Class 10

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium

Students can Download Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium Pdf, Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium

General Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts
  2. You are to attempt all the questions in each part. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II, III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers 1 to 14 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each.
    These are to be answered by writing the correct answer along with the corresponding option code and the corresponding answer
  5. Question numbers 15 to 28 in Part II are of two marks each. Any one question should be answered compulsorily.
  6. Question numbers 29 to 42 in Part III are of five marks each. Any one question should be answered compulsorily.
  7. Question numbers 43 to 44 in Part IV are of Eight marks each. Draw diagrams wherever necessary.

Time: 3 Hours
Maximum Marks: 100

Part – I

Answer all the questions. Choose the correct answer [14 × 1 = 14]

Question 1.
Which country emerged as the strongest in East Asia towards the close of nineteenth century?
(a) China
(b) Japan
(c) Korea
(d) Mongolia
Answer:
(b) Japan

Question 2.
Who made peru as part of their dominions?
(a) English
(b) Spaniards
(c) Russian
(d) French
Answer:
(b) Spaniards

Question 3.
What was the name of the Samaj founded by Dayanand Saraswati?
(a) Arya Samaj
(b) Brahmo Samaj
(c) Prathana Samaj
(d) Adi Brahmo Samaj
Answer:
(a) Arya Samaj

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 4.
Who had borrowed money from the East India Company to meet the expenses he had incurred during the Carnatic war?
(a) Velunachiyar
(b) Puli Thevar
(c) NawabofArcot
(d) Raja of Travancore
Answer:
(c) NawabofArcot

Question 5.
……………………..was the official newspaper of the Self-Respect Movement.
(c) Kudi Arasu
(b) Puratchi
(c) Viduthalai
(d) Paguththarivu
Answer:
(c) Kudi Arasu

Question 6.
The Southern most point of India is ……………..
(a) Andaman
(b) Kanyakumari
(c) Indira Point
(d) Kavaratti
Answer:
(c) Indira Point

Question 7
……………………is the highest gravity in India.
(a) Hirakud dam
(b) Bhakra Nangal dam
(c) Mettur dam
(d) Nagarjuna Sagar dam
Answer:
(b) Bhakra Nangal dam

Question 8.
The first Jute mill of India was established at ………………
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu
Answer:
(c) Maharashtra

Question 9.
Which of the following passes is not located in the Western Ghats of Tamil Nadu?
(a) Palghat
(b) Shencottah
(c) Bhorghat
(d) Achankoil
Answer:
(c) Bhorghat

Question 10.
Second staple food of the people of Tamil Nadu is…………………..
(a) Pulses
(b) Millets
(c) Oil seeds
(d) Rice
Answer:
(b) Millets

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 11.
The Indian constitution gives to its citizens………………………
(a) Double citizenship
(b) Single citizenship
(c) Single citizenship in some states and double in others .
(d) None of the above
Answer:
(b) Single citizenship

Question 12.
The Agreement signed by India and China in 1954 related …………..
(a) Trade and Commerce
(b) Restoration of normal relations
(c) Cultural exchange programmes
(d) The Five Principles of Co-existence
Answer:
(d) The Five Principles of Co-existence

Question 13.
Which one sector is highest employment in the GDP?
are an essential aspect of a nation’s development.
(a) Agricultural Sector
(b) Industrial Sector
(c) Service Sector
(d) None of the above
Answer:
(c) Service Sector

Question 14.
………………are an essential aspect of a nation’s development.
(a) Agriculture
(b) Industry
(c) Railway
(d) None of these
Answer:
(a) Agriculture

Part – II

Answer any 10 questions. Question No. 28 is compulsory. [10 × 2 = 20]

Question 15.
Point out the essence of the Berlin Colonial Conference 1884-1885.
Answer:

  • The Berlin Colonial Conference of 1884-85 had that Africa should be divided into spheres of influence of various colonial powers.
  • The war between the British and Boers in South Africa, however, was in defiance of this
    resolution.

Question 16.
Write a note on Third World Countries.
Answer:

  • The capitalist countries led by the US were politically designated as the First Worlds, while the communist states led by the Soviet Union came to be known as the Second World states, outside these two were called third World.
  • During the Cold War, third World consisted of the developing world the former colonies of Africa, Asia, and Latin America.
  • With the break up of the Soviet Union in 1991, and the process of globalisation, the term Third World has lost its relevance.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 17.
What do you mean by drain of wealth?
Answer:
The colonial economy was a continuous transfer of resources from India to Britain without any favourable returns back to India. This is called the drain to wealth.

Question 18.
Discuss the importance of Hindu Religious Endowment Act passed by the Justicite ministry ?
Answer:

  • Tamil Nadu has a large number of temples. These temples commanded huge resources which were monopolised and exploited by the dominant caste in the society and led to mismanagement of public resources.
  • The Justice Party introduced the Hindu Religious Endowment Act in 1926 and enabled any individual, irrespective of their caste affiliation, to become member of the temple committee and govern the resources of the religious institutions.

Question 19.
State the west flowing rivers of India.
Answer:

  • The Narmada and the Tapi are the west flowing rivers of the Peninsular India:
  • These rivers drain into the Arabian Sea.
  • These rivers form estuaries on the west coast.
  • These rivers are devoid of an large tributary system.
  • Narmada river is the largest among the west flowing rivers of peninsular India. Its principal tributaries are Bushner, Halon, Heran, Banjar, Dudhi, Shakkar, Tawa, Bama and Kolar.
  • Tapti river is one of only the three rivers in peninsular India that run from east to west. The others being the Narmada and the Mahi.
  • The major tributaries are Vaki, Gomai, Arunavati, Aner, Nesu, Buray Panjhra and Bori. It outfall into the Arabian sea through the Gulf of Cambay.

Question 20.
Write a note on Pipeline network transport in India.
Answer:

  • Pipelines are used for transporting crude oil, petroleum products and natural products and natural gas from oil fields to the refineries, factories and big thermal power plants.
  • Pipelines are more reliable and considerably safer mode of transportation.
  • The possibility of pilferage or product less on pipelines is almost negligible. The basic limitations of pipelines is that they are capital intensive mode of transportation.

Question 21.
How is coastal plain formed?
Answer:
It is formed by the rivers that flow towards east and drain in the Bay of Bengal.

Question 22.
What is MRTS?
Answer:
MRTS means mass Rapid Transport System and currently developing a Metro System, with its first underground stretch in operation since May 2017.

Question 23.
What is a Writ?
Answer:
A writ is an order or command issued by a Court in writing under its seal.

Question 24.
Write about India’s foreign policy.
Answer:
Nehru, India’s first Prime Minister, was opposed to the rivalry of the two superpowers (America and Russia). The aim of India’s foreign policy of that time was ‘world co-operation, world peace, end of colonial imperialism, racial equality and non-alignment’.

Question 25.
What is meant by Gross Domestic Product?
Answer:
The GDP is the market value of all the final goods and services produced in the country during a time period.

Question 26.
Write the types of globalization.
Answer:
There are three types of globalization –

  • Archaic globalization
  • Proto globalization and
  • Modem globalization.

Question 27.
Why we pay tax to the government?
Answer:
The levying of taxes aims to raise revenue to fund governance or to alter prices in order to affect demand. States and their functional equivalents throughout history have used money provided by taxation to carry out many functions.

Some of these include expenditures on economic infrastructure (transportation, sanitation, public safety, education, healthcare cur systems, to name a few), military, scientific research, culture and the arts, public works and public insurance and the operation of government itself. A government’s ability to raise taxes is called its fiscal capacity.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 28.
Name the states that lead in the production of iron ore in India.
Answer:
Jharkhand, Odisha, Chattisgarh, Karnataka, Andhra Pradesh and Tamil Nadu.

Part – III

Answer any 10 questions. Question No. 42 is compulsory. [10 × 5 = 50]

Question 29.
Fill in the blanks:
(i) Japan forced a war on China in the year ………………
(ii) The major tribal revolt took place in chota nagpur region was ……………
(iii) The Cauvery rises in hills of …………………. district in Karnataka.
(iv) Governor of the state government surrenders his resignation to
(v) A better economy introduce rapid development of the ……………….
Answers
(i) 1894
(ii) Kolrevolt
(iii) Coorg
(iv) President
(v) Capital market

Question 30.
Match the following:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 1
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 2

Question 31.
Match the following:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 3
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 4

Question 32.
(a) Distinguish between
(i) Himalayan Rivers and Peninsular Rivers.
(ii) Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands.
Answer:
(a) (i) Himalayan Rivers and Peninsular Rivers

Himalayan Rivers:

  • Originate from Himalayas.
  • Long and wide Perennial in nature.
  • Perennial in nature.
  • Unsuitable for hydropower generation.
  • Middle and lower courses are navigable.

Peninsular Rivers:

  • Originate from Western Ghats.
  • Short and arrow.
  • Non Perennial in nature.
  • Suitable for hydropower generation.
  • Not useful for navigation.

(ii) Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands
Andaman and Nicobar Islands :

  • They are located in the Bay of Bengal.
  • They are far off from India.
  • Port Blair is the capital.
  • They are about 572 islands.
  • Only 38 are inhabited.

Lakshadweep Islands:

  • They are located in the Arabian Sea.
  • They are of coral origin
  • Kavaratti is the administration headquaters.
  • They are 27 islands here.
  • Only 11 islands are inhabited.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium

(b) Give reason: The great Indian desert is called Marusthali.
Answer:
The Thar desert, also known as the Great Indian desert is a large arid region in the north western part of the Indian Subcontinent that covers an area of 2,00,000 Km2 and forms a natural boundary between India and Pakistan.

Marusthali means sand-dune. It covered eastern portion of the Great Indian Thar Desert in western Rajasthan. It extends over about 24,000 square miles north of the Luni River.

Question 33.
Attempt an essay on the Arab-Israeli wars of 1967 and 1973.
Answer:
(i) The formation of Palestinian Liberation Organisation (PLO) was never friendly to Israel. It came to be attached frequently by Palestinian guerrilla groups based in Syria, Lebanon and Jordan. Israel also made violent retaliation.

(ii) In November 1966, Israel attacked the village of Al-Sami in the Jordanian West Bank. The death toll in this attack was 18. In April 1967 Israel started air battle with Syria which resulted in the shooting down of six Syrian Mig fighter jet.

(iii) In his bid to show Egypt’s support for Syria, Nasser mobilised Egyptian forces in the Sinai, seeking the removal of UN emergency forces stationed there on May 18. On May 22, he closed the Gulf Aqaba to Israeli shifting.

(iv) On June 5, Israel stopped a sudden pre-emptive air strike that destroyed more than 90 percent of Egypt’s air force on the tarmac. A similar air assault was in capacitated the Syria air force. Within three ways, Israel captured the Gaza Strip and all the Senai Peninsula up to the East Bank of the Suez Canal.

(v) On June 7, the Israeli forces drove Jordanian forces out of East Jerusalem and most the West Bank. The War ended when the UN Security Council called for a ceasefire. Arab-Israel War of 1973: Egypt and Syria made a secret agreement in January 1973 to bring their armies under one command.

(vi) Hafez al-Assad, the President of Syria was keen on retrieving Golan Heights. As Assad was aware that his country’s weapons were dated, he offered the Israelis a peace deal of they would withdraw from Sinai. Israel rejected the offer.

(vii) Egypt and Syria then launched a sudden attack on the Yom Kippur religions holiday on 6 October 1973. Though Israel suffered heavy casualties, it could finally push back the Arab forces. But this time, due to UN intervention, Israel was forced to return to 1967 position. Arabs gained nothing out of this war too.

Question 34.
Estimate Periyar E.V.R’s decisive contribution to the social transformation of Tamil Nadu?
Answer:
Periyar was a great social reformer. His contribution to the social transformation of Tamil Nadu is really praise worthy.

  • He launched ‘Temple entry’ movement to provide the lower caste people easy access to the temples.
  • He also started the Self-Respect movement in 1925, with the determination that there ought to be ‘no God; no religion; no Gandhi; no Congress; and no Brahmins’.
  • Periyar was critical of patriarchy. He condemned child marriage and the Devadasi system. Right from 1929, when the Self-Respect conference began to voice its concern over the plight of women, Periyar had been emphasising on women’s right to divorce and property.
  • He advocated atheism as a mode of critique to deconstruct the established practices of faith, culture and custom. Periyar wanted religion to be replaced by rationalism.
  • He welcomed equal rights for males and females in property, guardianship and adoption. He was strong champion of birth control and contraception.

Question 35.
What is urbanization? Explain its impacts.
Answer:
The process of society’s transformation from rural to urban is known as urbanization. The level of urbanization of a place is assessed based on the size of population of the towns and cities and the proportion of population engaged in non agricultural sectors. These two are closely linked to the process of industrialization and expansion of the secondary and tertiary sectors of economy.

Impacts of urbanization:

  • Urbanization and population concentration go hand – in – hand and are closely related to each other. A rapid rate of urbanization in a society is taken as an indicator of its economic development.
  • Urbanization is increasing rapidly in the developing countries including India.
  • Rural to urban migration leads to population explosion in urban areas. Metropolitan cities like Mumbai, Kolkatta and Delhi have more population than that can accommodate.

The following are the major problem of urbanization in India:

  • It creates urban sprawl.
  • It makes overcrowding in urban centres.
  • It leads to shortage of houses in urban areas.
  • It leads to the formation of slums.
  • It increases traffic congestion in cities.
  • It creates water scarcity in cities.
  • It creates drainage problems.
  • It poses the problem of solid waste management.
  • It increases the rate of crime.

Question 36.
Write about Road Safety Rules.
Answer:

  • Aware of the road signals
  • Stop, look and cross
  • Listen and ensure whether a vehicle is approaching
  • Don’t rush on roads
  • Cross roads in pedestrian crossings
  • Don’t stretch hands while driving vehicles
  • Never cross road at bends and stay safe in a moving vehicle

Question 37.
What are the powers and functions of the Chief Minister?
Answer:
The powers and the functions of the Chief Minister are:

  • The Chief Minister is the head of the Council of Ministers. He recommends the persons who can be appointed as ministers by the Governor. He allocates the portfolio among the ministers.
  • He presides over the meetings of the council of Ministers and influences its decisions.
  • The Chief Minister is the principal channel of communication between Governor and the Council of Ministers.
  • He announces the Government policies on the floor of the House. He can introduce the Bills in the Legislative Assembly.
  • For smooth functioning of the State and for good Centre – State relations, he has to develop a rapport with the Union Government.

Question 38.
Explain the role of taxation in economic development.
Answer:
The role of taxation in developing economics is as follows.

1. Resource mobilisation: Taxation enables the government to mobilise a substantial amount of revenue. The tax revenue is generated by imposing direct taxes such as personal income tax and corporate tax and indirect taxes such as customs duty, excise duty, etc.

2 Reduction in equalities of income: Taxation follows the principle of equity. The direct
taxes are progressive in nature. Also certain indirect taxes, such as taxes on luxury goods, is also progressive in nature.

3. Social welfare: Taxation generates social welfare. Social welfare is generated due to higher taxes on certain undesirable products like alcoholic products.

4. Foreign exchange: Taxation encourages exports and restricts imports, Generally developing countries and even the developed countries do not impose taxes on export items.

5. Regional development: Taxation plays an important role in regional development, Tax incentives such as tax holidays for setting up industries in backward regions, which induces business firms to set up industries in such regions.

6. Control of inflation: Taxation can be used as an instrument for controlling inflation. Through taxation the government can control inflation by reducing the tax on the commodities.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 39.
Write briefly the history of globalization.
Answer:
The historical background of globalization can be discussed in three steps –
(i) Archaic Globalization – It is an early form of globalization. It existed during the Hellenistic Age. It established a trade link between the Roman Empire, Parthian Empire and the Han Dynasty. The commercial links between these powers inspired the development of the Silk Road. The Islamic Golden Age was also an important early stage of globalization.

(ii) Proto Globalization – It was characterised by the rise of maritime European empires in the 16th and 17th centuries. In the 17th century, globalization became private business phenomenon like British East India Company founded in 1600, described as the first multinational company.

(iii) Modern Globalization – The 19th and 20th centuries witnessed the advent of modem globalization. Global trade and capital investment increased. Several multinational firms came into being.

Question 40.
What are the contributions of Industrialization to development?
Answer:

(i) As stated earlier, it is essential to produce inputs to other producers in an economy. Even agriculture requires inputs from industry such as fertilisers and tractors to increase productivity.

(ii) Second, a market exists for both producers and consumer goods. Even services like banking, transport and trade are dependent on production of industrial goods.

(iii) Third, by using modem methods of production, industries contribute to better productivity and hence lower cost of production of all goods produced. It therefore helps people to buy goods at a cheaper rate and help create demand for more products.

(iv) Fourth, through such expansion of production, industrialisation helps to absorb the labour force coming out of agriculture. Employment generation is therefore an important objective of industrialisation.

(v) Fifth, a related advantage of industrialisation is therefore technological change. Through use of modem techniques, industrialisation contributes to learning of such methods and their improvement. As a result labour productivity, ie, output per unit of labour input increases, which can help workers earn higher wages.

(vi) Sixth, expanding incomes lead to more demand for goods and services. If an economy is not able to produce enough to meet such demand, it has to rely on imports and therefore spend a lot of foreign exchange. If the economy does not earn enough from exporting, it will be difficult to meet the growing demand. Industrialisation therefore helps an economy to save and also generate foreign exchange through exports. .

Question 41.
Draw a time line for the following:
five important events between 1889-1935.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium – 5

Question 42.
Mark the following places on the world map.
(i) Great Britain
(ii) Russia
(iii) Hawai Island
(iv) Germany
(v) Norway
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 6

Part – IV

Answer both questions. [2 × 8 = 16]

Question 43.
(a) Japanese Aggression in South-east Asia
(i) Name the South-east Asian countries which fell to the Japanese.
(ii) Account for the setback of Allies in the Pacific region?
(iii) What is the significance of Battle of Midway?
(iv) What happened to the Indians living in Burma?
Answer:
(a) Japanese Aggression in South-east Asia:

(i) Guam, the Philippines, Hong Kong, Singapore, Malaya, the Dutch East Indies (Indonesia) and Burma.
(ii) The Allies faced many reverses in the Pacific region because of their inadequate preparations. The colonial rulers, especially the British, withdrew from their territories, leaving the local people to face the atrocities of the Japanese.
(iii) The US navy defeated the Japanese navy in the Battle of Midway.
(iv) Many Indians walked all the way from Burma to the Indian border, facing hardships. Many died of disease and exhaustion. Those who remained suffered under the Japanese.

(b) Aligarh Movement
(i) What is the main aim of this movement? ‘
(ii) Who is considered the soul of this movement?
(iii) Why were English books translated into Urudu?
(iv) Name the college which was later raised to the status of a University?
Answer:
(b) Aligarh Movement:

(i) The main aim of the Aligarh Movement was to persuade the Muslims to acquire modem knowledge and English language.
(ii) Sir Sayed Ahmed Khan is considered the soul of the Aligarh Movement.
(iii) Many English Books were translated into Urdu in order to enable the Muslims to accept the western science and take up government services.
(iv) Aligarh Muhammadan Anglo-Oriental College.

[OR]

Question 43.
(c) Factors leading to the rise of National Movement.
(i) How did the national leaders inspire the people?
(ii) When was the Vernacular Press Act passed?
(iii) What was the policy of the British?
(iv) How did the British consider the Indians?
Answer:
(c) Factors leading to the rise of National Movement:

(i) They inspired the people with the ideas of self-respect and self-confidence.
(ii) The Vernacular Press Act was passed in 1878.
(iii) The British followed the policy of “Divide and Rule”.
(iv) The British considered the Indians as inferior and uncivilized.

(d) Maraimalai Adigal
(i) Name the Sangam texts for which Maraimalai Adigal wrote commentaries.
(ii) Name the journal where he worked as a young man.
(iii) Why did he oppose imposition of Hindi?
(iv) Who were the key influences in Maraimalai Adigal’s life?
Answer:
(d) Maraimalai Adigal

(i) Pattinappalai and Mullaipattu.
(ii) Siddhanta Deepika
(iii) Adigal promoted the use of pure Tamil words and removal of the Sanskrit influences from Tamil language. He painted out that Tamil language would suffer with the introduction of Hindi.
(iv) His teachers P. Sundaram Pillai and Somasundara Nayagar were the key influences in Maraimalai Adigal’s life.

Question 44.
Mark the following places on the given outline map of India.
(i) Zaskar range
(ii) River Ganga
(iii) Baghelkhand Plateau
(iv) Coffee growing area
(v) Any one Iron ore production area
(vi) Bombay high
(vii) Andaman & Nicobar Island
(viii) Cotton growing area
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 7

[OR]

Mark the following places on the given outline map of Tamil Nadu:
(i) Red soil area
(ii) Mangrove forest
(iii) Villupuram
(iv) One oil seeds area
(v) Udagamandalam
(vi) Kancheepuram
(vii) Gomukhi dam
(viii) River Tamirabarani
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 8

Map for Q. 42
(i) Great Britain
(ii) Russia
(iii) Hawai Island
(iv) Germany
(v) Norway
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 10

Map for Q. 44
(i) Zaskar range
(ii) River Ganga
(iii) Baghelkhand Plateau
(iv) Coffee growing area
(v) Any one Iron ore production area
(vi) Bombay high
(vii) Andaman & Nicobar Island
(viii) Cotton growing area
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 9

Map for Q. 44
(i) Red soil area
(ii) Mangrove forest
(iii) Villupuram
(iv) One oil seeds area
(v) Udagamandalam
(vi) Kancheepuram
(vii) Gomukhi dam
(viii) River Tamirabarani
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 11

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Students can Download Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium Pdf, Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Instructions

  • The question paper comprises of four parts.
  • You are to attempt all the parts. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  • All questions of Part I, II, III and IV are to be attempted separately.
  • Question numbers 1 to 14 in Part I are Multiple Choice Quèstions of one-mark each. These are to be answered by choosing the most suitable answer from the given four alternatives and.writing the option code and the corresponding answer.
  • Question numbers 15 to 28 in Part II àre two-marks questions. These are to be answered in about one or two sentences.
  • Question numbers 29 to 42 in Part III are five-marks questions. These are to be answered in about three to five short sentences.
  • Question numbers 43 to 44 in Part IV are eight-marks questions. These are to be answered in detail. Draw diagrams wherever necessary.

Time: 3 Hours
Max Marks: 100

PART-I

I. Choose the correct answer. Answer all the questions. [14 × 1 = 14]

Question 1.
Let f and g be two functions given by f = {(0,1),(2,0),(3,-4),(4,2),(5,7)} g = {(0,2),(1, 0),(2,4),(-4,2),(7, 0)} then the range of fog is …………. .
(1) {0,2,3,4,5}
(2) {-4,1,0,2,7}
(3) {1,2,3,4,5}
(4) {0,1,2}
Answer:
(4) {0,1,2}

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 2.
An A.P consists of 31 terms. If its 16th term is m, then the sum of all the terms of this A.P. is …………. .
(1) 16m
(2) 62 m
(3) 31m
(4) \(\frac{31}{2}\)m
Answer:
(3) 31m

Question 3.
The value of (13 + 23 + 33 +….+ 153) – (1 + 2 + 3 +….+ 15) is …………. .
(1) 14400
(2) 14200
(3) 14280
(4) 14520
Answer:
(3) 14280

Question 4.
Which of the following should be added to make x4 + 64 a perfect square …………. .
(1) 4x2
(2) 16x2
(3) 8x2
(4) -8x2
Answer:
(2) 16x2

Question 5.
The number of points of intersection of the quadratic polynomial x2 + 4x + 4 with the X axis is …………. .
(1) 0
(2) 1
(3) 0 or 1
(4) 2
Answer:
(2) 1

Question 6.
In the adjacent figure ∠BAC = 90° and AD ⊥BC then …………. .
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 1
(1) BDCD = BC2
(2) AB.AC = BC2
(3) BD.CD = AD2
(4) AB.AC = AD2
Answer:
(3) BDCD = AD2

Question 7.
If (5, 7), (3, p) and (6, 6) are collinear, then the value of p is …………. .
(1) 3
(2) 6
(3) 9
(4) 12
Answer:
(3) 9

Question 8.
(1 + tan θ + sec θ) (1 + cot θ – cosec θ) is equal to …………. .
(1) 0
(2) 1
(3) 2
(4) -1
Answer:
(3) 2

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 9.
The total surface area of a cylinder whose radius is \(\frac{1}{3}\) of its height is
(1) \(\frac{9 \pi h^{2}}{8}\) sq. units
(2) 24πh2 sq. units
(3) \(\frac{8 \pi h^{2}}{9}\) sq. units
(4) \(\frac{56 \pi h^{2}}{9}\) sq. units
Answer:
(3) \(\frac{8 \pi h^{2}}{9}\) sq. units

Question 10.
The mean of 100 observations is 40 and their standard deviation is 3. The sum of squares of all deviations is …………. .
(1) 40000
(2) 160900
(3) 160000
(4) 30000
Answer:
(2) 160900

Question 11.
The probability a red marble selected at random from a jar containing p red, q blue and r green marbles is …………. .
(1) \(\frac{q}{p+q+r}\)
(2) \(\frac{p}{p+q+r}\)
(3) \(\frac{p+q}{p+q+r}\)
(4) \(\frac{p+r}{p+q+r}\)
Answer:
(1) \(\frac{q}{p+q+r}\)

Question 12.
If there are 28 relation from a set A = {2,4, 6, 8} to a set B, then the number of elements in B is …………. .
(1) 7
(2) 14
(3) 5
(4) 4
Answer:
(1) 7

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 13.
If a1 ,a2, a3 ……….. are in A.P. such that \(\frac{a_{4}}{a_{7}}=\frac{3}{2}\), then the 13th term of the AP is …………. .
(1) \(\frac{3}{2}\)
(2) 0
(3) 12a1
(4) 14a1
Answer:
(2) 0

Question 14.
The X-intercept of the line 2x – 3y + 5 = 0 is …………. .
(1) \(\frac{5}{2}\)
(2) \(\frac{-5}{2}\)
(3) \(\frac{2}{5}\)
(4) \(\frac{-2}{5}\)
Answer:
(2) \(\frac{-5}{2}\)

PART-II

II. Answer any ten questions. Question No. 28 is compulsory. [10 × 2 = 20]

Question 15.
A function f is defined by f(x) = 3 – 2x. Find x such that f(x2) = (f (x))2.
Answer:
f(x) = 3 – 2x
f(x2) = 3 – 2 (x2)
= 3 – 2x2
(f(x)2 = (3 – 2x)2
= 9 + 4x2 – 12x
But f(x2) = (f(x))2
3 – 2x2 = 9 + 4x2 – 12x
– 2x2 – 4x2 + 12x + 3 – 9 = 0
– 6x2 + 12x – 6 = 0
(÷ by – 6) ⇒ x2 – 2x + 1 = 0
(x – 1)(x – 1) = 0
x – 1 = 0 or x – 1 = 0
x = 1
The value of x = 1

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 16.
If f(x) = x2 – 1, g(x) = x – 2 find a, if gof (a) = 1.
Answer:
f(x) = x2 – 1 ; g(x) = x – 2
gof = g [f(x)]
= g(x2 – 1)
= x2 – 1 – 2
= x2 – 3
given gof (a) = 1
a2 – 3 = 1 [But gof(x) = x2 – 3]
a2 = 4
a = √4 = ± 2
The value of a = ± 2

Question 17.
Find the number of integer solutions of = 1 (mod 15).
Answer:
3x ≡ 1 (mod 15) can be written as
3x – 1 = 15k for some integer k
3x = 15k + 1
x = \(\frac{15 k+1}{3}\) = 5k + \(\frac{1}{3}\)
Since 5k is an integer, 5k + \(\frac{1}{3}\) cannot be an integer. So there is no integer solution.

Question 18.
Find the rational form of the number \(0 . \overline{123}\)
Answer:
Let x = \(0 . \overline{123}\)
= 0.123123123 ….
= 0.123 + 0.000123 + 000000123 + ….
This is an infinite G.P
Here a = 0.123, r = \(\frac{0.000123}{0.123}\) = 0.001
Sn = \(\frac{a}{1-r}=\frac{0.123}{1-0.001}=\frac{0.123}{0.999}\)
Sn = \(\frac{41}{333}\)

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 19.
Find the GCD of 12(x4 – x3), 8(x4 – 3x3 + 2x2) whose LCM is 24x3 (x – 1)(x – 2)
Answer:
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 2
p(x) = 12(x4 – x3)
= 12x3(x – 1)
g(x) = 8(x4 – 3x3 + 2x2)
= 8x2(x2 – 3x + 2)
= 8x2(x – 2) (x – 1)
L.C.M = 24x3(x – 1) (x – 2)
G.C.D = \(\frac{p(x) \times g(x)}{\text { L.C.M. }}\)
= \(\frac{12 x^{3}(x-1) \times 8 x^{2}(x-2)(x-1)}{24 x^{3}(x-1)(x-2)}\)
G.C.D = 4x2(x – 1)

Question 20.
Find the square root of the polynomial x4 – 12x3 + 42x2 – 36x + 9 by division method
Answer:
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 3
\(\sqrt{x^{4}-12 x^{3}+42 x^{2}-36 x+9}\) = |x2 – 6x + 3|

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 21.
Write expression \(\frac{\alpha+3}{\beta}+\frac{\beta+3}{\alpha}\) interms of α + β and αβ.
Answer:
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 4

Question 22.
In the given diagram show that ∆PST ~ ∆PQR
Answer:
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 5
In ∆PST and ∆PQR,
\(\frac{P S}{P Q}=\frac{2}{2+1}=\frac{2}{3}\) , \(\frac{P T}{P R}=\frac{4}{4+2}=\frac{2}{3}\)
Thus, \(\frac{P S}{P Q}=\frac{P T}{P R}\) and ∠P is common
Therefore, by SAS similarity,
∆PST ~ ∆PQR

Question 23.
Find the value of for which the given points (2,3), (4, a) and (6, -3) are collinear.
Answer:
Let the points be A (2, 3), B(4, a) and C(6, -3).
Since the given points are collinear.
Area of a triangle =0
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 6
\(\frac { 1 }{ 2 }\) [(x1y1 + x2y2 + x3y1) – (x2y1 + x3y2 + x1y3)] = 0
\(\frac { 1 }{ 2 }\) [(2a – 12 + 18) – (12 + 6a – 6)] = 0
2a + 6 – (6 + 6a) = 0
2a + 6 – 6 – 6a = 0
-4 a = 0 ⇒ a = \(\frac { 0 }{ 4 }\) = 0
The value of a = 0

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 24.
The horizontal distance between two buildings is 70 m. The angle of depression of the top of the first building when seen from the top of the second building is 45°. If the height of the second building is 120 m, find the height of the first building.
Answer:
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 7
Let the height of the first building AD be “x” m
∴ EC = 120 – x
In the right ∆ CDE,
tan 45° = \(\frac{C E}{C D}\)
1 = \(\frac{120-x}{70}\) ⇒ 70 = 120 – x
x = 50m
∴ The height of the first building is 50 m

Question 25.
If the coefficient of variation of a collection of data is 57 and its standard deviation is 6,84, then find the mean.
Answer:
Given coefficient of variation =57
Standard deviation (σ) = 6.84
C.V = \(\frac{\sigma}{\bar{x}}\)
57 = \(\frac{6.84}{\bar{x}} \times 100\)
x̄ = \(\frac{6.84}{57} \times 100=\frac{684}{57}=12\)
∴ Arithmetic mean x̄ = 12

Question 26.
The radius and height of a cylinder are in the ratio 2:7. If the curved surface area of the cylinder is 352 sq.cm. Find its radius.
Answer:
Let the radius be “2x” and the height be “7x”
Curved surface area = 352cm2
2πrh = 352
2 × \(\frac{22}{7}\) × 2x × 7x = 352
44 × 2x2 = 352
x2 = \(\frac{352}{44 \times 2}=\frac{176}{44}=4\)
x = √4 = 2
Radius of the cylinder (2 × 2) = 4 cm

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 27.
A number is selected at random from integers 1 to 100. Find the probability that it is not a perfect cube.
Answer:
Sample space = {1, 2, 3,…. 100}
n(S) = 100
Let A be the event of getting a perfect cube.
A = (1, 8, 27, 64)
n(A) = 4
p(A) = \(\frac{n(\mathrm{A})}{n(\mathrm{S})}\)
p(A) = \(\frac{4}{100}=\frac{1}{25}\)
The Probability that the selected number is not a perfect cube is
P(Ā) = 1 – P(A)
= 1 – \(\frac{1}{25}\)
= \(\frac{24}{25}\)

Question 28.
Find the value of k if 13 + 23 + 33 + ……… + k3 = 2025
Answer:
13 + 23 + 33 + ……… + k3 = 2025
\(\left[\frac{k(k+1)}{2}\right]^{2}\) = 2025
\(\frac{k(k+1)}{2}\) = \(\sqrt{2025}\) = 45
k2 + k = 90
K2 + k – 90 = 0
(k + 10) (k + 9) = 0
k = -10 or k = 9 k = 9 (k = -10) is not possible
∴ The value of k = 9

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Part – III

III. Answer any ten questions. Question No. 42 is compulsory. [10 × 5 = 50]

Question 29.
Let A = The set of all natural numbers less than 8, B = The set of all prime numbers less than 8, C = The set of even prime number. Verify that A × (B – C) = (A × B) – (A × C)
Answer:
A= {1,2, 3, 4, 5,6, 7}; B = {2, 3, 5,7} and C= {2}
B – C = {2, 3, 5, 7} – {2}
= {3,5,7}
A × (B – C) = {1,2, 3,4, 5,6,7} × {3, 5,7}
= {(1,3) (1, 5) (1, 7) (2, 3) (2, 5) (2, 7) (3,3) (3, 5) (3, 7) (4, 3) (4, 5) (4, 7) (5,3) (5, 5) (5, 7) (6, 3) (6, 5) (6, 7) (7, 3) (7, 5) (7, 7)} …. (1)

A × B = {1,2, 3,4, 5,6,7} × {2, 3, 5,7}
= {(1,2) (1, 3) (1, 5) (1, 7) (2, 2) (2, 3) (2, 5) (2, 7) (3, 2) (3, 3) (3, 5) (3, 7) (4,2) . (4, 3) (4, 5) (4, 7) (5, 2) (5, 3) (5, 5) (5, 7) (6, 2) (6, 3) (6, 5) (6, 7) (7, 2) (7, 3) (7, 5) (7, 7)}

A × C = {1,2, 3, 4, 5, 6, 7} × {2}
= {(1, 2) (2, 2) (3, 2) (4, 2) (5, 2) (6, 2) (7, 2)}

(A × B) – (A × C) = {(1, 3) (1, 5) (1, 7) (2, 3) (2, 5) (2, 7) (3, 3) (3, 5) (3, 7) (4, 3) (4, 5) (4, 7) (5, 3) 5, 5) (5, 7) (6, 3) (6, 5) (6, 7) (7, 3) (7, 5) (7, 7)} ….(2)
From (1) and (2) we get
A × (B – C) = (A × B) – (A × C)

Question 30.
If f(x) = x – 4, g(x) = x2 and h(x) = 3x – 5 prove that fo(goh) = (fog)oh
Answer:
f(x) = x – 4; g(x) = x2; h(x) = 3x – 5
fog (x) = f[g(x)]
= f(x2)
= x2 – 4
(fog) oh(x) = fog[h(x)]
= fog (3x – 5)
= (3x – 5)2 – 4
= 9x2 – 30x + 25 – 4
= 9x2 – 30x + 21 …. (1)
goh(x) = g[h(x)]
= g(3x – 5)
= (3x – 5)2
= 9x2 + 25 – 30x
fo(goh) x = f[goh(x)]
= f [9x2 – 30x + 25]
= 9x2 – 30x + 25 – 4
= 9x2 – 30x + 21 ….(2)
Fróm (1) and (2) we get (fog)oh = fo(goh)

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 31.
In an A.P., sum of four consecutive terms is 28 and their sum of their squares is 276. Find the four numbers.
Answer:
Let us take the four terms in the form (a – 3d), (a – d), (a + d) and (a + 3d).
Since sum of the four terms is 28,
a – 3d + a – d + a + d + a + 3d = 2%
4a = 28 gives a = 7
Similarly, since sum of their squares is 276,
(a – 3d)2 + (a – d)2 + (a + d)2+ (a + 3d)2 = 276.
a2 – 6ad + 9d2 + a2 – 2ad + d2 + a2 + 2ad + d2 + a2 + 6ad + 9d2 = 276
4a2 + 20d2 = 276 ⇒ 4(7)2 + 20d2 = 276.
d2 = 4 gives d = ± 2
If d = 2 then the four numbers are 7 – 3(2), 7 – 2, 7 + 2, 7 + 3(2)
That is the four numbers are 1, 5, 9 and 13.
If a = 7, d = -2 then the four numbers are 13, 9, 5 and 1
Therefore, the four consecutive terms of the A.P. are 1, 5, 9 and 13.

