Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.5

Students can Download Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.5 Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 8th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.5

Miscellaneous Practice Problems

Question 1.
Subtract: -2(xy)2 (y3 + 7x2y + 5) from 5y2 (x2y3 – 2x4y + 10x2)
Solution:
5y2 (x2y3 – 2x4y + 10x2) – [(-2)(xy)2 (y3 + 7x2y + 5)]
= [5y2 (x2y3) – 5y2 (2x4y) + 5y2 (10x2)] – [(-2)x2y2 (y3 + 7x2y + 5)]
= (5y55x2 – 10x4y3 + 50x2y2)
= 5x2y5 – 10x4y3 + 50x2y2 – [(-2x2y5) – 14x4y3 – 10x2y2]
= 5x2y5 – 10x4y3 + 50x2)y2 + 2x2 y5 + 14x4)y3 + 10x2)y2
= (5 + 2)x2y5 + (-10 + 14)x4y3 + (+50 + 10)x2y2
= 7x2y5 + 4x4y3 + 60x2y2

Question 2.
Multiply (4x2 + 9) and (3x – 2).
Solution:
(4x2 + 9) (3x – 2) = 4x2(3x – 2) + 9(3x – 2)
= (4x2)(3x) – (4x2)(2) + 9(3x) – 9(2) = (4 × 3 × x × x2) – (4 × 2 × x2) + (9 × 3 × x) – 18
= 12x3 – 8x2 + 27x – 18 (4x3 + 9) (3x – 2) = 12x3 – 8x2 + 27x – 18

SamacheerKalvi.Guru

Question 3.
Find the simple interest on Rs. 5a2b2 for 4ab years at 7b% per annum.
Solution:
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.5 1

Question 4.
The cost of a note book is Rs. 10ab. If Babu has Rs. (5a2b + 20ab2 + 40ab). Then how many note hooks can he buy?
Solution:
For ₹ 10 ab the number of note books can buy = 1.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.5 65
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.5 66

SamacheerKalvi.Guru

Question 5.
Factorise : (7y2 – 19y – 6)
Solution:
7y2 – 19y – 6 is of the form ax2 + bx + c where a = 7; b = -19; c = – 6
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.5 67
The product a × c = 7 × -6 = -42
sum b = – 19
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.5 80
The middle term – 19y can be written as – 21y + 2y
7y2 – 19y – 6 = 7y2 – 21y + 2y – 6
= 7y(y – 3) + 2(y – 3) = (y – 3)(7y + 2)
7y2 – 19y – 6 = (y – 3)(7y + 2)

Challenging Problems

Question 6.
A contractor uses the expression 4x2 + 11x + 6 to determine the amount of wire to order when wiring a house. If the expression comes from multiplying the number of rooms times the number of outlets and he knows the number of rooms to be (x + 2), find the number of outlets in terms of ‘x’ [Hint: factorise 4x2 + 11x + 6]
Solution:
Given Number of rooms = x + 2
Number of rooms × Number of outlets = amount of wire.
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.5 81
Now factorising 4x2 + 11x + 6 which is of the form ax2 + bx + c with a = 4 b = 11 c = 6.
The product a × c = 4 × 6 = 24
sum b = 11
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.5 85
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.5 86
The middle term 11x can be written as 8x + 3x
∴ 4x2 + 11x + 6 = 4x2 + 8x + 3x + 6 = 4x (x + 2) + 3 (x + 2)
4x2 + 11x + 6 = (x + 2) (4x + 3)
Now from (1) the number of outlets
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.5 96
∴ Number of outlets = 4x + 3

SamacheerKalvi.Guru

Question 7.
A mason uses the expression x2 + 6x + 8 to represent the area of the floor of a room. If the decides that the length of the room will be represented by (x + 4), what will the width of the room be in terms of x ?
Solution:
Given length of the room = x + 4
Area of the room = x2 + 6x + 8
Length × breadth = x2 + 6x + 8
Samacheer Kalvi 8th Maths Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.5 88

SamacheerKalvi.Guru

Question 8.
Find the missing term: y2 + (-) x + 56 = (y + 7)(y + -)
Solution:
We have (x + a) (x + b) = x2 + (a + b)x + ab
56 = 7 × 8 .
∴ y2 + (7 + 8)x + 56 = (y + 7)(y + 8)

Question 9.
Factorise: 16p4 – 1
Solution:
16p4 – 1 = 24p4 – 1 = (22)2(p2)2 – 12
Comparing with a2 – b2 = (a + b)(a – b) where a = 22p2 and b = 1
∴ (22p2)2 – 12 = (22p2 + 1) (22p2 – 1) = (4p2 + 1) (4p2 – 1)
∴ 16p4 – 1 = (4p2 + 1)(4p2 – 1)(4p2 + 1)(22p2 – 12)
= (4p2 + 1) [(2p)2– 12] = (4p2 + 1) (2p + 1)(2p – 1)
[∵ using a2 – b2 = (a + b) (a – b)]
∴ 16p4 – 1 = (4psup>2 + 1)(2p + 1)(2p – 1)

SamacheerKalvi.Guru

Question 10.
Factorise : x6 – 64y3
Solution:
x6 – 64y3 = (x2)3 – 43y3 = (x2)3 – (4y)3
This is of the form a3 – b3 with a = x2, b = 4y
a3 – b3 = (a – b)(a2 + ab + b2)
(x2)3 – (4y)3 = (x2 – 4y) [(x2)2 + (x2)(4y) + (4y)2]
= (x2 – 4y) [x4 + 4x2y + 16y2]
∴ x6 – 64y3 = (x2 – 4y) [x4 + 4x2y + 16y2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!