Samacheer Kalvi 7th Science Solutions Term 1 Chapter 7 Visual Communication

Students can Download Science Chapter 7 Visual Communication Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 7th Science Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Science Solutions Term 1 Chapter 7 Visual Communication

Samacheer Kalvi 7th Science Visual Communication Textual Evaluation

I. Choose the appropriate answer :

Question 1.
Which is the example for an Wimation ?
(a) sound communication
(b) visual communication
(c) vector communication
(d) raster communication
Answer:
(b) visual communication

Question 2.
Who uses the Photoshop software more?
(a) Teacher
(b) Doctor
(c) Painter
(d) Photographer
Answer:
(d) Photographer

SamacheerKalvi.Guru

Question 3.
Which option is used in the Microsoft Photostory to upload the photos?
(a) Begin a Story
(b) Import Pictures
(c) Settings
(d) View your Story
Answer:
(b) Import Pictures

Question 4.
Which technology shows the computer-drawn pictures as real picture.
(a) Inkscape
(b) Photo Story
(c) Virtual Reality
(d) Adobe Illustrator
Answer:
(c) Virtual Reality

Question 5.
Which technology uses pixels to create pictures
(a) Vector
(b) Raster
(c) both
(d) None
Answer:
(b) Raster

Question 6.
Which software is used to create symbols
(a) Photoshop
(b) Illustrator
(c) Vector Graphics
(d) Photostory
Answer:
(c) Vector Graphics

II. Match the following:

1. Animations (a) 3D
2. Raster (b) Visual Communication
3. Vector (c) Pixels
4. Virtual Reality (d) Microsoft Photostory
5. Video Story (e) Illustrator

Answer:

  1. b
  2. c
  3. e
  4. a
  5. d

III. Answer the following Questions.

Question 1.
What is Raster Graphics?
Answer:

  1. Raster Graphics are created on the basis of PIXELS.
  2. The photos taken by camera and the photos scanned by a scanner are of the Raster type.
  3. When we enlarge this type of photos we could see the pictures as rectangular layers or grids.

SamacheerKalvi.Guru

Question 2.
Write notes on 2D and 3D pictures.
Answer:
The two dimensional 2D images have only the two dimensions – length and height. But three dimensional images (3D) have length, height and width. 3D images appear in front of our eyes like it happens in the real world.

Question 3.
Differentiate between Raster and Vector
Answer:

S. No Raster graphics Vector graphics
1. Raster graphics are created on the basis of Pixels Vector graphics are created on the basis of Mathematics
2. Raster File types are .png, .jpg, .gif, .tiff, .psd Vector file types are .eps, .ai, .pdf, .svg, .sketch
3. Software used to edit Raster Graphics is Adobe Photoshop Software used for Vector Graphic Images – Adobe Illustrator, Sketch

Question 4.
With the help of Microsoft Photostory how will you create a video on a photostory?
Answer:
Microsoft Photostory can be used to make videos using photos. First we have to upload
the photos and then select music for the video.
Step 1: Open the application of ‘Microsoft Photostory’. In that select ‘Begin A New Story’ and click on Next.
Step 2: Click ‘Import Picture’ in the next screen. Now, the files in our computer will appear. Select Saved pictures for video.
Step 3: Now we can input small text which is apt to the pictures. Then click on ‘Next’ and give animation to the videos. We can give audio effect also to these images. After finishing this click on ‘Next”.
Step 4 : To provide background music, we can select a music file through “Select Music” and click on “Next”.
Step 5: Next select a title for the story and select the place where it has to be saved in your computer. Then, through SETTINGS, change the format of the video.
Step 6: Now our video is ready to view. Click ‘VIEW YOUR STORY’. You can see your video now.

Samacheer Kalvi 7th Science Visual Communication Additional Questions

I. Choose the appropriate answer

Question 1.
Name the software which is used to beautify edit photos _________
(a) Photoshop
(b) paint
(c) Scratch
(d) Notepad
Answer:
(a) Photoshop

SamacheerKalvi.Guru

Question 2.
The output we get from any application is commonly referred as _________
(a) folder
(b) file
(c) Box
(d) Archive
Answer:
(b) file

Question 3.
_________ is a storage space that contains multiple files.
(a) Folder
(b) File
(c) Record
(d) Archire
Answer:
(a) Folder

SamacheerKalvi.Guru

Question 4.
_____ button at the left corner of the computer, it shows the list of all programs in the computer.
(a) Stop
(b) Start
(c) Begin
(d) New
Answer:
(b) Start

Question 5.
______ app used to draw and edit pictures.
(a) Paint
(b) Colout
(c) Art
(d) Picture
Answer:
(a) Paint

II. Match the following:

1. Raster Graphics (a) Vector
2. Picture (b) Real image
3. Beautify photos (c) Operating system
4. Virtual Reality in 3D (d) Photoshop
5. LINUX (e) PIXELS

Answer:

  1. e
  2. a
  3. d
  4. b
  5. c

III. Answer the following :

Question 1.
What is ‘Photoshop’?
Answer:
Photoshop is a software used to beautify and edit the photos. It is used by photographers.

SamacheerKalvi.Guru

Question 2.
Write is difference between a file and a folder?
Answer:

S. No Files Folders
1. The output from an application. Storage space that contains multiple files.
2. Files store data Folders store files.

Question 3.
Write the types of vector Graphics files.
Answer:
Types of Vector Graphics Files

  1. .eps (Encapsulated Post Script)
  2. .ai (Adobe Illustrator Artwork)
  3. .pdf (Portable Document Format)
  4. .svg (Scalable Vector Graphics)
  5. .sketch

SamacheerKalvi.Guru

Question 4.
Name the softwares used to edit the Vector Graphics Images.
Answer:

  1. Adobe Illustrator
  2. Sketch
  3. Inkscape.

Question 5.
Name the types of pictures?
Answer:
Pictures are of two types

  1. Vector
  2. Raster

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top