Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Students can Download Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences, Notes, Samacheer Kalvi 12th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations. Get a Practical Study with the help of Samacheer Kalvi 12th English Grammar to make learning language much easy for you and score good grades in exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

The table given below contains the basic principles to transform the sentences:
a. Transform the sentences according to the instructions given in the bracket:

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 1.
The girl was very hungry, so she ate the whole watermelon, (change into a simple sentence)
Answer:
Being very hungry, the girl ate the whole watermelon.

Question 2.
Though the cat made several attempts, it could not catch the mouse. (change into a compound sentence)
Answer:
The cat made several attempts yet it could not catch the mouse.

Question 3.
The peon was very ill. He could not go to office. (Change into complex sentence)
Answer:
As the peon was ill, he could not go to office.

Question 4.
The firefighters made several attempts. They could not save the drowning tiger. (Change into a simple sentence)
Answer:
In spite of making several attempts, the firefighters could not save the drowning tiger.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 5.
Kalpana Chawla was bold. So, she became an astronaut. (Change into simple sentence)
Answer:
Being bold, Kalpana Chawla became an astronaut.

Question 6.
As the rains stopped, the schools were opened, (change into a compound sentence)
Answer:
The rains stopped and so the schools were opened.

Question 7.
The old man was very tired. He couldn’t walk. (Change into a simple sentence)
Answer:
The old man was too tired to walk.

Question 8.
He burnt his midnight oil. Yet, he did not clear his IAS examination with distinction. (Change into complex sentence)
Answer:
Even though/Although/Though he burnt his midnight oil, he did not clear his IAS examination with distinction.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 9.
The master was very angry. He shouted at the drunk driver. (Change into a simple sentence)
Answer:
Being very angry, the master shouted at the drunk driver.

Question 10.
Though Kohli made many efforts, he could not rescue RCB from losing the IPL match against CSK. (Change into a compound sentence)
Answer:
Kohli made many attempts but he could not rescue RCB from losing the IPL match against CSK.

b. Change or combine into a compound sentence

Question 1.
As Rahim was sick, he could not attend the office.
Answer:
Rahim was sick and so he could not attend the office.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 2.
As he is wounded, he cannot walk fast.
Answer:
He is wounded and so he cannot walk fast.

Question 3.
As he was poor, he could not lead a comfortable life.
Answer:
He was poor and so he could not lead a comfortable life.

Question 4.
As Velu was sick, he could not attend class.
Answer:
Velu was sick and so he could not attend class.

Question 5.
Mallika is very arrogant. She will not apologize.
Answer:
Mallika is very arrogant and so she will not apologize.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 6.
I had to walk to my office as the auto drivers were on strike.
Answer:
The auto drivers were on strike and so I had to walk to my office.

Question 7.
If I had known your need, I would have given you my bike.
Answer:
I had not known your need or else I would have given you my bike.

Question 8.
If the political leader go back on their promises, common people will suffer.
Answer:
The politicians should not go back on their promises or the common people will suffer.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 9.
If you play truancy again, you will be punished.
Answer:
You must not play truancy again otherwise you will be punished.

Question 10.
If you start now, you can catch the flight.
Answer:
You should start now or else you cannot catch the flight.

Question 11.
In spite of her best performance, she was not given the gold medal.
Answer:
She performed well but she was not given the gold medal.

Question 12.
In spite of her illness, he obtained a high score.
Answer:
She was ill yet she obtained a high score.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 13.
It is really surprising that the corrupt politician has not been arrested by the police.
Answer:
The corrupt politician has not been arrested by the police and it is really surprising.

Question 14.
Sheela is smart. She will get a job.
Answer:
Sheela is smart and therefore she will get a job.

Question 15.
Not knowing any one in the town, Padma went to stay in a ladies hostel.
Answer:
Padma didn’t know anyone in the town and so he went to stay in a ladies hostel.

