifteen
(c) eight
(d) Twenty
Answer:
(d) Twenty

Question 3.
I was bubbling over with _______
(a) amazement
(b) excitement
(c) puzzlement
(d) joy
Answer:
(b) excitement

Question 4.
The girls _______ and Muthu sat down with a long face.
(a) sniggered
(b) giggled
(c) smiled
(d) screamed
Answer:
(a) sniggered

Question 5.
_______ were racing all along the tracks.
(a) Donkeys
(b) Birds
(c) cows
(d) Monkeys
Answer:
(d) Monkeys

Question 6.
Some were in _______ and some had babies clinging onto them.
(a) single
(b) lonely
(c) groups
(d) pairs
Answer:
(c) groups

Question 7.
In the end, the whole compartment _______ out.
(a) came
(b) stepped
(c) jumped
(d) emptied
Answer:
(b) stepped

Question 8.
The mother elephant was nearby _______ loudly.
(a) shouting
(b) screaming
(c) trumpeting
(d) growling
Answer:
(c) trumpeting

Question 9.
It was such a _______ trip.
(a) marvellous
(b) wonderful
(c) fantastic
(d) mind-blowing
Answer:
(c) fantastic

Question 10.
Geetha ma’am had told us that we would see elephants if we were _______
(a) unlucky
(b) lucky
(c) quiet
(d) silent
Answer:
(b) lucky

SamacheerKalvi.Guru

IV. Very Short Answer Questions.

Question 1.
How many girls and boys went on the trip?
Answer:
Twenty girls and boys from class VI went on the trip.

Question 2.
Where is Ooty?
Answer:
Ooty is close to Coimbatore.

Question 3.
Had Merlin been there before?
Answer:
No, she had never been there before.

Question 4.
Who came and sat next to Merlin in the toy train?
Answer:
Fatima, her friend, came and sat next to Merlin.

Question 5.
What was the colour of the mountains?
Answer:
The mountains were purple-blue.

Question 6.
What did Merlin pointed out to Fathima?
Answer:
She pointed out at a baby monkey holding onto its mother’s stomach.

Question 7.
What did Fatima asked Merlin to see?
Answer:
She pointed to a bubbling stream with a small waterfall.

Question 8.
When the train stopped, who stepped out first to see what had happened?
Answer:
Muthu and his friends were the first to step out to see what had happened.

Question 9.
Who was on the track?
Answer:
A cute baby elephant was sitting on the track.

Question 10.
What did the engine driver do?
Answer:
He tried to persuade the baby gently off the track with a bunch of bananas.

SamacheerKalvi.Guru

V. Short Answer Questions.

Question 1.
To whom did Merlin write a letter and why?
Answer:
Merlin wrote a letter to Malli, as she had asked her to tell about her trip to Ooty.

Question 2.
What did Merlin’s Grandmother tell her many times?
Answer:
Merlin’s Grandmother had told her about the beautiful journey to Ooty by the toy train. She said that it was a spectacular trip up and down the slopes.

Question 3.
Who was bubbling over with excitement? Why?
Answer:
Merlin was bubbling over with excitement, as she had never been to Ooty or seen the toy train.

Question 4.
What did Merlin see, as she stepped into the toy train?
Answer:
She saw wooden chairs with cushioned seats and oil painted walls. There was also a luggage rack.

Question 5.
Why did her teacher come around?
Answer:
Her teacher came around to see if everyone was seated properly, as the train was about to leave.

Question 6.
What were the monkeys doing?
Answer:
The monkeys were racing all along the tracks. Some were in groups and some had babies clinging on to them.

Question 7.
Why did a monkey try to snatch a banana from a girl?
Answer:
The girl leaned out of the window to look at the train curving behind the track. So a monkey tried to snatch the banana from her hand.

Question 8.
What looked just like a dream sequence in a movie?
Answer:
The misty clouds which covered the mountains and moved in and out of the forests looked just like a dream sequence in a movie.

Question 9.
What did the people do to make the baby elephant move from the track?
Answer:
People stood around trying to make the baby move by making all kinds of sounds.

Question 10.
What was enchanting to listen?
Answer:
It was enchanting to listen to the murmur of streams, waterfalls and musical bird calls.

SamacheerKalvi.Guru

VI. Paragraph Questions and Answers.

Question 1.
Spot any 3 differences between toy train and normal train.
Answer:
Toy Train:

  1. This rail connects Udhagamandalam and Mettupalayam.
  2. The travellers can enjoy the beauty of the mountain side.
  3. The train will run very slowly.

Normal Train:

  1. These trains run all over the country.
  2. The travellers cannot enjoy the scenery or the landscape.
  3. The train will run very fast.

