Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 13 Introduction to Object-Oriented Programming Techniques

Students can Download Computer Science Chapter 13 Introduction to Object-Oriented Programming Techniques Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 11th Computer Science Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 13 Introduction to Object-Oriented Programming Techniques

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Introduction to Object-Oriented Programming Techniques Text Book Back Questions and Answers

PART – 1
I. Choose The Correct Answer

Question 1.
The term is used to describe a programming approach based on classes and objects is ……………….
(a) OOP
(b) POP
(c) ADT
(d) SOP
Answer:
(a) OOP

Question 2.
The paradigm which aims more at procedures ……………….
(a) Object Oriented Programming
(b) Procedural programming
(c) Modular programming
(d) Structural programming
Answer:
(b) Procedural programming

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 13 Introduction to Object-Oriented Programming Techniques

Question 3.
Which of the following is a user defined data type?
(a) class
(b) float
(c) int
(d) object
Answer:
(a) class

Question 4.
The identifiable entity with some characteristics and behaviour is ……………….
(a) class
(b) object
(c) structure
(d) member
Answer:
(b) object

Question 5.
The mechanism by which the data and functions are bound together into a single unit is known as ……………….
(a) Inheritance
(b) Encapsulation
(c) Polymorphism
(d) Abstraction
Answer:
(b) Encapsulation

Question 6.
Insulation of the data from direct access by the program is called as ……………….
(a) Data hiding
(b) Encapsulation
(c) Polymorphism
(d) Abstraction
Answer:
(a) Data hiding

Question 7.
Which of the following concept encapsulate all the essential properties of the object that are to be created?
(a) Class
(b) Encapsulation
(c) Polymorphism
(d) Abstraction
Answer:
(d) Abstraction

Question 8.
Which of the following is the most important advantage of inheritance?
(a) data hiding
(b) code reusability
(c) code modification
(d) accessibility
Answer:
(b) code reusability

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 13 Introduction to Object-Oriented Programming Techniques

Question 9.
“Write once and use it multiple time” can be achieved by ……………….
(a) redundancy
(b) reusability
(c) modification
(d) composition
Answer:
(b) reusability

Question 10.
Which of the following supports the transitive nature of data?
(a) Inheritance
(b) Encapsulation
(c) Polymorphism
(d) Abstraction
Answer:
(a) Inheritance

PART – 2
II. Answers to all the questions

Question 1.
How is modular programming different from procedural programming paradigm?
Answer:
Modular programming:

  • Emphasis on algorithm rather than data.
  • Programs are divided into individual modules.
  • Each modules are independent of each other and have their own local data.
  • Modules can work with its own data as well as with the data passed to it.

Procedural programming:

  • Programs are organized in the form of subroutines or sub programs.
  • All data items are global.
  • Suitable for small sized software application.
  • Difficult to maintain and enhance the program code as any change in data type needs to be propagated to all subroutines that use the same data type.

Question 2.
Differentiate classes and objects.
Answer:
Class:

  • Class is a blue print or template from which objects are created.
  • Class doesn’t allocate memory when it is created.
  • Class is a logical entity.

Object:

  • Object is an instance of a class.
  • Objects allocate memory when it is created.
  • Object is a physical entity.

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 13 Introduction to Object-Oriented Programming Techniques

Question 3.
What is polymorphism?
Answer:
Polymorphism is the ability of a message or function to be displayed in more than one form.

Question 4.
How is encapsulation and abstraction are interrelated?
Answer:
Abstraction means giving only essential things and hiding unnecessary details. Encapsulation is the binding of data members and methods together in a capsule to avoid accidental changes to data from external users, i.e., encapsulation is the bundling of related algorithms and data.

Question 5.
Write the disadvantages of OOP.
Answer:

  1. Size: Object Oriented Programs are much larger than other programs.
  2. Effort: Object Oriented Programs require a lot of work to create.
  3. Speed: Object Oriented Programs are slower than other programs, because of their size.

PART – 3
III. Answers to all the questions

Question 1.
What is paradigm? Mention the different types of paradigm.
Answer:
Paradigm means organizing principle of a program. It is an approach to programming. There are different approaches available for problem solving using computer. They are Procedural programming, Modular Programming and Object Oriented Programming.

