Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Question 1.
Fill in the blanks.
(i) 7\(\frac{3}{4}\) + 6\(\frac{1}{2}\) = _______
(ii) The sum of whole number and a proper fraction is called ______
(iii) 5\(\frac{1}{3}\) – 3\(\frac{1}{2}\) = ______
(iv) 8 ÷ \(\frac{1}{2}\) = ______
(v) The number which has its own reciprocal is _______.
Solution:
(i) 14\(\frac{1}{4}\)
(ii) Mixed Fraction
(iii) 1\(\frac{5}{6}\)
(iv) 16
(v) 1

Question 2.
Say True or False.
(i) 3\(\frac{1}{2}\) can be written as 3 + \(\frac{1}{2}\).
(ii) The sum of any two proper fractions is always an improper fraction.
Hint: \(\frac{1}{2}+\frac{1}{4}=\frac{3}{4}\)
(iii) The mixed fraction of \(\frac{13}{4}\) is 3\(\frac{1}{4}\)
(iv) The reciprocal of an improper fraction is always a proper fraction.
(v) 3\(\frac{1}{4}\) × 3\(\frac{1}{4}\) = 9\(\frac{1}{16}\)
Solution:
(i) True
(ii) False
(iii) True
(iv) True
(v) False

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

The mixed number 2 2 3 as an improper fraction.

Question 3.
Answer the following :
Solution:
(i) Find the sum of \(\frac{1}{7}\) and \(\frac{3}{9}\)
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 1

(ii) What is the total of 3\(\frac{1}{3}\) and 4\(\frac{1}{6}\).
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 2

(iii) Simplify : 1\(\frac{3}{5}\) + 5\(\frac{4}{7}\)
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 3

(iv) Find the difference between \(\frac{8}{9}\) and \(\frac{2}{7}\)
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 4

(v) Subtract 1\(\frac{3}{5}\) and 2\(\frac{1}{3}\)
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 5

(vi) Simplify: 7\(\frac{2}{7}\) – 3\(\frac{4}{21}\)
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 6

fraction and whole number calculator

Question 4.
Convert mixed fraction into improper fractions and vice versa:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 7
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 8
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 9

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Question 5.
Multiply the following :
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 10
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 11
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 12

Question 6.
Divide the following:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 13
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 14
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 15

Question 7.
Gowri purchased 3\(\frac{1}{2}\) kg of tomatoes, \(\frac{3}{4}\) kg of brinjal and 1\(\frac{1}{4}\) kg of onion, what is the total weight of the vegetables she bought?
Solution:
Weight of tomatoes Gowri purchased = 3\(\frac{1}{2}\) kg
Weight of Brinjal purchased = \(\frac{3}{4}\) kg
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 16
Total weight of vegetables that Gowri purchased = 5\(\frac{1}{2}\) kg

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Question 8.
An oil tin contains 3\(\frac{3}{4}\) litres of oil of which 2\(\frac{1}{2}\) litres of oil is used. How much oil is left over?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 17
Quantity of oil leftover = 1\(\frac{1}{4}\) litres.

Question 9.
Nilavan can walk 4\(\frac{1}{2}\)km in an hour. How much distance will he cover in 3\(\frac{1}{2}\) hours?
Solution:
Distance walked by Nilavan in one hour = 4\(\frac{1}{2}\) km.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 18
Nilavan walks 15\(\frac{3}{4}\) km in 3\(\frac{1}{2}\) hours

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Question 10.
Ravi bought a curtain of length 15\(\frac{3}{4}\) m. If he cut the curtain into small pieces each of length 2\(\frac{1}{4}\) m, then how many small curtains will he get?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 19

Objective Type Questions

Question 11.
Which of the following statement is incorrect?
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 20
Solution:
(d)\(\frac{10}{11}<\frac{9}{10}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 21

Question 12.
The difference between \(\frac{3}{7}\) and \(\frac{2}{7}\) is
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 22
Solution:
(a) \(\frac{13}{63}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 23

Question 13.
The reciprocal of \(\frac{53}{17}\) is
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 24
Solution:
(c) \(\frac{17}{53}\)
Hint:
\(\frac{\frac{1}{53}}{\frac{53}{17}}=\frac{17}{53}\)

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1

Question 14.
If \(\frac{6}{7}\) = \(\frac{A}{49}\), then the value of A is
(a) 42
(b) 36
(c) 25
(d) 48
Solution:
(a) 42

Question 15.
Pugazh has been given four choices for his pocket money by his father. Which of the choices should he take in order to get the maximum money?
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Fractions Ex 1.1 25
Solution:
(c) \(\frac{4}{5}\) of ₹150

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top