Question 2.
How did the children enjoy going in the toy train?
Answer:
The children were so thrilled to get into the toy train. There were wooden chairs with cushioned seats and oil pointed walls. Merlin and Fathima sat together and were enjoying the scenery outside. As the train moved slowly, everyone clapped with excitement. One of the boys, Muthu wanted to walk along the train’s side, as it was moving very slowly. As soon as his teacher shouted at him to sit in his place, he sat down with a long face. The train went snaking up the step hill side, weaving its way through forests of tall trees swaying in the breeze. All the children enjoyed looking at the beautiful mountains, waterfalls, monkeys, green fields and tea estates.

Question 3.
How beautiful was the scene outside?
Answer:
The scene outside was beautiful with purple-blue mountains forming a lovely back-drop to the green fields and tea estates. Monkeys were racing all along the tracks. Some were in groups and some had babies clinging on to them. The misty clouds, which covered the mountains and moved in and out of the forests looked wonderful, ft looked just like a dream sequence in a movie. The children saw a bubbling stream with a small waterfall and a pretty blue bird with a lovely crown.

Question 4.
Why did the toy train stop suddenly and what happened after it stopped?
Answer:
The toy train stopped suddenly, as there was a cute baby elephant sitting on the track. The mother elephant was nearby trumpeting loudly. The engine driver tried to persuade the baby off the track with a bunch of bananas. But the mother elephant did not allow anyone near the baby. So, people stood around trying to make all kinds of sounds. Finally, Muthu went up to the baby with a bunch of bananas. Just as it moved to eat it, he moved backwards. He kept doing this, till the baby was out on the side of the tracks. Everyone cheered as the baby started eating the bananas. Everyone got into the train ad it started moving.

Question 5.
Describe the beauty of blue mountain.
Answer:
The purple-blue mountains formed a lovely backdrop to the green fields and tea estates. The misty clouds covered the mountains and moved in and out of the forests. There was a bubbling stream with a small waterfall.

SamacheerKalvi.Guru

VII. Writing Skill.

1. Conversion:
Develop the Conversation between you and your friend Deepak about the plan for the trip to Ooty.
Answer:
Me: Hi, Ravi, How are you?
Friend: I am fine and you?
Me: I am also fine. By the way, how will you spend your summer holidays?
Friend: I plan to go to some hill area.
Me: Would you like to come with me to Ooty?
Friend: Oh, sure. Where will we stay?
Me: My uncle’s house is there. His company has sent him to New York on deputation for six months.
Friend: Is it vacant now?
Me: No. His servant is there. So, let us start on Sunday evening.
Friend: OK. I will come.

SamacheerKalvi.Guru

2. Letter Writing:
Write a letter to your friend sharing experience about your trip to Ooty
Answer:
28, Bharathi Street,
Tiruppur – 641 601
October, 2018.

Dear Ramesh,

I hope this letter finds you in good health and spirits. Last Saturday, I went to Ooty along with my parents. We stayed in our uncle’s house. We visited to Pykara falls, but there was no water. Then we left for Mudumalai and saw wild animals. We travelled in the Toy Train also from Ooty to Coonoor. The next day we visited Doddabetta, Botanical garden and the Rose Garden. Then we visited the Ooty lake. Boating is a lot of fun there with different boats, like row, pedal, motor. Totally, the trip was a very nice one.

Convey my regards to your parents.

Your loving friend,
L. Suresh

Address on the envelope

To
M. Ramesh,
53, Sardar Patel Street,
Chennai – 600 014.

Grammar – Additional

Tenses

Simple Present Tense

The Simple Present tense tells us of actions done always or usually.
Example : The Indus is a long river which rises in Tibet.
The Ravi, the Beas and the Sutlej flow through the Punjab Haryana Plains.
A low watershed seperates these plains from the Ganga plains.
The Ganga Plains form the largest lowland drained by the Ganga and its tributaries.
Both the Ganga and the Yamuna originate in the Himalayas.
The Ganga also receives tributaries from the Peninsular plateau.
The Brahmaputra joins the Ganga and flows through Bangladesh.

1. The simple present tense expresses habitual actions.
I brush my teeth every day.

2. General truths.
Sea water is salty.

3. For future actions.
The Eighth standard students go to the ninth in June.

4. If type conditional sentences :
If you write that letter, you may get into trouble.

5. For a dramatic effect:
(a) She walks into the room, sees the headless body and screams.
(b) The singer slips out of captivity, leaps from the balcony and dives into a deep blue pond.

6. In questions and statements containing do, does and did and interrogative sentences.
Do you know the truth?
Does he come?
Did she sing?
Am I wrong? Is it time?

7. In time clauses :
When did this happen?
Adverbs like : occasionally, generally, sometimes, always, never often etc., are usually used with the Present Tense.

