Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Synonyms

Students can Download Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Synonyms, Notes, Samacheer Kalvi 12th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Get a Practical Study with the help of Samacheer Kalvi 12th English Grammar to make learning language much easy for you and score good grades in exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Synonyms

Choose the most appropriate synonym of the underlined word.

Question 1.
He disapproved of their Shabby appearance.
(a) tidy
(b) worn-out
(c) crisp
(d) clean
Answer:
(d) clean

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Synonyms

Question 2.
They had a remarkable demeanor.
(a) meanness
(b) manner
(c) make-up
(d) policy
Answer:
(b) manner

Question 3.
I could not bear to intrude upon their privacy.
(a) help
(b) protect
(c) predate
(d) encroach
Answer:
(d) encroach

Question 4.
Army tea is made in a cauldron.
(a) stove
(b) mini cooker
(c) boiler
(d) Cup
Answer:
(c) boiler

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Synonyms

Question 5.
There are some subsidiary.
(a) major
(b) crucial
(c) vital
(d) supplementary
Answer:
(d) supplementary

Question 6.
At least four others are controversial.
(a) harmonious
(b) disputable
(c) agreeable
(d) comprehensive
Answer:
(b) disputable

Question 7.
There was little hope for his recovery’.
(a) recuperation
(b) discovery
(c) loss
(d) damage
Answer:
(a) recuperation

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Synonyms

Question 8.
In a time of rationing, this is not an idea.
(a) liberal supply
(b) confiscating
(c) blocking
(d) restricting supply
Answer:
(d) restricting supply

Question 9.
Suffering ennobles you.
(a) destroys
(b) dignifles
(c) distresses
(d) encourages
Answer:
(b) dignifles

Question 10.
Life is not something for recreation.
(a) earnestness
(b) meditation
(c) entertainment
(d) distress
Answer:
(c) entertainment

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Synonyms

Question 11.
Two children had given me a profound lesson.
(a) humble
(b) modest
(c) shallow
(d) very great
Answer:
(d) very great

Question 12.
I am well acquainted with comparative Linguistics.
(a) familiar
(b) similar
(C) polar
(d) scholar
Answer:
(a) familiar

Question 13.
If used sparingly the newly found cylinders could get us down to south.
(a) lavishly
(b) extravagantly
(c) economically
(d) sufficiently
Answer:
(c) economically

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Synonyms

Question 14.
They didn’t have sophisticated surgery.
(a) crude
(b) undeveloped
(c) cumbersome
(d) well-advanced
Answer:
(d) well-advanced

Question 15.
It could deter an average human being.
(a) prevent
(b) decided
(c) intense
(d) convicted
Answer:
(a) prevent

Question 16.
Tenzing kicked steps in a long traverse.
(a) vertical movement
(b) horizontal crossing
(c) diving
(d) jumping
Answer:
(b) horizontal crossing

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Synonyms

Question 17.
Something basic that was full of solace for me.
(a) pity
(b) neglect
(c) abandon
(d) consolation
Answer:
(d) consolation

Question 18.
It has its own aesthetics.
(a) fairness
(b) justice
(c) sense of humor
(d) sense of beauty
Answer:
(d) sense of beauty

Question 19.
We removed our oxygen apparatus.
(a) implement
(b) tool
(c) equipment
(d) mask
Answer:
(c) equipment

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Synonyms

Question 20.
Tamil is the touchstone that linguists must consult to understand the nature of development of Dravidian.
(a) base
(b) foundation
(c) criterion
(d) cradle
Answer:
(c) criterion

Question 21.
The space was large enough for our oversized high altitude boots.
(a) expensive
(b) cozy
(c) height
(d) depth
Answer:
(c) height

Question 22.
Ramasamy’s land was parched when all the lands around his were filled with water.
(a) wet
(b) flooded
(c) dry
(d) drenched
Answer:
(c) dry

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Synonyms

Question 23.
Modern Indian languages are the most fecund and productive ones.
(a) infertile
(b) arid
(c) fertile
(d) poor
Answer:
(c) fertile

Question 24.
He is a symbol of tyranny.
(a) plutocracy
(b) democracy
(c) aristocracy
(d) autocracy
Answer:
(d) autocracy

Question 25.
We scrambled on the rocks.
(a) slept
(b) slipped
(c) smiled
(d) hurried
Answer:
(d) hurried

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Synonyms

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top