Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts

Students can Download Accountancy Chapter 7 Company Accounts Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 12th Accountancy Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Company Accounts Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
A preference share is one ……………..
(i) which carries preferential right with respect to payment of dividend at fixed rate
(ii) which carries preferential right with respect to repayment of capital on winding up
(a) Only (i) is correct
(b) Only (ii) is correct
(c) Both (i) and (ii) are correct
(d) Both (i) and (ii) are incorrect
Answer:
(c) Both (i) and (ii) are correct

Question 2.
That part of share capital which can be called up only on the winding up of a company is called ……………..
(a) Authorised capital
(b) Called up capital
(c) Capital reserve
(d) Reserve capital
Answer:
(d) Reserve capital

Question 3.
At the time of forfeiture, share capital account is debited with ……………..
(a) Face value
(b) Nominal value
(c) Paid up amount
(d) Called up amount
Answer:
(d) Called up amount

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts

Question 4.
After the forfeited shares are reissued, the balance in the forfeited shares account should be transferred to ……………..
(a) General reserve account
(b) Capital reserve account
(c) Securities premium account
(d) Surplus account
Answer:
(b) Capital reserve account

Question 5.
The amount received over and above the par value is credited to ……………..
(a) Securities premium account
(b) Calls in advance account
(c) Share capital account
(d) Forfeited shares account
Answer:
(a) Securities premium account

Question 6.
Which of the following statement is false?
(a) Issued capital can never be more than the authorised capital
(b) In case of under subscription, issued capital will be less than the subscribed capital
(c) Reserve capital can be called at the time of winding up
(d) Paid up capital is part of called up capital
Answer:
(b) In case of under subscription, issued capital will be less than the subscribed capital

Question 7.
When shares are issued for purchase of assets, the amount should be credited to ……………..
(a) Vendor’s A/c
(b) Sundry assets A/c
(c) Share capital A/c
(d) Bank A/c
Answer:
(c) Share capital A/c

Question 8.
Match the pair and identify the correct option:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 1
Answer:
(c) (iii) (ii) (iv) (i)

Question 9.
If a share of ₹ 10 on which ₹ 8 has been paid up is forfeited. Minimum reissue price is ……………..
(a) ₹ 10 per share
(b) ₹ 8 per share
(c) ₹ 5 per share
(d) ₹ 2 per share
Answer:
(d) ₹ 2 per share

Question 10.
Supreme Ltd. forfeited 100 shares of ₹ 10 each for non – payment of final call of ₹ per share. All these shares were re-issued at ₹ 9 per share. What amount will be transferred to capital reserve account?
(a) ₹ 700
(b) ₹ 800
(c) ₹ 900
(d) ₹ 1,000
Answer:
(a) ₹ 700

II. Very short answer questions

Question 1.
What is a share?
Answer:
The capital of a company is divided into small units of fixed amount. These units are called shares. There are two types

  1. Preference shares and
  2. Equity shares.

Question 2.
What is over – subscription?
Answer:
When the number of shares applied for is more than the number of shares offered for subscription it is said to be over subscription.

Question 3.
What is meant by calls – in – arrear?
Answer:
When a share holder fails to pay the amount due on allotment or on calls, the amount remaining unpaid is known as calls – in – arrears.

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts

Question 4.
Write a short note on securities premium account.
Answer:
When a company issues shares at a price more than face value, the shares are said to be issued at premium. The excess is called as premium amount and is transferred to securities premium account. It is shown under “reserves and surplus” as a separate head in the note to accounts to the balance sheet.

Question 5.
Why are the shares forfeited?
Answer:
When a shareholder defaults in making payment of allotment/call money, the shares may be forfeited. On forfeiture the share allotment is cancelled and to that extent, paid up share capital reduced.