SamacheerKalvi.Guru

Present Progressive Tense

The Present Continuous Tense : is / am / are + Ving
It is used for actions in progress at the time of speaking.
Example : It is raining.
Generally, these verbs should not be used in the present continuous : know, smell, taste, possess, remember, belong, cost, want, derive, detest, understand, forget, etc.
I am loving you (Not correct)
I love you
I am not understanding (Not correct)
I don’t understand.
Thd.present continuous is also used to express an arrangement for the future.

Example : I am flying to France this evening. Vicky is speaking in the meeting tomorrow.
Adverbs like now, still, at present are used with the Present Continuous Tense.

Example:

  1. I am eating.
  2. She is eating banana.
  3. My father is reading the newspaper.
  4. The moon is shining.
  5. They are chanting mantras.
  6. They baby is crying.
  7. Are you watching TV?
  8. What are you going party?
  9. Raman is flying Tokyo.
  10. Are you feeling okay?

Simple Past Tense
The past tense is used to express an action that took place in the past.
Example : India became independent in 1947.
I met Usha Yesterday.

Past Progressive Tense

This tense is used to express an action that continued for sometime in the past. Yesterday, last week etc. are the adverbs used with this tense.

Example : Shiela was washing the clothes when the thief entered the house.

SamacheerKalvi.Guru

I. Read the sentences given below and circle the verbs appropriately.
Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty 5
Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty 6

II. Fill in blanks with the simple present or present progressive tense.

  1. Look! They (leave) _______ the house.
  2. Brian (cycle) _______ 30 km everyday.
  3. Samantha (do) _______ her homework at the moment.
  4. My parents (shop) _______ right now.
  5. He usually (get up) _______ early in the morning.
  6. Normally, Jenny (wear) _______ black shoes but today she (wear) _______ red wellies.
  7. Look! Jenny (go) _______ to school.
  8. She (go) _______ for walking everyday.
  9. The sun (rises) _______ in the east.
  10. A square (be) _______ a four sided figure.
  11. Ravi’s mother (prepare) _______ food now.
  12. She (cook) _______ deliciously. [Ans: cooks]
  13. My mother always (take) _______ care of me.
  14. Look! Thev (play) _______ Kabbadi.
  15. She (watch) _______ T. V. now.

Answers:

  1. are leaving
  2. cycles
  3. is doing
  4. are shopping
  5. gets up
  6. wears, is wearing
  7. is going
  8. goes
  9. rises
  10. is
  11. is preparing
  12. takes
  13. are playing
  14. is watching

SamacheerKalvi.Guru

III. Write the verbs in the present progressive.

  1. speak – I _______
  2. iump – You _______
  3. bake – She _______
  4. play – They _______
  5. run – We _______
  6. laugh – He _______
  7. enact – We _______ a drama.
  8. answer – I _______ the question.
  9. wash – They _______ the clothes.
  10. do – She _______ her homework.
  11. dancing – They _______
  12. scream – She _______
  13. learn – We _______ Tamil.
  14. clap – Everyone _______
  15. listen – Children _______ carefully.

Answers:

  1. am speaking
  2. are jumping
  3. is baking
  4. are playing
  5. are running
  6. is laughing
  7. are enacting
  8. am answering
  9. are washing
  10. is doing
  11. are dancing
  12. is screaming
  13. are learning
  14. is clapping
  15. are listening

SamacheerKalvi.Guru

IV. Fill in the blanks with suitable tense form of the verbs given brackets.

  1. The phone _______ (ring) while I _______ (sleep).
  2. I _______ (cook) dinner, when Sue _______ (arrive).
  3. When the dog _______ (bark), they _______ (try) to sleep.
  4. While we _______ (dance) the music _______ (stop).
  5. Sam _______ (listen) to music, so he _______ (not hear) you.
  6. While we _______ (talk), someone _______ (steal) my bag.
  7. The prisoner _______ (run) away, while the policeman were _______ (joke).
  8. My boss _______ (call) me, while I _______ (eat).
  9. While I _______ (work), my husband _______ (ask) my help.
  10. When they _______ (come) in, everybody _______ (watch) the movie.
  11. The thief (enter) _______ into their house, while all (watch) _______ T. V.
  12. Rai (walk) _______ to the station, while his friends (chat) _______
  13. When my mother (call) me, when I (have) my dinner.
  14. When he (play) _______ football, he _______ (meet) an accident.
  15. He (stumble) _______, while he (try) _______ to get up.

