Samacheer Kalvi 9th English Grammar Connectors

You can Download Samacheer Kalvi 9th English Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Exploring the textbook concepts is not enough for students who dreamt to do a cakewalk in English grammar. Consistently do your learning and practicing session with Samacheer Kalvi 9th English Grammar study material and achieve all your dreams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th English Grammar Connectors

Connectors

❖ We could go to the library or the park.
❖ He neither finished his homework nor studied for the test.
❖ I did not go out because the weather was hot.

Samacheer Kalvi 9th English Grammar Connectors

In each of the above sentences, two different ideas are expressed in one sentence. To connect the ideas, some words like or, neither…nor, because are used. These words and phrases are called Connectors.

A connector may be used to indicate the relationship between the ideas expressed in a clause or a sentence.
The following connectors can be used for different purposes.

Look at the following sentences, how connectors are used.
Samacheer Kalvi 9th English Grammar Connectors 1

  • The man has much money. However, he isn’t happy at all.
  • I like playing football. On the other hand, my brother likes playing basketball.
  • His family made a lot of effort to make their son’s lessons better, conversely, he never made any effort.
  • She spent four years studying for her law degree. Meanwhile, she continued to work at the bank.
  • You are not allowed to use your phone here. Simi Early, you have to switch it off when you are in the library.
Even if despite the possibility that; whether or not. Even if I had time and money, I wouldn’t travel around the world.
Whereas in contrast or comparison with the fact that; while at the same time Dinesh is very hard-working whereas his brother is lazy.
Otherwise something or anything else; in other circumstances. He must pass the exam, otherwise, his parents will be unhappy.
Therefore for that reason as a result of something that has just been mentioned He was injured and therefore unable to work.
Because of by reason of. Last year my school was closed for two weeks because of heavy rain.
So that in order that. I’ll help her in maths so that she could pass the exam.
Even though despite the fact that. She shared with him even though she had just a sandwich.
After wards after something that you have already mentioned I have to help my mother in garden after wards, I can go to the cinema.
Unless except on the condition that. Unless it stops raining, we will not go for a walk.
Although despite the fact that; even though I’ll try to help them in the garden although I have got little time.

Samacheer Kalvi 9th English Grammar Connectors

Exercises
(i) Choose the best connector.
1. you saved a lot, you wouldn’t be able to buy that bike. (So that, Even if, Therefore)
Answer:
Even if

2. your chances are small, you should try to do it. (Afterwards, Even though, Otherwise)
Answer:
Even though

3. He eats only healthy food his sister gorges herself with junk food. (therefore, because of, whereas)
Answer:
whereas

4. You should learn more, you might fail in your exams. (otherwise, although, because of)
Answer:
otherwise

Samacheer Kalvi 9th English Grammar Connectors

5. Adhira wanted to play basket ball dance Bharathanatyam. (therefore, even though, as well as)
Answer:
As well as

6. _________ he was very tired, he worked very hard. (Afterwards, So that, Although)
Answer:
Although

7. Slice this meat and _________ you can boil it for thirty minutes. (after wards, although, because of)
Answer:
after wards

8. I cooked dinner _________ my friends wouldn’t have to eat out. (otherwise, unless, so that)
Ans :
so that

9. This street is slippery _________ the snow. (because of, even though, whereas)
Answer:
because of

10. I will pick you up. ________ you can get to the station on time. (Because of, So that, Afterwards)
Answer:
So that

11. Something must be wrong; _________Anu would go to school. (so that, because of, otherwise)
Answer:
otherwise

12. _________ he is very rich, he doesn’t help the poor. (Even if, Although, Therefore)
Answer:
Although

13. _________ the weather was windy, we went for a walk. (Therefore, Otherwise, Even though)
Answer:
Even though

14. She is always helpful and friendly to mc, 1 like her very much. (therefore, whereas, even though)
Answer:
therefore

15. He must be very clever; _________ he wouldn’t have passed such a hard exam. (whereas, otherwise, unless)
Answer:
otherwise

16. _________ I have a bike. I don’t often ride it. (Therefore, Although, Unless)
Answer:
Although

17. I like horror films ________ my friend prefers comedies. (unless, whereas, therefore)
Answer:
he was

18. _________ 1 learned so much, I didn’t manage to pass my exam. (Even though., So that, Because of)
Answer:
Een though

19. You’ll be sick _________ you stop eating so many sweets. (whereas, unless, otherwise)
Answer:
unless
20. _________ we are at the bus station by seven o’clock, we will miss our bus. (Whereas, Unless, Therefore)
Answer:
Unless

Samacheer Kalvi 9th English Grammar Connectors

(ii) Complete the following with connectors.
1. After he seems quite intelligent _________ he often gets poor grades. (Nonetheless is used to connect two contrasting ideas.)
Answer:
nonetheless

2. This restaurant has some of the best chefs in the town. _________ their service is excellent.
Answer:
Moreover

3. I’ve never been to Kerala ________ having friends and relatives there.
Answer:
in spite of

4. Krishnan is a reckless driver _________ he hasn’t had any accidents.
Answer:
even so

5. My sister works ten hours a day _________ she doesn’t earn much money.
Answer:
however

6. We went out __________ the cold weather.
Answer:
despite

7. 1 tried to look happy _________ feeling ill.
Answer:
ln spite of

8. There is no more food left. _________ there is plenty of snacks.
Answer:
However

9. Wash the potatoes first, _________ you can boil them.
Answer:
After wards

10. I need to work hard _________ I can pass the exam.
Answer:
so that

11. __________ he was the best candidate, he didn’t win the elections.
Answer:
Although

12. _________ you come back from your trip, we’ll meet to discuss the problem.
Answer:
Then

13. They said that the movie was fantastic, _________ I watched it.
Answer:
so

14. _________ he was very ill, he didn’t take any medicine.
Answer:
Although

15. I don’t know ________ I can buy a pair of jeans.
Answer:
where

Samacheer Kalvi 9th English Grammar Connectors

16. She went to the shops _________ couldn’t find anything that could fit her needs.
Answer:
but

17. Everybody likes him because he is nice _________ helpful.
Answer:
and

18. _________ he was angry with her, he didn’t utter a word.
Answer:
Since

19. Keep quiet _________ go out.
Answer:
or

20. She acted as __________ she is innocent.
Answer:
if

Samacheer Kalvi 9th English Grammar Connectors

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top