Samacheer Kalvi 11th English Grammar Sentence Transformation

Students can Download Samacheer Kalvi 11th English Grammar Sentence Transformation, Notes, Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations. Learn the Samacheer Kalvi 11th English Grammar to enhance your grammar skills like reading comprehension, passage writing, parts of speech, tenses, passive and active voice, and many other concepts in no time.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th English Grammar Sentence Transformation

The table given below contains the basic principles to transform the sentences:

Simple Complex (sub-ordinating conjunction) Ccompound (co-ordinating conjunction)
too ………………………………. to so ………………………………. that Very ………………………………. and so
In the case of/in the event of If / Unless ………………………………. (not) or, or else, otherwise
In spite of / Despite+Noun phrase Though/although/even though but, yet, still
Samacheer Kalvi 11th English Grammar Sentence Transformation
Being, Having On+verb+ing (gerund) Till, after, before+’v’ing

Samacheer Kalvi 11th English Grammar Sentence Transformation

Transform the sentences according to the instructions given in the bracket:

Question 1.
The boy was very hungry, so he ate the whole cake, (change into a simple sentence)
Answer:
Being very hungry, the boy ate the whole cake.

Question 2.
Though the lizard made several attempts, it could not catch the spider. (change into a compound sentence)
Answer:
The lizard made several attempts yet it could not catch the spider.

Question 3.
The lady was very ill. She could not go to the office. (Change into a complex sentence)
Answer:
As the lady was ill, she could not go to the office.

Samacheer Kalvi 11th English Grammar Sentence Transformation

Question 4.
The doctor made several attempts. He could not save the old man. (Change into a simple sentence)
Answer:
In spite of making several attempts, the doctor could not save the old man.

Question 5.
She was bold. So, she became an astronaut. (Change into a simple sentence)
Answer:
Being bold, she became an astronaut.

Question 6.
As it rained heavily, the schools were closed, (change into a compound sentence)
Answer:
It rained heavily and so the schools were closed.

Question 7.
She was very tired. She couldn’t walk. (Change into a simple sentence)
Answer:
She was too tired to walk.

Samacheer Kalvi 11th English Grammar Sentence Transformation

Question 8.
He burnt his midnight oil. Yet, he did not clear his CA examination with distinction. (Change into a complex sentence)
Answer:
Even though/Although/Though he burnt his midnight oil, he did not clear his CA examination with distinction.

Question 9.
The master was very angry. He shouted at the sleeping watchman. (Change into a simple sentence)
Answer:
Being very angry, the master shouted at the sleeping watchman.

Question 10.
Though the leader made many efforts, he could not bring unity among the party cadres. (Change into a compound sentence)
Answer:
The leader made many attempts but he could not bring unity among the party cadres.

Samacheer Kalvi 11th English Grammar Sentence Transformation

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top