Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Forms of Government and Democracy

You can Download Samacheer Kalvi 9th Social Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Forms of Government and Democracy

Forms of Government and Democracy Textual Exercise

I. Choose the correct answer.

Question 1.
A system of government in which one person reigns supreme, usually a king or queen, is called ……..
(a) autocracy
(b) monarchy
(c) democracy
(d) republic
Answer:
(b) monarchy

Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Forms of Government and Democracy

Question 2.
A system of government by one person with absolute power.
(a) Aristocracy
(b) Theocracy
(c) Democracy
(d) Autocracy
Answer:
(d) Autocracy

Question 3.
When a country is governed by a few privileged, the form of government is called ……
(a) Aristocracy
(b) Parliamentary
(c) Democracy
(d) Republic
Answer:
(a) Aristocracy

Question 4.
Former Soviet Union is an example for ……
(a) aristocracy
(b) theocracy
(c) oligarchy
(d) republic
Answer:
(c) oligarchy

Question 5.
Select the odd one ……
(a) India
(b) USA
(c) France
(d) Vatican
Answer:
(d) Vatican

Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Forms of Government and Democracy

Question 6.
Abraham Lincoln was the President of the
(a) USA
(b) UK
(c) USSR
(d) India
Answer:
(a) USA

Question 7.
Kudavolai system was followed by ……….
(a) Gheras
(b) Pandyas
(c) Cholas
(d) Kalabhras
Answer:
(c) Cholas

Question 8.
Direct Democracy in olden times existed ………
(a) In the republics of ancient India
(b) Among the USA
(c) In the city-state of ancient Athens
(d) Among the UK
Answer:
(c) In the city-state of ancient Athens

Question 9.
In which country has democracy originated? .
(a) India
(b) Switzerland
(c) USA
(d) Athens
Answer:
(d) Athens

Question 10.
From which language was the term “Democracy” derived?
(a) Greek
(b) Latin
(c) Persian
(d) Arabic
Answer:
(a) Greek

Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Forms of Government and Democracy

Question 11.
In democracy the final authority rests with ………
(a) The Parliament
(b) The People
(c) The council of Ministers
(d) The President
Answer:
(b) The People

Question 12.
Which one of the country has Presidential form of government?
(a) India
(b) Britain
(c) Canada
(d) USA
Answer:
(d) USA

Question 13.
The largest democratic country in the world is ……..
(a) Canada
(b) India
(c) USA
(d) China
Answer:
(b) India

Question 14.
Assertion (A): Direct democracy is practised in Switzerland.
Reason (R): People directly participates in decision making.
(a) Both (A) and (R) are true and (R) explains (A)
(b) Both (A) and (R) are true and (R) does not explain (A)
(c) (A) is correct and (R) is false
(d) (A) is false and (R) is true
Answer:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) explains (A)

Question 15.
Assertion (A): India has parliamentary form of democracy.
Reason (R): Indian parliament comprises two houses.
(a) Both (A) and (R) are true and (R) explains (A)
(b) Both (A) and (R) are true and (R) does not explain (A)
(c) (A) is correct and (R) is false
(d) (A) is false and (R) is true
Answer:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) explains (A)

Question 16.
The meaning of Franchise is ………
(a) Right to elect
(b) Right to vote for the poor
(c) Right to vote
(d) Right to vote for the rich
Answer:
(c) Right to vote

Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Forms of Government and Democracy

Question 17.
The grant of universal franchise creates ………….
(a) Social equality
(b) Economic equality
(c) Political equality
(d) Legal equality
Answer:
(c) Political equality

Question 18.
Prime Minister of India is appointed by …….
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) Speaker
(d) President
Answer:
(d) President

Question 19.
The President of India can nominate ……….
(a) 12 members to Lok Sabha
(b) 2 members of Rajya Sabha
(c) 12 members to Rajya Sabha
(d) 14 members of Rajya Sabha
Answer:
(c) 12 members to Rajya Sabha

Question 20.
The First general elections after independence in India were held in …………
(a) 1948
(b) 1952
(c) 1957
(d) 1947
Answer:
(b) 1952

II. Fill in the blanks.

1. The Constitution of India was finally adopted on ………
2. The two types of democracy are …….. and ……….
3. An example for direct democracy is ………
4. India has a …….. form of democracy.
5. …….. was the first Prime Minister of independent India.
6. The first general elections were held in British India in the year …….
7. The Parliament House in India was designed by …… and ……….
Answers:
1. 26th November 1949
2. Direct and Indirect
3. Switzerland
4. Parliamentary
5. Jawaharlal Nehru
6. 1920
7. Edwin Lutyens and Herbert Baker

III. Match the following.

Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Forms of Government and Democracy 1
Answers:
1. (d)
2. (a)
3. (b)
4. (c)

IV. Give short answers.

Question 1.
Give Abraham Lincoln’s definition for democracy.
Answer:
Abraham Lincoln defines democracy as a government of the people, by the people and for the people.

