Class 8

Samacheer Kalvi 8th Social Science Civics Solutions Term 3 Chapter 2 The Judiciary

Students can Download Social Science Civics Term 3 Chapter 2 The Judiciary Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Social Science Civics Solutions Term 3 Chapter 2 The Judiciary

Samacheer Kalvi 8th Social Science Civics The Judiciary Textual Evaluation

SamacheerKalvi.Guru

I. Choose the best answer:

Question 1.
The highest and final judicial tribunal of India is-
(a) President
(b) Parliament
(c) Supreme Court
(d) Prime Minister
Answer:
(c) Supreme Court

Question 2.
Judicial system provides a mechanism for resolving disputes between-
(a) Citizen
(b) Citizen and the government
(c) Two State governments
(d) all the above
Answer:
(d) all the above

Question 3.
Dispute between States of India comes to the Supreme Court under-
(a) Original jurisdiction
(b) Appellate jurisdiction
(c) Advisory jurisdiction
(d) none of these
Answer:
(a) Original jurisdiction

SamacheerKalvi.Guru

Question 4.
Which of the following state/ Union territories have a common High Court?
(a) Punjab and Jammu Kashmir
(b) Assam and Bengal
(c) Panjab, Haryana and Chandigarh
(d) Uttar Pradesh and Bihar
Answer:
(c) Panjab, Haryana and Chandigarh

Question 5.
The System of Public Interest Litigation has been introduced in India by-
(a) Supreme Court
(b) Parliament
(c) Political parties
(d) Constitutional amendments
Answer:
(a) Supreme Court

SamacheerKalvi.Guru

Question 6.
How many courts are there in apex level in India?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Ans:
(a) One

Question 7.
Supreme court is located at-
(a) Chandigarh
(b) Bombay
(c) Calcutta
(d) New Delhi
Answer:
(d) New Delhi

Question 8.
FIR means-
(a) First Information Report
(b) First information Result
(c) First Incident Report
(d) None of these
Answer:
(a) First Information Report

Question 9.
The court that hear criminal cases are called-
(a) District court
(b) Sessions court
(c) Family court
(d) Revenue court
Answer:
(b) Sessions court

SamacheerKalvi.Guru

II. Fill in the Blanks:

  1. The ________High Court is the oldest High Court in India.
  2. The framers of the Constitution established ________and _______ judiciary in India.
  3. _______ a famous French philosopher propounded the idea of an independent judiciary.
  4. ________ deals with disputes over money, property and social matters.
  5. During ancient times, most of the Kings’ courts dispensed justice according to _______

Answer:

  1. Calcutta
  2. independent, impartial
  3. Montesquieu
  4. Civil Law
  5. Dharmal

III. Match the following:

  1. Supreme Court – social duties
  2. High Court – speedy justice
  3. Lok Adalat – highest court of appeal
  4. Sir Elijah Impey – highest court in the States
  5. Smiritis – chief justice

Answer:

  1. Supreme Court – highest court of appeal
  2. High Court – highest court in the States
  3. Lok Adalat – speedy justice
  4. Sir Elijah Impey – chief justice
  5. Smiritis – social duties

SamacheerKalvi.Guru

IV. State True or False:

  1. The Supreme Court of India was inaugurated on 28th January 1951.
  2. During the Tughlaq period, the code of procedure was written in Arabic.
  3. The Regulating Act of 1773 made provision for the formation of Supreme Court.
  4. Sadar Diwani Adalat was a Criminal court of appeal.
  5. The Allahabad High Court is the largest court in India.
  6. The Constitution of India secures justice to all its citizen.

Answer:

  1. False
  2. True
  3. True
  4. False
  5. True
  6. True

V. Choose the correct statement:

Question 1.
Consider the following statements.

(i) A law commission was setup by Macaulay.
(ii) It codified the Indian Laws.

Which of the statements given above is / are correct?
(a) (i) only
(b) (ii) only
(c) Both (i) and (ii)
(d) Neither (i) nor (ii)
Answer:
(c) Both (i) and (ii)

SamacheerKalvi.Guru

Question 2.
Consider the following statements.

(i) An Indian Penal Code was prepared in 1860.
(ii) The Calcutta High Court was established in 1862.
(iii) The Government of India Act, 1935 created Federal Court.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) (i) only
(b) (ii), (iii) only
(c) (i),(iii) only
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Question 3.
Which of the following statement is not true about India’s Supreme Court?
(i) The Supreme Court of India is the highest court of the land.
(ii) It was established by part V under Chapter IV of Indian Constitution.
(iii) Supreme court cannot transfer cases from one High court to another
(iv) Its decisions are binding on all courts
(a) (i)
(b) (ii)
(c) (iii)
(d) (iv)
Answer:
(c) iii

SamacheerKalvi.Guru

Question 4.
Assertion (A): The Supreme Court is a Court of Record.
Reason (R): It maintains records of the court proceedings and its decisions are finding upon the lower courts.
(a) A is correct and R is wrong.
(b) Both A and R are Wrong
(c) A is correct and R explains A
(d) A is correct and R does not explain A
Answer:
(c) A is correct and R explains A

Question 5.
Agree or disagree
(a) Every citizen of India can approach the Supreme court.
(b) Rich and powerful people control the judiciary system.
(c) Every citizen has a right to get justice through the courts.
(d) Politicians can not control over judges
Answer:
We agree with a, c, and d. Disagree with b

SamacheerKalvi.Guru

VI. Answer the following in one or two sentences:

Question 1.
Why do we need a judicial system?
Answer:
We need a judicial system to ensure proper justice to all. It administers justice, settle disputes interprets laws, protects fundamental rights, and acts as a guardian of the constitution.

Question 2.
What are the different levels of courts in India?
Answer:
The different levels of courts in India are

  1. Subordinate Courts.
  2. District Courts.
  3. High Court and
  4. Supreme Court

Question 3.
Differentiate Law and Judiciary.
Answer:
Law: System of rules imposed through a government or institution to govern people
Judiciary: The Judiciary or judicial system is the system of courts that administers justice in the name of the state.

Question 4.
Write a note on Lok Adalat.
Answer:

  1. Lok Adalat was set up to provide speedy justice.
  2. It hears and settles the disputes in the language of the people in the public presence.
  3. A Lok Adalat is presided over by a retired judge along with a lawyer and a social worker.
  4. Cases are put forward without advocates.
  5. The first Lok Adalat was held on 1982 at Junagadh of Gujarat.

SamacheerKalvi.Guru

Question 5.
What are the advantages of mobile courts?
Answer:
It would create greater awareness about the judicial system among rural masses, cut costs for them, and send justice as their doorstep.

VII. Answer the following in detail:

Question 1.
Write about the role of judiciary.
Answer:
The role of the judiciary can be classified as
Dispute Resolution:

  • The Judicial system provides resolving disputes between citizens, citizen,s and government.
  • Two state governments the center and the state government.

SamacheerKalvi.Guru

Question 2.
Differentiate Civil Law and Criminal Law.
Answer:
Civil Law:

  1. It deals with disputes over money property and social matters.
    Eg. Disputes relating to land, rent, marriage dispute etc.,
  2. A petition has to be filed before the relevant court by the affected parties.
  3. Sentences awarded in the form of money remuneration and as per the petitioner’s claim.

Criminal Law:

  1. It deals with conducts or acts that the law defines as offences.
    Eg. Theft, murder, women harassment etc.,
  2. It usually begins with lodging of an FIR (First Information Report) with police investigation after which a case is filed in the court.
  3. Punishment is awarded if proven guilty, the accused is sent to jail.

SamacheerKalvi.Guru

Question 3.
Describe jurisdiction of Supreme Court.
Answer:
The Jurisdiction of the Supreme Court is Original jurisdiction:

  • It hears disputes for the first time in that court only mainly concerned with disputes between the union and one or more states and between two or more states,
    Appellate Jurisdiction:
  • Hears appeals against the decision made by the high court on the granting of certificates by the high court. Advisory Jurisdiction:
  • Report to the president its opinion about a question of public importance referred to it by the president.
    Writ Jurisdiction:
  • Issued by Supreme court under Article 32
  • High Court by Article 226.
    Court of Record:
  • Supreme Court maintains the record of court proceedings and its decision are binding upon the lower courts.

SamacheerKalvi.Guru

VIII. Project and Activity:

Question 1.
Discuss: Is it necessary to have an independent judiciary? List two reasons.
Answer:
Activity to be done by the students themselves

Question 2.
Organize your classroom for a lockup courtroom session. (Take a case with the help of the teacher)
Answer:
Activity to be done by the students themselves

Samacheer Kalvi 8th Social Science Civics The Judiciary Additional Questions

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Supreme Court administers ………….
(a) justice
(b) settles disputes
(c) protects fundamental rights
(d) all of the above
Answer:
(d) all of the above

SamacheerKalvi.Guru

Question 2.
Fatawa – i – Alamgiri written in ………….
(a) 1670
(b) 1680
(c) 1660
(d) 1690
Answer:
(a) 1670

Question 3.
The East India Company established a Mayor’s Court in ………….
(a) Madras
(b) Bombay
(c) Calcutta
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 4.
Circuit Court was set up at ………….
(a) Calcutta
(b) Patna
(c) Dacca
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 5.
The cases dealing with land records are dealt with by ………….
(a) Sessions Court
(b) Panchayat Courts
(c) Revenue Courts
(d) Lok Adalat
Answer:
(c) Revenue Courts

Question 6.
Fast Track courts were established in the year ………….
(a) 2000
(b) 1950
(c) 2010
(d) 1999
Answer:
(a) 2000Tele Law service is for the people in

SamacheerKalvi.Guru

Question 7.
Tele Law service is for the people in ………. areas.
(a) industrial
(b) rural
(c) Urban
(d) Coastal
Answer:
(b) rural

Question 8.
In 2005 these courts were established ………….
(a) Mobile courts
(b) Family Courts
(c) E – courts
(d) None of the above
Answer:
(c) E – courts

II. Fill In the blanks:

  1. In ancient period Dharmic laws governed not only the individual but also the ………….
  2. Amongst the Vajjis, there was a board of …………. Kulikas for the investigation of criminal cases.
  3. A under the British a supreme court was established in 1824 in ………….
  4. During the period of …………. four circuit courts were abolished.
  5. The founding fathers of India constitution accorded highest place to ………….
  6. Montesquieu was a …………. philosopher.
  7. District courts hear …………. at the district level.
  8. A Lok Adalat is presided over by a …………. along with a lawyer and a social worker.
  9. The first Lok Adalat was held on 1982 at …………. of Gujarat.
  10. The legal services authorities was passed in ………….
  11. The special power of the Supreme Court is to supervises the functioning of the ………….
  12. The Chief architect of the Indian constitution is …………..

Answer:

  1. Society
  2. eight
  3. Bombay
  4. William Bentinck
  5. Justice
  6. French
  7. civil cases
  8. retired judge
  9. Junagadh
  10. 1987
  11. lower courts
  12. Dr. B.R. Ambedkar

SamacheerKalvi.Guru

III. Match the following:

  1. Ancient India – (a) Murshidabad
  2. Fort William – (b) Law Commission
  3. Circuit Court – (c) Weaker Sections
  4. Macaulay – (d) Smiritis
  5. NALSA – (e) Calcutta

Answer:

  1. d
  2. e
  3. a
  4. b
  5. c

SamacheerKalvi.Guru

IV. State True or False:

  1. Appeal proceeded from Gana Courts to Kula Courts
  2. A supreme Court was established in Madras in 1801
  3. Lord Cornwallis reorganised the civil and criminal judicial system.
  4. Supreme Court can not transfer judges of High Courts.
  5. The highest court of India is located in New Delhi.
  6. An effective judiciary should be independent as well as accountable.

Answer:

  1. False
  2. True
  3. True
  4. False
  5. True
  6. True

SamacheerKalvi.Guru

V. Choose the correct Statement:

Question 1.
Consider the following Statements:

(i) A Supreme court was established for the first time at Fort Williams in Calcutta.
(ii) Sir Elijah Impey was appointed its Chief Justice.

Which of the Statement/s given above is/are correct
(a) (i) only
(b) (ii) only
(c) Both (i) and (ii)
(d) Neither (i) nor (ii)
Answer:
(c) Both (i) and (ii)

Question 2.
Consider the following Statements:

(i) Family Courts specifically handle family law matters.
(ii) Mobile courts will be of great relief to the rural people.
(iii) The E-Court project was established in 2000 Which of the Statements given above is / are correct

(a) (i) only
(b) (i) and (ii) only
(c) (i) and (iii) only
(d) (iii) only
Answer:
(b) (i) and (ii) only

SamacheerKalvi.Guru

Question 3.
Which of the following statements is not true about different levels of courts in our country.

(i) Subordinate courts consider cases of civil and criminal nature.
(ii) District Courts can issue writs for restoring fundamental rights.
(iii) Supreme Court can transfer judges of High Court.
(iv) High Court can deal with cases within the jurisdiction of the state.

(a) (i)
(b) (ii)
(c) (iii)
(d) (iv)
Answer:
(b) (ii)

Question 4.
Assertion (A): Judiciary plays an important role as an organ of the government.
Reason (R): It administers justice, settles disputes, interprets laws protects fundamental rights.
(a) A is correct and R is wrong
(b) Both A and R are Wrong
(c) A is correct and R explains A
(d) A is correct and R does not explain A
Answer:
(c) A is correct and R explains A

SamacheerKalvi.Guru

VI. Answer the following in one or two sentences:

Question 1.
Who was Montesquieu?
Answer:

  1. Montesquieu was the first political philosopher, who propounded the idea of an independent judiciary
  2. He was a famous French philosopher.
  3. He believed in the theory of separation of powers of the three branches of the Government – Legislature, Executive and Judiciary.

Question 2.
What is Fast Track Court?
Answer:
Fast Track courts:
These courts were established in the year 2000 with an aim to clear the long-pending Sessions and other lower judicial cases.

SamacheerKalvi.Guru

Question 3.
Explain the term Tele Law Initiative.
Answer:

  1. To provide legal aid and service to the people in rural areas, the Tele Law Initiative was launched by the Ministry of Law and Justice in collaboration with the Ministry of Electronics and Information Technology.
  2. People can seek legal advice from the lawyers through video conferencing available at the common service centre on the ‘Tele Law’ Portal.

Question 4.
Mention the role of Family Court.
Answer:

  1. Family courts specifically handle family law matters.
  2. They are civil courts and are utilised for various family-related claims such as Child Custody, Divorce, Adoption, Juvenile issues, etc.,

Question 5.
State the importance of E-Courts?
Answer:

  1. The E-Courts project was established in 2005.
  2. According to the project, all the courts will get computerised.
  3. The judicial service center is the part of e-court.
  4. The public as well as the advocates can ask directly the case status and next hearing dates free of cost.

Question 6.
What is NALSA?
Answer:

  1. The National Legal Service Authority has been constituted under the Legal Services Authorities Act, 1987 to provide free Legal Services to the weaker sections of the society.
  2. It also organise Lok Adalats for amicable settlement of disputes.

SamacheerKalvi.Guru

Question 7.
Explain the term PIL.
Answer:

  1. Public Interest Litigation (PIL):
    PIL is litigation filed in a court of law for the protection of public interest.
  2. The Supreme court introduced this šystem which allows a person to approach the court with his case.
  3. PIL can be filed for the following reasons such as violation of basic human rights, religious rights, pollution, and road safety.
  4. This could be done by a written letter stating the case. This concept is unique to the Indian Judiciary.

VII. Answer the following in detail:

Question 1.
Narrate the evolution of the Indian Judiciary.
Answer:
1. Judiciary during the ancient period:
During ancient times, the concept of justice was linked with religion. The king was regarded as the fountain head of Justice. Most of the Kings’ courts dispensed justice according to ‘dharma’, (righteousness and duty) a set of conventional laws, Dharmic laws governed not only the individual but also the society.

2. Judiciary during the Medieval period:
The Tughlaq period saw the compilation of the code of civil procedure. It was called Fiqha-e-Feroze Shahi. The code prescribed details of the procedure and the law in several matters. It was written in Arabic and was translated into Persian.

3. Judiciary during the Modern period:
(i) The Indian judicial system and laws we have today were formed by the British during the colonial rule in the country. The beginning of Indian codified common law is traced back to 1727 (Under the Charter of 1 726) when the Mayor ‘s court in Madras, Bombay and Calcutta were established by the East India Company.

(ii) Lord Cornwallis reorganised the civil and criminal judicial system. During the tile period of William Bentinck, four Circuit courts were abolished.

(iii) The Government of’ India Act 1935 created the Federal Court.

Question 2.
Explain the Structure of Courts in India.
Answer:
There are three different levels of courts in our country.
1. Supreme Court of India:

  • Its decisions are binding on all courts.
  • Can transfer judges 6f High Courts.
  • Can move cases from any courts to itself.
  • Can transfer cases from one High Court to another.

2. High Court:

  • Can hear appeals from lower courts.
  • Can issue writs for restoring Fundamental Rights.
  • Can deal with cases within the jurisdiction of the State.
  • Exercises superintendence and control over courts below it.

3. District Court:

  • Deals with cases arising in the District.
  • Considers appeals on decisions given by lower courts.
  • Decides cases involving serious criminal offences.

4. Subordinate Courts:

  • Consider cases of civil and criminal nature.

SamacheerKalvi.Guru

Question 3.
Write a note on

  1. District Court
  2. Sessions Court
  3. The Panchayat Courts
  4. The Revenue Courts.

Answer:

  1. District Courts – The Courts that hear civil cases at the district level are called District Courts.
  2. Sessions Court – The Courts that hear criminal cases are called the Sessions Court.
  3. The Panchayat Courts – The Panchayat Courts deal with Civil and Criminal cases at- the village level.
  4. The Revenue courts – The Revenue courts deal with the cases of land records. It also assesses and collects land revenue from the land holders.

