Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Students can Download Commerce Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 12th Commerce Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Samacheer Kalvi 12th Commerce Grievance Redressal Mechanism Textbook Exercise Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
The Chairman of the National Consumer Disputes Redressal Council is ________
(a) Serving or Retired Judge of the Supreme Court of India
(b) Prime Minister
(c) President of India
(d) None of the above
Answer:
(a) Serving or Retired Judge of the Supreme Court of India

Question 2.
The Chairman of the State Consumer Protection Council is ________
(a) Judge of a High Court
(b) Chief Minister
(c) Finance Minister
(d) None of the above
Answer:
(a) Judge of a High Court

Question 3.
The Chairman of the District Forum is ________
(a) District Judge
(b) High Court Judge
(c) Supreme Court Judge
(d) None of the above
Answer:
(a) District Judge

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 4.
The State Commission can entertain complaints where the value of the goods or services and the compensation, if any claimed exceed ________
(a) ₹ 2 lakhs but does not exceed ₹ 5 lakhs
(b) ₹ 20 lakhs but does not exceed ₹ 1 crore
(c) ₹ 3 lakhs but does not exceed ₹ 5 lakhs
(d) ₹ 4 lakhs but does not exceed ₹ 20 lakhs
Answer:
(b) ₹ 20 lakhs but does not exceed ₹ 1 crore

Question 5.
The National Consumer Disputes Redressal Commission has jurisdiction to entertain complaints where the value of goods/services complained against and the compensation, if any claimed is ________
(a) Exceeding ₹ 1 crore
(b) Exceeding ₹ 10 lakhs
(c) Exceeding ₹ 5 lakhs
(d) Exceeding ₹ 12 lakhs
Answer:
(a) Exceeding ₹ 1 crore

Question 6.
The District Forum can entertain complaints where the value of goods or services and the compensation if any claimed is less than ________
(a) Below ₹ 10,00,000
(b) Below ₹ 20,00,000
(c) Below ₹ 40,00,000
(d) Below ₹ 50,00,000
Answer:
(b) Below ₹ 20,00,000

Question 7.
The International Organisation of Consumers Unions (IOCU) was first established in ________
(a) 1960
(b) 1965
(c) 1967
(d) 1987
Answer:
(a) 1960

Question 8.
Consumer awareness covers the following:
(а) Consumer awareness about Maximum Retail Price (MRP)
(b) Consumer awareness about Fair Price Shop
(c) Consumer awareness about price, quality, and expiry date of the product
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 9.
Complaints can also be filed by the ________
(a) Central Government
(b) State Government
(c) A group of consumers
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 10.
A consumer has to be protected against ________
(a) Defects of product
(b) Deficiencies of product
(c) Unfair and restrictive trade practices
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What do you meant by Redressal Mechanism?
Answer:
Exploitation is common where consumers are unaware of their rights and privileges. Government has also taken necessary steps to save the Consumers. It is in this context grievance redressal mechanism becomes important.

Question 2.
What do you know about National Commission?
Answer:
The National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC), India is a quasi-judicial commission in India which was set up in 1988 under the Consumer Protection Act of 1986. The National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC) is also called as National Commission.

Question 3.
State the meaning of the term State Commission.
Answer:
The State Commission is to be appointed by the State Government in consultation with the Centre. The State Consumer Protection Council is also called State Commission.

Question 4.
What is an term District Forum?
Answer:
As per the Consumer Protection Act of 1986 and Section 9 thereof the establishment of a District Forum by the State Government in each district is necessary today to protect the interest of aggrieved consumers in that district. Complaints can be filed with the forum by a consumer.

Question 5.
How to register the complaints?
Answer:
A complaint can be filed by a complainant against the seller, manufacturer, or dealer of goods which are defective or against the provider of services.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

III. Short Answer Questions

Question 1.
Is Consumer Protection necessary?
Answer:
Consumer is supposed to be the king in the business. Consumer satisfaction is compulsorily necessary. Because the business depends upon the consumer. If there is no consumer, no need of production or sales. So the consumer is to be fully satisfied and respected in the market.

Question 2.
Who are the members of the National Commission?
Answer:
Members: The National Consumer Disputes Redressal Commission has been constituted by a Notification.