Question 2.
Mention the forms of democracy.
Answer:
Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Forms of Government and Democracy 80

Question 3.
Distinguish between direct and indirect democracy.
Answer:

Direct democracy Indirect democracy
When the people themselves directly express their will on public affairs, the type of government is called pure or direct democracy.
e.g., Ancient Greek city-states, Switzerland
When the people express their will on public affairs, through their elected representatives, the type of government is called indirect or representative democracy.
e.g., The prevailing system of democracy in India, USA and UK

V. Answer in detail.

Question 1.
What are the challenges to democracy? Explain.
Answer:
Democracy is the dominant form of government in the contemporary world. It has not faced a serious challenge or a rival so far. In the last hundred years, there has been an expansion of democracy all over the world. The various aspects of democracy and its challenges are:

  1. Illiteracy
  2. Poverty
  3. Gender discrimination
  4. Regionalism
  5. Casteism, communalism and religious fundamentalism
  6. Corruption
  7. Criminalisation of politics.
  8. Political violence

Question 2.
Explain the conditions necessary for the success of democracy in India.
Answer:

  1. Empowerment of the poor and illiterates to enjoy the goodness of democracy.
  2. Willingness among the elected people not to misuse their powerful position and public wealth.
  3. Eradication of social evils and dangers from which democracy suffers.
  4. An impartial and efficient press to form public opinion.
  5. Presence of strong public opinion.
  6. Feeling of tolerance and communal harmony among the people.
  7. Awareness among the people of the fundamental rights that they are entitled to enjoy.
  8. Conscious check and vigilance on the working of the elected representatives.
  9. Powerful and responsible opposition.

Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Forms of Government and Democracy

Question 3.
What is your opinion about democracy in India?
Answer:
India has a parliamentary form of democracy. The Indian Parliament comprises the elected representatives of people and makes the laws for the Country. The participation of people in the decision making and the consent of citizens are the two important elements of the parliamentary form of government in India.

India is the largest democratic country in the world. Democracy in India works on five basic principles. These are sovereign, socialist, secular, democratic, republic.

Every person who is a citizen of India and who is not less than 18 years of age can exercise their right to vote in India, based on universal adult suffrage. There is no discrimination based on a person’s caste, creed, religion, region, gender and education when it comes to providing the right to vote.

VI. Project and Activity.

Question 1.
Discuss in the class what is universal adult franchise? Why is it important?
Answer:

  1. The teacher arranges a discussion session.
  2. The students will be divided into two groups to discuss on the above content.

Universal Adult Franchise: The Article 326 of the Indian Constitution grants universal adult suffrage, according to which every adult citizen is entitled to cast his/her vote in all state elections unless that citizen is convicted of certain criminal offences (or) deemed unsound of mind.

Why is it important?

  1. It has nothing to do with economic growth, or staying ahead, of the competition. Under this system a government is elected that is accountable to the people it governs.
  2. Because every vote counts, issues in a society receive their appropriate weight in terms of importance and urgency. ,

Question 2.
“Democracy is the power of majority which respects minority.” Discuss.
Answer:

  1. Democracy requires, minority rights equally as it does majority rule.
  2. Indeed, as democracy is understood today the minority’s rights must be protected no matter how alienated a minority is from the majority society. Otherwise the minority rights lose their meaning.

Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Forms of Government and Democracy

Question 3.
Conduct a mock election in your class.
Answer:
Election activities in the class room

  1. Campaigning
  2. Voting Booth
  3. Voter Registration form
  4. Campaign posters
  5. Cast your Ballot
  6. Reward your voters
  7. Tally up the votes
  8. Graph the votes.
  • Before beginning, think of issues, students enjoy voting on, make up copies of a short voter registration form for each student.
  • Have a ballot box.
  • After the election issue is chosen you will need to make up a ballot for each student.

Question 4.
A group discussion on the merits and demerits of democracy of India in the classroom.
Answer:
Merits and Demerits of Democracy:
Merits

  1. Responsible and accountable government.
  2. Equality and fraternity.
  3. Sense of responsibility among common people.
  4. Local self-government.
  5. Development and prosperity for all.
  6. Popular sovereignty.
  7. Sense of cooperation and fraternal feeling

Demerits

  1. Indirect or representative nature of democracy.
  2. Lack of interest in democratic process and hence lower turnout in elections.
  3. Instability in governance due to fractured mandate.
  4. Delay in decision – making process.

VII. HOTS

Question 1.
Will you have the right to equality under dictatorship? What would be the attitude regarding public opinion in such a country?
Answer:
No; well, a dictatorship is when a country is run by a minority of people and the citizens of that country don’t have a choice of who runs it. If one person has to make all the decisions for a country, they might use their power badly because they have too much responsibility.

Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Forms of Government and Democracy

Question 2.
How does democracy lead to a peaceful and a harmonious life among the citizens? Explain.
Answer:
Democracy safeguards the fundamental rights which are defined as basic human freedoms which every Indian citizen has the right to enjoy for a proper and harmonious development of personality.

The students can refer and download from the Internet.

VIII. Life Skills

Select a group of countries, Research each country and tell what type of government it has: Aristoracy, Monarchy, Autocracy, Oligarchy, Theocracy, Democracy, Republic. Then, provide characteristics of this country that helped you determine the type of government.

Country name Type of Government Characterstics of the country’s government

The teacher can assign this as a Project & Group Activity for the students.

Forms of Government and Democracy Additional Questions

I. Choose the correct answer.

Question 1.
A system of government by one person with absolute power is ……
(a) Autocracy
(b) Aristocracy
(c) Monarchy
(d) Oligarchy
Answer:
(a) Autocracy

Question 2.
Democracy as a government of the people, by the people and for the people defined by ……..
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Abraham Lincoln
(d) Herbert Baker
Answer:
(c) Abraham Lincoln

Question 3.
Democracy began ………. years ago.
(a) 2000
(b) 2500
(c) 3000
(d) 3200
Answer:
(b) 2500

Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Forms of Government and Democracy

Question 4.
Kudavolai system was a very notable and unique feature of the village administration of …….
(a) Cheras
(b) Cholas
(c) Pandyas
(d) Pallavas
Answer:
(b) Cholas

Question 5.
This is the dominant form of government in the contemporary world.
(a) Oligarchy
(b) Monarchy
(c) Theocracy
(d) Democracy
Answer:
(d) Democracy

Question 6.
Assertion (A): The term ‘democracy’ is derived from two Greek words demos meaning people and cratia meaning power.
Reason (R): Literally democracy means “the power of the people”.
(a) Both (A) and (R) are true and (R) explains (A)
(b) Both (A) and (R) are true (A) explains (R)
(c) (A) is correct and (R) is false
(d) (A) is false and (R) is true
Answer:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) explains (A)

Question 7.
Assertion (A): India has a parliamentary form of democracy.
Reason (R): The Indian Parliament comprises the elected representatives of people.
(a) Both (A) and (R) are true and (R) explains (A)
(b) Both (A) and (R) are true (A) explains (R)
(c) (A) is correct and (R) is false
(d) (A) is false and (R) is true
Answer:
(a) Both (A) and (R) are true and (R) explains (A)

Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Forms of Government and Democracy

Question 8.
Indian citizen above years of age can exercise the right to vote in India.
(a) 16
(b) 17
(c) 18
(d) 19
Answer:
(c) 18

II. Fill in the blanks.

1. The modern world prefers ……….
2. The democratic institutions existed in India as early as the …….. period.
3. An example for Indirect Democracy is ……….
4. India has a …….. government with elected representatives at the federal, state and local
levels.
5. The two houses of our Parliament are ………. and ………
6. A group of people living in the same place of having particular characteristics in common is ………
Answers:
1. Democracy
2. Vedic
3. India
4. Democracy Quasi Federal
5. Lok Sabha and Rajya Sabha
6. Community

III. Match the following.

Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Forms of Government and Democracy 60
Answers:
1. (d)
2. (e)
3. (a)
4. (b)
5. (c)

IV. Give short answers.

Question 1.
What do you mean by “Republic”?
Answer:
A state in which supreme power is held by the people and their elected representatives and which has an elected (or) nominated President rather than a Monarch. e.g., India, Australia.

Question 2.
What is Democracy?
Answer:

  1. Democracy is a form of government that allows people to choose their rulers.
  2. Only leaders elected by people should rule the country.
  3. People have freedom to express views, freedom to organise and freedom to protest.

Question 3.
Mention the salient features of Democracy.
Answer:

  1. Elected representatives of people and final decision-making power to the representatives.
  2. Free and fair elections.
  3. Universal adult franchise with each vote having equal value.
  4. Fundamental rights and protection of individual freedom.

V. Answer in detail.

Question 1.
Though democracy in India has been appreciated worldwide for its working there is still a lot of scope for improvement – Discuss.
Answer:
Though democracy in India has been appreciated worldwide for its working, there is still a lot of scope for improvement. The above-mentioned steps must be taken to ensure smooth functioning of democracy in the country.

Indian democracy can be successful and vibrant only when its citizens imbibe and reflect in their behavior the basic democratic values like equality, freedom, social justice, accountability and respect for all. Their mindset, thinking and behavior are expected to be in tune with the essential conditions of democracy. They have to appreciate the opportunities for their desired roles like participation, making the system accountable, fulfilling obligations, and playing proactive roles to actualize the goals of democracy.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top