Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 15 Recent Trends in Marketing

Students can Download Commerce Chapter 15 Recent Trends in Marketing Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 12th Commerce Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 15 Recent Trends in Marketing

Samacheer Kalvi 12th Commerce Recent Trends in Marketing Textbook Exercise Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
Selling goods / services through internet is ________
(a) Green marketing
(b) E-business
(c) Social marketing
(d) Meta marketing
Answer:
(b) E-business

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 15 Recent Trends in Marketing

Question 2.
Which is gateway to internet?
(a) Portal
(b) CPU
(c) Modem
(d) Webnaire
Answer:
(c) Modem

Question 3.
Which one represents a cluster of manufacturers, content providers and online retailers organised around an activity?
(a) Virtual mall
(b) Association
(c) Metomediary
(d) Portal
Answer:
(c) Metomediary

Question 4.
Social marketing deals with:
(a) Society
(b) Social Class
(c) Social change
(d) Social evil
Answer:
(c) Social change

Question 5.
Effective use of Social media marketing increase conversion rates of ________
(a) Customer to buyers
(b) Retailer to customers
(c) One buyer to another buyers
(d) Direct contact of marketer
Answer:
(a) Customer to buyers

Question 6.
A company’s products and prices is visually represented by ________
(a) Shopping cart
(b) Web portal
(c) Electronic catalogue
(d) Revenue model
Answer:
(c) Electronic catalogue

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 15 Recent Trends in Marketing

Question 7.
Green Shelter concept was introduced by group:
(a) ACME
(b) Tata
(c) Reliance
(d) ICI
Answer:
(a) ACME

Question 8.
Pure play retailers are called ________
(a) Market creators
(b) Transaction brokers
(c) Merchants
(d) Agents
Answer:
(b) Transaction brokers

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What is E-business?
Answer:
If all the business transactions are carried out through internet and other online tools, it is called E-business.

Question 2.
What is green marketing?
Answer:
Green marketing involves developing and promoting products and services which satisfy customers wants and needs for quality, performance, affordable pricing and convenience – all without causing a detrimental impact on the environment.

Question 3.
What is service marketing?
Answer:
Service marketing denotes the processing of selling service goods like telecommunication, banking, insurance, car rentals, healthcare, tourism, professional services, repairs etc.

Question 4.
Define E-Marketing,
Answer:
“E-Marketing is achieving marketing Objectives through use of digital technologies like Internet, world wide web, e-mail, wireless media, and management of digital customer data and electronic customer management systems.

Question 5.
What is E-Tailing?
Answer:
E-tailing or electronic retailing refers to selling of goods and services through a shopping website (internet) or through virtual Store to the ultimate consumer.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 15 Recent Trends in Marketing

Question 6.
What is Social marketing?
Answer:
Social marketing is a new marketing tool. It is the systematic application of marketing philosophy and techniques to achieve specific behavioural goals which ensure social good. For example- not to smoke in public areas.

III. Short Answer Questions

Question 1.
What is B2B and B2C type of E-Commerce?
Answer:
B2B is an online business model that facilitates online sales transactions between two businesses. E-tailing is a business to consumer (B2C) transaction model. E-tailing is also called online retailing.

Question 2.
Explain the importance of social marketing.
Answer:
The primary aim of social marketing is ‘social good’ such as anti-tobacco, anti-drug, anti-pollution, anti-dowry, road safety, protection of girl child, against the use of plastic bags. Social marketing promotes the consumption of socially desirable products and develops health consciousness. It helps to eradicate social evils that affect the society and quality of life.

Question 3.
Discuss the objectives E-Marketing.
Answer:
The following are the objectives of E-Marketing:

  1. Expansion of market share
  2. Reduction of distribution and promotional expenses
  3. Achieving higher brand awareness
  4. Strengthening database

Question 4.
Elucidate how E-Commerce differs from E-Business.
Answer:
E-commerce simply refers to the buying and selling of products and services through online but E-business goes a way beyond the simple buying and selling, of goods and service and much wider range of business processes, such as supply chain management, electronic order processing and customer relationship management.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 15 Recent Trends in Marketing

Question 5.
Explain in detail about Niche marketing.
Answer:
It is found by company, by identifying the need of customers which are not served or under served by the competitors. The company which identified niche market develops solution to satisfy the needs of niche market. A niche market does not mean a small market, but it involves specific target audience with a specialized offering.

