Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis

Students can Download Accountancy Chapter 9 Ratio Analysis Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 12th Accountancy Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Ratio Analysis Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
The mathematical expression that provides a measure of the relationship between two figures is called ……………..
(a) Conclusion
(b) Ratio
(c) Model
(d) Decision
Answer:
(b) Ratio

Question 2.
Current ratio indicates ……………..
(a) Ability to meet short term obligations
(b) Efficiency of management
(c) Profitability
(d) Long term solvency
Answer:
(a) Ability to meet short term obligations

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis

Question 3.
Current assets excluding inventory and prepaid expenses is called ……………..
(a) Reserves
(b) Tangible assets
(c) Funds
(d) Quick assets
Answer:
(d) Quick assets

Question 4.
The debt equity ratio is a measure of ……………..
(a) Short term solvency
(b) Long term solvency
(c) Profitability
(d) Efficiency
Answer:
(b) Long term solvency

Question 5.
Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 1
Answer:
(a) 1 4 3 2

Question 6.
To test the liquidity of a concern, which of the following ratios are useful?
(i) Quick ratio
(ii) Net profit ratio
(iii) Debt – equity ratio
(iv) Current ratio
Select the correct answer using the codes given below:
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iv)
(c) (ii) and (iii)
(d) (ii) and (iv)
Answer:
(b) (i) and (iv)

Question 7.
The proportion of share holder’s funds to total assets is called ……………..
(a) Proprietary ratio
(b) Capital gearing ratio
(c) Debt equity ratio
(d) Current ratio
Answer:
(a) Proprietary ratio

Question 8.
Which one of the following is not correctly matched?
(a) Liquid ratio – Proportion
(b) Gross profit ratio – Percentage
(c) Fixed assets turnover ratio – Percentage
(d) Debt – equity ratio – Proportion
Answer:
(c) Fixed assets turnover ratio – Percentage

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis

Question 9.
Current liabilities ₹ 40,000; Current assets ₹ 1,00,000 ; Inventory ₹ 20,000 . Quick ratio is ……………..
(a) 1:1
(b) 2.5:1
(c) 2:1
(d) 1:2
Answer:
(c) 2:1

Question 10.
Cost of revenue from operations ₹ 3,00,000; Inventory in the beginning of the year ₹ 60,000; Inventory at the close of the year ₹ 40,000. The inventory turnover ratio is
(a) 2 times
(b) 3 times
(c) 6 times
(d) 8 times
Answer:
(c) 6 times

II. Very short answer questions

Question 1.
What is meant by accounting ratios?
Answer:
The ratio is a mathematical expression of the relationship between two related or interdependent items. When ratios are calculated on the basis of accounting information, these are called ‘accounting ratios’.

Question 2.
What is the quick ratio?
Answer:
The quick ratio gives the proportion of quick assets to current liabilities. It indicates whether the business concern is in a position to pay its current liabilities as and when they become due, out of its quick assets. Quick assets are current assets excluding inventories and prepaid expenses. It is otherwise called “liquid ratio” or “acid test ratio”.
Quick ratio = \(\frac{\text { Quick assets }}{\text { Current liabilities }}\)
Quick assets = Current assets – Inventories – Prepaid expenses.
The higher the quick ratio, the better is the short-term financial position of an enterprise.

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis

Question 3.
What is meant by debt-equity ratio?
Answer:
The debt-equity ratio is calculated to assess the long-term solvency position of a business concern. The debt-equity ratio expresses the relationship between long-term debt and shareholders’ funds.

Question 4.
What does the return on investment ratio indicate?
Answer:
It shows the proportion of net profit before interest and tax to capital employed (shareholder’s fund and long term debts). It is an overall measure of the profitability of a business concern.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 2
Capital employed = Shareholder’s funds + Non-current liabilities
Greater the return on investment better is than the profitability of a business and vice versa.