Samacheer Kalvi 8th Social Science History Solutions Term 3 Chapter 2 Status of Women in India through the Ages

Students can Download Social Science History Chapter 2 Status of Women in India through the Ages Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Social Science History Solutions Term 3 Chapter 2 Status of Women in India through the Ages

Samacheer Kalvi 8th Social Science Status of Women in India through the Ages Textual Evaluation

I. Choose the correct answer:

Question 1.
…………… society is constantly changing with additions, assimilation and omissions from within and outside.
(a) Human
(b) Animal
(c) Forest
(d) Nature
Answer:
(a) Human

SamacheerKalvi.Guru

Question 2.
The First woman doctor in India was
(a) Dharmambal
(b) Muthulakshmi Ammaiyar
(c) Moovalur Ramamirdham
(d) Panditha Ramabai
Answer:
(b) Muthulakshmi Ammaiyar

Question 3.
The practice of sat was abolished in.
(a) 1827
(b) 1828
(c) 1829
(d) 1830
Answer:
(c) 1829

Question 4.
B.M Malabar was a
(a) teacher
(b) doctor
(c) lawyer
(d) journalist
Answer:
(d) journalist

SamacheerKalvi.Guru

Question 5.
Which of the following was/were the reform movement(s)?
(a) Brahma Samaj
(b) Prarthana Samaj
(c) Arya Samaj
(d) all the above
Answer:
(d) all the above

Question 6.
The Bethune school was founded in by J.E.D. Bethune.
(a) 1848
(b) 1849
(c) 1850
(d) 1851
Answer:
(b) 1849

Question 7.
Which commission recommended to start primary schools for girls in 1882?
(a) Wood’s
(b) Welly
(c) Hunter
(d) Muddiness
Answer:
(c) Hunter

SamacheerKalvi.Guru

Question 8.
Sara’s child Marriage Bill fixing the minimum marriageable age for girls at.
(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d) 14
Answer:
(d) 14

II. Fill in the Blanks:

  1. ……………. society was setup by the Christian missionaries in 1819.
  2. ……………. of Sivaganga fought bravely against the British.
  3. Servants of India Society was started by ……………
  4. ……………. was the one of the greatest social reformer of Tamil Nadu.
  5. Kandukuri Veeresalingam published a journal called …………….

SamacheerKalvi.Guru

III. Match the following:

  1. Theosophical society – Italian traveler
  2. Sarada Sadan – Social evil
  3. Wood’s Despatch – Annie Besant
  4. Niccolo Conti – Pandita RamaBhai
  5. Dowry – 1854

Answer:

  1. Theosophical society — Annie Besant
  2. Sarada Sadan — Pandita RamaBhai
  3.  Wood’s Despatch — 1854
  4. Niccolo Conti — Italian traveler
  5. Dowry — Social evil

SamacheerKalvi.Guru

IV. State True or False:

  1. Women were honoured in Rig Vedic period.
  2. Devadasi system was a social evil.
  3. Raja Rammohan Roy, was the pioneer of Indian social reform movement.
  4. Reservation of 23 percent to women envisaged an improvement in the sociopolitical status of women.
  5. The age of marriage was raised for boys and girls by the Sharda Act of 1930.

Answer:

  1. True
  2. True
  3. True
  4. False
  5. True

V. Choose the correct statement:

Question 1.
Find out the correct pair:
(a) Women’s university – Prof. D.K. Karve
(b) Justice Ranade – Arya Samaj
(c) Widow Remarriage Act – 1855
(d) Rani Lakshmi Bhai – Delhi
Answer:
(a) Women’s university – Prof. D.K. Karve

Question 2.
Find the odd
(a) Child marriage devadasi system)
(b) sati
(c) devadasi system
(d) widow remarriage
Answer:
(d) widow remarriage

SamacheerKalvi.Guru

Question 3.
Consider the following Statements
i) Begum Hazarat Mahal, Rani Lakshmi Bhai led an armed revolt against the British
ii) Velunachiyar of Sivaganga, Tamil Nadu fought bravely against the British Which of the statement (s) given above is/or correct?
(a) i only
(b) ii only
(c) i and ii
(d) neither i nor ii
Answer:
(c) i and ii

Question 4.
Assertion (A): Raja Rammohan Roy is most remembered by all Indians
Reason (R): He wiped out the evil practice of Sati from the Indian Society
(a) A and R are wrong
(b) A is correct and R is Wrong
(c) A is correct and R explains A
(d) A is correct and R does not explain A
Answer:
(c) A is correct and R explains A

SamacheerKalvi.Guru

VI. Answer the following in one or two sentences:

Question 1.
Name the prominent leaders who fought for the enlistment of women.
Answer:
Raja Rammohan Roy, Ishwar Chandra Vidhyasagar. Kandukuri, Veeresalingam, M.G. Ranade and B.M. Malabari, Gopal Krishna Gokhale, Periyar E.V.R, and many women Reformers.

Question 2.
List out some social evils.
Answer:
Sat, child marriages, female infanticide, the Purdah system, and slavery were some of the social evils that existed in Indian Society.

Question 3.
Who were the notable women during the medieval period?
Answer:
Razia Sultana, Queen Durgavati, Chand Bibi, NurJahan, Jahan nara, Jiyabai and Mirabai.

SamacheerKalvi.Guru

Question 4.
Mention the important women freedom fighters of India.
Answer:
Velunachiyar of Sivaganga, Begum Hazrat Mahal, and Rani Lakshmi Bhai of Jhansi were important women freedom fighters of India.

Question 5.
Give a note on Sati.
Answer:

  • Sati was a social evil that prevailed in Indian society.
  • It means self – immolation of the widow on the funeral pyre of the husband earlier it was voluntary later it was forced by the widow’s relatives.
  • It was abolished by Raja Rammohan Roy in 1829.

VII. Answer the following:

Question 1.
Trace the role of women in the freedom struggle.
Answer:

  • Many women freedom fighters played an important role in India .
  • Some of them are velunachiyar of Sivaganga, Begum Hazarat Mahal, Rani Lakshmi Bhai of Jhansi.
  • Thousands of women came out of their homes, boycotted foreign goods, marched in processions, defiet laws, received lathi charges, and courted jails.
  • Their participation in the struggle added a new dimension to man’s character.

SamacheerKalvi.Guru

Question 2.
Explain the contribution of Social Reformers for the eradication of social evils.
Answer:
The contribution of the social reformers for the eradication of social evils is listed below.
(a) Raja Ram Mohan Roy:

  • Raja Rammohan Roy was, the pioneer of Indian social reform movement by abolishing sati in 1829 with the help of Lord William Bentinck.
  • He also protested against the child marriage and female infanticide and favoured the remarriage of widows.

(b) Ishwar Chandra Vidhyasagar:

  • Ishwar Chandra Vidhyasagar carried on the movement for female education, widow remarriage and abolition of polygamy in Bengal.
  • He was instrumental to passing of the Hindu Widow Remarriage Act in 1856.
  •  His son Narayanachandra set an example to others by marrying a widow of his choice.

(c) Kandukuri Veeresalingam:

  • Veeresalingam Pantulu published a journal Viveka Vardhani.
  • He opened his first girls’ school in 1874, and made widow remarriage and female education the key points of his programme for social reform.

(d) M.G. Ranade and B.M. Malabari:

  • In Bombay presidency, M.G. Ranade and B.M. Malabari carried on the movement
    for the upliftment of women.
  • In 1869, Ranade joined the Widow Remarriage Association and encouraged widow remarriage and female education.
  • He opposed child marriage..
  • In 1884, B.M. Malabari, a journalist, started a movement for the abolition of child marriage.

(e) Gopal Krishna Gokhale:
In 1905, Gopal Krishna Gokhale started the Servants of India Society to reform the society with various measures.

(f) Periyar E.V.R:
Periyar E.V.R. was one of the greatest social reformers of Tamil Nadu. He advocated the upliftment of women’s education, widow remarriage, and opposed child marriages.

(g) Women Reformers:

  • In 1889, Pandita Ramabai opened Sarada Sadan for Hindu widows in Bombay.
  • Dr. Annie Besant established Theosophical society to developed a general social reform programme.
  • Dr. S.Dharmambal showed great interest in implementing widow remarriage and women’s education.
  • Moovalur Ramamirdham Ammaiyar opposed the Devadasi system along with Dr. Muthulakshmi Ammaiyar.

SamacheerKalvi.Guru

Question 3.
Give a detailed account of the Impact of the reform movement.
Answer:

  • The impact of the reform movement are significant advances were made in the field of the emancipation of women.
  • It created a national awakening among the masses.
  • It created the feeling of sacrifice service and rationalism.
  • The practise of sati and infanticide was made illegal.
  • It permitted widow remarriage.

SamacheerKalvi.Guru

Samacheer Kalvi 8th Social Science Status of Women in India through the Ages Additional Questions

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Which of the following put limitations and restrictions on the liberty of women?
(a) New Social practices
(b) New Customs
(c) New Systems
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 2.
Who fought for the upliftment of women?
(a) Keshab Chandra Sen
(b) Jyoti Rao Phule
(c) Pandit Rama Bai
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 3.
When was there a transitional development in the status of women restricting their role in social life?
(a) In Indus Valley Civilization
(b) In the Rig Vedic period
(c) In the Later Vedic period
(d) None of the above
Answer:
(c) In the Later Vedic period

Question 4.
The social evils which affected the position of women in the medieval period was/were……………..
(a) Purdah system
(b) Slavery
(c) Female infanticide
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

SamacheerKalvi.Guru

Question 5.
The Mughal ruler …………… attempted to abolish sati.
(a) Aurangazeb
(b) Jahangir
(c) Akbar
(d) Babar
Answer:
(c) Akbar

Question 6.
Female infanticide was particularly in vogue in ……………
(a) Rajputana
(b) North-Western Provinces
(c) Punjab
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

SamacheerKalvi.Guru

Question 7.
Sati was abolished during the time of …………….
(a) Lord William Bentinck
(b) Lord Cornwallis
(c) Lord Wellesley
(d) Lord Dalhousie
Answer:
(a) Lord William Bentinck

Question 8.
The person who was nominated to the Tamil Nadu Legislative Council in 1929 was ……………
(a) Moovalur Ramamirdham
(b) Dr. Muthulakshmi Ammaiyar
(c) Pandit Rama Bai
(d) Rajaji
Answer:
(b) Dr. Muthulakshmi Ammaiyar

SamacheerKalvi.Guru

Question 9.
The person who was responsible for the abolition of polygamy in Bengal was.
(a) Raja Ram
(b) Dayananda Saraswathi,
(c) Periyar E.V.R
(d) Vidya Sagar
Answer:
(d) Vidya Sagar

Question 10.
Ranade started the National Social Conference in.
(a) 1829
(b) 1853
(c) 1887
(d) 1882
Answer:
(c) 1887

Question 11.
Dr. Annie Besant came to India from
(a) U.S.A
(b) Europe
(c) Australia
(d) Africa
Answer:
(b) Europe

Question 12.
Dr. S. Dharmambal was very much influenced by the ideas of
(a) Gokhale
(b) Periyar
(c) Rajaji
(d) None of the above
Answer:
(b) Periyar

SamacheerKalvi.Guru

Question 13.
The National Commission for women was set up by January
(a) 1947
(b) 1950
(c) 1992
(d) 2000
Answer:
(c) 1992

II. Fill in the blanks:

  1. The position of women was not ……………. in all periods.
  2. The widow remarriage Act was passed in ……………..
  3. Among the Rajputs of Rajasthan ……………. was practiced.
  4. Purdah system became popular as a result of ……………. invasion.
  5. J.E.D. Bethune was the president of the council of education in ……………..
  6.  In ……………. the women’s medical service did a lot of work in training mid-wives.
  7. D.K. Karve established a number of female schools in ……………..
  8. Lady Harding Medical College was started in ……………..
  9. Bengal Regulatory Act XXI of 1795 banned the practice of …………….
  10. Child marriage was prevalent among the …………….
  11. Radhakanta Deb and Bhawani Charan Banerji advocated the orthodox Hindu opinion against the abolition of …………….
  12. The Person who was instrumental in passing the “Devadasi abolition bill” was …………….
  13. Narayanachandra was the son of …………….
  14. Pandit Ramabai’s greatest legacy was her effort to educate …………….
  15. Equal opportunity and equal pay for equal work in guaranteed by the Indian Constitution through …………….

Answer:

  1. uniform
  2. 1856
  3. Jauhar
  4. Muslim
  5. Calcutta
  6. 1914
  7. Poona
  8. Delhi
  9. Female Infanticide
  10. tribes
  11. Sati
  12. Periyar E.V. Ramasamy
  13. Iswar Chandra Vidya Sagar
  14. Widows
  15. Article 14

SamacheerKalvi.Guru

III. Match the following:

  1. Raja Rammohan Roy – a) Opened first girl’s school
  2. Vidhyasagar – b) Women Reformer
  3. Veeresalingam – c) Revolt of 1857
  4. Tarabai Shinde – d) Abolition of Sati
  5. Rani Laxmi Bai – e) Widow Remarriage

Answer:

  1. d
  2. e
  3. a
  4. b
  5. c

IV. State True or False:

  1. Women enjoyed equal rights in the later Vedic period.
  2. The social reformers rightly realised that female education is an emancipating agent in eradicating social evils.
  3. The position of wife was honoured during the ancient period of India.
  4. The patriarchal system was flexible in the later Vedic period.
  5. Sati was in practice particularly among the royal and upper strata of the society.
  6. The major effect of national awakening in the nineteenth century was seen in the field of social reform.
  7. Charles Wood’s despatch recommended female education in 1857.
  8. The Indian Women’s University was started in 1919.
  9. In 1846, the minimum marriageable age for a girl was only 14 years.
  10. Niccolo Conti was an Italian Traveller.
  11. Moovalur Ramamirdham fought for the emancipation of the Devadasi.
  12. M.G. Ranade opposed child marriage.
  13. Sarada Sadan was stated by Tarabai Shinde.
  14. The Native Marriage Act was passed in 1872.
  15. The National Policy on Education of 1986 was passed for the empowerment of women.

Answer:

  1. False
  2. True
  3. True
  4. False
  5. True
  6. True
  7. False
  8. False
  9. False
  10. True
  11. True
  12. True
  13. False
  14. True
  15. True

SamacheerKalvi.Guru

V. Choose the correct statement:

Question 1.
Find out the correct pair.
(a) Gokhale – Servants of India Society
(b) Veereslingam – The Indian Women’s University
(c) Jagan Mohan Roy – Abolition of Sati
(d) Serampore missionaries – Female infanticide
Answer:
(a) Gokhale – Servants of India Society

Question 2.
Find the odd one out.
(a) Raja Ram
(b) Dayananda Saraswathi
(c) Niccolo Conti
(d) Rama Bai
Answer:
(c) Niccolo Conti

SamacheerKalvi.Guru

Question 3.
Consider the following Statements
i) Akbar made it obligatory for the parents to obtain the approval of both the bride and the bridegroom before the marriage.
ii) According to Bengal regulation of XXI, 1804 Female infanticide was declared illegal. Which of the statement given above is/or correct?
(a) i only
(b) ii only
(c) i and ii
(d) neither i nor ii
Answer:
(c) i and ii

Question 4.
Assertion (A): Veeresalingam Pantulu was the earliest champion in South India of women’s emancipation.
Reason (R): Veeresalingam opened his first girls’ school in 1874 and made widow remarriage and female
education the key points of his programme for social reform.
(a) A and R are wrong
(b) A is correct and R is Wrong
(c) A is correct and R explains A
(d) A is correct and R does not explain A
Answer:
(c) A is correct and R explains A

SamacheerKalvi.Guru

VI. Answer the following in one or two sentences:

Question 1.
What was the positive of women in the Rig Vedic period?
Answer:
During the Rig Vedic period the position of wife was honoured and women’s position was acknowledged, especially in the performance of religious ceremonies.

Question 2.
How were women treated in the later Vedic period?
Answer:

  • In the later Vedic period women’s social and political freedom was restricted.
  • Sati became popular
  • The patriarchal system became rigid.

Question 3.
Explain the term Jauhar.

  • The Jauhar refers to the practice of collective voluntary immolation by wives and daughters of defeated Rajput warriors.
  • They followed it in order to avoid capture and dishonor.

Question 4.
Mention the type of education followed for women in medieval India.
Answer:

  • Female education was informal
  • Girls usually had their lessons from their parents in their childhood.
  • The rich appointed tutors to teach their daughters at home.

SamacheerKalvi.Guru

Question 5.
Mention the main provisions of the Indian Education Commission of 1882.
Answer:

  • Indian Education Commission of 1882 recommended starting primary schools for girls.
  • It also suggested teacher – training institutions to be established.
  • Special scholarships and prizes were mentioned for girls.

Question 6.
Explain the Madras Devadasi Act of 1947.
Answer:

  • The Madras Devadasi Act was a law that was enacted on 9th October 1947.
  • It gave Devadasis the legal right to marry.
  •  It made it illegal to dedicated girls to Indian temples.

Question 7.
How did the Vidyasagar promote female education?
Answer:
To promote female education, Vidhyasagar founded several girls’ schools in the districts of Nadia, Midnapur, Hugh and Burdwan in Bengal.

Question 8.
What were the key points of the Veeresalingam programme for social reform?
Answer:

  • Veeresalingam published a journal Viveka Vardhan and opened his first girls’ school in 1874.
  • Widow remarriage and female education the key points of his program for social reform.

Question 9.
Name the institution started by M.G. Ranade in 1887.
Answer:

  • In 1887, M.G. Ranade started the National Social Conference.
  • It became a preeminent institution for social reform.

SamacheerKalvi.Guru

Question 10.
What are the measures taken by the servants of Indian society of reforming the society?
Answer:

  • In 1905 Gokhale started the Servant of India Society.
  • It took up such social reform measures as primary education, female education, and upliftment of the depressed classes in society.

Question 11.
Who was Periyar E.V.R?
Answer:

  • Periyar E.V.R. was one of the greatest social reformers of Tamil Nadu.
  • He advocated women’s education, widow remarriage, and inter-caste marriages.
  • He opposed child marriages.

Question 12.
Write about Sarada Sadan.
Answer:

    • Sarada Sadan means Home of Learning. It was started by Pandita Ramabai in 1889.
    • It was started to educate Hindu widows in Bombay.
    • It was later shifted to Poona.

Question 13.
How did the government of Tamil Nadu recognise the service of Moovalur Ramamirdham Ammaiyar?
Answer:

  • Moovalur Ramamirdham Ammaiyar raised her voice against the Devadasi system along with Dr. Muthulakshmi Ammaiyar.
  • In her memory, the government of Tamil Nadu has instituted the “Moovalur Ramamirdha Ammal Ninaivu Marriage assistance scheme”.
  • It is a social welfare scheme to provide financial assistance to poor women.

