Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy

Students can Download Economics Chapter 11 Tamil Nadu Economy Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 11th Economics Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy

Samacheer Kalvi 11th Economics Tamil Nadu Economy Text Book Back Questions and Answers

Part – A
Multiple Choice Questions

Question 1.
In health index, Tamil Nadu is ahead of
(a) Kerala
(b) Punjab
(c) Gujarat
(d) all the above
Answer:
(c) Gujarat

Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy

Question 2.
In sex ratio, Tamil Nadu ranks
(a) first
(b) second
(c) third
(d) fourth
Answer:
(c) third

Question 3.
Tamil Nadu is rich in
(a) Forest resource
(b) human resource
(c) mineral resource
(d) all the above
Answer:
(b) human resource

Question 4.
The main source of irrigation in Tamil Nadu is
(a) river
(b) tank
(c) well
(d) canals
Answer:
(c) well

Question 5.
Knitted garment production is concentrated in
(a) Coimbatore
(b) Tiruppur
(c) Erode
(d) Karur
Answer:
(b) Tiruppur

Question 6.
Which of the following is wrongly matched?
(a) Gateway of Tamil Nadu – Thoothukudi
(b) Home textile city – Erode
(c) Steel city – Salem
(d) Pump city – Coimbatore
Answer:
(b) Home textile city – Erode

Question 7.
Which of the following cities does not have international airport?
(a) Madurai
(b) Tiruchirappalli
(c) Paramakudi
(d) Coimbatore
Answer:
(c) Paramakudi

Question 8.
TN tops in the production of the following crops except
(a) Banana
(b) Coconut
(c) plantation crops
(d) cardamom
Answer:
(d) cardamom

Question 9.
Largest area of land is used in the cultivation of
(a) Paddy
(b) sugarcane
(c) Groundnut
(d) Coconut
Answer:
(a) Paddy

Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy

Question 10.
In literacy rate, TN ranks
(a) second
(b) fourth
(c) sixth
(d) eighth
Answer:
(d) eighth

Question 11.
In investment proposals filed by MSMEs, TN ranks
(a) I
(b) II
(c) III
(d) IV
Answer:
(a) I

Question 12.
Which district in TN has the highest sex ratio?
(a) Nagapattinam
(b) Nilgiris
(c) Tiruchirapalli
(d) Thanjavur
Answer:
(b) Nilgiris

Question 13.
Which district has the lowest child sex ratio?
(a) Madurai
(b) Theni
(c) Ariyalur
(d) Cuddalore
Answer:
(c) Ariyalur

Question 14.
Which Union Territory has the highest sex ratio?
(a) Chandigarh
(b) Pondicherry
(c) Lakshadeep
(d) Andaman Nicobar
Answer:
(b) Pondicherry

Question 15.
The largest contribution to GSDP in Tamil Nadu comes from
(a) agriculture
(b) industry
(c) mining
(d) services
Answer:
(d) services

Question 16.
In human development index, TN is ranked
(a) Second
(b) fourth
(c) sixth
(d) third
Answer:
(d) third

Question 17.
SPIC is located in
(a) Chennai
(b) Madurai
(c) Tuticorin
(d) Pudukottai
Answer:
(c) Tuticorin

Question 18.
The TICEL park is
(a) Rubber Park
(b) Textile park
(c) Food park
(d) Bio
Answer:
(d) Bio

Question 19.
In India’s total cement production, Tamil Nadu ranks
(a) third
(b) fourth
(c) first
(d) second
Answer:
(a) third

Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy

Question 20.
The Headquarters of Southern Railway is at
(a) Tiruchirappalli
(b) Chennai
(c) Madurai
(d) Coimbatore
Answer:
(b) Chennai

Part – B
Answer the following questions in one or two sentences

Question 21.
State any two districts with favourable sex ratio. Indicate the ratios.
Answer:

  1. The Nilgiris (1041 females)
  2. Thanjavur (1031 females)

Question 22.
Define GSDP.
Answer:
The Gross State Domestic Product refers to the total money value of all the goods and services produced annually in the state.

