Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records

Students can Download Accountancy Chapter 1 Accounts from Incomplete Records Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 12th Accountancy Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Accounts from Incomplete Records Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
Incomplete records are generally maintained by …………….
(a) A company
(b) Government
(c) Small sized sole trader business
(d) Multinational enterprises
Answer:
(c) Small sized sole trader business

Question 2.
Statement of affairs is a …………….
(a) Statement of income and expenditure
(b) Statement of assets and liabilities
(c) Summary of cash transactions
(d) Summary of credit transactions
Answer:
(b) Statement of assets and liabilities

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records

Question 3.
Opening statement of affairs is usually prepared to find out the …………….
(a) Capital in the beginning of the year
(b) Capital at the end of the year
(c) Profit made during the year
(d) Loss occurred during the year
Answer:
(a) Capital in the beginning of the year

Question 4.
The excess of assets over liabilities is …………….
(a) Loss
(b) Cash
(c) Capital
(d) Profit
Answer:
(c) Capital

Question 5.
Which of the following items relating to bills payable is transferred to total creditors account?
(a) Opening balance of bills payable
(b) Closing balance of bills payable
(c) Bills payable accepted during the year
(d) Cash paid for bills payable
Answer:
(c) Bills payable accepted during the year

Question 6.
The amount of credit sales can be computed from …………….
(a) Total debtors account
(b) Total creditors account
(c) Bills receivable account
(d) Bills payable account
Answer:
(a) Total debtors account

Question 7.
Which one of the following statements is not true in relation to incomplete records?
(a) It is an unscientific method of recording transactions
(b) Records are maintained only for cash and personal accounts
(c) It is suitable for all types of organisations
(d) Tax authorities do not accept
Answer:
(c) It is suitable for all types of organisations

Question 8.
What is the amount of capital of the proprietor, if his assets are ₹ 85,000 and liabilities are ₹ 21,000?
(a) ₹ 85,000
(b) ₹ 1,06,000
(c) ₹ 21,000
(d) ₹ 64,000
Answer:
(d) ₹ 64,000

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records

Question 9.
When capital in the beginning is ₹ 10,000, drawings during the year is ₹ 6,000, profit made during the year is ₹ 2,000 and the additional capital introduced is ₹ 3,000, find out the amount of capital at the end …………….
(a) ₹ 9,000
(b) ₹ 11,000
(c) ₹ 21,000
(d) ₹ 3,000
Answer:
(a) ₹ 9,000

Question 10.
Opening balance of debtors: ₹ 30,000, cash received: ₹ 1,00,000, credit sales: ₹ 90,000; closing balance of debtors is …………….
(a) ₹ 30,000
(b) ₹ 1,30,000
(c) ₹ 40,000
(d) ₹ 20,000
Answer:
(d) ₹ 20,000

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What is meant by incomplete records?
Answer:

  1. When accounting records are not strictly maintained according to double entry system, these records are called incomplete accounting records.
  2. Generally, cash accounts and the personal accounts of customers and creditors are maintained fully and other accounts are maintained based on necessity.

Question 2.
State the accounts generally maintained by small sized sole trader when double entry accounting system is not followed.
Answer:
Generally cash account and the personal accounts of customers and creditors are maintained by small sized sole trader. When double entry accounting system is not followed.

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records

Question 3.
What is a statement of affairs?
Answer:
A statement of affairs is a statement showing the balances of assets and liabilities on a particular date. The balance of assets are shown on the right side and the balance of liabilities on the left side. This statement resembles a balance sheet. The difference between the total of assets and total of liabilities is taken as captial.
Capital = Assets – Liabilities.

III. Short Answer Questions

Question 1.
What are the features of incomplete records?
Answer:
1. Nature:

  • It is an unscientific and unsystematic way of recording transactions.
  • Accounting principles and accounting standards are not followed properly.

2. Types of accounts maintained – In general only cash and personal accounts are maintained fully. Real accounts and nominal accounts are not maintained properly. Some transactions are correctly omitted.

3. Lack of uniformity – There is no uniformity in recording the transactions among different organisations. Different organisations record their transactions according to their needs and conveniences.

4. Financial statements may not represent true and fair view – Due to the incomplete information and inaccurate records of accounts, the profit or loss calculated from these records cannot be relied upon. It may not represent true profitability. Assets and liabilities may not represent a true and fair view of financial position.

5. Suitability – Only the business concerns which have no legal obligation to maintain books of accounts under double entry system may maintain incomplete records. Hence, it may be maintained by small sized sole traders and partnership firms.

