Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 17 Consumer Protection

Students can Download Commerce Chapter 17 Consumer Protection Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 12th Commerce Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 17 Consumer Protection

Samacheer Kalvi 12th Commerce Consumer Protection Textbook Exercise Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
The final aim of modem marketing is _________
(a) Maximum profit
(b) Minimum profit
(c) Consumer satisfaction
(d) Service to the society
Answer:
(c) Consumer satisfaction

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 17 Consumer Protection

Question 2
_________  is the king of modem marketing.
(a) Consumer
(b) Wholesaler
(c) Producer
(d) Retailer
Answer:
(a) Consumer

Question 3.
As the consumer is having the rights, they are also having _________
(a) Measures
(b) Promotion
(c) Responsibilities
(d) Duties
Answer:
(c) Responsibilities

Question 4.
Which of the following is not a consumer right summed up by John F. Kennedy?
(a) Right to safety
(b) Right to choose
(c) Right to consume
(d) Right to be informed
Answer:
(a) Right to safety

Question 5.
It is the responsibility of a consumer that he must obtain _________  as a proof for the purchase of goods.
(a) Cash receipt
(b) Warranty card
(c) Invoice
(d) All of these
Answer:
(c) Invoice

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
Write short notes on “Right to be informed.”
Answer:
Consumers should be given all the relevant facts about the product. This implies that manufacturer and the dealer are expected to disclose all the material facts relevant and relating to the product.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 17 Consumer Protection

Question 2.
What do you understand about “Right to Safety”?
Answer:
There may be few products that are more likely to cause physical danger to consumers health, lives and property. The health hazards which are likely to arise have to be eradicated or reduced altogether. In case of food items and drugs both life saving and life sustaining safety is to be guaranteed.

Question 3.
What are the rights of consumer according to John F. Kennedy?
Answer:
The former president of U.S.A Mr. John F. Kennedy defined the basic consumer rights as “The Right of Safety“ the Right to be informed, the Right to choose and the Right to be heard.”

Question 4.
Which is the supreme objective of business?
Answer:
The modem marketing concept recognises that the consumer is the pivotal point around which the business moves. Satisfaction of consumer needs / requirements is stated to be supreme objective of a business.

Question 5.
What are the important aspects to be kept in mind by consumer while purchasing goods related to the quality of goods?
Answer:
The consumer has to have the knowledge about the quality from his own experiences or from the experiences of other persons who used the product or by browsing the website.

III. Short Answer Questions

Question 1.
What do you understand by “Right to redressal”?
Answer:
The complaints and protests are not just to be heard: but the aggrieved party is to be granted compensation within a reasonable time period . There should be prompt settlement of complaints and claims lodged by the aggrieved customers.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 17 Consumer Protection

Question 2.
Define “Consumer Rights”.
Answer:
Consumer Right is interpreted as “the right to have information about the quality, potency, quantity, purity, price, and standard of goods or services”.

Question 3.
What do you understand about “Right to protection of health and safety”?
Answer:
A few products may contain potentially harmful substances which are dangerous from the consumer welfare point of view. The best examples of this kind are food additives, colours, emulsifiers, preservatives. In case of food items and drugs both life saving and life sustaining safety is to be guaranteed.

IV. Long Answer Questions

Question 1.
What are the rights of consumers?
Answer:
As a consumer, everyone should know the basic rights as well as about the counts and procedures to be followed.
The rights of consumers as per Consumer Protection Act are given below:

  1. Right to Protection of Health and Right of Safety: There may be products that cause physical danger to consumers health, lives and property. The health hazards which are likely to arise have to be eradicated or reduced altogether.
  2. Right to be Informed: Consumers should be given all the relevant facts about the products. The manufacturer and the dealer should disclose all the material facts relating to the product.
  3. Right to choose: Consumer satisfaction can be increased by giving the consumer the widest choice. From the widest range of products in quality and brand as well as price, the consumer can choose the goods.
  4. Right to be Heard: Consumers have every right to ventilate and register the dissatisfaction, disagreements and get the complaint heard and aired.
  5. Right to Seek Redressal: The aggrieved party is to be granted compensation within a reasonable time.
  6. Right to Consumer Education: The consumer has a right to acquire knowledge and stay well-informed all through his life.

Question 2.
Explain the duties of consumers.
Answer:
Apart from rights, there are certain duties imposed on the consumer. The following are the duties of consumers

  1. Buying Quality Products at Reasonable Price: It is the duty of a consumer to purchase a product after gaining a thorough knowledge of its price, quality and other terms and conditions.
  2. Ensure the Weights and Measurement before Purchase: The consumer should ensure that he/she is getting the product of exact weight and measure.
  3. Reading the Label Carefully: It is the duty of the consumer to read the label of the product thoroughly.
  4. Beware of False and Attractive Advertisements: It is the prime duty of the consumer about the genuineness of the advertisement, before purchasing the product.
  5. Ensuring the Receipt of Cash Bill: It is a legitimate duty of consumers to get the cash receipt and warranty card supplied along with the bill.

Question 3.
What are the responsibilities of consumers?
Answer:
Rights and responsibilities are two sides of the same coin.
The responsibilities of consumers are listed below:

  1. The consumer must pay the price of the goods according to the terms and conditions.
  2. The consumer has the responsibility to make the seller to deliver the goods in time.
  3. The consumer has to bear any loss, which may arise to the seller, due to delay in taking delivery.
  4. The consumer has to follow the instructions and precautions while using the product.
  5. The consumer must collect the cash receipt as a proof of goods purchased from the seller.
  6. The consumer must file a complaint with the seller about the defects in products or deficiency in service.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Consumer Protection Additional Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
The consumer is to be protected against any __________
(a) unfair practices of trade
(b) family functions
(c) profit making firm
(d) loss in business
Answer:
(a) unfair practices of trade

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 17 Consumer Protection

Question 2.
The consumer is the __________ of the modem marketing.
(a) Manager
(b) Director
(c) King
(d) None of these
Answer:
(c) King

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
Write a note on Right to consumer education.
Answer:
The consumer has a right to acquire knowledge and stay well-informed all through his life. He should be aware of the availability of the products.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 17 Consumer Protection

Question 2.
How the consumer got the basic needs, as per right of the consumer?
Answer:
Every consumer has a right to get basic necessities of life such as food, clothing and water, and right to pine and healthy environment. It is the latest addition to consumer bill of rights.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top