You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

## Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Ex 3.4

Question 1.

Fill in the blanks.

(i) If the cost of 3 pens is ₹ 18, then the cost of 5 pens is ____

(ii) If Karkuzhali earns ₹ 1800 in 15 days, then she earns ₹ 3000 in ___ days

Solution:

(i) ₹ 30

Hint: \(5 \times \frac{18}{3}\) = 5 × 6 = ₹ 30

(ii) 25 Days

Hint:

\(\frac{1800}{3000}=\frac{15}{x}\)

⇒ x = \(\frac{15 \times 3000}{1800}\) = 25 days

Question 2.

Say True or False.

(i) If the weight of 40 books is 8 kg, then the weight of 15 books is 3 kg.

(ii) A car travels 90 km in 3 hours with constant speed, It will travel 140 km in 5 hours at the same speed.

Solution:

(i) True

Hint: Weight of 1 book = \(\frac{8}{40}=\frac{1}{5} \mathrm{kg}\)

Flence Weight of 15 books = \(\frac{1}{5} \times 15=3 \mathrm{kg}\)

(ii) False

1 hour the car travels = \(\frac{90}{3}\) = 30 km

In 5 hours the car travels = 30 × 5 = 150 km

Question 3.

If a person reads 20 pages of a book in 2 hours, how many pages will he read in 8 hours at the same speed?

Solution:

Pages read in 2 hours = 20

Then pages read in 1 hour = \(\frac{20}{2}\) = 10 pages.

Pages will be read in 8 hours = 8 × 10 = 80 pages.

Number of pages will be read in 8 hrs = 80 pages

Question 4.

The cost of 15 chairs is Rs 7500. Find the number of such chairs that can be purchased for Rs 12000?

Solution:Cost of 15 chairs = ₹ 7500

Cost of 1 chair = \(\frac{7500}{15}\) = 500

For ₹ 500 number of chair purchases = 1

For ₹ 12,000 number of chair purchased = \(\frac{12000}{500}\) = 24

24 Chairs can be purchased for ₹ 12,000.

Question 5.

A car covers a distance of 125 km in 5 kg of LP Gas. How much distance will it cover in 3 kg of LP Gas?

Solution:

With 5kg LP Gas distance covered = 125 km

With 1 kg LP Gas distance covered = \(\frac{125}{5}\) = 25 km

With 3 kg LP Gas distance covered = 25 × 3 = 75 km.

75 km can be covered with 3 kg LP Gas.

Question 6.

Cholan walks 6 km in 1 hour at a constant speed. Find the distance covered by him in 20 minutes at the same speed.

Solution:

Distance covered in 1 hour i.e 60 minutes = 6 km

Distance covered in 1 minutes = \(\frac{6}{60}\) km

Distance covered in 20 minutes = \(\frac{6}{60}\) × 20 = 2 km

Cholan covers 2 km in 20 minutes.

Question 7.

The number of correct answers given by Kaarmugilan and Kavitha in a quiz competition is in the ratio 10 : 11. If they had scored a total of 84 points in the competition, then how many points did Kavitha get?

Solution:

Correct answers given by Kaarmugilan and Kavitha are in the ratio 10 : 11

Total of 84 points will be divided into 10 + 11 = 21 equal parts

Points scored by Kavitha = \(\frac{11}{21} \times 84\) = 44 points

Kavitha scored 44 points in the quiz.

Question 8.

Karmegam made 54 runs in 9 overs and Asif made 77 runs in 11 overs. Whose run rate is better? (run rate = ratio of runs to overs)

Solution:

Run rate = Ratio of runs to overs.

Run rate of Karmegam = \(\frac{54}{9}\) = 6

Run rate of Asif = \(\frac{77}{11}\) = 7

Asif’s runrate is better.

Question 9.

You purchase 6 apples for ₹ 90 and your Mend purchases 5 apples for ₹ 70. Whose purchase is better?

Solution:

In my purchase cost of 6 apples = ₹ 90

Cost of 1 apple = \(\frac{90}{6}\) = ₹ 15

In my friend’s purchase cost of 5 apples = ₹ 70

Cost of 1 apple = \(\frac{70}{5}\) = ₹ 14

My friend buys for a lower price.

My friend’s purchase is a better buy.

**Objective Type Questions**

Question 10.

If a Barbie doll costs Rs 90, then the cost of 3 such dolls is Rs …….

(a) 260

(b) 270

(c) 30

(d) 93

Solution:

(b) 270

Question 11.

If 8 oranges cost ₹ 56, then the cost of 5 oranges is ₹ _____

(a) 42

(b) 48

(c) 35

(d) 24

Solution:

(c) 35

Hint:

Cost of 1 Orange = \(\frac{56}{8}\) = ₹ 7

Cost of 5 Orange = 7 × 5 = ₹ 35

Question 12.

If a man walks 2 km in 15 minutes, then he will walk ………. km in 45 minutes.

(a) 10

(b) 8

(c) 6

(d) 12

Solution:

(c) 6