6. Mixing up of personal and business transactions – Generally, personal transactions of the owners are mixed up the with the business transactions. For example, purchase of goods for own use may be mixed up along with business purchases.

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records

Question 2.
What are the limitations of incomplete records?
Answer:
Limitations of Incomplete records:
1. Lack of proper maintenance of records – It is an unscientific and unsystematic way of maintaining records. Real and nominal accounts are not maintained properly.

2. Difficulty in preparing trial balance – As accounts are not maintained for all items, the accounting records are incomplete. Hence, it is difficult to prepare trail balance to check the arithmetical accuracy of accounts.

3. Difficulty in ascertaining true profitability of the business – Profit is found out based on available information and estimates. Hence, it is difficult to prepare ascertain true profit as the trading and profit and loss account cannot be prepared with accuracy.

4. Difficulty in ascertaining financial position – In general, only the estimated values of assets and liabilities are available from incomplete records. Hence, it is difficult to ascertain true and fair view of state of affairs or financial position as on a particular date

5. Errors and frauds cannot be detected easily – As only partial records are available, it may not be possible to have internal checks in maintaining accounts to detect errors and frauds.

6. Unacceptable to government and other activities – As accounts maintained are incomplete, these may not comply with the legal requirements. Hence, government, tax authorities and other legal authorities do not accept accounts prepared from incomplete records.

Question 3.
State the differences between double entry system and incomplete records.
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 1

Question 4.
State the procedure for calculating profit or loss through statement of affairs.
Answer:
The difference between the closing capital and the opening capital is taken as profit or loss of the business. Due adjustments are to be made for any withdrawal of capital from the business and for the additional capital introduced in the business.
Adjusting closing capital = Closing capital + Drawings – Opening capital.
Closing capital + Drawings – Additional capital – Opening capital = Proft/Loss.

Question 5.
Differentiate between statement of affairs and balance sheet.
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 2

Question 6.
How is the amount of credit sale ascertained from incomplete records?
Answer:
Ascertainment of Credit Sales:-
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 3

IV. Exercises:

Question 1.
From the following particulars ascertain profit or loss:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 4
Answer:
Statement of profit or Loss
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 5

Question 2.
From the following particulars ascertain profit or loss:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 6
Answer:
Statement of profit or Loss
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 7

Question 3.
From the following details, calculate the missing figure:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 8
Answer:
Statement of profit or Loss
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 9

Question 4.
From the following details, calculate the capital as on 31st December 2018.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 10
Answer:
Statement of profit or Loss
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 11

Question 5.
From the following details, calculate the missing figure:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 12
Answer:
Statement of profit or Loss
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 13

Question 6.
Following are the balances in the books of Thomas as on 31st March 2019.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 14
Prepare a statement of affairs as on 31st March 2019 and calculate capital as at that date.
Answer:
Statement of profit or Loss
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 15

Question 7.
On 1st April 2018 Subha started her business with a capital of ₹ 1,20,000. She did not maintain proper book of accounts. Following particulars are available from her books as on 31.3.2019.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 16
During the year she withdrew ₹ 30,000 for her personal use. She introduced further capital of? 40,000 during the year. Calculate her profit or loss.
Answer:
Statement of Affairs
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 17
Statement of profit or Loss
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 18

Question 8.
Raju does not keep proper books of accounts. Following details are taken from his records.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 19
During the year he introduced further capital of ₹ 50,000 and withdrew ₹ 2,500 per month from the business for his personal use. Prepare statement of profit or loss with the above information.
Answer:
Statement of Affairs
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 20
Statement of profit or Loss
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 21

Question 9.
Ananth does not keep his books under double entry system. Find the profit or loss made by him for the year ending 31st March, 2019.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 22
Ananth had withdrawn ₹ 60,000 for his personal use. He had introduced ₹ 17,000 as capita for expansion of his business. Create a provision of 5% on debtors. Plant and machinery is to be depreciated at 10%.
Answer:
Statement of Affairs
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 23
Statement of profit or Loss
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 24

Question 10.
Find out credit sales from the following information:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 25
Answer:
Total / Sundry debtors Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 26

Question 11.
From the following details find out total sales made during the year.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 27
Total / Sundry debtors Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 28
Total Sales = Cash Sales + Credit Sales
= 4, 60, 000 + 5, 40, 000
= 10, 00, 000

Question 12.
From the following particulars, prepare bills receivable account and compute the bills received from the debtors.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 29
Answer:
Total/Bills Receivable Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 30

