Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Students can Download Computer Science Chapter 1 Introduction to Computers Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 11th Computer Science Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Introduction to Computers Text Book Back Questions and Answers

PART – 1
I. Choose The Correct Answer

Question 1.
First generation computers used ………………
(a) Vacuum tubes
(b) Transistors
(c) Integrated circuits
(d) Microprocessors
Answer:
(a) Vacuum tubes

Question 2.
Name the volatile memory.
(a) ROM
(b) PROM
(c) RAM
(d) EPROM
Answer:
(c) RAM

Question 3.
Identify the output device ………………
(a) Keyboard
(b) Memory
(c) Monitor
(d) Mouse
Answer:
(c) Monitor

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Question 4.
Identify the input device ………………
(a) Printer
(b) Mouse
(c) Plotter
(d) Projector
Answer:
(b) Mouse

Question 5.
……………… Output device is used for printing building plan, flex board, etc.
(a) Thermal printer
(b) Plotter
(c) Dot matrix
(d) inkjet printer
Answer:
(b) Plotter

Question 6.
Which one of the following is used in ATM machine?
(a) Touch Screen
(b) speaker
(c) Monitor
(d) Printer
Answer:
(a) Touch Screen

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Question 7.
When a system restarts, which type of booting is used.
(a) Warm booting
(b) Cold booting
(c) Touch boot
(d) Real boot
Answer:
(a) Warm booting

Question 8.
Expand POST ……………….
(a) Post on self Test
(b) Power on Software Test
(c) Power on Self Test
(d) Power on Self Text
Answer:
(c) Power on Self Test

Question 9.
Which one of the following is the main memory?
(a) ROM
(b) RAM
(c) Flash drive
(d) Hard disk
Answer:
(b) RAM

Question 10.
Which generation of computer used IC’s?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(c) Third

PART – 2
II. Short Answers

Question 1.
What is a computer?
Answer:
Computer is an Electronic Machine, capable of performing basic operations like addition, multiplication, division etc. Computer accepts data as input, process it, produce output and stores it for future.

Question 2.
Distinguish between data and information.
Answer:
Data:

  • Data is a collection of facts from which the information may be derived. It is an unprocessed collection of facts in a manner suitable for communication, interpretation or processing.
  • Example: 134, 16, Kavitha Does not give meaning.

Information:

  • Information is a collection of facts from the conclusions can be drawn. Information is a processed facts, active, Business based and transformed from data.
  • Example: Kavitha is 16 years old. Conveys meaning.

Question 3.
What are the components of a CPU?
Answer:
The Components of CPU are:

  1. Control Unit
  2. Arithmetic and Logic Unit (ALU)
  3. Memory Unit.

Question 4.
What is the function of an ALU?
Answer:
The ALU is a part of CPU where various computing functions are performed on data. ALU performs arithmetic operations such as addition, subtraction, multiplication, division and logical operations.

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Question 5.
Write the functions of control unit.
Answer:
The control unit controls the flow of data between the CPU, memory I/O devices. It also controls the entire operations of a computer.

Question 6.
What is the function of memory?
Answer:
Memory enables the computer to store the program. The memory unit is of two types:

  1. Primary memory
  2. Secondary memory

The primary memory is used to store data temporarily and secondary memory stores the data permanently.

Question 7.
Differentiate Input and output unit.
Answer:
Input unit:

  • An input device feeds information to a computer system for processing.
  • Input devices only allow for input of data to a computer.
  • It is a peripheral device used to provide data and control signals to an information processing system such as computer.
  • Example: keyboard, mouse.

Output unit:

  • Output device reproduces or displays the results of that processing.
  • Output devices only receive the output of data from another device.
  • It is a unit which sends data from the computer to another device.
  • Example: printer, monitor.

Question 8.
Distinguish Primary and Secondary memory.
Answer:
Primary Memory:

  • It is directly accessed by CPU.
  • The access of memory is done by making use of addresses or data buses.
  • The Primary memory is embedded with 2 types of technologies. They are RAM and ROM.
  • Volatile in nature.
  • Much faster than the secondary Memory.
  • Costlier than secondary memory.
  • It is temporary memory.

