Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Students can Download Social Science Civics Chapter 1 Women Empowerment Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 7th Social Science Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Samacheer Kalvi 7th Social Science Women Empowerment Textual Evaluation

I. Choose the correct answer.

Question 1.
Which of the following is NOT a consequence of gender inequality?
(a) Poor maternal health
(b) Greater insecurity for men
(c) The spread of HIV/AIDS
(d) Lower literacy rates for women
Answer:
(b) Greater insecurity for men

Question 2.
Gender equality is an issue that is relevant to
(a) Girls and women; its a womens issue
(b) All societies, women and men alike
(c) Third world countries only
(d) Developed Countries only
Answer:
(b) All societies, women and men alike

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 3.
Which of the following strategies will help women become more socially and economically empowered?
(a) Women working together to challenge discrimination
(b) More income sources for women
(c) Improved access to education
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 4.
Why are girls more likely than boys to miss out on secondary education in the developing world?
(a) Because of high school fees, only boys are sent to school
(b) Girls are expected to help out at home
(c) Child Marriage restricts girls mobility and freedom
(d) All of the above
Answer:
(b) Girls are expected to help out at home

II. Fill in the blanks

  1. Jyotirao Phule is remembered as the champion of womens education in India. He, along with his wife ______ ,opened the first school for girls in 1848.
  2. ________ is the first Woman to hold a Union Foreign Minister’s post.
  3. ________ is the first Woman Director General of Police (DGP).
  4. ________ is the first Indian Woman to win Booker

Answer:

  1. Savitribai Phule
  2. Sushma Swaraj
  3. Kanchan Chaudhary Bhattacharya
  4. Arundhati Roy

III. Match the following

Sirimavo Bandaranaike England
Valentina Tereshkova Japan
Junko Tabei Sri Lanka
Charlotte Cooper USSR

Answer:

Sirimavo Bandaranaike Sri Lanka
Valentina Tereshkova USSR
Junko Tabei Japan
Charlotte Cooper England

IV. Consider the following statements:

Question 1.
Tick the appropriate answer:
Assertion: Now women are being integrated at all steps of humanitarian operations.
Reason: Women and girls suffer the most from any kind of conflict in the society.
(a) Both, A and R, are true and R is the correct explanation of A
(b) Both, A and R, are true but R is not the correct explanation of A
(c) If A is true but R is false
(d) If A is false but R is true
Answer:
(a) Both, A and R, are true and R is the correct explanation of A

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 2.
Assertion: Violence against women cuts across caste, class, religion, age and even education. Reason: Domestic violence is manifested in the form of foeticide, infanticide, dowry murder, marital cruelty, battering, child abuse etc.
(a) Both, A and R, are true and R is the correct explanation of A
(b) Both, A and R, are true but R is not the correct explanation of A
(c) If A is true but R is false
(d) If A is false but R is true
Answer:
(b) Both, A and R, are true but R is not the correct explanation of A

V. Answer the following questions

Question 1.
Discuss about various roles played by woman in Society.
Answer:

  1. Importance of womens economic empowerment in society is inevitable.
  2. Women’s economic empowerment is central to realising womens rights and gender equality.
  3. Empowering women in the economy and bridging gender gaps in the world of work are key to achieving the agenda for Sustainable Development
  4. When ‘more women work, economies grow. 4. Increasing women’s and girls’ educational attainment contributes to women’s economic empowerment and more inclusive economic growth.
  5. Other than these, women also play the role of caretakers of children and elders at home.
  6. Women have the capacity to transform a society for the better.

Question 2.
What is gender equality?
Answer:
Gender equality is the state of equal case of access to resources and opportunities regardless of gender.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 3.
Explain woman’s right.
Answer:
Womans rights are the fundamental human rights which include the right to live free from violence, slavery and discrimination, to be educated, to own property, to vote and to earn a fair and equal wage.

Question 4.
List out the essential factors of woman empowerment.
Answer:
The essential factors for empowerment are :

  1. Education: Education gives one the ability to think wisely and take thoughtful decisions.
  2. Gender Discrimination: A Society which discriminates between the two genders can never be empowered.
  3. Discrimination based on caste, creed, religion etc.

