Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 2 Chapter 2 Media and Democracy

You can Download Samacheer Kalvi 7th Social Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 2 Chapter 2 Media and Democracy

Samacheer Kalvi 7th Social Science Media and Democracy Textual Evaluation

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Which one of the following comes under print media?
(a) Radio
(b) Television
(c) Newspaper
(d) Internet
Answer:
(c) Newspaper

Question 2.
Which one of the following is the broadcast media?
(a) Magazines
(b) Journals
(c) Newspaper
(d) Radio
Answer:
(d) Radio

Question 3.
Which invention has brought the world closure?
(a) Typewriter
(b) Television
(c) Telex
(d) None of these
Answer:
(b) Television

Question 4.
Which is mass media?
(a) Radio
(b) Television
(c) Both a & b
(d) None of these
Answer :
(c) Both a & bi

Question 5.
Why is it necessary for media to be independent?
(a) to earn money
(b) to encourage company
(c) to write balanced report
(d) none of these
Answer:
(c) to write balanced report

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 2 Chapter 2 Media and Democracy

II Fill in the blanks

  1. _______ have made the ‘vorld smaller and closer.
  2. Every individual person is a medium of _______
  3. Printing press was invented by _______
  4. _______ is i code of values which govern our lives.
  5. _______ is the radio broadcast of the Government of India.

Answers:

  1. Mass media
  2. expression
  3. Johannes Gutenberg
  4. Ethics
  5. Akashvanil

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 2 Chapter 2 Media and Democracy

III. Match the following

Question 1.

  1. Narrowcast media – films
  2. Social media – posters
  3. Print media – seminar
  4. Web media – google web site
  5. Broadcast media – facebook

Answers:

  1. Narrowcast media – seminar
  2. Social media – facebook
  3. Print media – posters
  4. Web media – google web site
  5. Broadcast media – films

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 2 Chapter 2 Media and Democracy

IV. Consider the following statements Tick the appropriate answer

Question 1.
Assertion:Print media has been referred to as peoples University
Reason :They perfom the role of public informer, educate, custodian of public interest.
(a) A is correct and R is the correct explanation of A
(b) A is correct and R is not the correct explanation of A
(c) A is wrong and R is Correct
(d) Both are wrong
Answer:
(a) A is correct and R is the correct explanation of A

Question 2.
Find the odd one
(a) newspapers
(b) magazine
(c) journals
(d) twitter
(e) posters
Answer:
(d) twitter

Question 3.
Consider the following statements and choose the correct answer form thftsSodes given below.
a. Media is generally the agency for inter-personal communication.
b. Media is very powerful entity on the earth.
c. Media plays a prominent role in the formation of public opinion.
d. Media does not have any responsibility
i. a,b and c are correct
ii. a,c and d are correct
iii. b,c and d are correct
iv. a,b and d are correct
Answer:
i. a, b and c are correct

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 2 Chapter 2 Media and Democracy

V. Answer in one or two sentences

Question 1.
What is media?
Answer:
Media is generally the agency for inter-personal communication. Media im in A every broadcasting and narrowcasting medium.

Question 2.
How does the public get the news about the decision that are taken in the Legislative Assembly?
Answer:
The procedure is as follows :

  1. After the discussion is over in the Legislative Assembly, a press conference called by the minister so as to pass on the necessary information.
  2. The Minister then explains all the steps decided and taken by the government to press and media personal.
  3. The press and media personnel clarify any doubts related to the meeting
  4. All the information is published in the newspapers and shown on TV Channels

Question 3.
What are the importance of local media?
Answer:
Local media is important because it can generate quick and on the spot informal ion about the facts which are going on and make the people aware of it. It is a very good medium for getting news instantly.

Question 4.
Media is the fourth pillar of democracy. Justify
Answer:
Media ensures the transparency in the working of all the above three systems. Thus fourth pillar of democracy ensures that all people living in far off areas of country are aware of what’s happening in rest of the country.

Question 5.
State any two responsibility of media.
Answer:

  1. Maintain transparency in government.
  2. Help people in nourishing their rights.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 2 Chapter 2 Media and Democracy

VI. Answer the following in detail

Question 1.
How can we classify media?
Answer:
Classification of Media:

  • Narrowcast Media – Cable Television, Direct mail, Seminar
  • Broadcast Media – Films, Television, Radio
  • Print Media – Newspapers, Magazine, Journals, Books, Posters, Reports.
  • Web Media – Google website and Blogs
  • Social Media – Twitter, Facebook, WhatsApp and Instagram

Question 2.
In what ways does the media play an important role in a democracy?
Solution:

  1. Media is the back bone of democracy.
  2. In our democratic society mass media is the driving force of public opinion
  3. Media strengthens the democratic value. It enlightens and empowers the peop I o.
  4. It can educate the voters and ensures that government is transparenl .m l accountable.
  5. Media carry every report of action of administration of the government
  6. Based on the information, the citizen can learn about the functioning ol Mi government and day to day happenings taking place around them.

Question 3.
What are the advantages of media?
Solution:

  1. People get the latest news in a very short time
  2. People get to bring out their hidden talents.
  3. Great in promoting mass consumer products.
  4. Serves as a good source of entertainment
  5. Media leads to diffusion of different cultures.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 2 Chapter 2 Media and Democracy

VII. HOTs

Question 1.
Is Media necessary? Why?
Answer:
Yes, Media is necessary. In today’s society, the use of social media has become necessary for daily social interaction and access to news and information and decision making. It is a valuable communication tool with others locally and worldwide, as well as to share, create and spread information.

