Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Ex 5.1

Students can Download Maths Chapter 5 Information Processing Ex 5.1 Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 8th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Ex 5.1

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Online or television advertisements influence on spending decisions by
(a) using special music
(b) making me think I need the item
(c) using attractive pictures
(d) all the above
Answer:
(d) all the above

Question 2.
When I go shopping, I will buy
(a) something that looks attractive
(b) something my friend has
(c) something that I need to purchase
(d) the first thing I see in the store
Answer:
(c) something that I need to purchase

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Ex 5.1

Question 3.
The best shopping choice is
(a) always shop at brand name stores
(b) compare the choices before buying
(c) the same thing my friends bought
(d) always buy at a regular shop
Answer:
(b) compare the choices before buying

II. Say true or false:

Question 1.
Wise consumers take time to compare two or three shops before spending money.
Answer:
True

Question 2.
Taking time to analyse advertisements cannot save money when shopping.
Answer:
False

Question 3.
One cannot shop on double and triple coupon discounts in available days.
Answer:
True

Question 4.
Every time one must make a shopping list and stick on within his/her budget.
Answer:
False

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Ex 5.1

III. Find the best buy of the following purchases:

(i) A pack of 5 chocolate bars for ₹ 175 or 3 chocolate bars for ₹ 114?
(ii) Basker buy 1 1/2 dozen of eggs for ₹ 81 and Aruna buy 15 eggs for ₹ 64.5?
Solution:
(i)
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Ex 5.1 1
Best buy is a pack of 5 chocolate bars for ₹ 175.

(ii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Ex 5.1 2
Best buy is 15 eggs for ₹ 64.5

Question 4.
Using the given picture find the total special offer price of fresh sweets and bakery products to buy 1/2 kg laddu, 1 kg cake, 6 pockets of bread.
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Ex 5.1 80

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Ex 5.1
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Ex 5.1 4

Question 5.
Using given picture prepare a price list.
Suppose you plan to buy 1 1/2 kg of apple, 2 kg of pomegranate, 2 kg of banana, 3 kg of mango, 1/2 kg of papaya, 3 kg of onion, 1 1/2 kg of tomato, and 1 kg of carrot in shop 1, how much will you save compared to shop 2.
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Ex 5.1 90
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Ex 5.1 6
Price in shop 2 – Shop 1 = 715 – 675.75 = ₹ 39.25
We can save ₹ 39.25 in shop 1 compared to shop 2.

Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Ex 5.1

Question 6.
When you plan to buy a shirt, one shop offers a discount of ₹ 200 on MRP ₹ 1000 and another shop offers 15% discount on the same MRP. Where would you buy?
Solution:
Price in Ist shop = ₹ 1000 – ₹ 200 = ₹ 800
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Ex 5.1 7

Question 7.
Amazing park is offers a package deal of 5 entrance passes for ₹ 130. If one entrance pass normally costs ₹ 30, how much will you save by taking advantage of this special deal?
Solution:
Cost of one entrance pass = ₹ 30
∴ Cost of 5 entrance passes = 5 × 30 = ₹ 150
But special deal price = ₹ 130
Amount of saving = 150 – 130 = ₹ 20

Question 8.
Consider that you are going to buy the toys that are given below in the price list. Prepare a comparison price chart table and find where will you get the best offer price and also find how much you save?
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Ex 5.1 8
[The amount to the nearest rupee as ₹ 789.84 is rounded off to ₹ 790]
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Information Processing Ex 5.1 9
By shopping at Toys & Trades mart we can save ₹ 512 (4328 – 3816) then Golden toys in Toys & Trades mart we get the best price.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top