Question 13.
From the following particulars, calculate total sales.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 31
Answer:
Bills Receivable Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 32
Debtors A/c
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 33
Total Sales = Cash Sales + Credit Sales
= 9, 85, 000 + 3, 15, 000
= ₹ 10, 00, 000

Question 14.
From the following details, calculate credit purchases.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 34
Answer:
Total/ Sundry Creditors Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 35

Question 15.
From the following particulars calculate total purchases.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 36
Answer:
Bills Payable Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 37
Total Creditors Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 38
Total purchases = Cash purchases + Credit purchases
Total purchases = 1, 55, 000 + 2, 25, 000
= Rs. 3, 80, 000

Question 16.
From the following details you are required to calculate credit sales and credit purchases by preparing total debtors account, total creditors account, bills receivable account and bills payable account.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 39
Answer:
Bills Receivable A/c
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 40
Total debtors A/c
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 41
Bills Payable A/c
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 42
Total Creditors A/c
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 43

Question 17.
From the following details of Abdul who maintains incomplete records, prepare Trading and Profit and Loss account for the year ended 31st March, 2018 and a Balance Sheet as on the date.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 44
Other details:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 45
Answer:
Total Debtors Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 46
Total Creditors Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 47
Trading Account for year ended 31st March 2019
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 48
Profit/Loss Account for the year ended 31st March 2019
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 49
Balance Sheet as on 31st March 2019
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 50

Question 18.
Bharathi does not maintain her books of accounts under double entry system. From the following details prepare trading and profit and loss account for the year ending 31st March, 2019 and a balance sheet as on that date.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 51
Cash Book
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 52
Other information:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 53
Answer:
Total Debtors Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 54
Trading Account for that year ended 31st March 2019
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 55
Profit/Loss Account for the year ended 31st March 2019
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 56
Balance Sheet as on 31st March 2019
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 57

Question 19.
Arjun carries on grocery business and does not keep his books on double entry basis. The following particulars have been extracted from his books:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 58
Other information for the year ending 31 – 3 – 2019 showed the following:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 59
Total sales during the year were ₹ 7, 70,000. Purchases returns during the year were ₹ 30, 000 and sales returns were ₹ 25, 000. Depreciate plant and machinery by 5%. Provide ₹ 1, 500 for doubtful debts. Prepare trading and profit and loss account for the year ending 31st March, 2019 and a balance sheet as on the date.
Answer:
Statement of Affairs
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 60
Total Credit Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 61
Trading Account for year ended 31st December 2019
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 62
Profit/Loss Account for the year ended 31st December 2019
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 63
Balance Sheet as on 31st December 2019
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 64

Question 20.
Selvam does not keep his books under double entry system. From the following information prepare trading and profit and loss account A/c and balance sheet as on 31 – 12 – 2018.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 65
Adjustments:
Write off depreciation of 5% on furniture. Create a reserve of 1% on debtors for doubtful debts.
Answer:
Statement of affairs as on 1st January, 2018
Answer:
Statement of Affairs as on st January, 2018
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 66
Trading Account for year ended 31st December 2018
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 69
Profit/Loss Account for the year ended 31st December 2018
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 68
Balance Sheet as on 31st December 2018
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 71

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Accounts from Incomplete Records Additional Questions and Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
Single entry system is …………….
(a) a scientific method
(b) an incomplete double entry system
(c) None of these
Answer:
(b) an incomplete double entry system

Question 2.
Single entry system will not be accepted by …………….
(a) Proprietor
(b) Partners
(c) Tax authorities
Answer:
(c) Tax authorities

Question 3.
Single entry system capital is calculated.
(a) Capital = Assets – Liabilities
(b) Assets = Capital – Liabilities
(c) Capital = Assets + Liabilities
(d) Assets = Liabilities – Capital
Answer:
(a) Capital = Assets – Liabilities

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records

Question 4.
Credit Purchase is obtained from …………….
(a) Total Debtors Accounts
(b) Total Creditors Account
(c) Statement of Affairs
Answer:
(b) Total Creditors Account

Question 5.
Statement of Affairs is like a …………….
(a) Trading Account
(b) Profit and Loss Account
(c) Balance Sheet
Answer:
(c) Balance Sheet

II. Fill in the blanks

Question 6.
Statement of affairs method is also called ……………. method.
Answer:
Networth Method.

Question 7.
A statement of affairs resembles a …………….
Answer:
Balance Sheet.

Question 8.
Single entry system maintains ……………. and ……………. accounts.
Answer:
Cash, Personal.