Question 23.
Mention any four food crops which are favourable to Tamil Nadu.
Answer:

  1. Rice
  2. Maize
  3. Groundnut
  4. Oil seeds

Question 24.
What are major ports in Tamil Nadu?
Answer:
Major ports at Chennai, Ennore and Tuticorin Intermediate port in Nagapattinam.

Question 25.
What is heritage tourism?
Answer:
Heritage tourism is travelling to experience the places and activities that authentically represent the stories and people of the past.

Question 26.
What are the nuclear power plants in Tamil Nadu?
Answer:
The Kalpakkam Nuclear power plant and the Koodankulam Nuclear power plant.

Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy

Question 27.
Define Micro industry.
Answer:
The enterprises with a capital investment not exceeding 25 lakhs.

Part – C
Answer the following questions in one Paragraph

Question 28.
Write a note on mineral resources in Tamil Nadu.
Answer:
Mineral resources in Tamil Nadu:

  1. Tamil Nadu has a few mining projects based on Titanium, Lignite, Magnesite, Graphite, Limestone, Granite and Bauxite.
  2. The first one is the Neyveli Lignite Corporation that has led development of large industrial complex around Neyveli in Cuddalore district with Thermal Power Plants, Fertilizer and carbonisation plants.
  3. Magnesite mining is at Salem from which mining of Bauxite ores are carried out at Yercaud and this region is also rich in Iron ore at Kanjamalai.
  4. Molybdenum is found in Karadikuttam in Madurai district.

Question 29.
Explain GSDP in Tamil Nadu.
Answer:
GSDP in Tamil Nadu:

  1. GSDP refers to the total money value of all the goods and services produced annually in the state.
  2. According to Tamil Nadu’s directorate of Economics and Statistics, Tamil Nadu is the second largest economy in India with a GSDP of $207.8 billion in 2016 -17
  3. The GSDP of Tamil Nadu is equal to the GDP of Kuwait on nominal terms and GDP of UAE on PPP terms.
  4. Sectoral contribution of GSDP of Tamil Nadu
    • Tertiary sector – 63. 70%
    • Secondary sector – 28.5%
    • Primary sector – 7.76%

Question 30.
Describe development of textile industry in Tamil Nadu.
Answer:
Development of textile industry in Tamil Nadu:

  1. Tamil Nadu is the largest textile hub of India. Tamil Nadu is known as the “Yam Bowl” of the country.
  2. Tamil Nadu accounts for 41% of India’s cotton yam production.
  3. It produce direct employment to 35 million people.
  4. It contributes 4% of GDP and 35% of gross export earnings.
  5. The textile sector contributes to 14% of the manufacturing sector.

Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy

Question 31.
Compare productivity of any two food crops between Tamil Nadu and India.
Answer:

  1. Asia result of Government’s efforts Tamil Nadu tops in productivity, in food crops as well as non-food crops, among the states in India.
  2. Among Indian states Tamil Nadu ranks first in maize, Kambu, Groundnut, Oil seeds and Cotton.
  3. Second in rice and coconut.
  4. Third in Sugarcane, Sunflower and Jowar.

Question 32.
Explain the prospect for development of tourism.
Answer:
Prospect for development of tourism:

  1. Tamil Nadu has emerged as one of the leading tourist destinations for both domestic and foreign tourists.
  2. Tourism in Tamil Nadu is promoted by Tamil Nadu Tourism Development Corporation (TTDC), a Government of Tamil Nadu undertaking.
  3. The state currently ranks the highest among Indian states with about 25 crore arrivals.
  4. The annual growth rate of this industry stood at 16 percent.
  5. Approximately 28 lakh foreign and 11 crore domestic tourists visit the state.

Question 33.
What are the renewable sources of power in Tamil Nadu?
Answer:
Renewable sources of power in Tamil Nadu:

  1. Tamil Nadu is the fore front of all other Indian States in installed capacity.
  2. Muppandal wind farm is a renewable energy source, supplying the villagers with electricity for work.
  3. Wind farms were built in Nagercoil and Tuticorin apart from already existing ones around Coimbatore, Pollachi, Dharapuram and Udumalaipettai.
  4. Wind energy contributes 2% of the total power output of India.
  5. Tamil Nadu tops in solar power generation in India.
  6. There are about 20 hydro electric units in Tamil Nadu.