Question 16.
Raghu has recovered after the accident. His fractured arm is still in a cast.
Answer:
Raghu has recovered after the accident but his fractured arm is still in a cast.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 17.
Run three miles everyday. You will lose two kilos a week.
Answer:
Run three miles every day or else you will not lose two kilos a week.

Question 18.
The mountain is so steep that Hema cannot climb it.
Answer:
The mountain is very steep and so Hema cannot climb it.

Question 19.
The questions were tough, five students failed.
Answer:
The questions were tough and so five students failed.

Question 20.
This is the only planet that belongs to us.
Answer:
This is the only planet and it belongs to us.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

C. Combine into a single sentence using ‘though’

Question 1.
Education is free yet 10 crore poor children are out of school.
Answer:
Though education is free, 10 crore poor children are out of school.

Question 2.
Tiger is a ferocious animal but it is handsome.
Answer:
Though tiger is a ferocious animal, it is handsome.

Question 3.
Gandhi gave his honest reply for not attending the evening sports class but the Headmaster punished him.
Answer:
Though Gandhi gave his honest reply for not attending the evening sports class, the Headmaster punished him.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 4.
Private schooling is costly yet every mother is crazy after it.
Answer:
Though private schooling is costly, every mother is crazy after it.

Question 5.
She completed her work but it was not up to the mark.
Answer:
Though she completed his work, it was not up to the mark.

Question 6.
Moni is playful. She studies well.
Answer:
Though Moni is playful, she studies well.

Question 7.
The doctor tried his best. He could not save the old man.
Answer:
Though doctor tried his best, he could save the old man.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 8.
She was ill at the time of the examination. She obtained a high score in the subject.
Answer:
Though she was ill before the examination, she obtained a high score in the subject.

Question 9.
He was tired but he toured all the Gaja cyclone affected districts to help the distressed.
Answer:
Though he was tired, he toured all the Gaja cyclone affected districts to help the distressed.

Question 10.
She hurried to the bus stand. She could not catch the bus.
Answer:
Though she hurried to the bus stand, she could not catch the bus.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 11.
I like black tea. I prefer coffee.
Answer:
Though I like black tea, I prefer coffee.

Question 12.
I memorised the lesson day and night yet I got less marks.
Answer:
Though I memorised the lessons day and night, I got less marks.

Question 13.
She studied very hard, but failed.
Answer:
Though she studied very hard, she failed.

Question 14.
In spite of being old, she walks quickly.
Answer:
Though she is old, she walks quickly.

Question 15.
In spite of her best performance, she was not given the scholarship.
Answer:
Though she performed her best, she was not given the scholarship.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 16.
In spite of the heavy fog, children could still see the lights in the distant valley.
Answer:
Though there was heavy fog, they could still see the lights in the distant valley.

Question 17.
It started drizzling but the foot ball match did not stop.
Answer:
Though it started drizzling, the foot ball match did not stop.

Question 18.
It started raining but the children did not stop playing.
Answer:
Though it started raining the children did not stop playing.

Question 19.
It was raining heavily. The farmers went on ploughing.
Answer:
Though it was raining heavily, the farmers went on ploughing.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 20.
Sudha had one pen only. She helped Mala.
Answer:
Though Sudha had one pen only, she helped Mala.

d. Change into a simple sentence

Question 1.
A person who is industrious is sure to succeed.
Answer:
An industrious person is sure to succeed.

Question 2.
NSS students have civic responsibilities. They must discharge them.
Answer:
NSS students having civic responsibilities must discharge them.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 3.
Anu types quickly. Anu types correctly.
Answer:
Besides typing quickly, Anu types correctly.

Question 4.
Faraday was poor and ill. Yet he did scientific experiments with a passion.
Answer:
In spite of Faraday being poor and ill he did scientific experiments with a passion.

Question 5.
Sneha is very arrogant. She will not apologize.
Answer:
Sneha is too arrogant to apologize.

Question 6.
NGOs brought sacks of food packets. They distributed to the people in cyclone-hit districts.
Answer:
Bringing sacks of food packets, the NGOs distributed to the people in cyclone hit districts.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 7.
He told me a story. It was about the Princess and a frog.
Answer:
He told me a story about the Princess and a frog.