SamacheerKalvi.Guru

Question 14.
Mention the three major National Women’s organisation.
Answer:

  • Leading women realized the need of forming their own association in order to safeguard their interests.
  • As a result three major natural women’s organisation namely
  • Women’s India Association
  • National Council of Women in India.
  • The All India Women’s Conference was started

SamacheerKalvi.Guru

VII. Answer the following in detail:

Question 1.
What was the position of women in the Medieval period?
Answer:

  • In the medieval period, the position of women in society further deteriorated.
  • Women suffered from many social evils such as sati, child marriages, the Purdah system, female infanticide, and slavery.
  • Normally monogamy was in practice but among the rich polygamy was prevalent.
  • Widow re-marriage was rare.
  • The Devadasi system was in practice in some parts of India.
  • For the Rajputs of Rajasthan, the Jauhar was practiced.
  •  The condition of the widow became miserable during the medieval period.
  • But People like Akbar attempted to abolish sati.
  • There were exceptional women like Razia Sultana, Queen Durgavati, Chand bibi, Nurjahan, and Mira bai.
  • Women’s education was not completely ignored. Female education was informal. Girls usually had their lessons from their parents in their childhood.
  • The rich appointed tutors to teach their daughters at home.
  • The daughters of Rajput chiefs and Zamindars studied literature and philosophy.

Question 2.
Why were the three major national women’s organizations started?
Answer:

  1. Most of the reform movements like Brahma Samaj, Prarthana Samaj, and Arya Samaj were led by male
    reformers.
  2. Women reformers like Pandita Ramabai, Rukhmabai, and Tarabai Shinde tried to extend further.
  3. In 1889, Pandita Ramabai opened Sarada Sadan in Bombay to educate Hindu widows.
  4. Dr. Annie Besant established the Theosophical Society in Chennai developed a general social reform programme.
  5. Dr. S.Dharmambal showed great interest in implementing widow remarriage and women’s education.
  6. Moovalur Ramamirdham Ammaiyar’ opposed the Devadasi system along with Dr. Muthulakshmi Ammaiyar.
  7. Thus women reformers also contributed a lot to win their own rights
  8.  As a result, three major national women’s organizations were started. They were
    • Women’s India Association
    • National Council of Women in India
    • The All India Women’s Conference.

SamacheerKalvi.Guru

Question 3.
Write about women in independent India.
Answer:

  • Women in India now participate in all activities such as education, politics, medical, culture, service sectors, science, and technology.
  • The constitution of India guarantees through Article 14 equal opportunity and equal pay for equal work.
  • The National policy for the empowerment of women was passed under the National Policy on Education in 1986.
  • New programme was launched called Mahila Samakhya.
  • It mainly focused on the empowerment of women.
  • Reservation of 33 percent to women, envisaged an improvement in the socio-political status of women.
  • The National Commission for women was set up in January 1992.
  • it reviews women related legislation and intervenes in specific individual complaints of atrocities and denial of rights.

Samacheer Kalvi 8th Social Science Geography Solutions Term 3 Chapter 3 Map Reading

Students can Download Social Science Geography Term 3 Chapter 3 Map Reading Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Social Science Geography Solutions Term 3 Chapter 3 Map Reading

Samacheer Kalvi 8th Social Science Geography Map Reading Textual Evaluation

SamacheerKalvi.Guru

I. Choose the best answer:

Question 1.
The subject which deals with map making process is-
(a) Demography
(b) Cartography
(c) Physiography
(d) Topography
Answer:
(b) Cartography

Question 2.
A map that shows the physical features of an area is called.
(a) Cadastral map
(b) Relief map
(c) Climatic map
(d) Resource map
Answer:
(b) Relief map

Question 3.
Shallow water bodies are represented by color.
(a) Yellow
(b) Brown
(c) Light blue
(d) Dark blue
Answer:
(c) Light blue

SamacheerKalvi.Guru

Question 4.
The maps which are known as plans are-
(a) Cadastral maps
(b) Topographical maps
(c) Isoline maps
(d) Transport maps
Answer:
(a) Cadastral maps

Question 5.
Actual distribution of population can be represented by-
(a) lines
(b) Shades
(c) Dots
(d) Contours
Answer:
(b) Shades

II. Fill in the Blanks:

  1. The globe is the true representation of the ……………
  2. A way of representing the spherical earth on a flat surface is ……………
  3. A line that joins the points of equal elevation is ……………
  4. Cadastral maps are usually maintained by ……………
  5. …………… map is focused on a specific theme

Answer:

  1. Earth
  2. map projection
  3. Isoline
  4. Government
  5. Thematic

SamacheerKalvi.Guru

III. Choose the option which matches the following correctly:

(a) Legend – 1. 45%
(b) North East – 2. brown colour
(c) Contour Line – 3. thematic map
(d) Cadastral map – 4. key of a map
(e) Choropleth – 5. taxation

(a) 3,5,1,4,2
(b) 4,1,2,5,3
(c) 2,5,1,3,4
(d) 5,2,4,1,3
Answer:
(b) 4,1, 2, 5, 3

SamacheerKalvi.Guru

IV. Match the statement with the reason and select the correct answer:
Question 1.
Statement: Small scale maps can show only major features
Reason: Due to lack of space ,it shows large areas like Continents and countries
(a) Statement is true but reason is wrong
(b) Statement is wrong and reason is correct
(c) Both the statement and reasons are correct
(d) Both the statement and reasons are wrong
Answer:
(c) Both the statement and reasons are correct

Question 2.
Statement: The conventional signs and symbols are the keys of map reading
Reason: These symbols give a lots of information in a limited area
(a) Both the statement and reasons are correct
(b) Statement is wrong and reason is correct
(c) Statement is true but reason is wrong
(d) Both the statement and reasons are wrong
Answer:
(a) Both the statement and reasons are correct

SamacheerKalvi.Guru

V. Answer the following in one or two sentences:

Question 1.
Define “Map scale”
Answer:
Map scale is a ratio between the actual distance on the ground and the distance shown on the map.

Question 2.
What is the physical map?
Answer:
The map that shows the physical features of an area is usually called a Physical Map or a Relief Map.

Question 3.
Write a short note on a map projection.
Answer:
A map projection is a way of representing the spherical earth on a flat surface of a map.

SamacheerKalvi.Guru

Question 4.
Name the Intermediate directions.
Answer:
The Intermediate directions are north east, north west, south east and south west.

Question 5.
What are the uses of a cadastral map?
Answer:
Cadastral Maps is used for local administration such as city survey, taxation, management of estates and to define property in legal documents.

SamacheerKalvi.Guru

VI. Differentiate:

Question 1.
Relief map and thematic map.
Answer:

1. Relief map:

  • The map that shows the physical features of an area is usually called a Physical Map or a Relief Map.
  • Their primary purpose is to show land forms like deserts, rivers, mountains, plains, plateaus etc.

2. Thematic map:

  • A thematic map is a map that focuses on a specific theme or subject area.
  • They show the subject such as physical phenomena like temperature variation, rainfall distribution and population density in an area.

Question 2.
Large Scale map and small scale map.
Answer:
1. Large Scale:

  • Large scale maps portray the information in more detail than the small scale maps.
  • For example, a physical map of India represents a small area of the earth but gives us more information.

2. Small Scale map:

  • Small scale maps can show only major features omitting the minor ones due to lack of space.
  • For example, physical map of the world will show us only the major physical features in the world.

SamacheerKalvi.Guru

Question 3.
Globe and Map.
Answer:
1. Globe:

  • Globe gives a three-dimensional representation of the entire world.
  • It is a miniature form of the earth (model of the earth).

2. Map:

  • The map gives a two-dimensional representation of certain regions or the entire world.
  • It is a visual representation of an entire or a part of an area typically represented on a flat surface.

SamacheerKalvi.Guru

VII. Answer in a paragraph:

Question 1.
Explain the different types of scales in detail.
Answer:
The different types of scales are Statements or verbal scales.

  • Representative fraction
  • Graphical or Bar scale

Verbal scale:
The map scale is stated in words (i.e) 1 cm -1 km. It is written on the map like 1 cm – 1km, 1 inch -1 mile, etc.

Representative fraction:
It shows the relationship between the map distance and the corresponding ground distance in the same units of length. It is generally shown as a fraction.

Graphical or Bar Scale:

  • A graphic scale looks like a small ruler drawn at the bottom of the page. –
  • It is divided and sub-divided into lengths each of which represents a certain distance on the ground.
  • The measurements do not change.

SamacheerKalvi.Guru

Question 2.
Describe the Cadastral map and its importance.
Answer:
The Cadastral map:

  1. A cadastral map refers to a map that shows the boundaries and ownership of land within a specified area.
  2. These maps are sometimes known as plans.
  3. They are useful for local administration such as the city survey, taxation, management of estates.
  4. They are used to define property in legal documents.
  5. They are maintained by the government and they are a matter of public record.

Importance of Cadastral maps:

  1. Cadastral surveys document the boundaries of land ownership, by the production of documents, diagrams, sketches, plans, charts, and maps.
  2. They were originally used to ensure reliable facts for land valuation and taxation.

Question 3.
Write a paragraph about the conventional signs and symbols.
Answer:

  • The conventional signs are symbols used in maps to represent different features.
  • The symbols are explained in the key of the map.
  • It gives a lot of information in a limited space.
  • The symbols usage can be early drawn in the map and the concept is understood well.
  • There is an international agreement regarding the use of certain symbols and others are contextual symbols which are decided by cartographers.

SamacheerKalvi.Guru

VIII. Students Activity:

  1. Underline the map title.
  2. Write N, S, W & E on the compass rose.
  3. Label the road Kambar Street.
  4. The rail track runs from Southwest to.
  5. The park is situated on the rail track.
  6. Colour the school red.
  7. Colour the supermarket with brown.
  8. Colour the restaurant with yellow.
  9. Colour the house east of the railroad with orange.

Samacheer Kalvi 8th Social Science Geography Term 3 Chapter 3 Map Reading img-1

Samacheer Kalvi 8th Social Science Geography Map Reading Additional Questions

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Map reading is the act of-
(a) Interpreting geographical information
(b) Industrially geographical information
(c) Develops mental maps of the real world
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 2.
Some of the components of the map.
(a) Title and Scale
(b) Legend and Direction
(c) Source and map projection
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 3.
Physical map shows.
(a) Physical features
(b) Cities
(c) Industries
(d) Population
Answer:
(a) Physical features

SamacheerKalvi.Guru

Question 4.
Scale is represented by-
(a) Veíbal
(b) Representative Fraction
(c) Graphical
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 5.
Symbols in the key might be-
(a) pictures
(b) icons
(e) both a and b
(d) neither a nor b
Answer:
(c) both a and b

Question 6.
The source should normally be given-
(a) outside the frame of the map
(b) inside the frame of the map
(c) at the top of the map
(d) at the bottom of the map
Answer:
(a) outside the frame of the map

Question 7.
Contextual symbols are decided by the-
(a) government
(b) countries
(c) cartographers
(d) scientists
Answer:
(c) cartographers

SamacheerKalvi.Guru

Question 8.
Samacheer Kalvi 8th Social Science Geography Term 3 Chapter 3 Map Reading symbol represents.
(a) Bridge
(b) Baffle field
(e) Foot path
(d) Íain load
Answer:
(a) Bridge

II. Fill in the blanks:

  1. A map ………….. is a representation of an entire or a part of an area.
  2. Globe is the miniature form of the …………..
  3. The art and science of map making in known as …………..
  4. The content of the map is revealed by its …………..
  5. A graphical scale looks like a ………….. drawn at the bottom of the page.
  6. Locational information of an area is given by ………….. and …………..
  7. Different features on the map are represented by …………..
  8. Cadastral maps are a matter of ………….. record.
  9. Cadastre means …………..
  10. General reference maps do not focus any …………..
  11. Map showing the distribution of soil is a ………….. map.
  12. The distribution of atmospheric pressure is represented by …………..

Answer:

  1. Visual
  2. earth
  3. Cartography
  4. Title
  5. small ruler
  6. Conventional signs
  7. Conventional signs
  8. public
  9. Register of Territorial property
  10. Specific theme
  11. Qualitative
  12. Isobar

SamacheerKalvi.Guru

III. Match the following:

  1. Globe – a) Per capital income
  2. Source – b) Temperature
  3. Choropleth – c) High Concentration
  4. Isotherms – d) Model of the Earth
  5. Many dots – e) Bottom right

Answer:

  1. d
  2. e
  3. a
  4. b
  5. c

IV. Match the statement with the reason and select the correct answer:

Question 1.
Statement: A map must indicate direction.
Reason: By means of an arrow printing to the north, the rest of the directions are easily located.
(a) Statement is true but reason is wrong
(b) Statement is wrong and reason is correct
(c) Both the statement and reasons are correct
(d) Both the statement and reasons are wrong
Answer:
(c) Both the statement and reasons are correct

SamacheerKalvi.Guru

Question 2.
Statement: A dot density map is a type of Thematic Map.
Reason: Each dot on a dot density map represents some amount of data.
(a) Statement is true but the reason is wrong
(b) Statement and reason are correct
(c) Statement and reason are wrong
(d) Statement is wrong but the reason is Correct.
Answer:
(b) Statement and reason are correct

V. Answer the following one or two sentences:

Question 1.
What is a map?
Answer:

  1. A map is a visual representation of an entire or a part of an area, typically represented on a flat surface.
  2. The work of a map is to illustrate specific and detailed features of a particular area, most frequently used to illustrate geography.

Question 2.
What is map reading?
Answer:
Map reading:

  1. Map reading is the act of interpreting or understanding the geographic information portrayed on a map.
  2. By map reading, the reader should be able to develop a mental map of real-world information.
  3. This is done by processing the symbolized information shown on maps.

SamacheerKalvi.Guru

Question 3.
Mention the components of a map.
Answer:
The basic components of a map are:

  1. Title
  2. Scale
  3. Legend or key
  4. Direction
  5. Source
  6. Map projection and location information and
  7. Conventional signs and symbols.

Question 4.
What is meant by the Term Title of the map?
Answer:
Term Title of the map:

  1. The title tells about the content of the map.
  2. It is placed mostly at the top comer or at the bottom comer of the map.

SamacheerKalvi.Guru

Question 5.
Explain the term ‘Source’ of the map.
Answer:
The term ‘Source’ of the map:

  1. All maps must show the source of the data used in the respective maps.
  2. The source should normally be given outside the frame of the map on the bottom right.
  3. On the bottom left the name of the author, publisher, place of publication, and year of publication must be given.

Question 6.
What is the scale of a Cadastral Map?
Answer:
The scale of a Cadastral Map:

  1. Cadastral maps commonly range from scales of 1:500 to 1:10,000.
  2. Large scale diagrams or map shows more precise dimensions and features.
  3. Example: Buildings, irrigation units, etc. are often prepared by cadastral surveys.

Question 7.
What is Choropleth Mapping?
Answer:
A choropleth map is a Thematic map in which areas are shaded or patterned in proportion to the measurement of the statistical variable being displayed on the map, such as population density or per-capita income.

SamacheerKalvi.Guru

VI. Differentiate:

Question 1.
Isoline map and Dot Density Map.
Answer:
1. Isoline map:

  • Isolines are lines drawn to link different places that share a common value.
  • An Isoline is a line joining equal points. Eg; Isobars, Isotherms, etc.

2. Dot Density Map:

  • A dot-density map is a type of Thematic map that uses dots on the map to show the values of one or more numeric data fields.
  • Each dot on a dot-density map represents some amount of data. In a dot-density map, areas with many dots indicate a high concentration of values.

SamacheerKalvi.Guru

VII. Answer in a paragraph:

Question 1.
What are the uses of maps?
Answer:
Uses of maps:

  1. To find the location of objects and places
  2. To find the transportation routes
  3. Maps showing strategic locations are useful for military
  4. Serve as a tourist guide
  5. To find the spatial distribution of different phenomena
  6. Display weather conditions
  7. Highly helpful in learning geography
  8. Represent the real world on a small scale

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

Students can Download English Lesson 1 The Three Questions Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 8th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

Section – I

Read and Understand

A. Choose the correct answer from the options given below.

Question 1.
The king wanted to know the answers for _______ questions.
(a) three
(b) five
(c) nine
Answer:
(a) three

Question 2.
The hermit lived in a _______
(a) cottage
(b) palace
(c) wood
Answer:
(c) wood

Question 3.
_______ was widely renowned for his wisdom.
(a) hermit
(b) messengers
(c) warriors
Answer:
(a) hermit

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

B. Fill in the blanks.

  1. The answer for the first question was to have a _______ to fix the proper time for everything.
  2. _______ were referred to know the right time for every action.
  3. The king decided to consult a _______

Answers:

  1. counsel of wise men
  2. Magicians
  3. hermit

C. Who said these words?

  1. “They all answered his questions differently”.
  2. How can I learn to do the right thing at the right time?
  3. “Now rest awhile – and let me work a bit”?

Answers:

  1. Leo Tolstoy They → learned men; his → The King’s
  2. The king
  3. The hermit

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

D. Give short answers for the following in 50 words.

Question 1.
What were the king’s questions?
Answer:
How could he learn to do the right thing at the right time?
Who were the people he most needed? To whom should he pay more attention?
What was the most important thing for him to do?

Question 2.
Was the king satisfied with the answers? Why?
Answer:
No, the king was not satisfied with the answers. Because all the answers were different and the king could not agree with any of them.

Question 3.
Why was the king advised to go to the magicians?
Answer:
Only the magicians knew beforehand what was going to happen. The king must consult the magicians to know the right time for every right action. So the king was advised to consult a magician.

Question 4.
Whose advice did the people say would be important to the king in answer to the second question?
Answer:
In answer to the second question, the advice of the councilors, priests, doctors, and warriors would be important to the king.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

The Three Questions Additional Questions

I. Fill in the blanks :

  1. Only _______ know beforehand what was going to happen.
  2. The king decided to consult a hermit renowned for his. _______
  3. The hermit received none but only _______
  4. When the king came to meet, the hermit was _______ the ground

Answers:

  1. magicians
  2. wisdom
  3. common folk
  4. digging

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

II. Read the following passage and answer the questions given below

In reply to the first question, some said that to know the right time for every action, one must draw up in advance a table of days, months, and years, and must live strictly according to it. Only thus, they said, could everything be done at its proper time. Others declared that it was impossible to decide beforehand the right time for every action, but that, not letting oneself be absorbed in idle pastimes, one should always attend to all that was going on, and then do what was most needful.