III. Short answer questions

Question 1.
State the different between preference shares and equity shares?
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 2

Question 2.
Write a brief note on calls – in – advance.
Answer:
The excess amount paid over the called up value of a share is known as calls – in – advance. It is the excess money paid on application or allotment or calls. Such excess amount can be returned or adjusted towards future payment. If the company decides to adjust such amount towards future payment, the excess amount is transferred to a separate account called calls-in advance account.

Question 3.
What is reissue of forfeited shares?
Answer:
The directors of a company have an authority of reissue of shares once forfeited by them due to non – payment of calls. They can reissue the forfeited shares at par, at premium or at discount. When forfeited shares are reissued at a premium, the amount of such premium will be credited to securities premium. If the reissue price is more than the amount unpaid of forfeited shares it results in profit and is transferred to capital reserve account

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts

Question 4.
Write a short note as:

  1. Authorised Capital
  2. Reserve Capital

Answer:
1. Authorised Capital : According Sec 2(8) of the Companies Act, “It means such capital as is authorised by the memorandum of a company to be the maximum amount of share capital of the company”.

2. Reserve Capital : Sec 65 of Companies Act 2013, only an unlimited company having share capital while converting into a limited company, may have a reserve capital. The company reserve a part of its subscribed capital to be called up only at the time of winding up. It is called reserve capital.

Question 5.
What is meant by issue of shares for consideration other than cash?
Answer:
A company may issue shares for consideration other than cash when the company acquires fixed assets such as land, building and machinery, etc. A company may also issue shares as consideration for the purchase of business, to promotors for their services and to brokers and underwriters for their commission.

IV. Exercises

Question 1.
Progress Ltd. issued 50,000 ordinary shares of ₹ 10 each, payable ₹ 2 on application, ₹ 4 on allotment, ₹ 2 on first call and ₹ 2 on final call. All the shares are subscribed and amount was duly received. Pass journal entries.
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 2

Question 2.
Sampath company issued 25,000 shares at ₹ 10 per share payable ₹ 3 on application, ₹ 4 on allotment, ₹ 3 on first and final call. The public subscribed for 24,000 shares. The directors allotted all the 24,000 shares and received the money duly. Pass necessary journal entries.
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 3

Question 3.
Saranya Ltd. issued 20,000 equity shares of ₹ 10 each to the public at par. The details of the amount payable on the shares are as follows:
On application ₹ 3 per share
On allotment ₹ 4 per share
On first and final call ₹ 3 per share
Application money was received on 30,000 shares. Excess application money was refunded immediately. Pass journal entries to record the above.
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 4

Question 4.
Gaja Ltd issued 40,000 shares of ₹ 10 each to the public payable ₹ 2 on application, ₹ 5 on allotment and ₹ 3 on first and final call. Applications were received for 50,000 shares. The Directors decided to allot 40,000 shares on pro rata basis and surplus of application money was utilised for allotment. Pass journal entries assuming that the amounts due were received.
Journal Emtries
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 5

Question 5.
Lalitha Ltd. offered 30,000 equity shares of ₹ 10 each to the public payable ₹ 2 per share on application, ₹ 3 on share allotment and the balance when required. Applications for 50,000 shares were received on which the directors allotted as:
Applicants for 10,000 shares – Full
Applicants for 35,000 shares – 20,000 shares (excess money will be utilised for allotment)
Applicants for 5,000 shares – Nil
All the money due was received. Pass journal entries upto the receipt of allotment.
Journal Entries
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 6
Working Notes:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 7

Question 6.
Das Ltd. offered 50,000 equity shares of ₹ 10 each to the public payable as follows:
On application ₹ 4; on allotment ₹ 3; on first call ₹ 1 and on second and final call ₹ 2. Applications were received for 1,00,000 shares. All the applicants were allotted 1 share for every two shares applied. Excess application money was used for amount due on allotment and call. Pass necessary journal entries.
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 8

