Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 17 Animal Kingdom

You can Download Samacheer Kalvi 9th Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 17 Animal Kingdom

Samacheer Kalvi 9th Science Animal Kingdom Textbook Exercises

I. Choose the correct answer.

Question 1.
Find the group having only marine members.
(a) Mollusca
(b) Coelenterata
(c) Echinodermata
(d) Porifera
Answer:
(c) Echinodermata

Question 2.
Mesoglea is present in …………………
(a) Porifera
(b) Coelenterata
(c) Annelida
(d) Arthropoda
Answer:
(b) Coelenterata

Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 17 Animal Kingdom

Question 3.
Which one of the following pairs is not a poikilothermic animal?
(a) Fishes and Amphibians
(b) Amphibians and Aves
(c) Ayes and Mammals
(d) Reptiles and mammals
Answer:
(a) Fishes and Amphibians

Question 4.
Identify the animal having a four-chambered heart ………………..
(a) Lizard
(b) Snake
(c) Crocodile
(d) Calotes
Answer:
(c) Crocodile

Question 5.
The animal without skull is …………………….
(a) Acrania
(b) Acephalia
(c) Apteria
(d) Acoelomate
Answer:
(a) Acrania

Question 6.
Hermaphrodite organisms are …………………….
(a) Hydra, Tapeworm, Earthworm, Amphioxus
(b) Hydra, Tapeworm, Earthworm, Ascidian
(c) Hydra, Tapeworm, Earthworm, Balanoglossus
(d) Hydra, Tapeworm, Ascaris, Earthworm
Answer:
(d) Hydra, Tape worm, Ascaris, Earthworm

Question 7.
Poikilothermic organisms are ……………………….
(a) Fish, Frog, Lizard, Man
(b) Fish, Frog, Lizard, Cow
(c) Fish, Frog, Lizard, Snake
(d) Fish, Frog, Lizard, Crow
Answer:
(c) Fish, Frog, Lizard, Snake

Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 17 Animal Kingdom

Question 8.
Air sacs and pneumatic bones are seen in ……………………….
(a) fish
(b) frog
(c) bird
(d) bat
Answer:
(c) bird

Question 9.
An excretory organ of tapeworm is ………………………
(a) Flame cells
(b) Nephridia
(c) Body surface
(d) Solenocytes
Answer:
(a) Flame cells

Question 10.
Water vascular system is found in ……………………….
(a) hydra
(b) earthworm
(c) starfish
(d) Ascaris
Answer:
(c) starfish

II. Fill in the blanks.

  1. The skeletal framework of Porifera is ……………………….
  2. Ctenidia are respiratory organs in ……………………
  3. Skates are ……………… fishes.
  4. The larvae of an amphibian is …………………..
  5. …………….. are jawless vertebrates.
  6. ………………… is the unique characteristic feature of mammal.
  7. Spiny anteater is an example for ………………  mammal.

Answer:

  1. spicules
  2. Octopus
  3. Cartilaginous
  4. tadpole
  5. Cyclostomes
  6. Placenta
  7. egg-laying

III. State whether true or false. If false write the correct statement.

  1. Canal system is seen in coelenterates – False
    Correct statement: Canal system is seen in Porifera.
  2. Hermaphrodite animals have both male and female sex organs – True
  3. Trachea are the respiratory organ of Annelida – False
    Correct Statement: Trachea are the respiratory organ of Arthropoda.
  4. Bipinnaria is the larva of Mollusca – False
    Correct statement: Bipinnaria is the larva of Echinodermata
  5. Balanoglossus is a ciliary feeder – True
  6. Fishes have two chambered heart – True
  7. Skin of reptilians are smooth and moist – False
    Correct statement: Their body is covered with homy epidermal scales.
  8. Wings of birds are the modified forelimbs – True
  9. Female mammals have mammary glands True.

IV. Match the following.

Phylum Examples
1. Coelenterata (a) Snail
2. Platyhelminthes (b) selfish
3. Echinodermata (c) Tapeworm
4. Mollusca (d) Hydra

Answer:

  1. (d) Hydra
  2. (c) Tapeworm
  3. (b) selfish
  4. (a) Snail

V. Answers in brief.

Question 1.
Define taxonomy.
Answer:
The theoretical study of classification which includes its basic principles, procedures and rules.

Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 17 Animal Kingdom

Question 2.
What is a nematocyst?
The stinging cells present at tentacles of aquatic animals like jelly fish, hydra, etc in phylum coelenterata is called nematocyst (cnidoblast)

Question 3.
Why coelenterates are called diploblastic animals?
Answer:
The animals in phylum coelenterates have two layers the outer ectoderm and the inner endoderm in the body wall. So they are called diploblastic animals.