IV. Long Answer Questions

Question 1.
Explain in detail how traditional marketing differ from E-marketing.
Answer:
Differences between E-marketing and traditional marketing:

S.No. E-Marketing Traditional Marketing
1. Electronic marketing or E-marketing is the process of marketing of products and services over internet and tele networks. Goods and services are directly purchased and sold in the market is known as traditional marketing.
2. It is very economical and faster way to promote the products. It is very expensive and takes more time to promote the product.
3. It is quiet easier for promoting product globally in the short time. It is very expensive and time consuming to promote the product in traditional marketing.
4. E-Business enterprises can expand their operation with minimum manpower. It needs more man power.
5. In this marketing product can be sold and bought 24 x 7, round the year. That is not possible in traditional marketing.

Question 2.
Explain advantages and disadvantages of E-tailing.
Answer:
E-tailing or electronic retailing refers to selling of goods and services through a shopping website:
Advantages:

  1. Customer can buy the product at anytime from anywhere.
  2. Direct contact of end consumer by the manufacturer cuts down the cost.
  3. Customer can buy whatever they want by browsing the various sites.

Disadvantages:

  1. E-tailing needs a strong advertisement and for which it has to spend large amount.
  2. It is not suitable for small size business.

Question 3.
Describe the various strategies pursued in recent day’s marketers.
Answer:
The market scenario in the world today is changing very rapidly.
Strategies of Recent Marketers:

  1. Due to the development in information technology, transportation, liberalisation, their buying habits are varying.
  2. In the globalised business environment, the marketer must move goods faster and quicker to satisfy the needs of the customer.
  3. It is possible to carryout all the business transactions over an electronic network.
  4. They use a variety of tools like computers, laptops, tablet or android phone devices to access different websites.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 15 Recent Trends in Marketing

Question 4.
Compare the concept of social marketing with service marketing.
Answer:
1. Social marketing:
Social marketing is a new marketing tool. It is the systematic application of marketing philosophy to achieve social good. The primary aim of social marketing is ‘social good’ such as anti-tobacco, anti-drug, anti pollution, anti-dowry, road safety, protection of girl child.

2. Service marketing:
A service is any activity or benefit that one party can offer to another which is essentially intangible. Service marketing is a specialized branch of marketing. Service marketing denotes the process of selling service goods like telecommunication, banking, insurance, car rentals, healthcare, tourism and repairs.

Question 5.
Discuss any two new methods of marketing with its advantages.
Answer:
1. Rural Marketing:
Rural marketing is a process of developing pricing, promoting and distributing rural specific goods and services leading to exchange with rural customers. There is inflow of goods into rural markets for production and consumption and there is also outflow of products to urban areas. the rural to urban flow consists of agricultural products like rice, wheat and sugar etc.

2. Service Marketing:
Service marketing is a special branch of marketing. It denotes the processing of selling service goods like telecommunication, banking, insurance, healthcare, tourism and professional services. The service products are mostly intangible. The unique feature of services marketing warrant different strategies compared with the marketing of physical goods.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Recent Trends in Marketing Additional Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
Which one of the following is not correctly matched ?

(a) E-tailing (i) Electronic Retailing
(b) Green Marketing (ii) Environmental marketing
(c) Service Marketing (iii) Insurance
(d) Social Marketing (iv) Online retailing

Answer:
(d) Social Marketing (iv) Online retailing

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 15 Recent Trends in Marketing

Question 2.
Find out which is not suitable? The products marketed in commodity exchange are ______
(a) Crude oil
(b) Rice
(c) Copper
(d) Gold
Answer:
(b) Rice

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top