Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 11 Employee Selection Process

Students can Download Commerce Chapter 11 Employee Selection Process Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 12th Commerce Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 11 Employee Selection Process

Samacheer Kalvi 12th Commerce Employee Selection Process Textbook Exercise Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
The recruitment and Selection Process aimed at right kind of people.
(a) At right people
(b) At right time
(c) To do right things
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 2.
The poor quality of selection will mean extra cost on _________ and supervision.
(a) Training
(b) Recruitment
(c) work quality
(d) None of these
Answer:
(a) Training

Question 3.
_________ refers to the process of identifying and attracting job seekers so as to build a pool of qualified job applicants.
(a) Selection
(b) Training
(c) Recruitment
(d) Induction
Answer:
(c) Recruitment

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 11 Employee Selection Process

Question 4.
Selection is usually considered as a _________ process.
(a) Positive
(b) Negative
(c) Natural
(d) None of these
Answer:
(b) Negative

Question 5.
Which of the following test is used to measure the various characteristics of the candidate?
(a) physical Test
(b) Psychological Test
(c) attitude Test
(d) Proficiency tests
Answer:
(b) Psychological Test

Question 6.
Wfifich of the following orders is followed in a typical selection process? .
(a) application form test and or interview, reference check and physical examination
(b) Application form test and or interview, reference check, and physical examination
(c) Reference check, application form, test and interview and physical examination
(d) physical examination test and on interview application term and reference check.
Answer:
(b) Application form test and or interview, reference check, and physical examination

Question 7.
The purpose of an application blank is to gather information about the
(a) Company
(b) Candidate
(c) Questionnaire or Interview Schedule
(d) Competitors
Answer:
(b) Candidate

Question 8.
Identify the test that acts as an instrument to discover the inherent ability of a candidate.
(a) Aptitude Test
(b) Attitude Test
(c) Proficiency Test
(d) Physical Test
Answer:
(a) Aptitude Test

Question 9.
The process of eliminating unsuitable candidate is called _________
(a) Selection
(b) Recruitment
(c) Interview
(d) Induction
Answer:
(a) Selection

Question 10.
Scrutiny of application process is the _________
(a) Last step in Selection process
(b) First step in Selection process
(c) Third step in Selection Process Selection process
(d) None of the above
Answer:
(b) First step in Selection process

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 11 Employee Selection Process

Question 11.
Scrutiny of application process is the
(a) Locating candidates
(b) Determinining the suitable of the candidates
(c) preparing employees for training
(d) None of the above
Answer:
(b) Determinining the suitable of the candidates

Question 12.
The process of placing the right man on the right job is called _________
(a) Training
(b) Placement
(c) Promotion
(d) Transfer
Answer:
(b) Placement

Question 13.
Probation/Trial period signifies _________
(a) one year to two years
(b) One year to three years
(c) Two years to four years
(d) None of the above
Answer:
(a) one year to two years

Question 14.
Job first man next is one of the principles of _________
(a) Test
(b) Interview
(c) Training
(d) placement
Answer:
(d) placement

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What is selection?
Answer:
Selection is the process of choosing the most suitable person for the vacant position in the organization.

Question 2.
What is an interview?
Answer:
According to Scott and others “an interview is a purpose full exchange of ideas, the answering of questions and communication between two or more persons.”

Question 3.
What is intelligence test?
Answer:
Intelligence tests are one of the psychological tests, that is designed to measure a variety of mental ability, individual capacity of a candidate.

Question 4.
What do you mean by test?
Answer:
Several tests are conducted in the selection process to ensure whether the candidate possesses the necessary qualification to fit into various positions in the organization.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 11 Employee Selection Process

Question 5.
What do you understand about bio data?
Answer:
Most of the Public sector undertakings Recruitment boards supply applications forms for selection of jobs. In this form, the candidate fill the details about family background, educational qualifications, experience, co-curricular activities.

Question 6.
What do you mean by placement?
Answer:
Placement is a process of assigning a specific job to each and every candidate selected. It includes initial assignment of new employees and promotion, transfer or demotion of present employees.

III. Short Answer Questions

Question 1.
What is stress interview?
This type of interview is conducted to test the temperament and emotional balance of the candidate interviewed. Interviewer deliberately creates stressful situation and tries to assess the suitability of the candidate by observing his reaction and response to the stressful situations.

Question 2.
What is structured interview?
Answer:
Under this method, a series of questions to be asked by the interviewer are pre-prepared by the interviewer and only these questions are asked in the interview.

Question 3.
Name the types of selection test?
Answer:
Selection tests are of two types: Ability Tests and Personality Tests. Ability tests can further be divided into: aptitude test, achievement test, intelligence test, and judgement test. Personality tests can further be divided into: interest test, personality inventory test, projective test or thematic appreciation test, and attitude test.

Question 4.
What do you mean by achievement test?
Answer:
This test measures a candidate’s capacity to achieve in a particular field. In other words this test measures a candidate’s level of skill in certain areas, accomplishment and knowledge in a particular subject. It is also called proficiency test.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 11 Employee Selection Process

Question 5.
Why do you think the medical examinations of a candidate is necessary?
Answer:
The last technique used in selection process is medical examination. This is the most important step in the selection because a person of poor health cannot work competently and any investment on him may go waste, if he/she is unable to discharge duties efficiently on medical grounds.