Question 5.
State any two limitations of ratio analysis.
Answer:

  • Ratios are only means: Ratios are not ended in themselves but they are the only means to achieve a particular purpose. Analysis of related items must be done by the management or experts with the help of ratios.
  • Accuracy of financial information: The accuracy of a ratio depends on the accuracy of information taken from financial statements. If the statements are inaccurate, ratios computed based on that will also be inaccurate.

III. Short answer questions

Question 1.
Explain the objectives of ratio analysis.
Answer:
The objectives of ratio analysis:

  • To simplify accounting figures
  • To facilitate analysis of financial statements
  • To analyze the operational efficiency of a business
  • To help in budgeting and forecasting.
  • To facilitate intra firm and inter-firm comparison of performance.

Question 2.
What is the inventory conversion period? How is it calculated?
Answer:
It is the time taken to sell the inventory. A shorter inventory conversion period indicates more efficiency in the management of inventory. It is computed as follows:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 3
(in days)
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 4
(in months)

Question 3.
How is operating profit ascertained?
Answer:
It gives the proportion of operating profit to revenue from operations. Operating profit ratio is an indicator of the operational efficiency of an organisation. It may be computed as follows:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 5
Alternatively, it is calculated as under:
Operating profit ratio = 100 – Operating cost ratio
Operating profit = Revenue from operations – Operating cost

Question 4.
State any three advantages of ratio analysis.
Answer:

  • Measuring operational efficiency: Ratio analysis helps to know the operational efficiency of a business by finding the relationship between operating cost and revenues and also by comparison of present ratios with those of the past ratios.
  • Measuring financial solvency: Ratio analysis helps to ascertain the liquidity or short term solvency and long term solvency of a business concern.
  • Facilitating investment decisions: Ratio analysis helps the management in making effective decisions regarding profitable avenues of investment.
  • Analysing the profitability: Ratio analysis helps to analyse the profitability of a business in terms of sales and investments.
  • Intra firm comparison: Comparison of the efficiency of different divisions of an organization is possible by comparing the relevant ratios.
  • Inter-firm comparison: Ratio analysis helps the firm to compare its performance with other firms.

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis

Question 5.
Bring out the limitations of ratio analysis.
Answer:
Following are the limitations of ratio analysis:
1. Ratios are only means: Ratios are not ended in themselves but they are only meant to achieve a particular purpose. Analysis of related items must be done by the management or experts with the help of ratios.

2. Accuracy of financial information: The accuracy of a ratio depends on the accuracy of information taken from financial statements. If the statements are inaccurate, ratios computed based on that will also be inaccurate.

3. Consistency in preparation of financial statements: Inter-firm comparisons with the help of ratio analysis will be meaningful only if the firms follow uniform accounting procedures consistently.

4. Non – availability of standards or norms: Ratios will be meaningful only if they are compared with accepted standards or norms. Only a few financial ratios have universally recognized standards. For other ratios, comparison with standards is not possible.

5. Change in price level: Ratio analysis may not reflect price level changes and current values as they are calculated based on historical data given in financial statements.

IV. Exercises

Question 1.
Calculate the current ratio from the following information.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 7
Solution:
Current ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 6
Current assets = current investment + Inventories + Trade debtors + Bills receivable + Cash and cash equivalents
C. A = 40,000 + 2,00,000 + 1,20,000 + 80,000 + 10,000 = 4,50,000
Current liablities = Trade crditors + Bills payable + Expenses payable
C.L = 80,000 + 50,000 + 20,000 = 1,50,000
Current ratio = \(\frac { 4,50,000 }{ 1,50,000 }\)
Current ratio = 3:1

Question 2.
Calculate quick ratio: Total current liabilities ₹ 2,40,000; Total current assets ₹ 4,50,000; Inventories ₹ 70,000; Prepaid expenses ₹ 20,000
Solution:
Quick ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 6
Quick ratio = Current assets – Inventory – Prepaid expenses
= 4,50,000 – 70,000 – 20,000
= 3,60,000
Quick ratio = \(\frac { 3,60,000 }{ 2,40,000 }\) = 1.5 : 1

