Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Students can download 12th Business Maths Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4 Questions and Answers, Samacheer Kalvi 12th Business Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Choose the correct answer.

Question 1.
A time series is a set of data recorded _______
(a) Periodically
(b) Weekly
(c) Successive points of time
(d) all the above
Answer:
(d) all the above

Question 2.
A time series consists of ________
(a) Five components
(b) Four components
(c) Three components
(d) Two components
Answer:
(b) Four components

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 3.
The components of a time series which is attached to short term fluctuation are _______
(a) Secular trend
(b) Seasonal variations
(c) Cyclic variation
(d) Irregular variation
Answer:
(d) Irregular variation

Question 4.
Factors responsible for seasonal variations are ______
(a) Weather
(b) Festivals
(c) Social customs
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 5.
The additive model of the time series with the components T, S, C and I is _______
(a) y = T + S + C × I
(b) y = T + S × C × I
(c) y = T + S + C + I
(d) y = T + S × C + I
Answer:
(c) y = T + S + C + I

Question 6.
Least square method of fitting a trend is _______
(a) Most exact
(b) Least exact
(c) Full of subjectivity
(d) Mathematically unsolved
Answer:
(a) Most exact

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 7.
The value of ‘b’ in the trend line y = a + bx is _________
(a) Always positive
(b) Always negative
(c) Either positive or negative
(d) Zero
Answer:
(c) Either positive or negative

Question 8.
The component of a time series attached to long term variation is trended as _______
(a) Cyclic variation
(b) Secular variations
(c) Irregular variation
(d) Seasonal variations
Answer:
(b) Secular variations

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 9.
The seasonal variation means the variations occurring within ________
(a) A number of years
(b) within a year
(c) within a month
(d) within a week
Answer:
(b) within a year

Question 10.
Another name of the consumer’s price index number is _______
(a) Whole-sale price index number
(b) Cost of living index
(c) Sensitive
(d) Composite
Answer:
(b) Cost of living index

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 11.
Cost of living at two different cities can be compared with the help of _______
(a) Consumer price index
(b) Value index
(c) Volume index
(d) Un-weighted index
Answer:
(a) Consumer price index

Question 12.
Laspeyre’s index = 110, Paasche’s index = 108, then Fisher’s Ideal index is equal to _______
(a) 110
(b) 108
(c) 100
(d) 109
Answer:
(d) 109
Hint:
Fisher’s Index = \(\sqrt{110 \times 108}\) = 109

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 13.
Most commonly used index number is _________
(a) Volume index number
(b) Value index number
(c) Price index number
(d) Simple index number
Answer:
(c) Price index number

Question 14.
Consumer price index are obtained by ________
(a) Paasche’s formula
(b) Fisher’s ideal formula
(c) Marshall Edgeworth formula
(d) Family budget method formula
Answer:
(d) Family budget method formula

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 15.
Which of the following Index number satisfy the time-reversal test?
(a) Laspeyre’s Index number
(b) Paasche’s Index number
(c) Fisher’s Index number
(d) All of them
Answer:
(c) Fisher’s Index number

Question 16.
While computing a weighted index, the current period quantities are used in the _______
(a) Laspeyre’s method
(b) Paasche’s method
(c) Marshall Edgeworth method
(d) Fisher’s ideal method
Answer:
(b) Paasche’s method

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 17.
The quantities that can be numerically measured can be plotted on a ________
(a) p – chart
(b) c – chart
(c) x bar chart
(d) np – chart
Answer:
(c) x bar chart

Question 18.
How many causes of variation will affect the quality of a product?
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1
Answer:
(c) 2

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 19.
Variations due to natural disorder is known as _______
(a) random cause
(b) non-random cause
(c) human cause
(d) all of them
Answer:
(a) random cause

Question 20.
The assignable causes can occur due to _______
(a) poor raw materials
(b) unskilled labour
(c) faulty machines
(d) all of them
Answer:
(d) all of them

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 21.
A typical control charts consists of ________
(a) CL, UCL
(b) CL, LCL
(c) CL, LCL, UCL
(d) UCL, LCL
Answer:
(c) CL, LCL, UCL

Question 22.
\(\bar{X}\) chart is a ______
(a) attribute control chart
(b) variable control chart
(c) neither Attribute nor variable control chart
(d) both Attribute and variable control chart
Answer:
(b) variable control chart

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 23.
R is calculated using ______
(a) \(x_{\max }-x_{\min }\)
(b) \(x_{\min }-x_{\max }\)
(c) \(\bar{x}_{\max }-\bar{x}_{\min }\)
(d) Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4 Q23
Answer:
(a) \(x_{\max }-x_{\min }\)

Question 24.
The upper control limit for \(\bar{X}\) chart is given by _______
(a) \(\overline{\mathrm{X}}+\mathrm{A}_{2} \overline{\mathrm{R}}\)
(b) Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4 Q24
(c) Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4 Q24.1
(d) Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4 Q24.2
Answer:
(c) Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4 Q24.1

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4

Question 25.
The LCL for R chart is given by ________
(a) \(\mathrm{D}_{2} \overline{\mathrm{R}}\)
(b) Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4 Q25
(c) Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 9 Applied Statistics Ex 9.4 Q25.1
(d) \(\mathbf{D}_{3} \overline{\mathbf{R}}\)
Answer:
(d) \(\mathbf{D}_{3} \overline{\mathbf{R}}\)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!