Question 34.
Describe the performance of Tamil Nadu economy in health.
Answer:
Performance of Tamil Nadu economy in health:

  1. Tamil Nadu has a three – tier health infrastructure comprising hospitals, primary health centres, health units, community health centres and sub-centres.
  2. Tamil Nadu has placed third in health index as per the NITIAAYOG report.
  3. The neo natal mortality rate is 14 which is lower than many other states.
  4. The under 5 mortality has dropped from 21 in 2014 to 20 in 2015.

Part – D
Answer the following questions in about a page

Question 35.
Describe the qualitative aspects of population.
Answer:

  1. Population : Tamil Nadu stands sixth in population with 7.21 crore.
  2. Density : Tamil Nadu ranks 12th in density with 555 people per sq.km.
  3. Urban population : Tamil Nadu is one of the most urbanized state with 48.4% of urban population.
  4. Sex ratio : Balanced sex ratio implies improvement in quality of life of female population. The sex ratio of Tamil Nadu is nearing balance with 995 which stands third next to Kerala and Puducherry.
  5. Infant mortality rate : According to NITI AAYOG, the IMR is 17 for Tamil Nadu which is just half of national average of 34 as on 2016.
  6. Maternal mortality rate : Tamil Nadu has a good record of controlling MMR, ranking third with 79 against national average of 159.
  7. Literacy :
    • The literacy rate of Tamil Nadu is higher than in many states.
    • Tamil Nadu has a highest Gross Enrollment Ratio in higher education.

Question 36
Explain the various sources of energy in Tamil Nadu.
Answer:
Tamil Nadu tops in power generation among the southern states. Tamil Nadu is in the forefront of all other Indian states in installed capacity.
Muppandal wind farm is a renewable energy source, Supplying the villagers with electricity for work.

1. Nuclear energy : The Kalpakkam and the Koddankulam Nuclear Power Plants are the major nuclear energy plants for the energy grid.

2. Thermal power: In Tamil Nadu the share of thermal power in total energy sources is very high and the thermal power plants are at Athippattu, Ennore, Mettur, Neyveli and Thoothukudi.

3. Hydel energy : There are about 20 hydro electric units in Tamil Nadu. The prominent units are Hundah, Mettur, Periyar, Maravakandy, Parson valley etc.

4. Solar energy : Tamil Nadu tops in solar power generation in India. Southern Tamil Nadu is considered as one of the most suitable regions the country for developing solar power projects.

5. Wind energy : Tamil Nadu has the highest installed wind energy capacity in India.
The state has very high quality of off shore wind energy potential off the Tirunelveli coast and Southern Thoothukudi and Rameswaram coast.

Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy

Question 37.
Explain the public transport system in Tamil Nadu.
Answer:
Tamil Nadu has a well established transportation system that connects all parts of the state. This is partly responsible for the investment in the state.

Road transport :

  • There are 28 national highways in the state, covering a total distance of 5,036 km.
  • The state has a total road length of 1,67,000 km.
  • It ranks second in India with a share of over 20% in total road projects.

Rail transport :

  • Tamil Nadu has a well – developed rail network as part of Southern Railway, Head quartered at Chennai.
  • Tamil Nadu has a total railway track length of 6,693 KM and there are 690 railway stations in the state.
  • The system connects it with most major cities in India.
  • Chennai developed a metro system, which came into operation since May 2017.

Air transport :

  • Tamil Nadu has four major international airports.
  • Chennai, Coimbatore, Tiruchirapalli and Madurai International airports.
  • It also has domestic airports at Tuticorin, Salem and Madurai.

