Samacheer Kalvi 10th English Grammar Framing Sentence

You can Download Samacheer Kalvi 10th English Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations. Attempt all english grammar practice sections covered in the Samacheer Kalvi 10th English Grammar Book and excel in reading, writing, and speaking english with great fluency.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Grammar Framing Sentence

A word assumes different functions depending on the spot in a sentence. By adding a suffix or converting a word into a noun, adverb or an adjective, the structure of the sentence will undergo a change naturally. To facilitate students to acquire mastery in the use of the right or of the word in the right place, this practice is necessary.

Construct sentences using one of the words given below.

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Framing Sentence

Question 1.
Use the word “misery” as a noun, verb and adverb in your own sentences.
Answer:

  • The misery of the common man infront of ATMs has given fodder for the opposition party, (norm)
  • Aged people, who are abandoned by their children, lead miserable lives, (verb)
  • The England cricket team scored miserably in the test cricket match against India, (adverb)

Question 2.
Use the word ‘generous’ as a noun, verb and adverb in your own sentences.
Answer:

  • RajaRaja Chola was generous in his patronage of temple art. (verb)
  • The Royal family generously dated gold and lands for construction and maintenance of temples. (adverb)
  • The generosity of Chola Kings is evident in the copper plate inscriptions found by archeologists. (noun)

Question 3.
Use the word ‘thick’ as a noun, verb and adverb in your own sentences.
Answer:

  • The thicknes of the glass pleased the merchant. (noun)
  • The cover of this book is thick. (verb)
  • Mumbai is thickly populated. (adverb)

Question 4.
Use the word ‘strange’ as a noun, verb and an adjective in your own sentences.
Answer:

  • The stranger who tried to cut the line at ATM was beaten up. (noun)
  • The wind was strangely calm after the storm. (verb)
  • I saw a strange bird. (adj)

Question 5.
Use the word “sadist” as an adjective, a noun and a verb.
Answer:

  • The sadistic torture ofjews during the second world war has left a scar in the memory of world population. (adj)
  • The sadist is one who derives pleasure from others pam. (noun)
  • The extremists sadistically kidnapped 400 school girls and when they were rescued most of them were pregnant. (adverb)

Question 6.
Use the word “apology” as an adverb, a preposition and conjunction.
Answer:

  • Spencer wrote po1ogy for poetry. (noun)
  • Sita pologized for hurting her friend’s feelings. (verb)
  • Ram said to Rahim, “you need not be ‘apologetìc’ for stepping on my toe by mistake”. (adj)

Question 7.
Use the word “ecology” as an adjective, adverb and a noun.
Answer:

  • Environmentalists are worried about the growing ecological imbalance. (adj)
  • The new scheme was objected by experts as it was ecologically unsound. (adv)
  • Chitra is doing her research in ecology. (noun)

Question 8.
Use the word “dependable” as an adjective and a pronoun.
Answer:

  • Bhagya is a dependable friend of Narendra devi. (adj)
  • The solar light is known for its efficiency, affordability and dependability. (noun)
  • He conducts himself dependably in critical situations. (adv)

Question 9.
Use the word “constant” as a noun, adverb, and adjective.
Answer:

  • Raju was in constant trouble with his peers. (adj)
  • Radhika is constantly changing her wardrobe. (adv)
  • The constancy of love moved the dog’s master. (noun)

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Framing Sentence

Question 10.
Use the word “fast” as a noun, an adjective and adverb.
Answer:

  • He didn’t take anything during the fast. (noun)
  • I missed the fast train. (adj)
  • She speaks fast. (adv)

Question 11.
Use the word ‘love’ as a verb and as a noun in sentences of your own.
Answer:

  • I love my family. (Verb)
  • God is love. (Noun)

Question 12.
Use the word ‘fortune’ as a noun, adverb and as an adjective in sentences of your own.
Answer:

  • He earned a fortune by selling his lands. (noun)
  • He is fortunate to have got a doting wife. (adj)
  • Fortunately, we reached the examination hall in time. (adv)

Question 13.
Use the word ‘rough’ as a noun, adjective and as an adverb in sentences of your own.
Answer:

  • The roughness of the surface helps the vehicles stop in time. (noun)
  • The watchman was a rough fellow. (adj)
  • He handled the device roughly. (adv)

Question 14.
Use the word ‘amaze’ as a noun and as an adjective in sentences of your own.
Answer:

  • The children watched with amazement the acrobatics of the clown in the circus. (noun)
  • The amazing model of the satellite town was displayed in the Secretariat. (adj)

Question 15.
Use the word ‘articulate’ as a noun and as an adjective in sentences of your own.
Answer:

  • Articulation is an important skill for an executive. (noun)
  • Einstein was able to articulate his ideas on relativity well. (adj)

Question 16.
Use the word ‘compose’ as a noun and as a verb in sentences of your own.
Answer:

  • Beethoven is a talented composer. (noun)
  • A.R. Rahman is able to compose music spontaneously. (verb)

Question 17.
Use the word ‘observe’ as a verb, adjective and as a noun in sentences of your own.
Answer:

  • Galileo’s observation that the earth revolves around the sun was ridiculed by his contemporaries and religious teachers. (noun)
  • Changes in growing children are at times subtle and unobservable. (adj)
  • The doctor wanted to observe the patient two days more to ensure or diagnose the disease. (verb)

Question 18.
Use the word ‘survive’ as a noun and as a verb in sentences of your own.
Answer:

  • One Iakh trees could not survive vardha cyclone. (verb)
  • The survivors of Bhopal gas leak tragedy did not get ample compensation. (noun)

Samacheer Kalvi 10th English Grammar Framing Sentence

Question 19.
Use the word ‘dare’ as a verb and as an adjective in sentences of your own.
Answer:

  • Some snakes are not poisonous but dare you to hold ¡tin your hand. (Verb)
  • He was always known as a dare devil. (Adj)

Question 20.
Use the word ‘vision’ as a noun, adverb and as a verb in sentences of your own.
Answer:

  • Milton lost his vision before he started writing his famous epics. (noun)
  • Now-a-days children wish to learn more through visual mode (Le) videos. (verb)
  • The State Government opened a school for visually challenged children. (adverb)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top