Question 32.
If a, b, c are three consecutive terms of an A.P. and x, y, z are three consecutive terms of a G.P. then prove that xb – c × yc – a × z a – b = 1.
Answer:
a, b, c are three consecutive terms of an A.P
∴ a = a, b = a + d and c = a + 2d respectively ……. (1)
x, y, z are three consecutive terms of a G.P
∴ x = x, y = xr, z = xr2 respectively ….(2)
L.H.S = xb – c × yc – a × z a – b
( Substitute the values from 1 and 2 we get)
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 8
L.H.S = R.H.S
Hence it is proved

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 33.
There are 12 pieces of five, ten and twenty rupee currencies whose total value is ₹105. But when first 2 sorts are interchanged in their numbers its value will be increased by ₹20. Find the number of currencies in each sort.
Answer:
Let the number of ₹5 currencies be “x”
Let the number of ₹10 currencies be “y”
and the number of ₹20 currencies be “z”
By the given first condition
x + y + z = 12 …….. (1)
By the given second condition
5x + 10y + 20z = 105
x + 2y + 4z = 21 (÷5) …….. (2)
By the given third condition
10x + 5y + 20z = 105 + 20
10x + 5y + 20z = 125
2x + y + 4z = 25 ………. (3)
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 9
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 10
Substituting the value of x = 7 in (5)
7 – y = 4 ⇒ – y = 4 – 7
-y = -3 ⇒ y = 3
Substituting the value of x = 7, y = 3 in …. (1)
7 + 3 + z = 12
z = 12 – 10 = 2
x = 7,y = 3,z = 2
Number of currencies in ₹ 5 = 7
Number of currencies in ₹ 10 = 3
Number of currencies in ₹ 20 = 2

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 34.
Find the square root of the expression \(\frac{4 x^{2}}{y^{2}}+\frac{20 x}{y}+13-\frac{30 y}{x}+\frac{9 y^{2}}{x^{2}}\)
Answer:
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 11

Question 35.
If A = \(\left[ \begin{matrix} 3 & 1 \\ -1 & 2 \end{matrix} \right]\) show that A2 – 5A + 7I2 = 0
Answer:
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 12
L.H.S = R.H.S
∴ A2 – 5A + 7I2 = 0

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 36.
State and prove Thales theorem
Answer:
A straight line drawn parallel to a side of triangle intersecting the other two sides, divides the sides in the same ratio.
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 13
Proof
Given : In ∆ABC, D is a point on AB and E is a point on AC.
To prove : \(\frac{A D}{D B}=\frac{A E}{E C}\)
Construction : Draw a line DE || BC
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 14
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 15

Question 37.
Find the value of k, if the area of a quadrilateral is 28 sq. units, whose vertices are (-4, -2), (-3, k), (3,-2) and (2,3)
Answer:
Let the vertices A (-4, -2), B (-3, k), C (3, -2) and D (2, 3)
Area of the Quadrilateral = 28 sq. units
\(\frac { 1 }{ 2 }\) [(x1y2 + x2y3 + x3y4 + x4y1) – (x2y1 + x3y2 + x4y3 + x1y4)] = 28
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 16
\(\frac { 1 }{ 2 }\) [(-4k + 6 + 9 – 4)-(6 + 3k – 4 – 12)] = 28
\(\frac { 1 }{ 2 }\) [(-4k + 11) – (3k – 10)] = 28
-4k + 11 – 3k + 10 = 56
-7k + 21 = 56
-7k = 56 – 21
-7k = 35 ⇒ 7k = -35
k = \(-\frac{35}{7}\) = -5
∴ The value of k = -5

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 38.
A bird is sitting on the top of a 80 m high tree. From a point on the ground, the angle of elevation of the bird is 45° . The bird flies away horizontally in such away that it remained at a constant height from the ground. After 2 seconds, the angle of elevation of the bird from the same point is 30° . Determine the speed at which the bird flies. (√3 = 1.732)
Answer:
A is the initial position of the bird
B is the final position of the bird
Let the speed of the bird be “s”
Distance = speed × time
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 17
∴ AB = 2 s
Let CD be x
∴ CE = x + 2s
In the ∆ CDA, tan 45° = \(\frac{A D}{C D}\)
1 = \(\frac{80}{x}\)
x = 80 …(1)
In the ∆ BCE
tan 30° = \(\frac{\mathrm{BE}}{\mathrm{CE}}\)
\(\frac{1}{\sqrt{3}}=\frac{80}{x+2 s}\)
x + 2 s = 80 √3
x = 80 √3 – 2 s …(2)
From (1) and (2) we get
80 √3 – 2 s = 80
80 √3 – 80 = 2s ⇒ 80(√3 – 1) = 2 s
s = \(\frac{80(\sqrt{3}-1)}{2}\) = 40 (1.732 – 1) = 40 × 0. 732 = 29. 28
Speed of the flying bird = 29. 28 m / sec

Question 39.
The total marks scored by two students Sathya and Vidhya in 5 subjects are 460 and 480 with standard deviation 4.6 and 2.4 respectively. Who is more consistent in performance?
Answer:
Total marks scored by Sathya = 460
Total marks scored by Vidhya = 480
Number of subjects = 5
x̄ = 92%
Mean marks of Sathya = \(\frac{460}{5}\)
Given standard deviation, (σ) = 4.6
Coefficient of variation = \(\frac{\sigma}{\bar{x}} \times 100 \%\)
= \(\frac{4.6}{92} \times 100 \%\)
= \(\frac{460}{92}=5 \%\)
Mean marks of vidhya = \(\frac{480}{5}\)
Given standard deviation (σ) = 2.4
Coefficient of variation = \(\frac{2.4}{96} \times 100=\frac{240}{96}=2.5 \%\)
CV1 > CV2
Vidhya coefficient of variation is less than Sathya
∴ Vidhya is more consistent.

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 40.
The perimeters of the ends of frustum of a cone are 207.24 cm and 169.56 cm. If the height of the frustum be 8 cm, find the whole surface area of the frustum. [Use π = 3.14]
Answer:
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 18
Let the radii of circular ends be R and r [R > r]
Perimeter of circular ends are 207.24 cm and 169.56 cm
∴ 2πR = 207.24 cm
⇒ R = \(\frac{207.24}{2 \pi}=\frac{207.24}{2 \times 3.14}=33\)
⇒ R = 33m and 2 πr = 169.56
⇒ r = \(\frac{169.56}{2 \pi}=\frac{169.56}{2 \times 3.14}=27\)
Slant-height of the frustum
l = \(\sqrt{h^{2}+(\mathrm{R}-r)^{2}}\)
\(=\sqrt{8^{2}+(33-27)^{2}}\)
\(=\sqrt{64+36}\) = 10 cm
The whole surface area of the frustum = π [(R2 + r22) + (R + r) l]
∴ Required whole surface area of the frustum
= 3.14 [332 + 272 + (33 + 27) × 10] cm2
= 3.14 [1089 + 729 + 600] cm2
= 3.14 [2418] cm2
= 7592.52 cm2

Question 41.
A jar contains 54 marbles each of which is blue, green or white. The probability of selecting a blue marbles at random from the jar is \(\frac { 1 }{ 3 }\) and the probability of selecting a green marble at random is \(\frac { 4 }{ 9 }\) . How many white marbles does the jar contain?
Answer:
n(S) =54
Let the number of blue marble, be ‘x’
Let A be the event of getting blue marbles
n(A) = x
P(A) = \(\frac{n(\mathrm{A})}{n(\mathrm{S})}\)
\(\frac{1}{3}=\frac{x}{54}\)
3x = 54
x = \(\frac{54}{3}\) = 18
Number of blue marble is 18. Let the number of green marble be “y”. Let B be the event of getting green marbles.
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 19
P(B) = \(\frac{n(\mathrm{B})}{n(\mathrm{S})}\)
\(\frac{4}{9}=\frac{y}{54}\)
9y = 54 × 4
y = \(\frac{54 \times 4}{9}\) = 24
Blue marbles + green marbles + white marbles = 54
18 + 24 + white marbles = 54
∴ Number of white marbles = 54 – 42 = 12
The jar contain 12 white marbles.

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 42.
One – fourth of a herd of camels was seen in the forest. Twice the square root of the herd had gone to mountain and the remaining 15 camels were seen on the bank of a river. Find the total number of camels.
Answer:
Le the total number of camels be ‘x’
Number of camels seen in the forest = \(\frac { x }{ 4 }\)
Number of camels gone to the mountain = 2√x
Number of camels on the bank of river = 15
Total number of camels = \(\frac { x }{ 4 }\) + 2√x + 15
x = \(\frac { x }{ 4 }\) + 2√x + 15
4x = x + 8√x + 60 (muliply by 4)
3x – 8√x – 60 = 0
Let x = a2
3a2 – 8√a2 – 60 = 0
3a2 – 8a – 6 = 0
3a (a – 6) + 10(a – 6) = 0
(3a + 10) (a – 6) = 0
3a + 10 = 0 or a – 6 = 0
a = \(\frac{-10}{3}\) or a = 6
x = \(\left(\frac{-10}{3}\right)^{2}\) or 62(x = a2)
x = \(\frac{100}{9}\) (or) 36
Number of camels can-not be a fraction
∴ Number of camels = 36

PART – IV

IV. Answer all the questions. [2 × 8 = 16]

Question 43.
(a) Construct a triangle similar to a given triangle PQR with its sides equal to \(\frac { 7 }{ 4 }\) of the corresponding sides of the triangle PQR
Answer:
Given a triangle PQR, we are required to construct another triangle whose sides are \(\frac { 7 }{ 4 }\) of the corresponding sides of the triangle PQR.
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 20
Steps of construction
1. Construct a ∆PQR with any measurement.
2. Draw a ray QX making an acute angle with QR on the side opposite to vertex P.
3. Locate 7 points (the greater of 7 and 4 in \(\frac { 7 }{ 4 }\))
Q1, Q2, Q3, Q4, Q5, Q6 and Q7 on QX so that
QQ1 = Q1Q2 = Q2Q3 = Q3Q4= Q4Q5 = Q5Q6 = Q6Q7
4. Join Q4 (the 4th point, 4 being smaller of 4 and 7 in \(\frac { 7 }{ 4 }\)) to R and draw a line through Q7 parallel to Q4 R, intersecting the extended line segment QR at R’.
5. Draw a line through R’ parallel to RP intersecting the extended line segment QP at P’ Then ∆P’QR’ is the required triangle each of whose sides is seven-fourths of the corresponding sides of ∆PQR.

[OR]

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

(b) Take a point which is 11 cm away from the centre of a circle of radius 4 cm and draw the two tangents to the circle from that point.
Answer:
Radius = 4 cm; Distance 11 cm
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 21
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 22
Steps of construction:

  1. With O as centre, draw a circle of radius 4 cm.
  2. Draw a line OP = 11 cm.
  3. Draw a perpendicular bisector of OP, which cuts OP at M.
  4. With M as centre and MO as radius, draw a circle which cuts previous circle A and B.
  5. Join AP and BP. AP and BP are the required tangents.
    This the length of the tangents PA = PB = 10.2 cm

Verification: In the right angle triangle OAP
PA2 = OP2 – OA2
= 112 – 42 = 121 – 16= 105
PA = √105 = 10.2 cm
Length of the tangents = 10.2 cm

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

Question 44.
(a) Draw the graph of y = x2 + 3x + 2 and use it to solve x2 + 2x + 1 = 0.
Answer:
(i) Draw the graph of y = x2 + 3x + 2 preparing the table of values as below.
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 23
(ii) Plot the points (-4, 6), (-3, 2), (-2, 0), (-1, 0), (0, 2), (1, 6), (2, 12), (3, 20) (4, 30).
(iii) To solve x2 + 2x + 1 = 0 subtract x2 + 2x + 1 = 0 from y = x2 + 3x + 2
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 24
(iv) Draw the graph of y = x +1 from the table
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 25
The equation y = x + 1 represents straight line.
This line intersect the curve at only one point (-1, 0). The solution set is (-1).
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 26

[OR]

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium

(b) (2x – 3) (x + 2) = 0
y = (2x – 3) (x + 2)
= 2x2 + 4x – 3x – 6
= 2x2 + x – 6
(i) Prepare a table of values for y from x – 4 to 4
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 2 English Medium - 27+
(ii) Plot the points (-4, 22) (-3, 9) (-2, 0) (-1, -5) (0, -6) (1,-3), (2, 4), (3, 15) and (4, 30).
(iii) Join the points by a free hand smooth curve.
The curve intersect the X – axis at (-2, 0) and \(\left(1 \frac{1}{2}, 0\right)\)
∴ The solution set is \(\left(-2,1 \frac{1}{2}\right)\)
(iv) Since there are two points of intersection with X – axis, the quadratic equation has real and un – equal roots.

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium

Students can Download Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium Pdf, Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium

General Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts
  2. You are to attempt all the questions in each part. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II, III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers 1 to 12 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each.
    These are to be answered by writing the correct answer along with the corresponding option code.
  5. Question numbers 13 to 22 in Part II are of two marks each. Any one question should be answered compulsorily.
  6. Question numbers 23 to 32 in Part III are of four marks each. Any one question should be answered compulsorily.
  7. Question numbers 33 to 35 in Part IV are of seven marks each. Draw diagrams wherever necessary.

Time: 3 Hours
Maximum Marks: 75

Part – I

(i) Answer all the questions. [12 × 1 = 12]
(ii) Choose the most suitable answer and write the code with the corresponding answer.

Question 1.
Inertia of a body depends on ______.
(a) weight of the object
(b) acceleration due to gravity of the planet
(c) mass of the object
(d) Both a & b
Answer:
(c) mass of the object

Question 2.
Magnification of a convex lens is _______.
(a) Positive
(b) Negative
(c) either positive or negative
(d) zero
Answer:
(b) Negative

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 3.
When a sound wave travels through air, the air particles _______.
(a) vibrate along the direction of the wave motion
(b) vibrate but not in any fixed direction
(c) vibrate perpendicular to the direction of the wave motion
(d) do not vibrate
Answer:
(a) vibrate along the direction of the wave motion

Question 4.
The number of neutrons is 8O16 is _______.
(a) 8
(b) 16
(c) 32
(d) 24
Answer:
(a) 8

Question 5.
Which of the following is a triatomic molecule?
(a) Glucose
(b) Helium
(c) Carbon-di-oxide
(d) Hydrogen
Answer:
(c) Carbon-di-oxide

Question 6.
Photolysis is a decomposition reaction caused by ______.
(a) heat
(b) electricity
(c) light
(d) mechanical energy
Answer:
(c) light

Question 7.
Water which is absorbed by roots is transported to aerial parts of the plant through ________.
(a) phloem
(b) epidermis
(c) cortex
(d) xylem
Answer:
(d) xylem

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 8.
World ‘No Tobacco Day’ is observed on _______.
(a) May 31st
(b) April 22nd
(c) June 6th
(d) October 2nd
Answer:
(a) May 31st

Question 9.
Oxygen is produced at what point during photosynthesis?
(a) when ATP is converted to ADP
(b) when CO2 is fixed
(c) when H2O is splitted
(d) All of these
Answer:
(b) when CO2 is fixed

Question 10.
The phenomenon by which carbohydrates are oxidised to release ethyl alcohol is
(a) Glycolysis
(b) Kreb’s cycle
(c) Photosynthesis
(d) Fermentation
Answer:
(d) Fermentation

Question 11.
Biogenetic law states that ______.
(a) Ontogeny and phylogeny go together
(b) Ontogeny recapitulates phylogeny
(c) Phylogeny recapitulates ontogeny
(d) There is no relationship between phylogeny and ontogeny
Answer:
(b) Ontogeny recapitulates phylogeny

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 12.
Where you will create category of blocks?
(a) Block palette
(b) Block menu
(c) Script area
(d) Sprite
Answer:
(b) Block menu

Part – II

Answer any seven questions. (Q.No: 22 is compulsory) [7 × 2 = 14]

Question 13.
State Boyle’s law.
Answer:
When the temperature of a gas is kept constant, the volume of a fixed mass of gas is inversely proportional to its pressure. P ∝ \(\frac{1}{V}\)

Question 14.
Differentiate mass and weight.
Answer:

Mass Weight
1. The quantity of matter contained in the body 1. The gravitation force exerted on it due to the Earth’s gravity alone.
2. Scalar quantity 2. Vector quantity
3. Unit: kg 3. Unit: N
4. Constant at all the places 4. Variable with respect to gravity.

Question 15.
Why are traffic signals red in colour?
Answer:

  • Red light has the highest wavelength.
  • It is scattered by atmospheric particles.
  • So red light is able to travel the longest distance through fog, rain etc.

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 16.
Define volume percentage.
Answer:
Volume percentage is defined as the percentage by volume of solute (in ml) present in the given volume of the solution.
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium image - 1

Question 17.
Give any two examples for heterodiatomic molecules.
Answer:
Heterodiatomic molecules -E.g: HCl, NaCl.

Question 18.
Match the following:
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium image - 2
Answer:
(a) (ii)
(b) (iv)
(c) (iii)
(d) (i)

Question 19.
Write the differences between endocrine and exocrine gland.
Answer:

Endocrine Exocrine
1. Secretion of endocrines are hormones 1. Secretion of exocrines are enzymes
2. Endocrine glands do not have specific duct hence ductless gland. 2. Exocrine glands have specific duct to carry their secretions.
3. Eg. Pituitary gland 3. Eg. Salivary gland

Question 20.
Identify the parts A,B,C and D.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium image - 3
A – Exine, B – Intine, C – Generative cell, D – Vegetative nucleus

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 21.
Define Cancer.
Answer:
Cancer is an abnormal and uncontrolled division of cells that invade and destroy surrounding tissue forming a tumor or neoplasm: It is a heterogenous group of cells that do not respond to the normal cell division.

Question 22.
The potential difference between two conductor is 110 V. How much work moving 5C charge from one conductor to the other?
Answer:
Given, V = 110 V , Charge q = 5C
V = \(\frac{W}{q}\)
W = V × q
W = 110 × 5 = 550 J
∴ Work done W = 550 J

Part – III

Answer any seven questions (Q.No: 32 is compulsory) [7 × 4 = 28]

Question 23.
Describe the rocket propulsion.
Answer:

  • Propulsion of rockets is based on the law of conservation of linear momentum as well as Newton’s III law of motion.
  • Rockets are filled with a fuel (either liquid or solid) in the propellant tank. When the rocket is fired, this fuel is burnt and a hot gas is ejected with a high speed from the nozzle of the rocket, producing a huge momentum.
  • To balance this momentum, an equal and opposite reaction force is produced in the combustion chamber, which makes the rocket project forward.
  • While in motion, the mass of the rocket gradually decreases, until the fuel is completely burnt out.
  • Since, there is no net external force acting on it, the linear momentum of the system is conserved.
  • The mass of the rocket decreases with altitude, which results in the gradual increase in velocity of the rocket.
  • At one stage, it reaches a velocity, which is sufficient to just escape from the gravitational pull of the Earth. This velocity is called escape velocity.

Question 24.
Explain the types of Scattering.
Answer:
Types of Scattering.
When a beam of light, interacts with a constituent particle of the medium, it undergoes many kinds of scattering.
Based on initial and final energy of the light beam, scattering can be classified as,

  1. Elastic scattering
  2. Inelastic scattering

1. Elastic scattering:
If the energy of the incident beam of light and the scattered beam of light are same, then it is called as ‘elastic scattering’.

2. Inelastic scattering:
If the energy of the incident beam of light and the scattered beam of light are not same, then it is called as ‘inelastic scattering’.
The nature and size of the scattered results in different types of scattering. They are

  • Raylight scattering
  • Mie scattering
  • Tyndall scattering
  • Raman scattering

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 25.
(a) Calculate the current and the resistance of a 100 W, 200 V electric bulb in an electric circuit.
Answer:
Given, P = 100 W, V = 200 V
Power P = VI
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium image - 4

(b) What is the role of the earth wire in domestic circuits?
Answer:

  • The earth wire provides a low resistance path to the electric current.
  • The earth wire sends the current from the body of the appliance to the Earth, whenever a live wire accidentally touches the body of the metallic electric appliance.
  • Thus, the earth wire serves as a protective conductor, which saves us from electric shocks.

Question 26.
Explain the mechanism of cleansing action of soap.
Answer:
A soap molecule contains two chemically distinct parts that interact differently with water. It has one polar end, which is a short head with a carboxylate group (-COONa) and one nonpolar end having the long tail made of the hydrocarbon chain.

The polar end is hydrophilic (Water loving) in nature and this end is attracted towards water. The non-polar end is hydrophobic (Water hating) in nature and it is attracted towards dirt or oil on the cloth, but not attracted towards water. Thus, the hydrophobic part of the soap molecule traps the dirt and the hydrophilic part makes the entire molecule soluble in water.

When a soap or detergent is dissolved in water, the molecules join together as clusters called ‘micelles’. Their long hydrocarbon chains attach themselves to the oil and dirt. The dirt is thus surrounded by the non-polar end of the soap molecules. The charged carboxylate end of the soap molecules makes the micelles soluble in water. Thus, the dirt is washed away with the soap.

Question 27.
(a) Explain the various types of binary solutions based on the physical states of solute and solvent table.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium image - 5

(b) State Henry’s law?
Answer:
Henry’s law states that, the solubility of a gas in a liquid, is directly proportional to the pressure of the gas over the solution at a definite temperature.

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 28.
(a) Give an example for conditioned reflexes.
Answer:
Playing harmonium by striking a particular key, on seeing a music note is an example of conditioned reflexes which required conscious training effort.

(b) How many cranial nerves and spinal nerves are present in man?
Answer:
12 pairs of cranial nerves and 31 pairs of spinal nerves are present in man.

Question 29.
(a) What are Allosomes?
Answer:
Allosomes are chromosomes which are responsible for determining the sex of an individual. There are two types of sex chromosomes. X and Y chromosomes. Human male have one X chromosome and one Y chromosomes and the human female have two X chromosomes.

(b) What causes the opening and closing of guard cells of stomata during transpiration?
Answer:
The opening and closing of stomata is due to the change in turgidity of the guard cells. When the water enters into the guard cells, they become turgid and the stomata open. When guard cells lose water, it becomes flaccid and the stomata closes.

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 30.
(a) Draw and label the structure of oxysomes
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium image - 6

(b) What is respiratory quotient?
Answer:
The ratio of volume of carbon dioxide liberated and the volume of oxygen consumed, during respiration is called Respiratory Quotient (R.Q)
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium image - 7

Question 31.
(a) Why is a dietary restriction recommended for an obese individual?
Answer:
Obesity is a positive risk factor in development of hypertension, diabetes, gall bladder disease, coronary heart disease and arthritis. Hence dietary restriction is recommended for an obese individual.

(b) Give the name of wheat variety having higher dietary fibre and protein.
Answer:
Triticale (6n) is a hybrid of wheat and rye. It has higher dietary fibre and protein.

Question 32.
(a) State Newton’s third law of motion and explain with examples:
Answer:
Law: ‘For every action, there is an equal and opposite reaction.
They always act on two different bodies’.
FB = – FA

Examples:
(i) When birds fly:
Push the air downwards with their wings – Action
Air push the bird upwards – Reaction

(ii) When firing bullet:
Gun recoils backward and the bullet is moving forward – Action
Gun equals this forward action by moving backward – Reaction.

(b) How will you identify saturated and unsaturated compounds?
Answer:

  • Take the given sample solution in a test tube.
  • Add a few drops of bromine water
  • If the given compound is unsaturated, it will decolourise bromine water.
  • If the given compound is saturated it will not decolourise bromine water.

Part – IV

(1) Answer all the questions. [3 × 7 = 21]
(2) Each question carries seven marks.
(3) Draw diagram wherever necessary.

Question 33.
(a) (i) State Rayleigh’s law of scattering.
Answer:
Rayleigh’s scattering law states that “The amount of scattering of light is inversely proportional to the fourth power of its wavelength”.
Amount of scattering, S ∝ \(\frac{1}{\lambda^{4}}\)

(ii) Explain the construction and working of a ‘compound microscope’.
Answer:
Construction
A compound microscope consists of two convex lenses. The lens with the shorter focal length is placed near the object, and is called as ‘objective lens’ or ‘objective piece’. The lens with larger focal length and larger aperture placed near the observer’s eye is called as ‘eye lens’ or ‘eye piece’. Both the lenses are fixed in a narrow tube with adjustable provision.
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium image - 8
Working:
(i) The object (AB) is placed at a distance slightly greater than the focal length of objective lens (u >fo).
(ii) A real, inverted and magnified image (A’B’) is formed at the other side of the objective lens.
(iii) This image behaves as the object for the eye lens. The position of the eye lens is adjusted in such a way, that the image (A’B’) falls within the principal focus of the eye piece.
(iv) This eye piece forms a virtual, enlarged and erect image (A” B”) on the same side of the object.
(v) Compound microscope has 50 to 200 times more magnification power than simple microscope.

[OR]

(b) (i) A heavy truck and bike are moving with the same kinetic energy. If the mass of the truck is four times that of the bike, then calculate the ratio of their momenta. (Ratio of momenta = 1:2)
Answer:
Given: Let mb , mt are the masses of truck and bike.
mt = 4mb ………(1)
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium image - 9

(ii) Air temperature in the Rajasthan desert can reach 46°C. What is the velocity of sound in air at that temperature? (v0 = 331 ms-1)
Answer:
VT = (V0 + 0.16 T)
T = 46°C, v0 =331 ms-1
VT = 331 +(0.61 × 46)
= 331 +28.06
VT = 359.06 ms-1

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 34.
(a) (i) A solution is prepared by dissolving 15 g of NaCl in 85 g of water. Calculate the mass percentage of solute.
Answer:
Mass of solute = 15 g
Mass of solvent = 85 g
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium image - 10

(ii) Calculate the pH of 0.001 M NaOH.
Answer:
[OH] = Normality = Molarity × acidity
= 0.001 × 1 = 1 × 10-3
pOH = -log10 [OH]
= -log10 1× [10-3]
= -log 1– log10 10-3
= 0 – (-3 log10 10)
pOH = 3
pH + pOH = 14 .
pH = 14 – pOH= 14 – 3
pH = 11

(iii) Calculate the mass of 0.01 mole of H2O.
Answer:
n = 0.01 mole; μ = 18 g mol-1; W = ?
W = n × M
= 0.01 × 18 = 0.18 g

[OR]

(b) (i) In what way hygroscopic substances differ from deliquescent substances.
Answer:
Difference between hygroscopic and deliquescent substances is in the extent to which each material can absorb moisture. This is because both of these terms are very much related to each other and they refer to the property of observing and the retention of moisture from the air. However, they differ in the extent of absorption of moisture where hygroscopic materials absorb moisture but not the extent the original substance dissolves in it, which is the casewith deliquescence. Therefore deliquescence can be regarded as an extreme condition of hygroscopic activity.

Hygroscopic substances Deliquescence substance
1. When exposed to the atmosphere at ordinary temperature, they absorb moisture and do not dissolve. 1. When exposed to the atmospheric air at ordinary temperature, they absorb moisture and dissolve.
2. Hygroscopic substances do not change its physical state on exposure to air. 2. Deliquescent substances change its physical state on exposure to air.
3. Hygroscopic substances may be amorphous solids or liquids. 3. Deliquescent substances are crystalline solids.

(ii) Define solubility.
Answer:
It is defined as the number of grams of a solute that can be dissolved in 100 g of a solvent to form its saturated solution at a given temperature and pressure.

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 35.
(a) (i) Which hormone is known as stress hormone in plants ? Why?
Answer:
Abscisic acid (ABA) is a growth, inhibitor which regulates abscission and dormancy. It increases tolerance of plants to various kinds of stress. So, it is also called as stress hormone. It is found in the chloroplast of plants.

(ii) How does binary fission differ from multiple fission?
Answer:

Binary fission Multiple fission
1. Binary fission is the splitting of a cell into two daughter cell 1. Multiple fission is splitting of a parent cell into two or more daughter cells.
2. It takes place in favourable conditions.
Eg. Amoeba
2. It takes place in unfavourable conditions.
Eg. Plasmodium

(iii) What are the sources of solid wastes? How are solid wastes managed?
Answer:
Solid wastes mainly include municipal wastes, hospital wastes, industrial wastes and e-wastes, etc.

Methods of solid wastes disposal:
(1) Segregation: It is the separation of different type of waste materials like biodegradable and non-biodegradable wastes.

(2) Sanitary landfill: Solid wastes are dumped into low lying areas. The layers are compacted by trucks to allow settlement. The waste materials get stabilised in about 2-12 months. The organic matter undergoes decomposition.

(3) Incineration: It is the burning of non-biodegradable solid wastes (medical wastes) in properly constructed furnace at high temperature.

(4) Composting: Biodegradable matter of solid wastes is digested by microbial action or earthworms and converted into humus.

[OR]

(b) (i) Explain the male reproductive system of rabbit?
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 2 English Medium image - 11
The male reproductive system of rabbit consists of a pair of testes which are ovoid in shape. Testes are enclosed by scrotal sacs in the abdominal cavity. Each testis consists of numerous fine tubules called seminiferous tubules.
This network of tubules lead into Cowper s glands a coiled tubule called epididymis, Perineal glands which lead into the sperm duct called vas deferens.

The vas deferens join in the urethra just below the urinary bladder. The urethra runs backward and passes into the penis. There are three accessory glands namely prostate gland, cowper’s gland and perineal gland. Their secretions are involved in reproduction.

(ii) What are vestigeal organs?
Answer:
The degenerated and non functional organs of animals are called Vestigeal organs. Eg. Vermiform appendix, nictitating membrane, caudal vertebra, coccyx.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Students can Download Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2 Pdf, Samacheer Kalvi 10th English Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

General Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts.
  2. You are to attempt all the sections in each part. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II, III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers I to 14 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each. These are to be answered by writing the correct answer along with the corresponding – option code.
  5. Part II has got four sections. The questions are of two marks each. Question numbers 15 to 18 in Section I and Question numbers 19 to 22 in Section II are to be answered in about one or two sentences each. Question numbers 23 to 28 in Section III and IV are to be answered as directed.
  6. Question numbers 29 to 45 in Part III are of five marks each and have been divided in five sections. These are to be answered as directed.
  7.  Question numbers 46 and 47 in Part IV are of eight marks each. Question number 47 has four questions of two marks each. These are to be answered as directed.

Time: 2.30 Hours
Maximum Marks: 100

Part – I

Answer all the questions. [14 x 1= 14]
Choose the most suitable answer and write the code with the corresponding answer.
Choose the appropriate synonyms for the italicised words.

Question 1.
He felt certain that his wings would never support him.
(a) curtain
(b) screen
(c) sure
(d) unsure
Answer:
(c) sure

Question 2.
‘Nothing,’ he said, gruffly.
(a) sadly
(b) angrily
(c) carefully
(d) grievously
Answer:
(b) angrily

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 3.
‘We left our ancestral house, twenty- nine years ago.
(a) inherited
(b) anterior
(c) interior
(d) palatial
Answer:
(a) inherited

Choose the appropriate antonym for the italicised words.

Question 4.
It covered the expedition in five legs with stop-overs at four ports.
(a) exposed
(b) shielded
(c) protected
(d) hid
Answer:
(a) exposed

Question 5.
Technology determines if its impacts are positive.
(a) confident
(b) affirmative
(c) promotional
(d) negative
Answer:
(d) negative

Question 6.
The oppressors dominated over the language and culture of the Germans.
(a) released
(b) conquered
(c) liberated
(d) controlled
Answer:
(c) liberated

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 7.
Choose the correct plural form of Chinese from the following.
(a) Chinese
(b) Chineses
(c) Chinesies
(d) Chinesses
Answer:
(a) Chinese

Question 8.
Form a derivative by adding the right prefix to the word – ‘legal’.
(a) en-
(b) mis-
(c) il-
(d) dis-
Answer:
(c) il-

Question 9.
Choose the correct expansion of the abbreviation PSU.
(a) Public Sector University
(b) Public Sector Unit
(c) Public Service Unit
(d) Public Sector Unit
Answer:
(d) Public Sector Unit

Question 10.
Complete the following sentence with the most appropriate phrasal verb given below:
The air hostess instructed the passengers to wear the seat belts during the
(a) take off.
(b) take out
(c) take after
(d) take in
Answer:
(a) take off.

Question 11.
Choose the suitable option to pair it with the word ‘ wash’ to form a compound word.
(a) clean
(b) gentle
(c) room
(d) out
Answer:
(c) room

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 12.
Fill in the blank with the most appropriate preposition given below:
He was wearing a dhoti and a blue striped shirt that could be seen from a green
shawl.
(a) across
(b) under
(c) into
(d) inside
Answer:
(b) under

Question 13.
Complete the following sentence using the most appropriate tense form of the verb given below:
The sun in ………… the west.
(a) sets
(b) is setting
(c) was set
(d) will set
Answer:
(a) sets

Question 14.
Choose the most appropriate linker from the given four alternatives.
He believed Maede’s men were beginning to retreat.
(a) for
(b) and
(c) but
(d) that
Answer:
(d) that

Part – II [10 x 2 = 20]
Section -1

Answer any three of the following questions in a sentence or two. [3 x 2 = 6]

Question 15.
How does Mr. Bodwell react to the shoe thrown by Mrs. Thurber?
Answer:
When the narrator’s mother throws a shoe through the Bodwells’ window and says there are burglars in the house, Bodwell is momentarily contused, thinking that the burglars are in his house, before understanding the truth and alerting the police.

Question 16.
Which skill was considered important in the selection process? How long were they trained to undertake this voyage?
Answer:
Little survival skills they showcased was considered important in the selection process. They were trained for almost three years to undertake this voyage.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 17.
What was the condition of the attic?
Answer:
A portion of a wall of the attic had crumbled down. In the whole house, the attic had probably been the worst hit by wind and weather. The floor was strewn with twigs and straw and pigeon droppings.

Question 18.
What can be the matter now?” says Franz. Why, do you think he commented?
Answer:
When Franz passed by the bulletin board near the town-hall, he noticed a crowd there. He did not stop there nor wondered what could be the matter then. For the last two years they had received all the bad news from the bulletin-board—the lost battle, the draft and the orders of the commanding officer.

Section – II

Read the following sets of poetic lines and answer any THREE of the following.
[3 x 2 = 6]

Question 19.
“In the dim past, nor holding back in fear From what the future veils; but with a whole And happy heart, that pays its toll
To Youth and Age, and travels on with cheer.’’
(a) What does the poet mean by the phrase ‘in the dim past’?
(b) How can one travel on with cheer?
Answer:
(a) The poet means that the past was very dull and glum.
(b) One can travel cheerfully with a happy heart.

Question 20.
“Despite the sighs and groans and moans,
She’s strong in her faith, firm in her belief!.”
(a) Is she complaining about the problems of life?
(b) Pick out the words that show her grit.
Answer:
(a) No she is not complaining about the problems of life.
(b) The words that show her grit are strong and firm.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 21.
“We were taken from the ore-bed and the mine,
We were melted in the furnace and the pit ”
(a) Who does ‘we’ refer to in first stanza?
(b) Who are the speakers and listeners of this poem?
Answer:
(a) ‘We’ refers to the Machines in the first stanza.
(.b) The speakers are the Machines which are the brain children of man and the listeners are the readers of this poem.

Question 22.
“ What happened there is still today unknown.
It is a very mysterious place,
And inside you can tell it has a ton of space,
But at the same time it is bare to the bone.”
(a) You know what happened inside that house?
(A) What is meant by ‘bare to the bone’?
Answer:
(a) No one knows what happened inside the house.
(b) ‘Bare to the bone’means there isn’t anything in the house.

Section – III

Answer any THREE of the following. [3 x 2 = 6]

Question 23.
Rewrite the following sentence to the other voice.
Are you disturbed by listening to hard rock music?
Answer:
Does listening to hard rock music disturb you?

Question 24.
Rewrite using indirect speech.
Shalini said to Mr. Shamrock, “Have you decided to give me the job?”
Answer:
Shalini asked Mr. Shamrock if he had decided to give her the job.

Question 25.
Punctuate the following.
Psst I hissed, in the dark shaking him.
Answer
Psst!’ I hissed, in the dark, shaking him.

Question 26.
Transform the following sentence into a simple sentence.
As there was a heavy downpour, the match was cancelled.
Answer:
Due to a heavy downpour, the match was cancelled.

Question 27.
Rearrange the words in the correct order to make meaningful sentences.
(а) advertise/ use/ convenient/ telephone/ you/ as/ to/ banking/ your/ service/ and/ easy
(b) afraid/ not/ of/ evidence/ have/1 /features/ seen/ am/1/ either/ yet/ these/ of
Answer:
(a) You advertise your telephone banking service as easy to use and convenient.
(b) I am afraid I have not yet seen evidence of either of these features.

Section – IV

Answer the following question. [1 x 2 = 2]

Question 28.
Your neighbour wants to meet his friend in MM Hospital. Write in about 50 words / 5 sentences guiding him with your directions.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2.1

  • Go straight on Rajaji Street and take the first right on Shanthi Colony Main Road.
  •  Proceed further and go past the 1st main road on the left and 2nd main road on the right.
    Take the road on the left after the 2nd main road. You will find MM Hospital on the right side.