Question 1.
To know the right time, what must one draw up in advance?
Answer:
One must draw up in advance a table of days, months, and years.

Question 2.
Since it was impossible to decide the right time, what should we not Jo?
Answer:
We should not be absorbed in idle pastimes.

Question 3.
Why should we attend to all that is going on?
Answer:
We should attend to all that is going on so that we can choose and do what is most needed.

Question 4.
What was the first question?
Answer:
The first question was, “what is the right time for every action?”.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

III. Answer the following in one or two words ;

Question 1.
When were ‘The three questions’ written by Tolstoy and in what language:
Answer:
Leo Tolstoy wrote ‘The three questions’ in 1885 in the Russian language.

Question 2.
Why was a council of wise men recommended to find the proper time for every th. in rJ
Answer:
A council of wise men was recommended because it was impossible for one man to decide correctly the proper time.

Question 3.
How did the king go to the woods?
Answer:
The king went to the woods in simple clothes, with his bodyguard on his horse.

Question 4.
Why did the king take the spade to work for the hermit?
Answer:
The king took the spade to work for the hermit because the hermit was tired.

Question 5.
Until when did the king dig with the spade?
Answer:
The king dig with the spade until the sun began to sink behind the trees.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

IV, Identify the character/speaker:

  1. “To know the right time for every action, one must draw in advance the table of days, months and years”.
  2. “Let me take the spade and work awhile for you”.
  3. “Let us see who it is”.

Answers:

  1. learned men
  2. king
  3. The hermit

V. Write True or False against each statement:

  1. All the answers being different, the King agreed with none of them.
  2. The king should have a council of unwise men who would help him.
  3. The hermit lived in a wood which he often quitted.
  4. The hermit listened to the king’s questions but answered nothing.
  5. Each time the hermit stuck his spade into the ground, he turned a lot of earth.

Answers:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. True
  5. False

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

VI. Give Very Short Answers :

Question 1.
According to the answers received, who were the people, the king most needed?
Answer:
Councilors, priests, doctors, and warriors.

Question 2.
What do you know about the hermit of this lesson?
Answer:
The wise hermit lived in the wood which he never quitted. He met only common folks there. He was frail, weak, tired in a hut and worked hard.

VII. Answer in Detail:

Question 1.
Explain the various answers given by the learned men for the first question of the king.
Answer:
To know the right time for each action, the learned men said,

  • to draw in advance a table of days, months, and years and live according to it.
  • it is impossible to find the answer for the right time for each action.
  • not to be absorbed in idle pastimes, but to attend to all that was going on and do what was most-needful.
  • it was impossible for one man to decide the right time correctly.
  • the king must have a council of wise men to help him fix the proper time for everything.

Question 2.
What happened between the king and the hermit in the woods?
Answer:
The hermit saw the king and greeted him. Then he continued to dig the ground in front of his hut with great difficulty.

The king told the hermit that he had come to him to ask him the answers for his three questions and narrated the three questions. The hermit did not answer the questions but continued digging. The king offered to help the tired hermit in digging. The hermit accepted his help and sat down. When the king stopped digging and repeated his questions, the hermit again did not answer, he asked for the spade from the king. The king did not give the spade, he continued digging for hours till sunset. At last, the king told the hermit that if he could not answer his questions, he would go back home. At that time, someone came running.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

VIII. Rearrange the jumbled sentences :

A.
1. King decided to consult a hermit known for his wisdom.
2. The learned men answered the king’s questions differently.
3. The king put on simple clothes and went alone to the hermit’s cell.
4. The king proclaimed throughout his kingdom to give reward for the correct answers to his questions.
5. The king agreed with none of the learned men and gave the reward to none.
Answers:
4. The king proclaimed throughout his kingdom to give reward for the correct answers to his questions.
2. The learned men answered the king’s questions differently.
5. The king agreed with none of the learned men and gave the reward to none.
1. King decided to consult a hermit known for his wisdom.
3. The king put on simple clothes and went alone to the hermit’s cell.

B.
1. The hermit listened to the king but answered nothing.
2. The king dismounted his horse and went along, leaving his bodyguard behind.
3. The king said, “You are tired, let me take the spade and work for you”.
4. The king said, “Wise hermit, I ask you to answer my three questions”.
5. The hermit greeted the king on seeing him.
Answers:
2. The king dismounted his horse and went along, leaving his bodyguard behind.
5. The hermit greeted the king on seeing him.
4. The king said, “Wise hermit, I ask you to answer my three questions”.
1. The hermit listened to the king but answered nothing.
3. The king said, “You are tired, let me take the spade and work for you”.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

Section – II

Read and Understand

A. Write ‘True or False’ for the following statement.

  1. The bearded man was an enemy of the king.
  2. The king and the hermit refused to help the wounded man.
  3. The wounded man asked for the king’s forgiveness.
  4. The king promised to restore the property of the bearded man.

Answers:

  1. True
  2. False
  3. True
  4. True

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

B. Match the words in column ‘A’ with their meanings in column ‘B’.
Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions 1
Answers:

  1. (c)
  2. (a)
  3. (d)
  4. (b)

C. Give short answers for the following.

Question 1.
Who came running out of the wood? What happened to him?
Answer:
A bearded man came running out of the wood. Blood was flowing from the wound in his stomach. The king’s bodyguard attacked him.

Question 2.
How did the king and the hermit restore the life of a wounded man?
Answer:
The king and the hermit unfastened the man’s clothing. The king washed the wound in his stomach and bandaged it with his handkerchief and with a towel the hermit had. When the blood stopped flowing, the king gave him fresh water for him to drink. Then the king, with the hermit’s help, carried the wounded man into the hut and laid him on the bed.

Question 3.
Why did the king sleep through the night?
Answer:
The king was so tired from his walk, from the digging work with the spade, and from putting all his effort to save the bearded man. So he slept soundly through the night.

Question 4.
What were the changes in the behaviour of the Wounded man at the end?
Answer:
The wounded man was the enemy of the king. He wanted to kill the king but the king saved his life. The wounded man asked the king’s forgiveness and wanted to serve the king as a very faithful slave.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

D. Answer the following in 100 words.

Question 1.
What were the answers to the three questions? What is the message of the hermit?
Answer:
For the first question of the king, “What was the right time for every action?”, the answer was, “The most important time was when the king was digging the beds”.

The answer to the second question, “Who were the most necessary people?” was the hermit was the most important man.

The final question was, “What was the most important thing to do?” The answer was to do good for the hermit was the most important business of the king.

Question 2.
Why did the heart man ask the king’s forgiveness? What did the king do to show his forgiveness?
Answer:
The bearded man actually came to kill the king. But when he was badly wounded and bled to death, the king saved his life by treating his wound. The man whom he wanted to kill, saved his life. This act of the king made the bearded man feel guilty of his sin.

So the bearded man asked for the king’s forgiveness. The king was happy to make peace with his enemy and make his friend. He not only forgave him but also sent his servants and his own physician to attend to him. The king promised to restore his property too.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

Vocabulary

Commonly Confused Words

Complete the following sentences using appropriate confusable words.

  1. The sugar had a negative ________ on the science experiment, (effect/affect)
  2. l am going to ________ down for an hour, (lie/lay)
  3. The gas prices continue to ________ (raise/rise).
  4. She always gives me good ________ (advice/advise).
  5. The war had no ________ on oil prices, (affect / effect)

Answers:

  1. effect
  2. lie
  3. rise
  4. advice
  5. effect

Anagram

Example:
Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions 2

Exercise:
Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions 3

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

Antigram

Example:
Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions 4
Exercise:
Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions 5

Step to Succes

Read the English folk tale given below and fill up the blank spaces with si le words.
that, and, and, on, after, where
Answer:
There were once three tortoises – a father, a mother and a baby. On one fine morning during spring, they decided that they would like to go for a picnic. They picked the place where they would go, a nice wood at some distance, and they began to put their things together. They got tins of cheese, vegetable, meat and fruits. They were ready for the picnic. They set out carrying their baskets. After eighteen months they sat down for rest. They enjoyed the picnic very much.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

The Three Questions Additional Questions

I. Choose the Right answer:

Question 1.
The bearded man came running out of the _______
(a) wood
(b) beach
(c) hut
(d) Porch
Answer:
(a) wood

Question 2.
The king was tired so he crouched on the _______ and fell asleep.
(a) porch
(b) bed
(c) threshold
(d) field

Question 3.
The king was glad to have made _______ with his enemy.
(a) money
(b) business
(c) peace
(d) healing
Answer:
(c) peace

Question 4.
The hermit was on his knees, outside his hut _______ seeds in the beds dug.
(a) planting
(b) sowing
(c) digging
(d) keeping
Answer:
(b) sowing

Question 5.
The only purpose man was sent into this life was to do _______ for others.
(a) harm
(b) abuse
(c) revenge
(d) good
Answer:
(d) good

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

II. Fill in the blanks :

  1. The king and the hermit _______the bearded man’s clothes.
  2. The king bandaged the wound with his _______ and the hermit s towel.
  3. The bearded said to the king, “I will serve you as your most faithful _______”
  4. The king said he would send his servants and his own _______ to attend the bearded man.

Answers:

  1. unfastened
  2. handkerchief
  3. slave
  4. Physician

III. Identify the character and speaker:

  1. “Forgive me”.
  2. “I do not know you and have nothing to forgive you for”.
  3. “I resolved to kill you on your way back”.
  4. “You have already been answered”.
  5. “For the last time, I pray you to answer my questions”.

Answers:

  1. Bearded man
  2. The king
  3. Bearded man
  4. Hermit
  5. The king

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

IV. Write True or False against each statement:

  1. The bearded man fell fainting on the ground, moaning loudly.
  2. The bearded man was lying on the bed, gazing intently at the king with shining eyes.
  3. “Your bodyguard recognized me and wounded me”.
  4. Before going away the king wished not to beg an answer to the questions he had put.
  5. There is only one time that is important – then!

Answers:

  1. False
  2. True
  3. True
  4. False
  5. False

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

V. Match the following :
Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions 6
Answer:

  1. (b)
  2. (a)
  3. (d)
  4. (c)

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

VI. Give Very Short Answers :

Question 1.
Where was the wound for the bearded man?
Answer:
The bearded man was wounded in his stomach.

Question 2.
What did the king give the bearded man to drink?
Answer:
The king gave fresh water for the bearded man to drink.

Question 3.
Where did the king and he make the bearded man lie?
Answer:
The king and the hermit made the bearded man lying on the bed in the hermit’s hut.

Question 4.
What property had the king seized?
Answer:
The king had seized the property of the bearded man’s brother.

Question 5.
Why did the bodyguard w< the bearded
Answer:
The bodyguard knew that the bearded man had come to kill the king. So he wounded to protect the king.

Question 6.
What would have happened if the king had not dressed the wound of the bearded man?
Answer:
If the king had not dressed the wound of the bearded man, he would have heavily bled and died.

Question 7.
Why did the king want to mi the hermit before he left the wood?
Answer:
The king wanted to meet the hermit for the last time before he left, to beg an answer to the questions he had put.

Question 8.
The only time important is “now”. Justify.
Answer:
“Now” is the only time when we have any power to act. So it is important than the past and future.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

VII. Write Short Answers :

Question 1.
Describe the bearded man when he met the king.
Answer:
The bearded man came running from the wood. His hands were pressing his stomach, from which blood was flowing. He reached the king and fell fainted on the ground, moaning feebly.

Question 2.
How did the king and the hermit treat the wounded man?
Answer:
The king washed the Targe wound on the stomach and bandaged it with his handkerchief and the hermit’s towel. The king rebandaged the wound repeatedly until the blood stopped. He gave fresh water to the wounded man to drink. The king and the hermit carried the wounded man and laid him on the bed in the hut

Question 3.
The bearded man lying on the bed gazed at the king with shining eyes. Why?
Answer:
The bearded man cried so his eyes were shining. He gazed at the king as he was recollecting how he came the previous day to kill the king. He felt guilty as the king whom he wanted to kill, had saved his life.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

VIII. Answer in Detail:

Question 1.
Explain the three instances by which the hermit answered the king’s questions.
Answer:
Instance I: The most important time was when the king was digging the beds. The most important person was the hermit. To do good for the hermit was the most important action.

Instance IT: The most important time was the time the king attended the bearded ’ man. The bearded wounded man was the most important person. The help the king did to the wounded man was the most important action.

To conclude, the most important time is “now” because it is the only time over which we have any power. The most important person is the person with whom we are. And the most important action is to do good to that person because only for that reason man was sent to live this life.

Question 2.
What would have happened if the king did not help the hermit?
Answer:
When the king saw the frail weak hermit digging the ground, he pitied him and dug the beds for him but if he had not pitied the hermit and gone on his way, then the bearded man would have attacked and killed the king. The king would have also repented for not staying with the hermit.

Question 3.
How did the bearded man become the most important person for the king?
Answer:
According to the second question of the king, “who was the most necessary person?”, it was the bearded man. Because when the bearded man ran up to the king, if the king had not attended to him, he would have died. Since the king attended to the man, bandaged his wound, and saved him, the king was able to make peace with his enemy and gained him for a friend. God wants us to do good for people and for that purpose alone man was sent into this life.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

IX. Rearrange the jumbled sentences:

A.
1. The king washed and bandaged the wound.
2. A bearded man came running out of the wood.
3. The king and the hermit carried the wounded man into the hut and laid him on the bed.
4. He fell fainting on the ground, moaning feebly.
5. The king brought fresh water and gave it to him.
Answers:
2. A bearded man came running out of the wood.
4. He fell fainting on the ground, moaning feebly.
1. The king washed and bandaged the wound.
5. The king brought fresh water and gave it to him.
3. The king and the hermit carried the wounded man into the hut and laid him on the bed.

B.
1. “Forgive me”, said the bearded man in a weak voice.
2. The king was glad to have made peace with his enemy.
3. “I am the enemy of yours who swore to revenge on you”.
4. When the king woke in the morning, the bearded man was gazing at him with shining eyes.
5. “I do not know you”, said the king.
Answer:
4. When the king woke in the morning, the bearded man was gazing at him with shining eyes.
1. “Forgive me”, said the bearded man in a weak voice.
5. “I do not know you”, said the king.
3. “I am the enemy of yours who swore to revenge on you”.
2. The king was glad to have made peace with his enemy.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

X. Read the passage and answer the questions :

“You do not know me, but I know you. I am that enemy of yours who swore to revenge on you because you executed my brother and seized his property. I know you had gone alone to see the hermit, and I resolved to kill you on your way back”.

Question 1.
Who speaks these words and to whom?
Answer:
The bearded man spoke these words to the king.

Question 2.
Who was the bearded man?
Answer:
The bearded man was the king’s enemy.

Question 3.
What did the bearded man plan to do?
Answer:
The bearded man planned to kill the king.

Question 4.
Why did the bearded man want to kill the king?
Answer:
The bearded man wanted to kill the king as revenge. Because the king had executed his brother and seized his property.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

Vocabulary – Additional

Confused Words

Complete the following sentences using appropriate confusable words.

  1. Can you _______ (here / hear) me?
  2. Last _______ (weak / week) I did not attend the school.
  3. It is a very beautiful _______ (seen / scene)
  4. He tried to _______ (steel / steal) the gold chain.
  5. The hunting dogs tried to _______ (haul / hall) the wolf.

Answers:

  1. hear
  2. week
  3. scene
  4. steal
  5. haul

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

Anagram

Form another word.

  1. Elbow
  2. State
  3. Cat
  4. Arc
  5. Sale
  6. Schoolmaster

Answers:

  1. Below
  2. Taste
  3. Act
  4. car
  5. seal
  6. The classroom

Antigram

Create Antigram from the following Anagram.

  1. Indeed
  2. Inferno
  3. Tip
  4. Silent
  5. forty-five

Answers:

  1. Denied
  2. Non-fire
  3. Pit
  4. Listen
  5. Over fifty

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

The Three Questions Summary

Section – I

Once a king was anxious to find the answers to these questions: What was the right time to begin everything? Who was the right person to listen to? and what was the most important thing to do? The king announced throughout his kingdom that anyone who gave the correct answer for his questions would be rewarded.

To know the right time they said one should have a time plan. Another person said it was impossible to decide the correct time, so one should avoid idle pastime and attend only to the needful. Next, it was told that the king should have a council of wise men to fix the correct time for everything. Finally, it was recommended to consult magicians.

Various answers were given to the second question such as councilors, priests, doctors, warriors being the most needed people. For the third question on the important action to do, the answers got were science, skill in warfare, religious worship, and so on.

The king was not satisfied with any of the answers and he went to the woods to consult a hermit known for his wisdom. The hermit was digging the ground with difficulty when the king met him and asked him the answers to his questions. The hermit did not answer but continued to dig. Seeing the tired hermit, the king offered to dig for him and again asked the same questions. The hermit again did not answer but asked the spade back to dig. The king did not give the spade but continued to dig till the evening. At that time, someone came running. The king and the hermit went to see who it was.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 The Three Questions

Section – II

When the king was with the hermit near his hut, a bleeding bearded man fell fainted as he reached the king. The king washed and bandaged the wound in his stomach till the bleeding stopped. The king gave water to the thirsty man. The tired king and the bearded man slept in the hermit’s hut that night.

In the morning, the bearded man asked for the king’s forgiveness. But the king did not know him. The bearded man was the king’s enemy who had come to kill him. The bodyguard found him and attacked. The bearded man escaped being saved by his enemy, the ‘king’. The bearded man promised to serve the king as a faithful slave along with his family.

The happy king forgave and made peace with his enemy. He sent his servants and physician to attend to the wounded man and also promised to restore his property.

The king asked the hermit for the answers to his questions before he left him. The hermit told that it had been already answered. Firstly, the most important time was when the king was digging the beds. Secondly, the important man was a hermit. Thirdly, to do good for the hermit was the king’s important business.