Secondary Memory:

  • It is not directly accessed by CPU.
  • Here the Memory access is done through the input and output channels.
  • The secondary memory are stored in mass storage units like CD ROM, CD, DVD, Floppy disk storage.
  • Non – Volatile in nature.
  • Slower than the Primary Memory.
  • Cheaper than the Primary Memory.
  • Secondary memory is permanent.

PART – 3
III. Explain in Brief

Question 1.
What are the characteristics of a computer?
Answer:
The Basic characteristics of the computers are:

  1. High speed
  2. Stores Huge Data
  3. They do millions of different tasks
  4. Very versatile
  5. Accurate
  6. Diligence

Question 2.
Write the applications of computer.
Answer:
Applications of Computer: Banking, Insurance, Education, Marketing, Health care, Engineering design, Communication, Government, Weather forecasting.

Question 3.
What is an input device? Give two examples.
Answer:
Input Device: It is a peripheral device used to provide data and control signals to an information processing system.
Example: Keyboard, Mouse, Scanners, Digital cameras, Joysticks.

Question 4.
Name any three output devices.
Answer:
The three output devices are (a) Plotter (b) Speakers (c) Multimedia Projector.

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Question 5.
Differentiate optical and Laser mouse
Answer:
Optical Mouse:

  • It is less sensitive towards the surface
  • Tracking power is less
  • Old technology
  • This uses the light source instead of ball to judge the motion of the pointer
  • Optical mouse has 3 buttons

Laser Mouse:

  • Highly sensitive
  • Tracking power is more
  • Latest technology
  • This uses Laser light
  • No. of buttons will vary from 3 to many

Question 6.
Write short note on impact printer.
Answer:

  1. Impact printer refers to the class of printers that work by banging a head or needle against an ink ribbon to make a mark on the paper.
  2. Impact printers are very noisy.
  3. These printers can print on multi-part.
  4. Example: Dot Matrix, Line printers.

Question 7.
Write the characteristics of sixth generation.
Answer:

  1. Natural Language Processing
  2. Development of Robotics
  3. Parallel and Distributed computing
  4. Artificial Intelligence
  5. Development of Robotics

Question 8.
Write the significant features of monitor.
Answer:

  1. A computer monitor is an output device which displays information in pictorial form.
  2. Monitors can be of monochrome which displays text or images in Black and white (or) in color.
  3. Different types of monitors are CRT, LCD and LED.

PART – IV

Question 1.
Explain the basic components of a computer with a neat diagram.
Answer:
(i) Basic components of Computer:
Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers
The Basic components are I/O Unit, CPU, ALU, Control Unit, Storage Unit.

Input unit:
Input unit is used to feed any form of data to the computer. It can be stored in the memory unit for further processing.
Ex. Keyboard, Mouse, Scanner, Retinal scanner, Track ball.

Central processing unit:
CPU is the major component and it controls the operation of all other components such as memory, input and output units. The CPU has three components namely control unit, Arithmetic and logic unit (ALU) and memory unit.

Arithmetic and logic unit:
The ALU is a part of the CPU where arithmetic operations like addition, subtraction, multiplication, divisions and logical operations will takes place.

Control unit:
The control unit controls the flow of data between the CPU, memory and I/O devices. It also f controls the entire operation of a computer.

Output unit:
An output device is a hardware component that conveys information to the user in an understandable form.
Example: Monitor, printer, plotter

Memory unit:
The memory stores everything that computer works with. The memory unit is of two types namely primary memory and secondary memory. The primary memory stores the data and instructions temporarily. Whereas the secondary memory stores the data permanently. The primary memory is volatile and secondary memory is non – volatile.

Question 2.
Discuss the various generations of computers.
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Question 3.
Explain the following
(a) Inkjet Printer
(b) Multimedia projector
(c) Bar code / QR code Reader
Answer:
(a) Inkjet Printer:

  1. Inkjet printer use colour cartridges which combined magenta, yellow and cyan inks to create colour tones.
  2. A black cartridge is used for monochrome output. Inkjet printer works by spraying ionised ink at a sheet of paper.
  3. The speed of inkjet printers generally range from 1 – 20 ppm (page per minute).
  4. An inkjet printer can spread millions of dots of ink at the paper every single second.
  5. They use the technology of firing ink by heating it so that it explodes towards the paper in bubbles or by using piezo electricity in which tiny electric currents are controlled by electronic circuits.