Part – III [10 x 5 = 50]
Section -1

Answer any TWO of the following in utmost 10 lines. [2×5 = 10]

Question 29.
‘Maddened by hunger, he dived at the fish,’ says the narrator about the young seagull. Do you feel hunger was the main motivating force that made the young seagull take the plunge that taught him how to fly in the air?
Answer:
Food is the most essential ingredient that sustains all life – of humans, animals as well as birds. Hunger motivates many of their actions. The young seagull used to sit all alone on his ledge. Whenever he tried to flap his wings to fly, he was seized with fear. He felt certain that his wings would never support him.

He had seen his older brother catch his first herring and devour it. It compounded his helplessness even more. He uttered a joyful scream when he saw his mother holding a piece of fish in her beak and flying quite near him. He wondered why she didn’t come to him and offer that piece of fish to him. Maddened by hunger, he dived at the fish. With a loud scream he fell outwards and downwards into space.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Then a monstrous terror seized him but only for a minute. The next moment he felt his wings spread outwards. He began to soar downwards towards the sea. The fear left him. He began to float on the sea. His admiring family offered him pieces of fish flying around him.

‘’Your hunger must be absolutely compelling
in order to overcome the obstacles that will
invariably come your way. ”

Question 30.
What makes Culverton Smith fall a prey to Holmes’s trap?
Answer:
Watson goes to Mr. Culverton Smith at 13 Lower Burke Street. He finds it difficult to see his friend dying. Although Smith refuses to see anyone, Watson forces his way in. As soon as Watson explains his errand, Smith’s attitude changes drastically. He persuades him to see Holmes as he is in a dying state. Smith agrees to come to Baker Street within half an hour.

Watson excuses himself, saying that he has another appointment and returns to Baker Street before Smith’s arrival as instructed by Holmes. Believing that they are alone, Smith is frank with Holmes. Holmes tells Smith that he will forget the happenings of Victor Savage and pleads with him to cure him.

Smith denies and tells Holmes that he should have never crossed his path. Smith sees the little ivory box, which he had sent to Holmes by post containing a sharp spring infected with the illness. Smith pockets it thinking to have removed the only evidence of his crime. He then resolves to stay there and watch Holmes die. However, Holmes asks Smith to turn the gas up full, which Smith does. Inspector Morton enters and Holmes tells Morton to arrest Culverton Smith for the murder of his nephew and also for the attempted murder of Sherlock Holmes.

“You cannot escape from a detective s eye.”

Question 31.
Narrate the extensive search operation made by the policemen in the house.
Answer:
The arrival of the police blows the whole event out of proportion. The cops call out for the front door to be opened, and when no one in the house goes downstairs, they break it in. They go upstairs to find the narrator, still walking around with a towel over him after his bath. The mother insists there were burglars though the police confirms that all doors and windows are bolted from inside. The police set about probing the house, moving furniture and emptying closets.

At one point, a policeman’s inquisitiveness makes him point out an unusual old musical instrument, a zither, to another officer. The police are suspicious of the family members’ strange behaviour. When the narrator’s grandfather, sleeping in the attic, makes a slight noise, the policemen spring into action. They race upstairs to investigate. The narrator fears trouble because his grandfather feels that the Civil War is in progress.

When the policemen arrive at his door, he is convinced that they are Meade’s army and calls them deserters. He slaps a policeman sending him to the floor and takes the man’s gun from his holster and shoots at him, hitting him in the shoulder.He fires twice more and then goes back to bed. Back downstairs, the police feel defeated. They bandage the wounded officer and search the house again.

Wisdom requires not only the investigation of many things but contemplation of the mystery.”

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 32.
Highlight the factors responsible for the all-women Indian Navy crew to carry out their expedition.
Answer:
The support the crew members received was a major factor. When they knew that they were doing well and looked after themselves well, in spite of all apprehensions they were supportive. The crew members’ personal aim and target mattered a lot. Mostly they wanted to make sure that they complete the journey with ultimate honesty without the use of engines.

Then the destination, the journey was important. So their contention was to make sure that they go by the rules of circumnavigation without any means of repulsion and anybody else’s assistance. The presence of mind and common sense to make decisions and act quickly was an added factor. They had to quickly do an analysis of problem solving techniques.

Ego should never come amidst them. Team work helped them to collaborate and work together. Mutual understanding was important too. One would heat the water while the other would heat the gloves or even rested. Over air the confidence you had in each other than the trust and acceptance as every member of the crew to be a family was a must to carry out the expedition.

Its about women helping women and women doing things together and supporting each other”

Section – II
Answer any TWO of the following in utmost 10 lines. [2 x 5 = 10]

Question 33.
Compare and contrast the attitude of the ant and the cricket.
Answer:
The poem, ‘The Ant and the Cricket’ is about a careless cricket and a hardworking ant. We all know that ants are hardworking creatures but on the other hand the Cricket is portrayed as a lazy being. He made no efforts to plan for the future. Thus, the cricket is shown as a young and silly creature because he sang all through summer and spring with no worries in the world for winter that was to come. But when winter arrived, he began to complain that he would die of starvation and hunger. He found that his cupboard was empty and not a piece of bread to eat.

He neither found a leaf, nor a flower. Everything was covered with snow. Therefore, the cricket cried and moaned as he perceived his bad future. Finally, deprived of hunger and starvation, being all wet and cold, the cricket journeyed to the house of the stingy ant becoming bold by nature. He begged for food and shelter but the Ant is wise, foresees its needs for winter and prudently turned down the foolish Cricket. The Ant clearly stated that Ants neither borrow nor lend. So the Ant is shown as a straightforward and outspoken personality.

Perhaps the cricket here is portrayed as a person who makes false promises and Ant is portrayed to be a strong personality not carried away be the false promises of one. Therefore the Ant could never be exploited though it was humble enough to admit it to be a servant and friend of the Cricket. The Cricket was surely careless and reckless against the Ant who was judicious, discrete and level-headed.

“Accept responsibility for your life.
Know that it is you who will get you where you want to go, no one else.”

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 34.
How are we alike? Explain in context with the poem, ‘No Men Are Foreign’.
Answer:
All human-beings are the same. We have a similar body structure. All of us need air to breathe, sunlight and warmth to live and water for our survival. Our daily routine is also similar. We wake up in the morning, bathe and have breakfast before going on with our daily chores. All of us long for love and affection. We all sleep at night and wake up in the morning.

When our needs and feelings are the same, then isn’t it right to treat all men alike? We should not look down upon anybody on the basis of his/her colour, caste, region or gender. We should treat everyone as our brother and sister. Unfortunately, some self-centred people fight with others and hurt them. They think that others have harmed them. We should not think that other people are ‘others’. They are also our brothers. If they make one mistake, we should forgive them or compromise with them.

“Acceptance for one another is the key to living.”

Question 35.
Read the following stanza and answer the questions given below.
“So let the way wind up the hill or down,
O’er rough or smooth, the journey will be joy:
Still seeking what I sought when but a boy,
New friendship, high adventure, and a crown, ”
(i) Pick out the rhyming words from the above lines.
(ii) Write the rhyme scheme.
(iii) Identify the figure of speech employed in the third line of the given stanza.
(iv) Pick out the alliterated words in the first line.
Answer:
(i) Down and crown; joy and boy
(ii) abba is the rhyme scheme of the above stanza.
(iii) The figure of speech is alliteration.
(iv) The alliterated words are ‘way wind’.

Question 36.
Paraphrase the following stanza.
There’s a family nobody likes to meet;
They live, it is said, on Complaining Street In the city of Never-Are-Satisfied,
The River of Discontent beside.
Answer:
There is a family that no one ever wants to meet on Complaining Street in ‘Never-are- Satisfied’ city where River Discontent runs by the side of their house.

Section – III

Answer any ONE of the following. [1 x 5 = 5]

Question 37.
Rearrange the following sentences in coherent order.
(i) Arvind corrected Maya and said that the beetle is called Spitfire.
(ii) But their father said that Zigzag is the most harmless, unusual and lovable bird.
(iii) Dr. Ashok’s clinic sounded more a torture chamber than a child specialist clinic.
(iv) He felt it could be Uncle Somu’s pet snake.
(v) Maya felt that the giant green-and -gold fighting beetle was Zigzag.
Answer:
Rearranged number sequence: (iii), (v), (i), (tv), (ii)
(iii) Dr. Ashok’s clinic sounded more a torture chamber than a child specialist clinic.
(v) Maya felt that the giant green-and -gold fighting beetle was Zigzag.
(i) Arvind corrected Maya and said that the beetle is called Spitfire.
(tv) He felt it could be Uncle Somu’s pet snake.
(ii) But their father said that Zigzag is the most harmless, unusual and lovable bird.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 38.
Read the following passage and answer the questions that follow.

The trembling mother’s voice was full of unselfish love as she gave her last injunction. “Let not thine eyes be blinded, my son.” She said. “The mountain road is full of dangers. LOOK carefully and follow the path which holds the piles of twigs. They will guide you to the familiar path farther down”.

The son’s surprised eyes looked back over the path, then at the poor old, shriveled hands all scratched and soiled by their work of love. His heart broke within and bowing to the ground, he cried aloud: “Oh, honorable mother, your kindness breaks my heart! I will not leave you.

Together we will follow the path of twigs, and together we will die!’’Once more he shouldered his burden (how light it seemed now) and hastened down the path, through the shadows and the moonlight, to the little hut in the valley. Beneath the kitchen floor was a walled closet for food, which was covered and hidden from view. There the son hid his mother, supplying her with everything she needed, continually watching and fearing she would be discovered.
(i) What was the last injunction given by the mother?
(ii) What did the aged mother do for her son’s safe return?
(iii) Why was the aged mother’s hands shriveled?
(iv) What does the poor mother’s kindness do to the poor farmer’s heart?
(v) Where did the son hide his mother in his little hut in the valley?
Answer:
(i) The last injunction given by the mother was that her son’s eyes should not be blinded to the mountain road filled with dangers.
(ii) The aged mother dropped piles of twigs as her son carried her up the mountain so that they would guide him while returning.
(iii) The aged mother’s hands were shriveled, scratched and soiled because of the work of love.
(iv) The poor mother’s kindness broke the poor farmer’s heart.
(v) The son hid his mother beneath the kitchen floor in the walled closet for food which was hidden from view.

Section – IV

Answer any FOUR of the following. [4 x 5 = 20]

Question 39.
Prepare an attractive advertisement using the hints given below.
Milton Electronic Ltd – 30% discount sale – all electronic appliances – additional warranty – gifts with every purchase.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2.2

Question 40.
You are Catherine/ Shilogaran. You want to share your thoughts to Angeline who was your classmate five years ago when you were in Class V. You have not met after leaving school. Write a letter explaining your life.
Answer:

40, West Street,
10th August, 2020

Dear Angeline,
By the grace of God, we are doing well and I hope the same from you and your family. It’s been five long years since we have met or had the opportunity to write to each other. I recently came to Chennai and happened to see your neighbour during my visit. I asked for your address and here I am wanting to share my days at Salem with a friend whom my miss a lot. My father was transferred to Salem during our summer vacation after our Terminal exams for Std V. Hence I could not inform you in person.

I am now studying in Reva Public School at Srimangalam Colony. The teachers are very cordial and good coaching. I miss the Sports activities here since we do not have a playground. We do have a P.T. period but we just do exercises and running. I miss playing Khokho and Football at Vellore Voorhees school.

This year, being in tenth, we went on an excursion to Hyderabad. It was my first trip out of Tamil Nadu and also my trip without my family. Though I enjoyed the trip with my friends, I did miss my family.

Angelene I hope to receive a letter from you and I am so excited penning a few words to you. Looking forward to hearing from you at the earliest and do convey my regards to uncle and aunty.

Loads of love,
Catherine/Shilogaran

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 41.
As student Editor, draft a notice in not more than 50 words for your school notice board inviting articles from the students for your school magazine. You are Caleb/Christabel of Daniel Matriculation School, Chennai.

Daniel Matriculation School, Chennai .
NOTICE
Articles for School Magazine
20th October, 2020

Students from Std. VI to X are requested to write and submit articles for the school magazine. You can write essays, poems, short stories, snippets, real life incidents, pencil sketches and paintings, Jokes and riddles in English, Tamil and Hindi. Do keep in mind the theme of the year ‘Be the Change to Bring a Change’. Last date for submission of articles to the undersigned is 5th January, 2020. All the club secretaries are requested to submit the activities report too.

Caleb / Christabel
Student Editors

Question 42.
Look at the following picture and express your views on it in about five sentences.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2.3
Family time is very important for family ties to be strengthened. This picture portrays a family where the father relaxes under a beach umbrella and hopes to enjoy the suntan effect. Under another umbrella you can see the mother relaxing with a book in hand. A small little girl enjoys making a sand castle while her brother runs to plunge into the water. You can also see a boy swimming in the water. Birds are hoping to find some food as people are in the seashore.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 43.
Make notes or write a summary of the following passage.
Answer:
The term earthquake is applied to any tremor or shaking of the ground. Many earthquakes are so gentle as to pass almost unrecognised, others are sufficiently pronounced to excite general alarm, while some spread enormous destruction. Destructive earthquakes are usually confined to limited regions. The usual phenomena recorded in well-known earthquakes are first a trembling, next one or more severe shocks, and then a trembling which gradually dies away. In most cases, each shock lasts only a few seconds, but the tremblings that follow may continue for days, weeks, or even months.

Noises of various kinds usually accompany an earthquake. They have been likened to the howling of storm, the growling of thunder, the clanking and clashing of iron chains, or the rumbling of heavy wagons along a road. Such noises are conducted through the ground, or they may travel through the sea or air, and are often heard at great distances from the place where the shock is felt. Some earthquakes, however, are not accompanied by these noises.

At the time of the terrible shock which destroyed Riobamba in Ecuador on February 4, 1797, a complete silence reigned. Among destructive earthquakes in modem times may be mentioned the one that destroyed coastal towns in Tamil Nadu in 2004.

Notes
Title: Earthquake
1. Definition, -tremor/shaking of ground
2. Types of Earthquake
(a) Gentle – unrecognized
(b) Sufficiently pronounced – gentle alarm
(c) Severe – enormous destruction

3. Signs of Occurrence
(a) Trembling – 1 or more severe shocks – trembling
(b) Various Noises
(c) howling of storm

  • growling of thunder
  • clanking / clashing of iron chains
  • rumbling of heavy wagon on road

(c) Range – through ground, sea, air – heard at distance
(d) Some earthquakes silent

Title: Earthquake
Rough draft
Earthquake takes place due to tremor or shaking of the ground. Some earthquakes are so gentle that these known unrecognised while some spread destruction. Destructive earthquakes are noisy, linked to the howling of storm, the growling of thunder, the clanking and clashing of iron chains. Many earthquakes also Causedand slips and cracks in the earth that sometimes affect the drainage system of the country. In volcanic and mountainous regions, earthquakes are common. At the time of the terrible shock which destroyed Riehqmba in Ecuador in 1797, a complete silence reigned. Among destructive earthquakes in modenTtimesogay be mentioned the one that destroyed coastal towns in Tamil Nadu in 2004.

Fair draft
Title : Earthquake
Earthquake takes place due to tremor or shaking of the ground. Some earthquakes are so gentle that these are known unrecognised while some spread destruction. Destructive earth¬quakes are noisy, linked to the howling of storm, the growling of thunder, the clanking and clashing of iron chains. Many earthquakes also cause land slips and cracks in the earth that sometimes affect the drainage system of the country.

In volcanic and mountainous regions, earthquakes are common. Some can be silent like the one which occurred in Ecuador on Feb 4, 1797. Tsunami of 2004 was devastating in Tamil Nadu.
No. of words written in the summary: 87

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 44.
Identify and correct the errors in the following sentences.
(a) Which dress is the best of the two that I have shown you?
(b) I have got my M. Sc. degree in 1988.
(c) A new park are coming up near our house.
(d) It is no doubt that my dad is in bad mood today.
(e) They have been very close friends until they quarrelled.
Answer:
(a) Which dress is the better of the two that I have shown you?
(b) I got my M. Sc. degree in 1988.
(c) A new park is coming up near our house.
(d) There is no doubt that my dad is in bad mood today.
(e) They have been very close friends before they quarrelled.

Section – V

Question 45.
Quote from memory. [1×5 = 5]
From : My heart was …………… Sir, you say?
Answer:
My heart was so light
That I sang day and night,
For all nature looked gay. ”
“For all nature looked gay ”.
“ You sang, Sir, you say?

Part – IV

Write a paragraph of about 150 words by developing the following hints. [2 x 8 = 16]

Question 46.
(а) The plot – Prospero’s revenge – the spirit of Ariel – dirty work – shipwreck – Antonio- a sea storm – shipwreck the crew – A delicious banquet – King of Naples – the lost son – meticulous planning – rivals state of regret – re-establish the legal command – dukedom of Milan – Prospero all-powerful – past conspirators face-to-face the sins of their past, repent and plead forgiveness.
Answer:
The plot in the play, The Tempest, by William Shakespeare revolves around Prospero enacting his revenge on various characters who have wronged him in different ways. Interestingly, he uses the spirit of Ariel to deliver the punishments while Prospero delegates the action. Prospero sends Ariel to do his dirty work while hiding his involvement in shipwrecking his brother, Antonio, from his daughter, Miranda.

He creates a sea storm and makes the vessel to toss and shipwreck the crew. Every member thinks that he is the only one saved. A delicious banquet is placed before the King of Naples that vanishes before they could relish its taste.

At another stage, those who were thought dead were discovered alive. The lost son, Ferdinand is resorted to a joyous father making those who have committed offenses repent. Prospero meticulously plans to bring his rivals to a state of regret so that he can pardon them and re-establish the legal command of things to his dukedom of Milan. Prospero being all¬powerful over the island, can easily destroy or punish his enemies as he wishes. However, he chooses not to and brings the past conspirators face-to- face with the sins of their past, which causes them to repent and plead his forgiveness.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

[OR]
(b) Futuristic story written in 1889, – 25th July, 2889 – Earth Herald – the world’s largest newspaper – spoken and not written – reporters’ room – four quarters of the earth – telephone – commutators – visual sights – ten astronomical reporters – recent discoveries – Phototelegrams – nothing from Jupiter – can’t blame optical science – scientists worked on satellite – new planet Gandini – pass on to subscribers immediately.

This Futuristic story, written in 1889 speaks about the people of the 29th century who live in fairyland, foreseeing 25th July, 2889 @ the office block of the Managing Editor of the Earth Herald, the world’s largest newspaper where news is not printed but spoken. The day’s work started at the reporters’ room.

His fifteen hundred reporters, with their telephones, were speaking the news received from the four quarters of the earth to subscribers. Besides telephone, all reporters have commutators, which allow communication on telephotic line with visual sights. Bennett questioned one of the ten astronomical reporters Cash about the recent discoveries in the stellar world.

Cash replied that it was Phototelegrams from Mercury, Venus and Mars, and nothing from Jupiter since the Jovians signal could not be understood. He added that even results from the Moon wasn’t possible and one can’t blame optical science though moon was six hundred times nearer than Mars. Corley another reporter said it was the inhabitants which was refuted by Bennett who said the simplest way was to turn the moon round and find out.

From then on, the scientists of the Bennett factory started working on turning satellite. One of the Earth Herald’s astronomers had just determined the elements of the new planet Gandini and Bennett was delighted at his accuracy. He wanted the reporters to pass on the news to the subscribers immediately. The broad gallery for such a journal as the Earth Herald brought in an average of three million dollars daily.

Question 47.
Read the following passage and answer the questions given below:
India celebrates Slumdog Millionaire’s sweeping success at the Academy Award ceremony last year. In addition to the movie by Director Danny Boyle, which took home eight Oscars, Smile Pinki won for the Best Documentary short subject, telling the story of a six-year-old girl from the village of Dabai in U.P who becomes a social outcast because of a cleft lip. Despite this achievement, few Indians received an award from the victories of British Director Boyle and US.

Documentary maker Megan Mylan; they were composer A.R. Rahman, singer Sampooran Singh Gulzar and sound designer Resul Pookutty. Slumdog Millionaire producers have also been dogged by controversy. They have been accused of underpaying the two child actors who worked in the film, Rubina Ali and Mohammed Azharuddin Ismail, who after the completion of the movie went back to live in their slums. Still for ordinary people success in Los Angeles has been the cause for celebration in the streets. Even schools stayed close.

What the movie celebrates is not India’s cinema which produces hundreds of movies each year drawing an average 23 million spectators per day, but the country and its stories, placed under the limelight of Hollywood for once. The stories of Mumbai’s slum kids, that of muslim boy Jamal and Pinki from Dabai, are but two of the many faces of today’s India, faces always ignored until Slumdog Millionaire’s triumph put the spotlight on them.

Questions.
(a) Who is the director of the movie Slumdog Millionaire?
(b) Which film was given the Oscar Award for the best documentary short subject and state the reason?
(c) What is the controversy about the producers of Slumdog Millionaire?
(id) On whom is the story of Slumdog Millionaire centered?
(a) Danny Boyle is the director of the movie Slumdog Millionaire.
(b) Smile Pinki was given the Oscar Award for the Best Documentary short subject because
it brought out the story of a six-year-old girl from the village of Dabai in U.P. who became a social outcast because of a cleft lip.
(c) The controversy is that the producers have been accused of underpaying the two child actors Rubina Ali and Mohammed Azharuddin Ismail, who after the completion of the movie still live in their slums.
(d) The story of Slumdog Millionaire centered on the stories of Mumbai’s slum kids, whose faces are always ignored.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

[OR]

Read the following poem and answer the questions given below:
BREAK, BREAK, BREAK
Break, break, break,
On thy cold grey stones, O Sea!
And I would that my tongue could utter
The thoughts that arise in me.

O well for the fisherman’s boy,
That he shouts with his sister at play!
O well for the sailor lad,
That he sings in his boat on the bay!

And the stately ships go on To their haven under the hill;
But O for the touch of a vanished hand,
And the sound of a voice that is still.

Break, break, break,
At the foot of thy crags, O Sea!
But the tender grace of a day that is dead Will never come back to me.

Questions.
(a) What does the poet ask the sea to break?
(b) What are the fisherman’s children doing on the shore?
(c) What does sailor lad singing and children of fishermen playing indicate?
(d) What is the moral of the poem?
Answer:
(a) The poet asks the sea to break the cold grey stones.
(b) The fisherman’s children are shouting and playing without any worries on the seashore.
(c) It indicates that the children are not bothered about the happenings around nor bothered about the poet’s grief.
(d) The moral of the poem is that life goes on despite the human loss, suffering and tragedies.

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium

Students can Download Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium Pdf, Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium

General Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts
  2. You are to attempt all the questions in each part. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II, III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers 1 to 12 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each.
    These are to be answered by writing the correct answer along with the corresponding option code.
  5. Question numbers 13 to 22 in Part II are of two marks each. Any one question should be answered compulsorily.
  6. Question numbers 23 to 32 in Part III are of four marks each. Any one question should be answered compulsorily.
  7. Question numbers 33 to 35 in Part IV are of seven marks each. Draw diagrams wherever necessary.

Time: 3 Hours
Maximum Marks: 75

Part – I

(i) Answer all the questions. [12 × 1 = 12]
(ii) Choose the most suitable answer and write the code with the corresponding answer.

Question 1.
The unit of ‘g’ is ms-2. It can be also expressed as _______.
(a) cm s-1
(b) N kg-1
(c) N m2 kg-1
(d) cm2 s-2
Answer:
N kg-1

Question 2.
A convex lens forms a real, diminished point sized image at focus. Then the position of the object is at _____.
(a) focus
(b) infinity
(c) at 2f
(d) between f and 2 f
Answer:
(b) infinity

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 3.
Velocity of sound is maximum in ________.
(a) Solid
(b) Liquid
(c) Gases
(d) All the above
Answer:
(a) Solid

Question 4.
The volume occupied by 4.4 g of CO2 at S.T.P _______.
(a) 22.4 litre
(b) 2.24 litre
(c) 0.24 litre
(d) 0.1 litre
Answer:
(b) 2.24 litre

Question 5.
Which of the following have inert gases 2 electrons in the outermost shell?
(a) He
(b) Ne
(c) Ar
(d) Kr
Answer:
(a) He

Question 6.
Deliquescence is due to ________.
(a) Strong affinity to water
(b) Less affinity of water
(c) Strong hatred to water
(d) Inertness to water
Answer:
(a) Strong affinity to water

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 7.
Decrease in leucocytes is _______.
(a) Leucopenia
(b) Leukemia
(c) Anaemia
(d) None of the above
Answer:
(a) Leucopenia

Question 8.
Cancer cells are more easily damaged by radiations than normal cells because they are ______.
(a) Different in structure
(b) Non-dividing
(c) Mutated Cells
(d) Undergoing rapid division
Answer:
(d) Undergoing rapid division

Question 9.
The xylem and phloem arranged side by side on same radius is called ________.
(a) radial
(b) amphivasan
(c) conjoint
(d) amphicribral
Answer:
(c) conjoint

Question 10.
______ is the green coloured plastids.
(a) Chloroplast
(b) Chromoplast
(c) Leucoplast
(d) Stele
Answer:
(a) Chloroplast

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 11.
The best way of direct dating fossils of recent origin is by ________.
(a) Radio-carbon method
(b) Uranium lead method
(c) Potassium-argon method
(d) Both (a) and (c)
Answer:
(a) Radio-carbon method

Question 12.
All files are stored in the _______.
(a) Box
(b) Pai
(c) Scanner
(d) Folder
Answer:
(d) Folder

Part – II

Answer any seven questions. (Q.No: 22 is compulsory) [7 × 2 = 14]

Question 13.
Define moment of a couple.
Answer:
When two equal and unlike parallel forces applied simultaneously at two distinct points constitute couple. A couple results in causes the rotation of the body. This rotating effect of a couple is known as moment of a couple.

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 14.
Distinguish between the resistivity and conductivity of a conductor?
Answer:

Resistivity Conductivity
1. It is the resistance of a conductor of unit length and unit area of cross section. 1. It is the reciprocal of electrical resistivity of material.
2. It’s unit is ohm metre 2. Its unit is ohm1 metre-1 or ohm metre-1

Question 15.
Why does sound travel faster on a rainy day than on a dry day?
Answer:
When humidity increases, the speed of sound increases. That is why you can hear sound from long distances clearly during rainy seasons.

Question 16.
What is rust? Give the equation for formation of rust?
Answer:
When iron is exposed to moist air, it forms a layer of brown hydrated ferric oxide on its surface. This compound is known as rust and the phenomenon of formation of rust is known as rusting.
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium image - 1

Question 17.
Give an example each
(i) gas in liquid
(ii) solid in liquid
(iii) solid in solid
(iv) gas in gas.
Answer:
(i) Carbon-di-oxide dissolved in water (Soda water)
(ii) Sodium chloride dissolved in water.
(iii) Copper dissolved in gold (Alloy)
(iv) Mixture of Helium – Oxygen gases

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 18.
How does leech respire?
Answer:
Respiration takes place through the skin in leech. The exchange of respiratory gases takes place by diffusion. Oxygen dissolved in water diffuses through the skin into haemocoelic fluid, while carbon dioxide diffuses out.

Question 19.
What is bolting? How can it be induced artificially?
Answer:
Treatment of rosette plants with gibberellin induces sudden shoot elongation followed by flowering is called bolting.

Question 20.
Match the following:
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium image - 2
Answer:
(a) (iii)
(b) (i)
(c) (iv)
(d) (ii)

Question 21.
What is Atavism?
Answer:
The reappearance of ancestral characters in some individuals is called atavism. E.g. Presence of rudimentary tail in new born babies.

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 22.
Calculate the velocity of a moving body of mass 7 kg whose linear momentum is 5 kg ms-1
Answer:
Given, p = 5 kg ms-1
m = 7 kg
p =m × v
v = \(\frac{p}{m}=\frac{5}{7}\)
∴ v = 0.71 ms-1

Part – III

Answer any seven questions (Q.No: 32 is compulsory) [7 × 4 = 28]

Question 23.
State and prove the law of conservation of linear momentum.
Answer:
(i) There is no change in the linear momentum of a system of bodies as long as no net external force acts on them.
(ii) Let us prove the law of conservation of linear momentum with the following illustration:
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium image - 3
(iii) Let two bodies A and B having masses m1 and m2 move with initial velocity u1 and u2 in a straight line.
(iv) Let the velocity of the first body be higher than that of the second body. i.e., U1 > u2.
(v) During an interval of time t second, they tend to have a collision. After the impact, both of them move along the same straight line with a velocity v, and v2 respectively.
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium image - 4
By Newton’s III law of motion
Action force = Reaction force
FA = -FB
\(\frac{m_{1}\left[v_{1}-u_{1}\right]}{t}=-\frac{m_{2}\left[v_{2}-u_{2}\right]}{t}\)
m1v1 – m1u1 = m2u2 + m2u2
m1v1 + m2v2 = m1u1 + m2u2

The above equation confirms in the absence of an external force, the algebraic sum of the momentum after collision is numerically equal to the algebraic sum of the momentum before collision. Hence the law of conservation linear momentum is proved.

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 24.
(i) Explain about domestic electric circuits.
Answer:

  • Electricity is distributed through the domestic electric circuits wired by the electricians.
  • The first stage of the domestic circuit is to bring the power supply to the main-box from a distribution panel, such as a transformer.
  • The important components of the main-box are: (i) a fuse box and (ii) a meter. The meter is used to record the consumption of electrical energy.
  • The fuse box contains either a fuse wire or a miniature circuit breaker (MCB).
  • The function of the fuse wire or a MCB is to protect the house hold electrical appliances from overloading due to excess current.

(ii) What connection is used in domestic appliances and why?
Answer:

  • In domestic appliance is used parallel connection to avoid short circuit and breakage.
  • One more advantage of the parallel connection of circuits is that each electric appliance gets an equal voltage.

Question 25.
(i) What is an echo?
Answer:
An echo is the sound reproduced due to the reflection of the original sound from various rigid surfaces such as walls, ceilings, surfaces of mountains, etc.

(ii) State two conditions necessary for hearing an echo.
Answer:
(i) The persistence of hearing for human ears is 0.1 second. This means that we can hear two sound waves clearly, if the time interval between the two sounds is atleast 0.1 s. Thus, the minimum time gap between the original sound and an echo must be 0.1 s.

(ii) The above criterion can be satisfied only when the distance between the source of sound and the reflecting surface would satisfy the following equation:
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium image - 5

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 26.
(i) What are the advantages of detergents over soaps?
Answer:
Detergents are better than soaps because they:

  • can be used in both hard and soft water and can clean more effectively in hard water than soap.
  • can also be used in saline and acidic water.
  • do not leave any soap scum on the tub or clothes.
  • dissolve freely even in cool water and rinse freely in hard water.
  • can be used for washing woollen garments, where as soap cannot be used.
  • have a linear hydrocarbon chain, which is biodegradable.
  • are active emulsifiers of motor grease.
  • do an effective and safe cleansing, keeping even synthetic fabrics brighter and whiter.

(b) Mention the disadvantages of detergents.
Answer:

  • Some detergents having a branched hydrocarbon chain are not fully biodegradable by micro-organisms present in water. So, they cause water pollution.
  • They are relatively more expensive than soap.

Question 27.
(a) Why does the reaction rate of a reaction increase on raising the temperature?
Answer:
On increasing temperature heat is supplied to the reactant. This energy breaks more bonds and thus speed up the chemical reaction. Foods kept at room temperature spoils – faster than that kept in the refrigerator.

(b) Explain the types of double displacement reactions with examples.
Answer:
There are two major classes of double displacement reactions. They are,
(i) Precipitation Reactions:
When aqueous solutions of two compounds are mixed, if they react to form an insoluble compound and a soluble compound, then it is called precipitation reaction.
Pb(NO3)2(aq) + 2KI(aq) → PbI2(s)↓+ 2KNO3(aq)

(ii) Neutralisation Reactions:
Another type of displacement reaction in which the acid reacts with the base to form a salt and water. It is called ‘neutralisation reaction’ as both acid and base neutralize each other.
NaOH(aq) + HCl(aq) → NaCl(aq) + H2O(i)

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 28.
How nerve impulses are transferred from one neuron to next neuron?
Answer:
All information from the environment are detected by the receptors, located in the sense organs such as the eyes, nose, skin, etc.

Information from the receptors is transmitted as electrical impulse and is received by the dendritic tips of the neuron. This impulse travels from the dendrite to the cell body and then along the axon to its terminal end.
On reaching the axonal end, it causes the nerve endings to release a chemical (neurotransmitter) which diffuses across a synapse and starts a similar electrical impulse in the dendrites of the next neuron, then to their cell body to be carried along the axon.

In this way, the electrical signal reaches the brain or spinal cord. The response from brain (or spinal cord) is similarly passed on to the effector organs such as the muscle or gland cell, that undergoes the desired response. The flow of nerve impulses from axon end of one neuron to dendrite of another neuron through a synapse is called synapatic transmission.

Question 29.
(a) How is dihybrid cross differ from monohybrid cross?
Monohybrid cross:

  • It is a genetic cross, that involves a single pair of genes.
  • In this cross, Parents differ by single trait (Eg : height)
  • Monohybrid ratio in F2 generation is 3 : 1

Dihybrid cross:

  • It is a genetic cross, that involves two pairs of genes, which are responsible for two traits.
  • In this cross, the parents have two different independent traits. Eg: Flower colour, stem length
  • The dihybrid ratio in F2 generation is 9 : 3 : 3 : 1

(b) What is cohesion?
Answer:
The force of attraction between molecules of water is called cohesion.

Question 30.
(a) Give an account on vascular bundle of dicot stem.
Answer:
The vascular bundles of dicot stem (Eg. sunflower) are conjoint, collateral, endarch and open. They are arranged in the form of a ring around the pith.

(b) Name the three basic tissue system in flowering plants.
Answer:
The three basic tissue system in flowering plants are

  1. Dermal or Epidermal tissue system
  2. Ground tissue system
  3. Vascular tissue system

Question 31.
(a) What are psychotropic drugs?
Answer:
The drugs which act on the brain and alter the behaviour, consciousness, power of thinking and perception, are called Psychotropic drugs. They are also called Mood altering drugs.

(b) State the applications of DNA fingerprinting technique.
Answer:

  • DNA fingerprinting technique is widely used in forensic applications like crime investigation such as identifying the culprit.
  • It is also used for paternity testing in case of disputes.
  • It also helps in the study of genetic diversity of population, evolution and speciation.

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 32.
(a) What are the applications of Doppler effect.
Answer:
(i) To measure the speed of an automobile:

  • A source emitting electromagnetic wave is attached to a police car
  • The wave is reflected by a moving source.
  • From the frequency shift, the over speeding vehicles can be determined.

(ii) Tracking a satellite:

  • The frequency of radio waves decreases as the satellite passes away from the Earth.
  • By this change in frequency, the location of the satellites is determined.

(iii) RADAR:

  • The radio waves are detected by the receivers.
  • The frequency change tracks the speed and location of the aircraft’s.

(iv) SONAR:

  • There is a frequency change between the sent signal and received signal.
  • This helps to determine the speed of submariners and marine animals.

(ii) A solution is made from 25 mi of ethanol and 75 ml of water. Calculate the volume percentage.
Answer:
Volume of ethenol = 25 ml
Volume of water = 75 ml
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium image - 6

Part – IV

(1) Answer all the questions. [3 x 7 = 21]
(2) Each question carries seven marks.
(3) Draw diagram wherever necessary.

Question 33.
(a) (i) What are the characteristic features of heat energy transfer?
Answer:

  • Heat always flows from a system of higher temperature to a system at lower temperature.
  • The mass of a system is not altered when it is heated or cooled.
  • Heat gained by the cold system is equal to heat lost by the hot system.