Question 3.
Following is the balance sheet of Lakshmi Ltd. as on 31st March, 2019:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 8
Calculate:
(i) Current ratio (ii) Quick ratio
Solution:
(i) Current ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 6
= \(\frac { 6,00,000 }{ 4,00,000 }\)
Current ratio = 1.5:1
Current assets = Inventories + Trade debtors + Cash and cash equivalents + other current assets prepaid expenses.
= 40,000 + 1,60,000 + 3,20,000 + 80,000
= 6,00,000
Current Liabilities = short-term loans + trade payables + Expenses payable + short term provision.
= 50,000 + 3,10,000 + 15,000 + 25,000
= 4,00,000
Quick ratio = \(\frac{\text { Quick assets }}{\text { Current liabilities }}\)
Quick assets = Current assets – Inventory – Prepaid expenses
= 6,00,000 – 1,60,000 – 40,000 = 4,00,000
Quick ratio = \(\frac { 4,00,000 }{ 4,00,000 }\) = 1 : 1

Question 4.
From the following information calculate the debt-equity ratio.
Balance sheet (Extract) as on 31st March 2019:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 9
Solution:
Debt equity ratio = \(\frac{\text { Long term debt }}{\text { Shareholders funds }}\)
Debentures = 6,00,000
Shareholders’ funds = Equity share capital + Reserves and surplus
= 6,00,000 + 2,00,000
= 8,00,000
Debt Equity ratio = \(\frac { 6,00,000 }{ 8,00,000 }\) = 0.75 : 1

Question 5.
From the following Balance Sheet of Pioneer Ltd. calculate proprietary ratio:
Balance sheet of Pioneer Ltd. as on 31.3.2019
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 10
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 11
Shareholders’ funds = Equity share capital + Preference share capital + Reserves and surplus
= 2,50,000 + 1,50,000 + 50,000
= 4,50,000
Total tanginle assets = Fixed assets capital + preference share capital + Reserves and surplus
= 2,50,000 + 1,00,000 + 40,000
=6,00,000
Proprietary Ratio = \(\frac { 4,50,000 }{ 6,00,000 }\) = 0.75 : 1

Question 6.
From the following information calculate the capital gearing ratio:
Balance Sheet (Extract) as on 31.03.2018
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 12
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 13
Capital gearing ratio = 0.5 : 1
= \(\frac { 4,00,000 }{ 8,00,000 }\)
Funds bearing fixed interest and dividend Preference share capital + Debentures
= 1,00,000 + 3,00,000 = 4,00,000
Equity shareholder’s funds = Equity share capital + General reserve + Surplus
= 4,00,000 + 2,50,000 + 1,5,000 = 8,00,000

Question 7.
From the following Balance Sheet of Arunan Ltd. as of 31.03.2019 calculate

  1. Debt – equity ratio
  2. Proprietary ratio
  3. Capital gearing ratio

Balance Sheet of Arunan Ltd. as on 31.03.2019
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 14
Solution:
1. Debt Equity Ratio = \(\frac{\text { Long term debt }}{\text { Shareholders funds }}\)
Long term debt = Debentures = 3,00,000
Shareholders’ funds = Equity share capital + Preference share capital + Reserves and surplus
= 2,50,000 + 2,00,000 + 1 ,50,000
= 6,00,000
Debt Equity Ratio = \(\frac { 3,00,000 }{ 6,00,000 }\) = 0.5 : 1
Debt – equity ratio : 0.5 : 1

2. Proprietary ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 11
Total Tangible assets = 12,00,000
Proprietary ratio = \(\frac { 6,00,000 }{ 12,00,000 }\) = 0.5 : 1

