Class 10

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Translation

You can Download Samacheer Kalvi 10th English Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations. Attempt all english grammar practice sections covered in the Samacheer Kalvi 10th English Grammar Book and excel in reading, writing, and speaking english with great fluency.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Grammar Translation

A. TAMIL TO ENGLISH
1. You see a notice at the bus terminus. A North Indian, who cannot read Tamil, needs your help in understanding the notice. Give him the message in English.
Samacheer Kalvi 10th English Grammar Translation 1
Answer:
Danger: The smoke left by a smoker could cause cancer in a non-smoker. Avoiding smoking in public places is good for others. Abstaining from the habit of smoking completely is good for all.

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Translation

2. A foreigner is driving a car. He comes to a river which has two bridges. He sees before him a board in Tamil. As he does not know Tamil, help him to understand the instructions through your translation.
Samacheer Kalvi 10th English Grammar Translation 2
Answer:
Warning: This bridge is under repair. Four wheelers and heavy vehicles should pass only through the new bridge.

3. A co-passenger on the bus you travel in has slipped and sprained his ankle. He wishes to go to a hospital nearby. Someone gives him the instructions in Tamil. As he is new to Tamil Nadu, as he does not understand the language. Translate the instructions into English to help him.
Samacheer Kalvi 10th English Grammar Translation 3
Answer:
From the bus stop, go straight in the Mahatma Gandhi Road. There is a big post of fice to your right. Cross the road across. Enter the road near Indian Bank. To your left you would find Malar Hospital in the second building.

4. You see a notice in the railway station. A North Indian who cannot read tamil, needs your help in understanding the notice. Give him the message in English.
Samacheer Kalvi 10th English Grammar Translation 4
Answer:
Do not accept food from unfamiliar persons. Do not board or alight from running train. Do not carry easily inflammable articles in train.

5. Your neighbour wants to go to SBI, ATM. As your neighbour does not know Tamil, translate the instruction into English.
Samacheer Kalvi 10th English Grammar Translation 5
Answer:
Those who travel in Electric trains must renew their passes every month. Apart from this, they can also get their passes for a quarter, six months or a year after paying the required money for it. Whenever Ticket Examiner asks for Ticket, they must show the train pass.

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Translation

B. English To Tamil
6. “An old farmer from a village has come to a city public school to obtain an application for his grandson. He is unable to read the instructions which are in English as he doesn’t know the language. Translate the instructions into Tamil to help the farmer: Parents wishing to admit their wards in this school can obtain the application forms by paying ₹100 in cash at Counter No. : 1. If you require the application form to be sent by post, kindly submit a Demand Draft (D.D) for ₹ 100 payable to “The Principal, Orion Public School, Chennai – 14”. Enclose the D.D. with a requisition letter containing the address to which the application form should be sent. Submit the letter and D.D. at Counter No. : 2.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Grammar Translation 6

7. Scientists say that millet cultivation needs to be further encouraged to adapt to global warming that leads to losses in crop yields. There is a marked improvement in our health and stamina after we reverted to a millet diet from rice a few years back.
Samacheer Kalvi 10th English Grammar Translation 6.1
Samacheer Kalvi 10th English Grammar Translation 7

8. The flora and fauna of our country are in a great threat due to fast development of technology. Pollution of land, air and water and radio active waste has led to lesser availability of sources of drinking water.
Samacheer Kalvi 10th English Grammar Translation 8

9. Three wild elephants, including two pregnant females, were killed by a speeding train in Assam early on Monday, the official said.
Samacheer Kalvi 10th English Grammar Translation 9

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Translation

10. “Charity begins at home”, is the famous phrase which completely suits to those people who have forgotten the real preferences in their life like family, close relatives, society, community or their own country. They just help or donate money to others while their family members need them first; in fact completely depended on them.
Samacheer Kalvi 10th English Grammar Translation 10

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Translation Read More »

Samacheer Kalvi 10th English Vocabulary Affixes (Prefix & Suffix)

You can Download Samacheer Kalvi 10th English Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Attempt all english grammar practice sections covered in the Samacheer Kalvi 10th English Grammar Book and excel in reading, writing, and speaking english with great fluency.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Vocabulary Affixes (Prefix & Suffix)