(ii) Explain linear expansion with diagram?
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium image - 7

  • When a body is heated or cooled, the length of the body changes due to change in its temperature.
  • Then the expansion is said to be linear or longitudinal expansion.
  • The ratio of increase in length of the body per degree rise in temperature to its unit length is called as the coefficient of linear expansion.
  • It is different for different materials. Its SI unit is K-1.
  • The equation is \(\frac{\Delta L}{L_{0}}\) = αLΔT
    ΔL – Change in length (Final length – Original length)
    L0 – Original length (Final temperature – Initial temperature)
    αL – Coefficient of linear expansion

[OR]

(b) (i) In the circuit diagram given below, three resistors R1, R2 and R3 of 5 Ω, 10Ω and 20Ω respectively are connected as shown.
Calculate:
(A) Current through each resistor
(B) Total current in the circuit
(C) Total resistance in the circuit
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium image - 8
(A) Since the resistors are connected in parallel, the potential difference across each resistor
is same (i.e. V = 10V)
Therefore, the current through R1 is,
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium image - 9

(B) Total current in the circuit,
I = I1 + I2 + I3
= 2 + 1 + 0.5 = 3.5 A

(C) Total resistance in the circuit
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium image - 10

(ii) A charge of 12 coulomb flows through a bulb in 6 seconds. What is the current through the bulb?
Answer:
Charge Q = 12 C, Time t = 6 s. Therefore,
Current I = \(\frac{Q}{t}=\frac{12}{6}\) = 2A

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 34.
(a) (i) Calculate the number of moles in 27 g of Al.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium image - 11

(ii) Find the percentages of nitrogen in ammonia.
Answer:
Molar mass of NH3 = 1 × atomic mass of nitrogen + 3 × atomic mass of hydrogen
= (1 × 14) + (3 × 1)
= 14 + 3 = 17g
Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium image - 12
The percentage of nitrogen in ammonia = 82.35 %

(iii) Calculate the molecular mass of C2H6.
Answer:
Molecular mass of C2H6 = (2 × atomic mass of C) + (6 × atomic mass of H)
= (2 × 12) + (6 × 1)
= 24 + 6 = 30 g

[OR]

(b) Write notes on various factors affecting solubility.
Answer:
Factors affecting solubility : There are three main factors which govern the solubility of a solute. They are Nature of the solute and solvent, Temperature, and Pressure.

Nature of the solute and solvent:

  • The nature of the solute and solvent plays an important role in solubility.
    ) Solubility is based on the phrase “like dissolves like.” The expression means that dissolving occurs when similarities exist between the solvent and the solute.
    For example: Common salt is a polar compound and dissolves readily in polar solvent like water.
    (iii) Non-polar compounds are soluble in non-polar solvents. For example, Sulphur dissolves in carbon di sulphide.

Effect of Temperature:
Solubility of Solids in Liquid:

  • Generally, solubility of a solid solute in a liquid solvent increases with increase in temperature.
  • In endothermic process, solubility increases with increase in temperature.
  • In exothermic process, solubility decreases with increase in temperature.

Solubility of Gases in liquid:
Solubility of gases in liquid decrease with increase in temperature.

Effect of Pressure:
When the pressure is increased, the solubility of a gas in liquid increase. When pressure is increased, more gas molecules strike the surface of the liquid and mix into the solution.

Samacheer Kalvi 10th Science Model Question Paper 1 English Medium

Question 35.
(i) What is Cretinism?
Answer:
Cretinism: It is caused due to decreased secretion of thyroid hormone (thyroxine) in children. The conditions are stunted growth, mental defect, lack of skeletal development and deformed bones.

(ii) Write the characteristics of insect pollinated flowers?
Answer:

  • Brightly coloured flowers, with smell and nectar.
  • Pollen grain are larger in size, the exine is pitted, spiny so they can be adhered firmly on the sticky stigma.

(iii) What are the advantages of using bio-gas?
Answer:
The advantages of using biogas are as follows:

  • It bums without smoke and therefore causing less pollution.
  • An excellent way to get rid of organic wastes like bio-waste and sewage material.
  • Left over slurry is a good manure rich in nitrogen and phosphorus.
  • It is safe and convenient to use.
  • It can reduce the amount of green house gases emitted.

[OR]

(b) (i) What is hermaphrodite?
Answer:
Hermaphrodite: If the male and female reproductive organs are present in the same individual, it is called hermaphrodite animal. Eg. Leech.

(ii) What are the effects of hybrid vigour?
Answer:
The superiority of the hybrid obtained by cross breeding is called as heterosis or hybrid vigour. Its effects in animal breeding are:

  • Increased production of milk by cattle
  • Increased production of egg by poultry
  • High quality of meat is produced
  • Increased growth rate in domesticated animals.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Students can Download Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1 Pdf, Samacheer Kalvi 10th English Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

General Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts.
  2. You are to attempt all the sections in each part. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II, III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers I to 14 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each. These are to be answered by writing the correct answer along with the corresponding – option code.
  5. Part II has got four sections. The questions are of two marks each. Question numbers 15 to 18 in Section I and Question numbers 19 to 22 in Section II are to be answered in about one or two sentences each. Question numbers 23 to 28 in Section III and IV are to be answered as directed.
  6. Question numbers 29 to 45 in Part III are of five marks each and have been divided in five sections. These are to be answered as directed.
  7.  Question numbers 46 and 47 in Part IV are of eight marks each. Question number 47 has four questions of two marks each. These are to be answered as directed.

Time: 2.30 Hours
Maximum Marks: 100

Part – I

Answer all the questions. [14 x 1= 14]
Choose the most suitable answer and write the code with the corresponding answer.
Choose the appropriate synonyms for the italicised words.

Question 1.
His brothers and his little sister ran to the brink.
(a) bark
(b) sea
(c) water
(d) edge
Answer:
(d) edge

Question 2.
‘Open up! ’ cried a hoarse voice.
(a) rough
(b) sharp
(c) haughty
(d) soft
Answer:
(a) rough

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 3.
Trying to revive old childhood memories may prove disappointing! ’
(a) reveal
(b) resuscitate
(c) cancel
(d) cover
Answer:
(b) resuscitate

Choose the appropriate antonym for the italicised words.

Question 4.
I wanted to make sure that I complete this journey with ultimate honesty.
(a) honourable
(b) dishonesty
(c) rectitude
(d) scrupulousness
Answer:
(b) dishonesty

Question 5.
Well, anything which is a certain threshold, can be self-ordered.
(a) unsure
(b) sure
(c) convinced
(d) ascertain
Answer:
(a) unsure

Question 6.
M. Hamel would question us on participles.
(a) clarify
(b) beautify
(c) answer
(d) demonstrate
Answer:
(c) answer

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 7.
Choose the correct plural form of ‘sister-in-law‘.
(a) sister-in-laws
(b) sisters-in-law
(c) sisters-in-laws
(d) sisters-n-law
Answer:
(b) sisters-in-law

Question 8.
Form a derivative by adding the right suffix to the word – ‘help’.
(a) ful
(b) less
(c) ly
(d) graphy
Answer:
(b) less

Question 9.
Choose the correct expansion of the abbreviation DSLR.
(a) Digital Single Lens Refraction
(b) Digital Single Light Reflex
(c) Digital Service Lens Reflex
(d) Digital Single Lens Reflex
Answer:
(d) Digital Single Lens Reflex

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 10.
Complete the following sentence with the most appropriate phrasal verb given below:
I will not ……………. to pressure. I shall face the challenge bravely.
(a) give away
(b) give in
(c) give out
(d) give off
Answer:
(b) give in

Question 11.
Choose the suitable option to pair it with the word ‘rain‘ to form a compound word,
(a) well
(b) dance
(c) wet
(d) coat
Answer:
(d) coat

Question 12.
Fill in the blank with the most appropriate preposition given below:
None of you bothered to leave a bottle of water …………. my bed.
(a) within
(b) outside
(c) beside
(d) for
Answer:
(c) beside

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 13.
Complete the following sentence using the most appropriate tense form of the verb given below:
The dog never liked to be left alone and kept on ………… the entire night.
(a) whined
(b) whining
(c) whine
(d) will whine
Answer:
(b) whining

Question 14.
Choose the most appropriate linker from the given four alternatives.
It was a great feeling ………. I learnt to use it.
(a) that
(b) whether
(c) but
(d) when
Answer:
(d) when

Part – II [10 x 2 = 20]
Section – I

Answer any THREE of the following questions in a sentence or two. [3 x 2 = 6]

Question 15.
Why did the young bird utter a joyful scream?
Answer:
The seagull was quite hungry and yearned for food. When he saw a piece of fish in the beak of his mother, the sight was quite tempting and suddenly dived at the fish forgetting that he didn’t know how to fly and uttered a joyful scream falling outwards and downwards into space.

Question 16.
Why does Joe mock the policeman who wants to retrieve his gun from the grandfather?
Answer:
When the policeman talks bravely about going to retrieve his gun from the grandfather, Joe mocks him because he feels it’s dangerous to approach an armed and unstable suspect.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 17.
What was the information given by Mrs. Hudson to Dr. Watson?
Answer:
Mrs. Hudson said that Holmes was working on a case down at Rotherhithe, near the river and had brought an illness back with him since Wednesday afternoon. He had neither taken food nor water for the past three days.

Question 18.
What did Aditya do when he went to the attic?
Answer:
When Aditya went up the attic, he got on top of the packing case and pushed his hand inside the ventilator. He upset a sparrow’s nest, a part of which fell to the ground. It looked as if he was in search of something that he had left there 29 years ago.

Section – II

Read the following poetic lines and answer any THREE questions given below.
[3 x 2 = 6]

Question 19.
“They growl at that and they growl at this;
Whatever comes, there is something amiss;”
(a) What does the word ‘growl’ mean here?
(b) Why do they find everything amiss?
Answer:
(a) The word growl here means ‘grumbling’.
(b) They find everything amiss, since they are not satisfied or contented with anything.

Question 20.
“My heart was so light
that I sang day and night,
For all nature looked gay. ” “For all nature looked gay”
“You sang, Sir, you say?
Go then ”, says the ant, “and dance the winter away ”. ”
(a) Whose heart was light?
(b) What did he do out of joy?
Answer:
(a) The cricket’s heart was light.
(b) Out of joy, the cricket danced the winter away.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 21.
“Remember; we who take arms against each other”
(a) What should we remember?
(b) What advice does the poet give us in these lines?
(a) We should remember that no men are foreign and no country is strange.
Answer:
(b) The poet advises us to ignore the orders of those who incite us to hate and abuse others because by doing so we harm ourselves.

Question 22.
“I drive past the house almost every day.
The house seems to be a bit brighter.
On this warm summer day in May.
It plays with your mind.”
(а) To whom does ‘I’ refer to?
(b) How does the house appear in May?
Answer:
(a) ‘I’ refers to the poetess, Nadia Bush.
(b) The house appears a bit brighter in May.

Section – III

Answer any THREE of the following. [3 x 2 = 6]

Question 23.
Rewrite the following sentence to the other voice.
Answer:
The burglars had cut a huge hole in the wooden door.
A huge hole had been cut in the wooden door by the burglars.

Question 24.
Rewrite using indirect speech.
“Do they live here?” asked Manohar
Answer:
Manohar asked me if they lived here.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 25.
Punctuate the following.
‘what was the idee of all them cops tarryhootin round the house last night’ he demanded
What was the idee of all them cops tarryhootin round the house last night?’ he demanded.

Question 26.
Transform the following sentence into a simple sentence.
It is not known what is the purpose of his visit to this place.
Answer:
The purpose of his visit to this place is not known.

Question 27.
Rearrange the words in the correct order to make meaningful sentences.
(a) writing/ system/ telephone/ am/ to/I/ about/ banking/ your/ complain
(b) crashed/ on/I/ the/ system/ been/ that/ each/ informed/ computer/ has/ have/ occasion
Answer:
(a) I am writing to complain about your telephone banking system.
(b) On each occasion, I have been informed that the computer system has crashed.

Section – IV

Answer the following. [1 x 2 = 2]

Question 28.
A stranger approaches you and asks you to guide her/him the way to S.S. Market. Help the stranger to reach his/her destination with the help of the given road-map and write down the Steps.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

  • Go straight and take the first right on Anna Road.
  • Proceed further and take the left immediately after the school in the comer of Anna Road and Flower Street
  • After the school, take the right and walk further till you find S.S. Market on the left.

Part – III [10 x 5 = 50]
Section – I

Answer any TWO of the following in utmost 10 lines. [2 x 5 = 10]

Question 29.
Highlight the factors responsible for the all-women Indian Navy crew to carry out their expedition.
Answer:
The support the crew members received is a major factor. When they knew that they were doing well and looked after themselves well, in spite of all apprehensions they were supportive. The crew members personal aim and target mattered a lot. Mostly they wanted to make sure that they complete the journey with ultimate honesty without the use of engines. Than the destination, the journey was important. So their contention was to make sure that they go by the rules of circumnavigation without any means of repulsion and anybody else’s assistance.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

The presence of mind and common sense to make decisions and act quickly was an added factor. They had to quickly do analyse problem solving techniques. Ego should never come amidst them. Team work helped them to collaborate and work together. Mutual understanding was important too. One would heat the water while the other would heat the gloves or even rested. Over all the confidence you have in each other than the trust and acceptance as every member of the crew to be a family is a must to carry out the expedition.

“It s about women helping women and women doing things
together and supporting each other. ”

Question 30.
Discuss the role played by Kim and Stephen Hawking to utilize technology for the disabled?
Answer:
Technology plays a vital role in transforming the lives of a disabled. Kim made them realize life isn’t tough because you are differently-abled. Kim made them realize that you can keep in touch with your family, you can talk to and even see relatives who live far away. Well, Kim has shown them that technology can do even more for young disabled people like me. It can make friends communicate and control the environment. It can help them study, get qualifications and find opportunities for work.

It can make them confident and independent. World renowned physicist Stephen Hawking is probably the best example of how assistive Technology has helped a talented mind overcome physical impairments and contribute productively to the world. So we can now look forward to a more inclusive way of learning, instead of the cloistered existence that most differently-abled learners had to face in the past. Newer technology allows differently-abled learners to learn with their peers as well as contribute fruitfully to the collaborative process of learning. This is indeed the new era of learning – truly a learning for all.

“Technology is not just a tool. It can give learners a voice
that they may not have had before.”

Question 31.
We appreciate the value of something only when we are about to lose it. Explain this with reference to the French language and M. Hamel.
Answer:
The Last Lesson’, written by Alphonse Daudet describes the year 1870 when the Prussian forces under Bismarck attacked and captured France. Alsace and Lorraine, districts of France went into Prussian hands. The new Prussian rulers issued an order that only German should be taught in all schools.

The French teachers were asked to leave with immediate effect. The story describes the last day of one such French class under M. Hamel. M. Hamel had taught French for forty years. Most of them never knew the value of the teacher’s devotion and dedicated service.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

We do not always get an opportunity to learn, and this is never understood till the end. Luck doesn’t favour always. Likewise, opportunity knocks ones. Time should be valued. Procrastination is a sin. Most of us end up delaying things. Unless we are constant and regular in our efforts, we cannot achieve our goals. When things come easy, we do not realise its value.

Time and tide wait for no man. The entire village knew the value of Mr. Hamel and his teaching only when he was asked to leave. There was no use in their regrets. It was all too late. Therefore, let’s remember that we should make hay when the sun shines and not weep in vain.

“ Understand your worth; Value your life; Appreciate your blessings. ”

Question 32.
Give a brief character sketch of Sasanka Sanyal.
Answer:
Sasanka Sanyal was a wise and intelligent student. Perhaps luck never favoured him. He may have been a book-worm. However, he was overpowered by his friends because of his innocence. Hence, Aditya Narayan Chowdhury exploits him and takes away his Silver medal that he had received for Poetry Recitation. He had a wonderful memory power and could recall every single incident of his past.

He remembered Aditya when he saw him in Nagen’s Tea Cabin and confirmed his memory seeing his mole on the right cheek. He was rude in his behaviour towards Aditya as he did not want to suppress his feelings and vented out his anger on him. He was remorse after the death of his family members.

He whiled away his time at Nagen’s shop yet never gave up his self-respect and paid for the cup of coffee and biscuits if in case he had. Financially, he wasn’t comfortable since he couldn’t afford even a spectacle because of his partial deformity in his eye-sight.

“ Self-respect permeates every’ aspect of your life.”

Section – II

Answer any TWO of the following in utmost 10 lines. [2 x 5 = 10]

Question 33.
How are today’s women portrayed by the poet in, ‘I Am Every Woman’?
Answer:
Rakhi Nariani Shirke is an academician with a passion for writing poems as a medium of self-expression. This poem talks about the multifaceted nature of women. A woman is born beautiful and beauty is an inborn trait. She is a symbol of supremacy and strength. She takes risks in life for she is real and always genuine. Today’s women are empowered, brave, strong and resolute.

They are always ready to take up new ventures. They are persistent and work tirelessly to prove what they are capable of. Women have to be treated respectfully for the growth of a nation. As stated earlier, she is the symbol of strength as she is strong in her faith and beliefs. In spite of all the out breaths and cries and laments, she is strong in her hope and firm in her trust. She is a lioness, brave and daring. She is a disciplinarian and will not tolerate your pranks with her. She is a woman of today to beware of.

“Each time a woman stands up for herself, she stands up for all women.”

Question 34.
Comment on the house located on Elm street.
Answer:
Nadia Bush brings out the eerie nature while reading her poem. The House On Elm Street.” There aren’t any houses around this house located on Elm Street. It stood all alone in an isolated place. Next to the house, is a tree. The tree too is mysterious like the house since no leaves sprout in any of the seasons. It is said to be a mysterious place since no one knows who lives there or what is inside. No one knows what happens inside that house and hence it is very mysterious. It is for sure a big house with vast space inside the house. Generally, at night, the house looks like it is alive with people in it.

Lights are switched on and off. Every day the poetess, drives past the house. The house seems to look a bit brighter on a fine warm summer day in the month of May. The very thought of this mysterious house plays with your mind since it is just one house of this kind in the areas known around. Likewise, the tree too is barren during winter, spring, summer and autumn. The poetess says that the tree just stays there and never grows tall nor becomes short. She wonders how a tree could survive without any leaves or without any growth and hence feels it is a mysterious place.

“The mystery’ of existence will always remain a mystery and secret.”

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 35.
Read the following poetic lines and answer the questions given below.
“Still seeking what I sought when but a boy,
New friendship, high adventure, and a crown,
My heart will keep the courage of the quest,
And hope the road’s last turn will be the best.”
(i) Pick out the rhyming words from the above lines.
(ii) Write the rhyme scheme of the stanza.
(iii) Identify the figure of speech employed in the last two lines of the given stanza.
(iv) Pick out the alliterated words in the first line.
Answer:
(i) Quest and best are the rhyming words.
(ii) The rhyme scheme of the above stanza is abcc.
(iii) Couplet is the figure of speech in the last two lines of the given stanza.
(iv) The alliterated words are ‘Still seeking’.

Question 36.
Paraphrase the following stanza.
But remember, please, the Law by which we live,
We are not built to comprehend a lie,
We can neither love nor pity nor forgive,
If you make a slip in handling us you die!
Answer:
In this stanza, the machines caution the readers with an unshakeable moral imperative – the Law by which it lives! The machines represent a form of absolute truth that is particularly difficult for mankind to understand. Here machines tell us that they don’t emote nor understand different feelings such as love, pity or apology. It reiterates its dangerous nature by simply stating that a slip while handling it means instant death.

Section – III

Answer any ONE of the following: [1 x 5 = 5]

Question 37.
Rearrange the following sentences in coherent order.
(i) The box contains an interesting mechanism that will explode on opening.
(ii) I would have left them to some charity, but I hate the poor.
(iii) This box contains a large number of very fine rubies, diamonds and pearls.
(iv) Doubt me, and open it, and you will be blown to atoms.
(v) I wish you to continue to have expectations and remember your dear uncle.
Answer:
Rearranged number sequence: (iii), (v), (ii), (i), (iv)
(iii) This box contains a large number of very fine rubies, diamonds and pearls.
(v) I wish you to continue to have expectations and remember your dear uncle.
(ii) I would have left them to some charity, but I hate the poor.
(i) The box contains an interesting mechanism that will explode on opening.
(iv) Doubt me, and open it, and you will be blown to atoms.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Question 38.
Read the following passage and answer the questions that follow.
‘Come in, Zigzag, come in, dear! ’coazed Visu, and in tottered the strangest, weirdest-looking bird the Krishnan family had ever seen. About a foot and a half tall, its bald head was fringed with a crown of shocking pink feathers while the rest of its plumage was in various shades of the muddiest sludgiest brown. Its curved beak was sunflower-yellow and its eyes were the colour of cola held to sunlight. ‘This is Zigzag! Announced Visu with a flourish. ‘His’ full name is Ziggy-Zagga-king-of- the-Tonga. How I’m going to miss him! So beautifully he talks! He can even recite French Poetry!’

The object of all this praise was standing cool and unmoved, with an expression of almost- human grumpiness in his cola-coloured eyes.
(i) Describe Zigzag’s plumage.
(ii) What is the full name of Zigzag?
(iii) What can Zigzag do according to Visu?
(iv) What was the colour of Zigzag’s eyes?
(v) Who brought home Zigzag?
Answer:
(i) Zigzag’s plumage was a crown of pink feathers and the rest of the feathers were muddiest and sludgiest brown.
(ii) Zigzag’s full name is Ziggy-Zagga-king-of-the-Tonga.
(iii) Zigzag can recite French Poetry, according to Visu.
(iv) Zigzag’s eyes were cola-coloured.
(v) Visu brought home Zigzag.

Section – IV

Answer any FOUR of the following. [4 x 5 = 20]

Question 39.
Prepare an attractive advertisement using the hints given below.
Fly India – Fly five star – sky is the best place on earth.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 40.
Vivek has been asked to deliver a speech on ‘The Brain Drain Problem’. Use your own ideas, and write the speech in about 150-200 words.
Answer:
Respected Principal, teachers and dear friends!
Good morning to one and all present here. I, Vivek of Std. X, am thankful to the teachers for giving me this opportunity.

The problem of brain-drain has assumed serious proportion in the last thirty years or so. The nation spends its hard-earned meagre resources on the education and training of its doctors, engineers, scientists, etc. But these highly talented and trained men and women of genius migrate to developed countries.

They desert the ranks for the lure of money, better facilities and living conditions. Some of them get opportunities for fulfilment of their ambitions and development of personality as there is full scope for it. They enjoy unlimited freedom for experiments and research and fear no resources crunch.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

The parent countries become poorer by the depletion of resources as a result of migration of trained and talented persons. The migrants too feel maladjusted in the new country where they are considered second grade citizens. Living and working in an alien culture among foreigners, they find themselves cut off from their own social modes and customs. They do suffer emotional vacuum as the memories of friends and relatives in their country haunt their minds.

India too has been facing this problem. We must take steps to ensure them better facilities, improved living conditions, freedom for experimentation and research. In addition to this, their talents must be utilised for proper work and their work must be given due recognition. These measures, if adopted seriously, can check the problem effectively.
Thank you.

Question 41.
You are Dhinesh/Malu. You have been invited to attend the wedding of your friend’s sister during summer vacation. Write an e-mail to him/her regretting your inability to attend it.
Answer:

To [email protected]
From [email protected] / [email protected]
Subject Inability to attend the function
Dear Siddharth,

Thank you for your cordial invitation of your sister’s wedding. I, however, regret my inability to be with you on this happy occasion as we shall be leaving for Munar for summer holidays on 1st May, 20XX. Please excuse my absence.
Do convey my regards and best wishes to the couple.
Yours sincerely
Dhinesh/Malu

Question 42.
Look at the following picture and express your views on it in about five sentences.
Answer:
An evening at the Park
Corporation has constructed and maintains quite a few parks in the city. Young and old throng these parks in the morning or in the evening to relax and stay fit. Now-a-days, people are conscious about their health and hence keep themselves fit by walking or doing aerobic exercises in the park.
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3
They also help keeping the park clean and tidy. An ice-cream vendor makes use of the opportunity to make his living.

Question 43.
Make notes or write a summary of the following passage.
Answer:
When we survey our lives and efforts we soon observe that almost the whole of our actions and desires are bound up with the existence of other human beings. We notice that whole nature resembles that of the social animals. We eat food that others have produced, wear clothes that others have made, live in houses that others have built.

The greater part of our knowledge and beliefs has been passed on to us by other people though the medium of a language which others have created. Without language and mental capacities, we would have been poor indeed comparable to higher animals. We have, therefore, to admit that we owe our principal knowledge over the least to the fact of living in human society.

The individual if left alone from birth would remain primitive and beast like in his thoughts and feelings to a degree that we can hardly imagine. The individual is what he is and has the significance that he has, not much in virtue of the individuality, but rather as a member of a great human community, which directs his material and spiritual existence from the cradle to grave.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Notes
Title: Man is a Social Animal
Survey: (i) lives & efforts; (ii) our actions & desires – bound up Practices: Eat food – wear clothes – live in houses – made by others Lang. – learnt 4m others – for mental power
Status: (i) Indiv. if left alone – be primitive; (ii) The individual – much in virtue member A human community – directs mat. & spiritual existence.
Abbreviations used: & – and; A – of; lang. – language;indiv.-individual; 4m- from;
mat. – material

Title: Man is a Social Animal
Rough draft
Being social animals, human beings have their actions and desires bound up with society. In matter of food, clothes knowledge and belief they are interdependent with one another. We eat food that others have produced clothes that others have made, live in houses that others have built. They use language created by others without language their mental power would not grow.

We have to admit that we owe our principal knowledge-over the least to the fact of living in human society. The individual if left alone from birth would remamplmfitiyeThey are superior to beast, because they live in human society. An individual life left alone from but birth would grow utterly beast-like. So human society and not individuality guides man’s material and spiritual existence.

Fair draft
Title : Man is a Social Animal
Being social animals, human beings have their actions and desires bound up with society. In matter of food, clothes, knowledge and belief they are interdependent. We eat food that others have produced, wear clothes that others have made, live in houses that others have built.They use language created by others. Without language their mental power would not grow. They are superior to beast, because they live in human society. An individual life left alone from birth would grow utterly beast like. So human society and not individuality guides man’s material and spiritual existence.
No. of words written in the summary: 48

Question 44.
Identify and correct the errors in the following sentences.
(a) Two-thirds of the content were rubbish.
(b) Mr. Bhaskar is not attending his office for the last one month.
(c) I must get to the house in Lake View Road by twelve o’ clock.
(d) Will you please buy some honey for me when you go to the market?
(e) It is mandatory that you study well but we might have to fail you.
Answer:
(a) Two-thirds of the content was rubbish.
(b) Mr. Bhaskar has not been attending his office for the last one month.
(c) I must get to the house on Lake View Road by twelve o’ clock.
(d) Will you please buy some honey for me if you go to the market?
(e) It is mandatory that you study well or we might have to fail you.

Section – V

Quote from memory. [1 x 5 = 5]

Question 45.
We will serve ………… and read and write!
Answer:
We will serve you four and twenty hours a day!
We can pull and haul and push and lift and drive,
We can print and plough and weave and heat and light,
We can run and race and swim and fly and dive,
We can see and hear and count and read and write!

Part – IV

Question 46.
Write a paragraph of about 150 words by developing the following hints. [2 x 8 = 16]
(a) Prospero a sympathetic character – uses magic to control – learns sorcery – protects Miranda – control Ariel and others – alter weather – raise the dead – demands attention – an insensitive character to compassionate character – rightful duke of Milan – humanity in his treatment of Antonio – extremely forgiving – helpless against his enemies – white magic and not black magic – complex personality – refuses to free Ariel – subjugates Caliban – ruler appears insensitive and harsh – tyrannical – understanding – protective just and fair, intelligent.
Answer:
In ‘The Tempest’ by William Shakespeare, Prospero is the main character yet a sympathetic character. You could also say he isn’t very sympathetic because he uses magic to control other people. He has learned sorcery from books, and uses it while on the island to protect Miranda and control the other characters. Prospero’s sorcery is sufficiently powerful to control Ariel and other spirits, as well as to alter weather and even raise the dead.

Prospero insists that others listen to him even when they do not want to. His character grows from being an insensitive character to a much more compassionate and likable character with positive characteristics. Prospero is the rightful duke of Milan who is usurped by his brother. Prospero’s humanity is clearly obvious in his treatment of Antonio.

In spite of him being a traitor, he is extremely forgiving in nature. He is helpless against his enemies and wait for them to come close to his island so that he can use his magic to create a storm and bring them under his control. Prospero’s magic is the white magic of nature and not the black magic of evil nature. He is surely a complex personality.

Although he refuses to free Ariel and subjugates Caliban, Prospero is really a generous ruler, never intending to harm even his enemies. At first, Prospero appears insensitive and harsh, especially in his treatment of Ariel and Caliban. He is seen as tyrannical in his treatment of Ferdinand, but Prospero realizes that Ferdinand and
Miranda will value one another more if there are a few obstacles to their wooing. Prospero is protective of those who are close to him especially Miranda. Throughout, Prospero makes sure Ferdinand’s and Miranda’s love stays strong. Ultimately, we see Prospero to be just and fair besides being intelligent.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

[OR]

(b) Describe the farmer’s painful journey up the mountain by developing the given hints. A mother’s affection – insightful sustenance of sacrifice and pain – eternal and unconditional love is invaluable – the law – tyrant ruler – changes decision – a kind mode of death – summit of Obatsayuma – Her heart is concerned.
Answer:
The story of the Aged Mother, a folklore from Japan, tells a story about the care and wisdom of a mother to his son, their condition and the son’s love and gentle respect. This story talks about the conflict in the poor farmer’s mind.
A mother’s affection is something that none can describe. It is composed of insightful sustenance of sacrifice and pain which is eternal and unconditional.

The thought that “A mother’s love is invaluable and can never be equated to further belongings that a child might own’ perturbs the narrator. The law pronounced by the tyrant ruler fills the heart of the poor farmer with deep remorse. Instead of putting his mother to death in the hand of the cruel law he decides to give his mother a kind mode of death. He takes his mother to the bare summit of Obatsayuma and plans to abandon her there.

The mother too is pained on the way to the summit of the mountain. Her heart grows concerned because she knows that her son will be in danger on his way back because he is not familiar to the paths and hence she breaks the twigs and drops it quietly on the road to serve as a guide for her son’s return journey.

Question 47.
Read the following passage and answer the questions given below:
Answer:
In Titanic the ‘older’ Rose throws the Heart of the Ocean diamond over the side of the ship. While the Heart of the Ocean is only a fairy tale, it is based on the Hope Diamond or The Blue Fire. It was bought in India by a French jeweller in the 1660s and brought back to France.

The Blue Beauty was sold to Louis XIV where it began to attract a reputation as a cursed creature. Things did not end well with Louis XIV who was flat broke at the end of his life and who was eaten by a pack of wild dogs. It then passed on to Queen Marie Antoinette who was eventually beheaded. The diamond disappeared for two decades and eventually resurfaced amidst a story of suicides.

The last owner’s brother died early, her son was run over by a car when he was nine years old, she got divorced, her husband perished in a mental institution, her daughter died of an overdose and she herself died of pneumonia.
The Hope Diamond is now housed in the Smithsonian Institution in Washington.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

Questions.
(a) Where did The Blue Fire originate?
(b) To whom was the Blue Beauty passed on after Louis XIV was dead?
(c) How did the diamond affect Louis XIV?
(d) Under what circumstances did the Hope Diamond resurface after two decades?
Ans.
(a) The Hope Diamond or The Blue Fire was bought in India originally by a French jeweller in the 1660s and taken back to France.
(b) The Blue Beauty was passed on to Queen Marie Antoinette who was eventually beheaded.
(c) When the diamond, Blue Beauty was sold to Louis XIV, things did not end well with him as he was flat broke at the end of his life and was eaten by a pack of wild dogs.
(d) The diamond disappeared for two decades and eventually resurfaced amidst a story of suicides.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 1

[OR]

Read the following poem and answer the questions given below:
PIPING DOWN THE VALLEYS

Piping down the valleys wild,
Piping songs of pleasant glee,
On a cloud, I saw a child,
And he laughing said to me :

“Pipe a song about a Lamb !”
So I piped with merry cheer.
“Piper, a pipe that song again;”
So I piped: he wept to hear.

Drop thy pipe, thy happy pipe;
“Sing thy songs of happy cheer.”
So I sang the same again,
While he wept with joy to hear.

“Piper, sit thee down and write
In a book, that all may read.”
So he vanish’d from my sight,
And I pluck’d a hollow reed,

And I made a rural pen,
And I stain’d the water clear,
And I wrote my happy songs
Every child may joy to hear.

Questions.
(a) Whom did the piper see in a cloud?
(b) What did the child ask the piper to do?
(c) When did the piper pluck a hollow reed?
(d) What did the child do after singing?
Answer:
(a) The piper saw a child in a cloud.
(b) The child asked the piper to sing a song about a Lamb.
(c) The piper plucked a hollow reed after the boy had vanished.
(d) After singing, the child disappeared from the Piper’s sight.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3

Students can Download Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3 Pdf, Samacheer Kalvi 10th English Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3

General Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts.
  2. You are to attempt all the sections in each part. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II, III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers I to 14 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each. These are to be answered by writing the correct answer along with the corresponding – option code.
  5. Part II has got four sections. The questions are of two marks each. Question numbers 15 to 18 in Section I and Question numbers 19 to 22 in Section II are to be answered in about one or two sentences each. Question numbers 23 to 28 in Section III and IV are to be answered as directed.
  6. Question numbers 29 to 45 in Part III are of five marks each and have been divided in five sections. These are to be answered as directed.
  7.  Question numbers 46 and 47 in Part IV are of eight marks each. Question number 47 has four questions of two marks each. These are to be answered as directed.

Time: 2.30 Hours
Maximum Marks: 100

Part – I

Answer all the questions. [14 x 1= 14]
Choose the most suitable answer and write the code with the corresponding answer.
Choose the appropriate synonyms for the italicised words.

Question 1.
The great expanse of sea stretched down a long way down.
(a) express
(b) expense
(c) stretch
(d) vision
Answer:
(c) stretch

Question 2.
‘He thinks you’re deserter.’
(a) absconder
(b) camel
(c) convict
(d) dessert-monger
Answer:
(a) absconder

Question 3.
We had reached a point where the road bifurcated.
(a) separated
(b) converged
(c) joined
(d) ended
Answer:
(a) separated

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3

Choose the appropriate antonym for the italicised words.

Question 4.
India Meteorological Department collected data for monitoring marine pollution.
(a) distributed
(b) cancelled
(c) lost
(d) remained
Answer:
(a) distributed

Question 5.
Technology impacts the environment, people and the society as a whole.
(a) entire
(b) partial
(c) unabridged
(d) hollow
Answer:
(b) partial

Question 6.
The Prussians defeated the French.
(a) aimed
(b) brought
(c) triumphed
(d) drained
Answer:
(c) triumphed

Question 7.
Choose the correct plural form of ‘military’.
(a) military
(b) militaries
(c) militares
(d) militarys
Answer:
(a) military

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3

Question 8.
Form a derivative by adding the right suffix to the word – ‘relation’.
(a) ment
(b) al
(c) ic
(d) ship
Answer:
(d) ship

Question 9.
Choose the correct expansion of the abbreviation RLWL is ………………….
(a) Remote Location Wait List
(b) Remote Location Waitress List
(c) Remote Locomotive Wait List
(d) Research Location Wait List
Answer:
(a) Remote Location Wait List

Question 10.
Complete the following sentence with the most appropriate phrasal verb given below:
He will surely ……………. the examination with flying colours.
(a) get out
(b) get in
(c) get through
(d) get into
Answer:
(c) get through

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3

Question 11.
Choose the suitable option to pair it with the word ‘earth’ to form a compound word.
(a) worm
(b) fire
(c) land
(d) green
Answer:
(a) worm

Question 12.
Fill in the blank with the most appropriate preposition given below:
We come ………………. new words everyday.
(a) between
(b) of
(c) along
(d) across
Answer:
(d) across

Question 13.
Complete the following sentence using the most appropriate tense form of the verb given below:
Shruthi always ……………….. loud music.
(a) plays
(b) was playing
(c) play
(d) had played
Answer:
(c) play

Question 14.
Choose the most appropriate linker from the given four alternatives.
…………………… he passed beneath her, he heard the swish of her wings.
(a) Though
(b) If
(c) As
(d) Although
Answer:
(c) As

Part – II [10 x 2 = 20]
Section -1

Answer any THREE of the following questions in a sentence or two. [3 x 2 = 6]

Question 15.
According to Smith how did Holmes get the disease?
Answer:
According to Smith, Holmes had opened an ivory box. A sharp spring from inside the box drew his blood. This caused Holmes the illness.

Question 16.
Why were the policeman prevented from entering the grandfather’s room?
Answer:
Five or six cops sprang for the attic door when they heard a noise from the grandfather’s room. They were prevented since it would be bad if they burst in on grandfather unannounced, or even announced as he was going through a phase in which he believed that General Meade’s men, under steady hammering by Stonewall Jackson, were beginning to retreat and even desert.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3

Question 17.
Where did the crew undergo their basic training?
Answer:
The crew underwent their basic sail training courses in Mumbai at the Indian Naval Waterman ship Training Centre (INWTC), and at various schools in the southern naval base in Kochi. They even sailed on INSV Mhadei up and down to Mauritius in 2016 and 2017 and also to Cape Town in December 2016.

Question 18.
Name a few Indian innovations which are helpful to the disabled and make their day today life easier.
Answer:
Lechal Shoes, Blee Watch and iGEST are a few Indian Innovations which are helpful to the disabled and make their day to day life easier.

Section – II

Read the following sets of poetic lines and answer any THREE of the following.
[3 x 2 = 6]

Question 19.
“Began to complain when he found that, at home,
His cupboard was empty, and winter was come.”
(а) Who does he refer to?
(b) Why was his cupboard empty?
Answer:
(a) ‘He’ refers to the foolish cricket.
(b) His cupboard was empty because he had not stored any food during summer.