3. Capital gearing ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 13
Funds bearing fixed interest or dividend = Preference share capital + Debentures + Long term borrowings.
= 2,00,000 + 4,00,000
= 5,00,000
Equity shareholders’ funds = Equity share capital + Reserves and surplus
= 2,50,000 + 1,50,000
= 4,00,000
Capital gearing ratio = \(\frac { 5,00,000 }{ 4,00,000 }\) = 1.25 : 1

Question 8.
From the given information calculate the inventory turnover ratio and inventory conversion period (in months) of Sania Ltd.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 15
Solution:
Inventory turnover ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 16
Cost of revenue from operations = Opening inventory + Net Purchases + Direct expenses (carriage inwards) – Closing inventory
= 1,70,000 + 6,90,000 + 20,000 – 1,30,000
= 7,50,000
Average inventory = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 17
= 1,50,000
Inventory Turnover ratio = \(\frac { 7,50,000 }{ 1,50,000 }\) = 5 times
Inventory conversion period = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 18
= \(\frac { 12 }{ 5 }\)
= 2.4 months

Question 9.
The credit revenue from operations of Harini Ltd. amounted to ₹ 9,60,000. Its debtors and bills receivable at the end of the accounting period amounted to ₹ 1,00,000 and ₹ 60,000, respectively. Calculate trade receivable turnover ratio and also collection period in months.
Solution:
Trade receivables turnover ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 19
Average trade Receivables = Debtors + Bills receivable
Average Trade Receivables = \(\frac{1,10,000+1,40,000}{2}\) = 2,50,000
Trade receivable turnover ratio = \(\frac{ 10,00,000}{2,50,000}\) = 4 times
Debt collection period = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 20 = 3 months.

Question 10.
From the following figures obtained from Kalpana Ltd, calculate the trade payables turnover ratio and credit payment period (in days).
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 21
Solution:
Trade payable turnover ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 22
Average trade payable = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 23
= \(\frac{60,000+50,000+45,000+35,000}{2}\)
= 95,000
Trade payable turnover ratio = \(\frac{9,50,000}{95,000}\) = 10 times
Credit payment period = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 24 = \(\frac{365}{10}\) = 36.5 days

Question 11.
From the following information of Ashika Ltd., calculate fixed assets turnover ratio:

  1. Revenue from operations during the year was ₹ 60,00,000.
  2. Fixed assets at the end of the year were ₹ 6,00,000.

Solution:
Fixed assets turnover ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 25 = \(\frac{ 55,00,000}{ 5,00,000}\) = 11 times

Question 12.
Calculate:

  1. Inventory turnover ratio
  2. Trade receivable turnover ratio
  3. Trade payable turnover ratio and
  4. Fixed assets turnover ratio from the following information obtained from Delphi Ltd.

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 26
Additional information:

  1. Revenue from operations for the year ₹ 10,50,000
  2. Purchases for the year ₹ 4,50,000
  3. Cost of revenue from operations ₹ 6,00,000. Assume that sales and purchases are for credit.

Solution:
1. Inventory turnover ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 16
Average inventory = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 27
= \(\frac{3,60,000+4,40,000}{2}\) = 4,00,000
Inventory turnover ratio = \(\frac{ 16,00,000}{4,00,000}\) = 4 times

2. Trade receivables turnover ratio =
Average trade receivable = \(\frac{ 7,40,000 + 6,60,000 }{2}\) = 7,00,000

Trade receivables turnover ratio = \(\frac{ 35,00,000 }{ 7,00,000}\) = 5 times

3. Trade payable turnover ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 22
Average trade receivable = \(\frac{ 1,90,000 + 2,30,000 }{2}\) = 21,00,000
Trade payable turnover ratio = \(\frac{ 21,00,000}{2,10,000}\) = 10 times

4. Fixed assets turnover ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 25
Average fixed assets = \(\frac{ 6,00,000 + 8,00,000 }{2}\) = 7,00,000
Fixed assets turnover ratio = \(\frac{ 35,00,000}{7,00,000}\) = 5 times