Question 7.
Anjali Flour Ltd. with a registered capital of ₹ 4,00,000 in equity shares of ₹ 10 each, issued 30,000 of such shares; payable ₹ 2 per share on application, ₹ 5 per share on allotment and ₹ 3 per share on first call. The issue was duly subscribed.
All the money payable was duly received but on allotment, one shareholder paid the entire balance on his holding of 500 shares. Give journal entries to record the transactions.
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 9

Question 8.
Muthu Ltd. issued 50,000 shares of ₹ 10 each payable as follows:
₹ 2 on application; ₹ 4 on allotment; ₹ 4 on first and final call.
All money were duly received except one shareholder holding 1,000 shares failed to pay the call money. Pass the necessary journal entries for calls by using calls in arrear account.
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 10

Question 9.
Arjun was holding 1,000 shares of ₹ 10 each of Vanavil Electronics Ltd, issued at par. He paid ₹ 3 on application, ₹ 4 on allotment but could not pay the first and final call of ₹ 3. The directors forfeited the shares for non – payment of call money. Give Journal entry for forfeiture of shares.
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 11

Question 10.
Lakshith was holding 50 shares of ₹ 10 each on which he paid ₹ 2 on application but could not pay ₹ 4 on allotment and ₹ 2 on first call. Directors forfeited the shares after the first call. Give journal entry for recording the forfeiture of shares.
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 12

Question 11.
Goutham Ltd. forfeited 500 equity shares of ₹ 10 each issued at par held by Ragav for non – payment of the final call of ₹ 2 per share. The shares were forfeited and reissued to Madhan at ₹ 8 per share. Show the journal entries for forfeiture and reissue.
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 13

Question 12.
Nivetha Ltd. forfeited 1,000 equity shares of ₹ 10 each for non payment of call of ₹ 4 per share. Of these 800 shares were reissued @ ₹ 7 per share. Pass journal entries for forfeiture and reissue.
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 14

Question 13.
Nathiya Textiles Ltd. forfeited 100 shares of ₹ 10 each, ₹ 8 called up, on which Mayuri had paid application and allotment money of ₹ 6 per share. Of these 75 shares were re-issued to Soundarya by receiving ₹ 7 per share. Pass journal entries for forfeiture and reissue.
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 15

Question 14.
Simon Ltd issued 50,000 equity shares of ₹ 10 each at par payable on application ₹ 1 per share, on allotment ₹ 5 per share, on first call ₹ 2 per share and on second and final call ₹ 2 per share. The issue was fully subscribed and all the amounts were duly received with the exception of 2,000 shares held by Chezhian, who failed to pay the second and final call. His shares were forfeited and reissued to Elango at ₹ 8 per share. Journalise the above transactions.
Journal Entries
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 16

Question 15.
Kanchana Ltd. issued 50,000 shares of ₹ 10 each payable as under.
On application – ₹ 1
On allotment – ₹ 5
On first call – ₹ 2
On final call – ₹ 2
Applications were received for 70,000 shares. Applications for 8,000 shares were rejected and allotment was made proportionately towards remaining applications. The directors made both the calls and the all the amount were received except the final call on 1,500 shares which were subsequently forfeited. Later 1,200 forfeited shares were reissued by receiving ₹ 8 per share. Give journal entries.
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 17

Question 16.
Viswanath Furniture Ltd. invited applications for 20,000 shares of ₹ 10 each at a premium of ₹ 2 per share payable.
₹ 2 on application
₹ 5 (including premium) on allotment
₹ 5 on first and final call
There was over subscription and applications were received for 30,000 shares and the excess applications were rejected by the directors. Pass the journal entries.
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 18

Question 17.
United Industries Ltd. issued shares of ₹ 10 each at 10% premium payable ₹ 3 on application, ₹ 4 on allotment (including premium), ₹ 2 on first call and ₹ 2 on final call.