Question 2.
Write a note on the features of procedural programming.
Answer:
Important features of procedural programming

  1. Programs are organized in the form of subroutines or sub programs
  2. All data items are global
  3. Suitable for small sized software application
  4. Difficult to maintain and enhance the program code as any change in data type needs to be propagated to all subroutines that use the same data type. This is time consuming.
  5. Example: FORTRAN and COBOL.

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 13 Introduction to Object-Oriented Programming Techniques

Question 3.
List some of the features of modular programming.
Answer:
Important features of Modular programming:

  1. Emphasis on algorithm rather than data
  2. Programs are divided into individual modules
  3. Each modules are independent of each other and have their own local data
  4. Modules can work with its own data as well as with the data passed to it.
  5. Example: Pascal and C.

Question 4.
What do you mean by modularization and software reuse?
Answer:

  1. Modularization : where the program can be decomposed into modules.
  2. Software re – use : where a program can be composed from existing and new modules.

Question 5.
Define information hiding.
Answer:
Encapsulation is the most striking feature of a class. The data is not accessible to the outside world, and only those functions which are wrapped in the class can access it. This encapsulation of data from direct access by the program is called data hiding or information hiding.

PART – 4
IV. Answers to all the questions

Question 1.
Write the differences between Object Oriented Programming and Procedural Programming
Answer:
Object Oriented Programming:

  • Emphasizes on data rather than algorithm.
  • Data abstraction is introduced in addition to procedural abstraction.
  • Data and its associated operations are grouped in to single unit.
  • Programs are designed around the data being operated.
  • Example: C++, Java, VB.Net, Python

Procedural Programming:

  • Programs are organized in the form of subroutines or sub programs.
  • All data items are global.
  • Suitable for small sized software application.
  • Difficult to maintain and enhance the program code as any change in data type needs to be propagated to all subroutines that use the same data type.
  • Example: FORTRAN and COBOL

Question 2.
What are the advantages of OOPs?
Answer:
Re – usability : “Write once and use it multiple times” you can achieve this by using class. Redundancy: Inheritance is the good feature for data redundancy. If you need a same functionality in multiple class you can write a common class for the same functionality and inherit that class to sub class.

Easy Maintenance : It is easy to maintain and modify existing code as new objects can be created with small differences to existing ones.

Security : Using data hiding and abstraction only necessary data will be provided thus maintains the security of data.

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 13 Introduction to Object-Oriented Programming Techniques

Question 3.
Write a note on the basic concepts that supports OOPs?
Answer:
The Object Oriented Programming has been developed to overcome the drawbacks of procedural and modular programming. It is widely accepted that object – oriented programming is the most important and powerful way of creating software.

The Object – Oriented Programming approach mainly encourages:

  1. Modularization: where the program can be decomposed into modules.
  2. Software re – use: where a program can be composed from existing and new modules.

Main Features of Object Oriented Programming:

  1. Data Abstraction.
  2. Encapsulation.
  3. Modularity.
  4. Inheritance.
  5. Polymorphism.

Encapsulation:
The mechanism by which the data and functions are bound together into a single unit is known as Encapsulation. It implements abstraction. Encapsulation is about binding the data variables and functions together in class. It can also be called data binding. Encapsulation is the most striking feature of a class.

The data is not accessible to the outside world, and only those functions which are wrapped in the class can access it. These functions provide the interface between the object’s data and the program. This encapsulation of data from direct access by the program is called data hiding or information hiding.

Data Abstraction:
Abstraction refers to showing only the essential features without revealing background details. Classes use the concept of abstraction to define a list of abstract attributes and function which operate on these attributes. They encapsulate all the essential properties of the object that are to be created. The attributes are called data members because they hold information. The functions that operate on these data are called methods or member function.

Modularity:
Modularity is designing a system that is divided into a set of functional units (named modules) that can be composed into a larger application.

Inheritance:
Inheritance is the technique of building new classes (derived class) from an existing Class (base class). The most important advantage of inheritance is code reusability.

Polymorphism:
Polymorphism is the ability of a message or function to be displayed in more than one form.

