Samacheer Kalvi 9th English Grammar Prepositional Verbs

You can Download Samacheer Kalvi 9th English Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Exploring the textbook concepts is not enough for students who dreamt to do a cakewalk in English grammar. Consistently do your learning and practicing session with Samacheer Kalvi 9th English Grammar study material and achieve all your dreams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th English Grammar Prepositional Verbs

Some verbs are usually followed by prepositions before the object of the verb.

PHRASE PREPOSITION MEANING USAGE
according to said by someone According to Shastri, Kohli is the greatest batsman.
because of for the reason that Because o/his mother’s illness, Dhawan returned home.
contrary to different from something Contrary to expectations, Pakistan won the ICC champions trophy in 2017.
in front of opposite to There is a big tree in front of my house.
on account of because of He is hated by everyone on account of his bad temper.

Examples:
i. The kids the hilarious antics of the clown.
Answer:
laughed at

ii. Fathima stay at a hotel, when she visited Mumbai.
Answer:
planned to

iii. I have pressing matters to in Kolkata.
Answer:
attend to

Samacheer Kalvi 9th English Grammar Prepositional Verbs

iv. I the healing power of a mother’s touch.
Answer:
believe in

v. She was so happy in life that she could not more.
Answer:
ask for

vi. The elderly couple their pets as they do for their children.
Answer:
care for

vii. I everything you’ve said.
Answer:
agree with

Exercises
(i) Frame sentences using the prepositional verbs given in the box.

care for
ask for
agree with
laugh at
believe in

1. Parents ________ their children whole-heartedly.
Answer:
care for

2. He ________ his father’s forgiveness.
Answer:
asked for

3. I don’t ________ you.
Answer:
agree with

4. Don’t ________ him.
Answer:
laugh at

5. I ________ God.
Answer:
believe in

Samacheer Kalvi 9th English Grammar Prepositional Verbs

Choose the correct phrase to complete the sentence.
1. ________ Pongal, we have long holidays.
(a) In spite of (b) Even though (c) On account of

2. My father knows Hindi ________ English.
(a) in addition to (b) on account of (c) in case of

3. ________ her poor health, she did not attend the meeting.
(a) Because of (b) In spite of (c) In the event of

4. ________ walking fast, he missed the train.
(a) In the event of (b) On account of (c) In spite of

5. ________ his riches, he is not happy.
(a) Because of (b) In spite of (c) Owing to

6. ________ the book, I returned it to the library.
(a) Having read (b) Having been reading (c) Having reading

7. ________ his hard work, Mani will pass.
(a) On account of (b) In spite of (c) In the event of

8. ________ it rained, the teams continued to play the match.
(a) In the event of (b) On account of (c) Even though
Answer:
(c) Even though

9. The flights were delayed ________ thick fog.
(a) despite (b) even though (c) due to
Answer:
(c) due to

Samacheer Kalvi 9th English Grammar Prepositional Verbs

10. The Kabadi match continued ________ heavy rains.
(a) in the event of (b) in spite of (c) because of

(iii) Given below is a picture of a carnival. Complete filling in the blanks with appropriate prepositions.

Fairs and festivals form an integral part of the culture of Tamil Nadu. They are an excellent platform to promote and preserve the vibrant art and culture of the Tamils.
Samacheer Kalvi 9th English Grammar Prepositional Verbs 1
A thiruvizha is a source of excitement and thrill for villagers. The village thoroughfare wears a festival look, as the open spaces are cleaned, spruced up and decorated (a) ________ colorful streamers.

People throng the premises (b) ________ catch a glimpse (c) ________ their village deity (d) ________ a magnificently decorated chariot, and pay their respects. There is a big crowd (e) ________the food stalls that serve free piping hot sakkarai pongal (sweet pongal), lemon rice and curd rice.

People (f) ________ nearby villages and towns display their wares attractively, and call out loudly (g) ________ the people (h) ________ buy their wares. Cotton candy, cut raw mangoes smothered (i) ________ salt and chilly powder, boiled groundnuts, murukku, sweets, buttermilk, etc are sold. Men, women, grandmas, grandpas, and little children, dressed (j) ________ their best clothes, enjoy the Thiruvizha greatly.

You can hear the shrieks (k) ________ happy children enjoying the rides on Ferris wheels and carousels, elders looking (l) ________ each other with smiles on their faces.

The entire day is spent (m) ________ fun and gaiety. All the village people irrespective of their age, look forward (n) ________ the thiruvizha every year.
Answers:
(a) with (b) to (c) of (d) on (e) in (f) from (g) to (h) to (i) with (j) in (k) of (l) at (m) in (n) to

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top