Samacheer Kalvi 10th English Grammar Determiners

You can Download Samacheer Kalvi 10th English Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations. Attempt all english grammar practice sections covered in the Samacheer Kalvi 10th English Grammar Book and excel in reading, writing, and speaking english with great fluency.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Grammar Determiners

Study the sentences given below:
I saw a juggler yesterday. – My uncle is an officer in the army.
This car is very comfortable. – Some pictures are really fine.
Do you have any complaints against me? – She is blind of one eye.

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Determiners

In the above sentences, a, an, the, this, my, some, any and one are words which mark the subsequent arrival of a noun. Each of them modifies the noun which follows it. Such words are called Determiners or Fixing words as they fix the nouns that follow them.
Here is a tentative list of the most frequently used Determiners:

(a) a, an, the – (Article Determiners)
(b) this, that, these, those – (Demonstrative Determiners)
(c) my, our, your, his, her, its, their, one’s – (Possessive Determiners)
(d) one, two, three, etc. – (Definite Numerical Determiners)
(e) some, any, no; all, both; much, many; few, less, several, little – (Indefinite Numeral Determiners)
(J) each, every, either, neither – (Distributive Numeral Determiners)

Use Of Some Common Determiners

A hen laid an egg yesterday.
Bring me the purse I gave you.
This car is very beautiful.
Aditi lives in that house.
These books are yours.
Get me those mangoes please.
My mother is a teacher.
Your brother is calling you.
Our school has fifty rooms.
Their house is double-storeyed.
Five boys are sitting on that bench.
He stays on the first floor.
There isn’t any sugar in the pot.
Will you have some tea?
She gave me all the apples.
Both friends refused to part.
He has not solved many sums.
There are a few buses running.
He had little money.
I play hockey every day.
Either book will do.
Neither statement is true.

 Fill in the blanks with suitable determiners.

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Determiners

Question 1.
She has not solved ……………………….. sums, (many, any)
Answer:
any

Question 2.
……………………….. books are missing from the library. (Any, Some)
Answer:
some

Question 3.
This book is mine but ……………………….. is yours, (that, any)
Answer:
that

Question 4.
……………………….. boys have done their work. (That, These)
Answer:
these

Question 5.
He didn’t make ……………………….. progress, (much, many)
Answer:
much

Question 6.
He has forgotten ……………………….. of the details, (some, many)
Answer:
some

Question 7.
The District Magistrate visited ……………………….. flood affected area, (every, either)
Answer:
every

Question 8.
……………………….. villa is this? (Whose, What)
Answer:
whose

Question 9.
He is the ……………………….. boy who has joined this gym. (first, whose)
Answer:
first

Question 10.
I met her ……………………….. week, (this, those)
Answer:
this

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Determiners

Question 11.
Does your cow give ……………………….. milk? (much, many)
Answer:
much

Question 12.
Ramesh bought ……………………….. ice-cream for the family, (some, many)
Answer:
some

Question 13.
Good manners are needed ……………………….. where, (every, each)
Answer:
every

Question 14.
The calves were grazing in the field with ……………………….. mothers for many years, (that, their)
Answer:
there

Question 15.
I shall meet him ……………………….. week, (next, last)
Answer:
next

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top