(b) Multimedia Projector:

  1. Multimedia projectors are used to produce computer output on a big screen.
  2. These are used to display presentations in meeting halls or in class rooms.

(c) Barcode/ QR code Reader:

  1. A Bar code is a pattern printed in lines of different thickness.
  2. The Bar code reader scans the information on the bar codes transmits to the computer for further processing.
  3. The system gives fast and error free entry of information into the computer.

Quick response (QR) code: The QR code is the two dimension bar code which can be read by a camera and processed to interpret the image.

Samacheer kalvi 11th Computer Science Introduction to Computers Additional Questions and Answers

PART – 1
I. Choose the correct answer

Question 1.
Natural language processing is a component of ………………
(a) ULSI
(b) AI
(c) ENIAC
(d) OCR
Answer:
(b) AI

Question 2.
Computer is an ……………… device.
(a) Electrical
(b) Electronic
(c) Digital
(d) Memory
Answer:
(b) Electronic

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Question 3.
Main component of second generation ………………
(a) vacuum tubes
(b) microprocessor
(c) integrated circuits
(d) transistor
Answer:
(d) transistor

Question 4.
Microprocessor is the component of ……………… generation.
(a) first
(b) fourth
(c) third
(d) all the above
Answer:
(b) fourth

Question 5.
Period of fourth generation ………………
(a) 1975 – 1980
(b) 1964 – 1975
(c) 1955 – 1964
(d) 1942 – 1955
Answer:
(a) 1975 – 1980

Question 6.
Hardware is the ……………… component of a computer.
(a) physical
(b) electrical
(c) electronic
(d) user
Answer:
(a) physical

Question 7.
Which word can be related to the inkjet printer ………………
(a) Airlines
(b) Piezo – electricity
(c) matrix
(d) plotter
Answer:
(b) Piezo – electricity

Question 8.
The printing speed of Impact printers varies from ………………
(a) 40 to 1540 CPS
(b) 50 to 150 CPS
(c) 90 to 1500 CPS
(d) 30 to 1550 CPS
Answer:
(d) 30 to 1550 CPS

Question 9.
Which printer using the carbon papers ………………
(a) laser printer
(b) non – impact printers
(c) Impact printer
(d) all the above
Answer:
(c) Impact printer

Question 10.
The speed of inkjet printers generally range from ………………
(a) 1 – 20 PPM
(b) 1 – 22 PPM
(c) 10 – 20 PPM
(d) 11 – 20 PPM
Answer:
(a) 1 – 20 PPM

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Question 11.
Retinal scanner uses the technique of ………………
(a) GUI
(b) UI
(c) Biometric
(d) None of these
Answer:
(c) Biometric

Question 12.
Biometric technique followed by ………………
(a) printer
(b) plotter
(c) finger print scanner
(d) OCR
Answer:
(c) finger print scanner

Question 13.
The components of CPU ………………
(a) control unit
(b) ALU
(c) Memory unit
(d) all the above
Answer:
(d) all the above

Question 14.
The primary memory is embedded with ……………… types of technologies.
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 7
Answer:
(a) 2

Question 15.
Computer monitor displays the information in the form of ……………….
(a) vertical
(b) pictorial
(c) horizontal
(d) numeric
Answer:
(b) pictorial

Question 16.
Processed data is ………………
(a) information
(b) primary data
(c) data
(d) message
Answer:
(a) information

Question 17.
Who invented analytical engine?
(a) Charles Babbage
(b) John von Newman
(c) Blaise pascal
(d) Dennis Richard
Answer:
(a) Charles Babbage

Question 18.
Assembly language was introduced in which computer generation?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(b) Second

Question 19.
In which generation UNIVACI was used?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(a) First

Question 20.
1 BM 1401 belongs to which computer generation?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(b) Second