Samacheer kalvi 11th Computer Science Introduction to Object-Oriented Programming Techniques Additional Questions and Answers

PART – 1
I. Choose the correct answer

Question 1.
In procedural programming all data items are ……………….
(a) Cobol
(b) global
(c) fortan
(d) class
Answer:
(b) global

Question 2.
Class represents a group of similar ……………….
(a) objects
(b) modules
(c) arrays
(d) data
Answer:
(a) objects

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 13 Introduction to Object-Oriented Programming Techniques

Question 3.
………………. is an example of object oriented programming.
(a) Python
(b) Java
(c) VB.Net
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Question 4.
………………. refers to showing only the essential features without revealing background details.
(a) Redundancy
(b) Encapsulation
(c) Abstraction
(d) Inheritance
Answer:
(c) Abstraction

Question 5.
………………. is about binding the data variables and functions together in class.
(a) Data abstraction
(b) Modularization
(c) Redundancy
(d) Encapsulation
Answer:
(d) Encapsulation

PART – 2
II. Very Short Answers

Question 1.
What is procedural programming?
Answer:
Procedural means a list of instructions were given to the computer to do something. Procedural programming aims more at procedures. This emphasis on doing things.

Question 2.
What is a class?
Answer:
A Class is a construct in C++ which is used to bind data and its associated function together into a single unit using the encapsulation concept. Class is a user defined data type. Class represents a group of similar objects.

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 13 Introduction to Object-Oriented Programming Techniques

Question 3.
What is modularity?
Answer:
Modularity is designing a system that is divided into a set of functional units (named modules) that can be composed into a larger application.

Question 4.
What are the main features of OOP?
Answer:
Main Features of Object Oriented Programming:

  1. Data Abstraction
  2. Encapsulation
  3. Modularity
  4. Inheritance
  5. Polymorphism

Question 5.
What is redundancy?
Answer:
Inheritance is the good feature for data redundancy. If you need a same functionality in multiple class you can write a common class for the same functionality and inherit that class to sub class.

PART – 3
III. Short Answers

Question 1.
Write about objects.
Answer:
Objects: Represents data and its associated function together into a single unit. Objects are the basic unit of OOP. Basically an object is created from a class. They are instances of class also called as class variables. An identifiable entity with some characteristics and behaviour is called object.

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 13 Introduction to Object-Oriented Programming Techniques

Question 2.
What is Encapsulation and data binding?
Answer:
The mechanism by which the data and functions are bound together into a single unit is known as Encapsulation. Encapsulation is the most striking feature of a class. The data is not accessible to the outside world, and only those functions which are wrapped in the class can access it. These functions provide the interface between the object’s data and the program. This encapsulation of data from direct access by the program is called data hiding or information hiding.

PART – 4
IV. Explain in Detail

Question 1.
Explain about features of object oriented programming.
Answer:
Main Features of Object Oriented Programming

  1. Data Abstraction
  2. Encapsulation
  3. Modularity
  4. Inheritance
  5. Polymorphism

Encapsulation:
1. The mechanism by which the data and functions are bound together into a single unit is known as Encapsulation. It implements abstraction.

2. Encapsulation is about binding the data variables and functions together in class. It can also be called data binding.

3.. Encapsulation is the most striking feature of a class. The data is not accessible to the outside world, and only those functions which are wrapped in the class can access it. These functions provide the interface between the object’s data and the program. This encapsulation of data from direct access by the program is called data hiding or information hiding.

Data Abstraction:
Abstraction refers to showing only the essential features without revealing background details. Classes use the concept of abstraction to define a list of abstract attributes and function which operate on these attributes.

They encapsulate all the essential properties of the object that are to be created. The attributes are called data members because they hold information. The functions that operate on these data are called methods or member function.

Modularity:
Modularity is designing a system that is divided into a set of functional units (named modules) that can be composed into a larger application.

Inheritance:
Inheritance is the technique of building new classes (derived class) from an existing Class (base class). The most important advantage of inheritance is code reusability.

Polymorphism:
Polymorphism is the ability of a message or function to be displayed in more than one form.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top