Question 20.
“And now, if you will set us to our task,
We will serve you four and twenty hours a day!”
(a) Who does the pronoun ‘you’ refer to here?
(b) Whose task is referred to as ‘our task’ here?
Answer:
(a) ‘You’ refers to the industrialists and the people using the machines.
(b) The task to be performed for the industrialists by the machines is referred to as ‘our task’.

Question 21.
“They, too, aware of sun and air and water,
Are fed by peaceful harvests, by war’s long winter starv’d.”
(a) What is common for all of us?
(b) How are we fed?
Answer:
(a) Sun, air and water is common for all of us.
(b) We the people of the world are nourished and nurtured equally by the elements of Nature like sun, air and water, enjoying the harvests in peaceful times and dreading starvation caused by long-drawn wars.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3

Question 22.
“It sat alone.
What happened there is still today unknown.
It is a very mysterious place,
And inside you can tell it has a ton of space,
But at the same time it is bare to the bone.”
(a) What does ‘It’ refer to?
(b) Pick out the line that indicates the size of the house?
Answer:
(a) ‘It’ refers to the mysterious house.
(b) And inside you can tell it has a ton of space, this line indicates the size of the house.

Section – III

Answer any THREE of the following. [3 x 2 = 6]

Question 23.
Rewrite the following sentence to the other voice.
Answer:
The organizers will exhibit the paintings till the end of the month.
The paintings will be exhibited by the organizers till the end of the month.

Question 24.
Rewrite using indirect speech.
Answer:

  • Shanthi said to the manager, “I live in Thiruvallur and I commute to the city of Chennai everyday.”
  • Shanthi told the manager that she live’d in Thiruvallur and that she commuted to the city of Chennai everyday.

Question 25.
Punctuate the following sentence.
Answer:
Heaven thank you my dear father, said miranda “Heaven thank you, my dear father,” said Miranda.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3

Question 26.
Transform the following sentence into a simple sentence.
Answer:
Though Raghu was old, he walked fast.
Despite his old age, Raghu walked fast.

Question 27.
Rearrange the words in the correct order to make meaningful sentences.
(a) in / we / of / modern science / the era / live
(b) inventions / armed / which are / has / miracles / science / man with / not less than
Answer:
(a) We live in the era of modem science.
(b) Science, has armed man with inventions which are not less than miracles.

Section – IV

Answer the following question. [1 x 2 = 2]

Question 28.
Observe the map given below and write three instructions to give directions to your brother to reach the City Hospital.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3.1

  • Go straight on Mount Road and take the first right on Anna Road.
  • Proceed further and take the last left after the temple adjoining Saiigan Main Road.
  • You will find City Hospital on the left side at the end of the main road.

PART – III [10 x 5 = 50]
Section – I

Answer any TWO of the following in utmost 10 lines. [2 x 5 = 10]

Question 29.
Give a detailed account of all thoughts and questions in the narrator’s mind while accompanying Aditya from the tea shop to Sanyal’s house?
Answer:
The narrator had noticed the keen interest of Aditya in seeing the tea shop at Bramhapur if it still existed. They saw Sasanka Sanyal another customer seated in one comer of the Nagen’s Tea Cabin. When that customer was asked to leave by Nagen the owner, he behaved in a strange manner and reacted sharply. Before leaving the place, he stretched himself, raised his lean arm and with diluted eyes recited a poem by Tagore.

On hearing this poem and seeing the customer’s strange gesture of Namaste, Aditya’s expression changed. The narrator noticed the eagerness in Aditya to know who the gentlemen was and what he was doing. The information he had received from Nagen uncle perturbed Aditya. He was distressed perhaps to know that the man lost his wife and only son last year.

When he left, Aditya was bent on knowing where the gentleman stayed and drove straight to his ancestral house with firm determination. His nerves seemed overwrought for some reason and he felt a strong necessity to visit his house. Aditya was totally a different person now and he expressed keen interest to visit his house where he lived twenty nine years ago.
“Memories are sometimes pleasant yet disturbing.’’

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3

Question 30.
How was the last lesson different from earlier lessons?
Answer:
The last lesson was different from earlier lessons in numerous ways. It revealed the love and respect of the teacher and students for their mother tongue. Even the teacher was unusually kind and did not scold children. M. Hamel taught very patiently, with utmost dedication and sincerity. It seemed as if he wanted to give all that he knew before going away. He was dressed at his best and his ‘iron ruler’ was not used even to rap it on the desk.

The last lesson was attended by villagers with deep remorse to show their love and respect for their mother tongue and also to M. Hamel. The students listened very carefully and everybody was absolutely quiet. Franz regretted for not learning his lesson. The last lesson was indeed emotional. It stirred patriotic feelings and awakened the villagers to the importance of their mother tongue.
“The bird of love flies on two wings
Faith and Dedicated Service.”

Question 31.
What is the theme of the story, ‘The Night the Ghost got in’ by James Thurber?
Answer:
The theme of the story, ‘The Night the Ghost got in’ by James Thurber is surely of a supernatural kind. This story asks readers to accept the existence of the ghost mentioned in the title as a believable one. Many a time, ghost stories offer readers a sign for a common explanation for the events that the characters themselves trust are triggered by the bizarre scenario.

Although it seems very unlikely that a real ghost would have generated a commotion in the house, Thurber gives readers distressing indication that the sounds that he heard were undeniably supernatural. For example, the police thoroughly investigate the house and say that all the doors and windows are locked from inside and nothing in the house is said to have been taken by burglars. The father and brother Roy, who are at first expected to have come home from Indianapolis early, do not feature in the play and are just characters mentioned during conversations.
“The human mind delights in grand conceptions of supernatural beings.”

Question 32.
‘Maddened by hunger, he dived at the fish,’ says the narrator about the young seagull. Do you feel hunger was the main motivating force that made the young seagull take the plunge that taught him how to fly in the air?
Answer:
Food is the most essential ingredient that sustains all life – of humans, animals as well as birds. Hunger motivates many of their actions. The young seagull used to sit all alone on his ledge. Whenever he tried to flap his wings to fly, he was seized with fear. He felt certain that his wings would never support him. He had seen his older brother catch his first herring and devour it.

It compounded his helplessness even more. He uttered a joyful scream when he saw his mother holding a piece of fish in her beak and flying quite near him. He wondered why she didn’t come to him and offer that piece of fish to him. Maddened by hunger, he dived at the fish. With a loud scream he fell outwards and downwards into space. Then a monstrous terror seized him but only for a minute.

The next moment he felt his wings spread outwards. He began to soar downwards towards the sea. The fear left him. He began to float on the sea. His admiring family offered him pieces of fish flying around him.
“Your hunger must be absolutely compelling
in order to overcome the obstacles that will
invariably come your way.”

Section – II

Answer any TWO of the following in utmost 10 lines. [2 x 5 = 10]

Question 33.
Write a paragraph on ‘The Grumble Family’ and their attitude towards other folks.
Answer:
The Grumble family by L.M. Montogornery, a prolific writer depicts a family whom everyone despises to meet. They live on Complaining street in the city called’ Never-are-Satisfied’ where River Discontent runs beside it. They growl at anything and everything and whatever happens, there is something that goes wrong. They scold at each other at all seasons be it winter or summer.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3

They never stop growling at any weather conditions be it during monsoon or summer. Anyone who is associated with them even as an acquaintance get adapted to their ways easily. They are moaning, grumbling and never satisfied. A feeling of pessimism is strongly embedded in them and they are so contagious that they pass on the nature of grumbling and complaining to all who converse with them.
“To do nothing but grumble and not to act — that is throwing away one s life.”

Question 34.
‘What is the central theme of the poem ‘No men are foreign’?
Answer:
James Kirkup gives a positive message of hope to mankind. In spite of obvious divisions and variances, all are united together by the common bond of civilization and mankind. For their entrusted interests, some selfish people divide lands and people. They collaborate to create hatred and divisions among people. The poet validates the statement that people living in different countries are essentially the same by proclaiming that ‘no men are strange and no men are foreign’. That is the part of the title of the poem and it is the central theme too. Every single body breathes and functions in the same way.

Each one of us equally needs the sun, air and water. Human hands too are used for the similar purpose of labouring for livelihood. Even eyes perform similar purpose of sleeping and waking up. Love wins us all and we all identify its power. In peace times, we all flourish and wars starve us. When we take up arms against each other, the entire earth is defiled and destroyed. Therefore, we all like peace which showers abundance and prosperity on us. Thus, fundamentally we all are the same. We should understand and try to recognise that the same soul runs through all the people.

Let us work for the unity and affluence of all lands and all people. Let us not pollute and taint the earth which is ours. Hatred and narrow ideas pollute the minds of the people. Conflicts and wars bring destruction and violence. We should remember that raising arms against anyone means fighting against ourselves. The poet reminds us to remember, recognise and strengthen the common bond that unites mankind and humanity which is the main theme of this poem.
“Sometimes one feels better speaking to a stranger than someone unknown.”

Question 35.
Read the following poetic lines and answer the questions given below.
“A woman is beauty innate,
A symbol of power and strength.
She puts her life at stake,
She’s real, she’s not fake!”
(i) What is the rhyme scheme of the above stanza?
(ii) Pick out the rhyming words.
(iii) Identify the figure of speech employed in the stanza.
(iv) Give a rhyming word for ‘ strength’.
Answer:
(i) ‘abcc’ is the rhyme scheme of the above stanza.
(ii) The rhyming words are stake and fake.
(iii) Metaphor is employed in the above stanza.
(iv) ‘length’ is a rhyming word for ‘strength’.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3

Question 36.
Paraphrase the following stanza.
Let us learn to walk with a smile and a song,
No matter if things do sometimes go wrong;
And then, be our station high or humble,
We’ll never belong to the family of Grumble!
Answer:
Therefore the poet tells us that we should learn to walk with a smile on our lips and a song in our mouth even when things go against our desires. Even if our position is high or humble, we will never belong to the family of Grumble.

Section – III

Answer any ONE of the following. [1 x 5 = 5]

Question 37.
Rearrange the following sentences in coherent order.
(i) He lifted his helpless old mother and went up the mountain.
(ii) Shining was governed by a despotic leader who sent out a cruel proclamation.
(iii) Obatsuyama is the mountain of the “abandoning of the aged”.
(iv) On he went towards the high bare summit, Obatsuyama.
(v) The poor farmer loved his aged mother and the order filled his heart with sorrow.
Answer:
Rearranged number sequence: (ii), (v), (i), (iv), (iii)
(ii) Shining was governed by a despotic leader who sent out a cruel proclamation.
(v) The poor farmer loved his aged mother and the order filled his heart with sorrow.
(i) He lifted his helpless old mother and went up the mountain.
(iv) On he went towards the high bare summit, Obatsuyama.
(iii) Obatsuyama is the mountain of the “abandoning of the aged”.

Question 38.
Read the following passage and answer the questions that follow.
Prospero had commanded Ferdinand to pile up some heavy logs of wood. Kings’ sons not being much used to laborious work, Miranda soon after found him almost dying with fatigue. “Alas!” said she, “do not work so hard; my father is at his studies, he is safe for these three hours; pray rest yourself.”
“O my dear lady,” said Ferdinand, “I dare not. I must finish my task before I take my rest.” “If you will sit down,” said Miranda, “I will carry your logs the while.” But this Ferdinand would by no means agree to. Prospero, who had enjoined Ferdinand this task merely as a trial of his love, was not at his books, as his daughter supposed, but was standing by them invisible, to overhear what they said. Ferdinand inquired her name, which she told, saying it was against her father’s express command she did so. And then Ferdinand, in a fine long speech, told the innocent Miranda he was heir to the crown of Naples, and that she should be his queen. Prospero then appeared before them.
(i) Why wasn’t Ferdinand used to laborious work?
(ii) What was the work given to Ferdinand by Prospero?
(iii) Why did Miranda ask Ferdinand to rest for some time?
(iv) Who was Ferdinand?
(v) What was Prospero doing when Ferdinand was at work?
Answer:
(i) Ferdinand wasn’t used to laborious work as he was from a royal family of Kings.
(ii) The work given to Ferdinand was to pile up some heavy logs of wood.
(iii) Miranda asked Ferdinand to rest for some time because he was tired and she thought that her father would be at his study for the next three hours.
(iv) Ferdinand was the heir to the crown of Naples.
(v) Prospero was invisible to Ferdinand and Miranda and was overhearing their conversation as he wanted to test Ferdinand’s love for Miranda.

Section – IV

Answer any FOUR of the following.

Question 39.
Write slogans for the following products:
(a) Air-conditioner
(b) Air – Conditioner
(c) Shampoo
(d) Detergent
(e) Computer
Answer:
(a) Tooth Paste – Use for a while and get a sparkling smile.
(b) Air-conditioner – Bring Switzerland into your room.
(c) Shampoo – Leaves your hair smooth and silky.
(d) Detergent – Less foam easy to clean.
(e) Computer – Doorstep to knowledge and information.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3

Question 40.
Ramesh, The School Pupil Leader wanted to write to Dr. Nagaraj confirming his presence to be the Chief Guest for the Literary Association inauguration function at school. Write a formal letter of invitation.
Answer:
From
K. Ramesh
School Pupil Leader
XYZ Higher Secondary School
Chennai
28th July, 2020
To
Dr C. Nagaraj Professor of English ABC Arts College Chennai
Dear Sir,
Sub: Invitation to preside over the inauguration of Literary Association In continuation to the telephonic conversation we had this morning, it is immense pleasure that we thank you for accepting our oral invitation to inaugurate the Literary Association in our school for the current academic year.

I would like to confirm that the Inaugural function is scheduled for the 12th of August, 2020. at 10 a.m. in the School Auditorium. We request you to accept our invitation and inaugurate the function.
Your presence is much solicited and thanking you in advance for your valuable presence.
Thank you
Yours sincerely,
K. Ramesh (SPL)

Address on the envelope

To
Dr. C. Nagaraj
Professor of English
ABC Arts College
Chennai

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3

Question 41.
You are the Principal of Sunshine Public School, Elagiri. Write a notice in not more than 50 words informing that the admissions for the next academic year are likely to begin in January 2020.
Answer:

Sunshine Public School, Elagiri
Admission Notice
7th December, 2019

The admission for the coming academic year viz. 2020-2021 will begin from the second week of January, 2020. The prospectus and admission forms can be purchased from the school office from 8th January to 30th January, 2020 between 10 a.m. and 4.30 p.m. The last date for the submission of the duly filled forms is 28th February, 2020.

Principal
Mr. Samson – Sunshine Public School

Question 42.
Look at the following picture and express your views on it in about five sentences.
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3.2
Answer:
Reading Maketh a Man
Reading is a wonderful hobby. The habit of reading is rarely seen among children, nowadays. Most of the schools, have one period a week as Library time to inculcate the habit of reading. The children are found talking with the Librarians to borrow books. Some children are found reading books. Silence must be maintained in the library

Question 43.
Make notes or write a summary of the following passage.
Answer:
Tennis is a sport played between two players (singles) or between two teams of two players (doubles). Each player uses a tennis racket to strike a hollow rubber ball covered with felt. To win, you must hit the ball into the opponent’s court without the opponent being able to hit the ball back. Tennis originated in the United Kingdom in the late 19th century.

At first, people played tennis on courts made of grass! These were called “lawn courts”. Now, tennis is played by millions of people all over the world. The rules of tennis have changed very little since it was created in the 1890s. Most tennis players play tennis because it is fun. It also is a good way to get exercise.

While playing tennis, you do a lot of running. You move your arms and legs in many ways that they do not normally move.
Title: Tennis – A Good Sport

1. Tns as a sport:
(i) Play4 betn two players or two teams A two players
(ii) Play4 Single or Double
(iii) Millions A people – worldwide

2. Accessories reqd to play Tns:
(i) Tns racket
(ii) Hollow rubber ball covered with felt

3. Winning strategy
(i) ball in opponents court shd not b hit by player

4. Origin ∧ Tns
(i) In UK – late 19thCeny
(ii) Played in courts ∧ grass – Lawn Courts
(iii) Slight changes in rules
(iv) Playd for Fun, Exercise

Abbreviations used: Tns – tennis; Playd -played, betn– between, A – of, reqd– required, shd – should, b-be, Ceny-century

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3

Rough draft
Tennis-sport played as singles or doubles uses a tennis racket to strike a hollow rubber ball covered with felt. To win , you make hit the ball into the opponent’s court without the oppo­nent being able to hit the ball back. Tennis originated in the late 19th century in UK. Initially, people played on Lawn courts! Now, tennis is played is played all over the world. the rules have not changed much. Mostly it is played for fun and a good way to get exercise! ”

Fair draft
Title : Tennis, A Good Sport
Nineteenth Century Tennis, originated in UK, is played as singles or doubles with a tennis racket and a ball. To win, you must hit the ball into the opponent’s court without the opponent hitting it back. Initially, people played on Lawn courts! Now, it’s played worldwide without much change for fun and exercise.
No. of words written in the summary: 53

Question 44.
Identify and correct the errors in the following sentences.
(а) Sita is now free of danger.
(b) An Indian ship laden with merchandise got drowned in the Pacific Ocean.
(c) As we were late so we apologised.
(d) Many students has turned up for the seminar.

(e) If I had known this yesterday I will have helped him.
(a) Sita is now free from danger.                                                                    ‘
(b) An Indian ship laden with merchandise sank in the Pacific Ocean.
(c) As we were late we apologised.
(d) Many students have turned up for the seminar.
(e) If I had known this yesterday I would have helped him.

Section – V

Quote from memory. [1 x 5 = 5]
Question 45.
So let…………………….. of the quest,
Answer:
So let the way wind up the hill or down,
O ’er rough or smooth, the journey will be joy:
Still seeking what I sought when but a boy,
New friendship, high adventure, and a crown,
My heart will keep the courage of the quest,

Part-IV

Write a paragraph of about 150 words by developing the following hints. [2 x 8 = 16]
Question 46.
(a) Visu left, Zigzag – Zigzag fell asleep – began to snore – soft grumbly sort of rumble – mildly hungry dinosaur – herd of elephants – pounded the eardrums – Mrs. Jhunjhunwala, mistakes the snore – Maya complains – Arvind confesses – Maya squirts water- cotton wool-maid Lakshmi’s shriek- unfinished masterpiece – Zigzag slept unconcerned.
Answer:
As soon as the cook, Visu left, Zigzag, still perched on the curtain rod, went off to sleep. The moment he fell asleep, he began to snore and the commotion began. His snoring was a soft grumbly sort of rumble like that of the stomach of a mildly hungry dinosaur. Then it grew louder until it sounded like a herd of elephants.

Zigzag’s snore pounded the eardrums till their heads ached. Mrs. Jhunjhunwala, who lived upstairs heard Zigzag snoring and asked Mrs. Krishnan to sing a little softly when she took her singing lessons. Maya complained that she heard a permanent rumbling sound in her ears even when she was miles away. Arvind confessed that he was actually looking forward to going to school than being at home. Maya tried to squirt water from a small water pistol at Zigzag to wake him and wetted most of the curtains, the walls and the sofa. In vain to wake up the bird, they shut themselves in the bedroom that was farthest away from Mrs. Krishnan’s workspace where Zigzag was creating the terrible noise.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3

Mrs. Krishnan untied a roll of cotton wool to stuff in her ears. Just then, their maid Lakshmi’s shrieked. They froze in fear as she had switched on the fan on which Zigzag had left some fruit and nuts. Half-pecked fruit streamed of the fan, dampening even Lakshmi’s eagerness as a guava landed on her cheek with a soft splash and one walnut hit her forehead with a loud smack.

One slice of over-ripe papaya came whizzing off the fan and as they watched it helplessly, it splattered all over Mrs. Krishnan’s unfinished masterpiece, sunset at Marina. However, through all this commotion, Zigzag slept unconcerned and snored on.

[OR]

(b) The little boy – cakes – The blind man – dikes – light heart – stayed a little while – walk talk – mother’s wish – rains and swollen waters – father’s gates – pretty fields – angry waters – pretty blue flowers – rabbits’soft tread as they rustled through the grass – the poor blind man – few pleasures – setting sun – growing dark – feared his mother – sound of trickling water – the hero of Holland!
Answer:
The little boy, Peter was glad to take cakes to his blind friend. The blind man who stayed across the dikes was his friend. So he started off with a light heart. He stayed with the poor blind man a little while to tell him about his walk along the dike and about the sun and the flowers and the ships far out at sea.

On remembering his mother’s wish that he should return before dark he bid his friend goodbye and set out for home. As he walked beside the canal, he noticed how the rains had swollen the waters, and how they beat against the side of the dike, and he thought of his father’s gates. He admired the pretty fields. He recalled his father’s words about the sea waters as angry waters.

As he walked along he sometimes stopped to pick the pretty blue flowers that grew beside the road or to listen to the rabbits’soft tread as they rustled through the grass. But oftener he smiled as he thought of his visit t the poor blind man who had so few pleasures and was always so glad to see him.

Suddenly he noticed that the sun was setting, and that it was growing dark. He feared his mother searching for him and began to run towards home. Just then he heard the sound of trickling water and had to become the hero of Holland!

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3

Question 47.
Read the following passage and answer the questions given below:
Many students aspiring to get a Visa for higher education in the United States are misled by blogs or unofficial sources. The US Consulate clarified that there was no fee for contacting the call centre which had ample channels to give clarifications. The students need to give them all true details.

The Consulate processes 25 % of the world’s H1B visas and 30% of L Visa’s. Last year the Consulate conducted Visa interviews for 2.37 lakh persons and 97% of the applications were processed within a day, and the rest were cleared the following day. The consulate had introduced many user friendly measures and interviews for candidates could be fixed within two days.

The process would be over within 42 minutes of the allotted time and the application fee could be paid easily through different channels. About 1300 interviews are conducted in a day. Everyone is given three minutes to explain the purpose of the visit. Only a few applications are rejected. The call Centres could be contacted over the phone through online chats and e-mails.

Questions.
(a) What is the fee levied by the US Consulate for imparting information on the procedure to get Visas?
(b) How did the Consulate deal with the applications received last year?
(c) How long does the process last, before the application fee could be paid?
(d) If you wish to go to the US in how much time, could you cite the reason at the interview?
Answer:
(a) There is no fee levied by the US Consulate for imparting information on the procedure to get Visas from the call centre which had ample channels to give clarifications.
(b) Last year the Consulate conducted Visa interviews for 2.37 lakh persons and 97% of the applications were processed within a day, and the rest were cleared the following day.
(c) The process would be over within 42 minutes of the allotted time and the application fee could be paid easily through different channels.
(d) You are given three minutes to explain the purpose of the visit at the interview, if.you wish to go to the US.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 3

[OR]

Read the following poem and answer the questions given below:
SEPTEMBER 11
Once there were two magnificent towers,
Where lived and worked so many of ours.
It took seven long years to build them straight
They stood near the Empire State.
This event happened on the eleventh of September,
It’s an occurrence that generations will remember.
Because thousands of people have died,
Not only of the US but the world’s pride.
Everyone saw with awe and fright,
Twin towers crash in broad daylight.
None quite knows what will happen now,
When? Where? And how?
May God give wisdom to those,
Who are devils in gentlemen’s pose?
Now let us all remove hatred and vice,
And let the world be happy and nice.

Questions.
(a) What does the title of the poem indicate?
(b) Explain the line, ‘Who are devils in gentlemen’s pose’
(c) How many years did it take to rebuild the twin towers?
(d) What does the poet want to remove in this world and does he hope to see?
Answer:
(a) The title of the poem indicates that the poem is about the twin towers that was attacked on 11th September, 2001.
(b) This line talks about the devilish act done by the men who pretended to be gentlemen. In other words, they are wolves in lambs’ clothing.
(c) It took seven years to rebuild the twin towers.
(d) The poet wants to remove hatred and evil thoughts so that the world can be a happy place with nice memories.

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

Students can Download Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium Pdf, Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

Instructions

  • The question paper comprises of four parts.
  • You are to attempt all the parts. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  • All questions of Part I, II, III and IV are to be attempted separately.
  • Question numbers 1 to 14 in Part I are Multiple Choice Quèstions of one-mark each. These are to be answered by choosing the most suitable answer from the given four alternatives and.writing the option code and the corresponding answer.
  • Question numbers 15 to 28 in Part II àre two-marks questions. These are to be answered in about one or two sentences.
  • Question numbers 29 to 42 in Part III are five-marks questions. These are to be answered in about three to five short sentences.
  • Question numbers 43 to 44 in Part IV are eight-marks questions. These are to be answered in detail. Draw diagrams wherever necessary.

Time: 3 Hours
Max Marks: 100

PART – I

I. Choose the correct answer. Answer all the questions. [14 × 1 = 14]

Question 1.
If {(a, 8),(6, b)} represents an identity function, then the value of a and b are respectively ……………. .
(1) (8,6)
(2) (8,8)
(3) (6,8)
(4) (6,6) .
Answer:
(1) (8,6)

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

Question 2.
If the H.C.F of 65 and 117 is expressible in the form of 65m -117, then the value of m is ……………. .
(1) 4
(2) 2
(3) 1
(4) 3
Answer:
(2) 2

Question 3.
The next term ol the sequence \(\frac{3}{16}, \frac{1}{8}, \frac{1}{12}, \frac{1}{18}\) is …………… .
(1) \(\frac{1}{24}\)
(2) \(\frac{1}{27}\)
(3) \(\frac{2}{3}\)
(4) \(\frac{1}{81}\)
Answer:
(2) \(\frac{1}{27}\)

Question 4.
Which of the following should be added to make x4 + 64 a perfect square ……………… .
(1) 4x2
(2) 16x2
(3) 8x2
(4) -8x2
Answer:
(2) 16x2

Question 5.
Find the matrix x if 2x + \(\left[ \begin{matrix} 1 & 3 \\ 5 & 7 \end{matrix} \right] =\left[ \begin{matrix} 5 & 7 \\ 9 & 5 \end{matrix} \right] \) ……………. .
(1) \(\left[ \begin{matrix} -2 & -2 \\ 2 & -1 \end{matrix} \right] \)
(2) \(\left[ \begin{matrix} 2 & 2 \\ 2 & -1 \end{matrix} \right] \)
(3) \(\left[ \begin{matrix} 1 & 2 \\ 2 & 2 \end{matrix} \right] \)
(4) \(\left[ \begin{matrix} 2 & 1 \\ 2 & 2 \end{matrix} \right] \)
Answer:
(2) \(\left[ \begin{matrix} 2 & 2 \\ 2 & -1 \end{matrix} \right] \)

Question 6.
Two poles of heights 6 m and 11 m stand vertically on a plane ground if the distance between their feet is 12m, what is the distance between their tops?
(1) 13 m
(2) 14 m
(3) 15 m
(4) 12.8 m
Answer:
(1) 13 m

Question 7.
If (5, 7), (3,p) and (6, 6) are collinear then the value of p is ……………… .
(1) 3
(2) 6
(3) 9
(4) 12
Answer:
(3) 9

Question 8.
The value of sin2θ + \(\frac{1}{1+\tan ^{2} \theta}\) is equal to …………….. .
(1) tan2θ
(2) 1
(3) cot2θ
(4) 0
Answer:
(2) 1

Question 9.
If the radius of the base of a cone is tripled and the height is doubled then the volume is ……………… .
(1) made 6 times
(2) made 18 times
(3) made 12 times
(4) unchanged
Answer:
(2) made 18 times

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

Question 10.
Standard deviation of a collection of data is 2√2. If each value is multiplied by 3, then the standard deviation of the new data is
……………… .
(1) √l2
(2) 4√2
(3) 6√2
(4) 9√2
Answer:
(3) 6√2

Question 11.
A page is selected at random from a book. The probability that the digit at unit place of the page number chosen’ is less than 7 is …………. .
(1) \(\frac{3}{10}\)
(2) \(\frac{7}{10}\)
(3) \(\frac{3}{9}\)
(4) \(\frac{7}{9}\)
Answer:
(2) \(\frac{7}{10}\)

Question 12.
If f = {(6, 3), (8, 9), (5, 3), (-1, 6)} then the pre-images of 3 are ……………… .
(1) 5 and -1
(2) 6 and 8
(3) 8 and -1
(4) 6 and 5
Answer:
(4) 6 and 5

Question 13.
If a and p are the zeros 6f the polynomial P(x) = 4x2 + 3x + 7 then \(\frac{1}{\alpha}+\frac{1}{\beta}\) is equal to …………….. .
(1) \(\frac{7}{3}\)
(2) \(\frac{-7}{3}\)
(3) \(\frac{3}{7}\)
(4) \(\frac{-3}{7}\)
Answer:
(4) \(\frac{-3}{7}\)

Question 14.
The probability that a-leap year will have 53 Fridays or 53 Saturdays is …………….. .
(1) \(\frac{2}{7}\)
(2) \(\frac{1}{7}\)
(3) \(\frac{4}{7}\)
(4) \(\frac{3}{7}\)
Answer:
(4) \(\frac{3}{7}\)

PART – II

II. Answer any ten questions. Question No. 28 is compulsory. [10 × 2 = 20]

Question 15.
A relation “f” is defined by f(x) = x2 – 2 where x ∈ {-2, -1, 0, 3}
(i) List the elements of f
(ii) If f a function?
Answer:
f(x) = x2 – 2 where x ∈ {-2,-1, 0, 3}
(i) f(-2) = (-2)2 – 2 = 2 ; f(-1) = (-1)2 – 2 = -1
f(0) = (0)2 – 2 = -2 ; f(3) = (3)2 – 2 = 7
Therefore, f = {(-2,2), (-1,-1), (0,-2), (3,7)}

(ii) We note that each element in the domain of f has a unique image.
Therefore f is a function.

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

Question 16.
Let f(x) = x2 – 1. Find fofof
Answer:
fofof = fof [(x)]
= fof (x2 – 1)
= f (x2 – 1)2 – 1
= f (x4 – 2x2 + 1 – 1)
= f (x4 – 2x2)
fofof = (x4 – 2x2)2 – 1

Question 17.
What is the smallest number that when divided by three numbers such as 35, 56 and 91 leaves remainder 7 in each case?
Answer:
Find the L.C.M of 35, 56, and 91
35 = 5 × 7
56 = 2 × 2 × 2 × 7
91 = 7 × 13
L.C.M = 23 × 5 × 7 × 13
= 3640
Since it leaves remainder 7
The required number = 3640 + 7 = 3647
∴ The smallest number is 3647

Question 18.
In a G.P. 729, 243, 81,… find t7.
Answer:
The G.P. is 729,243,81, …………..
a = 729; r = \(\frac{t_{2}}{t_{1}}=\frac{243}{729}=\frac{81}{243}=\frac{27}{81}=\frac{3}{9}=\frac{1}{3}\)
tn = a rn – 1
t7 = 729 \(\left(\frac{1}{3}\right)^{7-1}\)
= \(729\left(\frac{1}{3}\right)^{6}=729 \times \frac{1}{729}=1\)
∴ The 7th term is 1

Question 19.
Find the excluded values of the expression \(\frac{t}{t^{2}-5 t+6}\)
Answer:
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 1
The expression \(\frac{t}{t^{2}-5 t+6}\) is undefined
when t2 – 5t + 6 = 0
(t – 3) (t – 2) = 0
t – 3 = 0 or t – 2 = 0
t = 3 or t = 2
The excluded values are 2 and 3

Question 20.
Find the square root of 9x2 – 24xy + 30xz – 40yz + 25z2 + 16y2
Answer:
\(\sqrt{9 x^{2}-24 x y+30 x z-40 y z+25 z^{2}+16 y^{2}}\)
\(\sqrt{(3 x)^{2}+(4 y)^{2}+(5 z)^{2}-2(3 x)(4 y)-2(4 y)(5 z)+2(3 x)(5 z)}\)
\(\sqrt{(3 x-4 y+5 z)^{2}}\) [using (a – b + c)2 = a2 + b2 + c2 -2ab -2bc + 2ac]
= |3x – 4y + 5z|

Question 21.
construct a 3 x 3 matrix whose elements are given by aij = \(\frac{(i+j)^{3}}{3}\)
Answer:
aij = \(\frac{(i+j)^{3}}{3}\)
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 2

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

Question 22.
If ∆ABC ~ ∆DEF such that area of ∆ABC is 9cm2 and the area of ∆DEF is 16 cm2 and BC = 2.1 cm. Find the length of EF.
Answer:
Given ∆ABC ~ ∆DEF
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 3
\(\frac{9}{16}=\frac{(2.1)^{2}}{\mathrm{EF}^{2}}\)
\(\left(\frac{3}{4}\right)^{2}=\left(\frac{2.1}{\mathrm{EF}}\right)^{2}\)
\(\frac{3}{4}=\frac{2.1}{\mathrm{EF}}\)
EF = \(\frac{4 \times 2.1}{3}\) = 2.8 cm
Length of EF = 2.8 cm

Question 23.
If the area of the triangle formed by the vertices (p,p), (5,6), (5, -2) is 32 sq.units. Find the value of ‘p’.
Answer:
Let the vertices be A (p,p), B (5, 6) and C (5, -2)
Area of a triangle = 32 sq. units
\(\frac{1}{2}\)[x1y2 + x2y3 + x3y1) – (x2y1 + x3y2 + x1y3] = 32
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 4
\(\frac{1}{2}\)[(6p – 10 + 5p) – (5p + 30 – 2p)] = 32
\(\frac{1}{2}\)[11p – 10 – 3p – 30] = 32
11p – 10 – 3p – 30 = 64
8p – 40 = 64
8p = 64 + 40 ⇒ 8p = 104
p = \(\frac{104}{8}\) = 13
The value of p = 13

Question 24.
Find the angle of elevation of the top of a tower from a point on the ground, which is 30 m away from the foot of a tower of height 10 √3 m.
Answer:
Height of the tower (AC) = 10 √3 m
Distance between the base of the tower and point of observation (AB) = 30 m
Let the angle of elevation ∠ABC be θ
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 5
In the right ∆ ABC, tan θ = \(\frac{A C}{A B}\)
\(=\frac{10 \sqrt{3}}{30}=\frac{\sqrt{3}}{3}\)
tan θ = \(\frac{1}{\sqrt{3}}\) = tan 30°
∴ Angle of inclination is 30°

Question 25.
Find the diameter of a sphere whose surface area is 154m2.
Answer:
Let r be the radius of the sphere.
Given that, surface area of sphere = 154 m2
4πr2 = 154
4 × \(\frac{22}{7}\) × r2 = 154
gives r2 = \(154 \times \frac{1}{4} \times \frac{7}{22}\)
hence, r2 = \(\frac{49}{4}\) we get r = \(\frac{7}{2}\)
Therefore, diameter is 7m

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

Question 26.
Find the standard deviation and the variance of first 23 natural numbers.
Answer:
Standard deviation of first “n” natural numbers = \(\sqrt{\frac{n^{2}-1}{12}}\)
Standard deviation of first 23 natural numbers = \(\sqrt{\frac{23^{2}-1}{12}}\)
= \(\sqrt{\frac{529 – 1}{12}}\)
\(=\sqrt{\frac{528}{12}}\)
= √44 (variance)
Variance = 44 and standard deviation = 6.63

Question 27.
Form the quadratic equation whose roots are 3 + √7 ; 3 – √7
Answer:
Sum of the roots = 3 + √7 + 3 – √7
= 6
Product of the roots = (3 + √7)(3 – √7)
= 9 – 7 = 2 .
The required equation is
x2 – (sum of the roots) x + product of the roots = 0
x2 – (6) x + 2 = 0
x2 – 6x + 2 = 0

Question 28.
Two coins are tossed together. What is the probability of getting at most one head?
Answer:
Sample space = {HH, HT, TH, TT}
n(S) = 4
Let A be the event of getting atmost one head A = {HT, TH, TT}
n(A) = 3
P(A) = \(\frac{n(\mathrm{A})}{n(\mathrm{S})}=\frac{3}{4}\)
The probability is \(\frac{3}{4}\)

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

PART – III

III. Answer any ten questions. Question No 42 is compulsory. [10 × 5 = 50]

Question 29.
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 6
Answer:
f(x) = 6x + 1 ; x = {-5, -4, -3, -2, -1, 0, 1}
f(x) = 5x2 – 1 ; x = {2,3,4,5}
f(x) = 3x – 4; x = {6,7,8,9}

(i) f(-3) + f(2)
f(x) = 6x+1
f(3) = 6(-3) + 1 = -18 + 1 = -17
f(x) = 5x2 – 1
f(2) = 5(2)2 – 1 = 20 – 1 = 19
f(-3) + f(2) = -17 + 19 = 2

(ii) f(7) – f(1)
f(x) = 3x – 4
f(7) = 3(7) – 4= 21 – 4 = 17
f(x) = 6x + 1
f(1) = 6(1)+ 1 = 6 + 1 = 7
f(7) – f(1) = 17 – 7
= 10