Question 21.
IBM 1620 belongs to which computer generation of computers?
(a) I
(b) II
(c) III
(d) IV
Answer:
(b) II

Question 22.
UNIVAC 1108 belongs to which generation?
(a) First
(b) Third
(c) Second
(d) Fourth
Answer:
(c) Second

Question 23.
Honeywell 6000 series belongs to ……………… generation.
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(c) Third

Question 24.
Which is the first fully functional electronic computer?
(a) EBSAC
(b) ENIAC
(c) EDSAC
(d) EDIAC
Answer:
(b) ENIAC

Question 25.
NLP is a component of ………………
(a) AI
(b) Hardware
(c) Circuit
(d) Electronics
Answer:
(a) AI

Question 26.
Which is a raw fact about an entity?
(a) Information
(b) Processed data
(c) data
(d) record
Answer:
(c) data

Question 27.
Which input device is a pointing device?
(a) Keyboard
(b) Monitor
(c) Mouse
(d) Scanner
Answer:
(c) Mouse

Question 28.
Which controls the entire operation of a computer?
(a) ALU
(b) CU
(c) BUS
(d) I/O unit
Answer:
(b) CU

Question 29.
Arithmetic and logical computation are done by ………………
(a) CU
(b) ALU
(c) BUS
(d) memory
Answer:
(b) ALU

Question 30.
Which of the following stores the instructions and data?
(a) ALU
(b) CU
(c) BUS
(d) memory
Answer:
(d) memory

Question 31.
Which conveys information to the user in an understandable form?
(a) Input unit
(b) CU
(c) Output unit
(d) Bus
Answer:
(c) Output unit

Question 32.
Which is a volatile memory?
(a) Primary memory
(b) Secondary memory
(c) ROM
(d) EPROM
Answer:
(a) Primary memory

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Question 33.
CD – ROM, DVD – ROM, DVD – ROM are examples of which of the following memory.
(a) read / write
(b) volatile
(c) primary
(d) non – volatile
Answer:
(d) non – volatile

Question 34.
Hard disk. CD – ROM, DVD – ROM are examples of which of the following memory.
(a) read only
(b) primary
(c) secondary
(d) volatile
Answer:
(c) secondary

Question 35.
Which one of the following is true?
(a) The no. of keys in any keyboard is always the same.
(b) All keyboard have strictly has the same layout.
(c) All keyboards are wired keyboards.
(d) All keyboards have alphabet and numeric keys.
Answer:
(d) All keyboards have alphabet and numeric keys.

Question 36.
Caps lock key, Num lock key are ………………
(a) Functional keys
(b) Lock keys
(c) GUI keys
(d) Direction keys
Answer:
(b) Lock keys

Question 37.
Mechanical, optical and laser are types of which input device.
(a) Keyboard
(b) Mouse
(c) Scanner
(d) Printer
Answer:
(b) Mouse

Question 38.
Who invented mouse?
(a) Douglas Engelbart
(b) Blaise paseal
(c) Bill gates
(d) Eckert
Answer:
(a) Douglas Engelbart

Question 39.
Which one of the following mouse type has more than 3 bottons and can be programmed?
(a) Mechanical
(b) Optical
(c) Laser
(d) 3D
Answer:
(c) Laser

Question 40.
The non – impact printer using similar technology used by photo copier is ……………… printer.
(a) Inkjet
(b) dot matrix
(c) laser
(d) line matrix
Answer:
(c) laser

Question 41.
The device that reads the information directly into the computer’s memory and works like a Xerox machine is ………………
(a) plotter
(b) scanner
(c) touch screen
(d) track ball
Answer:
(b) scanner

Question 42.
The oinput device used to display computer output on big screen is ………………
(a) line matrix printer
(b) dot matrix printer
(c) multimedia projector
(d) monitor
Answer:
(c) multimedia projector

Question 43.
The output device similar to upside-down design of a mouse ………………
(a) laser mouse
(b) optical mouse
(c) mechanical mouse
(d) track ball
Answer:
(d) track ball

