Samacheer Kalvi 9th English Grammar Degrees of Comparison

You can Download Samacheer Kalvi 9th English Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Exploring the textbook concepts is not enough for students who dreamt to do a cakewalk in English grammar. Consistently do your learning and practicing session with Samacheer Kalvi 9th English Grammar study material and achieve all your dreams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th English Grammar Degrees of Comparison

A comparison can be made using the three forms of an adjective.
The adjective is a word that describes or qualifies a noun. It gives more information about a noun.
(e.g.) The tiger is a strong animal.

Samacheer Kalvi 9th English Grammar Degrees of Comparison

There are three degrees of comparison :

  1. Positive (e.g.) Kumar is a kind man.
  2. Comparative (e.g.) A tsunami is more destructive than a cyclone.
  3. Superlative (e.g.) Mount Everest is the highest peak in the world.

Read The Following Example

Positive Comparative Superlative
No other girl in the class is as tall as Ramya. Ramya is taller than any other girl in the class. Ramya is the tallest girl in the class.
Very few girls in the class are as tall as Ramya. Ramya is taller than most other girls in the class. Ramya is one of the tallest girls in the class.
Positive Comparative Superlative
good better best
bad worse worst
little less least
much, many, some more most
far further furthest

The Positive Degree is used to express or describe a quality.
The Positive Degree of an adjective states the characteristic of the noun.
(e.g.) It is a tall building.
(e.g.) Mango is sweet to taste.

The Comparative Degree is used when two things (or two sets of things) are compared.
(e.g.) This building is taller than any other building.
(e.g.) Mango is sweeter than pineapple.

The Superlative Degree is used when more than two things are compared.
(e.g.) This is the tallest building.
(e.g.) Mango is the sweetest fruit.

Examples :
Prabhu is young. (Positive Degree)
Prabhu is younger than Amirtha. (Comparative Degree)
Prabhu is the youngest of all. (Superlative Degree)

Hint-
For adjectives of the multi syllabus we add
MORE (or LESS) for the comparatives and MOST (or LEAST) for the superlatives.

Positive Comparative Superlative
useful more useful most useful
unfortunate more unfortunate most unfortunate
expensive more expensive most expensive
important more important most important

Exercises
(i) Complete the following sentences.
1. She is from her sister.
(a) pretty (b) prettier (c) prettiest
Ans:
(b) prettier

2. Priyaisa girl.
(a) nice (b) nicer (c) nicest
Answer:
(a) nice

Samacheer Kalvi 9th English Grammar Degrees of Comparison

3. Supriyaisthe girl in the class.
(a) intelligent (b) more intelligent (c) most intelligent
Answer:
(c) most intelligent

4. Martin speaks English
(a) well (b) better (c)best
Answer:
(a) well

5. Nile is the river in the world.
(a) long (b) longer (c) longest
Answer:
(c) longest

6. India is a country.
(a) big (b) bigger (c) biggest
Answer:
(a) big

7. China is than India.
(a) big (b) bigger (c) biggest
Answer:
(b) bigger

8. This is the book I have ever read.
(a) interesting (b) more interesting (c) most interesting
Answer:
(c) most interesting

9. I am than you.
(a) smart (b) smarter (c) smartest
Answer:
(b) smarter

10. Take the of the two routes.
(a) short (b) shorter (d) shortest
Answer:
(b) shorter

(ii) Complete the following sentences using the correct degree of the adjective given in the brackets.
1. My brother’s handwriting is (bad) mine.
Answer:
worse than

2. Health is wealth, (important)
Answer:
more important than

3. Blood is water, (thick)
Answer:
thicker than

4. Everest is peak in the world, (high)
Answer:
the highest peak

5. This is play I have ever heard on the radio, (interesting)
Answer:
the most interesting

6. Sushila is of all the four sisters, (beautiful)
Answer:
the most beautiful

7. The planet Mars is from the earth than the satellite Moon, (far)
Answer:
farther

Samacheer Kalvi 9th English Grammar Degrees of Comparison

8. The elephant is animal in the world, (large)
Answer:
the largest

9. An ocean is certainly a sea. (big)
Answer:
bigger than

10. Iam in cricket than in football, (interested)
Answer:
more interested

(iii) Write the words in your own sentences using any one of the degrees of comparison.
1. famous
Answer:
Mr. Ravi is more famous than his friends. (Comparative degree)

2. happy
Answer:
She is as happy as a lark. (Positive degree)

3. good
Answer:
Mahesh is the best student in the class. (Superlative degree)

4. sincere
Answer:
You should be more sincere in your work. (Comparative degree)

Samacheer Kalvi 9th English Grammar Degrees of Comparison

5. strong
Answer:
The lion is the strongest animal in this jungle. (Superlative degree)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top