Journalise the transactions relating to forfeiture of shares for the following situations: Manoj who holds 250 shares failed to pay the second and final call and his shares were forfeited. Manoj who holds 250 shares failed to pay the allotment money and first call and second and final call and his shares were forfeited. Manoj who holds 250 shares failed to pay the allotment money and first call money and his shares were forfeited after the first call.
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 19

Question 18.
Kasthuri Ltd. had allotted 20,000 shares to applicants of 30,000 shares on a pro – rata basis. The amount payable was ₹ 1 on application, ₹ 5 on allotment (including premium of ₹ 2 each), and ₹ 2 on first call and ₹ 2 on final calls. Subin, a shareholder failed to pay the first call and final call on his 500 shares. All the shares were forfeited and out of them 400 shares were re-issued @ ₹ 8 per share. Pass necessary journal entries.
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 20

Question 19.
Vairam Ltd. issued 60,000 shares of ₹ 10 each at a premium of ₹ 2 per share payable as follows:
On application ₹ 6
On allotment ₹ 4 (including premium)
On first and final call ₹ 2
Issue was fully subscribed and the amounts due were received except Saritha to whom 1,000 shares were allotted who failed to pay the allotment money and first and final call money. Her shares were forfeited. All the forfeited shares were reissued to Parimala at ₹ 7 per share. Pass journal entries.
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 21

Question 20.
Abdul Ltd. issues 50,000 shares of ₹ 10 each at a premium of ₹ 2 per share. Pass journal entry if the amount is fully received along with premium amount of ₹ 2 per share.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 22

Question 21.
Paradise Ltd. purchased assets of ₹ 4,40,000 from Suguna Furniture Ltd. It issued equity shares of ₹ 10 each fully paid in satisfaction of their claim. What entries will be made if such issue is: (a) at par and (b) at premium of 10%.
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 23
Total Amount = ₹ 4,40,000 Face value of shares is 10.
Premium @ 10% = Premium amt Rs. 1.
Issue Price = Face Value + Securities Premium 10 + 1 = 11
No. of Equity Shares = \(\frac{\text { Total amount }}{\text { Issue price }}\) = \(\frac { 440000 }{ 11 }\)
= 40,000 Shares

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Company Accounts Additional Questions and Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
Equity Share holders are ………………
(a) Creditors
(b) Owners
(c) Directors
(d) None of these
Answer:
(b) Owners

Question 2.
Money received in advance from share holders before it is actually called – up by the director is
(a) debited to calls – in – advance A/c
(b) Cr to Calls – in – advance A/c
(c) Dr to calls A/c
(d) none of the above
Answer:
(b) Cr to Calls – in – advance A/c

Question 3.
Securities Premium Reserve can be used for ………………
(a) Paying interest on debentures
(b) meeting the cost of issue of shares
(c) Paying tax liability
(d) Paying dividend as shares
Answer:
(b) meeting the cost of issue of shares

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts

Question 4.
When share are alloted which of the following account is credited?
(a) Share capital A/c
(b) Share Allotment A/c
(c) Share Application Ac
(d) Shareholders Ac
Answer:
(a) Share capital Ac

Question 5.
Right issue of shares is issued to ………………
(a) Directors
(b) Employees
(c) Existing Shareholders
(d) Shareholder A/c
Answer:
(c) Existing Shareholders

Question 6.
At what rate a company is required to change interest on calls – in – arrears?
(a) 12% p.a.
(b) 10% p.a.
(c) 5% p.a.
(d) 6% p.a.
Answer:
(b) 10% p.a.

Question 7.
At what rate a company is required to pay interest on calls – in – arrears?
(a) 6% p.a.
(b) 12% p.a.
(c) 10% p.a.
(d) 5% p.a.
Answer:
(b) 12% p.a.