(iii) 2f(4) + f(8)
f(x) = 5x2 – 1
f(4) = 5(4)2 – 1 = 15(16) – 1
= 80 – 1 = 79
f(x) = 3x – 4
f(8) = 3(8) – 4 = 24 – 4 = 20
2f(4) + f(8) = 2(79) + 20
= 158 + 20 .
= 178

(iv) \(\frac{2 f(-2)-f(6)}{f(4)+f(-2)}\)
f(x) = 6x + 1
f(-2) = 6(-2) + 1 = -12 + 1 = -11
f(x) = 3x – 4
f(6) = 3(6) – 4 = 18 – 4 = 14
f(x) = 5x2 – 1
f(4) = 5(4)2 – 1 = 5(16) – 1
= 80 – 1 = 79
f(x) = 6x+1
f(-2) = 6(-2) + 1 = -12 + 1 = -11
\(\frac{2 f(-2)-f(6)}{f(4)+f(-2)}\) = \(\frac{2(-11)-14}{79-11}\)
= \(\frac{-22-14}{68}=\frac{-36}{68}=\frac{-9}{17}\)

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

Question 30.
If f(x) = 2x + 3, g(x) = 1 – 2x and h(x) = 3x Prove that fo(goh) = (fog)oh
Answer:
f(x) = 2x + 3, g(x) = 1 – 2x, h(x) = 3x
Now, (fog)(x) = f(g(x)) = f(1 – 2x) = 2(1 – 2x) + 3 = 5 – 4x
Then, (fog)oh(x) = (fog) (h(x)) = (fog)(3x) = 5 – 4(3x) = 5 – 12x ….(1)
(goh)(x) = g(h(x)) = g(3x) = 1 – 2(3x) = 1 – 6x
So, fo (goh)(x) = f(1 – 6x) = 2(1 – 6x) + 3 = 5 – 12x …….. (2)
From (1) and (2), we get (fog)oh = fo(goh)

Question 31.
If S1 , S2 , S3, ……. Smare the sums of n terms of m A.P.,s whose first terms are 1,2, 3, …….. m and whose common differences are 1,3,5,….(2m – 1) respectively, then show that (S1 + S2 + S3 + …….. + Sm) = \(\frac { 1 }{ 2 }\) mn(mn + 1)
Answer:
First terms of an A.P and 2, 3 ……….. m
The common difference are 1, 3, 5 , ………….. (2m – 1)
Sn = \(\frac { n }{ 2 }\)[2a+(n – 1)d]
S1 = \(\frac { n }{ 2 }\)[2+(n – 1)(1)]
= \(\frac { n }{ 2 }\)[2 + n – 1]
S1 = \(\frac { n }{ 2 }\)[n + 1] …….. (1)
S2 = \(\frac { n }{ 2 }\)[2(2) + (n – 1)3]
= \(\frac { n }{ 2 }\)[4 + 3n – 3]
S2 = \(\frac { n }{ 2 }\)(3n – 2) ……. (2)
S3 = \(\frac { n }{ 2 }\)[2(3) + (n – 1)5]
= \(\frac { n }{ 2 }\)[6 + 5n – 5}
= \(\frac { n }{ 2 }\)[5n + 1] …….. (3)
Sm = \(\frac { n }{ 2 }\)[2m + (n – 1)(2m – 1)]
= \(\frac { n }{ 2 }\)[2m + 2mn – n – m – 2m + 1]
= \(\frac { n }{ 2 }\)[n(2m – 1) + 1]
By adding (1) (2) (3) we get
S1 + S2 + S3 + ……….. + Sm = \(\frac { n }{ 2 }\)(n + 1) + \(\frac { n }{ 2 }\)(3n + 1) + \(\frac { n }{ 2 }\)(5n + 1)+ …………+ \(\frac { n }{ 2 }\)[n(2m – 1) + 1]
= \(\frac { n }{ 2 }\)[n + 1 + 3n + 1 + 5n + 1 …………… + n(2m – 1) + m]
= \(\frac { n }{ 2 }\)[n + 3n + 5n + ………….. + n(2m – 1) + m]
= \(\frac { n }{ 2 }\)[n\((\frac { m }{ 2 })\)(2m) + m]
= \(\frac { n }{ 2 }\)[nm2 + m]
S1 + S2 + S3 + ……… + Sm = \(\frac { mn }{ 2 }\)[nm + 1]

Hint:
1 + 3 + 5 + …….. + 2m – 1
Sn = \(\frac { n }{ 2 }\)(a + 1)
= \(\frac { m }{ 2 }\) (1 + 2m – 1)
= \(\frac { m }{ 2 }\) (2m)

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

Question 32.
Find the sum to n terms of the series 0.4 + 0.44 + 0.444 + ………. to n terms
Answer:
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 7
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 8

Question 33.
Vani, her father and her grand father have an average age of 53. One-half of her grand father’s age plus one-third of her father’s age plus one fourth of Vani’s age is 65. If 4 years ago Vani’s grandfather was four times as old as Vani then how old are they all now?
Answer:
Let the age of Vani be”x” years
Vani father age = “y” years
Vani grand father = “z” years .
By the given first condition.
\(\frac{x+y+z}{3}=53\)
x + y + z = 159 ….(1)
By the given 2nd condition.
\(\frac{1}{2} z+\frac{1}{3} y+\frac{1}{4} x=65\)
Multiply by 12
6z + 4y + 3x = 780 .
3x + 4y + 6z = 780 ….(2)
By the given 3rd condition
z – 4 = 4 (x – 4) ⇒ z – 4 = 4x – 16
– 4x + z = – 16 + 4
4x – z = 12 ….(3)
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 9
Substitute the value of x = 24 in (3)
4 (24) – z = 12
96 – z = 12
– z = 12 – 96
z = 84

Substitute the value of x = 24 and
z = 84 in (1)
24 + y + 84 = 159
y + 108 = 159
y = 159 – 108
= 51

Vani age = 24 years
Vani’s father age = 51 years
Vani grand father age = 84 years

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

Question 34.
Find the values of a and b if the following polynomials are perfect squares. ax4 + bx3 + 361x2 + 220.x + 100
Answer:
Re-arrange the order we get .
100 + 220x + 361x2 + by3 + ax4
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 10
Since it is a perfect square
b – 264 = 0
b = 264

a – 144 = 0
a = 144

∴ The value of a = 144 and b = 264

Question 35.
State and prove Pythagoras Theorem
Answer:
Statement
In a right angle triangle, the square on the hypotenuse is equal to the sum of the squares on the other two sides.
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 11
Proof
Given : In ∆ABC, ∠A = 90°.
To prove : AB2 + AC2 = BC2
Construction : Draw AD ⊥ BC
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 12
Adding (1) and (2) we get
AB2 + AC2 = BC × BD + BC × DC
= BC (BD + DC) = BC × BC
AB2 + AC2 = BC2
Hence the theorem is proved.

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

Question 36.
Find the equation of the median and altitude of AABC through A where the vertices are A(6, 2), B(-5, -1) and C(1,9).
Answer:
(i) To find median
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 13
Mid point of BC(D) = \(\left(\frac{x_{1}+x_{2}}{2}, \frac{y_{1}+y_{2}}{2}\right)\)
\(=\left(\frac{-5+1}{2}, \frac{-1+9}{2}\right)\)
\(=\left(\frac{-4}{2}, \frac{8}{2}\right)\) = (-2, 4)
Equation of the median AD is
\(\frac{y-y_{1}}{y_{2}-y_{1}}=\frac{x-x_{1}}{x_{2}-x_{1}}\)
\(\frac{y-2}{4-2}=\frac{x-6}{-2-6}\)
\(\frac{y-2}{2}=\frac{x-6}{-8}\)
= 2(x – 6) = 8(y – 2)
2x – 12 = -8y + 16
2x + 8y – 28 = 0
(÷by 2) x + 4y – 14 = 0

(ii) To find the equation of the altitude
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 14
Slope of BC = \(\frac{y_{2}-y_{1}}{x_{2}-x_{1}}\)
\(=\frac{9+1}{1+5}\)
\(=\frac{10}{6}=\frac{5}{3}\)
Slope of the altitude = \(-\frac{3}{5}\)
Equation of the altitude AD is
y – y1 = m(x – x1)
y – 2 = \(-\frac{3}{5}\)(x – 6)
-3 (x – 6) = 5 (y – 2)
-3x + 18 = 5y – 10
-3x – 5y + 18 + 10 = 0
-3x – 5y + 28 =0
3x + 5y – 28 = 0
∴ Equation of the median is x + 4y – 14 = 0
Equation of the altitude is 3x + 57 – 28 = 0

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

Question 37.
Two ships are sailing in the sea on either sides of a lighthouse. The angle of elevation of the top of the lighthouse as observed from the ships are 30° and 45° respectively. If the lighthouse is 200 m high, find the distance between the two ships. (√3 = 1.732 )
Answer:
Let AB be the lighthouse. Let C and D be the positions of the two ships.
Then, AB = 200 m
∠ACB = 30°, ∠ADB = 45°
In right triangle BAC, tan 30° = \(\frac{A B}{A C}\)
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 15
\(\frac{1}{\sqrt{3}}=\frac{200}{\mathrm{AC}}\) gives AC = 200√3
In right triangle BAD, tan 45° = \(\frac{A B}{A D}[latex]
1 = [latex]\frac{200}{\mathrm{AD}}\) gives AD = 200
Now, CD = AC + AD = 200√3 + 200 [by (1) and (2)]
CD = 200 (√3 + 1) = 200 × 2.732 = 546.4
Distance between two ships is 546.4 m

Question 38.
Find the number of coins, 1.5 cm in diameter and 2 mm thick, to be melted to form a right circular cylinder of height 10 cm and diameter 4.5 cm.
Answer:
Radius of the cylinder = \(\frac{4.5}{2} \mathrm{cm}\)
Height of the cylinder = 10 cm
Volume of the cylinder = π r2 h cu. units
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 16
Radius of the coin (r) .= \(\frac{1.5}{2} \mathrm{cm}\)
Thickness of the coin (h) = 2 mm = \(\frac{2}{10} \mathrm{cm}\)
Volume of one coin = π r2 h cu. units
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 17
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 18
Number of coins = 450

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

Question 39.
A box contains cards numbered 3, 5, 7, 9, … 35, 37. A card is drawn at random from the box. Find the probability that the drawn card have either multiples of 7 or a prime number.
Answer:
Sample space = {3, 5, 7,9 ,… ,35, 37} \(\left[\frac{37-1}{2}=\frac{36}{2}=18\right]\)
n (S) = 18
Let A be the event of getting a multiple of 7
A = {7,21,35}
n(A) = 3
p(A) = \(\frac{n(\mathrm{A})}{n(\mathrm{S})}=\frac{3}{18}\)
‘ Let B be the event of getting a prime number
B = {3,5, 7, 11, 13, 17, 19, 23.29,31.37}
n (B) = 11
p(B) = \(\frac{n(\mathrm{B})}{n(\mathrm{S})}=\frac{11}{18}\)
A∩B = {7}
n(A ∩ B) = 1
P(A ∩ B) = \(\frac{n(\mathrm{A} \cap \mathrm{B})}{n(\mathrm{S})}=\frac{1}{18}\)
p(A∪B) = P(A) + P(B) – P(A ∩ B)
\(=\frac{3}{18}+\frac{11}{18}-\frac{1}{18}=\frac{3+11-1}{18}=\frac{13}{18}\)
Probability of getting a muliple of 7 or a priime number = \(\frac{13}{18}\)

Question 40.
Find X and Y if X – Y = \(\left[ \begin{matrix} 2 & 1 \\ 4 & 3 \\ 0 & 6 \end{matrix} \right]\) and X + Y = \(\left[ \begin{matrix} 12 & 13 \\ 6 & 5 \\ 4 & 8 \end{matrix} \right] \)
Answer:
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 19
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 20
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 21
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 22

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

Question 41.
A lead pencil is in the shape of a right circular cylinder. The pencil is 28 cm long and its radius is 3 in. If the led is of radius one mm (1 mm) then find the volume of the wood used in the pencil.
Answer:
Length of a pencil (h) = 28 cm
Radius of a pencil (R) = 3mm \(\left(\frac{3}{10} \mathrm{cm}\right)\)
Radius of a led (r) = 1 mm \(\left(\frac{1}{10} \mathrm{cm}\right)\)
Volume of the wood used = Volume of the pencil – Volume of the led
= πh(R2 – r2cu. unit
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 23
Volume of the wood used in the pencil = 7.04 cm3

Question 42.
The following table shows the marks obtained by 48 students in a quiz competition in Mathematics. Calculate the variance and standard deviation.
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 24
Answer:
Let us form the following table using the given data.
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 25
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 26

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

PART – IV

IV. Answer all the questions. [2 × 8 = 16]

Question 43.
(a) Draw a circle of radius 4.5 cm. Take a point on the circle. Draw the tangent at that point using the alternate segment theorem. Rough Diagram
Answer:
Radius of the circle = 4.5 cm
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 27
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 28
Steps of construction:

  1. With O as centre, draw a circle of radius 4.5 cm.
  2. Take a point L on the circle. Through L draw any chord LM.
  3. Take a point M distinct from L and N on the circle, so that L, M, N are in anti-clockwise direction. Join LN and NM.
  4. Through “L” draw tangent TT’ such that ∠TLM = ∠MNL.
  5. TT’ is the required tangent.

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

[OR]

(b)
Construct a ∆PQR in which QR = 5 cm, ∠P = 40° and the median PG from P to QR is 4.4 cm. Find the length of the altitude from P to QR.
Answer:
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 29
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 30
Steps of construction

  1. Draw a line segment RQ = 5 cm.
  2. At R draw RE such that ∠QRE = 40°.
  3. At R. draw RF such that ∠ERF = 90°.
  4. Draw the perpendicular bisector to RQ, which intersects RF at O and RQ at G.
  5. With O as centre and OP as radius draw a circle.
  6. From G mark arcs of radius 4.4 cm on the circle. Mark them as P and S.
  7. Join PR and PQ. Then ∆PQR is the required triangle.
  8. From P draw’ a line PN which is perpendicular to RQ it meets at N.
  9. Measure the altitude PN.
    PN = 2.2 cm.

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

Question 44.
(a) Draw the graph of y = x2 – 4x + 3 and use it to solve x2 – 6x + 9 = 0.
Answer:
Step 1: Draw the graph of y = x2 – 4x + 3 by preparing the table of values as below.
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 31
Step 2: To solve x2 – 6x + 9 = 0, subtract x2 – 6x + 9 = 0 from y = – x2 – 4x + 3
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 32
The equation y = 2x – 6 represent a straight line. Draw the graph of y = 2x – 6 form in the table of values as below.
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 33

The line y = 2x – 6 intersect y = x2 – 4x + 3 only at one point.

Step 3: Mark the point of intersection of the curve y = x2 – 4.r 3 and y = 2x – 6 that is (3,0).
Therefore, the x coordinate 3 is the only solution for the equation x2 – 6x + 9 = 0.
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 34

[OR]

Samacheer Kalvi 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium

(b) Draw the Graph of y = x2 – 4x + 4
Answer:
Let y = x2 – 4x + 4
(i) Prepare the table of values for y = x2 – 4x + 4
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 35
(ii) Plot the points (-3, 25) (-2, 16) (-1, 9) (0, 4) (1, 1) (2, 0), (3, 1) and (4, 4)
(iii) Join the points by a free hand smooth curve.
(iv) The roots of the equation are the X-coordinates of the intersecting points of the curve with X-axis (2, 0) which is 2.
(v) Since there is only one point of intersection with X-axis (2, 0).
The solution set is 2.
∴ The Quadratic equation x2 – 4x + 4 = 0 has real and equal roots. 1 English Medium – 33″ width=”573″ height=”72″ />
The line y = 2x – 6 intersect y = x2 – 4x + 3 only at one point.

Step 3: Mark the point of intersection of the curve y = x2 – 4.r 3 and y = 2x – 6 that is (3,0).
Therefore, the x coordinate 3 is the only solution for the equation x2 – 6x + 9 = 0.
Tamil Nadu 10th Maths Model Question Paper 1 English Medium - 34

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium

Students can Download Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium Pdf, Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium

General Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts
  2. You are to attempt all the questions in each part. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II, III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers 1 to 14 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each.
    These are to be answered by writing the correct answer along with the corresponding option code and the corresponding answer
  5. Question numbers 15 to 28 in Part II are of two marks each. Any one question should be answered compulsorily.
  6. Question numbers 29 to 42 in Part III are of five marks each. Any one question should be answered compulsorily.
  7. Question numbers 43 to 44 in Part IV are of Eight marks each. Draw diagrams wherever necessary.

Time: 3 Hours
Maximum Marks: 100

Part – I

Answer all the questions. Choose the correct answer [14 × 1 = 14]

Question 1.
Who said “imperialism is the highest stage of capitalism”?
(a) Lenin
(b) Marx
(c) Sun-Yat-Sen
(d) MaoTsetung
Answer:
(a) Lenin

Question 2.
Which President of the USA pursued “Good Neighbour” policy towards Latin America?
(a) Roosevelt
(b) Truman
(c) Woodrow Wilson
(d) Eisenhower
Answer:
(a) Roosevelt

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium

Question 3.
Whose campaign and work led to the enactment of Widow Remarriage Reform Act of 1856?
(a) Iswarchandra Vidyasagar
(b) Raja Rammohan Roy
(c) Annie Besant
(d) Jyotiba Phule
Answer:
(a) Iswarchandra Vidyasagar

Question 4.
Who had established close relationship with the three agents of Chanda Sahib?
(a) Velunachiyar
(b) Kattabomman
(c) Puli Thevar
(d) Oomai thurai
Answer:
(c) Puli Thevar

Question 5.
Periyar wanted religion to be replaced by ……………..
(a) Nationalism
(b) Iconoclasm
(c) Rationalism
(d) Spiritualism
Answer:
(c) Rationalism

Question 6.
The extent of Himalayas in the east-west is about ………………….
(a) 2,500 km
(b) 2,400 km
(c) 800 km
(d) 2,200 km
Answer:
(a) 2,500 km

Question 7.
Black Soil is also called as ………………….
(a) Arid soil
(b) Saline soil
(c) Regur soil
(d) Mountain soil
Answer:
(c) Regur soil

Question 8.
The first Nuclear Power station was commissioned in ………………….
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu
Answer:
(c) Maharashtra

Question 9.
Which one of the following river flows into the Arabian sea?
(a) Periyar
(b) Cauvery
(c) Cuddalore
(d) Theni
Answer:
(a) Periyar

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium

Question 10.
Literacy rate of Tamil Nadu as per 2011 census is ………………….
(a) 80.32%
(b) 62.33%
(c) 73.45%
(d) 80.33%
Answer:
(d) 80.33%

Question 11.
A foreigner can acquire Indian citizenship through ………………….
(a) Descent
(b) Registration
(c) Naturalisation
(d) All of the above
Answer:
(c) Naturalisation

Question 12.
Apartheid is ………………….
(a) An international association
(b) Energy diplomacy
(c) A Policy of racial discrimination
(d) None of these
Answer:
(c) A Policy of racial discrimination

Question 13
…………………. approach is the value added by each intermediate good is summed to estimate
the value of the final good.
(a) Expenditure approach
(b) Value added approach
(c) Income approach
(d) National Income
Answer:
(b) Value added approach

Question 14.
Tuticorin is known as ………………….
(a) Gateway of India
(b) Gateway of Tamil Nadu
(c) Pump city
(d) None of these
Answer:
(b) Gateway of Tamil Nadu

Part – II

Answer any 10 questions. Question No. 28 is compulsory. [10 x 2 = 20]

Question 15.
What was the result of Mussolini’s march on Rome?
Answer:

  • In October 1923, in the context of a long ministerial crisis, Mussolini organised the fascist March on Rome.
  • Impressed by the show of force, the king invited Mussolini to form a government.

Question 16.
The Suez Canal crisis confirmed that Israel had been created to serve the cause of western interests -Elaborate.
Answer:
(i) In 1956, Nasser, the President of Egypt, nationalised Suez Canal. This measure undermined British interests with the failure of diplomacy, Britain and France decided to use force.

(ii) Israel saw this as an opportunity to open the Gulf of Aqaba to Israeli shipping and put a stop to Egyptian border roads.

(iii) On 29 October Israels forces invaded Egypt, Britain used this opportunity to demand that its troops be allowed to occupy the canal zone to protect the canal. When Egypt refused British demand, it was bombed. Britain and France also attached Suez Canal area.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium

Question 17.
Name the territories annexed by the British under the Doctrine of Lapse.
Answer:
Satara, Sambalpur, parts of Punjab, Jhansi and Nagpur.

Question 18.
List out the personalities who contributed to the revival of Tamil literature through their writings.
Answer:
C.W. Damotharanar, U.V. Swaminathar, F.W. Ellis, Robert Caldwell, Subramania Bharati, Thiru Vi. Kalyanasundaram, Singaravelar, Pandithar Iyotheethassar, Sundaram Pillai and Maraimalai Adigal.

Question 19.
Write a short note on Deccan Plateau.
Answer:

  • The Deccan Plateau is a triangular landmass that lies to the south of the river Narmada.
  • This is the largest physiographic division of our country.
  • It covers an area of about 16 lakh sq.km (about half of the total area of the country)
  • It is an old rocky plateau region. –
  • The topography consists of a series of plateaus and hill ranges interspersed with river valleys.
  • It is higher in the west and slopes gently eastwards.
  • The Western Ghats and the Eastern Ghats mark the western and the eastern edges of the Deccan plateau respectively.
  • Aravalli hills mark the north-western boundary of the plateau region.
  • Its northern and north-eastern boundaries are marked by the Bundelkhand upland, Kaimur and Rajmahal hills.

Western Ghats lie parallel to the Western coast. They are continuous and can be crossed
through passes only like Thai, Bhor and the Pal Ghats. It is higher then the Eastern Ghats. It cause orographic rain by facing the rain-bearing moist winds to rise along the western slopes of the Ghats. The height of the Western Ghats progressively increases from north to south. The highest peak include the Anaimudi (2,695 metres) and the DodaBetta (2,637 metres). …

The Eastern Ghats stretch from the Mahanadi valley to the Nilgiris in the south. The Eastern Ghats are discontinuous and irregular and dissected by rivers draining into the Bay of Bengal. Mahendragiri (1,501 metres) is the highest peak in the Eastern Ghats. Shevroy Hills and the Javadi Hills are located to the southeast of the Eastern Ghats. The famous hill stations of Udagamandalam, popularly Known as Ooty and the Kodaikanal are located here.

One of the distinct features of the peninsular plateau is the black soil area known as Deccan Trap. This is of volcanic region hence the rocks are igneous. These rocks have denuded over time and are responsible for the formation of black soil.

Question 20.
Write any four advantages of railways.
Answer:

  1. Railways are the price mode of transport for goods and passengers in India.
  2. They make it possible to conduct varied activities like business, sight seeing and pilgrimage along with transportation of goods over longer distances.
  3. They are suitable for long distance travel and play an important role in national integration.
  4. They bind the economic life of the country as well as they accelerate the development of the industry and agriculture.

Question 21.
What is ‘Teri’?
Answer:
The sand dunes formed along the coast of Ramanathapuram and Thoothukudi districts are called Teri.

Question 22.
Name the important multipurpose projects of Tamil Nadu.
Answer:
Mettur Dam, Amaravathi Dam, Papanasam Dam, Bhavani Sagar Dam.

Question 23.
What is meant by Citizenship?
Answer:
Citizenship is the status of a person recognized under the custom or law as being a legal member of a sovereign state or belonging to a nation.

Question 24.
Highlight the contribution by Nehru to India’s foreign policy.
Answer:
Nehru, India’s first Prime Minister, was opposed to the rivalry’ of the two superpowers (America and Russia). The aim of India’s foreign policy of that time was ‘world co-operation, world peace, end of colonial imperialism, racial equality and non-alignment’.

Question 25.
Write the importance of gross domestic product.
Answer:
The GDP is one of primary indicators used to measure the health of a country’s economy. It represents the total dollar value of all goods and services produced over a specific time period, often referred to as the size of the economy.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium

Question 26.
Write short note on Multinational corporation.
Answer:

  • Multinational corporation is a corporate organisation which owns or controls production of goods or services in at least one country other than its home country. MNCs are also called Transnational corporation (TNC) or Multinational Enterprise (MNE).
  • Most of the MNCs at present belong to the four major exporting countries – USA, UK, France and Germany.

Question 27.
Write the canons of tax system?
Answer:

  • Every type of tax has some advantages and some disadvantages. So we have a tax system, that is, a collection of variety of taxes. All countries use a variety of taxes.
  • There are some characteristics of tax system that economists think should be followed
    while designing a tax system. These characteristics are called as canons of taxation.

Question 28.
What are the minerals and its types?
Answer:
Mineral is a natural substance of organic or inorganic origin with definite chemical and Physical properties.
Types of Minerals are:

  1. Metallic minerals
  2. Non – metallic minerals.

Part – III

Answer any 10 questions. Question No. 42 is compulsory. [10 x 5 = 50]

Question 29.
Fill in the blanks:
(i) ………………. known as the “Father of modem china.
(ii) Our National Integration is strengthened by the ……………….
(iii) Fundamental duties have been gives to the citizen of India under Article ……………….
(iv) ……………….  is an innovator of new ideas and business process.
(v) The difference between the value of exports and imports is called ……………….
Answers:
(i) Dr. Sun-Yat-Sen
(ii) Railways
(iii) 51 A
(iv) Entrepreneur
(v) Balance of trade.

Question 30.
Match the following:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium - 1
Answers:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium - 2

Question 31.
Match the following:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium - 3
Answers:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium - 4

Question 32.
(a) Distinguish between
(i) Western Coastal Plains and Eastern Coastal Plains,
(ii) Tropical Evergreen forest and Deciduous forest.
Answer:
(a) (i) Western Coastal Plains and Eastern Coastal Plains
Western Coastal Plains :

  1. It lies between the Western Ghats and Arabian Sea
  2. It is a narrow plain, which stretches from Gujarat to Kerala with an average width of 50 – 80 Km.
  3. This plain is drained by less rivers like Nar-mada and Tapi forming estuaries.
  4. It consists of three sections. The northern part of the coast is called the Konkan (Mumbai – Goa), the Central stretch is called the Kannad plain while the southern stretch is referred to as the Malabar coast.

Eastern Coastal Plains:

  1. It lies between the Eastern Ghats and Bay of Bengal.
  2. They are wide and level plains with an aver¬age width of 80-100 Km.
  3. This plain is drained by more rivers forming deltas like Mahanadi, Godavari, Krishna and Kaveri.
  4. It consists of two sections. In the northern part, it is referred to as the Northern Circar, while the southern
  5. part is known as the Coromandal coast. Lake Chilka is an important feature along the eastern coast.

(ii) Tropical Evergreen forest and Deciduous forest.

Tropical Evergreen forest:

  • These forests are located in regions of heavy rainfall more than 200 cm of rainfall.
  • The trees in these forests are evergreen.
  • These forest are very dense and composed of tall trees reaching up to the height of above 60 metres.
  • The important trees of these forests are Rosewood, Ebony, Mahogany, and Chinchona, Bamboo and Lianas.

Deciduous forest :

  1. These forests are located in regions of rainfall between 70-200 cm.
  2. The trees in the deciduous forests shed their leaves due to dryness during the spring and early summer.
  3. The tropical deciduous forests are commercially important as they yield valuable timber and other forest products.
  4. The main trees of these forests are Teak, Sal, Sisam, Sandalwood, Wattle and Neem.

(b) Give reason: Chottanagpur Plateau is rich in mineral resources.
Chottanagpur Plateau is a store house of mineral resources such as mica, bauxite, copper, limestone, iron ore and coal.

Question 33.
Discuss the circumstances that led to the Reform movements of 19th century.
Answer:
(i) The nineteenth century India was plagued with a number of social evils such as sati, child marriage, female infanticide, polygamy and so on.

(ii) Women were subjugated by men and were not allowed to get education. They were restricted to home and hearth. They were considered inferior to men.

(iii) The condition of the depressed classes was miserable. They were subj ect to untouchability. Their entry to schools, temples and other public places, meant for upper castes, was banned. Hence, there was no education among the people belonging to lower castes.

(iv) There were other evil practices prevalent in the Indian society such as excessive superstitious religious beliefs, animal sacrifice, which needed attention of the social reformers for the benefit of the common people of the society.

(v) There was total absence of reason in the society. The system of child marriage was prevalent which resulted to child widows. These widows were never accepted in the family and were destined to lead a pathetic life. These were the circumstances that led to the Reform movements in the nineteenth century.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium

Question 34.
Attempt an essay on foundation and development of Tamil Renaissance in the 19th century.
Answer:

  • In Tamil Nadu, the proliferation of the printing press acted as a catalyst for the publication and spread of secular ancient Tamil literature.
  • In the nineteenth century, Tamil scholars like C.W. Damotharanar, and U.V. Swaminathar spent their lifetime in the rediscovery of the Tamil classics.
  • C.W. Damotharanar collected and edited different palm leaf manuscripts of the Tamil grammars and literature. U.V. Swaminathar took efforts to publish the classical texts. These triggered an intellectual revolution and it was popularly known as Tamil Renaissance.
  • The transformation not only revived Tamil language and literature but also Tamil culture. It challenged the prevailed caste hierarchy and influenced the rise of Dravidian consciousness and established Tamil as a language of the Dravidian people.
  • Tamil renaissance questioned the cultural hegemony of Brahminism. These developments were reflected in art, literature, religion, etc.

Question 35.
Give a detailed account on the Great Northern Plains.
Formation:

  • • The Northern Plain has been formed by the interplay of the three major river systems namely – The Indus, The Ganga, and The Brahmaputra along with their tributaries.
  • • This plain is formed of alluvial soil. The deposition of alluvium in a vast basis lying on the foothills of the Himalayas over millions of years formed this fertile plain.

Extension:
It spread over an area of 7 lakh sq.km. The plain being about 2400 km long and 240 to 320 km broad, is a densely populated physiographic division.

Importance:
With a rich soil caves combined with adequate water supply and favourable climate it is agriculturally a very production past of India.

Important Features:

  • In the lower course, due to gentle slope, the velocity of the river decreases which results in the formation of riverine islands. Majuli, in the Brahmaputra River is the largest inhabited riverine island in the world.
  • The rivers in their lower course split into numerous channels due to the deposition of silt. These channels are known as tributaries.
  • The Northern Plain is broadly divided into three sections. Punjab plains, Ganga plains and Brahmaputra plains.
  • According to the variations in relief features, the Northern plains can be divided into four regions – Bhabar, Terai, Bhangar and Khadar.

Punjab Plains:

  • The Western part of the Northern plain is referred to as the Punjab plains formed by the Indus and its tributaries.
  • The larger part of this plain lies in Pakistan Indus and its tributaries – The Jhelum, the Chenab, the Ravi, the Beas and the Sutlej originate in the Himalayas. This section of the plain is dominated by the doabs.

Ganga Plains:
They extend between Ghagger and Teesta rivers. It is spread over the states of North India like
Haryana, Delhi, U.P., Bihar, Partly Jharkhand and West Bengal.

Brahmaputra plains:

  • In the east of Ganga plains lies the Brahmaputra plains. They cover the areas of Assam and Arunachal Pradesh.
  • According to the variations in relief features, the Northern plains can be divided into four regions.

Bhabar:
The rivers after descending from the mountains deposit pebbles in a narrow belt of about 8 to 16 km in width lying parallel to the slopes of the Shivaliks. It is known as Bhabar. All the streams disappear in this Bhabar belt.

Terai:

  • South of this belt, the streams and rivers re-emerge and create a wet swampy and marshy region known as ‘Terai’. This was a thickly forested region full of wildlife.
  • The Terai is wider in the eastern parts of the Great plains, especially in Brahmaputra valley due to heavy rainfall. In many states, the Terai forest have been cleaned for cultivation.

Khadar:

  • The newer younger deposits of the flood plains are called Khadar. They are renamed almost every year and so are fertile. Thus ideal for intensive agriculture.
  • The Khadar tracts are enriched by fresh deposits of silt every year during rainy seasons. The Khadar land consists of sand, silt, clay and mud. It is highly fertile soil.

Delta Plains:

  • The deitaic plains is an extension of the Khadar land. It covers about 1.9 sq.km in the lower reaches of the Ganga River. It is an area of deposition as the river flows in this tract sluggishly.
  • The deltaic plain consists mainly of old mud, new mud and marsh. In the delta region, the uplands are called “chars”. While the marshy areas are called ‘Bils’.

Question 36.
Explain the characteristic features of summer and winter seasons of Tamil Nadu.
Summer Seasons:

  • The apparent migration of the sun towards north during March, April and May results in the reception of vertical sun’s rays by South India. Thus there is a steady rise in temperature from the equator.
  • Hence, Tamil Nadu located to the south of Tropic of Cancer, experiences high temperature. Generally the temperature varies from 30°C to more than 40°C.
  • During this season particularly in the month of May, southern part of the state receives some rainfall from pre-monsoon showers (Mango/Blossom showers) and some parts experience convectional rainfall.

Winter Seasons:

  • During January and February, the vertical rays of the sun fall between the Tropic of Capricorn and the Equator. Hence, Tamil Nadu and India on the whole receive slanting rays from the sun.
  • So, the weather is slightly cooler during these months. The difference between summer and winter temperature is not very high. Winter temperature in Tamil Nadu varies from 15°C to 25°C. However, in the hill stations, the winter temperature drops below 5°C occasionally.
  • Some valleys in the Nilgiris record even 0°C. This drop in temperature leads to the formation of thick mist and frost. This season is practically dry.

Question 37.
What are the Duties and functions of Prime Minister of India.
Answer:
Duties and functions of the Prime Minister are given below

  • The Prime Minister decides the rank of his ministers and distributes various departments among them.
  • He decides the dates and the agenda of the meeting of the Cabinet which he presides.
  • He supervises the work of various ministers.
  • The Prime Minister acts as a link between the President and the Council of Ministers.
  • He is the leader of the nation and the chief spokesperson of the country.
  • He is the head of the Cabinet and other Ministers are his colleagues.
  • As the leader of the nation, the Prime Minister represents our nation at all international conferences like the commonwealth etc.

Question 38.
Point out the basic concepts of India’s foreign policy.
Answer:

  • Preservation of national interest.
  • Achievement of world peace.
  • Disarmament
  • Fostering cordial relationship with other countries.
  • Solving conflicts by peaceful means.
  • Independence of thought and action as per the principle of NAM.
  • Equality in conducting international relations.
  • Anti-Colonialism, anti-imperialism anti- racism.

Question 39.
What are the limitations of the Gross Domestic Product?
The GDP is the most widely used measure of the state of the economy. While appreciating its usefulness, we should be aware of some of its limitations –
(i) Several important goods and services are left out of the GDP – The GDP includes only the goods and services sold in the market. Clean air, which is vital for a healthy life, has no market value and is left out of the GDP.

(ii) GDP measures only quantity but not quality – In the 1970’s schools and banks were not allowed to use ball point pens – because of their poor quality. Since then, not only has these been a substantial increase in the quantity of ballpoint pens produced in India but their quality has also improved a lot. The improvement in quality of goods is very important but it is not captured by the GDP.

(iii) GDP does not tell us about the way income is distributed in the country – The GDP of a country may be growing rapidly but income may be distributed unequally that only a small percentage of people may be benefiting from it.

(iv) GDP does not tell us about the kind of life people are living – A high level of per capita real GDP can go hand – in – hand with very low health condition of people, an undemocratic political system, high pollution and high suicide rate.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium

Question 40.
Explain the role of Entrepreneur.
Role of an Entrepreneur:
Entrepreneurs play a most important role in the economic growth and development of a country’s economy.

  • They promote development of industries and help to remove regional disparities by industrialising rural and backward areas.
  • They help the country to increase the GDP and Per Capita Income.
  • They contribute towards the development of society by reducing concentration of income and wealth.
  • They promote capital formation by mobilising the idle savings of the citizens and country’s export trade.
  • Entrepreneurs provide large-scale employment to artisans, technically qualified persons and professionals and work in an environment of changing technology and try to maximise profits by innovations.
  • They enable the people to avail better quality goods, at lower prices, which results in the improvement of their standard of living.

Question 41.
Draw a time line for the following:
Write any five important events between 1905-1920
1905 – Partition of Bengal / Swadeshi Movement
1906  – Swadeshi Steam Navigation Company was started
1916 – Home Rule League / Lucknow Pact
1917 – Champaran Satyagraha
1918 – Kheda Satyagraha
1919 – Rowlatt Act, Jalianwala Bagh Massacre
1920 – Khilafat Movement / Non Co-operation Movement

Question 42.
Mark the following places on the world map.
(i) Egypt
(ii) Finland
(iii) Hungary
(iv) Syria
(v) Great Britain
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium - 5

Part – IV

Answer both questions. [2 x 8 = 16]

Question 43.
(a) Ho Chi Minh
(i) Where was Ho Chi Minh born?
(ii) How did Ho Chi Minh become a popular Vietnam Nationalist?
(iii) What do you know of Ho Chi Minh’s Revolutionary Youth Movement?
(iv) How was the League for Independence called in Indo-China?
Answer:
(a) Ho Chi Minh:
(i) Ho Chi Minh was bom in Tongking in 1890.
(ii) Ho Chi Minh went to Europe at the age of twenty one. From London he went to Paris and in the Paris Peace conference, he lobbied for the independence of Vietnam. He wrote several articles in newspapers. His pamphlet, French Colonialism on Trial, made him well known as a Vietnam nationalist.
(iii) In 1925, when Ho Chi Minh was in canton, he founded the Revolutionary Youth Movement. It was an organisation for the training of Vietnamese nationalists.
(iv) The League for Independence in Vietnam was called Viet Minh.

