Samacheer Kalvi 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 2 Emergence Of New Kingdoms In North India

Students can Download Social Science History Chapter 2 Emergence Of New Kingdoms In North India Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 7th Social Science Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 2 Emergence Of New Kingdoms In North India

Samacheer Kalvi 7th Social Science Emergence Of New Kingdoms In North India Textual Evaluation

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Who wrote Prithivirajraso?
(a) Kalhana
(b) Vishakadatta
(c) Rajasekara
(d) Chand Bardai
Answer:
(d) Chand Bardai

Question 2.
Who was the first prominent ruler of Pratiharas?
(a) Bhoja I
(b) Naga Bhatta I
(c) Jayapala
(d) Chandradeva
Answer:
(b) Naga Bhatta 1

Question 3.
Ghazni was a small principality in
(a) Mangolia
(b) Turkey
(c) Persia
(d) Afghanistan
Answer:
(d) Afghanistan

Samacheer Kalvi 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 2 Emergence Of New Kingdoms In North India

Question 4.
What was the most important cause of the invasion of Mahmud of Ghazni?
(a) To destroy idolatry
(b) To plunder the wealth of India
(c) To spread Islam in India
(d) To establish a Muslim state in India
Answer:
(b) To plunder the wealth of India

II. Fill in the Blanks

  1. ______ was the founder of Vikramashila University.
  2. Arabs conquered Sind in ______
  3. The city of Ajmeer was founded by ______
  4. The Khandarya temple is in ______

Answer:

  1. Dharmapala
  2. AD (CE) 712
  3. Simharaji
  4. Madhya Pradesh

III. Match the following

A

B

Khajuraho i Mount Abu
Sun Temple ii Bundlekhand
Dilwara Temple iii Konark

Answer:

  1. ii
  2. iii
  3. i

IV. True or False :

Question 1.
Rajputra is a Latin word.
Answer:
(False) Correct statement: Rajputra is a Sanskrit word.

Question 2.
King Gopala was elected by the people.
Answer:
True

Samacheer Kalvi 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 2 Emergence Of New Kingdoms In North India

Question 3.
The temple at Mount Abu is dedicated to Lord Shiva.
Answer:
(False) Correct statement: The temple at Mount Abu is dedicated to Jain Tirthankaras.

Question 4.
Raksha Bandan is a festival of brotherhood.
Answer:
True

Question 5.
Indians learnt the numerals 0 – 9 from Arabs.
Answer:
(False) Correct statement: Arabians learnt the numerals 0-9 from Indians.

V. Consider the following statements.

Tick (✓) the appropriate answer.

Question 1.
Assertion (A): The tripartite struggle was to have control over Kanauj.
Reason (R): Kanauj was a big city.
(a) R is the correct explanation of A.
(b) R is not the correct explanation of A.
(c) A is wrong and R is correct.
(d) A and R are wrong.
Answer:
(b) R is not the correct explanation of A
Samacheer Kalvi 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 2 Emergence Of New Kingdoms In North India

Question 2.
Statement I : Mahipala could not extend his domain beyond Benaras.
Statement II : Mahipala and Rajendra Chola were contemporaries.
(a) I is correct
(b) II is correct.
(c) I and II are correct
(d) I and II are false
Answer:
(c) I and II are correct.

Question 3.
Assertion (A) : India’s Islamic period did not begin after Arab conquest of Sind in AD (CE)712.
Reason (R) : Gurjara Pratiharas gave a stiff resistance to Arabs.
(a) R is the correct explanation of A.
(b) R is not the correct explanation of A.
(c) A is correct and R is wrong.
(d) A is wrong and R is correct.
Answer:
(a) R is the correct explanation of A

Question 4.
Assertion (A) : The second battle of Tarain was lost by Prithiviraj.
Reason (R) : There was disunity among the Rajputs
(a) R is the correct explanation of A.
(b) R is not the correct explanation of A.
(c) A is correct and R is wrong.
(d) A is wrong and R is correct.
Answer:
(c) A is correct and R is wrong.

Question 5.
Consider the following statements and find out which is/are correct.

  1. Raksha Bandan tradition is attributed to Rajputs.
  2. Tagore started a mass Raksha Bandan festival during Partition of Bengal
  3. Raksha Bandan was to counter the British attempt to create a divide between Hindus and Muslims.

(a) 1 is correct
(b) 2 is correct
(c) 3 is correct
(d) All the above are correct
Answer:
(d) All the above are correct

VI. Answer in one or two sentences

Question 1.
Write about tripartite struggle over Kanauj.
Answer:
There was a prolonged tripartite struggle between the Gurjara Pratiharas of Malwa, the Rashtrakutas of Deccan and the Palas of Bengal, as each one of them wanted to establish their supremacy over the fertile region of Kanauj. In the process, all the three powers were weakened.