Question 8.
According to Companies Act 2000, a company limited by share can issue ……………… kinds of shares.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
Answer:
(b) 2

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts

Question 9.
The maximum calls that a company can make is ………………
(a) one
(b) two
(c) three
Answer:
(c) three

Question 10.
Capital Reserve is shown on the side of balance sheets ………………
(a) Assets
(b) Liability
(c) Both
Answer:
(b) Liability

II. Fill in the blanks

Question 11.
When excess application money is adjusted towards allotment it is called as ……………… allotment.
Answer:
Pro – rata

Question 12.
There should be a time gap of between two calls.
Answer:
One month

Question 13.
Capital Reserve represent ……………… profit.
Answer:
Capital

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts

Question 14.
Reserve Capital can be issued at the time of ………………
Answer:
Winding up

Question 15.
A Company may also issue shares as consideration for business, to ……………… for their services ……………… for their commission.
Answer:
Promotors, Brokers

III. Assertion and Reason

Question 16.
(i) Assertion : When a shareholder default in making payment of allotment/call money share may be forfeited.
(ii) Reason : Share forfeited can be reissued at par, discount or premium.
(a) (i) and (ii) are correct
(b) (i) is correct (ii) is incorrect
(c) (i) and (iii) are incorrect
(d) (i) is incorrect (ii) is correct
Answer:
(a) (i) and (ii) are correct

IV. Match the following

Question 17.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 25
Answer:
(3) (d) (c) (a) (b)

V. Very Short Answer Questions

Question 1.
Name different types of share capital.
Answer:

  1. Authorised share capital.
  2. Issued share capital.
  3. Subscribed share capital.
  4. Called – up – share capital.
  5. Paid – up – share capital and.
  6. Reserve capital.

Question 2.
What is meant by Authorised Capital?
Answer:
This is the amount stated in the capital clause of the memorandum of association with which the company was registered. It is the maximum amount a company can raise during the life time.

Question 3.
What do you mean by Capital Reserve?
Answer:
It is that reserve which is created out of capital profits such as profit on sale of fixed assets, profit on revaluation of assets, premium on issue of shares and debentures, etc.

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts

Question 4.
What is meant by Pro – rata Allotment of shares?
Answer:
Pro – rata allotment is that allotment of shares when applications may be allotted in less number of shares than they have applied for.

Question 5.
Define Equity shares.
Answer:
Equity shares are those shares which are not entitled to a fixed rate of dividend. Dividend is paid on these shares after it is paid on preference shares. Equity share capital is returned only when preference shares is returned.

VI. Short Answer Questions

Question 1.
In what purpose Securities Premium Reserve Amount is used?
Answer:
According to Section 52(2) of Companies Act 2013. Securities Premium Reserve can be used.

  1. To issue fully paid-up bonus shares to the shareholders.
  2. To write off preliminary expenses of the companies.
  3. To write off the commission paid or discount/exp on issue of shares/debentures.
  4. To pay premium on the redemption of preference shares or debentures of the company.

Question 2.
What are the difference between under subscription and over subscription?
Answer:

S. No. Basis for Difference Under Subscription Over Subscription
1. Meaning The number of shares applied for is less than shares offered to the public for subscription. The number of shares applied for is more than the shares offered to the public for subscription.
2. . Minimum Subscription The problem of minimum subscription may arise The problem of minimum subscription does not arise.
3. Allotment of Shares All the applications for shares are allotted. Some applications are to be rejected.
4. Refund There is no question of refund of money. Money is refunded to applicants whose applications are rejected.

VII. Exercise

Question 1.
A company forfeited 200 shares of ₹ 20 each, ₹ 15 per share called up on which ₹ 10 per . share had been paid. Directors reissued all the forfeited shares. @ ₹ 15 per share paid up for the payment of ₹ 10 each. Give the journal entries.
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 25

Question 2.
A company forfeited 200 shares of ₹ 10 each fully called up for non – payment of first call of ₹ 2/- per share and final call of ₹ 3 per share. 120 of these shares were reissued at ₹ 6/- per share fully paid up. Give the necessary entries.
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 25

Calculation of Amount Transfer to Capital Reserve:
No of shares x (Reissue price – paid up amount)
120 x (6 – 5)
= 120 x 1 = ₹ 120.