Question 1.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “vision”.
(a) in ______ (b) un ______ (c) dis ______ (d) en ______
Answer:
(d) envision

Question 2.
Form a new word by adding a prefix to the root word “noble”.
(a) in ______ (b) ig ______ (c) dis ______ (d) mis ______
Answer:
(b) ignoble

Samacheer Kalvi 10th English Vocabulary Affixes (Prefix & Suffix)

Question 3.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “compass”.
(a) in ______ (b) un ______ (c) en ______ (d) mis ______
Answer:
(c) encompass

Question 4.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “miser”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ly (d) ______ness
Answer:
(c) miserly

Question 5.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “music”.
(a) ______s (b) ______ian (c) ______ir (d) ______ion
Answer:
(b) musician

Question 6.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “announce”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______r (d) ______ment
Answer:
(d) announcement

Question 7.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word ‘secure’.
(a) ______ity (6) ______ic (c) ______ile (d) ______ion
Answer:
(a) security

Question 8.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “bright”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ness (d) ______ion
Answer:
(c) brightness

Question 9.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “colour”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ile (d) ______ful
Answer:
(d) colourful

Question 10.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “human”.
(a) ______al (b) ______ity (c) ______ile (d) ______ion
Answer:
(b) humanity

Samacheer Kalvi 10th English Vocabulary Affixes (Prefix & Suffix)

Question 11.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “secure”.
(a) in ______ (b) un ______ (c) dis ______ (d) mis ______
Answer:
(a) insecure

Question 12.
Form a new word by adding a prefix to the root word “fair”.
(a) in______ (b) un______ (c) re______ (d) mis______
Answer:
(b) unfair

Question 13.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “standard”.
(a) in______ (b) un______ (c) dis______ (d) sub______
Answer:
(d) substandard

Question 14.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “violet”.
(a) ultra______ (b) un______ (c) dis______ (d) mis______
Answer:
(a) ultraviolet

Question 15.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “power”.
(a) in______ (b) em______ (c) dis______ (d) mis______
Answer:
(b) empower

Question 16.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “lock”.
(a) in______ (b) un______ (c) dis______ (d) inter______
Answer:
(d) interlock

Question 17.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “need”.
(a) ______al (b) ______y (c) ______ile (d) ______ion
Answer:
(b) needy

Question 18.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “danger”.
(a) ______ous (b) ______ic (c) ______ile (d) ______ion
Answer:
(a) dangerous

Samacheer Kalvi 10th English Vocabulary Affixes (Prefix & Suffix)

Question 19.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “narrate”.
(a) ______al (b) ______ive (c) ______ile (d) ______ion
Answer:
(b) narrative

Question 20.
form a new word by adding a suitable suffix to the root word “kind”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ile (d) ______ness
Answer:
(d) kindness

Question 21.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “lap”.
(a) in______ (b) un______ (c) over______ (d) mis______
Answer:
(c) overlap

Question 22.
Form a new word by adding a prefix to the root word “visible”.
(a) in______ (b) un______ (c) dis______ (d) mis______
Answer:
(a) invisible

Question 23.
Form a new word by adding a suitable prefix to the root word “national”.
(a) in______ (b) ir______ (c) multi______ (d) mis______
Answer:
(c) multinational

Question 24.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “harm”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ile (d) ______ful
Answer:
(d) harmful

Question 25.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “neighbour”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______hood (d) ______ion
Answer:
(c) neighbourhood

Question 26.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “exception”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ile (d) ______ion
Answer:
(a) exceptional

Question 27.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word ‘national’.
Answer:
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ity (d) ______ion
Answer:
(c) nationality

Question 28.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “champion”.
(a) ______al (b) ______ship (c) ______ile (d) ______ion
Answer:
(b) championship

Samacheer Kalvi 10th English Vocabulary Affixes (Prefix & Suffix)

Question 29.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “wilder”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ness (d) ______ion
Answer:
(c) wilderness

Question 30.
Form a new word by adding a suitable suffix to the root word “tradition”.
(a) ______al (b) ______ic (c) ______ile (d) ______ion
Answer:
(a) traditional

Samacheer Kalvi 10th English Vocabulary Affixes (Prefix & Suffix) Read More »