Answers:

  1. rang ; was sleeping
  2. was cooking ; arrived
  3. was barking : tried
  4. were dancing ; stopped
  5. was listening ; did not hear
  6. were talking : stole
  7. ran ; joking
  8. called ; was eating
  9. worked ; was asking
  10. came ; was watching
  11. entered ; were watching
  12. walked ; were chatting
  13. called ; was having
  14. was playing ; met
  15. stumbled : was trying

SamacheerKalvi.Guru

Trip to Ooty Summary

Section I

This section deals with the first part of the letter written by Merlin to Malli. She told her about her trip to Ooty with her friends. Their class teacher Mrs. Geetha and two other teachers accompanied a group of twenty girls and boys from Class VI. Merlin had heard from her grandmother about the beautiful journey to Ooty by the toy train. She said that it was a spectacular trip up and down the slopes with birds and trees dancing along the way. Merlin wrote that she was so excited when she stepped into the toy train with her friends. There were wooden chairs with cushioned seats and oil painted walls. She called out her friend Fathima to sit next to her.

They were enjoying the view from the toy train. Their teacher Mrs. Geetha came around to see if everyone was seated properly. The train started with a jerk and moved slowly. Everyone of them clapped joyfully. One of the boys, Muthu wanted to walk along the side of the train, as it was going very slowly. But his teacher scolded him to go to his seat immediately. All the girls laughed at this and Muthu sat down quietly with a long face.

Read the following questions and answer them.

Question 1.
Where did the boys and girls go?
Answer:
The boys and girls of Class VI went on a trip to Ooty.

Question 2.
Why did Muthu say that he could walk along its side?
Answer:
Muthu said that he could walk along its side because the train was moving very slowly.

Question 3.
Why did the girls snigger?
Answer:
The girls sniggered because the teacher shouted at Muthu to go back to his seat immediately.

SamacheerKalvi.Guru

Section II

This section of the letter gives the clear view of the scenes outside the train. The scene was beautiful with the purple blue mountains forming a lovely backdrop to the green fields and the estates. Monkeys with babies clinging onto them were racing all along the tracks. One of the monkeys tried to snatch a banana from a girl, as she leaned out of the window to look at the train curving on the track. She gave a scream and moved back. The misty clouds, which covered the mountains, the bubbling stream with a small waterfall, and a pretty blue bird were marvellous to see. Suddenly, the train stopped with a thud. Boys were so excited to see what happened. So they begged their teacher to allow them to step out of the train.

In the end, the whole compartment stepped out. And what a sight greeted their eyes!

Discuss and answer the following questions.

Question 1.
Why did the girl scream?
Ans:
One of the monkeys tried to snatch a banana from a girl’s hand while she was leaning out of the window. She screamed and moved back.

Question 2.
Why did Muthu and his friends step out of the train?
Answer:
The trained stopped suddenly. So Muthu and his friends stepped out of the train to see what had happened.

Question 3.
Describe the beauty of the blue mountain.
Answer:
The purple-blue mountains formed a lovely backdrop to the green fields and tea estates.

SamacheerKalvi.Guru

Section III

This section narrates the incident on the track. There was a cute baby elephant sitting on the track. The mother elephant was nearby trumpeting loudly. The engine driver and others tried to persuade the baby off the track with the bunch of bananas. But the mother elephant did not allow anyone near the baby. So they were making all kinds of sounds to make the baby elephant move from there. Just then, Muthu went upf to the baby with a bunch of bananas. Just as it moved to eat it, he moved backwards. He kept doing this, till the baby was out on the side of the tracks. Everyone cheered as the baby and mother started eating the bananas. As they were eating, everyone got into the train and it left after a delay of half an hour.

Merlin ended the letter saying that it was a fantastic trip. It was enchanting to listen to the sounds of streams and waterfalls. She can never forget the wide, wind-swept tea estates, cloud covered mountains, the swaying trees and the birds chirping. The whole group was so excited by the trip.

Think and answer.

Question 1.
What made the trip a memorable one?
Answer:
On a normal fast train ride, we do not notice the scenery or the landscape. It rushes by so fast. But the train making a slow move up and down the beautiful mountain was different. They were able to enjoy everything thoroughly. This made the trip a memorable one.

Question 2.
What does the phrase ‘presence of mind’ mean? Explain the phrase using Muthu’s action.
Answer:
Muthu had the ‘presence of mind’ at the right moment. He moved the bunch of bananas backwards, whenever the baby elephant moved forward to eat it. He kept doing that till the baby was out on the side of tracks. Everyone cheered this, as he had acted correctly at the right time.

Question 3.
What is the difference between this toy train and a normal train?
Answer:
The toy train travels through 208 serpentine curves, 16 tunnels, 250 bridges, waterfall hood, cliff edges and tea estates, covering a distance of 26 km. It is a showcase of heritage of India. The normal train only takes you to your destination without these beautiful sights.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!