Question 44.
Which is false?
(a) Light pen is very easy to use and very accurate input device
(b) Mouse and light pen are pointing devices.
(c) Monochrome monitors do not display multiple colours.
(d) Retinal scanner and finger print scanner are used for security.
Answer:
(a) Light pen is very easy to use and very accurate input device

Question 45.
Which of the following uses biometrics and unique pattern of retinal blood vessels?
(a) Retinal track
(b) Finger print scanner
(c) Optical scanner
(d) Retinal scanner
Answer:
(d) Retinal scanner

Question 46.
Which input device is a pointing device?
(a) Keyboard
(b) Monitor
(c) light pen
(d) Scanner
Answer:
(c) light pen

Question 47.
The input device that detects characters printed or written on paper is ………………
(a) Voice input system
(b) Track ball
(c) Optical character reader
(d) 3D mouse
Answer:
(c) Optical character reader

Question 48.
……………… converts spoken words to machine-readable form.
(a) Voice input system
(b) Speaker
(c) Optical character reader
(d) Scanner
Answer:
(a) Voice input system

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Question 49.
CCD stands for ………………
(a) Code Converting Device
(b) Code Change Device
(c) Change Code Device
(d) Charge Coupled Device
Answer:
(d) Charge Coupled Device

Question 50.
The input device in which 4 to 50 keys are arranged in the cluster.
(a) Keyboard
(b) Mouse keys
(c) Keyer
(d) Scanner
Answer:
(c) Keyer

Question 51.
……………… are picture elements.
(a) Picture Point
(b) Monitor
(c) Routers
(d) Pixels
Answer:
(d) Pixels

Question 52.
Match the following
Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers
(a) (4) (3) (1) (2)
(b) (1) (2) (3) (4)
(c) (2) (3) (1) (2)
(d) (1) (2) (4) (3)
Answer:
(a) (4) (3) (1) (2)

Question 53.
The ……………… printer use the same technology used by photo copier.
(a) Inkjet
(b) dot matrix
(c) line
(d) laser
Answer:
(d) laser

Question 54.
Which is the first step when you on the computer?
(a) Default application is executed
(b) BIOS starts
(c) Printer drivers are loaded
(d) Checks FAT
Answer:
(b) BIOS starts

Question 55.
Printer are of types.
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(a) 2

Question 56.
The two types of booting are ………………
(a) soft and hard
(b) warm and cold
(c) heavy and light
(d) standard and default
Answer:
(b) warm and cold

Question 57.
Who is considered to be the father of computers?
(a) Charles Babbage
(b) John Von Nuemann
(c) John Napier
(d) Dennis Ritchie
Answer:
(a) Charles Babbage

Question 58.
Analytify engine was developed in the year.
(a) 1827
(b) 1837
(c) 1847
(d) 1857
Answer:
(b) 1837

Question 59.
Who invented ENIAC?
(a) J. Presper Eckert
(b) J. Napier
(c) J. Van Nueman
(d) J. Mauchaley
Answer:
(a) J. Presper Eckert

Question 60.
Identify the computer which belongs to third generation?
(a) EDVAC
(b) ENIAC
(c) IBM 1620
(d) IBM 360
Answer:
(d) IBM 360

Question 61.
Which is used as a component of second generation computers?
(a) Vacuum Tubes
(b) Transistor
(c) IC
(d) VLSI
Answer:
(b) Transistor

Question 62.
Expand BIOS?
(a) Basic Input Output System
(b) Biased Input Output System
(c) Battery Input Output System
(d) Booting Input Output System
Answer:
(a) Basic Input Output System

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Question 63.
Expand CPS.
(a) Correction Per Second
(b) Characters Per Second
(c) Calculations Per Second
(d) Cording Per Second
Answer:
(b) Characters Per Second

Question 64.
Expand ENIAC.
(a) Electronic Number Integrated Algebra Calculation
(b) Electronic Numerical Integrator and Calculator
(c) Electronic Null Interpreter and Compiler
(d) Electronic Null Interpreter and Compiler
Answer:
(b) Electronic Numerical Integrator and Calculator