Question 2.
What do you know about the term press conference?
Answer:
A press conference is an event organized to officially distribute information and answer questions from the media. Press conferences are held by corporations and other businesses, politicians and other government officials.

Question 3.
In what ways media affects our daily lives?
Answer:
Media is considered as the best source to know about the happenings of world. Newspaper, magazine, radio, television and internet are the different types of media. It greatly affects our lives because media has the power to influence out thoughts. This influence is sometimes positive and sometimes negative.

Question 4.
Media is a boon or bane.
Answer:
The media can be both boon or bane, depending on our usage. If we use it intelligently,it will be useful in gaining knowledge and for best impact. Also some stunts in movies and television are copied by people, which leads to major accidents in our society.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 2 Chapter 2 Media and Democracy

VIII. Activity

Question 1
locus on a particular news. Collect information about that news from various media. Compare and write down the similarity and differences
Answer:
Activity to be done by the students themselves

Question 2.
Prepare an album – ‘the growth of media’ (from early period to till now).
Answer:
Activity to be done by the students themselves

Question 3.
Prepare a newspaper and circulate in your class.
Answer:
Activity to be done by the students themselves

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 2 Chapter 2 Media and Democracy

Samacheer Kalvi 7th Social Science Media and Democracy Additional Questions

I. Choose the correct answer:

Question 1.
______ are the examples of personal communication.
(a) E-mail
(b) TN.
(c) Radio
(d) Newspapers
Answer:
(a) E-mall

Question 2.
______ are the examples of Mass communication.
(a) Letters
(b) Telephone
(c) Cell Phone
(d) Newspapers
Answer:
(d) Newspapers

Question 3.
Which year printing press was invented?
(a) 1450
(b) 1440
(c) 1453
(d) 1457
Answer:
(c) 1453

Question 4.
______ are portrayed in many cinemas.
(a) Social problems
(b) Political problems
(c) Economic problems
(d) None of these
Answer:
(a) Social problems

Question 5.
Which one of the following comes under social medium?
(a) Newspaper
(b) Twitter
(c) Radio
(d) Seminar
Answer:
(b) Twitter

Question 6.
Which one of the following comes under Narrow cast media?
(a) Cable Television
(b) Films
(c) Books
(d) Posters
Answer:
(a) Cable Television

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 2 Chapter 2 Media and Democracy

II. Fill in the blanks:

  1. ______ is generally the agency for inter-personal communication.
  2. Media is the plural of the ______ medium.
  3. ______ are used for communicating with the masses.
  4. People depend on the media for various needs including ______ and
  5. The media has a massive responsibility in providing ______ coverage.
  6. Media is the back bone of ______

Answers:

  1. Media
  2. word
  3. Mass communication
  4. entertainment, information
  5. factual
  6. democracy

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 2 Chapter 2 Media and Democracy

III. Match the following:

  1. Murikatha – (a) Public informer
  2. Print media – (b) Communicate messages
  3. Media – (c) Legislature
  4. Democracy – (d) Cinemas
  5. Social problems – (e) Religious media

Answers:

  1. – e
  2. – a
  3. – b
  4. – c
  5. – d

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 2 Chapter 2 Media and Democracy

IV. Consider the following statements: Tick the appropriate answer

Question 1.
Assertion: Media is very powerful entity on the earth.
Reason : It is a mirror which shows various social, political and economic activities around us.
(a) A is correct and R is the correct explanation of A
(b) A is correct and R is not the correct explanation of A
(c) A is wrong and R is Correct
(d) Botharewrong
Answer:
(a) A is correct and R is the correct explanation of A

Question 2.
Find the odd one
(a) Letters
(b) Telephone
(c) E-mail
(d) Fax
(e) Radio
Answer:
(e) Radio

Question 3.
Consider the following statements and choose the correct answer form the codes given below.
a. An individual interacts through the media to reach other individual and institutions.
b. Media creates the awareness.
c. Media provide a balanced report on any matters
d. Media strengthens the democratic value.
i. a,b and c are correct
ii. a,b,c and d are correct
iii. a and d are correct iv. b and d are correct
Answer:
ii. a,b,c and d are correct

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 2 Chapter 2 Media and Democracy

V. Answer in one or two sentences

Question 1.
What are the types of communication?
Answer:
Communication can be classified into:

  • Personal communication – these are meant for personal use, like letters, telephone, cell phone, E-mail and fax.
  • Mass communication – these are used for communicating with the masses. Newspapers, Radio, TV, Collectively they are termed as media.

Question 2.
What is the four pillars of democracy?
Answer:
The four pillars of democracy are Legislature, Executive, Judiciary, and Media.

Question 3.
What is ethics?
Answer:
Ethics is a code of values which govern our lives. So they are very essential loi moral and healthy life.

Question 4.
What are the fundamental objectives of media?
Answer:
The fundamental objectives of media are to serve the people with news, comments and information on matters of public interest in a fair, accurate, unbiased and decent manner and language.

Question 5.
What is the meaning of democracy?
Answer:
Democracy means rule by the people. It combines two Greek words. Demos refers to citizen. Kratos means either power or rule.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Civics Solutions Term 2 Chapter 2 Media and Democracy

VI. Answer the following in detail

Question 1.
What is the importance of Media?
Answer:

  1. Media is very powerful entity on the earth.
  2. it is a mirror which shows various social, political and economic activities around us.
  3. Media keeps the people awakened and it has become one of the major instruments of social change.
  4. It also advertises the various products produced by the private companies.
  5. It creates the awareness.
  6. Media provide a balanced report on any matters.
  7. It fights against the sociopolitical evils and injustice in our society while bringing empowerment to the masses and facilitating development.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top