Question 5.
Write an essay on importance of woman’s education.
Answer:
Importance of woman’s education:

  1. Increased Literacy: Offering all children education will prop up literacy rates, pushing forward development in struggling regions.
  2. Human Trafficking: Women are most vulnerable to trafficking when they are undereducated and poor. Through providing young girls with opportunities and fundamental skills, Human Trafficking can be significantly undermined.
  3. Political Representation: Across the globe, women are under represented as voters and restricted from political involvement. Civic education, training and all around empowerment will reduce this gap.
  4. Thriving Babies: Children of educated mothers are twice as likely to survive past the age of five.
  5. Later Marriage: As suggested by the United Nations Population Fund, in underdeveloped countries, one in every three girls is married before reaching the age of 18. In a region where a girl receives seven or more years of education, the wedding date is delayed by four years.
  6. Income Potential: According to (UNESCO) a single year of primary education has shown to increase a girl’s wages later in life by 20 percent.
  7. Prospering GDP: Gross Domestic Product also rises when both girls and boys are being offered educational opportunities.
  8. Poverty Reduction: When women are provided with equal rights and equal access to education, they go on to participate in economic activity. Increased earning power leads to reduction in poverty level.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Women Empowerment Additional Questions

I. Choose the correct answer:

Question 1.
First Women’s University _____ starts, SNDT University in Pune with five students.
(a) Vijaya lakshmi pandit
(b)Maharshi Karve
(c) Mother Teresa
(d) Arundhati Roy
Answer:
(b) Maharshi Karve

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 2.
First Woman Prime Minister of India _____
(a) Fathima Beevi
(b) Kiran Bedi
(c) Indira Gandhi
(d) Meira Kumar
Answer:
(c) Indira Gandhi

Question 3.
First woman defence Minister of India _____
(a) Smt. Nirmala Sitharaman
(b) Meira Kumar
(c) Sushma Swaraj
(d) Pratibha Patil
Answer:
(a) Smt. Nirmala Sitharaman

Question 4.
The women population shared _____ of the total population of the world.
(a) 75%
(b) 25%
(c) 40%
(d) 50%
Answer:
(d) 50%

II. Fill in the blanks:

  1. ______ is the first Woman President of India.
  2. ______ is the first Woman President of the UN General Assembly.
  3. The First Woman Speaker of LokSabha is ______
  4. The First Woman to win Nobel Peace Prize is ______
  5. The first indian women to clime Mount Everest _______

Answer:

  1. Pratibha Patil
  2. Vijaya Lakshmi Pandit
  3. Meira Kumar
  4. Mother Teresa
  5. Bachendri Pal

III. Match the following:

First Woman Chief Minister of an Indian State a) Kiran Bedi
First Woman IPS Officer of India b) Champion of women’s education
Barrack Obama c) Sucheta Kripalani
Jyotirao Phule d) 2012 UN General Assembly

Answer:

  1. c
  2. a
  3. d
  4. b

IV. Consider the following statements

Question 1.
Assertion (A): It is everyone’s responsibility to make each woman into an independent and empowered woman.
Reason (R): World peace and prosperity cannot be achieved without empowering each and every woman on this planet.
a) A is true but R is false
b) A is false but R is true
c) Both, A and R, are true but R is not the correct explanation of A
d) Both, A and R, are true and R is the correct explanation of A
Answer:
(d) Both, A and R, are true and R is the correct explanation of A

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

V. Answer the following questions.

Question 1.
What is feminism?
Answer:
“Feminism is not about making women stronger. Women are already strong. It’s about changing the way the world perceives that strength”.

Question 2.
Define Education.
Answer:
Education is one of the most important means of empowering women with the knowledge, skills and self-confidence necessary to participate fully in the development process.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

Question 3.
What are the advantages of educating a girl child?
Answer:

  1. Educating the girl child produces mothers who are educated and who will, in turn, educate their children care for their families and provide their children care and support.
  2. The girl child needs to be educated to acquire knowledge and skills needed to advance her status for social interactions and self-improvement.

Question 4.
What the factors responsible for poor female literacy rate?
Answer:

  1. Gender based inequality.
  2. Social discrimination and economic exploitation.
  3. Occupation of girl child in domestic chores.
  4. Low enrolment of girls in schools.
  5. Low retention rate and high dropout rate.

Question 5.
What are the important aspects of woman empowerment?
Personal rights, Social equality, Political power, and Economic opportunity are the important aspects of woman empowerment.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 3 Chapter 1 Women Empowerment

VI. Answer in detail.

Question 1.
Explain the need for economic empowerment of woman.
Answer:

  1. Gender differences in laws affect both developing and developed economies, and women in all regions.
  2. Women remain less likely to participate in the labour market than men around the world.
  3. Women are more likely to be unemployed than men.
  4. Women are over-represented in informal and vulnerable employment.
  5. Globally, women are paid less than men.
  6. Women bear disproportionate responsibility for unpaid care and domestic work.
  7. Women are still less likely to have access to social protection.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top