Question 13.
Calculate gross profit ratio from the following:
Revenue from operations ₹ 1,00,000, Cost of revenue from operations ₹ 80,000 and purchases ₹ 62,500.
Solution:
Gross profit ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 28
Gross profit = Revenue from operations – Cost of revenue from operations
= 2,50,000 – 2,10,000
= 40,000
Greater profit ratio = \(\frac{40,000}{2,50,000}\) x 100 = 16%

Question 14.
Following is the statement of profit and loss of Maria Ltd. for the year ended 31st March, 2018. Calculate the operating cost ratio.
Statement of Profit and Loss
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 29
Notes to Accounts
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 30
Solution:
Operating cost ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 31
Cost of revenue from operations = Purchases of stock-in-trade + Change in inventories of stock
= 8,60,000 + 40,000 = 9,00,000
Operating expenses = office and administrative expenses + Selling and distribution expenses + Employee benefits expenses salaries
= 50,000 + 90,000 + 1,60,000 = 3,00,000
Operating cost = Cost of revenue from operations + Operating expenses
= 9,00,000 + 3,00,000
= 12,00,000
Operating cost ratio = \(\frac{12,00,000}{15,00,000}\) x 100 = 80%

Question 15.
Calculate the operating profit ratio under the following cases.
Case 1: Revenue from operations ₹ 10,00,000, Operating profit ₹ 1,50,000.
Case 2: Revenue from operations ₹ 15,00,000, Operating cost ₹ 12,00,000.
Case 3: Revenue from operations ₹ 20,00,000, Gross profit 30% on revenue from operations, Operating expenses ₹ 4,00,000
Solution:
Operating ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 41
Case I :
Operating ratio = \(\frac{2,00,000}{8,00,000}\) x 100 = 25%

Case II.
Operating profit = Revenue from operation – Operating Cost
= 20,00,000 – 14,00,000 = 6,00,000
Operating ratio = \(\frac{6,00,000}{20,00,000}\) x 100 = 30%

Case III.
Operating profit = Gross profit – Operating expenses
Gross profit = 10,00,000 x \(\frac{ 25 }{ 100 }\) = 2,50,000
Operating profit = 2,50,000 – 1,00,000 = 1,50,000
Operating ratio = \(\frac{1,50,000}{10,00,000}\) x 100 = 1.5%

Question 16.
From the following details of a business, concern calculate net profit ratio.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 32
Solution:
Net Profit Ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 33
Net profit = Revenue from operations – Cost of revenue from operation – office and administrative expenses – selling and distribution expenses
=9,60,000 – 5,50,000 – 1,45,000 – 1,25,000
= 2,40,000
Net profit ratio = \(\frac{2,40,000}{9,60,000}\) x 100 = 25%

Question 17.
From the following statement of profit and loss of Mukesh Ltd. calculate

  1. Gross profit ratio
  2. Net profit ratio.

Statement of Profit and Loss
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 34
Solution:
1. Gross Profit = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 28
Gross profit = Revenue from operations – Purchase of stock in trade – Changes in inventories
= 24,00,000 – 18,80,000 – ( – 80,000)
= 6,00,000
Greater profit ratio = \(\frac{6,00,000}{24,00,000}\) x 100 = 10%

2. Net Profit Ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 43
Net profit ratio = \(\frac{2,40,000}{24,00,000}\) x 100 = 10%

Question 18.
From the following trading activities of Naveen Ltd. calculate

  1. Gross profit ratio
  2. Net profit ratio
  3. Operating cost ratio
  4. Operating profit ratio

Statement of Profit and loss
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 35
Solution:
1. Gross profit ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 28
Gross profit = Revenue from operations – Purchase of stock in trade – Changes in inventories
= 44,00,000 – 21,00,000 – 30,000
= 16,00,000
Greater profit ratio = \(\frac{1,60,000}{4,00,000}\) x 100 = 40%