(b) Organs of the EU
(i) Which is the Legislative body of the EU?
(if) Where is the seat of the Court of Justice?
(iii) What is the function of the European commission?
(iv) Who is responsible for the foreign exchange operation?
Answer:
(b) Organs of the EU:
(i) The European Parliament
(ii) Luxemburg
(iii) It is responsible for initiating legislation and the day to day running of the EU.
It drafts proposals for New European laws and presents to the European parliament and the council.
(iv) The European central bank.

[OR]

Question 43.
(c) Subash Chandra Bose and INA.
(i) How did Subhas Chandra Bose reach Japan?
(ii) Who headed the women wing of Indian National Army?
(iii) How did Subash Chandra Bose reorganize the INA?
(iv) Name the slogan provided by Subash Chandra Bose.
Answer:
(c) Subash Chandra Bose and INA:
(i) First he went to Germany, from there he made his way to Japan on a submarine and took control of the Indian National Army.
(ii) Lakshmi Sahgal headed the women wing of the Indian National Army.
(iii) Bose reorganised the INA into three brigade: Gandhi Brigade, Nehru Brigade and a women’s brigade named after Rani Lakshmi Bai.
(iv) He gave the slogan ‘Dilli Chalo’. ‘

(d) Revolutionary Movement in Tamil Nadu.
(i) List a few revolutionaries in Tamil Nadu.
(ii) Why did Subramania Bharathi moved to Pondicherry?
(tii) Name a few of the revolutionary literature?
(iv) What did Vanchinathan do?
Answer:
(d) Revolutionary Movement in Tamil Nadu:
(i) Some revolutionaries in Tamil Nadu were M.P.T. Acharya, V.V.S. Iyer and T.S.S. Rajan.
(ii) Subramania Bharati went to Pondicherry to escape imprisonment after the Tirunelveli uprising in 1908. Pondicherry was under French rule.
(iii) Some revolutionary literature includes India, Vijaya, and Suryodayam, which came out of Pondicherry.
(iv) Vanchinathan shot dead by Robert W.D ’E. Ashe, the collector of Tirunelveli, at Maniyachi junction on 17th June 1911. He shot himself after that.

Question 44.
Mark the following places on the given outline map of India.
(i) Ladakh range
(ii) Eastern Ghats
(iii) River Narmada
(iv) Chotanagpur Plateau
(v) South west Monsoon Winds
(vi) Coffee growing area
(vii) Desert Soil
(viii) Damodar dam
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium - 6

[OR]

Mark the following places on the given outline map of Tamil Nadu:
(i) Red soil area
(ii) Deciduous forest
(iii) Thanjavur
(iv) Sugarcane growing area
(v) Bauxite area
(vi) Lime stone area
(vii) Rameshwaram
(viii) Coimbatore airport
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium - 7

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium

Map for Q. 42
(i) Egypt
(ii) Finland
(iii) Hungary
(iv) Syria
(v) Great Britain
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium - 8

Map for Q.44
(i) Ladakh range
(ii) Eastern Ghats
(iii) River Narmada
(iv) Chotanagpur Plateau
(v) South west Monsoon Winds
(vi) Coffee growing area
(vii) Desert Soil
(viii) Damodar dam
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium - 9

Map for Q. 44
(i) Red soil area
(ii) Deciduous forest
(iii) Thanjavur
(iv) Sugarcane growing area
(v) Bauxite area
(vi) Lime stone area
(vii) Rameshwaram
(viii) Coimbatore airport
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 3 English Medium - 10

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Students can Download Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5 Pdf, Tamil Nadu 10th Tamil Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

நேரம் : 3.00 மணி
மதிப்பெண்கள் : 100

(குறிப்புகள்:

  • இவ்வினாத்தாள் ஐந்து பகுதிகளைக் கொண்டது. அனைத்து பகுதிகளுக்கும் விடையளிக்க – வேண்டும். தேவையான இடங்களில் உள் தேர்வு வினாக்கள் கொடுக்கப்பட்டுள்ளது. காக
  • பகுதி I, II, III, IV மற்றும் Vல் உள்ள அனைத்து வினாக்களுக்குத் தனித்தனியே விடையளிக்க வேண்டும்.
  • வினா எண். 1 முதல் 15 வரை பகுதி-1ல் தேர்வு செய்யும் வினாக்கள் தரப்பட்டுள்ளன. ஒவ்வொரு வினாவிற்கும் ஒரு மதிப்பெண். சரியான விடையைத் தேர்ந்தெடுத்து குறியீட்டுடன் எழுதவும்.
  • வினா எண் 16 முதல் 28 வரை பகுதி-IIல் இரண்டு மதிப்பெண் வினாக்கள் தரப்பட்டுள்ளன: ஏதேனும் 9 வினாக்களுக்கு மட்டும் விடையளிக்கவும்.
  • வினா எண் 29 முதல் 37 வரை பகுதி-IIIல் மூன்று மதிப்பெண் வினாக்கள் தரப்பட்டுள்ளன. –
    ஏதேனும் 6 வினாக்களுக்கு மட்டும் விடையளிக்கவும்.
  • வினா எண் 38 முதல் 42 வரை பகுதி-IVல் ஐந்து மதிப்பெண் வினாக்கள் தரப்பட்டுள்ளன. ஏதேனும் 5 வினாக்களுக்கு மட்டும் விடையளிக்கவும்.
  • வினா எண் 43 முதல் 45 வரை பகுதி-Vல் எட்டு மதிப்பெண் வினாக்கள் தரப்பட்டுள்ளன. அனைத்து வினாவிற்கும் விடையளிக்கவும்.

பகுதி – 1 (மதிப்பெண்கள்: 15)

(i) அனைத்து வினாக்களுக்கும் விடையளிக்கவும்.
(ii) கொடுக்கப்பட்ட நான்கு விடைகளில் சரியான விடையினைத் தேர்ந்தெடுத்துக் குறியீட்டுடன் விடையினையும் சேர்த்து எழுதுக. [15 x 1 = 15]

(குறிப்பு: விடைகள் தடித்த எழுத்தில் உள்ளன)

Question 1.
பரிபாடல் அடியில் ‘விசும்பும் இசையும்’ என்னும் தொடர் எதனைக் குறிக்கிறது?
(அ) வானத்தையும் பாட்டையும்
(ஆ) வானத்தையும் புகழையும்
(இ) வானத்தையும் பூமியையும்
(ஈ) வானத்தையும் பேரொலியையும்
Answer:
(ஈ) வானத்தையும் பேரொலியையும்

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 2.
” மருந்தே ஆயினும் விருந்தொடு உண்’ என்னும் தொடர் இடம் பெற்ற நூல்……
(அ) கொன்றை வேந்தன்
(ஆ) குறுந்தொகை
(இ) திருக்குறள்
(ஈ) நற்றிணை
Answer:
(இ) திருக்குறள்

Question 3.
“இங்கு நகரப் பேருந்து நிற்குமா” என்று வழிப்போக்கர் கேட்டது………….. வினா ”அதோ அங்கே நிற்கும்” என்று மற்றொருவர் கூறியது ……….. விடை
(அ) ஐயவினா, வினா எதிர்வினாதல்
(ஆ) அறிவினா, மறைவிடை
(இ) அறியாவினா, சுட்டு விடை
(ஈ) கொளல்வினா, இனமொழி விடை
Answer:
(இ) அறியாவினா, சுட்டு விடை

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 4.
தொல்காப்பியம் குறிப்பிடும் இசைக்கருவி………
(அ) ஜால்ரா
(ஆ) பறை
(இ) உறுமி
(ஈ) நாகசுரம்
Answer:
(இ) உறுமி

Question 5.
வீட்டைத் துடைத்துச் சாயம் அடித்தல்’ – இவ்வடி குறிப்பிடுவது …………
(அ) காலம் மாறுவதை
(ஆ) வீட்டைத் துடைப்பதை
(இ) இடையறாது அறப்பணி செய்தலை
(ஈ) வண்ணம் பூசுவதை
Answer:
(இ) இடையறாது அறப்பணி செய்தலை

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 6.
காற்றின் மெல்லிய ……….. பூக்களைத் தலையாட்ட வைக்கிறது. கைகளின் நேர்த்தியான ………. பூக்களை மாலையாக்குகிறது. தொழிற்பெயர்களைப் பொருத்தித் தொடர்களை முழுமை செய்க.
(அ) தொடுத்தல், எடுத்தல்
(ஆ) தொடுதல், தொடுத்தல்
(இ) எடுத்தல், தொடுதல்
(ஈ) தொடுத்தல், தொடுதல்
Answer:
(ஆ) தொடுதல், தொடுத்தல்

Question 7.
வாய்மையே மழைநீராகி ‘ இத்தொடரில் வெளிப்படும் அணி.
(அ) உவமை
(ஆ) தற்குறிப்பேற்றம்
(இ) உருவகம்
(ஈ) தீவகம்
Answer:
(இ) உருவகம்

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 8.
”சங்க இலக்கியங்கள் ஐந்திணைகளுக்குமான ஒழுக்கங்களை இருதிணைகளும் பயன்பெற எடுத்தியம்புகின்றன” – இத்தொடரில் அமைந்துள்ள தொகைச் சொற்களின் பொருத்தமான விரியைக் கண்டறிக.
(அ) குறிஞ்சி, முல்லை, மருதம், நெய்தல், பாலை – நல்வினை, தீவினை
(ஆ) குறிஞ்சி, முல்லை , மருதம், நெய்தல், பாலை – உயர்திணை, அஃறிணை
(இ) குறிஞ்சி, முல்லை , நெய்தல், பாலை, மருதம் – அறம், பொருள், இன்பம்
(ஈ) குறிஞ்சி, மலை, முல்லை , காடு, மருதம், வயல், நெய்தல், கடல் – பனை, திணை
Answer:
(ஆ) குறிஞ்சி, முல்லை , மருதம், நெய்தல், பாலை – உயர்திணை, அஃறிணை

Question 9.
‘கேள்வியினான்’ என்னும் சொல்லின் இலக்கணக் குறிப்பு ….
(அ) வினையாலணையும் பெயர்
(ஆ) தொழிற்பெயர்
(இ) வினைத்தொகை
(ஈ) பண்புத்தொகை
Answer:
(அ) வினையாலணையும் பெயர்

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 10.
கலையரங்கத்தில் எனக்காகக் காத்திருக்கிறவரை அழைத்து வாருங்கள் – இத்தொடர்………….
(அ) வினாத்தொடர்
(ஆ) தனித்தொடர்
(இ) செய்தித்தொடர்
(ஈ) கலவைத் தொடர்
Answer:
(இ) செய்தித்தொடர்

Question 11.
”காய்ந்த இலையும் காய்ந்த தோகையும்” நிலத்துக்கு நல்ல உரங்கள் – இத்தொடரில் அடிக் கோடிட்ட பகுதி குறிப்பிடுவது …..
(அ) இலையும் சருகும்
ஆ) தொகையும் ஓலையும்
(இ) தாளும் ஓலையும்
(ஈ) சருகும், சண்டும்
Answer:
(ஈ) சருகும், சண்டும்

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

பாடலைப் படித்துப் பின்வரும் வினாக்களுக்கு (12, 13, 14. 15) விடை தருக.
”நனந்தலை உலகம் வளைஇ நேமியொடு
வலம்புரி பொறித்த மாதாங்கு தடக்கை
நீர் செல், நிமிர்ந்த மாஅல் போல,
பாடு இமிழ் பனிக்கடல் பருகி, வலன் ஏர்பு,
கோடு கொண்டு எழுந்த கொடுஞ் செலவு எழிலி
பெரும்பெயல் பொழிந்த சிறுபுன் மாலை”

Question 12.
இப்பாடலின் ஆசிரியர்…………
(அ) ஒளவையார்
(ஆ) நப்பூதனார்
(இ) நல்வேட்டனார்
(ஈ) பெருங்கௌசிகனார்
Answer:
(ஆ) நப்பூதனார்

Question 13.
இப்பாடல் இடம் பெற்றுள்ள நூல்……….
(அ) மலைபடுகடாம்
(ஆ) பரிபாடல்
(இ) முல்லைப்பாட்டு
(ஈ) நற்றிணை
Answer:
(இ) முல்லைப்பாட்டு

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 14.
‘நனந்தலை உலகம்’ – இத்தொடரின் பொருள்?
(அ) சிறிய உலகம்
(ஆ) நனைந்த உலகம்
(இ) சுற்றும் உலகம்
(ஈ) அகன்ற உலகம்
Answer:
(ஈ) அகன்ற உலகம்

Question 15.
பாடலில் இடம்பெற்றுள்ள அடி எதுகைச் சொற்களைக் குறிப்பிடுக.
(அ) பாடு இமிழ், கோடுகொண்டு
(ஆ) கோடுகொண்டு, பெரும்பெயல்
(இ) நனந்தலை, வலம்புரி
(ஈ) பொறித்த, பொழிந்த
Answer:
(அ) பாடு இமிழ், கோடுகொண்டு

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

பகுதி – II (மதிப்பெண்கள்: 18)

பிரிவு – 1

எவையேனும் நான்கு வினாக்களுக்கு மட்டும் குறுகிய விடையளிக்க.
21 ஆவது வினாவிற்குக் கட்டாயமாக விடையளிக்க வேண்டும். [4x 2 = 8]

Question 16.
விடைகளுக்கேற்ற வினாக்கள் அமைக்க.
(அ) ஒரு நாட்டின் வளத்திற்குத் தக்கபடியே, அந்நாட்டு மக்களின் அறிவொழுக்கங்களும் அமைந்திருக்கும்.
(ஆ) 1956ஆம் ஆண்டு நவம்பர் 1ஆம் நாள் கன்னியாகுமரி மாவட்டம் தமிழ்நாட்டுடன் இணைந்தது. விடை
Answer:
(அ) ஒரு நாட்டின் அறவொழுக்கம் எப்படி அமைதல் வேண்டும்?
(ஆ) கன்னியாகுமரி மாவட்டம் தமிழ்நாட்டுடன் எப்போது இணைந்தது?

Question 17.
யாருக்கு இவ்வுலகமே உரிமை உடையதாகும் எனத் திருக்குறள் குறிப்பிடுகிறது?
Answer:
நடுநிலையாகக் கடமை தவறாமல் இரக்கம் காட்டுபவருக்கு இவ்வுலகமே உரிமை உடையதாகும்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 18.
‘நமக்கு உயிர் காற்று. காற்றுக்கு வரம் மரம் – மரங்களை வெட்டி எறியாமல் நட்டு வளர்ப்போம்’ – இது போன்ற உலக காற்று நாள் விழிப்புணர்வுக்கான இரண்டு முழக்கத் தொடர்களை எழுதுக.
Answer:

  • உணவு மனிதனுக்கு ஆதாரம்
    மரம் மண்ணுக்கு ஆதாரம்
  • மரம் வளர்ப்போம்! மழை பெறுவோம்.

Question 19.
“மன்னும் சிலம்பே! மணிமே கலைவடிவே!
முன்னும் நினைவால் முடிதாழ வாழ்த்துவமே” – ஐம்பெருங்காப்பியங்களுள் இவ்வடிகளில் இடம்பெற்றுள்ள இருகாப்பியங்களைத் தவிர எஞ்சியுள்ள காப்பியங்களின் பெயர்களை எழுதுக.
Answer:
சீவகசிந்தாமணி, வளையாபதி, குண்டலகேசி

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 20.
மொழிபெயர்ப்புக் குறித்து மணவை முஸ்தபா குறிப்பிடுவது யாது?
Answer:
”ஒரு மொழியில் உணர்த்தப்பட்டதை வேறொரு மொழியில் வெளியிடுவது மொழிபெயர்ப்பு” என்கிறார் மணவை முஸ்தபா.

Question 21.
‘கண்’ என முடியும் திருக்குறளை எழுதுக.
Answer:
பண் என்னாம் பாடற் கியைபின்றேல் கண் என்னாம் கண்ணோட்டம் இல்லாத கண்

பிரிவு – 2

எவையேனும் ஐந்து வினாக்களுக்கு மட்டும் குறுகிய விடையளிக்க. [5 x 2 = 10]

Question 22.
அண்ணன் நேற்று வீட்டிற்கு வந்தது. அண்ணன் புறப்படும் போது அம்மா வழியனுப்பியது. வழுவை வழாநிலையாக மாற்றுக)
Answer:
அண்ணன் நேற்று வீட்டிற்கு வந்தான். அண்ணன் புறப்படும் போது அம்மா வழியனுப்பினார்கள்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 23.
பொருத்தமானவற்றைச் சொற்பெட்டியில் கண்டு எழுதுக.
Answer:
தோற்பாவை, விருது, தோற்பவை, விருந்து
(அ) வாழ்க்கையில் தோற்பவை மீண்டும் வெல்லும் – இதைத் தத்துவமாய்த் தோற்பாவைக் கூத்து சொல்லும்.
(ஆ) தெருக்கூத்தில் நடிகருக்குக் கைத்தட்டலே விருந்து அதில் வரும் காசு குறைந்தாலும் அதுவேயவர் விருது.

Question 24.
கொடுக்கப்பட்டுள்ள இரு சொற்களைப் பயன்படுத்தி ஒரு தொடர் அமைக்க.
Answer:
சிறு – சீறு
வயலில் உள்ள சிறு பாம்பாயினும் சீறும்.

Question 25.
கலைச்சொற்கள் தருக
Answer:
(அ) Modern Literature – நவீன இலக்கியம்
(ஆ) Epic Literature – காப்பிய இலக்கியம்

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 26.
தொழிற்பெயருக்கும், வினையாலணையும் பெயருக்கும் உள்ள வேறுபாடுகள் இரண்டினை எழுதுக.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5 image - 1

Question 27.
பொருத்தமான நிறுத்தக் குறிகளை இடுக.
Answer:
சேரர்களின் பட்டப் பெயர்களில் கொல்லி வெற்பன் மலையமான் போன்றவை குறிப்பிடத்தக்கவை கொல்லி மலையை வென்றவர்கள் கொல்லி வெற்பன் எனவும் பிற மலைப்பகுதிகளை வென்றவர்கள் மலையமான் எனவும் பெயர் சூட்டிக்கொண்டனர் இதற்குச் சங்க இலக்கியத்தில் சான்றுகள் உள்ளன.

விடை : சேரர்களின் பட்டப் பெயர்களில் கொல்லி வெற்பன், மலைய குறிப்பிடத்தக்கவை. கொல்லி மலையை வென்றவர்கள் கொல்லி வெற்பன்’ எனவும், பிற மலைப்பகுதிகளைவென்றவர்கள் ‘மலையமான்’ எனவும் பெயர் சூட்டிக் கொண்டனர். இதற்குச் சங்க இலக்கியத்தில் சான்றுகள் உள்ளன.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 28.
அறியேன் – பகுபத உறுப்பிலக்கணம் தருக.
அறியேன் = அறி + ய் + ஆ + ஏன்
அறி – பகுதி
ய் – உடம்படுமெய் சந்தி
ஆ – எதிர்மறை இடைநிலை புணர்ந்து கெட்டது
ஏன் – தன்மை ஒருமை வினைமுற்று விகுதி

பகுதி – III (மதிப்பெண்க ள்: 18)

பிரிவு – 1

எவையேனும் இரண்டு வினாக்களுக்கு மட்டும் சுருக்கமாக விடையளிக்க. [2 x 3 = 6]

Question 29.
நீவிர் அறிந்த செயற்கை நுண்ணறிவுப் பயன்பாடு மூன்றினை எழுதுக.
Answer:

  • செயற்கை நுண்ணறிவைக் கொண்ட இயந்திரம் மனிதர்களுடன் சதுரங்கம் முதலான விளையாட்டுகளை விளையாடுகிறது.
  • கண் அறுவை மருத்துவம் செய்கிறது.
  • சமைக்கிறது.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 30.
ஜெயகாந்தன் தம் கதைமாந்தர்களின் சிறந்த கூறுகளைக் குறிப்பிடத் தவறுவதில்லை என்று அசோகமித்திரன் கூறுகிறார். இக்கூற்றை மெய்ப்பிக்கும் கூறு ஒன்றைத் தர்க்கத்திற்கு அப்பால் கதை மாந்தர் வாயிலாகக் குறிப்பிடுக.
Answer:

  • தோல்வி நிச்சயம் என்ற மனப்பான்மையுடன் போன நான் வழக்கத்திற்கு மாறாக அன்று – தோற்றுப்போனேன்.
  • தோல்வி நிச்சயம் என்ற என் மனப்போக்கு தோற்றது. என் வாழ்க்கையே நிர்ணயிக்கப்பட்டது.
  • பிச்சைக்காரனுக்கு பிச்சை போட்டதில் நாலணாவில் அந்த நல்ல நாளைக் கொண்டாடிவிட்ட நிறைவு பிறந்தது.
  • காலணாதான் கடன் தரலாம் தருமத்தைத் தரமுடியுமா? தருமத்தை யாசித்துத் தந்தால்தான் பெற முடியும்.
  • ஒருவனுக்கு என்ன கிடைக்க வேண்டுமோ அதுதான் கிடைக்கும் நாம் எப்படி முயற்சி செய்தாலும் நமக்குக் கிடைப்பது தான் கிடைக்கும்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 31.
உரைப்பத்தியைப் படித்து வினாக்களுக்கு விடை தருக.
தம் வீட்டிற்கு வரும் விருந்தினரை முகமலர்ச்சியோடு வரவேற்று உண்ண உணவும் இருக்க இடமும் கொடுத்து அன்பு பாராட்டுவதே விருந்தோம்பல். விருந்தினர் என்றால் உறவினர் என்று இக்காலத்தினர் கருதுகின்றனர். உறவினர் வேறு, விருந்தினர் வேறு. முன்பின் அறியாத புதியவர்களுக்கே விருந்தினர் என்று பெயர். அதனால் தான் ‘விருந்தே புதுமை’ என்று தொல்காப்பியர் அன்றே கூறியுள்ளார்.

(அ) விருந்தினர் என்போர் யாவர்?
Answer:
விருந்தினர் என்றால் உறவினர் என்று இக்காலத்தினர் கருதுகின்றனர். உறவினர் வேறு, விருந்தினர் வேறு. முன்பின் அறியாத புதியவர்களுக்கே விருந்தினர் என்று பெயர்.

(ஆ) விருந்து குறித்து தொல்காப்பியர் கூறியது யாது?
Answer:
‘விருந்தே புதுமை’ என்று தொல்காப்பியர் அன்றே கூறியுள்ளார்.

(இ) இவ்வுரைப்பத்திக்குப் பொருத்தமான தலைப்பு ஒன்று தருக.
Answer:
விருந்தோம்பல்

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

பிரிவு – 2

எவையேனும் இரண்டு வினாக்களுக்கு மட்டும் சுருக்கமாக விடையளிக்க.
34 ஆவது வினாவிற்குக் கட்டாயமாக விடையளிக்க வேண்டும். [2 x 3 = 6]

Question 32.
“உள்வாய் வார்த்தை உடம்பு தொடாது” இடஞ்சுட்டிப் பொருள் விளக்குக.
Answer:
இடம் :
காலக்கணிதம் என்னும் நூலின் ஆசிரியர் கண்ணதாசன் அவர்கள் அமைந்த பாடல் வரிகள். விளக்கம் :
நம் வாயிலிருந்து வரும் வார்த்தைகள் ஒருபோதும் நம் உடலைக் காயப்படுத்துவது கிடையாது.

பாடலின் பொருள் :
மாற்றம் எனது மானிடத் தத்துவம். மாறுகின்ற உலகின் மகத்துவம் அறிவேன். எவை நன்மை, எவை தீமை என்பதை நான் அறிவேன். தலைவர்கள் மாறலாம். அவைகள் மாறலாம். தத்துவம் மட்டும் அட்சய பாத்திரம் ஆகும். எடுத்துக் கொள்பவர் எடுத்துக் கொள்ளட்டும். குரைப்போர் குரைத்துக் கொள்ளட்டும். வாயிலிருந்து வரும் வார்த்தைகள் ஒருபோதும் நம் உடலைக் காயப்படுத்துவது கிடையாது. நானே தொடக்கமாகவும், நானே முடிவாகவும், நான் கூறுவதே நாட்டின் சட்டமாகும்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 33.
வைத்தியநாதபுரி முருகன், அணிந்திருக்கும் அணிகலன்களுடன் குழந்தையாகச் செங்கீரை ஆடிய நயத்தினை விளக்குக.
Answer:

  • திருவடியில் அணிந்த சிறு செம்பொன்னால் ஆன கிண்கிணிகளோடு சிலம்புகளும் சேர்ந்து ஆடட்டும்.
  • இடையில் அரைஞாண் மணியோடு ஒளிவீசுகின்ற அரைவடங்கள் ஆடட்டும்.
  • பசும்பொன் என ஒளிரும் தொந்தியுடன் சிறுவயிறு சரிந்தாடட்டும். பட்டம் கட்டிய நெற்றியில் விளங்குகின்ற பொட்டின் வட்டி வடிவான சுட்டி பதிந்தாடட்டும்.
  • கம்பிகளால் உருவான குண்டலங்களும் காதின் குழைகளும் அசைந்தாடட்டும்.
  • உச்சிக் கொண்டையும் அதில் சுற்றிக் கட்டப்பட்டுள்ள ஒளியுள்ள முத்துகளோடு ஆடட்டும்.
  • தொன்மையான வைத்தியநாதபுரியில் எழுந்தருளிய முருகனே! செங்கீரை ஆடி அருள்க!
  • இவற்றுடன் அழகிய பவளம் போன்ற திருமேனியும் ஆட, செங்கீரை ஆடுக.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 34.
அடிபிறழாமல் எழுதுக.
”நவமணி வடக்க யில்போல் ” எனத் தொடங்கும் தேம்பாவணிப் பாடல்.
Answer:
நவமணி வடக்க யில்போல்
நல்லறப் படலைப் பூட்டும்
தவமணி மார்பன் சொன்ன
தன்னிசைக்கு இசைகள் பாடத்
துவமணி மரங்கள் தோறும்
துணர் அணிச் சுனைகள் தோறும்
உவமணி கானம் கொல் என்று
ஒலித்து அழுவ போன்றே – வீரமாமுனிவர்

(அல்ல து)

“வாளால் அறுத்துச் சுடினும் எனத் தொடங்கும் பெருமாள் திருமொழிப் பாடல்.
வாளால் அறுத்துச் சுடினும் மருத்துவன் பால்
மாளாத காதல் நோயாளன் போல் மாயத்தால்
மீளாத் துயர்தரினும் வித்துவக் கோட்டம்மா! நீ
ஆளா உனதருளே பார்ப்பன் அடியேனே. – குலசேகராழ்வார்

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

பிரிவு – 3

எவையேனும் இரண்டு வினாக்களுக்கு மட்டும் சுருக்கமாக விடையளிக்க. [2 x 3 = 6]

Question 35.
”கண்ணே கண்ணுறங்கு!
காலையில் நீயெழும்பு!
மாமழை பெய்கையிலே
மாம்பூவே கண்ணுறங்கு
பாடினேன் தாலாட்டு!
ஆடி ஆடி ஓய்ந்துறங்கு!” – இத்தாலாட்டுப் பாடலில் அமைந்துள்ள தொகாநிலைத் தொடர் வகைகளை எழுதுக.
Answer:
அடுக்குத் தொடர், எழுவாய் தொடர், உரிச்சொல் தொடர்

Question 36.
‘பொருளல் லவரைப் பொருளாகச் செய்யும் பொருளல்ல தில்லை பொருள் – இக்குறட்பாவினை அலகிட்டு வாய்பாடு தருக.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5 image - 2

Question 37.
தன்மை அணி குறித்து எழுதுக.
Answer:
தன்மையணி :
எவ்வகைப்பட்ட பொருளாக இருந்தாலும் இயற்கையில் அமைந்த அதன் உண்மையான இயல்புத் தன்மையினைக் கேட்பவர்களின் மனம் மகிழுமாறு உரிய சொற்களை அமைத்துப் பாடுவது தன்மையணியாகும். இதனைத் தன்மை நவிற்சி அணி என்றும் கூறுவர். இவ்வணி நான்கு வகைப்படும். பொருள் தன்மையணி, குணத் தன்மையணி, சாதித் தன்மையணி, தொழிற் தன்மையணி என்பதாகும்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

(எ.கா.) மெய்யிற் பொடியும் விரித்த கருங்குழலும்
கையில் தனிச்சிலம்பும் கண்ணீரும் – வையைக் கோன்
கண்டளவே தோற்றான், அக்காரிகைதன் சொற்செவியில்
உண்டளவே தோற்றான் உயிர்

சிலம்பு – வழக்குரை காதை வெண்பா

பாடலின் பொருள்: உடம்பு முழுக்கத் தூசியும் விரித்த கருமையான தலைமுடியும் கையில் ஒற்றைச் சிலம்போடு வந்த தோற்றமும் அவளது கண்ணீரும் கண்ட அளவிலேயே வையை நதி பாயும் கூடல் நகரத்து அரசனான பாண்டியன் தோற்றான். அவளது சொல், தன் செவியில் கேட்டவுடன் உயிரை நீத்தான். அணிப்பொருத்தம். கண்ணகியின் துயர் நிறைந்த தோற்றத்தினை இயல்பான உரிய சொற்களின் மூலம் கூறியமையால் இது தன்மை நவிற்சியணி எனப்படும்.

பகுதி – IV (மதிப்பெண்க ள் : 25) 

அனைத்து வினாக்களுக்கும் விடையளிக்க. [5 x 5 = 25]

Question 38.
(அ) சிலப்பதிகார மருவூர்ப்பாக்க வணிக வீதிகளை இக்கால வணிக வளாகங்களோடும் அங்காடிகளோடும் ஒப்பிட்டு எழுதுக.
Answer:
சிலப்பதிகார மருவூர்ப்பாக்க வணிக வீதிகள் :

  • புகார் நகர மருவூர்ப்பாக்கத்தின் வணிக வீதிகளில் வண்ணக்குழம்பு, சுண்ணப்பொடி, குளிர்ந்த மணச்சாந்து.
  • பூ, நறுமணப் புகைப்பொருள்கள், அகில் முதலான மணப்பொருள்கள் விற்பவர்கள் வீதிகளில் வணிகம் செய்து கொண்டிருக்கின்றனர்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

கூலக்கடைத் தெருக்கள்:

  • இங்குப் பட்டு, பருத்தி நூல், முடி இவற்றினைக் கொண்டு அழகாகப் பின்னிக்கட்டும் கைத்தொழில் வல்லுநரான நெசவாளர் வாழும் வீதிகள் உள்ளன.
  • இங்குப் பட்டும் பவளமும், சந்தனமும் அகிலும், முத்தும் மணியும் பொன்னும் அளக்க முடியாத அளவிற்குக் குவிந்து கிடக்கும் வளம் நிறைந்த அகன்ற வணிக வீதிகளும் உள்ளன.
  • மேலும் இவ்வீதிகளில் வேறு பலப்பல பண்டங்களின் விற்பனையும் நடைபெறுகின்றது.
  • எட்டுவகைத் தானியங்களும் குவிந்து கிடக்கும் கூலக்கடைத் தெருக்களும் உள்ளன.

மருவூர்ப்பாக்கத்தின் வணிகம்:

  • மருவூர்ப்பாக்கத்தின் தெருக்களில், பிட்டு வணிகம் செய்பவரும் அப்பம் சுடுபவரும் கள் விற்கும் வலைச்சியரும் மீன் விற்கும் பரதவரும் உள்ளனர்.
  • வெண்மையான உப்பு விற்கும் உமணரும் வெற்றிலை விற்பவரும் ஏலம் முதலான ஐந்து நறுமணப்.
  • பொருள் விற்பவரும் பல வகையான இறைச்சிகள் விற்பவரும் எண்ணெய் வணிகரும் இங்கு வணிகம் செய்கின்றனர்.
  • இவற்றுடன் அத்தெருக்களில் பல்வகைப் பொருள்களை விற்கின்ற கடைகளும் உள்ளன. Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5
  • வெண்கலம், செம்புப் பாத்திரங்கள் செய்வோர், மரத்தச்சர், இரும்புக்கொல்வர், ஓவியர், மண் பொம்மைகள் செய்பவர், சிற்பிகள் ஆகியோர் உள்ளனர்.
  • பொற்கொல்லர், இரத்தின் வேலை செய்பவர், தையற்காரர், தோல் பொருள் தைப்பவர், துணியாலும் கட்டைகளாலும் பொம்மைகள் செய்பவர் ஆகியோர் உள்ளனர்.
  • இவ்வாறாகப் பழுதின்றிக் கைத்தொழில் பல செய்யும் மக்கள் வாழும் பகுதிகள் இங்கு நிறைந்துள்ளன.
  • குழலிலும் யாழிலும் குரல், துத்தம், கைக்கிளை, உழை, இளி, விளரி, தாரம் என்னும் ஏழு இசைகளைக் (ஸ, ரி, க, ம, ப, த.
  • நி என்னும் ஏழு சுரங்களை குற்றமில்லாமல் இசைத்துச் சிறந்த திறமையைக் காட்டும் பெரும்பாணர்களின் இருப்பிடங்களும் உள்ளன. Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5
  • இவர்களுடன் மருவூர்ப்பாக்கத்தின் தெருக்களில் சிறுசிறு கைத்தொழில் செய்வோர், பிறருக்கு ஏவல் செய்வோர் வாழும் இடங்களும் உள்ளன.
  • இவை அனைத்தும் குற்றமின்றிச் சிறப்புடன் அமைந்து விளங்கப் பரந்து கிடந்தன.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

இக்கால வணிக வளாகங்கள் அங்காடிகள் :

  • இக்கால வணிக வளாகங்கள், அங்காடிகள் ஒப்பனை செய்யப்பட்டு – வணிகருக்கும் மக்களுக்குமான உறவைக் குறைத்து வருகின்றன. மனதை மயக்கும் வகையில் இயங்குகிறது.
  • இக்காலத்தில் வியாபாரத்திற்கும், பணம் விளம்பரத்திற்கும் மட்டுமே முக்கியத்துவம் அளிக்கப்படுகிறது.
  • மனித மாண்புக்கு முக்கியத்துவம் அளிக்கப்படுவதில்லை. இக்கால வணிக வளாகங்களில் ஆடை முதல் ஆபரணங்கள் வரை, குண்டூசி முதல் கடப்பாரை வரை.
  • தானியங்கள் முதல் உணவுப்பண்டங்கள், வரை விற்பனை செய்யப்படுகின்றன.
  • பாத்திரங்கள் மற்றும் பல்வேறு தொழில் செய்பவர்களின் கிடங்குகள், இசைக்கருவிகள்.
  • விற்பனையிடங்கள் போன்றவை எங்கும், பரந்து காணப்படுகின்றன.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

(அல்லது)
(ஆ) ஆற்றுப்படுத்துதல் என்பது அன்றைக்குப் புலவர்களையும் கலைஞர்களையும் வள்ளல்களை நோக்கி நெறிப்படுத்துவதாக இருந்தது. இன்றைய நிலையில் ஆற்றுப்படுத்துதல் ஒரு வழிகாட்டுதலாக மாறியிருப்பதை விளக்குக.

  • ஆற்றுப்படுத்துதல் என்பது வள்ளலை நாடி எதிர்வருபவர்களை அழைத்து யாம் இவ்விடத்தைச் சென்று இன்னவெல்லாம் பெற்று வருகின்றோம்.
  • நீயும் அந்த வள்ளலிடம் சென்று வளம் பெற்று வாழ்வாயாக என்று கூறுதல் ஆற்றுப்படை ஆகும்.
  • ஆற்றுப்படுத்துதல் என்பது இன்றைய நிலையில் ஒரு வழிகாட்டுதலாக இருக்கிறது.
  • தன்னிடம் இல்லை என்றோ அல்லது தெரியாது என்றோ யார் வந்தாலும் அவர்களுக்கு வழிகாட்டுதலாகவும் இருக்கிறது.
  • அவர்களுக்கு அறிவுரை கூறி அவர்களை வழிகாட்டுகின்றனர். அன்றைய ஆற்றுப்படுத்துதல் இன்றைய வழிகாட்டுதலாக மாறியுள்ளது.
  • இது ஒவ்வொரு நிலையிலும் மாற்றம் அடைந்துள்ளது. உதவி தேவைப்படுபவர்களுக்கு பெரும் உதவியாக இருந்து வருகிறது.
  • இதுவே இன்றைய ஆற்றுப்படுத்துதல் ஆகும்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 39.
(அ) உங்கள் தெருவில் மின்விளக்குகள் பழுதடைந்துள்ளன. அதனால் இரவில் சாலையில் நடந்து சொல்வோருக்கும் வாகன ஓட்டிகளுக்கும் ஏற்படும் இடையூறுகளைக் குறிப்பிட்டு, புதிய மின்விளக்குகள் பொருத்தும்படி மின்வாரிய அலுவலருக்குக் கடிதம்
எழுதுக.