Question 4.
List the respiratory organs of amphibians.
Answer:
The respiratory organs of amphibians are gills, lungs, skin and pharyngeal region.

Question 5.
How does locomotion take place in starfish?
Answer:
Locomotion is affected by tube feet.

Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 17 Animal Kingdom

Question 6.
Are Jelly fish and star fish similar to fishes? Give reasons.
Answer:
No. Jelly fish and starfish are not similar to fishes because jelly fish belongs to Cnidarians. Star fish belongs to Echinodermata. Fishes belongs to class Pisces.

Question 7.
Why are frogs said to be amphibians?
Answer:
The frogs have dual adaptation in land and aquatic environments. So they are called amphibians.

VI. Short answer questions.

Question 1.
Give an account on phylum Annelida.
Answer:

  1. The animals in phylum annelida are segmented worms.
  2. Example: Earth worms, Leeches and a group of marine worms.
  3. Segmented body shows metamerism which means the property of having repeated homologous organs in each segment.
  4. The animals possess body cavity called coelom.
  5. Some organisms show movable bristles called setae.
  6. They have no legs and no hard skeleton.
  7. The body is covered by moist outer cuticle.
  8. A thick multi-layered structure, outside the epidermis provides protection.
  9. They have a central nervous system with a brain.
  10. Metabolic wastes are removed by Nephridia.

Question 2.
Differentiate between flatworms and roundworms.
Answer:

Flatworms Roundworms
The flatworms come under phylum Platyhelminthes. The roundworms come under phylum Nematoda
Flatworms have a dorsoventrally flattened body. Roundworms have cylindrical body with tapering at one end.
Flatworms do not have cuticle. Roundworms have an outer covering called cuticle.
Flatworms are parasitic in nature. Roundworms live either on water or in soil.

Question 3.
Outline the flow charts of Phylum Chordata.
Answer:
Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 17 Animal Kingdom 1

Question 4.
List five characteristic features of fishes.
Answer:

  1. Fishes are poikilothermic, whose internal temperature varies, considerably.
  2. The body has a covering of scales.
  3. Body muscles are arranged into segments called myotomes.
  4. The body is differentiated into head, trunk and tail.
  5. Respiration is done by 5 to7 pairs of gills, which are covered by an operculum or sometimes maybe naked.

Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 17 Animal Kingdom

Question 5.
Comment on the aquatic and terrestrial habits of amphibians.
Answer:

  1. The transition from aquatic to terrestrial living is clearly indicated in Amphibian.
  2. They are the first vertebrates to live on land.
  3. Amphibians have dual adaptation to living in aquatic and land environments.
  4. The double life is called amphibious.
  5. In frogs, the hind limbs have webbed feet.
  6. The skin is moist and glandular usually without scale.
  7. Respiration is by gills, lungs, skin and pharyngeal region.
  8. The heart has three chambers, with two auricles and a single ventricle.
  9. Fertilization is external.
  10. The larva is a tadpole, which is metamorphoses into an adult.

Question 6.
How are the limbs of the birds adapted for avian life?
Answer:

  1. Birds have spindle-shaped body.
  2. The forelimbs are modified as wings for aerial locomotion.
  3. The air sacs present in the birds, make the bird lightweight.
  4. The body is covered with feathers.

VII. Long answer questions.

Question 1.
Describe the characteristic features of different Prochordates.
Answer:
Prochordates are the forerunners of Vertebrates. They do not have a cranium or skull. So they are called Acrania. The classification is based on the nature of the notochord. The following are the three subphyla of prochordata.
(a) Hemichordates:
Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 17 Animal Kingdom 2
Eg- Balanoglossus.
The organism lack notochord and are without backbones. They are tuberculous forms. The body is soft, vermiform, unsegmented, bilaterally symmetrical and triploblastic. The notochord is persistent as the stomochord in the anterior region.

(b) Cephalochordates:
Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 17 Animal Kingdom 3
Eg- Amphioxus
The notochord extends forward beyond the brain. Small fish like marine chordates with i unpaired dorsal fins.

(c) Urochordates:
Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 17 Animal Kingdom 4
Eg- Ascidians
The notochord is confined to the tail region of the larva. In adults, they degenerate and are in sessile forms. The body is enveloped by a tunic or test.

Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 17 Animal Kingdom

Question 2.
Give an account on phylum Arthropoda.

