Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 10 Operations Research Ex 10.4

Students can download 12th Business Maths Chapter 10 Operations Research Ex 10.4 Questions and Answers, Samacheer Kalvi 12th Business Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 10 Operations Research Ex 10.4

Choose the correct answer.

Question 1.
The transportation problem is said to be unbalanced if _______
(a) Total supply ≠ Total demand
(b) Total supply = Total demand
(c) m = n
(d) m + n – 1
Answer:
(a) Total supply ≠ Total demand

Question 2.
In a non-degenerate solution number of allocation is ________
(a) Equal to m + n – 1
(b) Equal to m + n + 1
(c) Not equal to m + n – 1
(d) Not equal to m + n + 1
Answer:
(a) Equal to m + n – 1

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 10 Operations Research Ex 10.4

Question 3.
In a degenerate solution number of allocations is ________
(a) equal to m + n – 1
(b) not equal to m + n – 1
(c) less than m + n – 1
(d) greater than m + n – 1
Answer:
(c) less than m + n – 1

Question 4.
The penalty in VAM represents the difference between the first ________
(a) Two largest costs
(b) Largest and Smallest costs
(c) Smallest two costs
(d) None of these
Answer:
(c) Smallest two costs

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 10 Operations Research Ex 10.4

Question 5.
Number of basic allocation in any row or column in an assignment problem can be ________
(a) exactly one
(b) at least one
(c) at most one
(d) none of these
Answer:
(a) exactly one

Question 6.
North-West Comer refers to _________
(a) top left corner
(b) top right comer
(c) bottom right comer
(d) bottom left comer
Answer:
(a) top left corner

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 10 Operations Research Ex 10.4

Question 7.
Solution for transportation problem using _________ method is nearer to an optimal solution.
(a) NWCM
(b) LCM
(c) VAM
(d) Row Minima
Answer:
(c) VAM

Question 8.
In an assignment problem the value of decision variable xij is _______
(a) 1
(b) 0
(c) 1 or 0
(d) none of them
Answer:
(c) 1 or 0

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 10 Operations Research Ex 10.4

Question 9.
If the number of sources is not equal to the number of destinations, the assignment problem is called _______
(a) balanced
(b) unsymmetric
(c) symmetric
(d) unbalanced
Answer:
(d) unbalanced

Question 10.
The purpose of a dummy row or column in an assignment problem is to _________
(a) prevent a solution from becoming degenerate
(b) the balance between total activities and total resources
(c) provide a means of representing a dummy problem
(d) none of the above
Answer:
(b) the balance between total activities and total resources

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 10 Operations Research Ex 10.4

Question 11.
The solution for an assignment problem is optimal if _________
(a) each row and each column has no assignment
(b) each row and each column has at least one assignment
(c) each row and each column has at most one assignment
(d) each row and each column has exactly one assignment
Answer:
(d) each row and each column has exactly one assignment

Question 12.
In an assignment problem involving four workers and three jobs, total numbers of assignments possible are ______
(a) 4
(b) 3
(c) 7
(d) 12
Answer:
(b) 3

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 10 Operations Research Ex 10.4

Question 13.
Decision theory is concerned with ________
(a) analysis of information that is available
(b) decision making under certainty
(c) selecting optimal decisions in sequential problem
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 14.
A type of decision-making environment is _______
(a) certainty
(b) uncertainty
(c) risk
(d) all of the above
Answer:
(d) all of the above

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!