  1. The National Commission should have five members.
  2. One should be from judiciary.
  3. Four other members of ability, knowledge and experience from any other fields.
  4. It should include a woman.

Question 3.
What is the Pecuniary Jurisdiction of the State Commission?
Answer:
The Jurisdiction of the State Commission is as follows:

  1. The State Commission can entertain complaints within the territory of entire state and the compensation, if any claimed exceed Rs. 20 lakhs and below Rupees One Crore.
  2. The State Commission also has the jurisdiction to entertain appeals against the orders of any District Forum within the State.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 4.
Does District Forum exceeds the claim limit of Rs 20 Fakhs? Explain the condition.
Answer:
If the value of the complaint exceeds this limit of Rs 20 Lakhs the complaint should be made direct to the State Commission. Further the District Forum also may pass orders against traders indulging in unfair trade practices, sales of defective goods or rendering deficient services, where the turnover of goods or value of services does not exceed Rs 20 Lakhs.

Question 5.
Write a note on the Voluntary Consumer Organisation.
Answer:
Voluntary consumer organisations refer to the organisation formed voluntarily by the consumers to protect their rights and interests.

IV. Long Answer Questions

Question 1.
What are the Functions of the National Commission?
Answer:
The National Consumer Disputes Redressal Commission is also called as National commision. Its head office is New Delhi.
Functions:

  1. Compensation can be given foe the complaints to the value more than Rupees one crore.
  2. The orders passed in the state commission can be appealed.
  3. To call for the records and pass appropriate orders from the state commission and district
    forum.

Question 2.
Explain the overall performance of State Commission.
Answer:
The State Commission is to be appointed by the State Government. The person who is a judge or retired judge of high court is the president of the state commission.
Performances:

  1. The compensation of the value should not exceed Rs.20 lakhs and below Rs. 1 crore.
  2. The state commission has the power to call for the records and pass orders in the district forum
  3. To furnish the information which is required for the purpose of the Act to any officer.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 3.
Explain the term District Forum and explain the functions of District Forum.
Answer:
As per the Consumer Protection Act 1986, a district forum is established in each and every district to solve the problems in the concerned district.
Present or Retired district judge is the president of District forum.
Functions:

  1. The complaints relating to the district can be solved by district forum.
  2. Compensation that can be claimed is less than Rs. 20 lakhs.
  3. Sometimes the district forum also may pass orders against traders.

Question 4.
What is Voluntary Consumer Organisations? Explain its Functions.
Answer:
Voluntary consumer organisations refer to the organisation formed voluntarily by the consumers to protect their rights and interests.
Functions:

  1. Collecting Data on Different Products: These organizations collect samples of different products from time to time and test them.
  2. Filing Suit on Behalf of Consumers: If a consumer is not able to protest regarding his complaints, these organisations file case in the court, on behalf of a consumer.
  3. Protests against Adulteration: The consumer organisations play a significant role in eliminating the evil of adulteration, hoarding, black-marketing.
  4. Helping Educational Institutions: These organizations advice the educational institutions the way to prepare courses of study.
  5. Extending Support to Government: Consumer organisations keep informing the government agencies about adulteration, artificial scarcity, inferior quality products.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 5.
How to create consumer awareness?
Answer:
The first priority of a consumer organisation is to increase consumer awareness towards their rights.
The following are the points for awareness:

  1. To publish brochures, journals and monographs.
  2. To arrange conferences, seminars and workshops.
  3. To educate consumers to help themselves.
  4. To provide special education to women about consumerism.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Grievance Redressal Mechanism Additional Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
The State consumer protection council is also called as
(a) State Commission
(b) National commission
(c) District commission
(d) City commission
Answer:
(a) State Commission

Question 2.
The National commission should have members.
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Answer:
(c) 5

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What did Mahatma Gandhi tell about the Customer?
Answer:
“A customer is the most important visitor on our premises. He is not dependent on us. We are dependent on him. He is not an interruption of our work. He is the purpose of it. He is not an outsider of our business.”

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

III. Short Answer Questions

Question 1.
Who can make complaint?
Answer:
There are certain persons eligible to make complaint.
They are as follows:

  1. A consumer as defined under Consumer Protection Act, 1986.
  2. A registered Voluntary Consumer Association.
  3. Central Government.
  4. State Govemment / Union Territory.
  5. Consumers having the common problem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top