  1. Arthropoda is the largest phylum.
  2. The organisms have jointed legs.
  3. The body is segmented into head, thorax and abdomen.
  4. The exoskeleton is made up of chitin.
  5. The coelomic cavity is filled with haemolymph (blood).
  6. They do not have defined blood vessels. This is called open circulatory system.
  7. The insects shed the exoskeleton and this process is called moulting.
  8. Small Arthropods absorb oxygen through the body and larger aquatic species breathe through book gills.
  9. Land Arthropods breathe through a system of tiny body tubes called tracheae.
  10. Excretion occurs through malphigian tubules and through green glands in crabs and prawns. .
  11. Insects, spiders, crabs, shrimps, butterflies, millipedes, centipedes, and scorpions are some arthropods.

Samacheer Kalvi 9th Science Animal Kingdom Additional Questions

I. Fill in the blanks.

  1. In binomial classification of animal and plant, the first name is ………… and the second is ……………..
  2. The bacteria cells have no …………….
  3. The two major category of life are …………. and ……………
  4. ……….. refers to a fluid filled cavity inside the body.
  5. Kingdom animals is classified into two sub kingdom namely ………….. and ……………
  6. In phylum Porifera, the organisms have many pores in their body called ………….. and for circulation of water.
  7. In Phylum Coelenterate, the organisms exist in two different body namely a ………….. and a ……………..
  8. The most common larva in phylum Mollusca is ……………….
  9. The most common larva in phylum Echinodermata is ……………….
  10. Dairy farming is referred to as ……………….

Answer:

  1. Genus, Species
  2. Nucleus
  3. Prokaryotes, Eukaryotes
  4. Coelom
  5. Invertebrata, Vertebrata
  6. Ostia, Osculum
  7. Polyp, Medusa
  8. Trochophore
  9. Bipinnaria Larva
  10. White Revolution

II. Write true or false for the following statement and write the correct statement for the false statements.

  1. Amoebic dysentery is caused by plasmodium – False.
    Correct Statement: Amoebic dysentery is caused by protozoa entamoeba histolytica.
  2. The first systematic approach to the classification of living organisms was done by Carl Linnaeus – True
  3. Sponges do not have any true tissues – True
  4. In phylum Arthropoda, the organisms have jointed legs – True
  5. In phylum Mollusca, the body of organisms is divided into head, thorax and abdomen – False.
    Correct Statement: In phylum Mollusca the body of organisms is divided into head, muscular foot and the visceral mass.

III. Write any three common characteristic features of the following phyla of invertebrates and classes of vertebrates.

  1. Protozoa :
    • Single-celled eukaryotes.
    • Locomotion is done by pseudopodia.
    • The nutrition is either autotrophic or heterotrophic.
  2. Platyhelminthes:
    • This Phylum includes flatworms.
    • Excretion and osmoregulation occur through flame cells.
    • These worms are hermaphrodites having both male and female reproductive organs in a single individual.
  3. Mollusca:
    • Soft-bodied animals without segmentation.
    • The body is covered by a mantle and a shell.
    • Respiration is carried through gills or lungs or both.
  4. Class Reptilia:
    • The body is covered by an exoskeleton of homy epidermal scales.
    • The respiration is by lungs.
    • The heart is three-chambered, except crocodile, which has four chambers.-
  5. Class Mammalia:
    • They have epidermal hairs, sweat, sebaceous and scent glands.
    • The mammary glands are the modified integumentary glands.
    • The external ear or pinna is present in most of the mammals.

IV. Write the binomial name for the following common names of animals.

S. No. Common Name Binomial Name
1. Amoeba Amoeba proteus
2. Cockroach Periplaneta americana
3. Roundworm Ascaris lumbricoides
4. Frog Rana hexadactyla
5. Crow Corvus splendens
6. Dog Canis familiaris
7. Cat Felis felis
8. Man Homo sapiens

V. Write the names of any two organisms for the following each phylum and the classes.

S. No. Phylum Classes Two Organisms
1 Protozoa Amoeba, Euglena
2 Porifera Spongilla, Sea sponge
3 Coelenterata Jellyfish, Hydra
4 Platyhelminthes Liver fluke, Tapeworm
5 Nematoda Ascaris lumbricoides, wuchereria boncrofti
6 Annelida Earthworm, Leech.
7 Arthropoda Cockroach, Centipede
8 Mollusca Octopus, Snail
9 Echinodermata Starfish, Sea urchin
10 Pisces Fishes, Sharks
11 Amphibia Frogs, Toads
12 Reptilia Lizard, Crocodile
13 Aves Dove, Duck
14 Mammalia Elephant, Goat

VI. Write the number of chambers of heart in the following classes of vertebrates.

S. No. Classes of Vertebrates Number of Chambers
1 Class Pisces Two chambers
2 Class Amphibia Three chambers
3 Class Reptilia Three chambers, except crocodile (4 chambers)
4 Class Aves Four chambers
5 Class Mammalia Four chambers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top