Samacheer Kalvi 12th English Grammar Determiners

Students can Download Samacheer Kalvi 12th English Grammar Determiners, Notes, Samacheer Kalvi 12th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations. Get a Practical Study with the help of Samacheer Kalvi 12th English Grammar to make learning language much easy for you and score good grades in exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th English Grammar Determiners

Study the sentences given below:

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Determiners

  • I saw a juggler yesterday.
  • My uncle is an officer in the army.
  • This car is very comfortable.
  • Some pictures are really fine.
  • Do you have any complaints about me?
  • She is blind of one eye.

In the above sentences, a, an, the, this, my, some, any and one are words which mark the subsequent arrival of a noun. Each of them modifies the noun which follows it. Such words are called Determiners or Fixing words as they fix the nouns that follow them.

Here is a tentative list of the most frequently used Determiners:
(a) a, an, the – (Article Determiners)
(b) this, that, these, those – (Demonstrative Determiners)
(c) my, our, your, his, her, its, their, one’s – (Possessive Determiners)
(d) one, two, three, etc. – (Definite Numerical Determiners)
(e) some, any, no; all, both; much, many; few, less, several, little – (Indefinite Numeral Determiners)
(i) each, every, either, neither – (Distributive Numeral Determiners)

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Determiners

Use Of Some Common Determiners

  • A hen laid an egg yesterday.
  • Bring me the purse I gave you.
  • This car is very beautiful.
  • Aditi lives in that house.
  • These books are yours.
  • Get me those mangoes please.
  • My mother is a teacher.
  • Your brother is calling you.
  • Our school has fifty rooms.
  • Their house is double-storeyed.
  • Five boys are sitting on that bench.
  • He stays on the first floor.
  • There isn’t any sugar in the pot.
  • Will you have some tea?
  • She gave me all the apples.
  • Both the friends refused to part.
  • He has not solved many sums.
  • There are few buses running.
  • He had little money.
  • I play hockey every day.
  • Either book will do.
  • Neither statement is true.

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Determiners

Fill in the blanks with suitable determiners.

Question 1.
We have ……………. kilometers to go but there is only a ……………. petrol left in the tank!
Answer:
some, any

Question 2.
There isn’t ……………. time; we’ve only ……………. minutes left before the movie starts.
Answer:
much, a few

Question 3.
I took ……………. apple from ……………. refrigerator and ate it.
Answer:
an, the

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Determiners

Question 4.
Quite ……………. trees were blown down by the storm last night ……………. workers were trying to clear them off the road this morning.
Answer:
a few, Many

Question 5.
How ……………. rice is there in the pot? We need only ……………. to feed the cat.
Answer:
much, a little

Question 6.
Don’t add ……………. salt. I have already put in ……………. and the soup is just right.
Answer:
any, enough

Question 7.
……………. goats have wandered into the garden and damaged ……………. plants.
Answer:
Several, the

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Determiners

Question 8.
A man may have ……………. wealth and yet not be ……………. happier with it
Answer:
some, any

Question 9.
On Sundays, there is not ……………. traffic along this road.
Answer:
much

Question 10.
I tried to phone her two or three times, but ……………. time there was no reply
Answer:
each

Samacheer Kalvi 12th English Grammar Determiners

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top