Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 3 Algebra Ex 3.3

You can Download Samacheer Kalvi 9th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Question 1.
Check whether p(x) is a multiple of g(x) or not.
p(x) = x3 – 5x2 + 4x – 3, g(x) = x – 2
Solution:
p(x) = x3 – 5x2 + 4x – 3; g(x) = x – 2
Let g(x) = 0
x – 2 = 0
x = 2
p(2) = 23 – 5(22) + 4(2) – 3
= 8 – 5 × 4 + 8 – 3 = 8 – 20 + 5 = -7 ≠ 0
⇒ p(x) is not a multiple of g(x)

Question 2.
By remainder theorem, find the remainder when, p(x) is divided by g(x) where,
(i) p(x) = x3 – 2x2 – 4x – 1; g(x) = x + 1
(ii) p(x) = 4x3 – 12x2 + 14x – 3; g(x) = 2x – 1
(iii) p(x) = x3 – 3x2 + 4x + 50; g(x) = x – 3
Solution:
(i) p(x) = x3 – 2x2 – 4x – 1; g(x) = x + 1
Let g(x) = x + 1
x + 1 = 0
x = -1
P(-1) = (-1)3 – 2(-1)2 – 4(-1) – 1
= -1 -2 × 1 + 4 – 1
= -4 + 4 = 0
∴ Remainder = 0.

(ii) p(x) = 4x3 – 12x2 + 14x – 3; g(x) = 2x – 1
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.3 1

(iii) p(x) = x3 – 3x2 + 4x + 50 ; g(x) = x – 3
Let g(x) = x – 3
x – 3 = 0
x = 3
p(3) = 33 – 3(32) + 4(3) + 50
= 27 – 27 + 12 + 50
= 62
∴ Remainder = 62.

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Question 3.
Find the remainder when 3x3 – 4x2 + 7x – 5 is divided by (x + 3)
Solution:
(3x3 – 4x2 + 7x – 5) + (x + 3)
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.3 2
The remainder is -143.

Question 4.
What is the remainder when x2018 + 2018 is divided by x – 1.
Solution:
x2018 + 2018 is divided by x – 1
Let g(x) = x – 1 = 0
x = 1
p(x) = x2018 + 2018
p(1)= 12018 + 2018
= 1 + 2018 = 2019

Remainder Theorem Calculator is a free online tool that displays the quotient and remainder of division for the given polynomial expressions.

Question 5.
For what value of k is the polynomial p(x) = 2x3 – kx2 + 3x + 10 exactly divisible by (x – 2).
Solution:
Let g(x) = x – 2 = 0
x = 2
Since p(x) is exactly divisible by (x – 2)
p(2) = 2(23) – k(22) + 3(2)+ 10
= 16 – 4k + 6 + 10
= 32 – 4k = 0
= -k = -32
k= \(\frac{32}{4}\) = 8.

Question 6.
If two polynomials 2x3 + ax2 + 4x – 12 and x3 + x2 – 2x + a leave the same remainder when divided by (x – 3), find the value of a. and also find the remainder.
Solution:
Let f(x) = 2x3 + ax2 + 4x – 12 and g(x) = x3 + x2 – 2x + a
When f(x) is divided by x – 3, the remainder is f(3).
Now f(3) = 2(3)3 + a(3)2 + 4(3) – 12 = 54 + 9a + 12 – 12
f(3) = 9a + 54 …………. (1)
When g(x) is divided by x – 3, the remainder is g(3).
Now g(3) = 33 + 32 – 2(3) + a = 27 + 9 – 6 + a
g(3) = a + 30 ……….. (2)
Since, the remainder’s are same (1) = (2)
Given that f(3) = g(3)
That is 9a + 54 = a + 30
9a – a = 30 – 54 ⇒ 8a = -24 ∴ a = -3
Substituting a = -3 in f(3), we get
f(3) = 9(-3) + 54 = -27 + 54
f(3) = 27
∴ The remainder is 27.