2. Net Profit Ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 43
Net profit ratio = \(\frac{80,000}{4,00,000}\) x 100 = 20%

3. Operating cost ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 31
Cost of revenue from operations = Purchases of stock-in-trade + Change in inventories of stock
= 2,10,000 + 30,000 = 2,40,000
Operating expenses = Administrative expenses + Selling and expenses = 60,000
Operating cost = 2,40,000 + 60,000 = 3,00,000
Operating cost ratio = \(\frac{3,00,000}{4,00,000}\) x 100 = 75%

4. Operating profit ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis
Operating profit = Gross profit – Operating expenses
= 1,60,000 – 60,000 = 1,00,000
Operating profit ratio = \(\frac{10,00,00}{4,00,000}\) x 100 = 25%

Question 19.
Following is the extract of the balance sheet of Babu Ltd., as on 31st March, 2018:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 36
Net profit before interest and tax for the year was ₹ 25,000. Calculate the return on capital employed for the year.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 37
Capital employed = Share capital + Reserves and surplus + Long term borrowings
= 2,00,000 + 50,000 + 1,50,000 = 4,00,000
Return on Capital employed = \(\frac{60,000}{4,00,000}\) x 100 = 15%

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Ratio Analysis Additional Questions and Answers

Very Short Answer Questions

Question 1.
What are the liquidity ratios?
Answer:
Liquidity ratios are the ratios meant for testing the short-term solvency position of the firm, i.e., Whether a company is able to repay the short-term loans on their due dates. They include

  1. Current ratio and
  2. Liquid ratio.

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis

Question 2.
What is the activity ratio?
Answer:
Activity ratios measure the effectiveness with which assets are used for generating revenue from operations.They include

  1. Inventory turnover ratio and
  2. Trade receivable turnover ratio and
  3. Working capital turnover ratio, etc.

II. Exercise

Question 1.
From the following complete (i) current ratio, (ii) Quick ratio.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 38
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 39
Current assets = Current investments + Inventories + Trade receivables + Cash and cash + short – term loans and Advances
= ₹ 40,000 + 5,000 + 2,000 + 10,000 + 4,000 = ₹ 61,000
Current liabilities = Short – term borrowings + Trade payable + short-term provisions + other current liabilities
= ₹ 20,000 + 2,500 + 3,000 + 5,000 = ₹ 30,500
Current Ratio = \(\frac{61,000}{30,500}\) = 2 : 1

(ii) Quick ratio
Quick ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 40
Quick assets = Current assets – Inventories – Prepaid expenses
= ₹ 61,000 – 5,000 – Nil = ₹ 56,000
Quick Ratio = \(\frac{56,000}{30,500}\) = 1.8 : 1

Question 2.
Current ratio = 2:1. State and give a reason which of the following would improve, reduce or does not change the ratio
(a) Repayment of current liabilities
(b) Purchasing goods on credit
(c) Sale of office types of equipment for ₹ 4000 (book value ₹ 5000)
(d) Sale of goods ₹ 11,000 (cost ₹ 10,000)
(e) Payment of dividend
Answer:
Current ratio of a company is 2:1. In other words, it may be assumed that the current assets are ₹ 2,00,000 and current liabilities are ₹ 1,00,000.
(a) Repayment of current liabilities say ₹ 50,000
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 45
Ratio is improved

(b) Purchasing goods on credit say ₹ 60,000

Ratio reduced.

(c) Sale of office equipment for ₹ 4,000 (book value ₹ 5,000)

Ratio is improved.

(d) Sale of goods ₹ 11,000 [Cost value is ₹ 10,000]

Ratio is improved.