Question 65.
Which is the first known calculating device?
(a) Slide rule
(b) Rotating wheel calculator
(c) Abacus
(d) Daisywheel
Answer:
(c) Abacus

Question 66.
Which component is used in second generation computers?
(a) Vacuum tubes
(b) Transistor
(c) IC
(d) VLT
Answer:
(b) Transistor

Question 67.
Artificial Intelligence was introduced in which generation of computers?
(a) V
(b) II
(c) III
(d) IV
Answer:
(a) V

Question 68.
Match the following.
Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers
(a) (4) (3) (2) (1)
(b) (1) (2) (3) (4)
(c) (2) (3) (1) (2)
(d) (1) (2) (4) (3)
Answer:
(a) (4) (3) (2) (1)

Question 69.
In which generation of computers, NLP was developed?
(a) First
(b) Second
(c) Fifth
(d) Sixth
Answer:
(d) Sixth

Question 70.
Identify which is true?
(a) Portable computers were introduced in fourth generation.
(b) ULSI was used in the fifth generation.
(c) High level languages were used in HI generation.
(d) All the above statements are true.
Answer:
(d) All the above statements are true.

Question 71.
Expand NLP?
(a) Natural Language Processing
(b) Netural Language Processing
(c) New Laptop Processor
(d) New Language Processor
Answer:
(a) Natural Language Processing

Question 72.
OCR stands for ………………
(a) Optimal Compiler Recorder
(b) Optimal Character Recorder
(c) Optimum Charge Recorder
(d) Optimal Character Resolution
Answer:
(b) Optimal Character Recorder

Question 73.
Which is the meaning for the term computer?
(a) To estimate
(b) To calculate
(c) To connect
(d) To think
Answer:
(b) To calculate

Question 74.
Which is not a hardware component?
(a) Information
(b) Monitor
(c) Motherboard
(d) Keyboard
Answer:
(a) Information

Question 75.
What is the expansion of IPO?
(a) Input Process Output
(b) Internal Process Outsourcing
(c) Integrated program Output
(d) Integral project Output
Answer:
(a) Input Process Output

Question 76.
Identify the statement which is wrong?
(a) ALU performs addition, subtraction
(b) ALU controls flow of data between the CPU, memory and I/O devices
(c) Control unit controls the entire operation of computer
(d) The logical operation of ALU promotes the decision making
Answer:
(b) ALU controls flow of data between the CPU, memory and I/O devices

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Question 77.
How many major classifications of memory are there?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(a) 2

Question 78.
Which of the following input device scan the book?
(a) OMR
(b) OCR
(c) ECR
(d) OVR
Answer:
(b) OCR

Question 79.
Which of the folliwng is the two dimensional bar code?
(a) QR
(b) OCR
(c) OMR
(d) MICR
Answer:
(a) QR

Question 80.
Match the following.
Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers
(a) (4) (3) (1) (2)
(b) (1) (2) (3) (4)
(c) (1) (2) (4) (3)
(d) (4) (3) (2) (1)
Answer:
(a) (4) (3) (1) (2)

Question 81.
Which of the following input devices are classified as tactile, ergonomic, gaming?
(a) Keyboard
(b) Printer
(c) Monitor
(d) Mouse
Answer:
(d) Mouse

Question 82.
The main advantage of using the light pen is ……………….
(a) easy to use
(b) accurate
(c) easy to detect the characters
(d) drawing directly onto the screen
Answer:
(d) drawing directly onto the screen

Question 83.
When was the first computer monitor released?
(a) March 1, 1973
(b) March 1, 1972
(c) March 1, 1974
(d) March 1, 1970
Answer:
(a) March 1, 1973

Question 84.
The individual keys for letters, numbers and special characters are collectively called ………………. keys.
(a) character
(b) functional
(c) lock
(d) special
Answer:
(a) character

Question 85.
Which of the following device converts photographs into digital format?
(a) Digital camera
(b) Mouse
(c) Scanner
(d) Light pen
Answer:
(c) Scanner

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Question 86.
Wired, wireless and virtual are the categories of ……………….
(a) mouse
(b) keyboard
(c) printer
(d) monitor
Answer:
(b) keyboard