Next, the most important three was when the king attended his enemy. The important man was the ‘enemy’ who the king made peace with. The important business was what the king did for the bearded man.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Hobby – Turns A Successful Career

Students can Download English lesson 1 Hobby – Turns A Successful Career Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 8th English Book Solutions Guide Pdf  helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Hobby – Turns A Successful Career

Section – I

Read And Understand

A. Say true or false.

  1. Mani’s hobby is playing cricket.
  2. Hobbies are unique to people.
  3. People have hobbies only to pass time.

Answer:

  1. False
  2. True
  3. False

B. Choose the correct answer.

Question 1.
Mani imagined a world with_______
(a) music and musicians
(b) Building and sculptures
(c) magic and magicians
Answer:
(c) magic and magicians

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Hobby - Turns A Successful Career

Question 2.
When Mani started writing things, he was unable to_______
(a) describe them accurately
(b) describe them fluently
(c) describe them imaginatively
Answer:
(a) describe them accurately

Question 3.
Mani feels writing is like_______
(a) painting the voice
(b) engraving the voice
(c) designing the voice
Answer:
(a) painting the voice

Section – II
Read And Understand

A. Say true or false.

  1. Ajay Garg is an artist.
  2. Asha Devi taught Ajay the miniature painting.
  3. Ajay displayed 150 paintings.
  4. Ajay was awarded by the Indian president Dr. A. P. J. Abdul Kalam.

Answer:

  1. True
  2. True
  3. True
  4. True

B. Answer the following questions.

Question 1.
What was Ajay gifted with?
Answer:
Ajay was gifted with painting.

Question 2.
How was he honoured?
Answer:
He was honoured by the Indian President Dr. A.P.J. Abdul Kalam with a national award of accomplishment.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Hobby - Turns A Successful Career

Question 3.
What did Ajay’s current goal?
Answer:
His current goal is to revitalize the dying art of traditional miniature. Indian paintings.

Question 4.
Is Ajay’s hobby become a successful career? How?
Answer:
Yes, Ajay’s hobby has become a successful career because his work became popular all throughout India, the United States and the United Kingdom. He has also become the executive member of the ‘Deaf and Dumb’ Association in Rajasthan

Section – III

Read And Understand

A. Fill in the blanks.

  1. Mani feels writing is like
  2. Ajay mastered the techniques of
  3. Ilavazhagi won her first match against

Answer:

  1. Paintaing the voice
  2. Prepare colours and brushes
  3. Her father

B. Choose correct synonyms for the italic word.

Question 1.
Writing is a unique hobby.
(a) common
(b) beneficial
(c) uncommon
Answer:
(c) uncommon

Question 2.
Ajay started to paint happily.
(a) depressed
(b) joyfully
(c) unhappily
Answer:
(b) joy fully

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Hobby - Turns A Successful Career

Question 3.
Miniature paintings depict Indian culture.
(a) warp
(b) portray
(c) twist
Answer:
(b) portray

C. Choose correct antonyms for the italic word.

Question 1.
Ajay suffered an injury.
(a) sorrow
(b) endure
(c) hurt
Answer:
(b) endure

Question 2.
Ajay mastered the techniques of painting.
(a) skilled
(b) proficient
(c) unskilled
Answer:
(c) unskilled

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Hobby - Turns A Successful Career

Question 3.
Ilavazhagi won the world championship in
(a) win
(b) succeed
(c) defeat
Answer:
(c) defeat

D. Answer the following questions in one or two sentences.

Question 1.
What happened to Ajay at the age of three?
Answer:
Ajay suffered an injury in his ear at the age of three. He had taken treatments but the treatment left him permanently deaf.

Question 2.
What did Asha Devi teach Ajay?
Answer:
Asha Devi taught Ajay the old and dying technique of ‘Traditional Indian Miniature Painting’.

Question 3.
Why writing is beneficial according to Mani?
Answer:
According to Mani, writing is very beneficial, because it opens his mind to think beyond the little things with a broader mind.

E. Answer the following questions in 100 words.

Question 1.
How did Ajay’s father find his son’s talent?
Answer:
Ajay Kumar Garg’s childhood was going well, until he suffered an injury at the age of three. Ajay was treated, but that treatment left him permanently deaf. His parents tried many hospitals to cure his disability but it was useless. One day, his father bought him a paint set to play. Ajay started painting happily on the walls and floors. He looked happy, while using the paint set. Soon Ajay father realised that Ajay was talented in painting. When Ajay was five years, a court artist of Dholpur, Shri Sua Lai was impressed with Ajay’s work. He took Ajay with him and started training him.

Question 2.
Write a note on Ilavazhagi.
Answer:
Ilavalazhagi is an accomplished carrom player. She was born into an economically backward family in Vyasarpadi, Chennai. Her father was a fish – cart driver. He was a district-level champion in carrom, but he could not become a champion, because of his poverty. He encouraged his daughter to become a champion in carom. He used to take ger to the club to play the game. One day her father called her for a match, and she won the match, which gave her confidence. The confidence made her gain the world championship. She has played for the state for almost 14 years. Illavalgi is a member of the Thiruvalluvar District Carrom Association. Her Victory included the Asia Cup, and SAARC Cup, and the World Championship. In 2008, she gained the Indian National Carrom Championship. In the same year, she won Carrom World Championships and became a World Champion in the women’s Singles.

Vocabulary

Homophone

a. Pick out the correct homophone.

  1. I am not ____ to drink soda, (aloud, allowed)
  2. The wind _____ the leaves, (blue, blew)
  3. I will _____ my friend, (meat, meet)
  4. He will play the _____ in the second play, (role, roll)
  5. I have_______movie before.(scene,seen)

Answer:

  1. allowed
  2. blew
  3. meet
  4. role
  5. seen

b. Choose the correct homophone.

Question 1.
Every morning my father likes to look at the ______ on the grass
(a) due
(b) dew
Answer:
(b) dew

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Hobby - Turns A Successful Career

Question 2.
Chennai is the____ of Tamilnadu
(a) capitol
(b) capital
Answer:
(b) capital

Question 3.
Their words had a negative
(a) affect
(b) effect
Answer:
(b) effect

Question 4.
I was very last weekend because my friends made plans that
(a) bored
(b) board
Answer:
(a) bored

Question 5.
The cat caught the
(a) scent
(b) cent
Answer:
(a) scent

Abbreviation And Acronyms

(a) & (b) Expand the following:
Answer:

1.

GST

Goods and Services Tax.

2.

ECG

Electrocardiography

3.

ILO

International Labour Organization

4.

SCERT

State Council of Educational Research and Training

5.

IIT

Indian Institute of Technology

6.

ISRO

Indian Space Research Organisation

7.

FIR

First Information Report

8.

UNESCO

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

9.

UNICEF

United Nations International Children’s Emergency Fund

10

NASA

National Aeronautics and Space Administration

Listening

Questions on passage. (*Listening passage is given at the end of the third unit.)

Question 1.
What is philately?
Answer:
Stamp collection is known as philately.

Question 2.
What is numismatics?
Answer:
The hobby of collecting coins from different countries is known as numismatics.

Question 3.
Do you know where the rarest and the most beautiful shells are found?
Answer:
The rarest and the most beautiful shells are found in the Indo Pacific, Caribbean, and Mediterranean regions.

Question 4.
Painting can help unleash your creative side. How?
Answer:
Painting allows you to tap into the thoughts, desires and feelings in your head and translate them into something beautiful. It relaxes our mind and helps us to focus better.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Hobby - Turns A Successful Career

Question 5.
What is your friend’s hobby? How does it differ from yours? Discuss and write.
Answer:
My hobby is cooking. It is a life skill. My friend’s bobby is gardening.

Speaking

Role-play the conversation in the class.
Continue this conversation with your friends atleast five to ten dialogues each.
Answer:
Naveen: Hi Ajay! How are you?
Ajay: I am Fine, and what about you?
Naveen: I am fine too. What are you doing in this early morning?
Ajay: I am taking care of my garden. The garden is running to weeds.
Naveen: oh! What a beautiful garden it is !
Ajay: It is beautiful as I work every day in it.
Naveen: Who helps you in your work?
Ajay: I have done this. It is my and who I have cultivated vegetable hobby.
Naveen: Oh! thats nice. How long have you been doing this?
Ajay: I have been doing this for three years.
Naveen: What vegetables are grown here?
Ajay: Tomatoes, Chillies, Brinjals, Lady’s fingers, and some greens.
Naveen: Wonderful! You have a mini vegetable market here.
Ajay: Of course, My mother uses these vegetables for cooking
Naveen: It is a very good idea.
Ajay: Yes it is! You benefit a lot by this.
Naveen: It is good for our health because we don’t use any chemicals here.
Ajay: Exactly! Gardening also develops a green atmosphere and the environment.
Naveen: It’s interesting. Let me also do this.

Reading (Tongue Twisters)

  • I Scream. I scream you scream, let’s all scream, for ice cream!
  • No need to light a night-light on a light night like tonight.
  • Green glass globes glow greenly.
  • She sells seashells on the seashore.
  • He would chuck, he would, as much as he could.

Writing

Using the given letter as a model, write a complaining letter on any one of the topics given below.

a) To the Police commissioner about the noise caused by the loudspeaker in a music shop near your school.
Answer:

Chennai,
3rd March 2019.

From
Adiya
VIII Std ‘A’,
Government Higher Secondary School,
Chennai – 600 Oil.

To
The Police Commissioner,
Perambur, Chennai – 600 Oil.

Sir,
Sub: Complaint about the noise caused by the loudspeaker regarding.
We, the students of Government Higher Secondary School, are getting distracted by the noise caused by the loudspeaker in a music shop near our school. We are unable to listen to the lessons taught and concentrate on our studies. The noise from the loudspeaker is unbearable.

We request you to look into the matter immediately and take the necessary action to stop this problem.

Thank you,
Yours faithfully,

Aditya
VIII Std ‘A’ Section.
Address on the Cover:

To
The Police Commissioner, Perambur,
Chennai – 600011.

b) To the Postmaster General on non – receipt of book parcel.
Answer:
Tiruchirappalli,
10th May 2019.

From
G. Alex
School Pupil Leader,
SSR Higher Secondary School,
Tiruchirappalli – 620 001

To
The Postmaster General
Sangiliyandapuram,
Tiruchirappalli – 620 001.

Sir,
Sub: Complaint on the non-receipt of a book parcel – reg.

I had ordered some books from a publishing company, two weeks back. When I contacted the publishing company, they told us that they had sent us the books in a registered parcel two days back. But so far, we have not received the parcel.

You are requested to enquire into the matter and do the needful.

Thank you,
Yours faithfully,
G. Alex.

Address on the Cover:

To
The Postmaster General
Sangiliyandapuram,
Tiruchirappalli – 620 001,

c) To the Transport Manager, TNSTC on the non- stopping of buses near your school bus stop.
Answer:
Chennai,
4th June 2019.

From
Manisha. K VIII Std ‘B’,
Anitha Hr. Sec. School,
Vepery, Chennai – 600 007.

To
The Transport Manager,
TNSTC,
Chennai – 600 002.

Sir,
Sub: Non-stopping of buses near the school bus stop – reg.

This is to bring to your notice that TNSTC buses do not stop near our school bus stop. The students are finding it difficult to commute to school. They had to walk a long distance to come to school and then go home from school. It takes a lot of time for all of us.

We request you to kindly look ‘ into this matter and take necessary action for the benefit of our school students.

Thank you,

Yours faithfully,
Manisha. K

Address on the Cover:

To
The Transport Manager, TNSTC,
Chennai – 600 002.

Grammar

A. NOUN
a. Pick out the words from the list and put them appropriately on the table.

David, Madurai, parrot, happiness, book, thought, green, tiger, Trichy, computer, Narayanan, fan, sister, Kalam, woman, pencil, Bharthi, problem, brother, Mumbai, swan, elephant, Vijay, solution, success, school, convent.
Answer:

Person

Place Animals Things

Ideas/feelings

David Madurai parrot book happiness
Narayanan Trichy tiger computer thought
sister Mumbai swan fan green
Kalam school elephant pencil problem
woman convent solution
Bharthi success
brother
Vijay

b. Write the common noun for the following proper nouns.
Answer:

No. Proper Noun Common Noun
1. Priya girl
2. Saran boy
3. Tiger animal
4. India country
5. Peacock Bird
6. Coimbatore place
7. Lion animal
8. Dove bird
9. Kabilan boy
10. Saleema girl

c. Read the following paragraph and pick out the different types of nouns and put them in the table.
A hobby is an activity we enjoy doing in our free time. It keeps us busy in our leisure time. People choose their hobbies on the basis of their interests and personality. Do you know what Dr. A. P. J. Abdul Kalam’s hobby was?
Answer:

Proper Noun Common Noun Collective Noun Abstract Noun
Dr. A.P.J. Abdul Kalam Hobby activity personality
people leisure interests
time
busy

d. Fill in the blanks.
( flock, swarm, bunch, herd)

  1. a______ of cows.
  2. a______ of birds.
  3. a______ of ants.
  4. a______ of grapes.

Answer:

  1. herd
  2. flock
  3. swarm
  4. bunch

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Hobby - Turns A Successful Career

B.pronoun

a. Complete with the subject personal pronoun.

  1. My name is Preethi. (Preethi)______ am a student and this is my family.
  2. My mom’s name is princy a housewife.
  3. Albert is my dad. (My dad)
  4. Benjamin is my brother. (Benjamin)
  5. (Preethi and Benjamin) are twins.

Answer:

  1. I
  2. She
  3. He
  4. He
  5. They

b. Change the underlined words with the correct pronoun.

(they, he, him, it, she )
Question 1.
I saw Mr. Balu this morning and gave Mr. Balu my homework.
Answer:
I saw Mr. Balu this morning and gave him my homework.

Question 2.
Muthu likes computer games but he doesn’t play computer games very often.
Answer:
Muthu likes computer games but he doesn’t play it very often.

Question 3.
My aunt lives in Trichy but, my aunt often comes to visit my family.
Answer:
My aunt lives in Trichy but, she often comes to visit my family.

Question 4.
Neil Armstrong was born in 1930. Neil Armstrong landed on the moon in 1969.
Answer:
Neil Armstrong was born in 1930. He landed on the moon in 1969.

C. Change the possessive adjective into a possessive pronoun.

  1. This is my pen.
  2. She missed her purse.
  3. Her speech is nice.
  4. My book is new.
  5. My bike is costly.

Answer:

  1. This pen is mine.
  2. The missed purse is hers.
  3. The nice speech is hers.
  4. The new book is mine.
  5. The costly bike is mine.

C- VERB
List out the transitive and intransitive verbs in the following words.
(come, buy, teach, learn, arrive, sing, run, draw, jump, write )
Answer:

Transitive

Intransitive

buy

come

teach

arrive

learn

run

sing

jump

draw

write

Hobby – Turns A Successful Career Additional Questions

I. Choose the correct Synonyms for the italic word.

Question 1.
We do it in our spare time.
(a) busy time
(b) down time
(c) free time
(d) work time
Answer:
(c) free time

Question 2.
Writing is just a hobby for me, yet it is very beneficial.
(a) useful
(b) harmful
(c) wonderful
(d) frightful
Answer:
(a) useful

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Hobby - Turns A Successful Career

Question 3.
He was very impressed with Ajay’s work.
(a) disappointed
(b) bored
(c) lazy
(d) amazed
Answer:
(d) amazed

Question 4.
I was unable to describe them accurately.
(a) exactly
(b) definitely
(c) commonly
(d) suddenly
Answer:
(a) exactly

Question 5.
Soon he became an accomplished artist.
(a) finished
(b) unskilled
(c) fulfilled
(d) worked
Answer:
(a) finished

Question 6.
Ajay exhibited his work and sold 144 paintings.
(a) closed
(b) showed
(c) hid
(d) conceded
Answer:
(b) showed

Question 7.
Her passion for carom took her to the level of world champion.
(a) desire
(b) dread
(c) enmity
(d) honour
Answer:
(a) desire

Question 8.
Her father’s dream shattered.
(a) combined
(b) built
(c) destroyed
(d) fulfilled
Answer:
(c) destroyed

Question 9.
The confidence led her to win the Asia Cup.
(a) peace
(b) love
(c) hatred
(d) hope
Answer:
(d) hope

Question 10.
His parents tried several hospitals to cure his impairment.
(a) ability
(b) disability
(c) failure
(d) destruction
Answer:
(b) disability

II. Choose the correct Antonyms for the italic word.

Question 1.
Mani found it difficult to read and write.
(a) hard
(b) easy
(c) sharp
(d) bad
Answer:
(b) easy

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Hobby - Turns A Successful Career

Question 2.
Same is the case with me.
(a) fair
(b) Identical
(c) different
(d) ordinary
Answer:
(c) different

Question 3.
I sit with small children and entertain them.
(a) amuse
(b) cheer
(c) fascinate
(d) Annoy
Answer:
(d) Annoy

Question 4.
It opens my mind to think with a broader mind,
(a) narrower
(b) outer
(c) wider
(d) smother
Answer:
(a) narrower

Question 5.
But that treatment left Ajay permanently deaf.
(a) temporarily
(b) abruptly
(c) suddenly
(d) accurately
Answer:
(a) temporarily

Question 6.
Asha Devi taught Ajay the old and dying technique of Traditional Indian Miniature Painting’
(a) conventional
(b) modern
(c) standard
(d) normal
Answer:
(b) modern

Question 7.
His family did not encourage and support him.
(a) support
(b) motivate
(c) entertain
(d) discourage
Answer:
(d) discourage

Question 8.
Hard working people always chase their dream.
(a) follow
(b) run
(c) walk
(d) retreat
Answer:
(d) retreat

Question 9.
Her victories included the Asia Cup and SAARC Cup.
(a) added
(b) excluded
(c) existed
(d) outcast
Answer:
(b) excluded

Question 10.
She won the Championship beating a former world champion Rashmi kumari in the final.
(a) previous
(b) first
(c) future
(d) beginner
Answer:
(c) future

III. Choose the Correct Answer (MCQ)

Question 1.
Mani found it difficult to read and ______
(a) learn
(b) write
(c) speak
(d) talk
Answer:
(b) write

Question 2.
Hobbies are the_____that we do in our spare time.
(a) projects
(b) tasks
(c) activities
(d) assignments
Answer:
(c) activities

Question 3.
When I write thines. my_____is at its best.
(a) handwriting
(b) creations
(c) work
(d) imagination
Answer:
(d) imagination

Question 4.
It makes me more_____about mv life.
(a) passionate
(b) pleasant
(c) inquisitive
(d) accurate
Answer:
(a) passionate

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Hobby - Turns A Successful Career

Question 5.
Aiay started to paint_____
(a) sorrowful
(b) vaguely
(c) happily
(d) regretful
Answer:
(C) happily

Question 6.
Ajay turned his hobby into a _____career.
(a) medical
(b) successful
(c) vocational
(d)good
Answer:
(b) successful

Question 7.
Irudavarai was determined to achieve his_____
(a) preference
(b) request
(c) dream
(d) fancy
Answer:
(c) dream

Question 8.
The confidence led Ilavazhaki to win her_____
(a) victories
(b) demands
(c) claims
(d) conditions
Answer:
(a) victories

Question 9.
Ilavazhaki’s father was a_____level champion in carom
(a) world
(b) state
(c) International
(d) district
Answer:
(d) district

Question 10.
Her passion for_____took her to the level of world champion.
(a) carom
(b) cricket
(c) hockey
(d) kabaddi
Answer:
(a) carom

IV. Very Short Questions with Answers.

Question 1.
What is a hobby?
Answer:
The hobby is an activity we enjoy doing in our free time.

