Samacheer Kalvi 8th Science Solutions Term 2 Chapter 7 Digital Painting

You can Download Samacheer Kalvi 8th Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Science Solutions Term 2 Chapter 7 Digital Painting

Samacheer Kalvi 8th Science Digital Painting Text Book Exercises

I. Choose the correct answer

Question 1.
Tux paint software is used to ……………..
(a) Paint
(b) Program
(c) Scan
(d) PDF
Answer:
(a) Paint

Samacheer Kalvi 8th Science Solutions Term 2 Chapter 7 Digital Painting

Question 2.
Which toolbar is used for drawing and editing controls in tux paint software?
(a) Left Side: Toolbar
(b) Right side : Toolbar
(c) Middle : Tool bar
(d) Bottom : Tool bar
Answer:
(a) Left Side : Toolbar

Question 3.
What is the shortcut key for undo option?
(a) Ctrl + Z
(b) Ctrl + R
(c) Ctrl + Y
(d) Ctrl + N
Answer:
(a) Ctrl + Z

Question 4.
Tux Math software helps in learning the ……………….
(a) Painting
(b) Arithmetic
(c) Programming
(d) Graphics
Answer:
(b) Arithmetic

Question 5.
In Thx Math, Space cadet option is used for ………………
(a) Simple addition
(b) Division
(c) Drawing
(d) Multiplication
Answer:
(a) Simple addition

II. Answer the following Questions

Question 1.
What is Tux Paint?
Answer:
Tux Paint is a free drawing program designed for young childreh.

Samacheer Kalvi 8th Science Solutions Term 2 Chapter 7 Digital Painting

Question 2.
What is the use of Text Tool?
Answer:
Text tool is used to type texts.

Question 3.
What is the Shortcut key for Save option?
Answer:
Ctrl + S

Question 4.
What is Tux Math?
Answer:
Tux Math is an open source arcade – style video game for learning arithmetic.

Question 5.
What is the use of Ranger?
Answer:
Ranger is used to do addition, subtraction, multiplication and division to ten.

Samacheer Kalvi 8th Science Digital Painting Additional Questions

I. Choose the correct answer.

Question 1.
Which tool is used to open an existing file?
(a) Line
(b) Open
(c) New
(d) Undo
Answer:
(b) Open

Question 2.
What is the shortcut key for print option?
(a) Ctrl + S
(b) Ctrl + O
(c) Ctrl + P
(d) Ctrl + Y
Answer:
(c) Ctrl + P

Samacheer Kalvi 8th Science Solutions Term 2 Chapter 7 Digital Painting

Question 3.
In tux paint scout option is used for ………………
(a) Simple addition
(b) Addition and subtraction to ten
(c) Division
(d) Multiplication
Answer:
(b) Addition and subtraction to ten

Question 4.
Which tool is used to cancel a command given earlier?
(a) Quit
(b) magic
(c) eraser
(d) undo
Answer:
(d) undo

Question 5.
Which tool is like a rubber stamps or stickers?
(a) text
(b) stamp
(c) eraser
(d) magic
Answer:
(b) stamp

II. Fill in the Blanks

  1. When Tux paint first loads, a ………………… screen will appear.
  2. The ………………… tool helps us to draw freehand drawings.
  3. The ………………… tool is used to draw lines.
  4. ………………… tool has a set of special tools.
  5. Clicking the ………………… button will start a new drawing.

Answer:

  1. title / credits
  2. paint brush
  3. line
  4. Magic
  5. New

III. Question and answers

Question 1.
What is the use of shapes tool?
Answer:
Shape tool is used to draw some simple filled and un-filled shapes.

Question 2.
What is play Arcade Game?
Answer:
This option is used to select and play one of the four open ended “arcade style” games.

Samacheer Kalvi 8th Science Solutions Term 2 Chapter 7 Digital Painting

Question 3.
Which tool is used to closed Tux Paint window?
Answer:
Quit tool is used to close Tux Paint window.

Question 4.
What is the use of selector?
Answer:
Selector display the options associated with the specific tool.

Question 5.
What is help area?
Answer:
Help area is in the bottom of the screen. It provides tips and other information while you draw.

Question 6.
What is magic tool?
Answer:
Magic tool is a set of special tools, selecting one of the ‘magic’ effects from the selector situated in the right side. This tool provides countless number of special visual effects if it is used in various combination with other tools.

IV. Give Long answers

Question 1.
What are the short keys in computers?
Answer:

Tool Name Keyboad Shortcut Key
New Ctrl + N
Open Ctrl + O
Save Ctrl + S
Print Ctrl + P
Quit Esc
Undo Ctrl + Z
Redo Ctrl + Y

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top