Question 87.
Line printers can print how many lines per minute?
(a) 1500
(b) 1520
(c) 1000
(d) 1020
Answer:
(c) 1000

Question 88.
Which one of the following is the main characteristics of laser printer?
(a) Speed
(b) Resolution
(c) Reliability
(d) Durability
Answer:
(b) Resolution

Question 89.
Each dot in dot matrix printers produced by a tiny metal rod is called ……………….
(a) binary
(b) pixel
(c) resolution
(d) wire or pin
Answer:
(d) wire or pin

Question 90.
Expand DPI ……………….
(a) Dots Per Inch
(b) Dark Pen Ink
(c) Dark Page Ink
(d) Double Part ink
Answer:
(a) Dots Per Inch

PART – 2
II. Short Answers

Question 1.
Expand ANN, OCR
Answer:
ANN – Artificial Neural networks; OCR – Optical Character Recognition.

Question 2.
Name the different types of mouse available.
Answer:
Mechanical mouse, Optical mouse,-Laser mouse, Air mouse, 3D mouse, Tactile mouse, Ergonomic mouse and gaming mouse.

Question 3.
What are the advantages and disadvantages of light pen?
Answer:

  1. Advantage: Drawing directly on to the screen.
  2. Disadvantage: Hard to use and not accurate.

Question 4.
What is CCD?
Answer:
CCD is charge coupled device. Digital camera uses CCD electric chip. When light falls on the chip through the lens, it converts light rays into digital format.

Question 5.
Name some mouse actions.
Answer:
Move, click, double click, right click, drag and drop are some of the mouse actions.

Question 6.
Name the different types of keys available in the keyboard.
Answer:
Character keys, modifier keys, system and GUI keys, enter and editing keys, function keys, navigation keys, numeric keypad and lock keys.

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Question 7.
What is NLP?
Answer:
NLP stands for Natural Language Processing which is a component of Artificial Intelligence (AI). It provides the ability to develop the computer program to understand human language.

Question 8.
Name the different types of monitors available.
Answer:
CRT (Cathode Ray Tube), LCD(Liquid Crystal Display), LED (Light Emitting Diode).

PART -2
III. Explain in Brief

Question 1.
Differentiate warm booting and cold booting?
Answer:
Cold Booting:
When the system starts from initial state i.e. it is switched on, we call it cold booting or Hard Booting. When the user presses the Power button, the instructions are read from the ROM to initiate the booting process.

Warm Booting:
When the system restarts or when Reset button is pressed, we call it Warm Booting or Soft Booting. The system does not start from initial state and so all diagnostic tests need not be carried out in this case. There are chances of data loss and system damage as the data might not have been stored properly.

Question 2.
Define non – impact printer.
Answer:
These printers do not use striking mechanism for printing. They use electrostatic or laser technology. Quality and speed of these printers are better than Impact printers. For example, Laser printers and Inkjet printers are non – impact printers.

Question 3.
Define Keyer?
Answer:
A Keyer is a device for signaling by hand, by way of pressing one or more switches. Modem keyers have a large number of switches but not as many as a full size keyboard. Typically, this number is between 4 and 50. A keyer differs from a keyboard, which has “no board”, but the keys are arranged in a cluster.

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Question 4.
Write notes on Analytical Engine.
Answer:

  1. Analytical engine was developed by Charles Babbage in 1837.
  2. It has (a) Arithmetic Logic Unit (b) Basic Flow Control (c) Integrated memory.
  3. The concept of Analytical engine led to the development of modem computers.

Question 5.
List out the input and output devices of a computer?
Answer:
Input Devices:

  1. Keyboard
  2. Mouse
  3. Scanner
  4. Fingerprint Scanner
  5. Track Ball
  6. Retinal Scanner
  7. Light Pen
  8. Optical Character Reader
  9. Bar Code / QR Code Reader
  10. Voice Input Systems
  11. Digital Camera
  12. Touch Screen
  13. Keyer

Output Devices:

  1. Monitor
  2. Plotter
  3. Printers

Question 6.
Explain the mechanism of laser mouse?
Answer:

  1. Measures the motion and acceleration of pointer.
  2. Laser Mouse uses Laser Light
  3. Laser Mouse is highly sensitive and able to work on any hard surface.