Question 2.
What is your hobby?
Answer:
My hobbies are Reading and Singing.

Question 3.
What does the term ‘pastime’ mean?
Answer:
The term ‘pastime’ means, an activity regularly done for enjoying rather than work. To pass the leisure time relaxingly.

Question 4.
Who is the best friend for a reader while travelling on a train?
Answer:
Books are the best friends for a reader while travelling alone on a train.

Question 5.
Name any two socially useful hobbies.
Answer:
Cooking and Painting.

V. Short Questions with Answers.

Question 1.
What was Mani’s problem?
Answer:
Mani had difficulty in reading and writing.

Question 2.
What did his Grandfather do?
Answer:
His grandfather helped him by reading bedtime stories.

Question 3.
Why does Mani say that writing is a unique hobby?
Answer:
Mani says that writing is unique because most people don’t want to exhaust themselves in their spare time.

Question 4.
What did Ajay’s father buy him?
Answer:
Ajay’s father bought him a paint set to play with.

Question 5.
What was Ajay gifted with?
Answer:
Ajay was gifted with the practice of creating images on a grain of rice.

Question 6.
What was Irudayaraj?
Answer:
Irudayaraj was a fish-cart driver, who used to transport materials like pipes to make a living.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Hobby - Turns A Successful Career

Question 7.
Who did Ilavazhagi beat in the women’s singles?
Answer:
Ilavazhagi beat P. Nirmala in the finals of the Carom World Championship with 25-11, 25-11 victory.

VI. Paragraph Question with Answer.

Question 1.
How beneficial was the hobby of writing to Mani?
Answer:
Mani felt the hobby of writing very beneficial to him. He felt writing is like painting his voice’. When he got free time, he picked a pen and a notebook. He started writing stories, poems, and sometimes about his feelings. His mind used to relax when he poured his thoughts as words. His imagination is at its best when he writes things. Writing opened his mind to think beyond the little things with a broader mind. It made him more passionate about his life and learn new things. It also helped him in school too and made him a good writer.

Hobby – Turns A Successful Career Grammar Additional

I. Guide proper names for the common nouns :

Eg: Butter – Amul

  1. Pencil – ________
  2. Ball Pen – ________
  3. Hospital – ________
  4. Soft Drink – ________
  5. Car – ________

Answer:

  1. Apsara
  2. Reynolds
  3. Apollo
  4. Pepsi
  5. Toyota

II. Collective nouns:

  1. ______ of bees.
  2. ______ of keys.
  3. ______ of cards.
  4. ______ of players
  5. ______ of books.

Answer:

  1. Swarm
  2. Bunch
  3. Pack
  4. Team
  5. Libary

III.Form abstract nouns from these adjectives:

Eg: Soft – Softness

  1. Cruel – ________
  2. Polite – ________
  3. Honest – ________
  4. Beautiful – ________
  5. Lazy – ________

Answer:

  1. Cruelty
  2. Politeness
  3. Honesty
  4. Beauty
  5. Laziness

IV. Use singular pronouns and fill in the blanks :

  1. _____gave_____a gift.
  2. _____went out when_____rained.
  3. _____do not want_____to steal things.
  4. When he met_____I gave_____an advice.

Answer:

  1. He, her
  2. She, it
  3. I, you
  4. me, him

V. Use Plural pronouns and fill in the blanks:

  1. Raj and Rahul are brothers and live in the same house.
  2. They are my friends, I meet in the park.
  3. My father and I went to the mall, but it was closed.
  4. We won the match. Everybody congratulated

Answer:

  1. They
  2. Them
  3. we
  4. us

VI. Fill in the blanks with possessive pronouns:

  1. The travellers brought a lot of goods. The goods were _______
  2. A man was riding a motor bike. The bike was _______
  3. She stitched the torn dresses from her cupboard. The dresses were _______
  4. The certificates belong to me. They are _______
  5. This classroom belongs to us. It is certainly _______
  6. The photos look so good. They are _______
  7. The dog has a puppy. It is _______

Answer:

  1. theirs
  2. his
  3. hers
  4. mine
  5. ours
  6. yours
  7. its

VII. Use the simple present tense of the verb in the bracket and fill the blanks:

  1. Look! He (fly)______the kite high
  2. Yesterday he went by car, but today he (go)on a cycle.
  3. If he (pass)the exam, he will get a good job.
  4. Mohan will jump in joy if he (see) you coming.
  5. If Vijay (run)fast, he will be able to catch the train.

Answer:

  1. Flies
  2. goes
  3. passes
  4. sees
  5. runs

VIII. Use simple past tense of the verb in the bracket and fill the blanks:

  1. I (buy) this coat from the boutique.
  2. Dad (leave)for office an hour ago.
  3. My sister (write) an essay that was published in the magazine.
  4. We (come)home, (take) some rest, and (spend)time playing cards.

Answer:

  1. bought
  2. left
  3. wrote
  4. came / took /spent

IX. Use simple future tense of the verb in the bracket and fill the blanks:

  1. I (leave)_______for Paris next week.
  2. We (party)_______at the Taj on my birthday.
  3. You (move)_______to Delhi next month on promotion.
  4. Ten students failed the exam. They (write)_______their exams again from Monday.
  5. The sun rise was at 6 a.m. It (set)_______at 5.45 p.m this evening.

Answer:

  1. will leave
  2. will party
  3. will move
  4. will write
  5. will set

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Hobby - Turns A Successful Career

X. Insert the correct form of infinitive using the given verbs in the brackets:

  1. It would be nice to______(meet) Dr. Abdul Kalam again.
  2. To______(cook) this recipe, you will need 500 grams of minced meet
  3. Ravi wants to______(take) raji to the amusement park
  4. I need to______(wash) my hands before I have my food.
  5. We discussed whether to______(invite) Rajiv or not.

Answer:

  1. meet
  2. cook
  3. take
  4. wash
  5. invite

XI. Fill in the blanks with suitable Gerund (verb+ing):

  1. ______(meet) is a periodic event.
  2. She loves______(eat) ice creams.
  3. I like______(celebrate) festivals.
  4. ______(wait) is torturing.
  5. He was awarded for______(run) fast
  6. I achieve by______(work)
  7. I don’t like______(play) cards
  8. ______(cook) is my hobby.
  9. Do you enjoy______(swim)
  10. He loves______(sing) songs.

Answera:

  1. Meeting
  2. eating
  3. celebrating
  4. Waiting
  5. running
  6. working
  7. playing
  8. Cooking
  9. swimming
  10. singing

Section – I

Hobby – Turns A Successful Career Summary

A boy named Mani had difficulty in reading and writing. His grandfather noticed this and helped  him by reading bedtime stories. Gradually, Mani started reading on his own. After some days, he also  started writing his own stories. In this section, he wrote an essay on hobbies.

Hobbies are the activities done during our free time. They are special to people. Some people  like gardening, a few like photography and many have book reading as their hobby. Hobbies help people to learn new things, relax after a tiring day, and energies our body and mind. Mani’s hobby was writing. Though many people feel writing is tough, he felt ‘writing’ was like ‘painting our voice’.

When he wrote things, he imagined a world with magic and magicians. Writing opened his mind to think beyond the little things with a broader mind. It made him learn new things and enjoy every moment of his life. His hobby of writing helped him in school too. He could describe things better in  his stories. He had no problem in writing English essays or stories, as it was his hobby. Thus it is important to always learn and improve Our hobbies.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Hobby - Turns A Successful Career

Section – II

Ajay Kumar Garg, a very talented young artist lived in Jaipur, India. He suffered an injury at the age of three and became deaf. His parents tried many hospitals to cure his disability. But it was useless. Ajay used to paint on the walls and floors. Realizing his interest in painting, a court artist of Dholpur, Shri Sua Lai started educating him in painting. After completing his education, Ajay became an apprentice of Asha Devi, who taught him the ‘Miniature Painting’. Soon, Ajay became an ‘accomplished artist’ in the miniature style. He was gifted in the practice of creating images on a grain of rice.

Ajay exhibited his work and sold 144 out of 150 paintings displayed in the exhibition. His work became famous throughout India, the United States, and the United Kingdom. In 2004, he was awarded a national award of accomplishment from the Indian President, Dr. A.P.J. Abdul Kalam.

Ajay also involved in the welfare of people with hearing disabilities and gave them free training. He has been the executive member of’Deaf and Dumb’ Association in Rajasthan. One of Ajay’s current goals is to re-energize the dying art of traditional miniature Indian paintings. Thus, Ajay’s life shows us that we can turn our hobby into a successful career if we are ready to learn and develop our skills.

Section – III

Ilavazhagi achieved her dream amidst all odds. Her father, A. Irudayaraj, was a district level champion in Carom. His dream of achieving success in it, shattered, as he was not encouraged and supported by his family members. He determined to achieve his dream through his daughter. So he began coaching her and carried her to the local clubs frequently. She won the match against her father and that gave her the confidence in achieving success. Later she won the Asia Cup, the SAARC cup, and the world championship.

She lived with her family in a small one-room apartment in Vysarpadi, Chennai. This was not enough to accommodate her family and to preserve her trophies. She has been playing for the state for almost 14 years yet, she found it difficult to finance her trips for the matches.

Ilavazhagi is a member of the Thiruvallur District Carom Association. She also represented India at the Carom World Championships. She won the 2008 Indian National Carom Championship and became a world champion in the women’s singles after beating P. Nirmala in the finals with 25-11, 25-11 victory. Thus her passion for Carom took her to the level of world champion.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1 Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist

Students can Download English Lesson 1 Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 8th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1 Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist

A. Fill in the blanks.

  1. Jim Corbett was born on _________
  2. Corbett shot wild animals in his _________
  3.  _________ was the first man-eater shot by Corbett.
  4. Corbett shot the tigress dead, near the _________

Answer:

  1. 25th July 1875
  2. cine film camera
  3. The Champawat Tiger
  4. Chataar Bridge

B. Read the following passage and answer the questions given below.

Jim Corbett played a key role in establishing, India’s first national park in the Kumaon Hills, the Hailey National Park, in Uttarakhand, India. It was initially named after, Lord Malcolm Hailey. Jim Corbett died on 19 April 1955. The park was renamed in 1957 as, The Jim Corbett National Park. It was named after him to honour his role in establishing this protected area in 1930s.

Question 1.
Who played a key role in establishing the national park?
Answer:
Jim Carbett played a key role in establishing the national park.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1 Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist

Question 2.
Why was the park named Hailey National Park?
Answer:
The park was named ‘Hailey National Park’ to honour the Governor of United Provinces ‘Lord Malcolm Hailey’.

Question 3.
When was it renamed Jim Corbett National Park?
Answer:
The park was renamed Jim Corbett National Park in 1957, to honour his role in establishing this protected area in the 1930’s.

C. Answer the following in one or two words.

Question 1.
What was the birth name of Jim Corbett?
Answer:
The birth name of Jim Corbett was Edward James Corbett.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1 Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist

Question 2.
What was the name of Corbett’s dog?
Answer:
The name of his dog was “Robin”.

Question 3.
How many kills did the Champawat Tiger record?
Answer:
The Champawat Tiger recorded 436 deaths in Nepal and the Kumaon area of India. Her attacks have been listed in the Guinness Book of World Records as the highest number of death from a tiger.

Question 4.
Who was the last kill of the Champawat Tiger?
Answer:
A 16 – year old girl was the last kill of the Tiger.

Question 5.
When did Jim Corbett die?
Answer:
Jim Corbett died on 19th April 1955.

D. Answer the following in 100 words.

Question 1.
According to Corbett, why a tiger turns into a man-eater?
Answer:
According to his theory, a tiger starts to eat humans, when it becomes old or get hurt. As they are unable to run fast, they start killing humans. People can not run as fast as animals, so they become easy prey. If a tiger starts to eat human flesh once, it will not eat any other flesh. These reasons make a tiger turn into a man-eater.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1 Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist

Question 2.
How was the Champawat Tiger killed?
Answer:
Jim Corbett camped in the Kumaon District and started tracking the tigress. He moved around the villages and limited the activities of the man-eater. After several unsuccessful attempts, Corbett managed to kill the tiger. When a 16 year old girl was killed by the tigress, it left a trail of blood, which was followed by Jim. After a whole day of search, Jim, decided to organise a bait, the next day. With the help of the Thasildar of Champawat, the bait was organised with about 300 villagers. The next day, Corbett shot the tigress dead, near the Chataar Bridge in Champawat.

Question 3.
What were the findings of the postmortem?
Answer:
The postmortem showed that the upper and lower canine teeth on the right side of her mouth had been broken. This injury was a result of an old gunshot from a game hunter who failed to track and kill it. According to Corbett, probably this injury prevented them from hunting her natural prey, and so the tigress started to hunt humans.

Step To Success

Analogy – verbal reasoning questions.
There is a certain relation between two given words, find the relation to find the missing word.

Question 1.
Reading : Knowledge, Work: ?
(a) Experience
(b) Engagement
(c) Experiment
(d) Employment
Answer:
(a) Experience

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1 Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist

Question 2.
Cricket: Bat, Hokey: ?
(a) Field
(b) Stick
(c) Player
(d) Ball
Answer:
(b) Stick

Question 3.
Dog : Rabies, Mosquito : ?
(a) Plague
(b) Death
(c) Malaria
(d) Sting
Answer:
(c) Malaria

Question 4.
Man : Biography, Nation : ?
(a) Leader
(b) People
(c) Geography
(d) History
Answer:
(d) History

Question 5.
Bread: Bakery, Brick: ?
(a) Mint
(b) Kiln
(c) Furnace
(d) Mine
Answer:
(b) Kiln

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1 Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist

Question 6.
Doctor: Diagnosis, Judge : ?
(a) Court
(b) Punishment
(c) Lawyer
(d) Judgement
Answer:
(d) Judgement

Connecting To Self

Try to know whether your hobby makes things easy.
Answer:
Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1 Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist 1

Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist Additional Questions

I. Choose the Correct Answers (MCQ).

Question 1.
Jim Corbett was a wildlife photographer
(a) American
(b) British
(c) German
(d) French
Answer:

Question 2.
Though he was an expert hunter, he admired
(a) game hunt
(b) birds
(c) wildlife
(d) travel
Answer:

Question 3.
He took no joy from the .
(a) kill
(b) chase
(c) deaths
(d) survival
Answer:
(d) kill

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1 Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist

Question 4.
There she continued her killings in the district.
(a) Kumaon
(b) Wayanad
(c) Vadodara
(d) Kolar
Answer:
(a) Kumaon

Question 5.
The British government Jim Corbett to help the villagers.
(a) advised
(b) ordered
(c) commanded
(d) requested
Answer:
(d) requested

II. Identify the Character / Speaker.

  1. “He had a lot of experience with tigers and other wild animals”.
  2. “She was shot in 1907 by Jim Corbett”.
  3. “He camped in the Kumaon district”.
  4. “He took no joy from the kill”.
  5. “All her kills happened during the daylight”.

Answer:

  1. Jim Corbett
  2. Bengal tigress
  3. Jim Corbett
  4. Jim Corbett
  5. Bengal tigress

III. Write True or False against each statement.

  1. Jim often hunted with his horse Robin.
  2. The Bengal tigress was responsible for nearly 336 deaths in Nepal and Kumoan area.
  3. The British government requested Jim Corbett to help the villagers.
  4. Jim Corbett was always against game hunting.
  5. People were not terrified to go out into the forest.

Answer:

  1. False
  2. False
  3. True
  4. True
  5. False

IV. Very Short Questions with Answers.

Question 1.
What did Jim Corbett hunt?
Answer:
Jim Corbett hunted a number of man-eating tigers and leopards in India.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1 Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist

Question 2.
What did Jim admire?
Answer:
Corbett admired wildlife.

Question 3.
Did he kill wildlife for pleasure or sport?
Answer:
No, he did not kill wildlife for pleasure or sport.

Question 4.
When was the tiger shot?
Answer:
The tiger was shot in 1907 by Jim Corbett.

Question 5.
How old was the girl killed by the tiger?
Answer:
She was 16 years old.

V. Short Questions with Answers.

Question 1.
Where did the tiger begin her attacks?
Answer:
The tiger began her attacks in a Rupal village in western Nepal, Himalayas.

Question 2.
What did the Nepalese army do?
Answer:
The Nepalese army, after failing to kill the tiger, drove her across the border into India.

Question 3.
How were the people to go out and refused to leave?
Answer:
The people were terrified to go out and refused to leave their hunts for work after hearing the tigress’ roar from the forest.

Question 4.
According to Jim, what were the main cause of the mischief of wild animals?
Answer:
Deforestation and human encroachment were the main cause of the mischief of wild animals.

Question 5.
What did Jim educate the people?
Answer:
Jim went on lecturing tours to educate the people about their natural heritage and the need to conserve forests and their wildlife

VI. Paragraph Questions with Answers.

Question 1.
Describe the attacks of the Bengal tigress?
Answer:
The tigress began her attacks in a Rupal village in Western Nepal, Himalayas. Hunters were sent to kill the tiger, but she managed to escape from them. The Nepalese army failed to capture or kill the tigress. It drove the tigress across the border into India. There the tigress continued her killings in the Kumaon District. She killed the people mostly during the day time. After several incidents, people stopped going into the forest to collect firewood, fruits, roots and other things. They were terrified to go out, after hearing her roar from the forest.

VII. mind map

Question 1.
Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1 Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist 2
Answer:

  1. killing humans
  2. as animals
  3. easy prey
  4. a tiger
  5. man-eaters

Question 2.
Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1 Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist 3
Answer:

  1. The Champawat Tiger
  2. Bengal Tigress
  3. Guinness Book of World Records
  4. fatalities
  5. 1907

VIII. Rearrange the Jumbled Sentences.

A.