(e) Payment of dividend say ₹ 50,000
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 59
= 3 : 1 Ratio is Improved

Question 3.
Calculate current ratio of a company from the following information
Inventory turnover ratio = 4 times
Inventory in the end was ₹ 20,000 more than inventory in the beginning. Revenue from operations ₹ 3,00,000 Gross profit ratio = 25%
Current liabilities ₹ 40,000; Quick ratio 0.75:1
Cost of revenue from operations
Answer:
Inventory turnover ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 16
4(Given) =
Average Inventory =
Average inventory = \(\frac{2,25,000}{4}\) = ₹ 56,250
Closing inventory = 56,250 + \(\frac{1}{2}\) (20,000)
₹ 56,250 + 10,000 = ₹ 66,250
Current assets = Liquid assets + Closing inventory with the help of quick ratio. We can findout liquid assets.
Quick ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 51
0.75(given) =\(\frac{\text { Liquid assets }}{40,000}\)
Liquid assets = ₹ 40,000 x 0.75 = ₹ 30,000
Current assets = Liquid assets + Inventory
= ₹ 30,000 + ₹ 66,250 = ₹ 96,250
Current ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 39
= \(\frac{96,250}{40,000}\) = 2.41:1

Question 4.
From the given balance sheet of Mr. A, calculate the activity (turnover) ratios.
The balance sheet as on 31.12.2004
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis
Additional Information: Credit purchase ₹ 5,00,000; credit sales ₹ 9,00,000
Answer:
(a) Capital Turnover Ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis
Capital employed = Share capital + Profit and loss A/c + Reserve and surplus + debentures
= ₹ 2,00,000 + 1,00,000 + 1,00,000 + ₹ 50,000
= ₹ 4,50,000
Capital turnover ratio = \(\frac{9,00,000}{4,50,000}\) = 2 times

(b) Fixed assets turnover ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis
Fixed assets = Land + Buildings + Equipments + Furniture
= ₹ 50,000 + 1,00,000 + 1,75,000 + 75,000
= ₹ 3,00,000
Fixed assets turnover ratio = \(\frac{9,00,000}{4,50,000}\)

(c) Debtors Turnover ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis
Credit ₹ 9,00,000.
Average debtors = Closing debtors = ₹ 60,000
Debtors Turnover Ratio = \(\frac{9,00,000}{60,000}\) = 15 times

(d) Creditors turnover ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis
Credit purchases = ₹ 5,00,000
Average creditors = closing creditors ₹ 1,25,000
Creditors turnover ratio = \(\frac{5,00,000}{1,25,00}\) = 4 times

Question 5.
From the following particulars ascertain gross profit ratio:
Cash sales – ₹ 30,000
Gross profit – ₹ 1,58,500
Credit sales – ₹ 1,70,000
Return inward – ₹ 5,000
Answer:
Gross profit = \(\frac{\text { Gross profit }}{\text { Sales }}\) x 100
Sales = Cash sales + Credit sales – Sales return
= ₹ 30,000 + 1,70,000 – 5,000
= ₹ 1,95,000
Gross profit ratio = \(\frac{58,500}{1,95,000}\) x 100 = 30%

Question 6.
Calculate the current ratio
Cash ₹ 2,00,000; Sundry debtors ₹ 80,000
Stock ₹ 1,20,000; Sundry Creditors ₹ 1,50,000
Bills payable ₹ 50,000
Answer:
Current ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 39
Current Assets = Cash + Sundry debitor + Stock
= ₹ 2,00,000 + 80,000 + 1,20,000
= ₹ 4,00,000
= ₹ 1,50,000 + 50,000 = ₹ 2,00,000
Current ratio = \(\frac{4,00,000}{2,00,000}\) = 2:1

Question 7.
Calculate Liquidity ratio
Current assets – ₹ 20,000
Prepaid expenses – ₹ 1,000
Stock – ₹ 3,000
Current liabilities – ₹ 8,000
Answer:
Liquidity ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 51
Liquid assets = Current assets – (stock + Prepaid exp)
= ₹ 20,000 – (3000+ 1000)
= ₹ 20,000 – 4000
= ₹ 16,000
Current liabilities = ₹ 8,000
Liquid Ratio = \(\frac{16,000}{8,000}\) = 2:1