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records

Question 9.
A firm has assets worth ₹ 10,00,000 and Capital ₹ 2,25,000 then its liabilities is …………….
Answer:
₹ 7,75,000.

Question 10.
The difference between capital while beginning and capital at the end indicates ……………. of the business.
Answer:
Profit/Loss.

Question 11.
The excess of assets over liabilities is …………….
Answer:
Capital.

III. Match the following

Question 12.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 72
Answer:
(i) 3

Question 13.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 73
Answer:
(ii) 3

IV. Assertion & Reason

Question 14.
(A) Assertion: Bill receivable endorsed are debited to Creditors Account
(B) Reason: Bills receivable is received from Debtors is credited to Debtors A/c
(a) Both (A) and (B) are correct
(b) (A) is correct and (B) is in correct
(c) Both are correct
(d) (A) is incorrect but (B) is correct
Answer:
(a) Both (A) and (B) are correct

V. True or False

Question 15.
Limited Companies are free to choose either single entry (or) Double entry system.
Answer:
False.

Question 16.
Under networth method profit is ascertained by calculating the increase in network after adjusting for drawing and addition to capital.
Answer:
True.

Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records

Question 17.
Net Profit is calculated to capital at the end + Drawing + Capital introduced – Capital in the beginning.
Answer:
False.

Question 18.
In this system personal accounts and cash accounts transaction are recorded.
Answer:
True.

VI. Very Short Answer Question

Question 1.
Define of Single Entry System.
Answer:
According to Kohler, “Single Entry System is a system of Book-keeping in which as a rule, only records of cash and personal accounts are maintained. It is always incomplete double entry system varying with circumstances.

VII. Exercise

Question 1.
Calculate the profit for the following information.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 74
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 75

Question 2.
Calculate opening capital
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 76
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 77

Question 3.
Calculate the missing figure.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 78
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 79

Question 4.
Joseph maintains books in single entry. Following details are given from his books.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 80
He has taken ₹ 40,000 from the business for his personal exp depreciate furniture by 10%. Prepare a statement showing profit or loss for the year 2001.
Answer:
Statement of Affairs on 1.1.2010 to 31.12.2010
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 81
Statement Profit
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 82

Question 5.
From the following details find out the credit purchases and total purchase.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 83
Answer:
Bills Payable Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 84
Total Creditors Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 85
Credit Purchase ₹ 30,800
Total Purchases = Cr Purchases + Cash Purchases
= 30, 800 + 29, 000
= ₹ 59, 800

Question 6.
From the following information you are required to calculate total sales.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 86
Answer:
Bills Receivable Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 87
Total Debtors Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 88
Total Sales = Cash Sales + Credit Sales
= 40, 900 + 95, 300
= ₹ 1,36,200

Question 7.
From the following particulars prepare the final accounts of Mrs. Meenakshi for the year ended 31.3.2004
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 89
Answer:
Total Debtors Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 90
Sundry Creditors Account
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 91

Question 8.
How to prepare the final accounts from incomplete records?
Answer:
When books of accounts are incomplete, information regarding revenues, expenses, assets and liabilities is not known fully. Hence it becomes difficult to prepare trading and profit and loss account and balance sheet.

Steps to be followed to prepare final accounts:

  1. Opening statement of affairs is to be prepared to ascertain the opening capital.
  2. Missing figures must be found out with available date. This can be done by preparing memorandum accounts or by making necessary adjustments to the existing figure.
    • It may become necessary to prepare a cash book find out missing items such as cash purchase and sales.
    • By preparing total debtors and total creditors A/c credit sales and credit purchases can be ascertained.
    • Bills Receivable, Bills Payable A/cs are to be prepared to find out the balance of Bills Receivable. Bills Payable accepted.
  3. The final step is to prepare trading and profit and loss A/c and balance sheet.

Question 9.
Kumaran, a trader does not keep proper books of account. However he furnishes you the following particulars.
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 92
During the year Kumaran introduced ? 6,000 as further capital and withdrew ? 4,000 as drawings. Write off Depreciation on furniture at 10% and on office equipment at 5% Prepare a statement showing the profit or loss made by him for the year ended 31st March, 2013.
Answer:
Statement of Affairs as on 31st March 2012
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 93
Statement of Affairs as on 31st March 2013
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 94
Statement of Profit/Loss for the year ended 31st March 2013
Samacheer Kalvi 12th Accountancy Solutions Chapter 1 Accounts from Incomplete Records 95

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top