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Question 7.
Determine whether (x – 1) is a factor of the following polynomials:
(i) x3 + 5x2 – 10x + 4
(ii) x4 + 5x2 – 5x + 1
Solution:
(i) Let P(x) = x3 + 5x2 – 10x + 4
By factor theorem (x – 1) is a factor of P(x), if P(1) = 0
P(1) = 13 + 5(12) – 10(1) + 4 = 1 + 5 – 10 + 4
P(1) = 0
∴ (x – 1) is a factor of x3 + 5x2 – 10x + 4

(ii) Let P(x) = x4 + 5x2 – 5x + 1
By/actor theorem, (x – 1) is a factor of P(x), if P( 1) = 0
P(1) = 14 + 5 (12) – 5(1) + 1 = 1 + 5 – 5 + 1 = 2 ≠ 0
∴ (x – 1) is not a factor of x4 + 5x2 – 5x + 1

Question 8.
Using factor theorem, show that (x – 5) is a factor of the polynomial 2x3 – 5x2 – 28x + 15
Solution:
LetP(x) = 2x3 – 5x2 – 28x + 15
By factor theorem, (x – 5) is a factor of P(x), if P(5) = 0
P(5) = 2 (5)2 – 5 (5)2 – 28 (5) + 15
= 2 × 125 – 5 × 25 – 140 + 15
= 250 – 125 – 140 + 15 = 265 – 265 = 0
∴ (x – 5) is a factor of 2x3 – 5x2 – 28x + 15

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 3 Algebra Ex 3.3

Question 9.
Determine the value of m, if (x + 3) is a factor of x3 – 3x2 – mx + 24.
Solution:
Let P(x) = x3 – 3x2 – mx + 24
By using factor theorem,
(x + 3) is a factor of P(x), then P (-3) = 0
P(-3) = (-3)3 -3 (-3)2 – m (-3) + 24 = 0
⇒ -27 – 3 × 9 + 3m + 24 = 0 ⇒ 3m = 54 – 24
⇒ m = \(\frac{30}{3}\) = 10

Question 10.
If both (x – 2) and (x – \(\frac{1}{2}\)) are the factors of ax2 + 5x + b, then show that a = b.
Solution:
Let P(x) = ax2 + 5x + b
(x – 2) is a factor of P(x), if P(2) = 0
P(2) = a(2)2 + 5(2) + b = 0
4a + 10 + b = 0
4 a + b = – 10 …………….. (1)
(x – \(\frac{1}{2}\)) is a factor of P(x), P(\(\frac{1}{2}\)) = 0
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.3 3
2a + 8b = -20
a + 4b = – 10 ……………… (2)
From (1) and (2)
4a + b = – 10 …………. (1)
a + 4b = – 10 ………… (2)
(1) and (2) ⇒ 4a + b = a + 4b
3a = 3b
∴ a = b. Hence it is proved.

Question 11.
If (x – 1)divides the polynomial kx3 – 2x2 + 25x – 26 without remainder, then find the value of k.
Solution:
Let P(x) = kx3 – 2x2 + 25x – 26
By factor theorem, (x – 1) divides P(x) without remainder, P (1) = 0
P(1) = k(1)3 -2 (1)2 + 25 (1) – 26 = 0
k – 2 + 25 – 26 = 0
k – 3 =0
k = 3

Question 12.
Check if (x + 2) and (x – 4) are the sides of a rectangle whose area is x2 – 2x – 8 by using factor theorem.
Solution:
Let P(x) = x2 – 2x2 – 8
By using factor theorem,(x + 2) is a factor of P(x), if P (-2) = 0
P(-2) = (-2)2 – 2 (-2) – 8 = 4 + 4 – 8 = 0
and also (x -4) is a factor of P (x), if P (4) = 0
p (4) = 42 – 2(4) – 8 = 16 – 8 – 8 = 0
∴ (x + 2), (x – 4) are the sides of a rectangle whose area is x2 – 2x – 8.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top