Samacheer Kalvi 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 2 Emergence Of New Kingdoms In North India

Question 2.
Name any four Rajput clans.
Answer:
The Pratiharas, the Chauhans, the Chalukyas (different from the Deccan Chalukyas), known as Solankis, and the Paramaras of Pawars.

Question 3.
Who was the founder of Pala dynasty?
Answer:
Gopala was the founder of Pala dynasty.

Question 4.
Mention the first two early Caliphates.
Answer:
Two early Caliphates were ‘Umayyads’ and the ‘Abbasids’

Question 5.
Name the ruler of Sind who was defeated by Qasim.
Answer:
Qasim defeated Dahir, the ruler of sind and killed him in the battle.

VII. Answer the following :

Question 1.
What was the impact of Arab conquest of Sind? (point out any five)
Answer:

  1. The people of Sind were given the status of ‘protected subjects’.
  2. There was no interference in the lives and religions of the people.
  3. The Arab scholars visited Sind and studied many Indian literary works.
  4. They translated many Sanskrit books on astronomy, philosophy, mathematics and ’ medicine into Arabic.
  5. They learnt the numerals 0 to 9 from India. Until then, the people in the West did not know the use of zero.
  6. Through the Arabs, Europe gained more knowledge in mathematics. The importance of zero was learnt by them from India.
  7. It is believed that the people in the West and the Arabs learnt the game of chess only from the Indians.

Samacheer Kalvi 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 2 Emergence Of New Kingdoms In North India

VIII. HOTS :

Question a.
Difference between Mahmud Ghazni’s invasion and Muhammad Ghor’s invasion.
Answer:

Mahmud Ghazni invasion

1. Mahmud of Ghazni conducted 17 raids into India. He initially raided the shahi kingdom. After his victory over Shahi and Waihind, he extended his rule over punjab.

2. But his subsequent raids were aimed at plundering the rich temples and cities of North India. Some of the cites were Nagarkot, Thaneshwar, Mathura and Anhilwad. He plundered the famous temple of Somnath, breaking the idol.

Muhammad Ghor’s invasion

1. Muhammad of Ghor who was initially a vassal of Ghazni took over its control after the death of Mahmud Ghazni. Unlike Ghazni, he wanted to extend his empire in India and captured Multan and Punjab.

Question b.
Find out

Samacheer Kalvi 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 2 Emergence Of New Kingdoms In North India 3

Answer:

Samacheer Kalvi 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 2 Emergence Of New Kingdoms In North India 4

IX. Student Activity :

Question a.
Word Splash (Students discuss what they know about the words given here. They use the words from what they have learnt in a narrative form)
(Harsha, Rajput,Kanauj,Vikramashila,Prithiviraj,Caliph)
Answer:

  1. Harsha: A famous king of the Rajput clans.
  2. Rajputs: Rajputra Means scion of the royal blood. They are known for their valour and chivalry. They ruled northern and central India.
  3. Kanauj: A very fertile region, there was a prolonged tripartite struggle between Pratiharas of Malwa, Rashtrakutas of Deccan and the Palas of Bengal.
  4. Vikramashila: Dharmapala, the pala king founded Vikramashik Monastery, which became a great centre of Buddhist learning.
  5. Prithiviraj: Prithiviraj Chauhan, the last of Chauhan king, was considered the greatest of all Chauhan rulers.
  6. Caliph: Caliph means a representative of prophet Muhammad.

Question b.
Time Line
Write the event for the given year in each column.

Samacheer Kalvi 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 2 Emergence Of New Kingdoms In North India 2

X. Map work
On the river map of India mark the territories ruled by Pratiharas, Chauhans, Palas and Paramaras

Samacheer Kalvi 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 2 Emergence Of New Kingdoms In North India 5

XI. Answer Grid

Samacheer Kalvi 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 2 Emergence Of New Kingdoms In North India 1

XII. Life skill :

Question 1.
Make an album with the pictures of temples built by Rajput rulers.
Answer:
Activity to be done by the students themselves

Samacheer Kalvi 7th Social Science Emergence Of New Kingdoms In North India Additional Questions

I. Choose the correct answer:

Question 1.
was prominent and had become the rallying point for all Rajput clans.
(a) Kanauj
(b) Ajmer
(c) Chittor
(d) Sind
Answer:
(c) Chittor

Samacheer Kalvi 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 2 Emergence Of New Kingdoms In North India

Question 2.
The one of the four prominent clans of the Rajputs, ruled from Gurjaratra in Jodhpur).
(a) Palas
(b) Pratiharas
(c) Chauhans
(d) Chalukyas
Answer:
(b) Pratiharas