Samacheer Kalvi 11th Economics Tamil Nadu Economy Additional Questions and Answers

Part-A
Choose the best options

Question 1.
Molybdenum is found in _____ district of Tamil Nadu.
(a) Chennai
(b) Madurai
(c) Tirunelveli
(d) Vellore
Answer:
(b) Madurai

Question 2.
Tamil Nadu has _____ Population as against 121 crore of India.
(a) 7.12 crore
(b) 1.72 crore
(c) 7.21 crore
(d) 1.27 crore
Answer:
(c) 7.21 crore

Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy

Question 3.
Tamil Nadu’s per capital income is _____
(a) 1100 dollar
(b) 2200 dollar
(c) 3360 dollar
(d) 4400 dollar
Answer:
(d) 4400 dollar

Question 4.
Gross state domestic product is
(a) GSDP
(b) MMR
(c) GDP
(d) IMF
Answer:
(a) GSDP

Question 5.
The detroit of Asia is _____
(a) Bengaluru
(b) Madurai
(c) Coimbatore
(d) Chennai
Answer:
(d) Chennai

Question 6.
_____ is Tamil Nadu’s steel city
(a) Chennai
(b) Karur
(c) Salem
(d) Namakkal
Answer:
(c) Salem

Question 7.
_____ is famous for bus body building.
(a) Karur
(b) Trichy
(c) Vellore
(d) Chennai
Answer:
(a) Karur

Question 8.
_____ is the yarn bowl of India.
(a) Orissa
(b) Kerala
(c) Andhra
(d) Tamil Nadu
Answer:
(d) Tamil Nadu

Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy

Question 9.
Gateway of Tamil Nadu is _____
(a) Thoothukudi
(b) Chennai
(c) Coimbatore
(d) Ranipet
Answer:
(a) Thoothukudi

Question 10.
_____ is the knitting city.
(a) Erode
(b) Karur
(c) Namakkal
(d) Tirupur
Answer:
(d) Tirupur

Question 11.
Which of the following is wrongly matched ?
(a) SAIL – Salem
(b) The Pumpcity – Coimbatore
(c) BHEL – Trichy
(d) Knitting City – Karur
Answer:
(d) Knitting City – Karur

Match the following and choose the answer using the codes given below

Question 1.
Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy
(a) 4 3 2 1
(b) 1 2 3 4
(c) 4 1 2 3
(d) 3 4 2 1
Answer:
(a) 4 3 2 1

Question 2.
Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy
(a) 4 3 2 1
(b) 2 1 4 3
(c) 1 2 3 4
(d) 2 1 3 4
Answer:
(b) 2 1 4 3

Choose the incorrect pair

Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy
Answer:
(c) Little japan (iii) Coimbatore

Question 4.
Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy
Answer:
(d) Steel City (iv) Erode

Choose the correct statement

Question 5.
(a) Tamil Nadu is the third largest contributor to India’s GDP
(b) Tamil Nadu ranks second in coconut production.
(c) Tamil Nadu ranks first in cement production
(d) Chennai is called as Detroit of Asia.
Answer:
(d) Chennai is called as Detroit of Asia.

Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy

Question 6.
(a) The population density of T.N is 480 as per 2011 census,
(b) There are 30 national highways in Tamil Nadu.
(c) Tamil Nadu has the highest installed wind energy capacity in India
(d) The headquarters of southern railway is at Trichy.
Answer:
(c) Tamil Nadu has the highest installed wind energy capacity in India

Choose the incorrect pair

Question 7.
Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu
Answer:
(b) Artificial Harbour (ii) Chennai

Question 8.
Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy
Answer:
(a) Highest sex ratio (i) The Nilgris

Question 9.
Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy
Answer:
(a) Rajapalayam (i) Surgical cotton product

Pick the odd one out

Question 10.
(a) Coimbatore
(b) Erode
(c) Madurai
(d) Trichy
Answer:
(b) Erode

Question 11.
(a) Coconut
(b) Groundnut
(c) Rice
(d) Sugarcane
Answer:
(c) Rice

Choose the incorrect statement

Question 12.
(a) Chennai is referred as banking capital of India.
(b) Tamil Nadu ranks first in maize production.
(c) Tamil Nadu ranks 3rd in human development Index.
(d) Tamil Nadu is the third largest contributor to India’s GDP
Answer:
(d) Tamil Nadu is the third largest contributor to India’s GDP

Question 13.
(a) Tamil Nadu has eight agro climatic zones
(b) There are 17 river basins in Tamil Nadu.
(c) The tertiary sector is the major contributor to Tamil Nadu’s GSDP.
(d) Tamil Nadu is the second largest economy in India.
Answer:
(d) Tamil Nadu is the second largest economy in India.