Question 6.
What is aptitude test?
Answer:
Aptitude test is a test to measure suitability of the candidates for the post/role. It actually measures whether the candidate possess a set of skills required to perform a given job. It helps in predicting the ability and future performance of the candidate.

Question 7.
How is panel interview conducted?
Answer:
Where a group of people interview the candidate, it is called panel interview. Usually panel comprises chair person, subject expert, psychological experts, representatives of minorities/ underprivileged groups, nominees of higher bodies and so on. All panel members ask different types of questions on general areas of specialization of the candidate.

Question 8.
List out the various selection interviews.
Answer:
Interview represents a face to face interaction between the interviewer and interviewee

  1. Preliminary Interview
  2. Structured Interview
  3. Unstructured Interview
  4. In-depth Interview
  5. Panel Interview
  6. Stress Interview
  7. Telephone Interview
  8. Online Interview
  9. Group interview
  10. Video Conference Interview

Question 9.
List out the significance of placement.
Answer:
The significance of the placement is as follows:

  1. It improves employee morale.
  2. It helps in reducing employee turnover.
  3. It helps in reducing conflict rates or accidents.
  4. It avoids misfit between the candidates and the job.
  5. It helps the candidate to work as per the predetermined objectives of the organization.

IV. Long Answer Questions

Question 1.
Briefly explain the various types of tests.
Answer:
Several tests are conducted in the selection process to ensure whether the candidate possesses the necessary qualifications.

A. Ability Test: Ability test may be divided into:

  • Aptitude Test: Aptitude test is a test to measure suitability of the candidates for the post.
  • Achievement Test: This test measures a candidate’s capacity to achieve in a particular field.
  • Intelligence Test: Intelligence test is designed to measure a variety of mental ability, individual capacity of a candidate.
  • Judgment Test: This test is conducted to test the presence of mind and reasoning capacity of the candidates.

B. Personality Test: It refers to the test conducted to find out the non-intellectual traits of a candidate. It can be further divided into:

  • Interest Test: Interest test measures a candidate’s extent of interest in a particular area.
  • Projective Test: This test measures the candidate’s values, personality of the candidate.
  • Attitude Test: measures candidate’s tendencies towards the people, situation, action and related things.

Question 2.
Explain the important methods of interview.
Interview means a face to face interaction between the interviewer and interviewee. Interview may be of various types:-

  1. Preliminary Interview: It is conducted to know the general suitability of the candidates who have applied for the job.
  2. Structured Interview: In this method, a series of questions is to be asked by the interviewer. The questions may be pre-prepared.
  3. In depth Interview: This interview is conducted to test the level of knowledge of the interviewee in a particular field.
  4. Panel Interview: Where a group of people interview the candidate. The panel usually comprises the chair person, subject expert, psychological experts and so on.
  5. Stress Interview: This type of interview is conducted to test the temperament and emotional balance of the candidate.
  6. Online Interview: Due to tremendous growth in information and communication technology, interviews are conducted by means of internet via Skype, Google duo, Whatsapp.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 11 Employee Selection Process

Question 3.
Explain the principles of placement.
Answer:
The following are the principles of placement:

  1. Job First, Man Next: Man should be placed on the job according to the requirements of the job.
  2. Job Offer: The job should be offered to the man based on his qualification..
  3. Terms and conditions: The employee should be informed about the terms and conditiqns of the organisation.
  4. Aware about the Penalties: The employee should also be made aware of the penalties if he / she commits a mistake.
  5. Loyalty and Co-operation: When placing a person in a new job, an effort should be made to develop a sense of loyalty and co-operation in him.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Employee Selection Process Additional Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
The types of Aptitude Test are
(i) Numerical Reasoning Test
(ii) Attitude Test
(iii) Vocabulary Test
(iv) Interest Test
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (i) and (iv)
(d) (ii) and (iii)
Answer:
(b) (i) and (iii)

Question 2.
Which one of the following is not correctly matched?

(a) In-depth interview Skype
(b) Online interview Group of people interview the candidate
(c) Video conferencing interview Level of knowledge
(d) Telephone interview Face to face interview

Answer:
(d) Telephone interview – Face to face interview

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What is meant by personality test?
Answer:
Personality test refers to the test conducted to find out the non-intellectual traits of a candidate namely temperament, emotional response, capability and stability.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 11 Employee Selection Process

Question 2.
Write a note on attitude test.
Answer:
Attitude test measures candidate’s tendencies towards the people, situation, action and related things. For example: morale study, values study, etc.

III. Short Answer Questions

Question 1.
What do you mean by online interview?
Answer:
Due to tremendous growth in information and communication technology, these days interviews are conducted by means of internet via Skype. We chat, Google duo, Viber, Whatsapp or Video chat applications. This enables the interviewers to conduct interview with the candidates living in faraway places.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top