1. Jim Corbett died on 19th April 1955.
2. Jim played a key role in establishing India’s first national park in the Kumaon Hills.
3. It was named after him to honour his role in establishing this protected area in 1930s.
4. It was initially named after Lord Malcolm Hailey.
5. The park was renamed in 1957 as ‘The Jim Corbett National Park’.
Answer:
2,4,1, 5, 3
2. Jim played a key role in establishing India’s first national park in the Kumaon Hills.
4. It was initially named after Lord Malcolm Hailey.
1. Jim Corbett died on 19th April 1955.
5. The park was renamed in 1957 as ‘The Jim Corbett National Park’.
3. It was named after him to honour his role in establishing this protected area in 1930s.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1 Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist

IX. Read the passage and answer the questions.

A. Edward James Corbett, popularly known as Jim Corbett was a British wildlife photographer, hunter, tracker, naturalist, and writer. He has hunted a number of man-eating tigers and leopards in India. He had a lot of experience with tigers and other wild animals to shoot with his cine film ‘ camera.

Question 1.
Who was Jim Corbett?
Answer:
Jim Corbett was a wildlife photographer, hunter, tracker, naturalist and writer.

Question 2.
How did he shoot tigers and other wild animals?
Answer:
He shot the tigers and other wild animals with his cine film camera.

Question 3.
What was the name given to Jim by his parents?
Answer:
Jim was given the name ‘Edward James Corbett’ by his parents.

B. Jim Corbett was always against game hunting. He strongly advocated that deforestation and human encroachment were the main cause of the mischief of wild animals. He went on lecturing tours to educate the people about their natural heritage and the need to conserve forests and their wildlife.

Question 1.
Who was against game hunting?
Answer:
Jim Corbett was against game hunting.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1 Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist

Question 2.
According to Jim, what were the main cause of the mischief of wild animals?
Answer:
Deforestation and human encroachment were the main causes of the mischief of wild animals.

Question 3.
What did Jim educate the people?
Answer:
Jim went on lecturing tours to educate the people about their natural heritage and the need to conserve wildlife.

Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist Additional Questions:

Jim Corbett was a British wildlife photographer, hunter, tracker, naturalist and writer. His birth name was Edward James Corbett. He had hunted a lot of man-eating tigers and leopards in India. He used to shoot the tigers and the wild animals with his cine film camera. His dog, Robin accompanied him for the hunt. Jim Corbett hunted these animals only to help the people and at the request of the government.

His first man-eating tiger hunt was ‘The Champawat Tiger’. It was a Bengal tigress which was responsible for nearly 436 deaths in Nepal and the Kumaon area of India. Her attacks have been listed in the Guinness Book of World Records as the highest number of deaths from a tiger. The tigress began her attacks in a Rupal village in Western Nepal, Himalayas. She continued her killings even in the Kumaon District. Hunters were sent to kill the tigress, but she managed to escape. People were frightened to go to the forest to collect firewood, fruits, roots and other things. Then the British government requested Jim Corbett to help the villagers.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1 Jim Corbett, A Hunter Turned Naturalist

He camped in the Kumaon District and started tracking the tigress. After several unsuccessful attempts, Corbett managed to kill the tigress. When it left a trail of blood, after killing a 16-year-old girl, Corbett followed it. He organised a bait with about 300 villagers. The next day, he shot the tigress dead near the Chataar Bridge in Champawat in the year 1907.

Jim Corbett was always against game hunting. He promoted ‘The Association for the Preservation of Game” and the “All India conference for the Preservation of Wildlife”. He played a key role in establishing India’s first national park – ‘the Hailey National Park’. After Jim Corbett’s death on 19th April 1955, the park was renamed in 1957 as “The Jim Corbett National Park”.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2 Homeless Man and his Friends: A true story

Students can Download English Lesson 2 Homeless Man and his Friends: A true story Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 8th English Book 2Solutions Guide Pdf  helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2 Homeless Man and his Friends: A true story

A. Comprehension Questions.

Question 1.
What is the name of the hero of this story?
Answer
Cesar is the name of the hero of this story.

Question 2.
Where did this story happen?
Answer:
This story happened on the street in Rio do Sul in South Brazil.

Question 3.
When was he admitted to the hospital?
Answer:
He was admitted in the hospital about 3 a.m.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2 Homeless Man and his Friends: A true story

Question 4.
Where is the hospital?
Answer:
The hospital is in Rio do Sul, in South Brazil.

Question 5.
Who accompanied him to the hospital?
Answer:
A gang of dogs accompanied him to the hospital.

B. Write the answers to the following questions in 100 words.

Question 1.
Where did the nurse post this story?
Answer:
The nurse posted the story on Facebook.
A nurse named Cris Mamprim, worked at a hospital to look after the patients. One day a man came to the hospital to seek treatment and medication for his ailment. The nurse knew neither his condition nor his background. Soon she and her colleagues realized that he had a gang of four dogs to accompany him. When she witnessed the unbelievable loyalty of the dogs, she snapped a photo of the touching scene and later she posted it on Facebook. She writes that” I came across this today, at the hospital where I work at 3 A.M. while their master being treated, his companions waited at the door”.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2 Homeless Man and his Friends: A true story

Question 2.
What did Cesar do when he was offered food by the nurses?
Answer:
When Cesar was offered food by the nurses, he ate some and saved a bit to give the dogs later. Though Cesar was a homeless man in Rio do Sul in southern Brazil, he often sacrificed his own food to feed the stray dogs around him. When he suddenly required emergency treatment, his kindness came back to him like a boomerang, for the faithful dogs he had been feeding made sure he was not alone.

Question 3.
How many dogs accompanied him when left the hospital?
Answer:
When the treatment was over, Cesar was about to leave the hospital. At that time four dogs came there to accompany him. An hour later, Cesar left the hospital with the four dogs, as happily wagging their tails.

Question 4.
How many people followed Mamprim’s post?
Answer:
1,36,000 people followed Mamprim’s post.

C. Can you guess the meaning of the following words after understanding the story?

  1. homeless – without any house or people to care
  2. boomerang – come back to the person threw it
  3. canine – dog – due to its teeth it is named so
  4. stray – dogs found in the streets without owners
  5. health facility – health care
  6. colleague – co-worker
  7. accompany – go along with
  8. trailing – following
  9. wagging – moving the tail swiftly
  10. reciprocal – in return
  11. possession – own
  12. mistreatment – ill-treatment, wrong behaviour

Step To Success

Coding-Decoding

Number the alphabet according to their position to decode the following.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2 Homeless Man and his Friends A true story 1

Question 1.
In a certain code language, if BUG = 30 and ALMS = 45 then CADET =?
(a) 70
(b) 24
(c) 33
(d) 37
Answer:
(c) 33

Question 2.
In a certain code language, if INFER = 25 and JERSEY = 28, then CHOICE =?
(a) 43
(b) 34
(c) 89
(d) 52
Answer:
(b) 34

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2 Homeless Man and his Friends: A true story

Question 3.
In a certain code language, EGG is 577 and ICE is 935 then what is 8945?
(a) HIDE
(b) FEAR
(c) DEED
(d) HIGH
Answer:
(a) HIDE

Question 4.
In a certain code language, YSMIR is TNHDM and VPJHN is QKECI then GKTZO is ?
(a) TEFMD
(b) BFOUJ
(c) IPBVR
(d) ZOAFQ
Answer:
(b) BFOU

Connecting To Self

Tick the boxes that you have done and check yourself whether you are a good friend.
Question 1.
Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2 Homeless Man and his Friends A true story 2
Answer:

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2 Homeless Man and his Friends A true story 3

Homeless Man and his Friends: A true story Additional Questions

I. Choose the Correct Answers (MCQ).

Question 1.
The homeless man was called _____
(a) Peter
(b) Cris
(c) Cesar
(d) Charles
Answer:
(c) Cesar

Question 2.
He was admitted in a hospital at _____
(a) Berlin
(b) Brazil
(c) Germany
(d) India
Answer:
(b) Brazil

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2 Homeless Man and his Friends: A true story

Question 3.
He took care of _____canines.
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(c) 4

Question 4.
He was a simple person _____ luxury.
(a) with
(b) with excess
(c) without
(d) The street
Answer:

Question 5.
The homeless man lived on ______
(a) The hills
(b) The vally
(c) The river bank
(d) the street
Answer:
(d) the street

II. Identify the character/speaker:

  1. “I came across this today”
  2. “A simple person, who depends on help to overcome the hunger”
  3. “They are all well taken care of and chubby”
  4. “I do not know what his life is like”
  5. He suddenly required emergency treatment.

Answer:

  1. Mamprim
  2. Mamprim about Cesai
  3. Mamprim about dogs
  4. Mamprim about Cesai
  5. Cesai

III. Write True or False against each statement.

  1. The stray dogs’ loyalty was witnessed by a doctor.
  2. Three stray dogs showed up at the entrance.
  3. Cesar was a simple person without luxury.
  4. The animals reunited with their owner.
  5. The staff let the dogs inside the hospital.

Answer:

  1. False
  2. False
  3. True
  4. True
  5. True

IV. Very Short Questions with Answers.

Question 1.
Who sacrifices his own food to feed the stray dogs?
Answer:
Cesar sacrifices his own food to feed the stray dogs.

Question 2.
Who witnessed the dog’s incredible loyalty?
Answer:
The nurse Cris Mamprim and her colleagues witnessed the dog’s loyalty.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2 Homeless Man and his Friends: A true story

Question 3.
Where does Cesar normally go?
Answer:
Cesar normally goes to another health facility in town.

Question 4.
Who were anxiously anticipating Cesar’s safe return?
Answer:
The faithful dogs were anxiously anticipating Cesar’s safe return.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2 Homeless Man and his Friends: A true story

Question 5.
When did Cesar leave the hospital?
Answer:
Cesar left the hospital after an hour.

V. Short Questions with Answers.

Question 1.
Why did the staff let the dogs inside?
Answer:
The staff let the dogs inside after giving Cesar the medication because they did not want to keep Cesar and his companions apart.

Question 2.
Did Cesar have any kin and material possession?
Answer:
No, he did not have any kin to turn to, and had little material possessions.

Question 3.
Why was he never alone?
Answer:
He was never alone because he had his warm and loving companions.

VI. Paragraph Questions with Answers.

Question 1.
Describe the activities of the homeless person and his companions.
Answer:
The homeless person Cesar, sacrifices his own food to feed the stray dogs around him. When he required emergency treatment, his kindness came back to him, like a boomerang. Four concerned dogs showed up at the entrance of the hospital and were waiting for Cesar. They were anxious about their homeless master’s health. Their master is a simple person, who depends on help to overcome the hunger, the cold, the pain, the evils of the world. He had by his side the best companions and the exchange is reciprocal. An exchange of love, affection, warmth and understanding

VII. Mind Map

Question 1.
Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2 Homeless Man and his Friends A true story 4
Answer:

  1. Rio de Sul
  2. The stray dogs
  3. emergency
  4. boomerang
  5. the nurse

VIII. Rearrange the Jumbled Sentences.

A.
1. He often sacrificed his food to feed the dogs.
2. There is a homeless man in South Brazil.
3. His faithful dogs made sure he wasn’t alone.
4. He suddenly required emergency treatment.
5. The loyalty of the dogs were witnessed by a nurse.
Answer:
2,1,4,3,5
2. There is a homeless man in South Brazil.
1. He often sacrificed his food to feed the dogs.
4. He suddenly required emergency treatment.
3. His faithful dogs made sure he wasn’t alone.
5. The loyalty of the dogs were witnessed by a nurse.

B
1. The staff let the dogs inside.
2. The faithful canines waited anxiously.
3. The man ate some and saved a bit for the dogs.
4. They even offered food.
5. They are all well taken care of and chubby.
Answer:
5, 2,1,4,3
5. They are all well taken care of and chubby.
2. The faithful canines waited anxiously.
1. The staff let the dogs inside.
4. They even offered food.
3. The man ate some and saved a bit for the dogs.

IX. Read the passage and answer the questions.

A
The stray dogs’ incredible loyalty was witnessed by nurse Cris Mamprim and her colleagues shortly after the homeless man, Cesar, arrived at the emergency room of the hospital in Rio do Sul, in South Brazil at about 3 a.m. to seek treatment and medication for a pre-existing health condition he had been battling.

Question 1.
Who witnessed the dogs’ loyalty?
Answer:
The nurse Cris Mamprim and her colleagues witnessed the dogs’ loyalty.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2 Homeless Man and his Friends: A true story

Question 2.
Who was the man who came to the hospital?
Answer:
Cesar came to the hospital.

Question 3.
Where was the hospital?
Answer:
The hospital was in Rio do Sul, South Brazil.

Question 4.
Why did he come to the emergency room?
Answer:
He came to seek treatment and medication for a pre-existing health condition he had been battling.

Question 5.
What is the name of the nurse?
Answer:
The name of the nurse was Crim Mamprim.

B.
An hour later, Cesar left the hospital with the four dogs trailing behind, happily wagging their tails. “I do not know what his life is like, or why he’s on the street, but I admire the respect arid love he has for his little friends.” Mamprim concluded. “Seeing them like this, waiting at the door, just shows how much they are well cared for and loved”.

Question 1.
What is the meaning of the word trailing?
Answer:
‘Trailing’ means following behind.

Question 2.
To whom does T refer to?
Answer:
refers to Mamprim, the nurse.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2 Homeless Man and his Friends: A true story

Question 3.
Why are they? What does Tike this’ indicate?
Answer:
They are dogs. ‘Like this’ indicates ‘the waiting of the dogs at the door of the hospital’.

Question 4.
Give the antonyms for ‘conclude’ and ‘like’
Answer:
The antonyms for ‘conclude’ and ‘like’ are ‘commence’ and ‘dislike’.

Question 5.
What is the title of this story?
Answer:
“Homeless Man and his Friends: A true story”.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 2 Homeless Man and his Friends: A true story

Homeless Man and his Friends: A true story Summary

Life takes us on some interesting journey and having wonderful friends with us on the long ride can make both the best and worst periods enjoyable.

There is a homeless man called Cesar in South Brazil. He often sacrifices his own food to feed the stray dogs around him. One day he falls very sick and his kindness towards the animals comes back to him as they accompany him to the emergency room at a hospital in Brazil. The nurses are surprised to see Cesar who was new to the hospital. They did not know his previous condition.

They were surprised to see four canines waiting at the entrance to see Cesar. Watching them, the nurse is impressed and posts the picture of the scene in Facebook, stating a simple person without luxury depends on help to overcome pain and other evils has the best companions and that the exchange is mutual.

They wait and Mamprin, the nurse, watches them reunite with their master in no time. When Cesar was offered food, he ate some and saved the rest for the dogs. Cesar has little material possessions and does not have any kin But he has his warm and loving companions.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Poem Chapter 2 A Thing of Beauty

Students can Download English Poem 2 A Thing of Beauty Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 8th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Poem Chapter 2 A Thing of Beauty

Explanation of Poetic Lines

Line Nos. Poem Lines Explanation
1-3 A thing of beauty is a joy forever Its loveliness increases, it will never Pass into nothingness; The poet says that beauty stays forever. It never fades away. Rather, it increases with the passing time.
3-5 but will keep
A bower quiet for us, and a sleep
Full of sweet dreams, and health, and quiet breathing
Beauty is like a beautiful shady tree under whose shade all the creatures can sleep peacefully and enjoy good health.
6 & 7 Therefore, on every morrow, are we wreathing A flowery band to bind us to the earth, Everyday, it is the beauty which fills us with the spirit to live. The beauty builds the desire in us to live and bind us to the earth.
8 & 9 Some shape of beauty moves away the pall From our dark spirits. The beauty which is created by God, helps us to remove the sadness from our hearts.
9-11 Such the sun, the moon,
Trees old, and young, sprouting a shady boon For simple sheep;
The beautiful things such as the sun, the moon, old and young trees are like a blessing bestowed on all the creatures by the earth. They provide us with shade and coolness. They are a boon to us.
11-14 and such are daffodils
With the green world they live in : and clear rills
That for themselves a cooling covert make Giants the hot season;
Daffodils are also beautiful with their green world. The clear stream cools the long hot summer.
14-17 the mid forest brake,
Rich with a sprinkling of fair musk – rose blooms;
An endless fountain of immortal drink; Pouring unto us from the heavens brink
The poet further carries on with the description of the more beautiful things present on the earth such as the beautiful musk roses with a nice fragrance. These things are the gifts from God for all of us. They are like nectar given by God to us. These are the beauties which are immortal and give us a reason to live on this earth despite having so many sorrows in our life.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Poem Chapter 2 A Thing of Beauty

Read and Understand

B. Choose the correct answers.

Question 1.
According to the poet, a thing of beauty is _______
(a) a joy forever
(b) a pain forever
(c) a suffering forever
(d) neglected
Answer:
(a) a joy forever

Question 2.
Beautiful things never “pass into nothingness ” means that they _______
(a) never increases
(b) create unpleasantness between friends
(c) never fade away
(d) always bring unhappiness
Answer:
(c) never fade away

Question 3.
“Will keep a bower quiet for us” means _______
(a) Will give us peace and calm
(b) will stop unpleasant sound
(c) make our beds fit to sleep
(d) reduces noise
Answer:
(a) Will give us peace and calm

Question 4.
Of all the unhealthy means _______
(a) Pain
(b) neglect
(c) suffering
(d) ill-health
Answer:
(c) suffering

Question 5.
The sun, moon, trees, old and young are the things that _______
(a) Depress us
(b) remove the pall of gloom from our lives
(c) makes us laugh
(d) gives us oxygen
Answer:
(b) remove the pall of gloom from our lives

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Poem Chapter 2 A Thing of Beauty

C. Answer the following.

Question 1.
How is a thing of beauty joy forever?
Answer:
A thing of beauty is a joy forever. It’s loveliness increases. It will never pass into nothingness.

Question 2.
Why do we suffer?
Answer:
Over attachments to the earthly things are like a trap which binds us to the materialistic things and keeps us away from eternal happiness. So we suffer.

Question 3.
According to the poet, mention the evil things we possess?
Answer:
According to the poet, we suffer from ill health and dark spirits.

Question 4.
Identify the figure of speech in the following lines :
A bower quiet for us, and a sleep
Answer:
Metaphor: bower quiet
The calmness of a bower is compared to the calming effect of a beautiful thing.

Of noble natures, of the gloomy days
Answer:
1. Alliteration: Noble – Natures.
2. Anaphora: The use of the same word ‘of’ in two consecutive lines.