Question 3.
was also a great patron of Buddhism.
(a) Gopala
(b) Mahipala
(c) Devapala
(d) Harsha
Answer:
(c) Devapala

Question 4.
There are sixteen Hindu and Jain temples at which is 32 miles away from Jodhpur.
(a) Osian
(b) Jaipur
(c) Udaipur
(d) Gwalior
Answer:
(a) Osian

II. Fill in the blanks:

  1. ______ laid the foundation of the Gurjara dynasty.
  2. ______ , son of Rambhadra, succeeded in consolidating the power of the Pratiharas.
  3. ______ was the most powerful ruler of the Pala dynasty.
  4. The______ of the khajuraho temples are most elegant.
  5. Under Pala patronge, a distinctive school of art arose, called ______

Answer:

  1. Harichandra
  2. Mihirabhoja
  3. Mahipala I
  4. Shikharas
  5. Pala Art or Eastern Indian Art

III. Match the following:

A B
a. Harichandra i. Rajput dynasty
b. Gopala ii. Political leader
c. Simharaji iii. Pala dynasty
d. Caliphates iv. Guijara dynasty

Answer:

  1. iv
  2. iii
  3. i
  4. ii

IV. True or False :

Question 1.
The Pala dynasty declined soon after the death of Mahipala.
Answer:
True

Question 2.
The Khajuraho temples are dedicated to Buddha.
Answer:
(False) Correct statement: The Khajuraho temples are dedicated to Shiva and Vishnu.

Question 3.
The Palas were adherents to the Mahayana school of Buddhism.
Answer:
True

Samacheer Kalvi 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 2 Emergence Of New Kingdoms In North India

Question 4.
Mahmud is said to have conducted 10 raids into India.
Answer:
(False) Correct statement: Mahmud is said to have conducted 17 raids into India.

V. Match the statement with the reason. Tick the appropriate answer:

Question 1.
Statement : King of Kanauj placed a statue of prithiviraj as door keeper at the entrance to his court.
Reason : He wanted to insult Prithiviraj.
(a) Statement is correct, Reason is wrong.
(b) Statement is wrong, Reason is correct.
(c) Statement and Reason are correct.
(d) Statement and Reason are wrong.
Answer:
(c) Statement and Reason are correct.

Question 2.
Statement : After the victory in the second battle of Tarain Muhammad Ghori returned to Ghazni.
Reason : He had a weak army.
(a) Statement and Reason are wrong.
(b) Statement is correct and Reason is wrong.
(c) Reason is correct, Statement is wrong.
(d) Statement and Reason are correct.
Answer:
(b) Statement is correct and Reason is wrong.

Samacheer Kalvi 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 2 Emergence Of New Kingdoms In North India

Question 3.
Find out the wrong Pair
(a) Suryavanshi – i. Race of the Sun
(b) Chandravanshi – ii. Race of the Moon
(c) Agnikula – iii. Race of the Sky
(d) Tomaras – iv. Haryana region
Answer:
(c) Agnikula – Race of the Sky

VI. Answer in one word.

Question 1.
Name the tower of victory built in chittor to commemorate the victory of Rana of Chittor over Malwa.
Answer:
Jaya Stambha

Question 2.
Who is the chola king who restricted the Pala domain from spreading beyond Banaras.
Answer:
Rajendra Chola

Question 3.
What was the capital of Chauhans between A.D. 956 and 1192?
Answer:
Sakambari.

VII. Answer the following :

Question 1.
Name some important Rajput buildings.
Answer:
Some of the important examples of the Rajput buildings are the strong fortresses of Chittorgarh. Ranathambhor and Kumbahlgarh (all in Rajasthan), Mandu, Gwalior, Chanderi and Asirgarh (all in Madhya Pradesh).

Question 2.
Write a short note on Khajuraho temples.
Answer:
The Khajuraho in Bundelkhand has 30 temples. The shikharas of the Khajuraho temples are most elegant. The exterior and interior parts of the temples are adorned with very fine sculptures. These temples are dedicated to Jain Tirthankaras and Hindu deities like Shiva and Vishnu.

Samacheer Kalvi 7th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 2 Emergence Of New Kingdoms In North India

Question 3.
Name the famous universities of the Palas period.
Answer:
Famous universities of Nalanda and Vikramashila.

Question 4.
Who was the Buddhist monk who reformed Tibetan Buddhism?
Answer:
Atisha

VIII. HOTS:

Question 1.
What is the significance of Rakhi or Raksha Bandhan festival?
Answer:
This festival celebrates brotherhood whereby a woman ties a rakhi around the wrists of men whom they treat as brothers with a belief that they would protect them. Rabindranath Tagore started the mass Raksha Bandhan festival to encourage brotherhood and harmony between Hindus and Muslims during partition of Bengal.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top