Fill in the blanks with suitable option given below

Question 14.
Tamilnadu has _______ population as against 121 crore of India
(a) 7.12 crore
(b) 1.72 crore
(c) 7.21 crore
(d) 1.27 crore
Answer:
(c) 7.21 crore

Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy

Question 15.
Tamil Nadu’s per capita income is ______
(a) 1100 dollar
(b) 2200 dollar
(c) 3360 dollar
(d) 4400 dollar
Answer:
(b) 2200 dollar

Question 16.
Gross state domestic product is ______
(a) GSDP
(b) MMR
(c) GDP
(d) IMF
Answer:
(a) GSDP

Question 17.
IMR is the number of mortality before completing
(a) 1 year of age
(b) 5 years of age
(c) 3 years of age
(d) 10 years of age
Answer:
(a) 1 year of age

Question 18.
The world’s biggest bagasse based paper mill is at ______
(a) Trichy
(b) Karur
(c) Coimbatore
(d) Erode
Answer:
(b) Karur

Question 19.
Every year India international leather fair is hosted at ______
(a) Coimbatore
(b) Madurai
(c) Chennai
(d) Mumbai
Answer:
(c) Chennai

Question 20.
______ wind farm is a renewable energy source
(a) Nagapattinam
(b) Valapandal
(c) Nagercoil
(d) Muppandal
Answer:
(d) Muppandal

Part – B
Answer the following questions in one or two sentences

Question 1.
How can you calculate per capita income?
Answer:
Percapita income = Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy

Question 2.
Define infant mortality rate
Answer:
IMR is the number of mortality before completing 1 year of age.

Question 3.
What is cash – deposit ratio?
Answer:
C-D ratio is the ratio of bank advances to deposits.

Question 4.
What is the position of Tamil Nadu in automotives ?
Answer:
Tamil Nadu has 28% share each in automotive and auto components industries, 19% in the trucks segment and 18% each in passenger cars and two wheelers.

Question 5.
Why is Sivakasi called as Little Japan ?
Answer:
Sivakasi is a leader in the areas of printing, fireworks, and safety matches. It contributes 80% of India’s fireworks production and 60% of India’s total offset printing solution. As there are too many industries in Sivakasi it is called as Little Japan.

Question 6.
Name the cement manufacturing places of Tamil Nadu?
Answer:
Ariyalur, Virudhunagar, Coimbatore and Tirunelveli.

Question 7.
What is the measure of unemployment in Tamil Nadu?
Answer:
Tamil Nadu ranks 22nd with unemployment rate of 42 per 1000.

Part – C
Answer the following questions in one Paragraph

Question 1.
Explain about unemployment and poverty in Tamil Nadu?
Answer:
Unemployment: Tamil Nadu ranks 22nd with unemployment rate of 42 per 1000 as against national average of 50.

Poverty :

  1. Tamil Nadu is one of the India’s richest states.
  2. Since 1994, the state has seen a steady decline in poverty.
  3. Tamil Nadu has lower levels of poverty than most other states in the country.

Question 2.
Explain about water resources of Tamil Nadu.
Answer:
Water resources of Tamil Nadu:

  1. Tamil Nadu is not endowed with rich natural resources compared to other states.
  2. It accounts for three percent of water sources, four percent of land area against six percent of population.
  3. North east monsoon is the major source of rainfall followed by south west monsoon.
  4. There are 17 river basins in Tamil Nadu. The main rivers are Palar, Cheyyar, Ponnaiyar, Cauvery, Bhavani, Vaigai, Chittar, Tamiraparani, Vellar, Noyyal, Siruvani, Gundar, Vaipar etc.
  5. Wells are the largest source of irrigation in Tamil Nadu.

Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy

Question 3.
Name the water resources of Tamil Nadu.
Answer:
Water resources of Tamil Nadu:

  1. Ranipet, Ambur, Vaniyambadi – Leather
  2. Salem . – Powerlooms, Home textiles, Steel, Sago
  3. Sankagiri – Lorry fleet operators
  4. Tiruchengode – Borewell drilling services
  5. Naakkal – Transportation Poultry
  6. Karur – Coach-building, Powerlooms
  7. Erode – Powerlooms, Turmeric
  8. Coimbatore – Spinning mills, Engineering industries
  9. Tirupur – Knitwear, Readymade garments
  10. Rajapalayam – Surgical cotton products
  11. Sivakasi – Safety matches, Fireworks, Printing

Part – D
Answer the following questions in about a page

Question 1.
Elaborate the highlights of Tamil Nadu economy.
Answer:
Highlights of Tamil Nadu economy:

  1. Growth of GSDP in Tamil Nadu has been among the fastest in India since 2005.
  2. Poverty reduction is faster than that in many other states.
  3. It contains a smaller proportion of India’s poor population.
  4. Second largest contributor to India’s GDP.
  5. 3rd in Human Development Index.
  6. Ranks 3rd in terms of invested capital and value of total industrial output.
  7. Ranks first among the states in terms of invested capital and value of total industrial output.
  8. Third in health index
  9. Has highest Gross Enrollment Ratio in higher education.
  10. Has the largest number of engineering colleges.
  11. Has emerged as a major hub for renewable energy.
  12. Has highest credit deposit ratio in commercial and cooperative banks.
  13. Ranks first on investment proposals filled by MSMES.

Question 2.
Compare the percapital income of Tamil Nadu with other countries.
Answer:

  1. The percapital GSDP of Tamil Nadu is $ 2200 which is higher than that of many other states in India.
  2. Per capital GSDP of Tamil Nadu is nearly 1.75 times higher than the national average, as per 2018 data.
  3. In term of the per capital income in Tamil Nadu was Rs. 1,03,600 in 2010-11 and it has increased to Rs. 1,88,492 in 2017-18 as per the budget figures 2018.

Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy

Question 3.
Explain the role of MSMEs in Tamil Nadu.
Answer:
Role of MSMEs in Tamil Nadu:

  1. The MSME enterprises are classified as manufacturing and service enterprises based on the investment in plant, machinery and equipment MSMED act 2006.
  2. Tamil Nadu accounts of 15,07% micro, small and medium enterpriser which is highest in the country.
  3. There are 6.89 lakhs registered MSMEs producing over 8000 varieties of product for investment more than Rs. 32,008 crore.
  4. The prominent products of MSMEs are the engineering, electrical, chemicals, plastics, steel paper, matches, textiles, hosiery and garments sector.
  5. Around 15.61 lakh entrepreneurs have registered, providing employment opportunities to about 99.7 lakhs persons with total investment of Rs. 1,68,331 crore.

Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 11 Tamil Nadu Economy

Question 4.
Explain about banks in Tamil Nadu.
Answer:
1. In Tamil Nadu, Nationalised banks account for 52% with 5,337 branches, private commercial banks 30% (3060) branches, state bank of India and its associates 13% (1,364) RRBs 5% (537) branches and the remaining 22 foreign bank branches.

Deposits of the banks :

  1. Total deposits of the banks in Tamil Nadu increased by 14.32% by March 2017 and touched Rs. 6,65,068.59 crores.
  2. Total credits of the banks increased by 13.50% by March 2017 and touched
    Rs. 6,95,500.31 crores.

Advances of the banks :

  1. The share of priority sector advances stands at 45.54% as against the national average of 40%
  2. Primary sector advances stands at 45.54%
  3. Agricultural advances stands at 19.81% on March 2017.
  4. Banks in Tamil Nadu has the highest credit deposit ratio of 119.15% in the country.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top