That for themselves a cooling covert make
Answer:
Alliteration: That – themselves; cooling – covert.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Poem Chapter 2 A Thing of Beauty

A Thing of Beauty Additional Questions

I. Poem Comprehension and poetic Devices.

1. A thing of beauty is a joy forever
Its loveliness increases, it will never
Pass into nothingness;

Question a.
What is joy forever?
Answer:
A thing of beauty is a joy forever.

Question b.
What are its qualities?
Answer:
Its loveliness increases and it never fades away.

2. Therefore, on every morrow, are we wreathing
A flowery band to bind us to the earth,

Question a.
What are we wreathing every day?
Answer:
We are wreathing a flowering band every day.

Question b.
Why do we wreath a flowery band?
Answer:
We wreathe it to bind us to the earth.

3. An endless fountain of immortal drink,
Pouring unto us from the heaven’s brink

Question a.
What is the immortal drink?
Answer:
All the beautiful things are like nectar which is immortal.

Question b.
From where does the immortal drink pour?
Answer:
It pours on us from heaven.

Question c.
identify the figure,pf speech.
Answer:
Metaphor; Immortal drink.

4. Full of sweet dreams and health, and quiet breathing
Therefore, on every morrow, are we wreathing

Pick out the rhyming words.
Answer:
Breathing – Wreathing is rhyming words.

5. A thing of beauty is a joy forever
Its loveliness increases, it will never
Pass into nothingness, but will keep
A bower quiet for us, and a sleep.

What is the rhyming scheme of these lines?
Answer:
The rhyming scheme is “aabb”.

6. A flowery band to bind us to the earth,
What is the literary device used here?
Answer:
‘Imagery’ is used here as the poet makes us visualize that a flowery band binding us to the earth.

7. For simple sheep; and such are daffodils

Which are the words alliterated here?
Answer:
simple – sheep – such are the alliterated words.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Poem Chapter 2 A Thing of Beauty

II. Short Questions and Answers.

Question 1.
What is bower?
Answer:
A hower is a pleasant shady place under trees or climbing plants.

Question 2.
List the things of beauty mentioned in the poem.
Answer:
The Sim, the moon, shady trees, daffodil flowers, streams of water, dense green forest are things of beauty mentioned here.

Question 3.
What do the flowing streams do to us?
Answer:
The flowing streams of water cool and refresh us in the hot summer.

Question 4.
How are the beautiful things?
Answer:
They are like a fountain of immortality bestowed upon us by God.

Question 5.
What is ‘rill’?
Answer:
A rill is a small clear stream.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Poem Chapter 2 A Thing of Beauty

IV. Paragraph Questions with Answers.

Question 1.
What is the central idea of the poem A thing of beauty’?
Answer:
Beauty is a heavenly tonic or drink. It is an endless fountain of nectar. This beauty comes in different forms like a tale, a poem, a play, a lovely object of nature, or the heavenly bodies. It soothes us. spirits and gives us good health, sound sleep, and mental peace. It removes sadness from our lives and gives an everlasting joy. So beauty is a gift of God to all of us.

Question 2.
Do the things of beauty’ make a lasting impression on us?
Answer:
We feel happy by coming into contact with things of beauty. They make a lasting impression on us. Keats makes it clear at the outset. A thing of beauty is a joy forever. It is a constant source of joy and pleasure. Its beauty never declines or diminishes. Its loveliness goes on increasing every moment. Its value remains undiminished. It never passes into nothingness. It removes the pall of sadness that covers our dark spirits.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 2 Poem Chapter 2 A Thing of Beauty

A Thing of Beauty Summary

The poet says that a beautiful thing is a source of endless joy. It has eternal beauty which never fades away. A beautiful thing is like a shady shelter which gives us a sleep Full of sweet dreams, good health, and relaxation.

Our attachments to the Earthly things are like a flowery wreath. They are traps which bind us to the materialistic things and keep us away from eternal happiness. The Earth is full of hatred, greed, and negativity. According to the poet, the gloom and sadness caused by this negativity fade away with the positive vibes of the beautiful things that surround us.

The poet lists out some of the beautiful things that surround us. As the saying goes – “lies in the eyes of the beholder” says that the numerous creations of God, like the sun, which gives us energy, the moon’s beauty, the trees which give us shade are the natural beauties around us. The various animals, like the sheep that surround us make our world lively. The pretty flowers like daffodils make the world green and lively.

The following streams of water cool and refresh us in the hot summer season. The forests which are full of the pretty musk rose flowers are a beautiful sight to the eye. All these are things of beauty. Also, the stories of the brave soldiers who laid their lives to protect their people are beautiful and inspiring. These beautiful things are like a fountain of immortality bestowed upon us by God. They inspire us to live on and maintain our faith in goodness.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 3 Fire Work Night

Students can Download English Poem 3 Fire Work Night Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 8th English Book Solutions Guide Pdf  helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 3 Fire Work Night

A. Answer the following questions.

Question 1.
Why was the dog frightened?
Answer:
The dog was frightened because of the crackers sound at night.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 3 Fire Work Night

Question 2.
Whom did the dog ask for help?
Answer:
The dog asked the mistress and master for help.

Question 3.
What did the dog do when the door is opened?
Answer:
The dog rushed through when the door is opened.

Question 4.
Where did the dog hide?
Answer:
The dog hid behind the couch.

Question 5.
Where will the dog go when the firework stops?
Answer:
When the firework stops, the dog will go to its kennel.

B. Literary appreciation

(a)
Mistress, Master, hear me yelp,
I’m out-of-doors, I want your help.
Let me in-oh, LET ME IN
Before those fireworks begin

Write the rhyme scheme of the above poetic lines.
Answer:
The rhyme scheme of the above poetic lines is ‘aabb’.

(b)
To shoot again I can’t bear that;
My tall is down, my ears are flat,
I’m trembling here outside the door,
Oh, don’t you love me anymore?
Write the rhyming words from the above poetic lines
Answer:
The rhyming words are ‘that – flat’ and ‘door – anymore’

Rhyming words.
Match the rhyming words from the poem.

1. Hark (a) do
2. Too (b) fright
3. Yelp (c) dark
4. Grand (d) crouch
5. Couch (e) help
6. Night (f) hand

Answer:

  1. (c)
  2. (a)
  3. (e)
  4. (f)
  5. (d)
  6. (b)

The figure of speech.

Question 1.
What is being personified in the sentence – ‘The full moon peeped through partial clouds’?
Answer:
The full moon is being personified here. It peeps through the partial clouds.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 3 Fire Work Night

Question 2.
Which of the following is an example of personification?
(a) The chocolates smelled like a delicious cake.
(b) The chocolates smell delicious.
(c) The delicious smell of chocolates invited me to eat them.
(d) I dreamt of delicious chocolates.
Answer:
(c) The delicious smell of chocolates invited me to eat them. ]

Question 3.
Personification is _______
(a) giving human attributes to human beings.
(b) comparing unrelated things.
(c) giving human attributes to non-human objects.
(d) talking the negative aspects of a person.
Answer:
(c) giving human attributes to non-human objects.

Fire Works Night Additional Questions

I. Poem Comprehension.

Question 1.
Mistress, Master, hear me yelp,
(a) Who is yelping?
Answer:
The dog is yelping.

(b) What does the word ‘yelp’ mean?
Answer:
It means ‘a sharp painful cry’.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 3 Fire Work Night

Question 2.
Oh, don’t you love me anymore?
(a) Who is the dog questioning?
Answer:
The dog is questioning the mistress.
(b) Why is he asking such a question?
Answer:
He is asking this question because he has been left outside and no one is responding to his cry.

II. Poetic Devices.

Question 1.
Before these fireworks begin
(a) Pick out the words in alliteration.
Answer:
Before – begin are the words in alliteration.

Question 2.
The lights are on, it’s warm and grand-
Mistress, let me lick your hand
Before I slip behind the couch.
There I’ll hide myself and crouch
(a) Write the rhyme scheme of the above poetic lines.
Answer:
The rhyme scheme of the above poetic lines is ‘aabb’.

III. Short Questions and Answers.

Question 1.
When were the fireworks burst?
Answer:
They were burnt on a bonfire night.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 3 Fire Work Night

Question 2.
Why were the ears of the dog flat?
Answer:
The ears of the dog were flat because it was scared.

Question 3.
What did the dog feel, when it went in?
Answer:
The dog felt warm, and safe inside the house.

Question 4.
What did the mistress ask her children?
Answer:
She asked them whether she can allow the dog into the house.

Question 5.
Why did the dog say that he would guard the mistress safely all night?
Answer:
The dog said that he would guard the mistress safely because she understood his fright.

IV. Paragraph Question with Answer.

Question 1.
Narrate the fright of the dog left outside the house?
Answer:
The dog is left outside the house on a bonfire night. He gets scared by the sound and bursting of fireworks. He requests his mistress and master to allow him into the house. He is unable to bear the loud bang sound. Out of fear, his tail is down and the ears are flat. He trembles outside the door. He says that he will die with fright if they don’t allow him into the house. As soon as the mistress opens the door, he rushes through and feels safe inside. It feels grateful to her mistress.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 3 Fire Work Night

Fire Work Night Summary

The poem focuses on a dog being scared by the fireworks on a Bonfire night. A dog requests his mistress to let him into the house as he is scared of the guns shooting at night. He couldn’t bear the loud ‘bang’ sound. Out of fear, his tail is down and his ears are flat. He is trembling outside the door. He says that he will die with fright if they don’t allow him into the house.

The mistress opens the door wide and the dog rushes in. He feels safe inside, as the lights are on. It is warm and grand inside. He feels grateful to the mistress and wants to show it by licking her hand before he slips behind the couch. He will hide there and crouch in safety till the bangs are done. After that, he will run to his kennel and guard her safety because she understood his fright.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 1 My Hobby: Reading

Students can Download English Poem 1 My Hobby: Reading Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 8th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 1 My Hobby: Reading

Explanation of poetic lines

Line No.

Poem Lines

Explanation

1

My hobby is reading The poet declares in the first line itself that reading is his hobby.

2-3

It helps me In thought breeding. He says his reading hobby helps him to grow and cultivate many good thoughts.

4-5

It takes me to places Near and far, Those thoughts take the poet not only to the nearby places but also to the remote and far areas.

6-7

It keeps my rational Doors ajar. The poet compares his mind to a room and expresses that reading habit enables him to keep the doors of his mind unlocked and half open to permit intelligent and logical reasoning. At the same time, it prevents the unwanted entry of bad and wrong things.

8-9

It teaches me To cackle and cry Reading practises the poet to take in both happiness and sorrow in the same spirit. It teaches him to laugh loudly during happy times and to cry and let out sorrow during painful times.

10-11

Without wings It lets me fly. Reading does not restrict or control the thoughts of the poet. Without wings it allows his thoughts to soar high and fly.

12-13

I wish If all the children could read, The poet aspires that all the children should go to school and study, there should be no illiterates.

14

In constructing a vigorous society, He believes that if all the children are well educated, then they can build a dynamic, strong and powerful society.

15

Then we shall succeed. If such a society is created, we shall succeed and reach the pinnacle in our lives.

GLOSSARY

ajar – slightly open
breeding – procreation
cackle – informal laugh
constructing – establish / create
hobby – leisure time activity
rational – intelligence
read – educated
vigorous – powerful
without wings – without limits

1. Comprehension Questions.

Question 1.
What is the hobby of the poet?
Answer:
The poet’s hobby is reading.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 1 My Hobby: Reading

Question 2.
What does ‘ajar’ mean?
Answer:
‘Ajar’ means a slightly open door.

Question 3.
Can the poet fly without wings?
Answer:
As the poet reads the books, it lets him fly without wings.

Question 4.
What can children do to society if they read?
Answer:
If all the children could read, they could construct a dynamic society.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 1 My Hobby: Reading

Question 5.
What is the theme of the poem?
Answer:
The theme of the poem is creating a powerful society through reading.

2. On the basis of your understanding of the poem, tick the most suitable option to complete the statements.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 1 My Hobby Reading 1

3.Complete the table given below in order to understand the poem better.
Answer:
Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 1 My Hobby Reading 2

Figure Of Speech

a. Rhyming words :

A Tiny Little Plant
Deep in the heart of a little seed,
Lay buried so, so deep,
A tiny little plant fast asleep.
Out came the bright Sunshine,
Down crept its light,
Into the seed, too bright.
A little plant woke up to see,
How bright the world might be.

Answer the following:

Question 1.
List the rhyming words in the first three lines.
Answer:
The rhyming words – deep – asleep.

Question 2.
Which line in the poem rhymes with ‘Down crept its light’?
Answer:
Into the seed, too bright.

b. Rhyme Scheme:
Answer the following:

a. Identify the rhyme scheme of the given short poem.
My dog likes bones,
He eats them up,
He’s very sweet,
He’s just a pup.
Answer:
a b c b.

b. Complete this rhyme on your own with a abab rhyme scheme.
Peas porridge hot,
Peas porridge cold,
Answer:
Peas porridge in the pot Nine days old.

My Hobby: Reading Additional Questions

I. Poem Comprehension – Additional

Question 1.
My hobby is reading
It helps me
In thought breeding.
It takes me to places
Near and far,
It keeps my rational
Doors ajar.

(a) What does the word ‘rational’ mean?
Answer:
‘Rational’ means intelligence.

(b) Pick out the rhyming words in these lines.
Answer:
The rhyming words: Reading – breeding; far – ajar.

(c) How does reading help the poet?
Answer:
Reading helps the poet to grow and cultivate good thoughts.

(d) Whose hobby was reading in the poem ‘My Hobby’ ?
Answer:
Reading was the hobby of the poet Arunachalam Chandrashekaran.

(e) What does the term ‘think breeding1 mean?
Answer:
The term ‘thought breeding’ means cultivating many good thoughts in a person whose hobby is reading.

(f) How does reading take the poet near and far?
Answer:
When the poet reads about content related to something near him and when he reads the content of something far, it takes him near and far.

(g) What are ‘rational doors’?
Answer:
The poet compares his mind to a room and reading habits are the doors of his mind.

2. It teaches me
To cackle and cry
Without wings
It lets me fly.

(a) Why should reading teach us both to laugh and cry?
Answer:
Life is made of both joy and sorrow. Reading helps us to take both equally.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 1 My Hobby: Reading

b. How does the poet fly?
Answer:
The poet does not fly physically in the air. His thoughts expand and fly in all directions.

3. I wish
If all the children could read,
In constructing a vigorous society,
Then we shall succeed.

(a) Who can build a vigorous society?
Answer:
The children can build a vigorous society.

(b) How can we succeed?
Answer:
We can succeed, if we can build a dynamic, strong, and powerful society.

(c) Pick out the alliterated words.
Answer:
‘shall – succeed’ are the alliterated words.

II. Short Questions and Answers.

Question 1.
How does his hobby help him?
Answer:
His hobby helps him to cultivate many good thoughts.

Question 2.
Where does the reading take him?
Answer:
Reading takes him to the nearby as well as to the far and remote places.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 1 My Hobby: Reading

Question 3.
What does reading teach him?
Answer:
Reading teaches him to laugh loudly and at the same time even to cry.

III. Paragraph Questions with Answers.

Question 1.
What are the five ways in which reading helps us?
Answer:
Reading hobby helps us to grow and cultivate many good thoughts. The content we read not only takes to nearby places but also to the remote and far areas according to what we read.
Reading habit enables to keep the doors of our mind unlocked and half-open to permit intelligent and logical reasoning at the same time to prevent unwanted entry of bad and wrong things. Reading practices us to take in both happiness and sorrow in the same spirit. It teaches us to laugh loudly during happy times and to cry and let out sorrow during painful times. Reading does not restrict or control our thoughts. Without wings it allows our thoughts to soar high and fly.

Question 2.
How can we form a ‘vigorous society’ according to the poet Arunachalam?
Answer:
According to the poet Arunachalam we can form a vigorous – active, strong, healthy and a dynamic society if all the children cultivate a reading habit, go to school, study and are educated. In such a society the people will be successful, prosper and flourish.

Poetic Devices in this poem.

The poet uses the following poetic devices in his poem, ‘My Hobby: Reading

1. Imagery: The poet weaves the advantages of reading hobby in his imagination.
a) The poet does not physically travel ‘near and far’, only his thoughts travel.
b) There is no literal door, the poet imagines his mind’s entrance as ‘door’,
c) The poet does not fly in the air. His thoughts, imaginations and ideas only made to ‘fly’ by his ‘ reading hobby.

2. Rhyme : This short poem has rhyming ending at every alternate line.
Reading and breeding; far and ajar; cry and fly; read and succeed.

3. Couplet: It is a fifteen-line poem. Each couplet .after the first line presents a different thought concept.
Example: Line 2, 3 tells about thought breeding, line 4,5 speaks of ‘rational door’.
Line 6, 7 about joy and sorrow, lines 8,9 flying without wings.

Pick out the rhyming words from the poem and write them in the table.
Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 1 My Hobby Reading 3

Warm up

Question 1.
What are your leisure time activities? Why do you do them?
Answer:
My leisure activities are watching television and singing. I do them because they relax my soul and body.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 1 My Hobby: Reading

Question 2.
Do you read books? What types of books do you read?
Answer:
Yes, I read books. I read books of Enid Blyton, Ruskin Bond and Comic books.

My Hobby: Reading Summary

The poem is written in 2010 by Arunachalam Chandrashekharan, a professional in library and information sciences. His long term deep association with the books in his library has made him to script this poem on reading as a great hobby.

The poet declares in the first line itself that reading is his hobby. He says his reading hobby helps him to grow and cultivate many good thoughts. Those thoughts take the poet not only to the nearby places but also to the remote and far areas.

The poet compares his mind to a room and expresses that reading habit enables him to keep the doors of his mind unlocked and half open to permit intelligent and logical reasoning. At the same time, it prevents the unwanted entry of bad and wrong things. Reading practises the poet to take in both happiness and sorrow in the same spirit. It teaches him to laugh loudly during happy times and to cry and let out sorrow during painful times.

Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Poem Chapter 1 My Hobby: Reading

Reading does not restrict or control the thoughts of the poet. Without wings it allows his thoughts to soar high and fly.

The poet aspires that all the children should go to school and study, there should be no illiterates. He believes that if all the children are well educated, then they can build a dynamic, strong and powerful society. If such a society is created, we shall succeed and reach the pinnacle in our lives.