Question 8.
I completed my homework. I went to watch discovery channel.
Answer:
On completing my homework, I went to watch discovery channel.

Question 9.
Sheela forgot her birthday. Her teacher greeted her on that day.
Answer:
In spite of Sheela forgetting her birthday, her teacher greeted her on that day.

Question 10.
I like milk. I prefer Boost.
Answer:
I prefer Boost to milk.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 11.
Gandhi speaks the truth. He was not afraid of it.
Answer:
Gandhi was not afraid of speaking the truth.

Question 12.
Kohli lost the IPL tournament. He decided to resign his captaincy.
Answer:
On losing the match, Kohli decided to resign his captaincy.

Question 13.
Anitha was poor. She was always happy.
Answer:
Despite her poverty, Anitha was always happy.

Question 14.
Take an umbrella. It may rain.
Answer:
In case of rain, take an umbrella.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 15.
The coffee is very hot. I cannot drink it.
Answer:
The coffee is too hot to drink it.

Question 16.
Though Sarala studied day and night, she got less marks.
Answer:
Despite studying day and night, Sarala got less marks.

Question 17.
Unless Rishab Pant performs well, he will not emerge victorious in the IPL matches.
Answer:
On account/in case of Rishab Pant not performing well, he will not emerge victorious in the IPL matches.

Question 18.
We must eat. We cannot live.
Answer:
We must eat to live.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 19.
When the burglar heard the barking of the dog, he ran away.
Answer:
On hearing the barking of the dog, the burglar ran away.

Question 20.
When the eve teaser saw the dog, he ran away.
Answer:
Seeing the dog, the eve teaser ran away.

e. Rewrite as Directed
Question 1.
If you wish to meet me, you can use this address. (Begin with ‘Should’)
Answer:
Should you wish to meet me, you can use this address.

Question 2.
If you were aware of the truth you would not believe her. (Begin with ‘Were’)
Answer:
Were you aware of the truth you would not believe her.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 3.
If you should need my help again, just call me. (Begin with Should)
Answer:
Should you need my help again, just call me.

Question 4.
If you should need any money, apply for a loan. (Begin with ‘should’)
Answer:
Should you need any money, apply for a loan.

Question 5.
If you should be late once again, you would lose your increment.(Begin with should)
Answer:
Should you be late once again, you would lose your increment.

Question 6.
If you had studied well, you would have got the merit scholarship. (Had)
Answer:
Had you studied well, you would have got the merit scholarship.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 7.
If it were not for the expenses involved, she would go by air. (Begin with ‘Were’)
Answer:
Were it not for the expenses involved, she would go by air.

Question 8.
If it had not rained, they would have gone to the theme park. (Begin with ‘Had’)
Answer:
Had it not rained, they would have gone to the theme park.

Question 9.
If I would have known you were ill, I would have summoned the doctor. (Begin with ‘Had’)
Answer:
Had I known you were ill, I would have summoned the doctor.

Question 10.
If I were a bird, I would fly to different countries. (Rewrite with ‘Were’)
Answer:
Were I a bird, I would fly to different countries.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 11.
If I had known you were here, I would have brought all your friends. (Begin with ‘Had’)
Answer:
Had I known you were here, I would have brought all your friends.

Question 12.
If she had worked hard, he would have passed the NEET exam. (Begin with ‘Had’)
Answer:
Had she worked hard, she would have passed the NEET exam.

Question 13.
If Radha had known the impending danger, she would have stayed at home.( Begin with ‘Had’)
Answer:
Had Radha known the impending danger, she would have stayed at home.

Question 14.
If my mom were to tell me such a thing of her, I would not believe it. (Begin with ‘were’)
Answer:
Were my mom to tell me such a thing of her, I would not believe it.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Simple, Compound and Complex Sentences

Question 15.
If she should tell me the truth, she would not be sacked from her job. (Begin with ‘Should’)
Answer:
Should she tell me the truth, she would not be sacked from her job.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top