Question 8.
Calculate Debt – Equity ratio.
Equity share capital ₹ 2,00,000; General reserve ₹ 1,50,000; Long term loan Debt – Equity ₹ 50,000; Debenture ₹ 1,00,000.
Answer:
Debt – Equity ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 57
Total long term debt = debentures + long term loan
= ₹ 1,00,000 + ₹ 50,000
= ₹ 1,50,000
Shareholders fund = Equity share capital + General reserve
= ₹ 2,00,000 + ₹ 1,50,000
= ₹ 3,50,000
Debt – equity ratio = \(\frac{1,50,000}{3,50,000}\) = 0.43 : 1

Question 9.
From the following calculate gross profit ratio:
Gross profit = ₹ 50,000
Sales = ₹ 5,50,000
Sales return = ₹ 50,000
Answer:
= \(\frac{\text { Gross profit }}{\text { Sales }}\) x 100
Sales = Sales – sales returns
= ₹ 5,50,000 – ₹ 50,000
= ₹ 5,00,000
Gross profit ratio = \(\frac{50,000}{5,00,000}\) = 10%

Question 10.
Calculate the gross profit ratio:
Sales ₹ 6,50,000; Cost of goods sold ₹ 4,80,000; Sales returns ₹ 50,000.
Answer:
Gross profit ratio = \(\frac{\text { Gross profit }}{\text { Sales }}\) x 100
Sales = Sales – Sales returns
= ₹ 6,50,000 – ₹ 50,000
= ₹ 6,00,000
Gross profit = Sales – Cost of goods sold
= ₹ 6,00,000 – 4,80,000
= ₹ 1,20,000
Gross profit ratio = \(\frac { 1,20,000 }{ 6,00,000 }\) x 100 = 20%

Question 11.
Calculate capital turnover ratio:
Sales ₹ 20,40,000; Equity share capital ₹ 2,00,000
Preference share capital ₹ 1,00,000; Sales return ₹ 40,000
Loan ₹ 50,000; Reserve ₹ 50,000.
Answer:
Capital turnover ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 53
Sales = Sales – Sales returns
= ₹ 20,40,000 – ₹ 40,000
= ₹ 20,00,000
Capital employed = Equity share capitals + Preference share capital + Reserve + Loans
= ₹ 2,00,000 + 1,00,000 + 50,000 + 50,000
= ₹ 4,00,000
Capital turnover ratio = \(\frac { 20,00,000 }{ 4,00,000 }\) = 5 times

Question 12.
From the following data, calculate the fixed assets turnover ratio: ₹ 6,00,000; fixed assets depreciation ₹ 2,00,000 Total sales ₹ 17,00,000; Sales returns ₹ 1,00,000.
Answer:
Fixed assets turnover ratio =Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 54
Sales = Total sales – Sales returns
= ₹ 17,00,000 – 1,00,000
= ₹ 16,00,0000
Fixed assets = Fixed assets – depreciation
= ₹ 6,00,000 – ₹ 2,00,000
= ₹ 4,00,000
Fixed assets turnover ratio = \(\frac { 16,00,000 }{ 4,00,000 }\) = 4 times

Question 13.
Calculate Stock – Turnover ratio:
Opening stock = ₹ 80,000; Closing stock ₹ 60,000; Purchases ₹ 1,90,000.
Answer:
Inventory turnover ratio = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 16
Cost of revenue from operation = Opening stock + Purchase – Closing stock
= ₹ 80,000 + 1,90,000 – 60,000 = ₹ 2,10,000
Average Inventory = Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 9 Ratio Analysis 58
= \(\frac{80,000+60,000}{2}\) = \(\frac{1,40,000}{2}\) = ₹ 70,000
Inventory Turnover Ratio = \(\frac{ 2,10,000 }{ 70,000 }\) = 3 times

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top