Question 7.
Explain fingerprint scanner and retinal scanner?
Answer:
Fingerprint Scanner:
Finger print Scanner is a fingerprint recognition device used for computer security, equipped with the fingerprint recognition feature that uses biometric technology. Fingerprint Reader / Scanner is a very safe and convenient device for security instead of using passwords, which is vulnerable to fraud and is hard to remember.

Retinal Scanner:
This performs a retinal scan which is a biometric technique that uses unique patterns on a person’s retinal blood vessels.

Question 8.
Define touch screen?
Answer:
Touch Screen:
A touch screen is a display device that allows the user to interact with a computer by using the finger. It can be quite useful as an alternative to a mouse or keyboard for navigating a Graphical User Interface (GUI). Touch screens are used on a wide variety of devices such as computers, laptops, monitors, smart phones, tablets, cash registers and information kiosks. Some touch screens use a grid of infrared beams to sense the presence of a finger instead of utilizing touch-sensitive input.

PART – 4
IV. Explain in Detail

Question 1.
What is mouse? And explain its types?
Answer:
Mouse:
Mouse (wired/wireless) is a pointing device used to control the movement of the cursor on the display screen.
Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Question 2.
Explain input devices of a computer?
Input Devices:
Keyboard : Keyboard (wired / wireless, virtual) is the most common input device used today. The individual keys for letters, numbers and special characters are collectively known as character keys. This keyboard layout is derived from the keyboard of original typewriter.

Mouse:
Mouse (wired/wireless) is a pointing device used to control the movement of the cursor on the display screen.

Types of Mouses:

  1. Mechanical Mouse
  2. Optical Mouse.
  3. Laser Mouse

Scanner : Scanners are used to enter the information directly into the computer’s memory. This device works like a Xerox machine. The scanner converts any type of printed or written information including photographs into a digital format, which can be manipulated by the computer.

Track Ball : Track ball is similar to the upside – down design of the mouse. The user moves the ball directly, while the device itself remains stationary. The user spins the ball in various directions to navigate the screen movements.

Retinal Scanner : This performs a retinal scan which is a biometric technique that uses unique patterns on a person’s retinal blood vessels.

Light Pen : A light pen is a pointing device shaped like a pen and is connected to a monitor. The tip of the light pen contains a light-sensitive element which detects the light from the screen enabling the computer to identify the location of the pen on the screen. Light pens have the advantage of ‘drawing’ directly onto the screen, but this becomes hard to use, and is also not accurate.

Optical Character Reader : It is a device which detects characters printed or written on a paper with OCR, a user can scan a page from a book. The Computer will recognize the characters in the page as letters and punctuation marks and stores. The Scanned document can be edited using a word processor.

Bar Code / QR Code Reader : A Bar code is a pattern printed in lines of different thickness. The Bar code reader scans the information on the bar codes transmits to the Computer for further processing. The system gives fast and error free entry of information into the computer.

QR (Quick response) Code : The QR code is the two dimension bar code which can be read by a camera and processed to interpert the image

Voice Input Systems : Microphone serves as a voice Input device. It captures the voice data and send it to the Computer. Using the microphone along with speech recognition software can offer a completely new approach to input information into the Computer.

Digital Camera : It captures images / videos directly in the digital form. It uses a CCD (Charge Coupled Device) electronic chip. When light falls on the chip through the lens, it converts light rays into digital format.

Touch Screen : A touch screen is a display device that allows the user to interact with a computer by using the finger. It can be quite useful as an alternative to a mouse or keyboard for navigating a Graphical User Interface (GUI). Touch screens are used on a wide variety of devices such as computers, laptops, monitors, smart phones, tablets, cash registers and information kiosks. Some touch screens use a grid of infrared beams to sense the presence of a finger instead of utilizing touch – sensitive input.

Keyer : A Keyer is a device for signaling by hand, by way of pressing one or more switches. Modem keyers have a large number of switches but not as many as a full size keyboard. Typically, this number is between 4 and 50.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top