Question 3.
Global Ltd issued 6000 shares of ₹ 100/- each at premium of ₹ 20 per share payable as follow
₹ 30 on Application
₹ 50 on Allotment (including premium)
₹ 30 on First call and
₹ 10 on final call
All shares were duly subscribed and money due were received. Pass Journal Entries.
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 25

Question 4.
Sun Ltd offered for subscription 20,000 shares of ₹ 10/- each payable
₹ 2.50 in Application
₹ 5 on Allotment
₹ 3 on First call
₹ 2 on Final call
Applications were received for 30,000 shares.
Application for 5,000 shares were rejected. Application money for other 5,000 shares was applied towards the amount due on allotment. Pass Journal Entries.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 7 Company Accounts 25“321” class=”alignnone size-full wp-image-36721″ />

Question 27.
Anbu and Shankar are partners in a business sharing profits and losses in the ratio of 7 : 5. The balance sheet of the partners on 31.03.2018 is as follows:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 5 Admission of a Partner 41
Rajesh is admitted for 1/5 share on the following terms:

  1. Goodwill of the firm is valued at ₹ 80,000 and Rajesh brought cash ₹ 6,000 for his share of goodwill.
  2. Rajesh is to bring ₹ 1,50,000 as his capital.
  3. Motor car is valued at ₹ 2,00,000; stock at ₹ 3,80,000 and debtors at ₹ 3,50,000.
  4. Anticipated claim on workmen compensation fund is ₹ 10,000
  5. Unrecorded investment of ₹ 5,000 has to be brought into account.

Prepare revaluation account, capital accounts and balance sheet after Rajesh’s admission.
Revaluation Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 5 Admission of a Partner 42
Capital Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 5 Admission of a Partner 43
Balance Sheet as on 31.03.2018
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 5 Admission of a Partner 44
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 5 Admission of a Partner 45

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Admission of a Partner Additional Questions and Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
At the time of admission of a partner calculation of new profit ratio is ………………
(a) not necessary
(b) necessary
(c) optional
Answer:
(b) necessary

Question 2.
In admission, undistributed profit or loss transferred to ………………
(a) New Partners only
(b) Old Partners only
(c) All the Partners
Answer:
(b) Old Partners only

Question 3.
To get sacrificing ratio should be deducted from old share ………………
(a) Gaining share
(b) New share
(c) Neither of the two
Answer:
(b) new share

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 5 Admission of a Partner

Question 4.
A person who is admitted to the firm is known as ………………
(a) Outgoing partners
(b) Incoming partner
(c) Both
Answer:
(b) incoming partner

Question 5.
At the time of admission of a new partner the following are revalued ………………
(a) Assets
(b) Liabilities
(c) Both
Answer:
(c) Both

Question 6.
New profit ratio is calculated at the time of admission, by deducting ………………
(a) Sacrifice from the old ratio
(b) Old ratio from the sacrifice
(c) Sacrifice from the new ratio
Answer:
(a) Sacrifice from the old ratio

Question 7.
On the admission of a new partner ………………
(a) Old firm has to be dissolved
(b) Old partnership has to be dissolved
(c) Both old firm and partnership have to be dissolved
(d) Neither partnership nor firm has to be dissolved
Answer:
(b) Old partnership has to be dissolved

Question 8.
When a new partner brings his share of goodwill in cash, the amount is debited to ………………
(a) Premium A/c
(b) Cash A/c
(c) Capital A/c of old partner
(d) Capital A/c of new partner
Answer:
(b) Cash A/c

Question 9.
Goodwill already appearing in the Balance sheet at the time of admission of a partner is transferred to ………………
(a) New Partners’ Capital A/c
(b) Old Partners’ Capital A/c
(c) Revaluation A/c
(d) None of the above
Answer:
(b) Old Partners’ Capital A/c

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top