Samacheer Kalvi 9th English Grammar Auxiliaries Verbs

You can Download Samacheer Kalvi 9th English Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Exploring the textbook concepts is not enough for students who dreamt to do a cakewalk in English grammar. Consistently do your learning and practicing session with Samacheer Kalvi 9th English Grammar study material and achieve all your dreams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th English Grammar Auxiliaries Verbs

A phrasal verb is a verb that is made up of a main verb together with an adverb or a preposition or both, to create a completely new meaning.
Samacheer Kalvi 9th English Grammar Auxiliaries Verbs 1

  • Modals are special verbs which behave irregularly in English.
  • These verbs perform several important functions in the formation of sentences.
  • They have multiple uses that need to be understood for efficient use of the English language both for written and spoken purposes.

Samacheer Kalvi 9th English Grammar Auxiliaries Verbs

Modals Are Used In/To

  • Indicate Tenses
  • Frame Questions
  • Short answers
  • Question Tag
  • Active & Passive Voice
  • Direct & Indirect speech Negatives

Here Are Some Characteristics Of Modal Verbs :

Modal Verb Expressing Example
must Strong obligation logical conclusion Certainty You must stop when the traffic lights turn red. He must be very tired. He has been working all day long.
must not prohibition You must not smoke in the hospital.
You must not bring mobile phones to school.
can ability
permission (informal) possibility
I can swim.
Can I use your phone, please? Smoking can cause cancer.
could ability in the past polite permission possibility When I was young, I could run fast.
Excuse me, could I just say something?
It could rain tomorrow!
may permission (formal) possibility / probability May I come in?
Where are my keys? They may be in the car.
might polite permission possibility/probability Might I suggest an idea?
I might go on holiday to Australia next year.
need not lack of necessity/absence of obligation I need not buy tomatoes. There are plenty of tomatoes in the fridge.
should / ought to 50% obligation advice (gentle) logical conclusion I should / ought to see a doctor. I have a terrible headache.
You should / ought to revise your lessons He should / ought to be very tired. He’s been working all day long.
used to past habitual action She used to go to temple every Friday, when she was in India.
shall proposal/permission I shall be there at TO clock. Shall I come with you?
  • They never change their form. You can’t add “s”, “ed”, “ing”…
  • They are always followed by an infinitive without “to” (i.e. the bare infinitive.)
  • They are used to indicate modality allow speakers to express certainty, possibility, willingness, obligation, necessity, ability etc.,

Examples Of Modal Verbs
Here Is A List Of Modals With Examples:

Exercise
(i) Fill in the blanks with appropriate modal auxiliary verbs.
1. My grandmother is eighty-five, but she _________ still read and write without glasses
Answer:
can

2. _________ I come with you?
Answer:
Shall

3. _________ you help me with the housework, please?
Answer:
Could

4. There was a time when I _________ stay up very late.
Answer:
used to

5. you _________ lose any more weight. You are already slim.
Answer:
need not

6. we _________ not make the first move.
Answer:
must

Samacheer Kalvi 9th English Grammar Auxiliaries Verbs

7. It is snowing outside so I _________ stay at home.
Answer:
should

8. I _________ get you a shawl from Kashmir.
Answer:
shall

9. _________ you mind if I borrowed your car?
Answer:
Would

10. _________ you take care of my dog for a day?
Answer:
Can I Could

11. Our country _________ become a super power by 2025.
Answer:
may

12. She _________ sell her home because she needs money.
Answer:
might

13. _________ we visit Ajanta and Ellora?
Answer:
Shall

14. _________ you come with us?
Answer:
Will

15. The Captain said, ‘Players _________ assemble at the ground at 4 P.M.’
Answer:
must

16. I _________ not be unfair to him.
Answer:
should

17. We _________ do all the work for the common good.
Answer:
ought to

18. You _________ tell the truth.
Answer:
should

19. Excuse me _________ you tell me where the bus station is?
Answer:
can

20. She _________ play the flute and the guitar.
Answer:
can

Samacheer Kalvi 9th English Grammar Auxiliaries Verbs

21. When we were younger, we _________ watch movies all afternoon!
Answer:
used to

22. If you want to camp in the park, you _________ to pay for a permit first.
Answer:
need

23. He _________ go inside, or he will get a terrible sunburn!
Answer:
should

24. He _________ stop drinking so much coffee, or he will make himself sick!
Answer:
must

25. He _________ bring the food very soon.
Answer:
will

26. We _________ definitely win the championship game.
Answer:
must

27. I _________ rather have a cup of tea.
Answer:
would

28. You _________ stop eating pizzas because it is bad for you.
Answer:
should

29. _________ I sit down now?
Answer:
Mav

30. I _________ go now
Answer:
must

31. I _________ tell the truth to the teacher.
Answer:
ought to

Samacheer Kalvi 9th English Grammar Auxiliaries Verbs

32. _________ you pass me the ketchup?
Answer:
Could

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top