Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Students can Download Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.3 Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 7th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Question 1.
Fill in the blanks.
(i) An expressions equated to another expression is called _______.
(ii) If a = 5, the value of 2a + 5 is _______.
(iii) The sum of twice and four times of the variable x is ______.
Solution:
(i) an equation
(ii) 15
(iii) 6x

Question 2:
Say True or False
(i) Every algebraic expression is an equation.
(ii) The expression 7x + 1 cannot be reduced without knowing the value of x.
(iii) To add two like terms, its coefficients can be added.
Solution:
(i) False
(ii) True
(iii) True

Question 3.
Solve (i) x + 5 = 8
(ii) p – 3 = 1
(iii) 2x = 30
(iv) \(\frac{m}{6}\) = 5
(v) 7x + 10 = 80
Solution:
(i) Given x + 5 = 8 ; Subtracting 5 on both the sides
x + 5 – 5 = 8 – 5
x = 3

(ii) Given p – 3 = 7 ; Adding 3 on both the sides,
p – 3 + 3 = 7 + 3
p = 10

(iii) Given 2x = 30 ; Dividing both the sides by 2,
\(\frac{2 x}{2}=\frac{30}{2}\)
x = 15

(iv) Given \(\frac{m}{6}\) = 5 ; Multiplying both the sides by 6,
\(\frac{m}{6}\) × 6 = 5 × 6
m = 30

(v) Given 7x + 10 = 80 ; Subtracting 10 from both the sides,
7x + 10 – 10 = 80 – 10
7x = 70
Dividing both sides by 7,
\(\frac{7 x}{7}=\frac{70}{7}\)
x = 10

Question 4.
What should be added to 3x + 6y to get 5x + 8y?
Solution:
To get the expression we should subtract 3x + 6y from 5x + 8y
5x + 8y – (3x + 6y) = 5x + 8y + (-3x – 6y)
= 5x + 8y – 3x – 6y = (5 – 3) x + (8 – 6) y
= 2x + 2y
So 2x + 2y should be added.

SamacheerKalvi.Guru

Question 5.
Nine added to thrice a whole number gives 45. Find the number
Solution:
Let the whole number required be x.
Thrice the whole number = 3x
Nine added to it = 3x + 9
Given 3x + 9 = 45
3x + 9 – 9 = 45 – 9 [Subtracting 9 on both sides]
3x = 36
\(\frac{3 x}{3}=\frac{36}{3}\)
x = 12
∴ The required whole number is 12

Question 6.
Find the two consecutive odd numbers whose sum is 200
Solution:
Let the two consecutive odd numbers be x and x + 2
∴ Their sum = 200
x + (x + 2) = 200
x + x + 2 = 200
2x + 2 = 200
2x + 2 – 2 = 200 – 2 [∵ Subtracting 2 from both sides]
2x = 198
\(\frac{2 x}{2}=\frac{198}{2}\) [Dividing both sides by 2]
x = 99
The numbers will be 99 and 99 + 2.
∴ The numbers will be 99 and 101.

Question 7.
The taxi charges in a city comprise of a fixed charge of ₹ 100 for 5 kms and ₹ 16 per km for ever additional km. If the amount paid at the end of the trip was ₹ 740, find the distance traveled.
Solution:
Let the distance travelled by taxi be ‘x’ km
For the first 5 km the charge = ₹ 100
For additional kms the charge = ₹ 16(x – 5)
∴ For x kms the charge = 100 + 16(x – 5)
Amount paid = ₹ 740
∴ 100 + 16 (x – 5) = 740
100 + 16 (x – 5) – 100 = 740- 100
16 (x – 5) = 640
\(\frac{16(x-5)}{16}=\frac{640}{16}\)
x – 5 = 40
x – 5 + 5 = 45 + 5
x = 45
x = 45 km
∴ Total distance travelled = 45 km

Objective Type Questions

Question 8.
The generalization of the number pattern 3, 6, 9, 12, …………. is
(i) n
(ii) 2n
(iii) 3n
(iv) 4n
Solution:
(iii) 3n

Question 9.
The solution of 3x + 5 = x + 9 is t
(i) 2
(ii) 3
(iii) 5
(iv)4
Solution:
(i) 2
Hint: 3x + 5 = x + 9 ⇒ 3x – x = 9 – 5 ⇒ 2x = 4 ⇒ x = 2

SamacheerKalvi.Guru

Question 10.
The equation y + 1 = 0 is true only when y is
(i) 0
(ii) -1
(iii) 1
(iv) – 2
Solution:
(ii) -1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top