அனுப்புநர்
பொது மக்கள்,
பூந்தோட்டம்,
விழுப்புரம் – 5.

பெறுநர்
மின்வாரிய இயக்குநர்,
மின்வாரிய அலுவலகம்,
பூந்தோட்டம்,
விழுப்புரம்-5.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

ஐயா,
பொருள்: தெரு விளக்கு பழுதுநீக்கித் தருமாறு விண்ணப்பம் அளித்தல் – சார்பு. வணக்கம். எங்கள் பகுதியில் ஏறக்குறைய மூவாயிரம் பேர் வாழ்கிறார்கள். தெருக்களில் விளக்குகள் ஒளிவழங்குவது இல்லை. அதனால் தெருக்களில் நாய்கள் படுத்து உறங்குவது தெரியாமல் மிதித்து விடுகின்றனர். அதனால் நாய்கள் தெரு வழியே செல்வோரைக் கடித்துவிடுகின்றன. நாய் கடியினால் வருந்துவோர்களின் எண்ணிக்கை மிகுதியாக உள்ளது.

தெரு விளக்குகள் இயங்காமையால் தெருவில் நடந்து செல்வோர், விபத்துக்கும் ஆளாகின்றனர். தவிர முகமூடிக் கொள்ளையர் தொடர்ச்சியாக வீடுகளில் புகுந்து திருடிச் செல்கின்றனர். உயிர்க் கொலையும் செய்கின்றனர். தெரு விளக்குகளை விரைவாகச் சீர்செய்து எங்கள் துன்பத்தைப் போக்க ஆவன செய்யுமாறு அன்புடன் வேண்டுகிறோம்.

நன்றி.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

இங்ஙனம்,
உங்கள் உண்மையுள்ள,
பொதுமக்கள்

பூந்தோட்டம்,
4.4.2019.
உறைமேல் முகவரி

பெறுநர்
மின்வாரிய இயக்குநர்,
மின்வாரிய அலுவலகம்,
பூந்தோட்டம்,
விழுப்புரம் – 5.

(அல்லது)

(ஆ) “மரம் இயற்கையின் வரம்” எனும் தலைப்பில், மாநில அளவில் நடத்தப்பெற்ற கட்டுரை போட்டியில் முதல் பரிசு பெற்ற தோழனை வாழ்த்தி மடல் எழுதுக.
எண், 20/3 மாடவீதி,
மதுரை,
5.5.2019

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

அன்புள்ள நவீன்குமார்,
நாங்கள் அனைவரும் இங்கு நலம். நீயும் உன் குடும்பத்தாரும் எப்படி இருக்கிறீர்கள்? சென்ற மாதம் தமிழக அரசின் சார்பில் நடைபெற்ற இலக்கிய மன்றக் கட்டுரைப் போட்டியில் கலந்து கொண்டு ”மரம் இயற்கையின் வரம்” என்ற தலைப்பில் நீ எழுதிய கட்டுரை அனைவரிடமும் இயற்கையைக் காப்பாற்ற வேண்டும், மரங்களை நட்டு வளர்க்க வேண்டும் என்ற அவசியத்தை உணர்த்தியுள்ளது. ஆகவே உன் ஈடுபாட்டைப் பார்த்து எனக்கும் கட்டுரைப் போட்டியில் கலந்துகொள்ள ஆர்வம் வருகிறது. பல போட்டிகளில் நீ பெற்ற பரிசுப்பொருள்கள் உன் வீட்டில் ஏராளமாகக் குவிந்து கிடக்கின்றன. அனைத்தையும் பார்த்து நான் பலமுறை வியந்துள்ளேன்.

உன்னை நண்பனாக அடைந்ததற்கு நான் மிகவும் பெருமைப்படுகிறேன். நீ இன்னும் பல போட்டிகளில் கலந்து கொண்டு வெற்றிகளைப் பெற வாழ்த்துகிறேன். நீ அடுத்தமுறை போட்டியில் கலந்து கொள்ளும் போது எனக்குத் தெரியப்படுத்து. நான், நீ எவ்வாறு போட்டிக்குத் தயாராகிறாய் என்பதை அறிந்து கொள்கிறேன். உன் பதிலுக்காகக் காத்திருக்கிறேன்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

இப்படிக்கு,
உன் அன்புள்ள,
ப. அன்பரசன்.

உறைமேல் முகவரி
பெறுநர்
க. நவீன்குமார்,
5. காளையார் கோவில்,
முத்தமிழ் நகர்,
ஈரோடு – 638001

Question 40.
படம் உணர்த்தும் கருத்தை நயமுற ஐந்து தொடர்களில் எழுதுக.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5 image - 3
வறியவர்க்கு ஒன்று ஈவது ஈகை
மறித்துக் கொடுக்காமல் தடுப்பது தீமை
முடிந்ததைக் கொடுப்பது மேதை
வாடி நிற்கும் வறியவர்க்கு கொடுப்பது புகழ்
கொடுப்பதை தடுத்து நிறுத்துவது இகழ்

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 41.
தட்டச்சர் பணிவாய்ப்பு வேண்டித் தன்விவரப் பட்டியல் ஒன்றை நிரப்புக
Answer:
அனுப்புநர்
கவிமணி.
63, மறைமலை அடிகள் தெரு
மேலூர்
மதுரை – 600 008.

பெறுநர்
சாரதா கல்வி நிலையம்.
மேலூர்.
மதுரை – 600008

ஐயா,
பொருள்: தட்டச்சர் பணி வேண்டி – விண்ணப்பம். தங்கள் அலுவலகத்தில் தட்டச்சர் பணிக்கான விண்ணப்பங்கள் வேண்டி நீங்கள் அறிவித்துள்ள செய்தியை 10.03.2019 அன்று வெளியான நாளிதழ் மூலம் அறிந்தேன். இந்தப் பணிக்கு நானும் விண்ணப்பம் கோருகிறேன்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

நான் 2018ஆம் ஆண்டு மார்ச் மாதம் நடந்த 10ஆம் வகுப்பு பொதுத்தேர்வில் வெற்றி பெற்றுள்ளேன். மேலும், தட்டச்சு இயக்குவதற்கான அடிப்படைப் பயிற்சியும் பெற்றுள்மோன் அப்பணியில் பணியாற்ற எனக்கு வாய்ப்பளித்தால் என் பணியைச் சிறப்பாக செய்வதுடன் காத கல்வி நிலைய வளர்ச்சிக்கும் பாடுபடுவேன் என்று உறுதியளிக்கிறேன். எனது சான்றிதழ்களைத் தங்கள் பார்வைக்கு இத்துடன் அனுப்பியுள்ளேன்.

நன்றி

இங்ஙனம்.
தங்கள் உண்மையுள்ள
கவிமணி
மாதிரி வினாத்தாள் 1

இணைப்பு:

  • தன் விவரக் குறிப்பு.
  • கல்விச் சான்றிதழ்

தன் விவரப் பட்டியல்
பெயர் – கவிமணி
பிறந்த நாள் மற்றும் வயது – 10.06.2001; 18
பாலினம் – ஆண்
தந்தையின் பெயர் – மணி
முகவரி – 73, மறைமலை அடிகள் தெரு, மேலூர், மதுரை.
பத்தாம் வகுப்பில் பெற்ற மதிப்பெண் – 450 / 500.
தாய்மொழி – தமிழ்
பயின்ற மொழி – தமிழ், ஆங்கிலம்
தட்டச்சு – தமிழ், ஆங்கிலம் (இளநிலைத் தட்டச்சர்)
கணினி – வேர்டு, பவர்பாயிண்ட், சி+++

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

மேற்கண்ட விவரங்கள் அனைத்தும் உண்மையென உறுதி கூறுகிறேன். தங்கள் நிறுவனத்தில் தட்டச்சர் பணி தந்தால் என் பணியைச் சிறப்பாகச் செய்வேன் என உறுதி கூறுகிறேன்.

நன்றி,

இடம் : மதுரை
தேதி : 18.04.2019

இங்ஙனம்,
தங்கள் உண்மையுள்ள,
கவிமணி.

உறைமேல் முகவரி
பெறுநர்
சாரதா கல்வி நிலையம்,
மேலூர்,
மதுரை – 625 008.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 42.
(அ) தமிழகப் பாரம்பரிய கலைகளைப் பாதுகாக்கவும் வளர்க்கவும் மேலும் பரவலாக்கவும் நீங்கள் செய்யவிருப்பனவற்றை வரிசைப்படுத்தி எழுதுக.
Answer:
பிறந்தநாள் விழாக்களில் மயிலாட்டம் முதலான கலைகளை நிகழ்த்த முனைவேன் எங்கள் குடும்ப விழாக்களில் பொம்மலாட்டம் நிகழ்த்த ஏற்பாடு செய்வேன்.

  • கோவில் திருவிழாக்களில் ஒயிலாட்டம் முதலான கலைகளை நிகழ்த்தலாம்.
  • பள்ளி ஆண்டு விழாக்களில் கரகாட்டம் போன்றவற்றை நடத்த வேண்டும்.
  • திருமண விழாவில் தமிழகப் பாரம்பரியக் கலைகளை நிகழ்த்தலாம்.
  • தெருக்கூத்து, நாடகங்களில் தமிழர் பாரம்பரியக் கலைகளை அரங்கேற்றலாம்.
  • ஊர்த் திருவிழாக்களில் தாரை தப்பட்டை நிகழ்த்த ஏற்பாடு செய்யலாம்.

மொழிபெயர்க்க.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

(அ) The Golden sun gets up early in the morning and starts its bright rays to fade away the dark. The milky clouds start their wandering. The colourful birds start twitting their morning melodies in percussion. The cute butterflies dance around the flowers. The flowers’ fragrance
fills the breeze. The breeze gently blows everywhere and makes everything pleasant.

விடை தங்க நிற கதிர்களைக் கொண்ட கதிரவன் காலை எழுந்து இருளை அகற்றுகிறான். பால் போன்ற மேகங்கள் தன் ஓட்டத்தைத் தொடர்கின்றன. பல வண்ண பறவைகள் தன் காலை இன்னிசை பாடலை தொடங்குகின்றன. அழகிய பட்டாம் பூச்சிகள் பூக்களைச் சுற்றி நடனம் புரிகின்றன. பூக்களின் மணம் காற்றில் தவழ்கின்றன. மெதுவாக வீசும் காற்று எங்கும் இனிமையை நிரப்புகின்றது.

பகுதி – V (மதிப்பெண்கள் : 24) 

அனைத்து வினாக்களுக்கும் விரிவாக விடையளிக்க. [3 x 8 = 24]

Question 43.
(அ) சங்க இலக்கியங்களில் போற்றப்பட்ட அறங்களில் உம்மைக் கவர்ந்த இரண்டு அறங்களைக் குறிப்பிட்டு, அவை நடைமுறை வாழ்வில் பொருந்துவதை விளக்குக.
Answer:
அறத்தில் வணிக நோக்கம் கொள்ளாமை:
அறம் செய்வதில் வணிக நோக்கம் இருக்கக்கூடாது என்பது சங்ககால மக்களின் கருத்தாக இருந்தது. இப்பிறப்பில் அறம் செய்தால் அதன் பயனை மறுபிறப்பில் பெறலாம் என்ற வணிக நோக்குக் கூடாது எனக் கூறப்பட்டது.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

“இம்மைச் செய்தது மறுமைக்கு ஆம் எனும்
அறவிலை வணிகன் ஆஅய் அல்லன்”

புறம் எனச் சங்ககால வள்ளல்களில் ஒருவரான ஆய்பற்றி ஏணிச்சேரி முடமோசியார் குறிப்பிட்டுள்ளார். நோக்கமின்றி அறம் செய்வதே மேன்மை தருவது என்பது இதில் உணர்த்தப்பட்டுள்ளது.

அரசியல் அறம் :
மன்னர்களுடைய செங்கோலும் வெண்கொற்றக்குடையும் அறத்தின் குறியீடுகளாகப் போற்றப்பட்டன. அரசன் செங்கோல் போன்று நேரிய ஆட்சியை மேற்கொள்ள வேண்டும் என்பது பல பாடல்களில் வலியுறுத்தப்பட்டுள்ளது. நீர்நிலை பெருக்கி நிலவளம் கண்டு உணவுப்பெருக்கம் காண்பதும் அதனை அனைவருக்கும் கிடைக்கச் செய்வதும் அரசனின் கடமையாகச் சொல்லப்பட்டது. குற்றங்களை.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

அறத்தின் அடிப்படையில் ஆராய்ந்து தண்டனை வழங்க வேண்டும் என்கிறார் ஊன் பொதிப் பசுங்குடையார். அரசன் அறநெறியில் ஆட்சி செய்வதற்கு அமைச்சரும் உதவினர். நன்றும் தீதும் ஆய்தலும், அன்பும் அறனும் காத்தலும் அமைச்சர் கடமை என்கிறது மதுரைக்காஞ்சி செம்மை சான்ற காவிதி மாக்கள்’ என்று அமைச்சர்களை மாங்குடி மருதனார் போற்றுகிறார்.

(அல்லது)

(ஆ) மலர்ந்தும் மலராத பாதிமலர் போல
வளரும் விழி வண்ணமே – வந்து
விடிந்தும் விடியாத காலைப் பொழுதாக
விளைந்த கலை அன்னமே
நதியில் விளையாடி கொடியில் தலை சீவி
நடந்த இளந் தென்றலே – வளர்
பொதிகை மலை தோன்றி மதுரை நகர் கண்டு
பொலிந்த தமிழ் மன்றமே

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

– கவிஞர் கண்ணதாசனின் இப்பாடலில் தவழும் காற்றையும் கவிதை நயத்தையும் பாராட்டி உரை செய்க.

முன்னுரை :
இயற்கையின் கூறுகளில் காற்றின் பங்கு கூடுதலானது எங்கும் நிறைந்திருப்பது உயிர்களின் உயிர் மூச்சுக் காற்றைக் கண்களால் காண முடியாது. மெய்யால் மட்டுமே உணரக்கூடியது காற்று நம்மை மெல்லத் தொட்டுச் சென்றால் தென்றல் எனப்படுகிறது.

தென்றல் காற்று:
தெற்கிலிருந்து வீசுவதால் தென்றல் காற்று எனப்படுகிறது. மரம், செடி, கொடி, ஆறு, மலை, பள்ளத்தாக்கு எனப் பல தடைகளைத் தாண்டி வருவதால் வேகம் குறைந்து இதமான இயல்பு கொள்கிறது. இந்த மென்காற்றை இளந்தென்றல் என்பர்.

இலக்கியத்தில் தென்றல்:
தென்றல் காற்று பலவித மலர்களின் நறுமணத்தை அள்ளி வரும் பொழுது கூடவே வண்டுகளையும் அழைத்து வருவதால் இளங்கோவடிகள் ” வண்டொடு புக்க மணவாய்த் தென்றல் என நயம்பட உரைக்கிறார். பலபட்டடைச் சொக்கநாதப் புலவர் எழுதிய பத்மகிரிநாதர் தென்றல் விடு தூது என்னும் சிற்றிலக்கியத்தில்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

“நந்தமிழும் தண்பொருநை நன்னதியும் சேர் பொருப்பிற்
செந்தமிழின் பின்னுதித்த தென்றலே “

என தென்றலை பெண்ணொருத்தி அன்போடு அழைக்கிறாள்.

கண்ணதாசனின் கவிதை நயம்:
முழுவதும் மலராத மலர் மணத்தையும் அழகையும் கூட்டி வைத்திருக்கும். அம்மலரைப்போல வளரும் கண்ணின் வண்ணமே எனவும் விடிந்தும் விடியாத குளிர்ந்த காலை நேரத்தில் தோன்றிய கலை அன்னமே எனவும், நதியில் விளையாடி கொடிகளில் பாய்ந்து தலைசீவி தவழ்ந்து நடந்து வருகின்ற இளம் தென்றலே எனவும் பொதிகை மலையில் அகத்தியரால் வளர்க்கப்பட்டு மதுரை தமிழ் சங்கங்களில் அழகாய் வளர்ந்த தமிழே எனவும் குழந்தையைக் கண்ணதாசன் பாடுகிறார்.

முடிவுரை:
இவ்வாறாக இலக்கியப் படைப்புகளிலும் திரையிசைப் பாடல்களிலும் தென்றல் காற்று இன்றளவும் நீங்கா இடம் பெற்றுள்ளது. மென்துகிலாய் உடல் வருடி மாயங்கள் செய்வது தென்றல் காற்றேயாகும்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

Question 44.
(அ) கற்கை நன்றே கற்கை நன்றே
பிச்சை புகினும் கற்கை நன்றே’ என்கிறது வெற்றிவேற்கை. மேரியிடமிருந்து பறிக்கப்பட்ட புத்தகம், அச்சிறுமியின் வாழ்க்கையில் கல்விச் சுடரை ஏற்றிய
கதையைப் பற்றிய உங்களின் கருத்துகளைக் குறிப்பிடுக.
Answer:
மேரியின் ஆர்வம்:

  • ஒரு சிறு குழந்தையின் மனதில் உனக்குப் படிக்கத் தெரியாது உன்னால் படிக்க முடியாது என்று கூறி.
  • கையில் இருந்த புத்தகத்தை வெடுக்கென்று வாங்கிய நிகழ்வு அந்தக் குழந்தையைப் படிக்க வேண்டும் என்று தூண்டியது.
  • நாம் படிக்க வேண்டும். என்னாலும் படிக்க முடியும் யார் தடுத்தாலும் என்னால் படிக்க முடியும் என்று தனக்குத் தானே சொல்லிக் கொண்டு காத்திருந்தாள்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

அறிவுச் சுடர்:

  • தன் அப்பாவிடம் நான் படிக்க வேண்டும். என்னைப் படிக்க வையுங்கள் என்று கேட்டாள்.
  • அதற்கு நமக்கு என்று படிக்கத் தனியாக பள்ளிக் கூடம் இல்லை.
  • நாம் எல்லாம் படிக்க முடியாது படிக்க வேண்டும் என்ற எண்ணத்தைத் தூக்கிபோட்டு விட்டு வேலைக்குச் செல் என்று தந்தை கூறினார்.
  • ஆனால் அவள் நம்பிக்கையை விடவில்லை தினமும் நான் படிக்க வேண்டும்.
  • நான் படிப்பேன் என்று தனக்குத் தானே சொல்லிக் கொண்டுதான் வேலைக்குச் செல்வாள் இப்படியே காலங்கள் சென்றன.
  • அவளை நோக்கி வாய்ப்பு வந்தது. ஒருவர் படிக்க வைப்பதாகக் கூறினார்.
  • அதை அவள் பயன்படுத்திக் கொண்டாள் நன்றாகப் படித்துப் பட்டம் பெற்றாள்.
  • அந்தச் சமூகத்தில் அவள்தான் முதல் பட்டதாரிப் பெண்.
  • கிடைத்த வாய்ப்பை நன்றாக பயன்படுத்தி அந்தச் சமூகம் முன்னேற அவளே அறிவுச் சுடராக மாறினாள்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

(அல்லது)
(ஆ) ‘கு.அழகிரிசாமியின் ஒருவன் இருக்கிறான்’ சிறுகதையில் மனிதத்தை வெளிப்படுத்தும் கதை மாந்தர் குறித்து எழுதுக.
Answer:
காஞ்சிப்புரத்துக்காரன்:

  • சட்டைப்பையிலிருந்து கடிதத்தையும் மூன்று ரூபாயையும் எடுத்து. குப்புசாமிகிட்டே குடுத்துடுங்க.
  • இல்லே, தங்கவேலு கிட்ட வேணும்னாலும் குடுத்துடுங்க. இன்னொரு சமயம் பட்டணம் வந்தா ஆசுபத்ரிலே போயி பார்க்கிறேன்”
  • என்று சொல்லிவிட்டுக் கடிதத்தையும் ரூபாயையும் என்னிடம் கொடுத்தான். அப்புறம் ஒரு நிமிஷம் எதையோ யோசித்துப் பார்த்தேன். Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5
  • மனசுக்குள் கணக்கு போடுகிறவன் போல் அவனுடைய முகபாவனையும் தலையசைப்பும் இருந்தன.
  • மறு நிமிஷத்திலேயே, ” இந்தாருங்க. இதையும் குப்புசாமிக்குக் குடுக்கச் சொல்லுங்க” என்று சொல்லித் தன்.
  • இடது கையில் தொங்கிய துணிப் பையிலிருந்து இரண்டு சாத்துக்குடிப் பழங்களை எடுத்துக் கொடுத்தான்.
  • ”என் பசங்களுக்கு நாலு பழம் வாங்கினேன்.
  • போகட்டும். இவரு ஆசுபத்திரிலே இருக்கிறாரு. நாம்ப வேறு என்னத்தைச் செய்யப் போறோம்?” Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5
  • இத்துடனும் அவன் நிறுத்தவில்லை ! தன் உபயமாக ஒரு ரூபாய் நோட்டு ஒன்றை எடுத்து என்னிடம்.
  • கொடுத்து, குப்புசாமியிடமோ தங்கவேலுவிடமோ சேர்க்கச் சொன்னான்.
  • அவன் குப்புசாமிக்காகத்தான் கொடுத்தானோ, குப்புசாமிக்காகக் காஞ்சிபுரத்தில் இருந்து கொண்டு கண்ணீர் வடிக்கும் அந்த வீரப்பன்.
  • குப்புசாமியின் உயிருக்குக் கொடுக்கும் மதிப்பைக் கண்டுதான் கொடுத்தானோ?
  • என்று அழகிரிசாமியின் ஒருவன் இருக்கிறான் ‘ சிறுகதையில் மனிதத்தை வெளிப்படுத்தும். Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5
  • கதை மாந்தரான – காஞ்சிபுரத்துக்காரனை ஆசிரியர் காட்டுகின்றார்.

Question 45.
(அ) குமரிக் கடல் முனையையும் வேங்கட மலைமுகட்டையும் எல்லையாகக் கொண்ட தென்னவர் திருநாட்டிற்குப் புகழ் தேடித்தந்த பெருமை தகைசால் தமிழன்னையைச் சாரும். எழில்சேர் கன்னியாய் திகழும் அவ்வன்னைக்கு , பிள்ளைத் தமிழ் பேசி, சதகம் சமைத்து, பரணி பாடி, கலம்பகம் கண்டு, உலா தந்து. அந்தாதி கூறி, கோவை யாத்து இவற்றையெல்லாம் அணியாகப் பூட்டி, அழகினைக் கூட்டி அகம்மிக மகிழ்ந்தனர் செந்நாப் புலவர்கள். இக்கருத்துகளைக் கருவாகக் கொண்டு சான்றோர் வளர்த்த தமிழ்’ என்னும் தலைப்பில் கட்டுரை எழுதுக.
Answer:
சான்றோர் வளர்த்த தமிழ்
முன்னுரை:
‘கல் தோன்றி மண் தோன்றாக் காலத்தே முன்தோன்றி மூத்த தமிழ்’ என்னும் பழைமையுடைய செந்தமிழ் மொழியை உயர்தனிச் செம்மொழி’ என்று வரையறுத்தவர் பரிதிமாற் கலைஞர் என்று பலராலும் போற்றப்படும் வி.கோ. சூரிய நாராயண சாஸ்திரியார் ஆவார். அகத்தியர் வளர்த்த தமிழ்’ பொதியமலைத் தமிழ் போன்ற தொடர்கள் தமிழின் பழைமையை விளக்கும் சான்றுகளாகும். உயர், தனி, செம்மை என்ற மூன்று அடைமொழிகள் கொண்டு தமிழ் விளங்கக் காரணம் என்ன என்பதைக் காண்பதே இக்கட்டுரையின் நோக்கம்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

பொருளுரை தொன்மை:
குமரிக்கண்டம் எனப்பட்ட லெமூரியாக் கண்டத்திலுள்ள மக்கள் பேசிய மொழி தமிழ் என்பது எலியர் கருத்து. மனித இனம் எப்போது தோன்றியதோ அப்போது தோன்றியது தமிழ். உலக மொழிகளுள் பழைமையும் இலக்கிய இலக்கண வளமும் உடையவை கிரேக்கம், இலத்தீன், சீனம், அரபு, சமஸ்கிருதம், தமிழ் என்பன. பிற மொழிகள் காலவெள்ளத்தில் சிதைந்து மாறுபட்டு விளங்குகின்றன. பத்தாயிரம் ஆண்டு கட்டு முன்பே பேசப்பட்டும், இன்றும் அழியாமல் நிலைத்து நிற்கும் சிறப்பான தன்மை தமிழ் மொழிக்கு அமைந்த பண்பு எனலாம்.

உயர்மொழி :
தான் பேசப்படும் நாட்டிலுள்ள பலமொழிகளுக்கும் தலைமையும், அவற்றை விட மேன்மைத்தன்மையும் உள்ள மொழியே, உயர்மொழி எனப்படும் என்று கூறுவார் பரிதிமாற்மலைஞர். இதன்படி பார்த்தால் திராவிட மொழிகளாகிய தெலுங்கு, கன்னடம், மலையாளம், துளு ஆகிய மொழிகளுக்கு எல்லாம் தலைமையும் மேன்மையும் பெற்றிருப்பதால் தமிழ் உயர்மொழியே’ ஆகும்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

தமிழ் தனிமொழி:
தான் வழங்கும் நாட்டிலுள்ள மற்றைய மொழிகளின் உதவியில்லாமல் தனித்தியங்க வல்ல ஆற்றலுடைய மொழி ‘தனிமொழி’ எனப்படும். பிறமொழிகளுக்குச் செய்யும் உதவி மிகுந்தும், பிற மொழிகள் தனக்குச் செய்யும் உதவி குறைந்தும் காணப்படுவது நம் தமிழ்மொழியில் மட்டுமே. பிற மொழிகளின் உதவி இல்லாமல் தனித்தியங்கும் ஆற்றல் பெற்றிருப்பதால் தமிழ் மொழி தனி மொழி’ எனப்படும்.

தமிழ் – செம்மொழி;
‘திருந்திய பண்பும், சீர்த்த நாகரிகம் பெற்ற தாய்மொழி புகல் செம்மொழியாகும்’ என்பது செம்மொழியின் இலக்கணம். இவ்வரையறை தமிழ் மொழிக்கும் பொருந்துகிறது. தமிழ் மொழியினுள் இடர்ப்பட்ட சொல் முடிவுகளும், தெளிவற்ற பொருள் முடிவுகளும் இல்லை. சொல்லையும் சொல்லுபவன் கருதிய பொருளைக் கேட்பவன் தெளிவாக உணர முடியும் பழையன கழிதலும் புதியன புகுதலும் என்பதைத் தமிழ்மொழி இன்றளவும் ஏற்றிருப்பதால் ‘தமிழ் செம்மொழி ஆகும்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

தமிழின் பொதுப்பண்பு:
மேல்நாட்டு அறிஞர்களான போப், கால்டுவெல், வீரமாமுனிவர் போன்றவர் தமிழினைக்கற்று இலக்கியத்திற்கு வளம் சேர்த்தனர். மதம், மொழி, இனம், நிறம், கடந்து ‘யாதும் ஊரே யாவரும் கேளிர்’ என்று முதல் முழக்கமிட்டது தமிழ் மொழியே ஆகும். உண்பது அமிழ்தமே ஆயினும் தனியராய் உண்ணோம் என்று உணர்த்தினவர் தமிழர். “தீதும் நன்றும் பிறர்தர வாரா” பிறப்பொக்கும் எல்லா உயிர்க்கும் ; உண்பது நாழி உடுப்பவை இரண்டே போன்ற உயர்ந்த சிந்தனைகளை உலகுக்கு உணர்த்தியது தமிழ் இல்வாழ்வையும், புறவாழ்வையும் அகம், புறம் என்று பிரித்து குறிஞ்சி, முல்லை மருதம், நெய்தல் பாலை என்று ஐவகை நிலம் வகுத்து, முதல், கரு, உரிப்பொருள் வகுத்து இலக்கியம் கண்டு இலக்கணம் இயம்பியது நம் செந்தமிழ் மொழியாகும்.

அரசின் கடமை :
மூவாயிரம் ஆண்டுகள் பழைமை வாய்ந்த தமிழைச் செம்மொழியாக அறிவித்தால் பிற நாட்டவர் தமிழ் மொழியைப் பயில்வர். நம் செந்தமிழ் இலக்கியம், இலக்கணம் பிற மொழியாளர்களால் ஆராயப்படும். தமிழ் உலகம் முழுவதும் ஏற்றம் பெற்று புதிய நூல்கள் ஆக்கம் பெறும். உலக அளவில் உயரிய மதிப்பு கூடும். மொழிக் களஞ்சியங்களில் தமிழ்க்கலை வெளிப்படும்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

முடிவுரை:
தமிழைச் செம்மொழி ஆக்கியதோடு மட்டுமன்றி வணிகத் துறையை எட்டிப்பிடித்துச் செல்வ மொழியாகவும் மாற்றிட வழிவகை செய்ய வேண்டும்.

(அல்லது)
(ஆ) குறிப்புகளைப் பயன்படுத்திக் கட்டுரை ஒன்று தருக.
முன்னுரை – விண்வெளியில் தமிழரின் அறிவு – கல்பனா சாவ்லா – விண்ணியல் அறிவில் வருங்காலத்தில் மேற்கொள்ள வேண்டியவை – முடிவுரை

முன்னுரை:
விண்வெளிக்குப் பயணம் செய்த இந்தியாவின் முதல் பெண்மணி என்ற பெருமைக்குரியவர் கல்பனா சாவ்லா. நடுத்தரக் குடும்பத்தில் பிறந்து உலகமே வியந்த விண்வெளி வீராங்கனையாக வாழ்ந்த கல்பனா சாவ்லா அமெரிக்காவின் கொலம்பியா ஓடத்தில் இருந்து விண்வெளிக்குப் பறந்து ஆராய்ச்சிகளை மேற்கொண்டவர்.

இளமைப் பருவம் :
இந்தியாவின் ஹரியானா மாநிலத்தில் 1961 ஆம் ஆண்டு ஜூலை 1 ஆம் தேதி கர்னாஸ் என்ற ஊரில் பிறந்தார் கல்பனா. வீட்டின் நான்கு பிள்ளைகளில் அவர்தான் கடைக்குட்டி அவர் தந்தை ஒரு வியாபாரி, தாய் இல்லத்தரசி பொம்மை வைத்து விளையாடும் வயதில் கல்பனாவுக்குப் பிடித்த பொழுதுபோக்கு விமான ஓவியங்கள் தீட்டி அழகு பார்ப்பது விமானங்களின் சத்தம் கேட்டாலே வீட்டில் இருந்து தெருவுக்கு ஓடி வந்து அந்த அலுமினியப் பறவை, புள்ளியாக மறையும் வரை கண்கள் சுருக்கிப் பார்த்துக்கொண்டே நிற்கும் குழந்தைகளில் ஒருவர்தான் கல்பனாவும்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

கல்வி:
கர்னாவில் உள்ள அரசுப் பள்ளியில் ஆரம்பக் கல்வியை முடித்த கல்பனாவுக்கு அந்த வயதிலேயே விண்வெளி வீரராக வேண்டும் என்ற இலக்கு மனதில் பதிந்துவிட்டது. சண்டிகரில் உள்ள பஞ்சாப் பொறியியல் கல்லூரியில் விமானப் பொறியியல் பயில் விரும்பினார். ஆனால் அது அப்போது ஆண்களின் படிப்பாக இருந்ததால் பெற்றோர் அனுமதிக்கவில்லை என்றாலும் கல்பனாவின் பிடிவாதத்தை அவர்களால் மாற்ற முடியவில்லை அந்தக் கல்லூரியில் பொறியியல் பட்டம் பெற்ற கல்பனாவை 1982 ல் அமெரிக்கா வரவேற்றது. 1984 ஆம் ஆண்டு டெக்காஸ் விண்வெளி பொறியியல் துறையில் முதுகலைப் பட்டம் பெற்றார் கல்பனா. நான்கு ஆண்டுகள் கழித்துக் கொலோரடோ பல்கலைக்கழகத்தில் விமானப் பொறியியல் துறையில் முனைவர் பட்டம் பெற்றார்.

கனவு நனவானது :
1993 ஆம் ஆண்டு ஒரு தனியார் நிறுவனத்தில் ஆய்வு விஞ்ஞானியாகச் சேர்ந்தார். அதற்கு அடுத்த ஆண்டே அவரின் விண்வெளி வீரர் கனவு நனவாகத் தொடங்கியது. நாஸாவில் விண்வெளி வீரர் பயிற்சி பெறுவதற்கு விண்ணப்பித்திருந்த சுமார் 3000 பேரில் ஆறு பேர் மட்டும் தேர்வானார்கள். அவர்களுள் கல்பனாவும் ஒருவர். ஜான்ஸன் விண்வெளி தளத்தில் பல்வேறு உடல் மருத்துவ பரிசோதனைகள், கடுமையான நேர்காணல்கள் ஆகியவற்றைக் கடந்து வெற்றிகரமாகத் தேர்ச்சிப் பட்டியலில் இடம் பிடித்தார்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

முதல் பயணம் :
1995 ஆம் ஆண்டு பயிற்சிகள் முடிந்து விண்வெளி வீராங்கனையாகத் தகுதி பெற்ற கல்பனாவின் முதல் விண்வெளிப் பயணம் 1997 ஆம் ஆண்டு நவம்பர் 19 ஆம் தேதி நிகழ்ந்தது. ஆறு வீரர்களுடன் கொலம்பிய விண்வெளி ஊர்தியான எஸ்.டி.எஸ் 87-ல் பயணம் செய்வதற்குத் தேர்வு செய்யப்பட்ட கல்பனாவுக்கு அதில் ஆராய்ச்சி குறித்த முக்கியப் பொறுப்புகளும் தரப்பட்டன. பூமியை சுமார் 252 தடவை சுற்றிய அந்த விண்கலத்தில் சுமார் 10 மில்லியன் மைல் தொலைவு பயணித்த கல்பனா சகவிண்வெளி வீரர்களுடன் வெற்றிகரமாகப் பூமிக்குத் திருப்பினார்.

கல்பனாவின் ஆர்வம் :
விமானம் மற்றும் கிளைடர்களை ஓட்டக் கற்றுக் கொடுக்க தகுதிச் சான்றிதழ் பெற்றதோடு மட்டுமல்லாமல் ஓட்டவும் அனுமதி பெற்றிருந்தார் கல்பனா. கொலம்பியா விண்வெளிப் பயணம் மேற்கொள்ளும் முன் கல்பனா முழுமனதோடு ஒரு காரியத்தில் ஈடுபடுபவர்களைப் பார்த்தால் எனக்கும் ஊக்கம் ஏற்படும் என்றார். ஆராய்ச்சியாளர்களின் சுயசரிதைகளை விரும்பிப் படிக்கும் அவர், தன் ஆசிரியர்களுக்கு எப்போதும் தன் நன்றிகளைத் தெரிவித்தபடி இருப்பார்.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5

இரண்டாம் பயணம் :
முதல் பயணத்தை வெற்றிகரமாக முடித்த கல்பனா. பிறகு அதே கொலம்பியா விண்கலத்தில் 2003 ஜனவரி 16 ஆம் தேதி ஆறு விண்வெளி வீரர்களுடன் மீண்டும் விண்ணுக்குப் பயணித்தார். பல விண்வெளி ஆராய்ச்சிகளை மேற்கொண்ட அவர்கள் பயணத்தை முடித்துக் கொண்டு வெற்றிகரமாக திட்டமிட்டபடி பிப்ரவரி ஒன்றாம் தேதி தரையிறங்க ஆயத்தமானார்கள். பூமியைத் தொட 16 நிமிடங்களே இருந்த நிலையில் அந்த சோக சம்பவம் நிகழ்ந்தது. கொலம்பியா விண்கலம் வெடித்துச் சிதறியது. 41 வயது கல்பனா தேவதையாக விண்ணில் கலந்தார்.

முடிவுரை :
இந்திய அரசு கல்பனா சாவ்லாவின் சாதனைகளை நினைவு கூறும் வகையில் 2011 ஆம் ஆண்டு முதல் ஆண்டுதோறும் வீரதீரச் சாதனைகள் புரிந்த பெண்களுக்குக் கல்பனா சாவ்லா விருது வழங்கி கவுரவப்படுத்துகிறது. அந்த விண்வெளி தேவதை நம் வீட்டின் பல குட்டி தேவதைகளுக்குப் பிரியமான.

Samacheer Kalvi 10th Tamil Model Question Paper 5